e-boekhouden

Boekhouder

Hoe vind je de beste boekhouder voor jouw onderneming, en aan welke tarieven moet je zoal denken? De taken en kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van wat je precies wilt laten doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden.

Inhoud:

Wel of niet een boekhouder inschakelen

Een boekhouder helpt met de boekhouding. Als je de financiële administratie volledig uitbesteedt kost een boekhouder soms best veel geld. Veel ondernemers besparen hierop door de boekhouding deels zelf te doen. Starters en zzp’ers kunnen inkomsten en uitgaven prima zelf bijhouden door te boekhouden in Excel. Online zijn er verschillende sjablonen te vinden voor de financiële administratie, al is een tik- of rekenfout zo snel gemaakt.

Een volgende stap is zelf online boekhouden met een goed boekhoudprogramma. Boekhoudpakketten als e-Boekhouden of Moneybird zijn tegenwoordig zo gebouwd dat elke zzp’er zonder boekhoudkennis hiermee kan werken. Veel ondernemers factureren daarmee zelf en hebben alleen een boekhouder nodig voor controle en/of belastingaangiftes.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

boekhouder nodig voor de financiële administratie

boekhouding volledig zelf doen, of uitbesteden

Voor belastingaangiftes is een boekhouder niet verplicht. Veel zzp’ers doen de hele boekhouding volledig zelf. Door zelf te boekhouden bespaar je de kosten van een boekhouder maar loop je ook het risico dat je bij de aangifte inkomstenbelasting belastingvoordelen misloopt. Daarnaast bespaart een boekhouder veel tijd en kan die zaken automatiseren. Denk aan de salarisadministratie of taken die voor een ondernemer tijdrovend zijn om helemaal zelfstandig te regelen.

Bij een complexe boekhouding verdient een boekhouder zichzelf snel terug.

De aangifte voor de inkomstenbelasting en eventuele salarisadministratie besteden veel ondernemers al snel uit en op dit vlak verdient een goede boekhouder zijn kosten snel terug. Zodra de onderneming winstgevend is en de boekhouding veel tijd gaat kosten besteden veel ondernemers ook btw-aangiftes uit. De facturatie of administratie als de ritten- of urenregistratie doe je vaak zelf waardoor de boekhouding vaak een samenwerking is tussen een boekhouder en de ondernemer zelf.

Kosten boekhouder

Zelf online boekhoudenDe kosten van een boekhouder, voor de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte van een eenmanszaak, zijn gemiddeld tussen de 750 en 1.500 euro per jaar. Het exacte tarief is afhankelijk van het contact, de wijze waarop je de administratie aanlevert en of je hierbij nog advies wilt. Verder zijn het gemiddeldes. Tarieven van een boekhouder verschillen per regio, taken en kantoor. Het loont om online enkele offertes op te vragen.

Je kunt de kosten van verschillende boekhouders met elkaar vergelijken, al hoeft een goedkope boekhouder niet altijd de beste te zijn voor jouw administratie. Een goede boekhouder inhuren kost misschien veel geld, maar levert ook veel op als deze de juiste belastingvoordelen voor jou weet te vinden. Daarnaast is het ook afhankelijk van wat jij af wilt nemen.

Voor een zzp’er met een eenmanszaak kost een boekhouder tussen de 750 en 1500 euro per jaar.

Uurtarief boekhouder

Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de 50 en 70 euro per uur. Online kun je gemakkelijk meerdere offertes opvragen, en deze met elkaar vergelijken. Zo hanteert een zzp boekhouder meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor.

De meeste boekhouders hebben per dienst een los tarief en als je de volledige boekhouding uitbesteedt daalt misschien het uurtarief maar ben je in totaal wel meer geld kwijt. De btw-aangifte heeft een boekhouder zo gedaan, maar bij de aangifte inkomstenbelasting komen wel wat uren kijken. Het invoeren van de belastingaangiftes, de balans en jaarrekening kost gemiddeld zo’n 75 euro per uur. Eenvoudigere taken, als het invoeren van facturen, is vaak voor zo’n 50 euro per uur mogelijk.

Zelf doen of gehele administratie uitbesteden

Online een boekhouder inschakelen

Het voordeel bij boekhouders die online veel afhandelen is dat deze vaak vriendelijke tarieven kunnen hanteren omdat ze veel werkzaamheden automatiseren. Met online dashboards leveren ze soms mooie financiële rapportages. Maar die focus op efficiëntie heeft ook een nadeel: je kunt hier niet even binnenstappen en bij een kop koffie bespreken of je de auto nu privé of zakelijk moet boeken of hoe het nu ook alweer zat met relatiegeschenken of representatiekosten.

Vaak kun je via een online chat of per telefoon en e-mail wel advies inwinnen, maar op afstand is dit toch altijd beperkt. Zeker als je groeit en  steeds vaker vragen hebt over financiële zaken. Maar tegen die tijd kun je natuurlijk altijd nog overstappen naar een ervaren boekhouder uit de regio.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Wat doet een boekhouder

Hij helpt bij het boekhouden, maar wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder dan precies? Dat kan per onderneming verschillen. Het factureren doen veel ondernemers zelf, maar los daarvan wordt er veel administratie uitbesteed. Die houdt vervolgens de boeken bij van alle financiële transacties, documenten en verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag.

Verder verzamelt een boekhouder ook de inkomende en uitgaande facturen en houdt bij welke zijn voldaan. Al is het bijhouden van deze crediteuren- en debiteurenadministratie eenvoudig met een digitaal boekhoudprogramma. De taken van de boekhouder veranderen hierdoor naar een controlerende functie.

Als je een boekhouder inschakelt voor de administratie blijf je er wel zelf verantwoordelijk voor. Natuurlijk mag je van een boekhouder verwachten dat die kennis heeft van fiscale regelgeving, toch kan het geen kwaad om zelf mee te kijken of om bij twijfels ook advies in te winnen bij de belastingdienst zelf.

Een boekhoudprogramma kan veel uitvoerende taken overnemen.

Expertise nodig? Kijk dan verder dan het tarief!

boekhouder stelt jaarrekening op en helpt met financieringAls jij bij jouw boekhouding ook specifieke vragen hebt, waarbij veel kennis noodzakelijk is, dan kan het zijn dat je daar best een serieus uurtarief voor moet betalen. Hierbij kun je denken aan advies en ondersteuning bij een serieuze crowdfunding-campagne, investering of subsidie.

Veel boekhouders specialiseren zich in specifieke klantvragen en rekenen hiervoor soms duizenden euro’s per campagne of traject. Je komt dan ook al snel bij financieel adviseurs, fiscalisten of andere specialisten terecht. Als je hiervoor vaak een adviseur nodig hebt kun ook een  accountantskantoor inschakelen waarbij verschillende specialisaties onder één dak vertegenwoordigd zijn.

Verschillen tussen boekhouder, accountant en fiscalist

Vroeger deed een boekhouder de totale administratie, maar dankzij boekhoudprogramma’s en internetbankieren is de boekhouding eenvoudiger geworden. Ondernemers kunnen nu prima zelf facturen inboeken en debiteuren bijhouden. Hierdoor presenteren boekhouders zich steeds vaker als specialist.

Voorheen was de accountant vaak de specialist maar tegenwoordig noemen ook steeds meer boekhouders zichzelf overnameadviseur, belastingadviseur, of fiscalist. Beroepsmatig is een fiscalist nog altijd een boekhouder, al heeft die zich nu in een speciaal onderdeel van zijn werk gespecialiseerd. Een specialisme kan niet alleen klanten over de streep trekken, het rechtvaardigt soms ook een hoger uurtarief.

Een fiscalist is een boekhouder die zich in een specifiek onderdeel heeft gespecialiseerd.

Advisering in toenemende mate een kerntaak

boekhouder geeft advies
Boekhouder biedt advies.

Advies behoorde altijd al tot de werkzaamheden van een boekhouder, maar met de komst van goede software is zijn functie nog verder richting adviseur opgeschoven. Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Maar er wordt ook steeds meer meegedacht met de ondernemer en advies gegeven op zaken als medewerkerssalarissen, liquiditeit of andere kerncijfers.

Ook adviseren boekhouders bij mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen. Vaak specialiseren kantoren zich op één van deze gebieden. Hierbij concurreert de boekhouder steeds meer met de accountant, voor wie advies en controle rond de financiën echt de kerntaak is.

Aantal boekhouders in Nederland

Online een boekhouder inhurenOmdat niet iedereen zichzelf de functieomschrijving van boekhouder geeft is het lastig te bepalen hoeveel boekhouders er precies zijn in Nederland. Zo zijn er ook fiscalisten, administratief medewerkers, en financieel specialisten actief. De werkzaamheden overlappen en dat maakt het moeilijk om er een exact cijfer aan mee te geven. Met de opkomst van online boekhoudprogramma’s is het aantal sterk afgenomen.

Steeds meer ondernemers regelen de facturatie zelf en het bieden van advies compenseert dit maar deels. In november 2015 schatte ING dat er zo’n honderdduizend boekhouders waren in ons land. Daarmee was destijds in tien jaar tijd gehalveerd, terwijl het aantal accountants juist verdubbelde van vijftigduizend naar bijna honderdduizend. Steeds meer boekhouders laten zich omscholen tot accountant of fiscalist zodat ook het gevorderde advies- en controlewerk mogelijk is.

 

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhouders zijn:

Wat kost een boekhouder voor een zzp-boekhouding?

De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van het werk. Het is nogal een verschil of je alleen de btw-aangifte laat doen of zelfs de facturen laat maken. Als je eerst de kosten wilt weten kun je ook vooraf vrijblijvend en gratis offertes opvragen van boekhouders die je kunnen helpen bij de boekhouding.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder verzorgt je boekhouding. De taken en kosten zijn afhankelijk van wat je precies laat doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële administratie.

Waar vind ik de beste boekhouders?

Online kun je door heel Nederland een goede boekhouder vinden. Al kiezen de meeste bedrijven voor een boekhouder uit de eigen regio. Je kunt zelf even googelen en reviews lezen of enkele offertes opvragen en de kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen omgeving.

Boekhouder - de laatste berichten: