menu

Boekhouder

Je kunt je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf de administratie te verzorgen. Veel starters of zzp’ers kiezen ervoor om de kosten van een boekhouder te besparen. Maar is dat wel zo handig? Wat is het uurtarief van een boekhouder en belangrijker nog, wat levert hij op?

Boekhouder inschakelen: zijn uurtarief en de jaarlijkse kosten

Wanneer heb je een boekhouder nodig?

Bij een eenmanszaak of vof ben je meestal niet verplicht om een boekhouder in te schakelen. Of je er een nodig hebt of niet, is vooral een persoonlijke keuze. Soms is die snel gemaakt: bedrijven die veel zaken doen met het buitenland, te maken hebben met salarisadministratie of veelvuldig advies nodig hebben bij investeringen of andere financiële keuzes, kiezen al snel voor het uitbesteden van de boekhouding, en schakelen een boekhouder in. Maar een kleine zzp’er, die zijn maandelijkse facturen op een hand kan tellen, kan het soms prima zelf.

Vroeger schakelden bijna alle ondernemers een boekhouder in voor de financiële administratie. Tegenwoordig regelen steeds meer ondernemers zelf de boekhouding. Het ondernemerslandschap is natuurlijk veranderd. In 2001 waren er minder dan tweehonderdduizend zzp’ers, in 2015 waren dit er al bijna anderhalf miljoen. Die hebben soms een vrij simpele administratie en kiezen ervoor om de kosten van een boekhouder te besparen.

Kosten boekhouder bij een zzp boekhouding

Steeds meer ondernemers besteden zelf ook tijd aan de boekhouding. Vaak niet eens zozeer vanwege de kosten van de boekhouder, of omdat de boekhouding van een zzp’er nou eenmaal simpeler is. Ook de gebruiksvriendelijkheid van online boekhoudsoftware, en internetbankieren, hebben hierin een grote rol gespeeld. Facturen maken, of inkomende facturen inboeken en betalen is een fluitje van een cent geworden.

Zelfs als je geen kaas hebt gegeten van belastingzaken kun je meestal toch 80% van de werkzaamheden zelf uitvoeren. Dit is eenvoudig en als je het overlaat aan een boekhouder rekent die hiervoor vaak een lager uurtarief, maar je kunt dit dus ook prima zelf doen. Al zijn er wel grenzen aan wat een gemiddelde ondernemer zelf kan.

Fiscale boekhouding uitbesteden

Facturen maken is niet moeilijk, maar het bijhouden van de fiscale regelgeving soms wel tijdrovend. Zeker startende zzp’ers zijn vaak druk genoeg met hun eigen vak, en hebben geen tijd meer om alle fiscale zaken goed te leren kennen. Dat zien boekhouders natuurlijk ook, en inmiddels bieden sommige daarvan inmiddels speciale ondersteuning voor zzp’ers die zelf boekhouden.

Deze online boekhouders bieden eenvoudige diensten gericht op belastingaangiftes of het maken van een eenvoudige balans en jaarrekening. Zo hoef je niet allerlei uren tegen een hoog uurtarief af te rekenen, maar besteed je alleen de boekhouding uit op de onderdelen waar er echt belastingkeuzes gemaakt moeten worden.

Online boekhouders

Voor het échte advieswerk is het vaak fijn om elkaar in de ogen te kunnen kijken, maar de basis kun je prima overlaten aan een online boekhouder. Denk aan de belastingaangiftes, opmaken van de balans en jaarrekening, verwerken van afschrijvingen en het vinden van allerlei belastingvoordelen. Door hier goed gebruik van te maken verdienen ze hun eigen kosten vaak al snel terug en jij kunt ’s avonds met een gerust hart gaan slapen met het idee dat jouw boekhouding is gecontroleerd door iemand die daar zijn werk van heeft gemaakt. Online kun je gemakkelijk verschillende offertes opvragen.

Het voordeel bij spelers die veel online afhandelen is dat deze vaak vriendelijke tarieven kunnen hanteren omdat ze veel werkzaamheden automatiseren. Maar die focus op efficiëntie heeft ook een nadeel: je kunt hier niet even binnenstappen en bij een kop koffie bespreken of je de auto nu privé of zakelijk moet boeken, en hoe het nu ook alweer zat met relatiegeschenken of representatiekosten.

Meer advies nodig? Kijk dan rond in de regio

Vaak kun je via een online chat of per telefoon en e-mail wel advies inwinnen, maar op afstand is dit toch altijd beperkt. Zeker als je groeit, zul je merken dat je steeds vaker dit soort vragen hebt en dat je vrijwel maandelijks toch vragen hebt over financiële zaken. Maar tegen die tijd kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om over te stappen op een ervaren boekhouder uit de regio.

Let er wel op dat boekhouders vaak een sterke voorkeur hebben voor een boekhoudprogramma. Als jij al erg gewend bent aan bepaalde software, kun je ook op de site van jouw aanbieder kijken of die daarop boekhouders aanraadt. Als ze niet op de site staan kun je natuurlijk ook gewoon even bellen of mailen om te vragen of zij een goede boekhouder kennen in jouw regio.

Wat is een gangbaar uurtarief en wat zijn de jaarlijkse kosten?

Wat een boekhouder rekent qua uurtarief is erg verschillend. Veel administratiekantoren hebben per dienst een los uurtarief. Zo is het invoeren van facturen meestal tegen de 50 euro per uur mogelijk. Voor het invoeren van belastingaangiftes, de balans en jaarrekening wordt vaak tegen de 75 euro per uur gerekend. De omzetbelasting heeft een boekhouder zo gepiept, maar bij de inkomstenbelasting komen meestal wel wat uren kijken. Bij elkaar opgeteld is een kleine zzp’er zonder specifieke vragen tussen de 1000 en 2000 euro per jaar kwijt aan een boekhouder, voor het verwerken van deze basiszaken.

Maar als jij bij jouw boekhouding ook specifieke vragen hebt, waarbij veel kennis noodzakelijk is, dan kan het zijn dat je daar best een serieus uurtarief voor moet betalen. Hierbij kun je denken aan advies en ondersteuning bij een serieuze crowdfunding-campagne, investering of subsidie. Veel boekhouders hebben zich gespecialiseerd in specifieke klantvragen, maar rekenen hiervoor ook soms duizenden euro’s per campagne of traject. Je komt dan ook al snel bij financieel adviseurs, fiscalisten of andere specialisten terecht. Als je hier vaak gebruik van maakt kun je ook op zoek gaan naar een accountantskantoor waarbij verschillende specialisaties onder één dak vertegenwoordigd zijn.

Wat je jaarlijks moet betalen aan een boekhouder is dus erg afhankelijk van of jij bereid bent er ook zelf uren in te steken, bijvoorbeeld voor het factureren, de debiteurenadministratie en het betalen van binnenkomende rekeningen. Verder heeft je bedrijfsvoering veel invloed op het tarief van een boekhouder, en of je hierbij verwacht ook adviesuren in te schakelen, of dat het je alleen gaat om de minimale zaken die verplicht zijn voor de belastingdienst.

Boekhouder ingeschakeld? Je blijft zelf aansprakelijk!

Schakel je een boekhouder in omdat je zelf geen zin hebt om je te verdiepen in de administratie? Je bent zeker niet de enige! Maar weinig ondernemers vinden het leuk om alle fiscale regelgeving echt goed te leren kennen. Natuurlijk mag je van een boekhouder verwachten dat die kennis van zaken heeft, toch kan het geen kwaad om zelf ook een oogje in het zeil te houden.

Niet alleen heeft het veel invloed hoe jij zelf de cijfers aanlevert, ook blijf je juridisch gezien zelf aansprakelijk voor de boekhouding. Twijfel je over een specifieke keuze? Dan kan het nooit kwaad om even een second opinion op te vragen bij de belastingdienst zelf. Twijfel je regelmatig? Dan is het waarschijnlijk slim om toch op zoek te gaan naar een andere boekhouder!