menu
e-boekhouden

Startersaftrek

Startende ondernemers maken de eerste jaren vaak weinig winst. Omdat nieuwe ondernemers met hun bedrijf een impuls geven aan de economie en zorgen voor innovaties en werkgelegenheid, is er een stimulans bedacht, de startersaftrek. 

StartersaftrekDe startersaftrek is eigenlijk geen eigen aftrekpost maar een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost waar ondernemers met een eenmanszaak of vof recht op hebben, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. De startersaftrek kan voor beginnende zzp’ers een flinke invloed hebben op de fiscale winst. Sommige ondernemers hoeven de eerste jaren zelfs (bijna) helemaal geen belasting te betalen vanwege de verschillende aftrekposten. Bekijk hier het overzicht van alle aftrekposten voor de eenmanszaak.

Wie krijgt de startersaftrek?

Zoals geldt voor (bijna) alle aftrekposten voor ondernemers zijn er ook bij de startersaftrek een aantal eisen:

  • Je bent zelfstandig ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per kalenderjaar)
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW leeftijd nog niet bereikt (dan krijg je 50%)
  • Je hebt nog geen drie keer gebruik gemaakt van de startersaftrek
  • In de afgelopen vijf jaar had je minimaal één jaar geen onderneming

Hoeveel jaren startersaftrek?

Starters hebben recht op maximaal 3 jaren startersaftrek. Deze kan dus maximaal drie keer gebruikt worden en geldt alleen voor de eerste jaren, maar als je in je eerste kalenderjaar maar een paar maanden ondernemer bent geweest, of als je het eerste jaar vooral investeert en dus helemaal geen winst hebt gemaakt, kun je dat jaar ook overslaan.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid zijn er aangepaste voorwaarden voor de startersaftrek, zoals rond het urencriterium.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.