Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Startersaftrek

De startersaftrek is een van de aftrekposten voor startende ondernemers. Die maken de eerste jaren vaak weinig winst. Omdat ze met hun bedrijf een impuls geven aan de economie, innovaties en werkgelegenheid is er een starterskorting voor de inkomstenbelasting bedacht.

Startersaftrek

Wat is de startersaftrek?

De startersaftrek is eigenlijk geen eigen aftrekpost maar een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost waar ondernemers met een eenmanszaak of vof recht op hebben, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Het startersvoordeel kan voor zzp’ers die net beginnen een grote invloed hebben op de fiscale winst. Sommige ondernemers hoeven de eerste jaren zelfs (bijna) helemaal geen belasting te betalen vanwege de verschillende aftrekposten. Bekijk ook het overzicht van aftrekposten voor de eenmanszaak.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? e-Boekhouden is nu 15 maanden gratis voor starters! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Voorwaarden waar je aan moet voldoen

Zoals geldt voor (bijna) alle aftrekposten voor ondernemers zijn er ook bij de startersaftrek een aantal eisen:

  • Je bent zelfstandig ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per kalenderjaar)
  • Je hebt er nog geen drie keer gebruik van gemaakt
  • In de afgelopen vijf jaar had je minimaal één jaar geen onderneming

Hoeveel jaren startersaftrek?

Starters hebben recht op maximaal drie jaren startersaftrek. Deze kan dus maximaal drie keer gebruikt worden en geldt alleen voor de eerste jaren, maar als je in je eerste kalenderjaar maar een paar maanden ondernemer bent geweest, of als je het eerste jaar vooral investeert en dus helemaal geen winst hebt gemaakt, kun je dat jaar ook overslaan.

Startende ondernemers kunnen maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Starterskorting bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid zijn er aangepaste voorwaarden zoals rond het urencriterium.

Startersaftrek bij AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al bereikt? Dan heb je nog recht op de helft van deze aftrekpost voor startende ondernemers.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.