Online geld verdienen

Wat zijn de beste manieren om online geld te verdienen? Van simpele klusjes als bijverdiensten tot een serieuze internetonderneming. Een overzicht met mogelijkheden waaruit je kunt kiezen in 2024. Elk inkomen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op welke manier wil jij je geld verdienen?

Inhoud:

Snel online geld verdienen

makkelijk online geld verdienenGeld verdienen via internet kan op meerdere manieren. Sommige daarvan zijn heel makkelijk. Een online inkomen kost wel wat tijd, moeilijk is het niet. Om online geld te verdienen heb je geen bedrijf, kantoor of andere investeringen nodig.

Je kunt vandaag thuis al online geld verdienen met bloggen of vloggen en als dat niet jouw ding is dan blijft er ook nog genoeg over. Iedereen kan vanuit huis honderden euro’s per maand verdienen via internet.

Je kunt eenvoudig geld verdienen met YouTube-video’s.

Je kunt producten verkopen via een webshop of online marktplaatsen. En je kunt zelfs online geld verdienen via social media zonder dat je er zelf fysieke producten voor nodig hebt. Met affiliate marketing help je andere webshops om meer te verkopen door reclame te maken op je social media-accounts, website of blog. Met influencer- of contentmarketing verdien je al geld aan de berichten zelf.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

verdien geld met klusjes

Geld verdienen met online klusjes voor bedrijven

De manier om direct geld te verdienen is om te werken. Bedrijven betalen graag voor online klusjes en daar hoef je niet eens erg goed in te zijn. Als student kun je nu al vanuit huis online geld verdienen. Zo kun je een voice-over inspreken bij een video, een tekst vertalen, logo ontwerpen of online enquêtes invullen.

Via Fiverr.com, een online marktplaats voor freelancers, komen continu klusjes voorbij. Soms hele leuke zoals speelgoed- of online game-tester. Je kunt ook zelf diensten aanbieden en aangeven hoeveel geld je hiervoor wilt hebben. Hierdoor is het een zeer laagdrempelige manier om online geld te verdienen.

Zoek je een snelle manier om online geld mee te verdienen? Via Fiverr.com kun je klusjes doen voor bedrijven. Denk aan logo ontwerpen, voice-over inspreken, social media-taken, et cetera.

als student kun je online klusjes doenMet de best betaalde opdrachten kun je veel geld verdienen, want je kunt er hele huisstijlen of mobiele apps op verkopen, maar Fiverr staat vooral bekend om de lage tarieven.

Je wordt er niet snel rijk van, toch kan het leuk zijn om te ontdekken dat je geld kunt verdienen met jouw plaatjes, stem, foto’s of mening.

Het is makkelijk om online een klusje te krijgen, maar daarmee verdien je meestal niet meer dan een paar euro.

Terug naar inhoudsopgave

Oude spullen verkopen op Marktplaats

Marktplaats.nl is voor veel mensen een populaire manier om via internet snel wat geld bij te verdienen. Het is makkelijk, laagdrempelig en snel. Heb je kleding die je niet meer draagt, oud speelgoed of meubels die je niet meer gebruikt? Dan kun je geld verdienen door deze tweedehands spullen te verkopen.

Dé manier waarop half Nederland online geld verdient: verkoop oude spullen via Marktplaats.nl.

snel geld verdienen op een online marktplaatsHeb je zelf geen eigen producten om te verkopen? Dan kun je andere mensen helpen om hier geld mee te verdienen. Kijk eens wat familieleden, vrienden, buren of kennissen hebben dat online geld oplevert. Of misschien kun je het zelf kopen, en online  doorverkopen.

Marktplaats is in Nederland de bekendste site maar ook via Vinted, eBay of (voor bepaalde categorieën) Bol.com kun je tweedehands spullen verkopen. Al heb je meestal wel een goede prijs, omschrijving en foto nodig want het aanbod is vaak zo groot dat jouw product al snel wegvalt in het grotere geheel.

Terug naar inhoudsopgave

Webwinkel beginnen

geld verdienen met een webwinkelWil je de verkoop wat groter aanpakken en zo continu online geld verdienen? Dan kun je een webwinkel beginnen. Via verschillende platformen kun je zelf een webwinkel maken.

Als jij een goede groothandel of leverancier hebt gevonden, die jou lage tarieven of een goed aanbod kan leveren, en je hebt goed nagedacht over je logistiek en marketing, kun je hiermee een goed online inkomen genereren. Software waarmee je direct een eigen webshop kunt starten:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Maar voordat je jezelf rijk rekent; het is helaas niet zo dat je snel veel inkomsten mee verdient. Om geld te verdienen met een webshop moet je meestal wel eerst investeren. In het bouwen van de shop, de software en productfoto’s maar ook het verwerken van de opslag, betaal- en verzendkosten.

Het bouwen is door de jaren steeds eenvoudiger en goedkoper geworden, maar om echt iets te verkopen moet je veel bezoekers hebben. Zonder het bereik van online platformen moet je bij een webshop ook eerst (flink) investeren in marketing. Die zijn vaak hoog waardoor het lastig is om winst te maken.

Als je omzet maakt moet je rekening houden met de kosten van retouren en leveren van klantenservice of garantie. Liever snel uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Voor jonge mensen die online geld willen verdienen is de belangrijkste vraag die ze zichzelf kunnen stellen: hoe voeg ik waarde toe? De concurrentie anno 2024 is groter dan ooit. Een businessmodel inspringen omdat een snel-pratende YouTuber zegt dat je zo snel duizenden euro's kunt verdienen is een slechte strategie. Als ik opnieuw begon, zou ik eerst het online landschap voor mezelf in kaart brengen en mezelf dan de vraag stellen: zou ik als eindgebruiker blij worden van wat ik zie?
Joost Boer
Joost Boer
Start24

Voorbeelden van JouwWeb-templates

Wil je producten online verkopen? Benieuwd naar de wettelijke regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een eigen webshop beginnen.

Samenwerking met platformen

Heb je op Marktplaats al eens wat online verkocht en wil je dat vaker doen? De meest bekende is misschien door een webwinkel te beginnen, maar soms heb je die helemaal niet nodig. Zo kun je online ook geld verdienen via platforms of social media als Instagram of Facebook.

Op bekende online marktplaatsen en veilingsites lift je mee op hun bekendheid in ruil voor een commissie. Als particulier kom je al snel bij platformen als Marktplaats.nl uit, maar als ondernemer kun je – als je aan de gestelde voorwaarden voldoet – ook verkopen via Amazon, Bol.com, FonQ, en VidaXL.

Bovendien kan een samenwerking met deze partijen (extra) vertrouwen vanuit potentiële klanten opleveren. Zeker bij nieuwe een nieuwe shop twijfelen mensen wel eens aan de betrouwbaarheid van de winkel. Als zij jouw assortiment bij andere verkoopkanalen terugvinden, kan dit ze overhalen om een aankoop te doen.

Dropshipping

dropshipping leveranciersWanneer je denkt aan het opzetten van een webwinkel is het inkopen van artikelen – naast het lanceren van een shop – waarschijnlijk één van de eerste dingen waaraan je denkt. Maar je hebt geen eigen voorraad nodig om hiermee geld te verdienen. Als je werkt met dropshipping koopt de klant bij jou, maar het product wordt direct verstuurd vanuit de leverancier.

Het hebben van een webwinkel zonder voorraad klinkt ideaal. En in bepaalde opzichten biedt dropshipping écht de nodige voordelen. Zo heb jij geen ruimte nodig om de producten te stallen en ook het verzenden van de artikelen heb je uitbesteed.

Met dropshipping heb je geen eigen voorraad nodig maar stuurt de leverancier het product direct naar jouw klant.

Als jij je geld verdient met dropshipping dan blijf je het gehele verkooptraject het aanspreekpunt. Stel dat de leverancier het product te laat opstuurt of dat het item onderweg beschadigd raakt of verloren gaat, dan ben jij hiervoor aansprakelijk.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Europese platforms als Bigbuy, dropshippingXL of GOGETTERS bieden duizenden producten, goede kwaliteit en snelle levering op basis van dropshipping.

Terug naar inhoudsopgave

Online foto’s verkopen

deal met briefjes van vijftig euro
Kun jij dit soort foto’s maken van je vrienden?

Ook met foto’s kun je online geld verdienen. Je hoeft heus geen professionele fotograaf te zijn om online foto’s te verkopen. Natuurlijk verdien je minder als de kwaliteit van jouw foto’s niet geweldig is maar met een mobiele telefoon kun je al best goede foto’s maken. Voor websites is dat vaak al voldoende.

Bedrijven zijn vaak op zoek naar leuke sfeerbeelden voor bij hun websiteteksten. Het inhuren van een fotograaf is daarvoor vaak te duur en online zijn er veel beeldbanken waarop foto’s voor weinig geld worden aangeboden.

Vraag direct tarieven op voor SEO of SEA op bij marketingbureaus. Wil je zelf je online marketing regelen? Het boek Online Marketing Tornado van IMU+ biedt hiervoor een handig stappenplan!

Heb jij een paar vrienden die je mag fotograferen met een pollepel, rekenmachine of stropdas? Of krijg je ze zover dat je ze willen acteren alsof er een feestje, sollicitatiegesprek of ruzie is? Dan zijn foto’s voor jou  een manier om online geld te verdienen. Misschien hoeft hun gezicht niet eens op de foto en kun je ze van de achterkant fotograferen als ze naar een winkel, computer of mobiele telefoon kijken.

Kun jij leuke foto’s maken? Op stockfoto-sites kun je daarmee online geld verdienen.

Met het verkopen van foto’s kun je soms zelfs een passief inkomen realiseren door ze aan te bieden op sites met stockfotografie. Daar verdien je meestal maar een klein bedrag per verkoop maar omdat de koper de foto niet exclusief koopt kun je ze meerdere keren verkopen en zo een klein vast inkomen genereren.

Een online cursus of e-book schrijven

Naast foto’s kun je ook geld verdienen door andere digitale producten te verkopen. Online cursussen in de vorm van e-books zijn ook populair als online verdienmodel. Het maken van een complete cursus klinkt als veel werk, maar je kunt ook beginnen met een korte handleiding voor een simpel klusje.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een e-book voor schrijven en hiermee terugkerende inkomsten genereren. Kun jij bijvoorbeeld goed tekenen, rekenen of gamen? Dan kun je bijvoorbeeld een stappenplan maken voor een Minecraft-creatie, een simpel Excel-sjabloon voor een rittenregistratie verkopen of geld verdienen met een korte cursus portrettekenen voor beginners.

Ben je ergens goed in? Dan kun je online geld verdienen door een korte cursus of handleiding te schrijven.

Van een Word-bestand of pdf kun je eenvoudig een eigen e-book maken door het document te converteren naar een e-book formaat. Online zijn er verschillende converters die jouw bestand omzetten naar een EPUB of MOBI-bestand. De lay-out en indeling kun je bewerken met programma’s als Adobe InDesign of Sigil, of je kunt een vormgever inschakelen via freelanceplatforms als Fiverr.

Terug naar inhoudsopgave

Verkopen via sociale media

Verkopen via social media
Geld verdienen met social media

Via social media zijn er ook steeds meer manieren om inkomsten te genereren. Als jij een populair account hebt, kun je hiermee soms veel mensen bereiken. Online geld verdienen met social media kan op verschillende manieren.

Als je al online spullen verkoopt dan kun je social media inzetten om jouw product onder de aandacht te brengen bij je potentiële klant. Heb je al klanten, dan kun je social media inzetten om de interactie aan te gaan met deze groep.

Om extra aandacht voor je bedrijf te creëren, kun je met enige regelmaat een leuke actie opzetten. Denk bijvoorbeeld aan een aanbieding van de week/maand, een event voor trouwe klanten of de introductie van een nieuw product. Ook kun je de kanalen inzetten om je klanten op een leuke manier in de spotlights te zetten.

Maar social media kan niet alleen exposure opleveren, wanneer je het goed inzet kunnen kanalen als Facebook en Instagram ook een extra verkooppunt zijn. Twitter is minder geschikt om online geld te verdienen, maar het leent zich wel goed als extra servicekanaal.

Wil je geld verdienen met Pinterest? Je hebt er zelfs geen KVK-nummer of eigen website voor nodig. Met het simpele stappenplan uit dit handige ebook kun jij het ook. Nu te koop voor 27 euro.

Verkopen via Facebook

Via Facebook kun je op verschillende manieren geld verdienen. Zo zijn er talloze koop- en verkoopgroepen voor particulieren. Ook kun je jouw tweedehands product(en) te koop zetten via de ‘marketplace’ van Facebook. Ideaal als je wel wat wilt (bij)verdienen maar nog geen online onderneming wilt starten.

Ben je wel in het bezit van een webwinkel en heb je een bedrijfspagina, dan kun je Facebook Shops inzetten om (een deel van) jouw assortiment te verkopen. Met behulp van de optie ‘shoppen’ en een handige koppeling worden klanten doorgelinkt naar de webshop.

Verkopen via Instagram

geld verdienen met instagramOok Instagram kun je inzetten om je bereik te vergroten, je merkidentiteit uit te dragen én om online geld te verdienen. Via Instagram Shopping kun je producten taggen in een bericht of een verhaal. De tags leiden vervolgens naar een productpagina binnen Instagram, waar de gebruikers een afbeelding, de omschrijving en de prijs van het item zien.

Bevalt het, dan kunnen ze doorklikken naar de webwinkel, waar ze kunnen afrekenen. Op deze manier kun je allerlei producten verkopen via Instagram!

Terug naar inhoudsopgave

Influencer- en contentmarketing

Als je zelf niet iets wilt verkopen maar andere webshops hierbij wilt helpen kun je geld verdienen met de verschillende vormen van online marketing. Met influencermarketing verkoop je de producten niet zelf maar verdien je geld door een webshop of bepaald product te promoten op social media of je blog.

Zo kun je een eigen website maken en daarin – tegen betaling – teksten van anderen toestaan. Merken vragen jou dan om in een video of tekst een product te tonen. Ook kun je bijvoorbeeld informatie delen over bepaalde producten waarvan je de voors en tegens tegen elkaar afzet.

Is de insteek niet om kennis te delen, maar om online geld te verdienen, dan kun je ook gastartikelen of advertorials verkopen. Via een linkje in de blogtekst kun je jouw doelgroep dan doorverwijzen naar deze externe partij. Via platforms als Hulc.nl of Linkpizza.nl kun je jouw website aanmelden. Bedrijven zijn hier regelmatig op zoek naar influencers, maar soms ook simpelweg naar extra verwijzingen naar hun website. Ze hopen dankzij linkbuilding beter te scoren in zoekmachines.

Geld verdienen met affiliate marketing

geld verdienen met affiliate-programma'sAls je geen contact hebt met adverteerders en die ook geen invloed wilt geven op de inhoud van jouw berichten kun je ook kiezen voor affiliate marketing. Via enkele grote platforms kun je zelf kiezen welke campagnes je ondersteunt.

Als je genoeg bezoekers hebt kun je hiermee een passief inkomen genereren. Je verdient dan telkens commissie als iemand iets koopt nadat deze via jouw site of account is doorgestuurd.

Ook social media-accounts kun je vaak inzetten voor deze vormen van reclame. Met name Instagram is populair onder influencers, maar om er echt geld mee te verdienen moet je wel enigszins Instafamous zijn. Hoewel het niet nodig is om een miljoenenpubliek te hebben – zeker niet wanneer je een niche hebt gevonden – is het wel handig als je minimaal zo’n 10.000 volgers hebt.

Maar niet alleen het aantal volgers is van belang, de engagement rate is minstens zo belangrijk. Oftewel; de verhouding tussen het aantal volgers en de mensen die de post daadwerkelijk leuk vinden en/of erop reageren. Ook het aantal views van je stories en IGTV (live video’s), het aantal privéreacties hierop en het aantal shares tellen mee.

Vraag direct tarieven op voor SEO of SEA op bij marketingbureaus. Wil je zelf je online marketing regelen? Het boek Online Marketing Tornado van IMU+ biedt hiervoor een handig stappenplan!

Terug naar inhoudsopgave

Verdienen met Google Ads

Je kunt ook geld online verdienen met advertentie-inkomsten van je eigen website. Dit kan met Google Adsense, dat deel uitmaakt van Google Ads. Waar adverteerders (fors) betalen voor Google-advertenties,  verdien jij voor elke unieke klik op de advertentie geld in een online account.

In eerste instantie lijkt Google Adsense op elk regulier advertentieblok. Dit komt onder meer omdat Google voor elke pagina en elk advertentieformaat wel een relevante advertentie beschikbaar heeft. Ook de inhoud van de advertentie past bij de inhoud van de betreffende pagina. Stel dat je een website hebt over make-up hebt, dan gaat de Adsense-advertentie over make-up, zoals een mascara of een lippenstift.

Wat je ermee verdient, is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal bezoekers op je site en de effectiviteit van de advertentie. Omdat de advertenties afkomstig zijn uit Google Ads begint het er al mee wat mensen daar bieden voor een bezoeker. En ook hierbij geldt dat des te meer bezoekers je op je site hebt, des te groter de kans is dat ze erop klikken en hoe meer je verdient aan dergelijke online campagnes.

Geld verdienen met YouTube Ads

Online geld verdienen met YouTube
Online verdienen met YouTube.

YouTube heeft een vergelijkbaar verdienmodel, waarbij je online geld verdient door jouw YouTube-kanaal open te stellen voor online advertenties. Voor elke klik op een advertentie krijg jij een vergoeding.

Er zijn wel wat voorwaarden voor deze advertentiedeals. Zo mogen jouw video’s geen auteursrechtelijke content bevatten (zoals bekende hits). Daarnaast heb je een Google Adsense-account nodig en moet je minstens 18 jaar zijn en minimaal 1000 abonnees hebben. Ook moet je YouTube-kanaal in de afgelopen twaalf maanden in totaal minimaal 4.000 uur bekeken zijn. Tot 2018 was dit 10.000 weergaven, maar daar zat geen tijdsperiode aan vast.

Net als bij Instagram kun pas geld verdienen met een YouTube-kanaal als je voldoende volgers hebt. Maar waar je bij Instagram zelf kunt kiezen met wie je een samenwerking aangaat, kan dit bij YouTube niet. Het kan dus voorkomen dat YouTube advertenties toont die niet bepaald een match zijn met jouw kanaal.

Aan de andere kant is de concurrentie bij YouTube nog minder groot en is de interesse onder bepaalde doelgroepen zelfs groter. Voor bijvoorbeeld speelgoed of cosmetica zijn YouTube-advertenties vaak veel effectiever dan een Google Adsense-blok op een website of blog.

Terug naar inhoudsopgave

Online producten veilen

Je kunt ook online geld verdienen door artikel(en) te veilen. Dit lijkt op handelen via een marktplaats, maar een veiling werkt met behulp van een aanbiedingsduur. Bij bijvoorbeeld eBay kun je een product niet langer veilen dan tien dagen, daarna kunnen mensen niet meer bieden op jouw product(en).

Na afloop van een veilig is een bod bindend, waardoor de hoogste bieder niet meer onder de koop uit kan. Voor jou gelden dezelfde voorwaarden. Je kunt een starttarief opgeven, maar als je dan toch niet blij bent met het bod, dan moet je toch het product aan de hoogste bieder verkopen.

Wat kost een marktplaats of veiling?

Binnen Marktplaats heb je zowel gratis als betaalde advertenties. De meeste advertenties zijn gratis, voor bepaalde categorieën geldt een advertentietarief. Ook zijn er rubrieken waar je één of twee advertenties kosteloos kunt plaatsen. Daarna moet je ervoor betalen. Ook kost het geld als je wilt dat jouw advertentie langer zichtbaar is dan de standaardtermijn.

Bij veilingen als eBay moet je soms plaatsingskosten betalen, afhankelijk van de verkoopvorm en de rubriek. Voor het beter laten opvallen van jouw item(s) betaal je een toeslag. Daarnaast betaal je een verkoopcommissie bij een geslaagde verkoop.

Ook online moet je werken voor je geld

Er zijn genoeg mogelijkheden voor het genereren van online inkomsten maar ook online moet je meestal wel eerst wat moeite doen voor je ergens geld mee verdient. Als je bijvoorbeeld online gaat verkopen moet je weten waar je aanbod uit bestaat en hoe je het online verkopen gaat.

Er zijn veel manieren waarmee je online geld kan verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over online geld verdienen zijn:

Kan iedereen zomaar geld verdienen op internet?

Ja, je hoeft geen bedrijf te starten en het mag gewoon vanuit huis. Het is wel afhankelijk van wat je doet. Als je bijvoorbeeld een webwinkel begint is het lastig om dit als hobby te doen. En als je online echt veel geld verdient moet je meestal op den duur wel naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven.

Maar meestal is dat pas als je wilt dat mensen je gaan helpen of om het professioneler te maken. Als hobby kun je ook al veel geld verdienen met YouTube, Facebook, Instagram of Marktplaats. Ook jij kunt dus vanuit huis veel geld verdienen online!

Hoe kun je online het meeste geld verdienen?

Wil je veel geld verdienen? Dat kan wel, maar dan zul je er ook wat voor moeten doen. Een goedlopende webshop beginnen of online verkopen met een Amazon- of Bol.com-account kan veel geld opleveren maar betekent ook dat je een serieuze onderneming moet beginnen.

Met YouTube advertenties, Instagram of affiliate marketing verdien je meestal minder maar de drempel is ook lager. Wat is voor jou de beste manier om online geld te verdienen?

Hoe kun je geld verdienen met alleen een blog?

Vind je het leuk om te schrijven of iets uit te leggen in een video? Dan kun je zelf een website bouwen en hierop  gemakkelijk geld verdienen met blogs of video’s. Zo kun je producten reviewen, advertorials toelaten op je blog, of affiliate marketing inzetten. Ook kun je advertenties plaatsen op je blog.

Hoeveel geld verdien je met YouTube?

Er zijn zelfs YouTubers miljonair geworden puur en alleen met advertenties van YouTube! Je kunt hiermee dus  veel geld verdienen maar niet elke kijker is evenveel waard. Adverteerders kiezen vaak een specifieke doelgroep waardoor je vooraf niet precies kunt aangeven hoeveel je op YouTube kunt verdienen.

Als je een goed bekeken account hebt en jouw video’s goed worden bekeken kun je hier wel redelijk veel geld mee verdienen.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan