e-boekhouden

Online geld verdienen

Wat zijn in 2021 de beste manieren om online geld verdienen? Van simpele klusjes als bijverdiensten tot een serieuze internetonderneming. Een overzicht met mogelijkheden waaruit je kunt kiezen: de ene manier is makkelijker dan de andere. Elk inkomen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op welke manier wil jij je geld verdienen?

Inhoud:

Online geld verdienen kan in 2021 op meerdere manieren

online geld verdienenGeld verdienen via internet is makkelijk. Al kost een online inkomen meestal wel wat tijd, moeilijk is het meestal niet. Je hebt er meestal geen bedrijf, kantoor of andere investeringen voor nodig. Iedereen kan vanuit huis honderden euro’s per maand verdienen via internet.

Natuurlijk is het wel erg belangrijk hoe je het aanpakt en wat je ervan verwacht. Niet iedereen voelt zich geroepen om als ware artiest leuke internetvideo’s op te nemen voor YouTube, en niet iedereen schrijft gemakkelijk verhalen op een eigen blog.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Ook online moet je werken voor je geld

Dan blijft er nog genoeg over, maar voor de meeste manieren moet je wel wat moeite doen. Als je bijvoorbeeld online gaat verkopen moet je wel eerst weten waar je aanbod uit bestaat. En je moet besluiten hoe je het verkopen gaat want een eigen webshop heb je daarvoor al bijna niet meer nodig! Je kunt ook verkopen via marktplaatsen of social media.

En je kunt zelfs online geld verdienen via social media zonder dat je er producten voor nodig hebt. Als influencer kun je ook andere webshops helpen om meer te verkopen. Zo kun je reclame plaatsen op je social media-accounts, website of blog. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen influencer-, affiliate- en contentmarketing? En wat is de beste manier om hiervoor betaald te krijgen? In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden  voor online inkomsten onder elkaar.

Er zijn veel manieren waarmee je online geld kan verdienen.

Geld verdienen met online klusjes voor bedrijven

als student kun je online klusjes doenDe simpelste manier om geld te verdienen is om te werken. Bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen die online kleine klusjes willen opknappen en daar hoef je niet eens heel erg goed in te zijn. Ben jij een simpele student en kun je vrijwel niets bijzonders? Dan nog kun je vast een voice-over inspreken bij een video, een tekst vertalen, logo ontwerpen of op zijn minst een online enquête invullen.

Via Fiverr.com, wat een online marktplaats is voor beginnende freelancers, komen dagelijks allerlei klusjes voorbij. Je kunt ook zelf aangeven waar jouw kwaliteiten uit bestaan en hoeveel geld je hiervoor wilt hebben. Hierdoor is het een zeer laagdrempelige manier om online geld te verdienen.

Zoek je een laagdrempelige manier om online geld te verdienen? Op Fiverr.com kun je aangeven wat voor klusjes jij zou willen doen voor bedrijven!

Al staat Fiverr wel bekend om de lage tarieven. Het is dus makkelijk om een klusje te krijgen, maar daarmee verdien je meestal niet meer dan een paar euro. Het is lastig om hiermee echt een bedrijf op te bouwen al worden er ook hele huisstijlen of zelfs mobiele apps op aangeboden. Goede vormgevers, programmeurs of beeldbewerkers kunnen er dus best wat mee bijverdienen. Amateurs worden er niet snel rijk van, maar het kan misschien wel een leuke manier zijn om te ontdekken of er interesse is voor jouw plaatjes, stem, foto’s of mening.

Oude spullen verkopen op Marktplaats

Marktplaats.nl is in Nederland voor veel mensen een populaire manier om via internet soms wat geld bij te verdienen. Het is makkelijk, laagdrempelig en snel. Als je hier al ervaring mee hebt is dit natuurlijk een goede manier. Heb je kleding die je niet meer draagt, speelgoed dat stof ligt te happen of meubels die overbodig zijn geworden? Dan kun je deze tweedehands spullen verkopen.

Dé manier waarop half Nederland online geld verdient: verkoop oude spullen via Marktplaats.nl.

geld verdienen op een online marktplaatsHeb je zelf eigenlijk niets om te verkopen? Kijk dan of je andere mensen hiermee kunt helpen. Kijk eens of wat familieleden, vrienden, buren of kennissen iets hebben dat jij voor ze kunt verkopen. Of misschien kun je het zelf kopen, en via marktplaats doorverkopen.  Marktplaats is in Nederland de bekendste site maar ook via Vinted, eBay of (voor bepaalde categorieën) Bol.com kun je tweedehands spullen verkopen.

Deze platformen hebben zo’n groot bereik – sommige sites trekken dagelijks honderdduizenden bezoekers – dat de kans aanzienlijk is dat er iemand interesse heeft in jouw product. De keerzijde van deze enorme platformen is dat het aanbod zo overweldigend kan zijn dat jouw product wegvalt in het grotere geheel.

Online spullen of foto’s verkopen

deal met briefjes van vijftig euro
Kun jij dit soort foto’s maken van je vrienden?

Heb je op Marktplaats al eens wat online verkocht en wil je dat vaker doen? De meest bekende is misschien door een webwinkel te beginnen, maar soms heb je die helemaal niet nodig. Zo kun je ook veel verkopen via platforms of social media als Instagram of Facebook.

Ook met foto’s kun je online geld verdienen. Daarvoor hoef je heus geen professionele fotograaf te zijn. Natuurlijk verdien je minder als de kwaliteit van jouw foto’s niet geweldig is maar met een mobiele telefoon kun je al best goede foto’s maken. Voor websites is dat vaak al voldoende.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Bedrijven zijn vaak op zoek naar leuke sfeerbeelden voor bij hun websiteteksten. Het inhuren van een fotograaf is daarvoor vaak te duur en online zijn er veel beeldbanken waarop foto’s voor weinig geld worden aangeboden.

Heb jij een paar vrienden die het niet erg vinden als jij ze met een pan en lepel op de foto zet? Of krijg je ze zover dat ze willen acteren alsof er een feestje, sollicitatiegesprek of ruzie is? Dan is dit voor jou misschien een makkelijke manier om online geld te verdienen. Misschien hoeft hun gezicht niet eens op de foto en kun je ze van de achterkant fotograferen als ze naar een winkel, computer of mobiele telefoon kijken.

Kun jij leuke foto’s maken? Op stockfoto-sites kun je daarmee online geld verdienen.

Deze foto’s kun jij aanbieden op sites met stockfotografie. Meestal verdien je niet veel meer dan een of enkele euro’s per verkoop maar omdat de koper de foto niet exclusief krijgt kun je een foto soms wel meerdere keren verkopen en zo een klein vast inkomen genereren met het verkopen van foto’s.

Verkopen via social media

Verkopen via social media
Verkopen via social media

Via social media zijn er ook steeds meer manieren om inkomsten te genereren. Als jij een populair account hebt, kun je hiermee soms veel mensen bereiken. Geld verdienen met social media kan op verschillende manieren. Als je al online spullen verkoopt dan kun je social media inzetten om jouw product onder de aandacht te brengen bij je potentiële klant. Heb je al klanten, dan kun je social media inzetten om de interactie aan te gaan met deze groep.

Om extra aandacht voor je bedrijf te creëren, kun je met enige regelmaat een leuke actie opzetten. Denk bijvoorbeeld aan een aanbieding van de week/maand, een event voor trouwe klanten of de introductie van een nieuw product. Ook kun je de kanalen inzetten om je klanten op een leuke manier in de spotlights te zetten.

Maar social media kan niet alleen exposure opleveren, wanneer je het goed inzet kunnen kanalen als Facebook en Instagram ook een extra verkooppunt zijn. Twitter is minder geschikt om online geld te verdienen, maar het leent zich wel goed als extra servicekanaal.

Verkopen via Facebook

Via Facebook kun je op verschillende manieren geld verdienen. Zo zijn er talloze koop- en verkoopgroepen voor particulieren. Ook kun je jouw tweedehands product(en) te koop zetten via de ‘marketplace’ van Facebook. Heb jij geen online onderneming, maar wil je toch wat (bij)verdienen? Dan zijn deze opties zeker het overwegen waard.

Ben je wel in het bezit van een webwinkel en heb je een bedrijfspagina, dan kun je deze inzetten om (een deel van) jouw assortiment te verkopen. Met behulp van de optie ‘shoppen’ en een handige koppeling worden klanten doorgelinkt naar de webshop. Begin 2020 heeft Facebook ook Facebook Shops gelanceerd. Een andere optie om (potentiële) kopers te trekken, is door het plaatsen van Facebook-advertenties.

Verkopen via Instagram

geld verdienen met instagramOok Instagram, dat sinds 2012 in handen is van Facebook, kun je inzetten om je bereik te vergroten, je merkidentiteit uit te dragen én om online geld te verdienen. Via Instagram Shopping kun je producten taggen in een bericht of een verhaal. De tags leiden vervolgens naar een productpagina binnen Instagram, waar de gebruikers een afbeelding, de omschrijving en de prijs van het item zien.

Bevalt het, dan kunnen ze doorklikken naar de webwinkel, waar ze kunnen afrekenen. Op deze manier kun je allerlei producten verkopen via Instagram!

Influencer- en contentmarketing

Als je zelf niet iets wilt verkopen maar andere webshops hier wel bij wilt helpen kun je ook kiezen voor verschillende vormen van online marketing. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar. Een snelgroeiende is influencermarketing. hierbij verkoop je de producten niet zelf maar verdien je geld door een webshop of bepaald product te promoten op je eigen social media account of blog. Hoe groots je dit aanpakt, is helemaal aan jou. Zo kun je een blog maken dat helemaal in het teken staat van een bepaald onderwerp en daar – tegen betaling – teksten van anderen toestaan.

Merken vragen jou dan om in een video of tekst een product te tonen. Ook kun je inhoudelijke teksten verspreiden waarin je bijvoorbeeld achtergrondinformatie geeft over producten of waar je de voors en tegens tegen elkaar afzet. Is de insteek niet om kennis te delen, maar om online geld te verdienen, dan kun je ook gastartikelen of advertorials verkopen. Via een linkje in de blogtekst kun je jouw doelgroep dan doorverwijzen naar deze externe partij.

Soms is het linkje zelfs genoeg. Via platforms als Hulc.nl of Linkpizza.nl kun je jouw website aanmelden. Veel bedrijven zijn via deze sites op zoek naar influencers, maar soms ook simpelweg naar extra verwijzingen naar hun website. Ze hopen dankzij linkbuilding beter te scoren in zoekmachines.

Geld verdienen met affiliate marketing

geld verdienen met affiliate-programma'sAls je geen contact hebt met adverteerders en die ook geen invloed wilt geven op de inhoud van jouw berichten kun je ook kiezen voor affiliate marketing. Via enkele grote platforms kun je zelf kiezen welke campagnes je ondersteunt. Als je genoeg bezoekers hebt kun je hiermee een passief inkomen genereren. Je verdient dan telkens commissie als iemand iets koopt nadat deze via jouw site of account is doorgestuurd.

Ook social media-accounts kun je vaak inzetten voor deze vormen van reclame. Met name Instagram is populair onder influencers, maar om dit te kunnen doen, moet je uiteraard wel enigszins Instafamous zijn. Hoewel het niet nodig is om een miljoenenpubliek te hebben – zeker niet wanneer je een niche hebt gevonden – is het wel handig als je minimaal zo’n 10.000 volgers hebt.

Maar niet alleen het aantal volgers is van belang, de engagement rate is minstens zo belangrijk. Oftewel; de verhouding tussen het aantal volgers en de mensen die de post daadwerkelijk leuk vinden en/of erop reageren. Ook het aantal views van je stories en IGTV (live video’s), het aantal privéreacties hierop en het aantal shares tellen mee.

Verdienen met Google Ads

Je kunt ook geld online verdienen met advertentie-inkomsten van je eigen website. Dit kan met Google Adsense, dat deel uitmaakt van Google Ads. Normaal gesproken moet je (fors) betalen voor Google-advertenties, maar in dit geval krijg je voor elke unieke klik op de advertentie geld gestort in je online account.

In eerste instantie lijkt Google Adsense op elk regulier advertentieblok. Dit komt onder meer omdat Google voor elke pagina en elk advertentieformaat wel een relevante advertentie beschikbaar heeft. Ook de inhoud van de advertentie past bij de inhoud van de betreffende pagina. Stel dat je een website hebt over make-up hebt en deze voorziet van een Adsense, dan zal de advertentie gaan over make-up, zoals een mascara of een lippenstift.

Wat je ermee verdient, is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal bezoekers op je site en de effectiviteit van de advertentie. Omdat de advertenties afkomstig zijn uit Google Ads begint het er al mee wat mensen daar bieden voor een bezoeker. En ook hierbij geldt dat des te meer bezoekers je op je site hebt, des te groter de kans is dat ze erop klikken en hoe meer je verdient aan dergelijke online campagnes.

Geld verdienen met YouTube Ads

Online geld verdienen met YouTube
Online geld verdienen met YouTube.

YouTube heeft een vergelijkbaar verdienmodel, waarbij je online geld verdient door jouw YouTube-kanaal open te stellen voor advertenties. Elke keer dat er op een advertentie wordt geklikt, krijg je hier een vergoeding voor.

Er zijn wel wat voorwaarden voor deze advertentiedeals. Zo mogen jouw video’s geen auteursrechtelijke content bevatten (zoals bekende hits). Daarnaast heb je een Google Adsense-account nodig en moet je minstens 18 jaar zijn en moet je minstens 1000 abonnees hebben. Ook moet je kanaal in de afgelopen twaalf maanden in totaal 4000 uur bekeken zijn. Tot 2018 was dit 10.000 weergaven, maar daar zat geen tijdsperiode aan vast.

Net als bij Instagram begint de teller pas te lopen wanneer je achterban groot genoeg is. Maar waar je bij Instagram zelf kunt kiezen met wie je een samenwerking aangaat, kan dit bij YouTube niet. Het kan dus voorkomen dat er advertenties worden getoond die niet bepaald een match zijn met jouw kanaal. Aan de andere kant is de concurrentie bij YouTube nog minder groot en is de interesse onder bepaalde doelgroepen zelfs groter. Voor bijvoorbeeld speelgoed of cosmetica zijn YouTube-advertenties vaak veel effectiever dan een Google Adsense-blok op een website of blog!

Online producten veilen

Je kunt ook overwegen om je artikel(en) te veilen. Dit lijkt op handelen via een marktplaats, maar dan binnen vooraf vastgestelde kaders. Om te beginnen werkt een veiling met behulp van een aanbiedingsduur. Bij bijvoorbeeld eBay kun je een product niet langer veilen dan tien dagen. Gedurende deze aanbiedingsduur kunnen geïnteresseerden bieden op jouw product(en).

Hierbij geldt dat mensen niet lager kunnen bieden dan de startprijs die jij eerder hebt laten vastleggen. Daarnaast is een bod bindend, waardoor de hoogste bieder niet meer onder de koop uit kan. Voor jou gelden dezelfde voorwaarden. Ook al ben je niet heel enthousiast over het bod, jij hebt de verplichting om het product aan de hoogste bieder te verkopen. Is er niemand die een bod uitbrengt, dan kun je de producten nogmaals laten veilen of ervoor kiezen om het hierbij te laten.

Wat kost een marktplaats of veiling?

Binnen Marktplaats heb je zowel gratis als betaalde advertenties. De meeste advertenties zijn gratis, voor bepaalde categorieën geldt een advertentietarief. Ook zijn er rubrieken waar je één of twee advertenties kosteloos kunt plaatsen. Wil je meer advertenties, dan betaal je daarvoor. Verder worden er kosten gerekend wanneer je wilt dat jouw advertentie langer zichtbaar is dan de standaardtermijn.

Bij veilingen – we nemen eBay als voorbeeld – betaal je in sommige gevallen plaatsingskosten. Dit is afhankelijk van de verkoopvorm en de rubriek. Voor het beter laten opvallen van jouw item(s) betaal je een toeslag. Daarnaast betaal je een verkoopcommissie bij een geslaagde verkoop.

Webwinkel beginnen

geld verdienen met een webwinkelWil je niet sporadisch wat artikelen verkopen, maar wil je de verkoop wat grootschaliger aanpakken en zo continu online geld verdienen? Dan kun je een webwinkel beginnen. Via verschillende platformen kun je gemakkelijk zelf een webwinkel maken. Als je ook een goede groothandel of leverancier hebt gevonden en goed hebt nagedacht over de logistiek en marketing, kun je hiermee een goed online inkomen genereren. Software waarmee je deze week nog kunt starten:

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet ecommerceplatform voor het mkb, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. Dankzij de appstore, template engine en API is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

JouwWeb

JouwWebWaar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. iDeal is standaard gekoppeld evenals andere gangbare betaalmethodes zoals PayPal en creditcards. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt en de vindbaarheid is dik in orde. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Zie voor meer info shoppagina.nl

Maar voordat je jezelf rijk rekent; het is helaas niet zo dat producten zichzelf verkopen via webwinkels. Waar dit bij platformen en veilingen vanwege hun grote bereik wel het geval kan zijn, zal je bij een webshop eerst (flink) moeten investeren in marketing.

Als niemand weet dat jouw online winkel bestaat, wordt het knap lastig om spullen te verkopen. Daarnaast komen er veel kosten bij kijken zoals het verwerken van de opslag, verzending, betaalkosten of de kosten van het terugnemen van retouren en leveren van klantenservice of garantie. Liever snel uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Wil je producten online verkopen? Benieuwd naar de wettelijke regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een eigen webshop beginnen.

Samenwerking met platformen

De marketing lossen veel (startende) ondernemers deels op door een samenwerking aan te gaan met bekende online marktplaatsen en veilingsites. Als particulier kom je al snel bij platformen als Marktplaats.nl uit, maar als ondernemer kun je – als je aan de gestelde voorwaarden voldoet – ook terecht bij partijen als Amazon, Bol.com, FonQ, en VidaXL. In ruil voor een commissie kun je meeliften op de marketinginspanningen van deze internetgiganten.

Bovendien kan een samenwerking met deze partijen (extra) vertrouwen vanuit potentiële klanten opleveren. Zeker wanneer een shop net is opgericht, twijfelen mensen wel eens aan de betrouwbaarheid en de continuïteit van de winkel. Wanneer zij jouw assortiment dan ook bij andere verkoopkanalen terugvinden, kan dit net het zetje in de rug zijn dat zij nodig hebben om over te gaan tot een aankoop.

Dropshipping

Wanneer je denkt aan het opzetten van een webwinkel is het inkopen van artikelen – naast het lanceren van een shop – waarschijnlijk één van de eerste dingen waaraan je denkt. Toch is het hebben van een eigen voorraad niet altijd nodig. Als je werkt met dropshipping koopt de klant bij jou, maar het product wordt direct verstuurd vanuit de leverancier.

Het hebben van een webwinkel zonder voorraad klinkt ideaal. En in bepaalde opzichten biedt het ook de nodige voordelen. Zo heb jij geen ruimte nodig om de producten te stallen en ook het verzenden van de artikelen heb je uitbesteed. Maar vergeet niet dat de leverancier al deze handelingen natuurlijk niet gratis uitvoert.

Met dropshipping heb je geen eigen voorraad nodig maar stuurt de leverancier het product direct naar jouw klant.

Daarnaast blijf jij gedurende het gehele verkooptraject het aanspreekpunt. Stel dat de leverancier het product later opstuurt dan afgesproken of dat het item onderweg beschadigd raakt of verloren gaat, dan ben jij hiervoor aansprakelijk.

Wil je online geld verdienen met producten en een dropshipping-leverancier de logistiek laten verzorgen? Lees dan verder over dropshipping.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over online geld verdienen zijn:

Kan iedereen zomaar geld verdienen op internet?

Ja hoor! Je hoeft geen bedrijf te starten en het mag gewoon vanuit huis. Het is wel afhankelijk van wat je doet. Als je bijvoorbeeld een webwinkel begint is het lastig om dit als hobby te doen. En als je online echt veel geld verdient moet je meestal op den duur wel naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven.

Maar meestal is dat pas als je wilt dat mensen je gaan helpen of om het professioneler te maken. Als hobby kun je ook al veel geld verdienen met YouTube, Facebook, Instagram of Marktplaats. Ook jij kunt dus vanuit huis veel geld verdienen online!

Hoe kun je online het meeste geld verdienen?

Wil je veel geld verdienen? Dat kan wel, maar dan zul je er ook wat voor moeten doen. Een goedlopende webshop beginnen of online verkopen met een Amazon- of Bol.com-account kan veel geld opleveren maar betekent ook dat je een serieuze onderneming moet beginnen.

Met YouTube advertenties, Instagram of affiliate marketing verdien je meestal minder maar de drempel is ook lager. Wat is voor jou de beste manier om online geld te verdienen?

Hoe kun je geld verdienen met alleen een blog?

Vind je het leuk om te schrijven of iets uit te leggen in een video? Dan kun je zelf een website bouwen en hierop  gemakkelijk geld verdienen met blogs of video’s. Zo kun je producten reviewen, advertorials toelaten op je blog, of affiliate marketing inzetten. Ook kun je advertenties plaatsen op je blog.

Hoeveel geld verdien je met YouTube?

Er zijn zelfs YouTubers miljonair geworden puur en alleen met advertenties van YouTube! Je kunt hiermee dus  veel geld verdienen maar niet elke kijker is evenveel waard. Adverteerders kiezen vaak een specifieke doelgroep waardoor je vooraf niet precies kunt aangeven hoeveel je op YouTube kunt verdienen.

Als je een goed bekeken account hebt en jouw video’s goed worden bekeken kun je hier wel redelijk veel geld mee verdienen.