Startersaftrek

De startersaftrek is extra aanvulling op de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Omdat nieuwe bedrijven een impuls geven aan de economie, innovaties en werkgelegenheid is er een belastingvoordeel voor de inkomstenbelasting bedacht.

Startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Wat is de startersaftrek?

De startersaftrek is eigenlijk geen eigen aftrekpost maar een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost je met  een eenmanszaak of vof recht op hebt, als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Hierdoor betaal je minder belasting over je resultaat.

Hoogte van de startersaftrek

De startersaftrek verhoogt de zelfstandigenaftrek met 2.123 euro (2020). De zelfstandigenaftrek is een deel van je winst dat je belastingvrij mag verdienen. Het belastingvoordeel kan voor zzp’ers die net beginnen een grote invloed hebben op de fiscale winst. Veel zzp’ers betalen de beginjaren zelfs (bijna) helemaal geen belasting vanwege alle ondernemersaftrek bij een eenmanszaak.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? e-Boekhouden is nu 15 maanden gratis voor starters! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Voorwaarden voor de aftrek

Zoals geldt voor (bijna) alle aftrekposten voor ondernemers, hanteert de belastingdienst ook een aantal voorwaarden voordat je in aanmerking komt voor de startersaftrek:

  • Je bent zelfstandig ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per kalenderjaar)
  • Je hebt er nog geen drie keer gebruik van gemaakt
  • In de afgelopen vijf jaar had je minimaal één jaar geen onderneming

Maximaal drie jaar

Je hebt alleen de eerste vijf jaar recht op startersaftrekStartende ondernemers hebben recht op maximaal drie jaren startersaftrek. Deze kun je maximaal drie keer toepassen en geldt alleen voor de eerste jaren. Als je in je eerste kalenderjaar maar een paar maanden ondernemer bent geweest en daardoor het urencriterium niet haalt, of als je het eerste jaar vooral investeert en dus helemaal geen winst hebt gemaakt, kun je dat jaar ook overslaan.

Startende ondernemers kunnen maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid zijn er aangepaste voorwaarden zoals rond het urencriterium.

Startersaftrek bij AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al bereikt? Dan heb je nog recht op de helft van deze aftrek voor startende ondernemers.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.