Bruto netto voor ZZP’ers berekenen

Bij een eenmanszaak is je winst van jou, maar is dat nog niet je netto besteedbaar inkomen. Hierover moet je belasting betalen. Hoeveel dit is, is persoonlijk maar we kunnen wel een schatting van bruto naar netto berekenen voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Winst eenmanszaak van bruto naar netto

Bruto - netto ZZP berekenenIn loondienst berekent de werkgever de belasting bij het salaris en ontvang je dus direct een besteedbaar inkomen. Ondernemers ontvangen winst uit onderneming. Over dat inkomen moet je zelf nog belasting, premies en pensioen betalen.

Niet elke ondernemer regelt dat hetzelfde, dus is het netto-inkomen berekenen altijd maatwerk. Maar een schatting van een bruto naar netto-berekening is voor een zzp’er wel te maken. Bedragen zijn dus alleen ter indicatie. Zorg dat je altijd een ruime schatting maakt zodat je voldoende hiervoor opzij legt.

Belasting laten berekenen door boekhouder of boekhoudsoftware

Je kunt als zzp’er de bruto naar netto-berekening uitbesteden. Als je niets hebt met belasting, sociale verzekeringen of soortgelijke zaken kun je een boekhouder of administratiekantoor inschakelen.

Het verschil van bruto naar netto berekenen kun je uitbesteden aan een boekhouder.

Je mag het ook zelf bijhouden. Ondernemers die online boekhouden via een boekhoudprogramma kunnen hiermee soms zien hoeveel belasting ze moeten betalen, en zo het netto besteedbaar inkomen berekenen.  Bekijk vooraf wel goed welk pakket bij je past. Zo lijkt een simpel boekhoudpakket met lage kosten in het begin erg prettig, maar als je voor iets meer geld zelf ook btw-aangiftes kun maken en direct inzicht hebt in je belastingen of afschrijvingen is dat soms een hoger prijskaartje wel waard. Enkele pakketten waarmee je zelf ook je netto-inkomsten kunt uitrekenen:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
  • #1 Boekhoudsoftware
  • Belastingdienst erkend
  • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (287)

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

€ 59,00 per maand
  • Met Scan & Herken
  • CRM & Bankkoppeling
  • Complete oplossing
Bekijk de website

Reeleezee

★ ★ ★ ★ ☆ (40)

Al sinds 2002 helpt Reeleezee tienduizenden ondernemers de boekhouding real easy te maken en is het uitvinder van online boekhouden. Je gehele boekhouding automatisch up-to-date met web & app. Waar je ook bent. Reeleezee biedt alle service en support die jij nodig hebt. Dat maakt Reeleezee: supporter van ondernemers. Start 30 dagen gratis!

€ 15,00 per maand
  • Gebruiksvriendelijk
  • Bespaar tijd en geld
  • Altijd & overal
Bekijk de website

Een boekhoudprogramma is zeker niet verplicht. Je kunt ook boekhouden in Excel. Als je goed bent met het maken van macro’s en formules kun je hier zelfs je hele administratie in bijhouden. Wel dien je dan zelf alle berekeningen te maken en moet je de aangiftes voor de omzetbelasting en inkomstenbelasting zelf indienen.

Omzetbelasting

De btw die je als bedrijf rekent over de prijs moet je afdragen aan de belastingdienst. Dit gebeurt meestal per kwartaal met de omzetbelasting. Btw die betaald is over kosten mag hiervan worden afgetrokken. Reken je dus niet rijk met de btw die je ontvangt: dat geld is niet van jou en moet je dus opzij zetten en  terugbetalen aan de belastingdienst.

Inkomstenbelasting (box 1)

De winst die wordt gemaakt in het bedrijf is gelijk aan de omzet minus de kosten. Voordat je inkomstenbelasting gaat berekenen over deze winst, mag je eerst de aftrekposten als de zelfstandigenaftrek van de winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de aftrekposten moet overigens wel voldaan worden aan de eisen van de belastingdienst, waaronder het urencriterium.

De winst die wordt gemaakt in het bedrijf is gelijk aan de omzet minus de kosten.

Op onze pagina over de inkomstenbelasting gaan we dieper in op de berekening en aftrekposten. We gaan in de voorbeelden uit van een eigenaar van een eenmanszaak of van een vof. Als de aftrekposten van de winst zijn afgetrokken, houd je het belastbaar inkomen over. Daarover betaal je de inkomstenbelasting (box 1). Deze is opgedeeld in ‘schijven’:

Belastingschijven 2020 (jonger dan AOW-leeftijd)

Belastingschijf belastbaar inkomen (jaarbasis) Belastingtarief
schijf 1 € 0 t/m € 68.507 37.35%
schijf 2 meer dan 68.507 49.50%

Heffingskortingen

Nadat de belastbare winst is onderverdeeld in de schijven en de inkomstenbelasting berekend is, zijn er nog de heffingskorting en arbeidskorting, zoals die ook gelden bij loondienst. Deze kortingen worden van de te betalen belasting afgehaald. Na de heffingskortingen kom je uit op het bedrag dat je daadwerkelijk aan de belastingdienst verschuldigd bent.

Voordat je over jouw inkomsten belasting betaalt moet je eerst de volgende zaken verrekenen:
– je bedrijfskosten
– afschrijvingen (+ investeringsaftrekposten)
– zelfstandigenaftrek
– eventueel startersaftrek of andere specifieke aftrekposten)
– mkb-vrijstelling
– algemene heffingskorting & arbeidskorting
Grofweg kan dit betekenen dat je bij een winst tot grofweg 25.000 euro zelfs helemaal geen belasting hoeft te betalen over je inkomen.

Voorbeeldberekeningen van bruto naar netto voor zzp’ers

Omdat inkomstenbelasting ook met je privésituatie te maken heeft kunnen we eigenlijk nooit een goed voorbeeld geven, maar met onderstaande cijfers heb je wel een indicatie hoeveel je van je winst netto overhoudt. Deze geven een beeld van de impact van de belastingvoordelen voor ondernemers. De zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling kunnen bij elkaar behoorlijk wat besparen.

Bruto winst (in euro’s)

10.000

25.000

50.000

75.000

100.000

Zelfstandigenaftrek (2018)

7.280

7.280

7.280

7.280

7.280

Startersaftrek (2018)

2.123

2.123

2.123

2.123

2.123

MKB winstvrijstelling (2018) 14%

84

2.184

5.684

9.184

12.684

Belastbaar Inkomen:

513

13.413

34.913

56.413

77.913

Inkomstenbel. (2018, voor heffingkor.)

188

4.902

13.396

22.179

32.005

Algemene heffingskorting (2018)

2.265

2.037

867

0

0

Arbeidskorting (2018)

316

3.249

2.641

1.741

841

Inkomstenbelasting (na heffingkor.)

0

0

9.888

20.438

31.164

Netto Inkomen/winst

10.000

25.000

40.112

54.562

68.836

Let op: bovenstaande cijfers zijn alleen bedoeld om een idee te geven van hoeveel belasting je moet betalen. Het is ter indicatie, de bedragen zijn op vrijwel niemand van toepassing, dus gebruik het alleen als voorbeeld. Let verder goed op of de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek wel op jou van toepassing zijn, want hier zijn voorwaarden aan verbonden. Daarnaast is je inkomstenbelasting van je privésituatie afhankelijk, en moet je, naast de inkomstenbelasting, ook de inkomensafhankelijke bijdrage van de Zorgverzekeringswet betalen.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van ondernemers die de bruto naar netto berekening willen maken:

Hoeveel belasting moet je betalen bij een eenmanszaak?

Bij de eenmanszaak heb je te maken met omzetbelasting en inkomstenbelasting. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van je omzet en resultaat. De inkomstenbelasting is ook afhankelijk van je privésituatie. Om dit te berekenen kun je een boekhoudprogramma gebruiken of een boekhouder inschakelen.

Kan ik als zzp'er het verschil tussen bruto en netto-inkomen berekenen?

Deels. De omzetbelasting is simpelweg het verschil tussen ontvangen en uitgegeven btw, maar hoeveel  inkomstenbelasting je moet betalen is meestal maatwerk. In dit artikel geven we een schatting, als je het precies wilt weten kun je een boekhoudprogramma gebruiken of een boekhouder inschakelen.

Wat is mijn winst uit onderneming?

De winst uit je onderneming is je omzet min je kosten. Hiermee bereken je jouw inkomstenbelasting. Jouw netto besteedbaar inkomen is het bedrag dat je overhoudt nadat je alle belastingen, toeslagen, premies en aftrekposten hebt verwerkt. Als je het precies wilt weten kun je een boekhoudprogramma gebruiken of een boekhouder inschakelen.