Boekhouder

Hoe vind je de beste boekhouder voor jouw onderneming en welke tarieven rekent deze voor een boekhouding van een eenmanszaak of kleine bv? De taken en kosten van boekhouders zijn afhankelijk van je onderneming, wat je precies wilt laten doen en hoe complex jouw administratie eruit ziet.

Inhoud:

Wel of niet een boekhouder inschakelen

boekhouder nodig of zelf online boekhoudenEen boekhouder helpt met de boekhouding. Deze kan bijvoorbeeld de btw-aangifte verzorgen, of helpt met de salarisadministratie. Daarnaast kan deze fiscaal of financieel advies bieden.

Je kunt de administratie ook samen met een boekhouder doen. Als zzp’er kun je inkomsten en uitgaven eenvoudig verwerken door te boekhouden in Excel. Er zijn veel professionele sjablonen voor financiële administratie.

Met een goed boekhoudprogramma is ook de aangifte omzetbelasting vrij eenvoudig. Boekhoudpakketten als e-Boekhouden of Moneybird zijn zo gemaakt dat elke zzp’er met een kleine eenmanszaak hiermee zelf de volledige boekhouding regelt. Veel ondernemers maken de facturen daarmee zelf maar schakelen wel een boekhouder of accountant in voor de aangifte vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting.

Met een goed boekhoudprogramma kun je de aangifte omzetbelasting ook eenvoudig zelf indienen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

belastingen regelen voor ondernemers

Boekhouding volledig zelf doen, of uitbesteden

Ondernemers die online boekhouden doen de facturatie of de ritten- of urenregistratie vaak zelf. Ook voor de administratie van de btw-aangifte is een boekhouder niet verplicht. Veel zzp’ers doen dit deel van de boekhouding zelf. Door zelf te boekhouden bespaar je (een groot deel van) de kosten van een boekhouder.

Zonder boekhouder loop je wel het risico dat je bij de aangifte inkomstenbelasting belastingvoordelen misloopt. Daarnaast besparen boekhouders veel tijd en kan die de financiële administratie deels automatiseren. Denk aan de salarisadministratie, wat tijdrovend kan zijn om zelfstandig te regelen.

Bij een complexe boekhouding verdienen boekhouders zichzelf snel terug.

Ook de aangifte inkomstenbelasting besteden veel ondernemers uit en op dit vlak verdient een goede boekhouder de kosten snel terug. Voor de financiële gegevens van de jaarrekening moet je bijvoorbeeld eerst de afschrijvingen berekenen. Het indienen van btw-aangiftes doen kleine bedrijven juist vaak wel zelf.

Kosten boekhouder

Zelf online boekhouden voor je ondernemingVoor kleinere bedrijven zijn de kosten van een boekhouder gemiddeld tussen de 750 en 1.500 euro per jaar. Hierbij regelt deze jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting en de periodieke btw-aangiftes.

Het exacte tarief is afhankelijk van het contact, de wijze waarop je de administratie aanlevert en of je hierbij nog advies wilt. Wat een boekhouder kost verschilt per regio, taken en kantoor. Het loont om vooraf online tarieven op te vragen.

Je kunt de kosten van verschillende boekhouders met elkaar vergelijken, al hoeft een goedkope boekhouder niet altijd de beste te zijn voor jouw administratie. Een ervaren boekhouder inhuren kost misschien meer geld, maar levert ook veel op als deze de juiste belastingvoordelen voor jou weet te vinden.

Voor kleine ondernemers met een eenmanszaak kost een boekhouder tussen de 750 en 1500 euro per jaar.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Uurtarief boekhouder

Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de 60 en 80 euro. De btw-aangifte heeft een boekhouder zo gedaan maar bij de aangifte inkomstenbelasting komen wel wat uren kijken. Het invoeren van de belastingaangiftes, de balans en jaarrekening kost gemiddeld zo’n 75 euro per uur. Eenvoudigere taken zoals het invoeren van facturen is vaak mogelijk voor zo’n 50 euro per uur.

Tarieven verschillen per kantoor. Zo heeft een zzp boekhouder meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een grote organisatie. Ook hebben de meeste boekhouders per dienst een los tarief en als je de volledige boekhouding uitbesteedt daalt misschien het uurtarief maar zijn de totale kosten wel hoger.

Een zzp boekhouder heeft meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor.

Zelf doen of gehele administratie uitbesteden

Online een boekhouder inschakelen

Het voordeel van boekhouders die online veel afhandelen is dat deze lagere tarieven rekenen voor  werkzaamheden die ze (deels) automatiseren. Met online dashboards leveren ze soms mooie financiële rapportages. Voor fiscaal advies kun je via een online chat of per telefoon en e-mail vragen stellen.

Al is financieel advies via een chat op afstand vaak toch beperkt. Zeker als de boekhouding van je onderneming groeit en je steeds vaker vragen hebt over financiële zaken. Maar dan kun je altijd nog overstappen naar een ervaren boekhouder uit de regio.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Wat doet een boekhouder

Een boekhouder helpt bij het boekhouden, maar wat zijn de werkzaamheden dan precies? Dat kan per onderneming verschillen. Het factureren doen veel ondernemers zelf, maar los daarvan wordt er veel administratie uitbesteed. Een boekhouder maakt dan het overzicht van alle financiële transacties, documenten en verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag.

Verder verzamelt een boekhouder ook de inkomende en uitgaande facturen en houdt die bij welke zijn voldaan. Al is het bijhouden van deze crediteuren- en debiteurenadministratie eenvoudig met een digitaal boekhoudprogramma. De taken van de boekhouder veranderen dan naar een controlerende functie.

Als je een boekhouder inschakelt voor de administratie blijf je er wel zelf verantwoordelijk voor. Je mag van een boekhouder verwachten dat die kennis heeft van fiscale regelgeving, toch is het slim om zelf mee te blijven kijken of om bij twijfels ook advies in te winnen bij de belastingdienst zelf.

Een boekhoudprogramma kan veel uitvoerende taken overnemen.

Expertise nodig? Kijk dan verder dan het tarief!

jaarrekening opstellen en hulp bij een financieringAls jij bij jouw boekhouding ook specifieke vragen hebt, waarbij veel kennis noodzakelijk is, dan kan daar best een hoog uurtarief tegenover staan. Hierbij kun je denken aan advies en ondersteuning bij een financiering, investering of subsidie.

Veel boekhouders specialiseren zich als financieel adviseur of fiscalist voor specifieke klantvragen en rekenen hiervoor soms duizenden euro’s per aanvraag of traject. Als je hiervoor vaak een adviseur nodig hebt kun je ook een accountantskantoor inschakelen waarbij verschillende specialisaties onder één dak vertegenwoordigd zijn.

Verschil tussen boekhouder, accountant en fiscalist

Vroeger deed een boekhouder de totale administratie, maar dankzij boekhoudprogramma’s en internetbankieren is de boekhouding eenvoudiger geworden. Ondernemers kunnen nu prima zelf facturen inboeken en debiteuren bijhouden. Hierdoor presenteren boekhouders zich steeds vaker als specialist.

Voorheen was de accountant de specialist maar tegenwoordig noemen ook steeds meer boekhouders zichzelf overnameadviseur, belastingadviseur, of fiscalist. Beroepsmatig is een fiscalist nog altijd een boekhouder, al heeft die zich nu in een speciaal onderdeel van zijn werk gespecialiseerd. Een specialisme kan niet alleen klanten over de streep trekken, het rechtvaardigt soms ook een hoger uurtarief.

Een fiscalist is een boekhouder die zich in een specifiek onderdeel heeft gespecialiseerd.

Advisering steeds meer een kerntaak

accountant geeft advies
Boekhouder biedt advies.

Advies behoorde altijd al tot de werkzaamheden van een boekhouder, maar met de komst van goede software is de functie nog verder richting adviseur opgeschoven.

Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Maar boekhouders geven ook steeds meer advies over zaken als medewerkerssalarissen, liquiditeit of andere (kern)cijfers.

Ook adviseren boekhouders bij mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen. Vaak specialiseren kantoren zich op één van deze gebieden. Hierbij concurreert de boekhouder steeds meer met de accountant, voor wie advies en controle rond de financiën echt de kerntaak is.

Aantal boekhouders in Nederland

Online een boekhouder inhurenOmdat niet elke boekhouder zichzelf deze functie-omschrijving geeft is het lastig te bepalen hoeveel er precies zijn in Nederland. Zo zijn er ook fiscalisten, administratief medewerkers, en financieel specialisten actief.

De werkzaamheden overlappen en dat maakt het moeilijk om er een exact cijfer aan mee te geven. Met de opkomst van online boekhoudprogramma’s is het aantal boekhouders sterk afgenomen.

Steeds meer ondernemers regelen de facturatie zelf en het bieden van advies compenseert dit maar deels. In november 2015 schatte ING dat er zo’n honderdduizend boekhouders waren in ons land. Daarmee was destijds in tien jaar tijd gehalveerd, terwijl het aantal accountants juist verdubbelde van vijftigduizend naar honderdduizend. Veel laten zich omscholen tot accountant of fiscalist zodat ook het gevorderde advies- en controlewerk mogelijk is.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de boekhouder zijn:

Wat kost een boekhouder voor een zzp-boekhouding?

De kosten van een goede boekhouder zijn afhankelijk van het werk. Het is nogal een verschil of je alleen de btw-aangifte laat doen of zelfs de facturen laat maken.

Online kun je door heel Nederland goede boekhouders vinden. Al kiezen de meeste bedrijven voor een kantoor uit de eigen regio. Je kunt zelf even googelen en reviews lezen of de kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen omgeving.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder verzorgt je boekhouding. De taken en kosten zijn afhankelijk van wat je precies laat doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële administratie.

Gerelateerde berichten