Bruto netto voor zzp’ers berekenen

Bij een eenmanszaak is je winst van jou, maar dat is nog niet je netto besteedbaar inkomen. Hierover moet je belasting betalen. Hoeveel belasting je moet betalen hangt van je persoonlijke situatie af maar zzp’ers met een eenmanszaak kunnen wel een schatting van bruto naar netto berekenen.

Inhoud:

Van bruto naar netto: winst eenmanszaak

bruto netto inkomen zzp berekenenIn loondienst berekent de werkgever de belasting bij het salaris en ontvang je dus direct een besteedbaar inkomen. Ondernemers ontvangen winst uit onderneming. Dat is een bruto inkomen. Daarover moet je belasting, premies en pensioen betalen.

Niet elke ondernemer regelt dat hetzelfde, dus is het netto-inkomen berekenen altijd maatwerk. Maar een schatting van een bruto naar netto-berekening is voor een zzp’er wel te maken.

Bedragen zijn  alleen ter indicatie. Zorg dat je altijd een ruime schatting maakt zodat je voldoende opzij legt.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Belastbaar inkomen berekenen

Je winst is je omzet (inkomsten) min je kosten (uitgaven) en afschrijvingen. We gaan in dit voorbeeld uit van een eigenaar van een eenmanszaak of van een vof. Daarbij heb je enkele fiscale voordelen. Zo mag je aftrekposten als de zelfstandigenaftrek van de winst aftrekken voordat je inkomstenbelasting berekent.

Je moet daarvoor wel voldoen aan de eisen van de belastingdienst zoals het urencriterium. Daarnaast heb je een mkb-winstvrijstelling: een deel van je inkomen dat je als ondernemer belastingvrij mag verdienen. Als de aftrekposten van de winst zijn afgetrokken, houd je het belastbaar inkomen over.
zzp inkomen bij een eenmanszaak

Inkomstenbelasting (box 1)

Over het belastbaar inkomen betaal je de inkomstenbelasting (box 1). De inkomstenbelasting is opgedeeld in schijven. Belastingschijven 2023 (jonger dan AOW-leeftijd):

Belastingschijf belastbaar inkomen (jaarbasis) Belastingtarief
schijf 1 € 0 t/m tot € 73.032 36,93%
schijf 2 vanaf € 73.032 49.50%

Voordat je over jouw inkomsten belasting betaalt heb je de volgende zaken verrekend:

  •  je bedrijfskosten
  • afschrijvingen (+ investeringsaftrekposten)
  • aftrekposten (zelfstandigenaftrek en/of andere aftrekposten)
  • mkb-vrijstelling
  • algemene heffingskorting & arbeidskorting

Nadat de belastbare winst is onderverdeeld in de schijven en de inkomstenbelasting berekend is, zijn er nog de heffingskorting en arbeidskorting zoals die ook gelden bij loondienst. Dit belastingvoordeel haal je af van de te betalen belasting. Na de heffingskortingen zie je wel bedrag je aan belasting moet betalen.

Grofweg betekent dit dat je bij een winst (bruto inkomen) tot zo’n 25.000 euro alleen een bijdrage voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet en helemaal geen inkomstenbelasting betaalt.

zzp'er die aan de boekhouding werkt

Voorbeeld van bruto naar netto voor zzp’ers

Omdat ook je privésituatie van invloed is op de inkomstenbelasting is het voorbeeld nooit sluitend, maar onderstaande cijfers geven wel een indicatie hoeveel je van je bruto inkomen netto overhoudt. Deze geven een beeld van de impact van de belastingvoordelen voor ondernemers.

Een voorbeeld met cijfers uit 2023:

Bruto winst (in euro’s)
Winst 25.000 50.000 75.000 100.000
Zelfstandigenaftrek 5.030 5.030 5.030 5.030
Startersaftrek 2.123 2.123 2.123 2.123
MKB winstvrijstelling 2.499 5.999 9.499 12.999
Belastbaar Inkomen 15.348 36.848 58.348 79.848
Algemene heffingskorting 1.008 2.205 894 0
Arbeidskorting 4.660 4.250 2.623 995
Inkomstenbelasting 0 7.152 18.030 29.348
ZVW 833 2.001 3.168 3.636
Beperking aftrek 0 0 247 2.266
Totaal belasting 833 9.153 21.445 35.250
Percentage 3% 18% 29% 35%
Netto Inkomen/winst 24.167 40.847 53.555 64.750

De zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling kunnen samen veel belasting besparen.

Let op: bovenstaande cijfers geven alleen een voorbeeld van hoeveel belasting je moet betalen. Het is ter indicatie, de bedragen zijn op vrijwel niemand van toepassing. Let verder goed op of de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek wel op jou van toepassing zijn, want hier zijn voorwaarden aan verbonden. Daarnaast is je inkomstenbelasting van je privésituatie afhankelijk.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Netto-inkomen berekenen met boekhoudpakket

Je kunt als zzp’er de bruto naar netto-berekening uitbesteden. Als je niets hebt met belasting, sociale verzekeringen of soortgelijke zaken kun je een boekhouder of administratiekantoor inschakelen. Je mag het ook zelf bijhouden. Ondernemers die de boekhouding doen via een online boekhoudprogramma kunnen hiermee soms zien hoeveel belasting ze moeten betalen, en zo het netto besteedbaar inkomen berekenen.

Het verschil van bruto naar netto berekenen kun je uitbesteden aan een boekhouder.

Niet elk pakket helpt bij de aangifte inkomstenbelasting dus als je nog moet starten met een boekhoudpakket is het slim om deze hierop goed te vergelijken. Als je hiermee zelf btw-aangiftes kun maken en direct inzicht hebt in je belastingen of afschrijvingen is dat soms de hogere kosten wel waard. Enkele pakketten waarmee je zelf ook je netto-inkomsten kunt uitrekenen:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een professionele administratie op. Ideaal voor zowel starters als voor bestaande ondernemers. Klanten waarderen vooral de gebruiksvriendelijkheid van het programma en de deskundige helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het is een gebruiksvriendelijk en voordelig systeem, voor 10 euro per maand. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer het gratis.

Een boekhoudprogramma is zeker niet verplicht. Je kunt ook boekhouden in Excel. Als je goed bent met het maken van macro’s en formules kun je hier zelfs je hele administratie in bijhouden. Wel dien je dan zelf alle berekeningen te maken en moet je de aangiftes voor de omzet- en inkomstenbelasting zelf indienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van ondernemers die de bruto naar netto berekening willen maken:

Hoeveel belasting moet je betalen bij een eenmanszaak?

Bij de eenmanszaak heb je te maken met omzetbelasting en inkomstenbelasting. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van je omzet en resultaat. De inkomstenbelasting is ook afhankelijk van je privésituatie. Om dit te berekenen kun je een boekhoudprogramma gebruiken of een boekhouder inschakelen.

Wat is mijn winst uit onderneming?

De winst uit je onderneming is je omzet min je kosten en afschrijvingen. Hiermee bereken je jouw inkomstenbelasting. Jouw netto besteedbaar inkomen is het bedrag dat je overhoudt nadat je alle belastingen, toeslagen, premies en aftrekposten hebt verwerkt. Als je het precies wilt weten kun je een boekhoudprogramma gebruiken of een boekhouder inschakelen.