e-boekhouden

Boekhouden

Ondernemen is voor iedereen verschillend, maar boekhouden maakt daar altijd deel van uit. Maar wat is boekhouden eigenlijk? Waaruit bestaat een goede boekhouding en welke onderdelen kun je uitbesteden, en welke liever niet?

Inhoud:

Wat is boekhouden precies?

boekhoudenBoekhouden betekent het verwerken van alle financiële administratie van je onderneming.

Als ondernemers het hebben over het boekhouden dan gaat het meestal over het maken van facturen en verwerken hiervan, of het regelen van de belastingaangiftes. Dit vormt voor de meeste ondernemers de kern van de financiële administratie.

Boekhouden is het verwerken van je administratie.

Zelf leren boekhouden

De belastingdienst verplicht ondernemers dit goed te regelen. Hoe je dat doet, is aan jou. Je kunt boekhouden in Excel, een boekhoudprogramma aanschaffen of een boekhouder inhuren. Al is het altijd slim om de basis van het boekhouden zelf te leren. Daarvoor kun je beginnen met het verwerken van facturen en aangiftes. De administratieve werkzaamheden hiervoor kun je gemakkelijk online leren. Voor klanten van e-Boekhouden.nl is er een gratis boekhoudcursus.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

De totale boekhouding bestaat uit veel meer zaken dan alleen de facturen en aangiftes en is per bedrijf verschillend, maar de basis is dan vast op orde. Een opsomming van enkele taken die vallen onder het boekhouden.

Boekhouding begint met de facturatie

Om te beginnen ben je verplicht om tijdens het boekhouden je inkomsten en uitgaven duidelijk bij te houden. Als je klanten bestaan uit particulieren dan dien je een overzicht van alle rekeningen te bewaren. Werk je ook voor of met bedrijven? Dan heten deze facturen. Dit zijn ook gewoon rekeningen, maar de belastingdienst stelt hier wel wat extra voorwaarden aan.

Facturen zijn gewoon rekeningen, maar de belastingdienst heeft er extra voorwaarden voor.

Het opstellen en versturen van facturen is een vast onderdeel van het boekhouden. Naast dat ondernemers meestal graag factureren – hierdoor komt er geld op de rekening – is dit ook verplicht. Een groot deel van de boekhouding kun je uitbesteden maar het maken van de facturen doen ondernemers meestal zelf. Met een facturatieprogramma weet je zeker dat je facturen voldoen aan alle regels.

Verwerken van inkomende en uitgaande facturen

De facturen die je maakt moet je bewaren. Daarnaast krijg je te maken met kosten. Denk aan facturen van leveranciers, de huurbaas of als je iets koopt voor je onderneming. Het invoeren van alle inkomsten en uitgaven in een spreadsheet- of boekhoudprogramma heet ook wel het inboeken van facturen.

Boekhouden begint bij het goed organiseren van ontvangen en verstuurde facturen.

Nog altijd zijn er ondernemers die daarvoor simpelweg alles uitprinten en in ordners stoppen. Als dat voor jou werkt dan mag dat, zolang je er maar een overzicht van hebt. Voor de belastingdienst moet je wel periodiek, meestal per maand of per kwartaal, btw-aangifte doen. Je moet dus wel weten wat je resultaten zijn. Dit kun je maken door in een programma als Excel simpelweg kolommen bij elkaar op te tellen. Deze getallen heb je nodig voor je winst- en verliesrekening en de btw-aangifte.

Beheren van debiteuren en crediteuren

debiteurenadministratie is onderdeel van het boekhouden.In een ideale wereld wordt elke verstuurde factuur betaald, en is er altijd saldo als jij een factuur ontvangt. In de praktijk werkt het meestal anders. Soms laten mensen rekeningen bijzonder lang liggen. Die moet je dus herinneren, en ook dat is onderdeel van het boekhouden. Een klant die wel een factuur heeft ontvangen maar nog niet heeft betaald is een debiteur. Een bedrijf die jij nog geld schuldig bent, is je crediteur.

Het herinneren van klanten, of als dat niet werkt het starten van een incasso-traject, heet het debiteurenbeheer. Het beheer van debiteuren is een specialisme van het boekhouden dat maar weinig ondernemers echt goed onder de knie hebben, en wordt vaak uitbesteed. Het crediteurenbeheer (betalen van rekeningen) doen de meeste ondernemers wel zelf.

Winst- en verliesrekening maken

Als je overzichten maakt van de inkomende en uitgaande facturen dan ben je eigenlijk bezig met het bijwerken van de winst- en verliesrekening. Deze is belangrijk voor de boekhouding want naast de cijfers die voortkomen uit de factuurverwerking is dit ook de basis voor de belastingaangiftes.

Als je onderneming groeit kun je de winst- en verliesrekening het beste maken met een boekhoudprogramma. Die houd ook rekening met fiscale zaken. Denk aan het afschrijven van investeringen in bijvoorbeeld je inventaris, het afboeken van debiteuren, of het opstellen van de balans en uiteindelijk de jaarrekening of  het jaarverslag.

De winst- en verliesrekening is een belangrijk onderdeel van je boekhouding.

De btw-aangifte indienen

BelastingaangifteNaast dat je zelf veel informatie uit de eerder genoemde overzichten kunt halen, zijn deze ook nodig om periodiek de stand van zaken te kunnen delen met de belastingdienst. Het verzorgen van de belastingaangiftes is een belangrijk onderdeel van de boekhouding.

De btw-aangifte doen de meeste ondernemers per kwartaal. Als je een goede winst- en verliesrekening hebt bijgehouden is de btw-aangifte vrij eenvoudig. Je telt dan alle btw die je hebt ontvangen op en vult dit in op de aangifte. Ook tel je alle btw die je hebt betaald, bijvoorbeeld over je huur, aankopen of telefoonabonnement, bij elkaar op. De betaalde btw vul je in bij de voorbelasting.

Het verschil betaal je aan de belastingdienst, of krijg je terug als je meer hebt betaald dan ontvangen.

De aangifte voor de inkomstenbelasting

Voor de omzetbelastingaangiftes (btw-aangifte) zijn eigenlijk de factuuroverzichten vaak al voldoende maar bij de inkomstenbelastingaangifte komt wel wat meer kijken. Hiervoor is een volledige jaarrekening nodig en moet je afschrijvingen en belastingvoordelen verrekenen.

Voor de aangifte van de inkomstenbelasting heb je een jaarrekening nodig.

Daarvoor is wel wat kennis van het boekhouden vereist, en dit wordt daarom vaak uitbesteed aan een boekhouder. Bedrijven met een bv of nv als ondernemingsvorm moeten daarnaast soms hun cijfers verplicht laten controleren door een accountant. Die kiezen er daarom vaak voor om de aangiftes dan ook maar aan hetzelfde bureau uit te besteden.

Met de facturatie, debiteuren en crediteurenbeheer, de winst- en verliesrekening en de belastingaangiftes zijn de hoofdpunten van het boekhouden grotendeels geregeld. Wat verder tijd in wordt gestoken tijdens het boekhouden verschilt enorm per bedrijf.

Boekhouding is enorm bedrijfsafhankelijk

Wat er boekhouden precies inhoudt is lastig te zeggen, omdat dit per bedrijf kan verschillen. Zo zal een starter tijdens het boekhouden veel tijd steken in het maken van de eerste offertes, en een freelancer juist in het verwerken van de kilometeradministratie. Een snelle startup die sterk investeert in groei zal tijdens het boekhouden zich vooral bezighouden met het optimaliseren van zijn werkkapitaal.

Grote bedrijven met medewerkers zien de hele salarisadministratie, maar ook het beheer van arbeidscontracten, ziekteverzuim en andere medewerkers gerelateerde administratie als onderdeel van het boekhouden. Terwijl bedrijven die veel producten verkopen tijdens het boekhouden vaak ook veel tijd kwijt met het bijhouden van de voorraadadministratie. Denk daar bijvoorbeeld aan taken als het inkopen van producten of controleren van de voorraad.

Al deze zaken zijn administratieve taken, en kun je dus zien als boekhoudkundige werkzaamheden.

Online boekhouden

Online boekhouden is in opkomst. In 2013 deed 21% van het mkb zijn boekhouding online, inmiddels is dit veruit de meerderheid. Dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen heb je altijd een backup als je computer stuk gaat of gestolen wordt. Ook is het bij online boekhouden makkelijker om op te schalen, of bijvoorbeeld een keertje een boekhouder mee te laten kijken. Drie programma’s waarmee je online de boekhouding kunt regelen:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
  • 135.000 gingen u voor
  • Belastingdienst Erkend
  • Deskundige helpdesk
Zie website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Zie website

Exact

★ ★ ★ ★ ☆ (132)

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 39,00 per maand
  • Betrouwbaar/Makkelijk
  • Slimme automatisering
  • 220+ koppelingen
Zie website

Startende ondernemers zijn vaak geneigd om met behulp van een online boekhoudprogramma zelf te boekhouden om zo kosten te besparen, terwijl snelle groeiers het liefste alles wat niet hun corebusiness is uit te besteden aan een specialist. Voor beide situaties is wat te zeggen, maar de waarheid ligt meestal wat meer in het midden.

Zelf boekhouden of zaken uitbesteden?

Een deel van je boekhouding zelf doen en een deel uitbesteden werkt vaak het beste.
Een deel van je boekhouding zelf doen en een deel uitbesteden werkt vaak het beste.

Ga je zelf online boekhouden of ga je zaken uitbesteden? In de praktijk blijkt de meest ideale oplossing meestal een oplossing waarbij zowel de ondernemer zelf als een adviseur betrokken is. De ondernemer moet bekend zijn met zijn boekhouding, maar een specialist kan bepaalde zaken vaak verder optimaliseren.

Als je er bijvoorbeeld voor kiest om zelf te boekhouden om zo geld te besparen, maar vervolgens amper herinneringen stuurt en regelmatig erachter komt dat klanten in het geheel niet meer kunnen of willen betalen, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Niet alleen is debiteurenbeheer een vervelend werkje, het kan ook veel invloed hebben op je werkkapitaal.

Boekhouder heeft jouw hulp nodig

Een boekhouder of administratief medewerker kan zijn werk niet goed doen, als jij niets van boekhouden af weet. Basiskennis van het boekhouden is vereist om de juiste keuzes te kunnen maken als ondernemer. Maar dat betekent niet dat je de hele boekhouding zelf moet doen.

Goed boekhouden is lastig, en daarvoor zijn verschillende expertises vereist.

Basiskennis van het boekhouden is vereist om de juiste keuzes te kunnen maken als ondernemer.

Zorgen dat klanten hun rekeningen betalen klinkt bijvoorbeeld vrij simpel. Toch zijn het aantal ondernemers dat een lening afsluit, terwijl ze nog geld van debiteuren tegoed zijn, niet te tellen. Als je de openstaande facturen niet continu in de gaten houdt dan is hier vaak veel winst te behalen. Als je regelmatig krap bij kas zit kan dit veel geld opleveren. Je kunt er dan voor kiezen om je totale debiteurenbeheer uit te besteden. Het is mogelijk om facturen door te verkopen (factoring). Verreweg de meeste bedrijven besteden incassotrajecten uit aan een gespecialiseerd incassobureau.

Ook de inkomstenbelastingaangifte en salarisadministratie worden vaak uitbesteed. Je mag het wel zelf doen, maar vaak blijkt hier veel kennis voor nodig terwijl je hier ook gemakkelijk een boekhouder of administratiekantoor voor kan inschakelen.

Ken je bedrijfscijfers

Een gespecialiseerd bureau kan je veel werk besparen, maar het inzicht is nodig om je bedrijf goed te kunnen runnen. Als jij niet weet hoeveel geld je tegoed bent of juist binnenkort moet betalen, dan weet je ook niet of je kunt investeren. Goed inzicht in de bedrijfscijfers en geldstromen is cruciaal voor het maken van de juiste keuzes in de onderneming. Om die reden is een goed boekhoudprogramma, waarbij zowel jij als je boekhouder elk jullie eigen dashboard kunnen genereren en werkzaamheden kunnen uitvoeren, meestal de beste oplossing.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over het boekhouden zijn:

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het verwerken van alle financiële administratie. Als ondernemers het hebben over het boekhouden dan gaat het meestal over het maken van facturen en verwerken hiervan, of het regelen van de belastingaangiftes. Beide regel je gemakkelijk via een boekhoudprogramma, en deze vormt voor de meeste ondernemers de kern van de boekhouding.

Hoeveel tijd kost ben ik kwijt aan de administratie?

Vaak wordt gezegd dat boekhouden veel tijd kost. In de praktijk is het net afhankelijk van hoeveel facturen je maakt, hoeveel verstand je ervan hebt en wat je uitbesteedt. Een simpel facturatieprogramma of boekhoudprogramma kun je veel tijd besparen en automatiseren. Toch zal een ondernemer gemiddeld gezien wel een ochtend of middag per week bezig zijn met de administratie.

Hoeveel geld kost de boekhouding?

De kosten van de boekhouding zijn afhankelijk van hoe je dit regelt. Zo kun je veel overlaten aan een boekhouder en allerlei dure software kopen. Maar je kunt ook zelf de boekhouding doen voor je bedrijf. Zelfs als je niet wilt stoeien met Excel-formules, want er zijn ook prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Wel ben je er dan relatief veel tijd aan kwijt.

Kan ik de boekhouding zelf doen?

Zeker! Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om de administratie grotendeels zelf te verzorgen. Je kunt boekhouden in Excel, maar online software is makkelijker.

Omdat boekhoudprogramma’s zich steeds meer richten op zzp’ers die alles zelf doen, kom je daar ook geen termen als het grootboek of journaalposten meer tegen. Soms schakelen ondernemers wel nog een boekhouder in om zo nu en dan de boekhouding te laten controleren, belastingaangiftes of voor de salarisadministratie.

Moet ik offline of online boekhouden?

Online boekhouden zit in de lift. Niet alleen omdat het makkelijker is – zo kun je vanaf elke plek boekhouden – maar ook omdat een online boekhoudprogramma beter bijgewerkt kan worden. Zo voldoet je administratie altijd aan de laatste (belasting)regels, heb je altijd een goede backup, en kun je het gemakkelijk delen met een boekhouder als dat nodig is.

Wil je boekhouden via een boekhoudprogramma? De populairste vergelijk  je makkelijk en snel in ons overzicht van beste boekhoudprogramma’s voor het mkb.