e-boekhouden

Boekhouden

Ondernemen is voor iedereen verschillend, maar boekhouden maakt daar altijd deel van uit. Voor een startende ondernemer is het opzetten van een goede boekhouding meestal eenvoudig. Maar wat is boekhouden eigenlijk? En als je onderneming groeit, welke onderdelen kun je dan het beste uitbesteden?

Inhoud:

Wat is boekhouden precies?

boekhoudenBoekhouden betekent het verwerken van alle financiële administratie van je onderneming.

Als ondernemers het hebben over het boekhouden dan gaat het meestal over facturen maken en verwerken hiervan, of het regelen van de belastingaangiftes. Dit vormt voor de meeste ondernemers de kern van de financiële administratie.

Boekhouden is het verwerken van je administratie.

Zelf online leren boekhouden

De belastingdienst verplicht ondernemers dit goed te regelen. Je kunt boekhouden in Excel, een boekhoudprogramma kopen of een boekhouder inhuren. Ook zonder ervaring kun je zelf makkelijk online boekhouden, en is het altijd slim om inzicht te hebben in de financiële situatie van jouw onderneming.

Je kunt beginnen met het verwerken van facturen en aangiftes. Met behulp van gratis sjablonen kan dat eenvoudig in Excel. De administratieve werkzaamheden hiervoor kun je gemakkelijk online leren. Voor klanten van e-Boekhouden.nl is er een gratis boekhoudcursus met een uitgebreide kennisbank.

De totale boekhouding bestaat uit meer dan alleen facturen maken of aangifte doen en verschilt per bedrijf maar met de cursus van e-Boekhouden kun je al een goed beeld krijgen van jouw financiële situatie.

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.


administratie doen met een boekhoudprogramma

Boekhouding begint met de facturatie

Om te beginnen ben je verplicht om tijdens het boekhouden je inkomsten en uitgaven duidelijk bij te houden. Als je klanten bestaan uit particulieren dan dien je een overzicht van alle rekeningen te bewaren. Voor bedrijven moet je facturen maken die aan regels van de belastingdienst moeten voldoen.

Voor facturen heeft de belastingdienst voorwaarden.

Het opstellen en versturen van facturen is een vast onderdeel van het boekhouden. Naast dat ondernemers meestal graag factureren – hierdoor komt er geld op de rekening – is dit ook verplicht. Een groot deel van de boekhouding kun je uitbesteden maar de facturatie doen ondernemers meestal zelf. Met een facturatieprogramma factureer je eenvoudig volgens alle regels van de belastingdienst.

Verwerken van inkomende en uitgaande facturen

De facturen die je maakt moet je bewaren. Daarnaast krijg je te maken met facturen van leveranciers, de huurbaas of andere kosten voor een nieuwe onderneming. Het invoeren van alle inkomsten en uitgaven in een spreadsheet- of boekhoudprogramma heet ook wel het inboeken van facturen.

Boekhouden begint bij het goed organiseren van ontvangen en verstuurde facturen.

Nog altijd zijn er ondernemers die daarvoor alles uitprinten en in ordners stoppen. Als dat voor jou werkt dan mag dat, zolang je er maar een up-to-date overzicht van hebt en periodiek, meestal per maand of per kwartaal, hiermee btw-aangifte kan doen. Je moet dus wel weten wat je resultaten zijn.

Je kunt je resultaten berekenen door in een programma als Excel simpelweg kolommen bij elkaar op te tellen. Deze getallen heb je nodig voor je winst- en verliesrekening en de btw-aangifte. Als je onderneming groeit kun je meestal eenvoudig online boekhouden met een goed boekhoudprogramma.

Beheren van debiteuren en crediteuren

debiteurenadministratie is onderdeel van het boekhouden.Een klant die wel een factuur heeft ontvangen maar nog niet heeft betaald is een debiteur. Een bedrijf die jij nog geld schuldig bent, is je crediteur.

In een ideale wereld betaalt elke klant direct nadat jij een factuur verstuurt en heb jij altijd saldo als je zelf een factuur ontvangt. In de praktijk laten mensen soms rekeningen lang liggen. Deze moet je herinneren, en ook dat is onderdeel van het boekhouden.

Het herinneren van debiteuren, of als dat niet werkt het starten van een incasso-traject, heet het debiteurenbeheer. Het beheer van debiteuren is een specialisme van het boekhouden dat maar weinig ondernemers echt graag doen. Veel besteden dit deels uit. Het crediteurenbeheer (betalen van rekeningen) doen de meeste ondernemers wel zelf.

Winst- en verliesrekening maken

Als je overzichten maakt van de inkomende en uitgaande facturen dan ben je eigenlijk bezig met het bijwerken van de winst- en verliesrekening. Deze is belangrijk voor de boekhouding want naast de cijfers die voortkomen uit de factuurverwerking is deze administratie ook de basis voor de belastingaangiftes.

Als je onderneming groeit kun je de winst- en verliesrekening het beste maken met een boekhoudpakket. Naast dat je hiermee snel ziet hoe je ervoor staat houdt slimme boekhoudsoftware ook rekening met fiscale zaken. Denk aan het afschrijven van investeringen in bijvoorbeeld je inventaris, het afboeken van debiteuren, of het opstellen van de balans en uiteindelijk de jaarrekening of het jaarverslag.

De winst- en verliesrekening is een belangrijk onderdeel van je boekhouding.

De btw-aangifte indienen

BelastingaangifteNaast dat je zelf veel informatie uit de eerder genoemde overzichten kunt halen, zijn deze ook nodig voor aangiftes bij de belastingdienst. Het verzorgen van de belastingaangiftes is een belangrijk onderdeel van de boekhouding.

De btw-aangifte doen ondernemers meestal per kwartaal. Als je een goede winst- en verliesrekening hebt bijgehouden is dit vrij eenvoudig. Je telt dan alle btw die je hebt ontvangen op en vult dit in op de aangifte. Ook tel je alle btw die je hebt betaald, bijvoorbeeld over je huur, aankopen of telefoonabonnement, bij elkaar op. De betaalde btw vul je in bij de voorbelasting.

Het verschil betaal je aan de belastingdienst, of krijg je terug als je meer hebt betaald dan ontvangen.

De aangifte voor de inkomstenbelasting

Voor de omzetbelastingaangiftes zijn eigenlijk de overzichten van facturen vaak al voldoende maar bij de inkomstenbelastingaangifte komt wel wat meer kijken. Hiervoor is een volledige jaarrekening nodig en moet je afschrijvingen en belastingvoordelen verrekenen.

Voor de aangifte van de inkomstenbelasting heb je een jaarrekening nodig.

Voor een eenmanszaak kun je deze administratie zelf doen. Met een boekhoudprogramma is er maar weinig kennis van het boekhouden vereist. Je kunt deze aangifte ook eenvoudig laten doen door een boekhouder. Bedrijven met een bv als ondernemingsvorm moeten hun cijfers soms verplicht laten controleren door een accountant.

Met de facturatie, debiteuren en crediteurenbeheer, de winst- en verliesrekening en de belastingaangiftes zijn de hoofdpunten van het boekhouden grotendeels geregeld. Welke administratie verder veel tijd kost  verschilt enorm per bedrijf.

zelf factureren

Boekhouding is bedrijfsafhankelijk

Wat boekhouden precies inhoudt is lastig te zeggen, omdat dit per bedrijf verschilt. Zo steken starters veel tijd in het maken van de eerste offertes, freelancers in het verwerken van de kilometeradministratie en groeiende webshops of startups zijn tijdens het boekhouden vooral bezig met het optimaliseren van het werkkapitaal of de voorraadadministratie.

Grote bedrijven met medewerkers besteden veel tijd aan de hele salarisadministratie, inclusief het beheren van arbeidscontracten, ziekteverzuim en andere medewerkers gerelateerde administratie. Al deze zaken zijn administratieve taken, en kun je dus zien als boekhoudkundige werkzaamheden.

Eenvoudig online boekhouden

Online boekhouden is in opkomst. In 2013 hield een op de vijf ondernemers uit het mkb de financiële situatie bij in een online boekhouding, inmiddels is dit veruit de meerderheid. Dat heeft verschillende redenen. Zo kun je via een mobiele app meestal eenvoudig facturen boeken of mobiel betalen, heb je altijd up-to-date back-ups en kun je een online boekhouding gemakkelijker delen met een boekhouder.

Drie programma’s waarmee je de hele boekhouding online kunt regelen:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
  • 135.000 gingen u voor
  • Belastingdienst Erkend
  • Deskundige helpdesk
Zie website

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4764)

Informer maakt sinds 1993 boekhoudsoftware voor ondernemers en accountants. InformerOnline is een innovatief boekhoudprogramma gericht op ondernemers die zelf willen boekhouden.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 15,00 per maand
  • Betrouwbaar Boekhouden
  • Meeste reviews
  • MKB Proof Award 2022
Zie website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Zie website

Startende ondernemers zijn vaak geneigd om met behulp van een online boekhoudprogramma zelf te boekhouden om zo kosten te besparen, terwijl snelle groeiers het liefste alles wat niet hun corebusiness is uit te besteden aan een specialist.

Zelf boekhouden of zaken uitbesteden?

Een deel van je boekhouding zelf doen en een deel uitbesteden werkt vaak het beste.
Een deel van je boekhouding zelf doen en een deel uitbesteden werkt vaak het beste.

Ga je zelf online boekhouden of ga je taken uitbesteden aan een boekhouder? In de praktijk blijkt de ideale oplossing meestal een oplossing waarbij zowel de ondernemer als een adviseur betrokken is.

Een ondernemer moet bekend zijn met de eigen boekhouding, maar een specialist kan bepaalde zaken vaak verder optimaliseren. Al heeft die daar meestal wel jouw hulp bij nodig.

Boekhouder heeft jouw hulp nodig

Een boekhouder of administratief medewerker kan het werk alleen doen als jij de juiste informatie geeft. Om daarin de juiste keuzes te kunnen maken als ondernemer is een basiskennis van het boekhouden wel  vereist. Maar dat betekent niet dat je alles zelf moet doen. Goed boekhouden is lastig, en daarvoor zijn verschillende expertises vereist.

Basiskennis van het boekhouden is vereist om de juiste keuzes te kunnen maken als ondernemer.

Zorgen dat klanten hun rekeningen betalen klinkt bijvoorbeeld vrij simpel. Toch zijn het aantal ondernemers dat een lening afsluit, terwijl ze nog geld van debiteuren tegoed zijn, niet te tellen. Als je de openstaande facturen niet continu in de gaten houdt dan is hier vaak veel winst te behalen.

Je kunt er dan voor kiezen om je totale debiteurenbeheer uit te besteden. Het is mogelijk om facturen door te verkopen (factoring). Verreweg de meeste bedrijven besteden incassotrajecten uit aan een gespecialiseerd incassobureau.

Ook de inkomstenbelastingaangifte en salarisadministratie worden vaak uitbesteed. Je mag het wel zelf doen, maar vaak blijkt hier veel kennis voor nodig terwijl je hier ook gemakkelijk een boekhouder of administratiekantoor voor kan inschakelen.

Ken je bedrijfscijfers

Een gespecialiseerd bureau kan je veel werk besparen, maar het inzicht is nodig om je bedrijf goed te kunnen runnen. Als jij niet weet hoeveel geld je tegoed bent of juist binnenkort moet betalen, dan weet je ook niet of je kunt investeren. Goed inzicht in de bedrijfscijfers en geldstromen is cruciaal om tijdens het ondernemen de juiste keuzes te maken.

Om die reden is een goed boekhoudprogramma, waarbij zowel jij als je boekhouder elk jullie eigen dashboard genereren en werkzaamheden kunnen uitvoeren, meestal de beste oplossing.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over het boekhouden zijn:

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het verwerken van alle financiële administratie. Als ondernemers het hebben over het boekhouden dan gaat het meestal over het maken van facturen en verwerken hiervan, of het regelen van de belastingaangiftes. Je regelt de hele boekhouding gemakkelijk met een online boekhoudprogramma.

Hoeveel tijd kost de administratie?

Hoeveel tijd de boekhouding kost hangt af van jouw onderneming. Bijvoorbeeld van hoeveel facturen je maakt, hoeveel verstand je hebt van boekhouden en wat je uitbesteedt. Een simpel facturatieprogramma of online boekhoudprogramma kan veel tijd besparen en automatiseren. Toch zal een ondernemer gemiddeld gezien wel een ochtend of middag per week bezig zijn met de administratie.

Hoeveel geld kost de boekhouding?

De kosten van de boekhouding zijn afhankelijk van hoe je dit regelt. Zo kun je veel overlaten aan een boekhouder en allerlei dure software kopen. Maar je kunt ook zelf de boekhouding doen voor je bedrijf. Zelfs als je niet wilt stoeien met Excel-formules, want er zijn ook prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Wel ben je er dan relatief veel tijd aan kwijt.

Kan ik de boekhouding zelf doen?

Zeker! Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om de administratie grotendeels zelf te verzorgen. Je kunt boekhouden in Excel, maar online software maakt het makkelijker.

Omdat boekhoudprogramma’s zich steeds meer richten op zzp’ers die alles zelf doen, kom je daar ook geen termen als het grootboek of journaalposten meer tegen. Soms schakelen ondernemers wel nog een boekhouder in om zo nu en dan de boekhouding te laten controleren, voor belastingaangiftes of voor de salarisadministratie.

 

Moet ik offline of online boekhouden?

Online boekhouden is populair. Hiermee kun je altijd en overal de administratie bijhouden. Ook blijft een online boekhoudprogramma beter up-to-date. Zo voldoet je administratie altijd aan de laatste (belasting)regels, heb je altijd een goede backup, en kun je de boekhouding gemakkelijk delen met een boekhouder, als dat nodig is.

Wil je online boekhouden via slimme boekhoudsoftware? De populairste vergelijk je makkelijk en snel in ons overzicht van beste boekhoudprogramma’s voor het mkb.