menu
e-boekhouden

Zakelijke rekening openen

Als je al een privérekening hebt en gaat ondernemen, dan kun je een zakelijke rekening openen voor je bedrijf. Maar een zakelijke rekening is duurder dan de privérekening. Is het eigenlijk verplicht om er een te openen en wat zijn de voordelen?

Inhoud:

Zakelijke bankrekening openen

Zakelijke bankrekening openenAls je een eenmanszaak of vof bent begonnen dan is een nieuwe zakelijke rekening openen wettelijk niet verplicht. De belastingdienst eist niet dat facturen via een bedrijfsrekening zijn betaald. Vaak staat in de voorwaarden van de bank wel dat een bankrekening alleen voor zakelijk of privé gebruik is. Maar als je de rekening ook privé gebruikt en het aantal zakelijke transacties beperkt zijn, is het meestal geen probleem.

Je kunt dus alles betalen van je privérekening. Zorg wel dat je facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven wel zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Op zoek naar een nieuwe zakelijke rekening? Het helpt als je deze kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Voordelen van een zakelijke rekening

Net als dat je voor het versturen van zakelijke mails niet per se een zakelijk e-mailadres nodig hebt, oogt het professioneler wanneer dit wel het geval is. Voor een zakelijke bankrekening geldt precies hetzelfde. Heb je geen bedrijfsrekening, dan moet je elke klant expliciet vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je met een zakelijke bankrekening laat zien dat jouw onderneming meer is dan een leuke bijverdienste.

Zakelijke rekening is niet verplicht maar oogt professioneel en geeft meer overzicht.

Daarnaast vinden de meeste ondernemers het simpelweg niet prettig wanneer zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen. Niet alleen is het lastig om een helder overzicht te krijgen van je zakelijke inkomsten en uitgaven wanneer alles op één hoop komt, ook moet je heel wat privégegevens prijsgeven wanneer je een controle krijgt van de belastingdienst.

Ook helpt het als je een boekhoudprogramma hebt gekoppeld, en hiermee uitgaven automatisch wilt importeren. En wil je je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant, dan kan het dat een zakelijke rekening zeer gewenst is of zelfs wordt geëist.

Extra privérekening of zakelijke rekening openen?

privé- of zakelijke bankrekening?Om zakelijke en privétransacties te scheiden, zou je er in theorie voor kunnen kiezen voor een extra privérekening. Dit lijkt een prima oplossing, vooral in de pioniersfase. Maar naast het feit dat je ook voor deze bankrekening moet betalen, gaat niet elke bank ermee akkoord dat je een privérekening wilt openen voor zakelijke doeleinden.

Verder biedt een zakelijke rekening diverse voordelen, die je met een privérekening niet krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen aan een boekhoudprogramma. Soms kan dit alleen als de bankrekening zakelijk is. Daarnaast zijn er nog wat specifieke gevallen zoals wanneer je voor meer dan honderd euro aan brandstof hebt getankt. Dan wil de belastingdienst dat je je kunt identificeren als afnemer. En dit kan alleen wanneer je betaalt met een zakelijk betaalmiddel, zoals een pinpas van een zakelijke bankrekening, zakelijke creditcard, of met een tankpas van het bedrijf.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

In bepaalde gevallen heb je echt een bedrijfsrekening nodig. Dit is onder meer het geval wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een besloten vennootschap. In dat geval wordt namelijk niet jij gezien als rechtspersoon maar de bv. Bij een eenmanszaak of vof is de oprichter automatisch de rechtspersoon en hierdoor dus hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte keuzes.

Ook als eigenaar van een webwinkel ontkom je er niet aan om zakelijk een bankrekening te openen. De meeste klanten zullen met iDeal willen betalen en om dit aan te kunnen vragen, heb je een bankrekening op naam van je bedrijf nodig. Elke betaalprovider zal dit controleren. Ook voor het incasseren van automatische incasso’s is een bedrijfsrekening een must.

Zakelijke betaalrekening voor zzp’ers

Drie banken waar je online een zakelijke rekening kunt openen als zzp’er of mkb’er:

1. Knab (onderdeel van Aegon)
Knab Knab Zakelijk is enkele keren uitgeroepen tot beste bank voor zzp’ers. Het biedt elk jaar de eerste duizend transacties gratis, wat het erg aantrekkelijk maakt voor kleine ondernemers. Daarna betaal je € 0,10 per transactie. De creditcard is het eerste jaar gratis. Knab biedt veel boekhoudkoppelingen en financiële mogelijkheden.

3. Bunq (ook voor vof)
BunqNet als Knab heeft Bunq een bankrekening die ideaal is voor kleine ondernemers voor één overzichtelijk tarief van 9,99 euro per maand. Bij Bunq kun je ook een rekening openen voor een vof, stichting of vereniging. Maak zelf rekeningen aan, beheer je passen, of geef toegang aan een vennoot of medewerker, allemaal online via een app op jouw mobiele telefoon.

2. N26
N26Ook bij N26 regel je alles via je mobiele telefoon, en kan dit zelfs kosteloos! N26 is een nieuwe Europese bank. Je kunt gemakkelijk uitgaven taggen, limieten of andere instellingen aanpassen en bij het gratis pakket is een Mastercard creditcard zelfs al inbegrepen. Het openen van een bankrekening bij N26 is in enkele minuten geregeld en het gratis pakket heeft geen minimum looptijd.

Zijn deze online banken nu werkelijk beter dan de grote drie? Niet voor iedereen. De Rabobank, ING en ABN Amro zijn ook onder zzp’ers nog altijd de meest populaire keuze. Veel ondernemers kiezen er al snel voor om de zakelijke bankrekening te openen bij de bank waar ze ook privé bankieren. Het voordeel is dat je de werkwijze kent, en niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen.

Toch is deze keuze lang niet altijd logisch. Zo zijn de prijsverschillen soms vrij groot. Daarnaast is het de vraag of die grote banken momenteel wel op extra klanten zit te wachten, en of ze dus wel de beste service zullen verlenen. Het voordeel dat de bank een totaalplaatje krijgt of dat jij de bank goed kent is meestal minimaal. Vaak weet een bankmedewerker alleen van zakelijke diensten of juist privé, dus kun je niet beide vragen aan een persoon stellen. En dat is eigenlijk maar beter ook. Als jij een keer privé een gekke uitgave doet, wil jij dan wel dat jouw accountmedewerker hier meteen van op de hoogte is?

Kosten van een zakelijke bankrekening

De meeste banken verwelkomen (startende) ondernemers graag als klant. Speciale kortingsacties voor starters zijn zelfs eerder regel dan uitzondering. In veel gevallen is de zakelijke rekening het eerste jaar gratis. Na dit jaar kunnen de kosten voor een bedrijfsrekening aardig verschillen, waardoor het zeker de moeite loont om je te verdiepen in de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die bovenop het basisabonnement van de zakelijke bankrekening extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld de betaalpas(sen) en het internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Bij het maken van een keuze is het dus aan te raden om niet alleen te kijken naar de abonnementskosten, maar ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. Welk pakket het ook wordt, de kosten voor een zakelijke rekening bedragen op jaarbasis al snel minimaal honderd euro. De kosten die je voor je bedrijfsrekening maakt, zijn in tegenstelling tot een privérekening, wel fiscaal aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening zijn:

Heb ik een zakelijke bankrekening nodig? En waarom?

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht bij een eenmanszaak of vof. Daarbij kun je dus (een tijdje) je privérekening gebruiken. Wettelijk gezien tenminste, want soms staat het wel in de voorwaarden van je privérekening. Toch openen de meeste ondernemers wel een zakelijke bankrekening. Vanwege meer overzicht, het oogt professioneler naar klanten en soms zijn er meer mogelijkheden.

Waarin verschillen bedrijfsrekeningen?

De meeste ondernemers openen een zakelijke rekening bij hun huisbank. Ze kennen dat systeem en voelen zich er thuis. Toch is vergelijken niet overbodig. Niet alleen de kosten en service verschillen sterk, ook de functies, zoals koppelingen met boekhoudprogramma’s of kassa-software.

Wat is de beste bankrekening voor zzp'ers?

Ook zzp’ers bankieren massaal bij de Rabobank, ABN Amro en ING. Toch wil dat niet zeggen dat die ook de beste bankrekening voor zzp’ers hebben. Veel zzp’ers die actief online vergelijken komen eerder uit bij N26, Bunq en Knab. Vandaar dat wij ook juist deze spelers benoemen op deze pagina.

Moet ik bij een vof nog ergens op letten?

Bij een vennootschap onder firma en eenmanszaak zijn de regels hetzelfde. Beide kunnen dus dezelfde zakelijke rekening openen, al accepteren niet alle banken een vof.

Verder is het voor ondernemers met een vof soms prettig als ze een maximum kunnen instellen per transactie, ieder kunnen inloggen op internetbankieren met hun eigen bankpas en beide dus inzicht in de bankzaken.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Meestal wel. In dit artikel noemen we zelfs enkele banken waar je alleen online een rekening kunt openen. Vaak vragen deze wel om bijvoorbeeld een transactie te doen vanaf een privérekening ter legitimatie.

Zakelijke rekening openen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp