e-boekhouden

Boekhouder

Een boekhouder doet simpel gezegd je boekhouding. De taken en kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van wat je hem precies wilt laten doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële positie.

Inhoud:

Wel of niet een boekhouder inschakelen?

De kosten van een boekhouder kunnen oplopen. Veel ondernemers proberen hierop te besparen door (delen van) de boekhouding zelf te doen. Starters beginnen vaak met boekhouden in Excel. Online zijn er verschillende sjablonen te vinden waarmee je aardig op weg wordt geholpen, al is een tik- of rekenfout al snel gemaakt.

Een volgende stap is een online boekhoudprogramma. Die zijn tegenwoordig zo gebouwd dat ook een zzp’er zonder boekhoudkennis hiermee kan werken. Veel ondernemers factureren daarmee zelf en schakelen de boekhouder alleen in voor controle en/of belastingaangiftes.

Ben je op zoek naar een boekhouder? kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen regio? Vraag online gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk zelf.

Ook dit is niet verplicht. Je kunt dus de hele boekhouding zelf doen. Het klopt dat je dan de kosten van een boekhouder bespaart, maar als je dan belastingvoordelen mis loopt, omdat je onvoldoende op de hoogte bent van regels, snij je jezelf natuurlijk wel in de vingers. Daarnaast kan een boekhouder zaken automatiseren. Denk aan de salarisadministratie of andere zaken die voor een ondernemer tijdrovend zijn om helemaal zelfstandig op te zetten.

Bij een complexe boekhouding verdient een boekhouder zichzelf snel terug.

De aangifte voor de inkomstenbelasting en eventuele salarisadministratie besteden veel ondernemers al snel uit en op dit vlak verdient een goede boekhouder zijn kosten meestal snel terug. Zodra de onderneming winstgevend is en de boekhouding te veel tijd gaat kosten besteden veel ondernemers ook btw-aangiftes uit. De facturatie of zaken als de ritten- of urenregistratie zijn natuurlijk minder makkelijk om uit te besteden en om die reden is de boekhouding vaak een wisselwerking tussen een boekhouder en de ondernemer zelf.

Kosten boekhouder

De kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak, voor het verzorgen van de inkomsten- en btw-aangifte, zijn gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro per jaar, afhankelijk van het contact, de wijze waarop de cijfers worden aangeleverd en in hoeverre hierbij nog advies gewenst is. Al zijn dit wel gemiddeldes. Tarieven van een boekhouder kunnen soms per regio, kantoor of boekhouder verschillen. Het kan dus lonen om online enkele offertes op te vragen, en deze met elkaar te vergelijken.

Aan de andere kant kun je je ook afvragen of een goedkope boekhouder ook werkelijk de beste is. Een goede boekhouder inhuren kost misschien veel geld, maar kan ook veel opleveren als hij de juiste belastingvoordelen voor jou weet te vinden. Daarnaast is het ook afhankelijk van wat jij af wilt nemen. Veel boekhouders hebben per dienst een los uurtarief.

Voor een zzp’er met een eenmanszaak kost een boekhouder tussen de 500 en 1500 euro per jaar.

Zo is het invoeren van facturen tegen de 50 euro per uur mogelijk. Voor het invoeren van de belastingaangiftes, de balans en jaarrekening wordt vaak tegen de 75 euro per uur gerekend. De btw-aangifte heeft een boekhouder zo gepiept, maar bij de aangifte inkomstenbelasting komen meestal wel wat uren kijken.

Uurtarief boekhouder

In deze branche kunnen de salarissen flink van elkaar verschillen. Online kun je gemakkelijk meerdere offertes opvragen, en deze even met elkaar vergelijken. Je zult zien dat het uurtarief sterk afhankelijk is van of je een zzp boekhouder inhuurt of een accountant van een groot kantoor.

Afhankelijk van de werkzaamheden ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de 50 en 70 euro per uur. Al verdien je dat niet direct als je zelfstandig als boekhouder aan de slag gaat, want dit zijn alleen de declarabele uren. Volgens Loonwijzer verdient een hbo afgestudeerde boekhouder met tien jaar werkervaring in een bedrijf met minder dan honderd werknemers zo’n twintig euro per uur.

Online een boekhouder inhuren of zoeken in de regio?

boekhouderHet voordeel bij boekhouders die veel online afhandelen is dat deze vaak vriendelijke tarieven kunnen hanteren omdat ze veel werkzaamheden automatiseren. Maar die focus op efficiëntie heeft ook een nadeel: je kunt hier niet even binnenstappen en bij een kop koffie bespreken of je de auto nu privé of zakelijk moet boeken, en hoe het nu ook alweer zat met relatiegeschenken of representatiekosten.

Vaak kun je via een online chat of per telefoon en e-mail wel advies inwinnen, maar op afstand is dit toch altijd beperkt. Zeker als je groeit, kun je merken dat je steeds vaker dit soort vragen hebt en dat je vrijwel maandelijks toch vragen hebt over financiële zaken. Maar tegen die tijd kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om over te stappen op een ervaren boekhouder uit de regio.

Ben je op zoek naar een boekhouder? offertes opvragen van boekhouders uit je regio kan online gratis en vrijblijvend. Zo kun je makkelijk vergelijken!

Taken van een boekhouder

Hij helpt bij het boekhouden, maar wat doet een boekhouder dan precies? Dat kan per onderneming verschillen. Het factureren doen veel ondernemers zelf, maar los daarvan wordt er veel administratie uitbesteed aan een boekhouder. Die houdt vervolgens de boeken bij van alle financiële transacties, hij verifieert de nauwkeurigheid van alle op financiën betrekking hebbende documenten en hij stelt financiële verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag, samen over bepaalde periodes.

Van oudsher verzamelt een boekhouder ook de inkomende en uitgaande facturen en houdt hij bij welke daarvan zijn voldaan. Tegenwoordig worden deze werkzaamheden veelal overgenomen door een digitaal boekhoudprogramma, dat vooral gericht is op ondernemers zelf. De taken van de boekhouder veranderen hierdoor naar een controlerende functie. Daarnaast huren veel ondernemers hem in voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting.

Veel uitvoerende taken worden overgenomen door een boekhoudprogramma.

Expertise nodig? Kijk dan verder dan het tarief!

boekhouder inschakelen om adviesAls jij bij jouw boekhouding ook specifieke vragen hebt, waarbij veel kennis noodzakelijk is, dan kan het zijn dat je daar best een serieus uurtarief voor moet betalen. Hierbij kun je denken aan advies en ondersteuning bij een serieuze crowdfunding-campagne, investering of subsidie.

Veel boekhouders hebben zich gespecialiseerd in specifieke klantvragen, maar rekenen hiervoor ook soms duizenden euro’s per campagne of traject. Je komt dan ook al snel bij financieel adviseurs, fiscalisten of andere specialisten terecht. Als je hier vaak gebruik van maakt kun je ook op zoek gaan naar een accountantskantoor waarbij verschillende specialisaties onder één dak vertegenwoordigd zijn.

Wat je jaarlijks moet betalen als je een boekhouder inhuurt is dus erg afhankelijk van of jij bereid bent er ook zelf uren in te steken, bijvoorbeeld voor het factureren, de debiteurenadministratie en het betalen van binnenkomende rekeningen. Verder heeft je bedrijfsvoering veel invloed op het tarief van een boekhouder, en of je hierbij verwacht ook adviesuren in te schakelen, of dat het je alleen gaat om de minimale zaken die verplicht zijn voor de belastingdienst.

Verschillen tussen boekhouder, accountant en fiscalist?

Vroeger deden boekhouders eigenlijk alle taken die bij de administratie kwamen kijken. Tegenwoordig zorgen boekhoudprogramma’s ervoor dat ondernemers prima zelf facturen kunnen inboeken, waarna overzichten automatisch worden bijgewerkt. Ook de opkomst van internetbankieren heeft administratietaken vereenvoudigd, waardoor ondernemers dit prima zelf kunnen. Hierdoor presenteren boekhouders zich steeds vaker als specialist.

Voorheen was de accountant vaak de specialist maar tegenwoordig noemen ook steeds meer boekhouders zichzelf overnameadviseur, belastingadviseur, of fiscalist. Deze functies bestonden voor de komst van de automatisering, maar bestonden vooral uit adviseurs voor grote bedrijven. Tegenwoordig maken ook steeds meer middelgrote en zelfs kleine bedrijven gebruik van fiscalisten. Beroepsmatig is een fiscalist dus eigenlijk een boekhouder die zich in een speciaal onderdeel van zijn werk heeft gespecialiseerd. Een specialisme kan niet alleen klanten over de streep trekken, het rechtvaardigt soms ook een hoger uurtarief.

Een fiscalist is een boekhouder die zich in een specifiek onderdeel heeft gespecialiseerd.

Advisering in toenemende mate een kerntaak

boekhouder geeft steeds meer advies
Boekhouder biedt advies.

Advies behoorde altijd al tot de werkzaamheden van een boekhouder, maar met de komst van goede software is zijn functie nog verder richting de advisering opgeschoven. Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals advies op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Maar daarnaast wordt er steeds vaker meegedacht met de ondernemer en advies gegeven op zaken als medewerkerssalarissen, liquiditeit of andere kerncijfers.

Ook adviseren boekhouders steeds vaker bij mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen. Vaak specialiseren kantoren zich op één van deze gebieden, en werken boekhouders samen met andere specialisten om zo een unieke positie in de markt te kunnen krijgen. Op dat vlak concurreert hij steeds meer met de accountant, voor wie advisering echt een van de hoofdwerkzaamheden is geworden.

Hoeveel boekhouders zijn er in Nederland?

Het is lastig te bepalen hoeveel boekhouders er precies zijn in Nederland. Dit komt omdat niet iedereen zichzelf deze functieomschrijving geeft. Zo zijn er ook fiscalisten, administratief medewerkers, en financieel specialisten actief. De werkzaamheden overlappen soms, wat het moeilijk maakt om er een exact cijfer aan mee te geven. Wel is duidelijk dat het aantal is gedaald met de opkomst van online boekhoudprogramma’s.

Hierdoor is het factureren gemakkelijker geworden waardoor steeds meer bedrijven de facturatie zelf in eigen huis uitvoeren. Advisering compenseert dit maar deels. In november 2015 schatte ING het aantal boekhouders op zo’n honderdduizend. Daarmee was destijds in tien jaar tijd het aantal gehalveerd ten opzichte van 2005, terwijl het aantal accountants juist verdubbelde van vijftigduizend naar bijna honderdduizend. Steeds meer boekhouders laten zich omscholen tot accountant of fiscalist zodat ook het gevorderde advies- en controlewerk mogelijk is.

Boekhouder ingeschakeld? Je blijft zelf aansprakelijk!

Schakel je een boekhouder in omdat je zelf geen zin hebt om je te verdiepen in de administratie? Je bent zeker niet de enige! Maar weinig ondernemers vinden het leuk om alle fiscale regelgeving echt goed te leren kennen. Natuurlijk mag je van een boekhouder verwachten dat die kennis van zaken heeft, toch kan het geen kwaad om zelf ook een oogje in het zeil te houden.

Niet alleen heeft het veel invloed hoe jij zelf de cijfers aanlevert, ook blijf je juridisch gezien zelf aansprakelijk voor de boekhouding. Twijfel je over een specifieke keuze? Dan kan het nooit kwaad om even een second opinion op te vragen bij de belastingdienst zelf. Twijfel je regelmatig? Dan is het waarschijnlijk slim om toch op zoek te gaan naar een andere boekhouder!

Hoe wordt iemand boekhouder?

Als je boekhouder wilt worden dan kun je daar vandaag nog mee beginnen. Het is niet moeilijk om boekhouder te worden, want in tegenstelling tot de accountant is dit geen beschermd beroep.Als je het wilt worden, kun je dus simpelweg jezelf vandaag al zo presenteren.

Wil je als vrijwilliger of tegen een onkostenvergoeding de boekhouding bijhouden van een vereniging of stichting? Dan kun je soms als penningmeester aan de slag.

In principe mag iedereen die van het boekhouden zijn werk maakt zich boekhouder noemen, maar dat wil niet zeggen dat de taken voor iedereen zijn weggelegd. Wil je het vak van boekhouder via de reguliere weg (dat wil zeggen via hogeschool-opleidingen) eigen maken, dan kan dat bijvoorbeeld op MBO vier-niveau (administrateur) of hbo-niveau (bachelor). Een opleiding op boekhoudkundig gebied kan onder andere gevolgd worden aan de LOI, Multididact, NCOI Opleidingsgroep, NTI of Scheidegger Opleidingen.

Aangezien iedereen dus boekhouder kan worden, proberen sommigen zich te onderscheiden door zich aan te sluiten bij een beroepsinstelling. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar kan wel helpen een twijfelende klant over de streep te trekken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhouders zijn:

Zelf boekhouden of een boekhouder inschakelen?

Veel ondernemers willen liever niet te veel geld uitgeven aan de administratie en dus liever zelf boekhouden. Toch is het vaak slim om bij belastingaangiftes, salarisadministratie of sommige financiële zaken een boekhouder mee te laten kijken. Via een online boekhoudprogramma kun je dus ook prima samen de boekhouding regelen.

Wat kost een boekhouder?

De kosten zijn afhankelijk van het werk. Het is nogal een verschil of je alleen de btw-aangifte laat doen of de boekhouder zelfs de facturen laat maken. Als je eerst de kosten wilt weten kun je ook vooraf vrijblijvend en gratis offertes opvragen van boekhouders die je kunnen helpen bij de boekhouding.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder doet simpel gezegd je boekhouding. De taken en kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van wat je hem precies wilt laten doen. Zo kun je zelfs het maken van facturen of betalen van de rekeningen uitbesteden. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële administratie.

Waar vind ik een goede boekhouder?

In heel Nederland kun je een goede boekhouder vinden. Al kiezen de meeste bedrijven voor een boekhouder uit de eigen regio. Je kunt zelf even googelen en reviews lezen of enkele offertes opvragen en zo gemakkelijk de kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen omgeving.

Boekhouder - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp