Startersaftrek

De startersaftrek is extra aanvulling op de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. De opstart van een bedrijf vraagt vaak om veel tijd en zware investeringen. Voor deze ondernemers is er een extra belastingvoordeel bij de inkomstenbelasting. Wel gelden er voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Wat is de startersaftrek?

Startersaftrek en zelfstandigenaftrekNieuwe bedrijven geven een impuls aan de economie, innovaties en werkgelegenheid. Tenminste, als het lukt, want een onderneming starten is lastig. Wel is er vanuit de overheid een extra fiscale regeling voor starters.

Al is de startersaftrek is eigenlijk geen eigen aftrekpost maar een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrek waar je met een eenmanszaak of vof recht op hebt, als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Hierdoor betaal je minder belasting over je resultaat.

Hoogte van de startersaftrek

De startersaftrek verhoogt de zelfstandigenaftrek met 2.123 euro (2023). De zelfstandigenaftrek is een deel van je winst dat je belastingvrij mag verdienen. Het belastingvoordeel kan voor zzp’ers die net beginnen een grote invloed hebben op de fiscale winst. Veel zzp’ers betalen de beginjaren zelfs (bijna) helemaal geen belasting vanwege alle ondernemersaftrek bij een eenmanszaak.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

alleen als je in de vijf voorgaande kalenderjaren geen onderneming had.

Voorwaarden voor de aftrek

Zoals geldt voor (bijna) alle aftrekposten voor ondernemers, hanteert de belastingdienst ook een aantal voorwaarden voordat je in aanmerking komt voor de startersaftrek:

  • Je bent zelfstandig ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per kalenderjaar)
  • Je hebt er nog geen drie keer gebruik van gemaakt
  • In de afgelopen vijf jaar had je minimaal één jaar geen onderneming

Maximaal drie jaar

Je hebt alleen de eerste vijf jaar recht op startersaftrek De startersaftrek kun je maximaal drie keer toepassen en geldt alleen voor de eerste jaren. Als je in je eerste kalenderjaar het urencriterium niet haalt, of als je het eerste jaar vooral investeert en geen (belastbare) winst hebt gemaakt, kun je dat jaar ook overslaan.

Je kunt de startersaftrek doorschuiven al kun je deze alleen in de eerste vijf jaar van je onderneming gebruiken. Daarna is deze extra aftrekpost bovenop de zelfstandigenaftrek niet meer mogelijk.

Nieuwe ondernemers hebben maximaal drie keer recht op de startersaftrek.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid of AOW

Bij arbeidsongeschiktheid zijn er aangepaste voorwaarden zoals rond het urencriterium. Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al bereikt? Dan heb je nog recht op de helft van deze aftrek voor startende ondernemers.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.