Boekhouder
Hoe vind je de beste boekhouder voor jouw onderneming, en aan welke tarieven moet je zoal denken bij een boekhouding van een eenmanszaak of kleine bv? De taken en kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van je onderneming, wat je precies wilt laten doen en hoe complex jouw administratie eruit ziet.
Inhoud:
Wel of niet een boekhouder inschakelen
Een boekhouder helpt met de boekhouding. Deze kan bijvoorbeeld de btw-aangifte verzorgen, of helpt met de salarisadministratie. De dagelijkse boekhouding doen kleine ondernemers meestal zelf.
Inkomsten en uitgaven kun je als zzp’er prima zelf bijhouden door te boekhouden in Excel. Online kun je voor de financiële administratie verschillende sjablonen vinden voor Excel, al is een tik- of rekenfout dan snel gemaakt.
Een volgende stap is zelf online boekhouden met een goed boekhoudprogramma. Boekhoudpakketten als e-Boekhouden of Moneybird zijn zo gemaakt dat elke zzp’er met een kleine eenmanszaak hiermee zelf de volledige boekhouding regelt. Veel ondernemers maken de facturen daarmee zelf maar schakelen wel een boekhouder of accountant in voor het controleren van de jaarrekening of indienen van belastingaangiftes.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Boekhouding volledig zelf doen, of uitbesteden
Ondernemers die online boekhouden doen de facturatie of de ritten- of urenregistratie vaak zelf. Ook voor belastingaangiftes is een boekhouder niet verplicht. Veel zzp’ers doen de hele boekhouding zelf. Door zelf te boekhouden bespaar je (een groot deel van) de kosten van een boekhouder.
Zonder boekhouder loop je wel het risico dat je bij de aangifte inkomstenbelasting belastingvoordelen misloopt. Daarnaast besparen boekhouders veel tijd en kan die de financiële administratie deels automatiseren. Denk aan de salarisadministratie, wat tijdrovend kan zijn om zelfstandig te regelen.
Bij een complexe boekhouding verdienen boekhouders zichzelf snel terug.
Ook de aangifte inkomstenbelasting besteden veel ondernemers uit en op dit vlak verdient een goede boekhouder de kosten snel terug. Voor de jaarrekening moet je bijvoorbeeld eerst de afschrijvingen berekenen. Het indienen van btw-aangiftes doen kleine bedrijven juist vaak wel zelf.
Kosten boekhouder
De kosten van een boekhouder voor de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte van een eenmanszaak zijn gemiddeld tussen de 750 en 1.500 euro per jaar.
Het exacte tarief is afhankelijk van het contact, de wijze waarop je de administratie aanlevert en of je hierbij nog advies wilt. Tarieven van een boekhouder verschillen per regio, taken en kantoor. Het loont om online enkele offertes op te vragen.
Je kunt de kosten van verschillende boekhouders met elkaar vergelijken, al hoeft een goedkope boekhouder niet altijd de beste te zijn voor jouw administratie. Een goede boekhouder inhuren kost misschien veel geld, maar levert ook veel op als deze de juiste belastingvoordelen voor jou weet te vinden.
Voor een zzp’er met een eenmanszaak kost een boekhouder tussen de 750 en 1500 euro per jaar.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Uurtarief boekhouder
Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de 50 en 70 euro. De btw-aangifte heeft een boekhouder zo gedaan maar bij de aangifte inkomstenbelasting komen wel wat uren kijken. Het invoeren van de belastingaangiftes, de balans en jaarrekening kost gemiddeld zo’n 75 euro per uur. Eenvoudigere taken zoals het invoeren van facturen is vaak mogelijk voor zo’n 50 euro per uur.
Online kun je eenvoudig offertes opvragen, en deze met elkaar vergelijken. Zo heeft een zzp boekhouder meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor. Verder hebben de meeste boekhouders per dienst een los tarief en als je de volledige boekhouding uitbesteedt daalt misschien het uurtarief maar zijn de totale kosten wel hoger.
Een zzp boekhouder heeft meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor.
Online een boekhouder inschakelen
Het voordeel van boekhouders die online veel afhandelen is dat deze lagere tarieven rekenen voor werkzaamheden die ze (deels) kunnen automatiseren. Met online dashboards leveren ze soms mooie financiële rapportages. Al vertellen deze niet of je de auto nu privé of zakelijk moet boeken of hoe het nu ook alweer zat met relatiegeschenken of representatiekosten.
Voor dat soort vragen kun je via een online chat of per telefoon en e-mail wel advies inwinnen, maar op afstand is dit toch altijd beperkt. Zeker als je onderneming groeit en je steeds vaker vragen hebt over financiële zaken. Maar dan kun je altijd nog overstappen naar een ervaren boekhouder uit de regio.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Wat doet een boekhouder
Een boekhouder helpt bij het boekhouden, maar wat zijn de werkzaamheden dan precies? Dat kan per onderneming verschillen. Het factureren doen veel ondernemers zelf, maar los daarvan wordt er veel administratie uitbesteed. Een boekhouder maakt dan het overzicht van alle financiële transacties, documenten en verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag.
Verder verzamelt een boekhouder ook de inkomende en uitgaande facturen en houdt bij welke zijn voldaan. Al is het bijhouden van deze crediteuren- en debiteurenadministratie eenvoudig met een digitaal boekhoudprogramma. De taken van de boekhouder veranderen dan naar een controlerende functie.
Als je een boekhouder inschakelt voor de administratie blijf je er wel zelf verantwoordelijk voor. Je mag van een boekhouder verwachten dat die kennis heeft van fiscale regelgeving, toch is het slim om zelf mee te blijven kijken of om bij twijfels ook advies in te winnen bij de belastingdienst zelf.
Een boekhoudprogramma kan veel uitvoerende taken overnemen.
Expertise nodig? Kijk dan verder dan het tarief!
Als jij bij jouw boekhouding ook specifieke vragen hebt, waarbij veel kennis noodzakelijk is, dan kan daar best een hoog uurtarief tegenover staan. Hierbij kun je denken aan advies en ondersteuning bij een financiering, investering of subsidie.
Veel boekhouders specialiseren zich als financieel adviseur of fiscalist voor specifieke klantvragen en rekenen hiervoor soms duizenden euro’s per aanvraag of traject. Als je hiervoor vaak een adviseur nodig hebt kun je ook een accountantskantoor inschakelen waarbij verschillende specialisaties onder één dak vertegenwoordigd zijn.
Verschil tussen boekhouder, accountant en fiscalist
Vroeger deed een boekhouder de totale administratie, maar dankzij boekhoudprogramma’s en internetbankieren is de boekhouding eenvoudiger geworden. Ondernemers kunnen nu prima zelf facturen inboeken en debiteuren bijhouden. Hierdoor presenteren boekhouders zich steeds vaker als specialist.
Voorheen was de accountant de specialist maar tegenwoordig noemen ook steeds meer boekhouders zichzelf overnameadviseur, belastingadviseur, of fiscalist. Beroepsmatig is een fiscalist nog altijd een boekhouder, al heeft die zich nu in een speciaal onderdeel van zijn werk gespecialiseerd. Een specialisme kan niet alleen klanten over de streep trekken, het rechtvaardigt soms ook een hoger uurtarief.
Een fiscalist is een boekhouder die zich in een specifiek onderdeel heeft gespecialiseerd.
Advisering steeds meer een kerntaak

Advies behoorde altijd al tot de werkzaamheden van een boekhouder, maar met de komst van goede software is de functie nog verder richting adviseur opgeschoven. Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Maar er wordt ook steeds meer meegedacht met de ondernemer en advies gegeven op zaken als medewerkerssalarissen, liquiditeit of andere kerncijfers.
Ook adviseren boekhouders bij mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen. Vaak specialiseren kantoren zich op één van deze gebieden. Hierbij concurreert de boekhouder steeds meer met de accountant, voor wie advies en controle rond de financiën echt de kerntaak is.
Aantal boekhouders in Nederland
Omdat niet elke boekhouder zichzelf deze functieomschrijving geeft is het lastig te bepalen hoeveel er precies zijn in Nederland. Zo zijn er ook fiscalisten, administratief medewerkers, en financieel specialisten actief.
De werkzaamheden overlappen en dat maakt het moeilijk om er een exact cijfer aan mee te geven. Met de opkomst van online boekhoudprogramma’s is het aantal boekhouders sterk afgenomen.
Steeds meer ondernemers regelen de facturatie zelf en het bieden van advies compenseert dit maar deels. In november 2015 schatte ING dat er zo’n honderdduizend boekhouders waren in ons land. Daarmee was destijds in tien jaar tijd gehalveerd, terwijl het aantal accountants juist verdubbelde van vijftigduizend naar bijna honderdduizend. Veel laten zich omscholen tot accountant of fiscalist zodat ook het gevorderde advies- en controlewerk mogelijk is.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over de boekhouder zijn:
Wat kost een boekhouder voor een zzp-boekhouding?
De kosten van een goede boekhouder zijn afhankelijk van het werk. Het is nogal een verschil of je alleen de btw-aangifte laat doen of zelfs de facturen laat maken.
Online kun je door heel Nederland goede boekhouders vinden. Al kiezen de meeste bedrijven voor een kantoor uit de eigen regio. Je kunt zelf even googelen en reviews lezen of enkele offertes opvragen offertes opvragen en de kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen omgeving.
Wat doet een boekhouder?
Een boekhouder verzorgt je boekhouding. De taken en kosten zijn afhankelijk van wat je precies laat doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële administratie.