e-boekhouden

Zakelijke rekening openen

Als je al een privérekening hebt en gaat ondernemen, dan kun je een zakelijke rekening openen voor je bedrijf. Maar zakelijke rekeningen zijn duurder dan een privérekening. Is het eigenlijk verplicht om er een te openen en wat zijn de voordelen?

Inhoud:

Zakelijke bankrekening openen

Zakelijke bankrekening openenEen nieuwe zakelijke rekening openen wettelijk is niet verplicht als je een eenmanszaak of vof bent begonnen. De belastingdienst eist niet dat facturen via een bedrijfsrekening zijn betaald. Vaak staat in de voorwaarden van de bank wel dat een rekening alleen voor zakelijk of privé gebruik is. Maar als je de rekening ook privé gebruikt en het aantal zakelijke transacties beperkt zijn, is het meestal geen probleem.

Op zoek naar een bank voor een zakelijke rekening? Knab won meerdere awards met haar rekening voor zzp’ers. Heb je een vof? Dan heeft Bunq een rekening voor jou!

Je kunt dus alles betalen van je privérekening. Zorg voor de administratie wel dat je facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven wel zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Voordelen van een zakelijke rekening

Net als dat je voor het versturen van zakelijke mails niet per se een zakelijk e-mailadres nodig hebt, oogt het professioneler wanneer dit wel het geval is. Voor een zakelijke bankrekening geldt precies hetzelfde. Heb je geen bedrijfsrekening, dan moet je elke klant expliciet vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je met een zakelijke bankrekening laat zien dat jouw onderneming meer is dan een leuke bijverdienste.

Zakelijke rekening is niet verplicht maar oogt professioneel en geeft meer overzicht.

Daarnaast vinden de meeste ondernemers het simpelweg niet prettig wanneer zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen. Niet alleen is het lastig om een helder overzicht te krijgen van je zakelijke inkomsten en uitgaven wanneer alles op één hoop komt, ook moet je heel wat privégegevens prijsgeven wanneer je een controle krijgt van de belastingdienst.

Ook helpt het als je een boekhoudprogramma hebt gekoppeld, en hiermee uitgaven automatisch wilt importeren. En wil je je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant, dan kan het dat een zakelijke rekening zeer gewenst is of zelfs wordt geëist.

Op zoek naar een nieuwe zakelijke rekening? Het helpt als je deze kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Extra privérekening of zakelijke rekening openen?

privé- of zakelijke bankrekening?Om zakelijke en privétransacties te scheiden, zou je er in theorie voor kunnen kiezen voor een extra privérekening. Dit lijkt een prima oplossing, vooral in de pioniersfase. Maar naast het feit dat je ook voor deze bankrekening moet betalen, gaat niet elke bank ermee akkoord dat je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Verder biedt een zakelijke rekening diverse voordelen, die je met de privérekening van je bank niet krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen aan een boekhoudprogramma. Soms kan dit alleen als de bankrekening zakelijk is. Daarnaast zijn er nog wat specifieke gevallen zoals wanneer je voor meer dan honderd euro aan brandstof hebt getankt. Dan wil de belastingdienst dat je je kunt identificeren als afnemer. En dit kan alleen wanneer je betaalt met een zakelijk betaalmiddel, zoals een pinpas van een zakelijke bankrekening, zakelijke creditcard, of met een tankpas van het bedrijf.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

In bepaalde gevallen heb je echt een bedrijfsrekening nodig. Dit is onder meer het geval wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een besloten vennootschap. Dan wordt niet jij gezien als rechtspersoon maar de bv. Bij een eenmanszaak of vof is de oprichter automatisch de rechtspersoon en hierdoor dus hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte keuzes.

Bij een bv of webshop moet de rekening wel verplicht op naam van je onderneming staan.

Ook als eigenaar van een webwinkel ontkom je er niet aan om zakelijk een rekening te openen. De meeste klanten zullen met iDeal willen betalen en om dit aan te kunnen vragen, heb je een bankrekening op naam van je bedrijf nodig. Elke betaalprovider zal dit controleren. Ook voor het incasseren van automatische incasso’s, of afsluiten van een bedrijfskrediet, is een bedrijfsrekening een must.

Zakelijke betaalrekening voor zzp’ers

Banken waar je online een zakelijke rekening kunt openen als zzp’er of mkb’er:

Knab (onderdeel van Aegon)

Knab Knab Zakelijk is enkele keren uitgeroepen tot beste bank voor zzp’ers. Op de zakelijke rekening zijn elk jaar de eerste duizend transacties gratis, wat het aantrekkelijk maakt voor kleine ondernemers. Daarna betaal je € 0,10 per transactie. De creditcard is het eerste jaar gratis. Knab biedt veel boekhoudkoppelingen en financiële mogelijkheden.

Bunq (ook voor vof)

BunqNet als Knab heeft Bunq een bankrekening die ideaal is voor kleine bedrijven voor één overzichtelijk tarief van 9,99 euro per maand. Bij Bunq kun je ook een rekening openen voor een vof, stichting of vereniging. Maak zelf rekeningen aan, beheer je passen, of geef toegang aan een vennoot of medewerker, allemaal online via een app op jouw mobiele telefoon.

Je huisbank

De Rabobank, ING en ABN Amro zijn ook onder zzp’ers nog altijd de meest populaire keuze. Veel kiezen er al snel voor om de zakelijke bankrekening te openen bij de bank waar ze ook privé bankieren. Het voordeel is dat je de werkwijze kent, en voor het zakelijk bankieren niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen.

Kosten van een zakelijke bankrekening

De meeste banken verwelkomen een (startende) ondernemer graag als klant. Speciale kortingsacties voor starters zijn zelfs eerder regel dan uitzondering. In veel gevallen is de zakelijke rekening het eerste jaar gratis. Na dit jaar kunnen de kosten voor een bedrijfsrekening aardig verschillen, waardoor het zeker de moeite loont om je te verdiepen in de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven.

Veel banken rekenen het eerste jaar geen kosten voor een rekening.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die bovenop het basisabonnement van de zakelijke bankrekening extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld de betaalpas(sen) en het internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Bij het maken van een keuze is het dus aan te raden om niet alleen te kijken naar de abonnementskosten, maar ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. Welk pakket het ook wordt, de kosten voor een zakelijke rekening bedragen op jaarbasis al snel minimaal honderd euro. De kosten die je voor je bedrijfsrekening maakt, zijn in tegenstelling tot een privérekening, wel fiscaal aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening zijn:

Heb ik een zakelijke rekening nodig? En waarom?

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht bij een eenmanszaak of vof. Daarbij kun je dus (een tijdje) je privérekening gebruiken. Wettelijk gezien tenminste, want soms staat het wel in de voorwaarden van je privérekening. Toch openen de meeste ondernemers wel een zakelijke bankrekening. Vanwege meer overzicht, het oogt professioneler naar klanten en soms zijn er meer mogelijkheden.

Waarin verschillen bedrijfsrekeningen?

De meeste ondernemers openen een zakelijke rekening bij hun huisbank. Ze kennen dat systeem en voelen zich er thuis. Toch is vergelijken niet overbodig. Niet alleen de kosten en service verschillen sterk, ook de functies, zoals koppelingen met boekhoudprogramma’s of kassa-software.

Wat is de beste bankrekening voor zzp'ers?

Ook zzp’ers bankieren massaal bij de Rabobank, ABN Amro en ING. Toch wil dat niet zeggen dat die ook de beste rekening voor zzp’ers hebben. Veel zzp’ers die actief online vergelijken komen eerder uit bij N26, Bunq en Knab. Vandaar dat wij ook juist deze spelers benoemen op deze pagina.

Heb ik bij een vof een speciale rekening nodig?

Bij een vennootschap onder firma en eenmanszaak zijn de regels hetzelfde. Beide kunnen dus dezelfde zakelijke rekening starten, al accepteren niet alle banken een vof.

Verder is het voor ondernemers met een vof soms prettig als ze een maximum kunnen instellen per transactie, ieder kunnen inloggen op internetbankieren met hun eigen bankpas en beide dus inzicht in de bankzaken.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Meestal wel. In dit artikel noemen we zelfs enkele banken waar je alleen online een rekening kunt aanvragen. Vaak vraagt een nieuwe bank wel om bijvoorbeeld een transactie te doen vanaf een andere rekening ter legitimatie.

Zakelijke rekening openen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp