Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening openen voor je onderneming. Het is vaak een eerste stap na het inschrijven van je eenmanszaak of vof. Als zzp’er kun je een betaalrekening openen bij ING, ABN Amro of Rabobank, maar de online bedrijfsrekeningen van Knab, Bunq en Revolut bieden verschillende voordelen.

Inhoud:

Online een nieuwe zakelijke rekening openen

Nieuwe zakelijke rekening openenVoor je nieuwe eenmanszaak of vof heb je wil je vaak een losse nieuwe zakelijke rekening aanvragen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden.

Je kunt deze online aanvragen bij een bank waar je particulier bankiert, maar voor je je zakelijke financiën kun je soms beter een rekening openen bij een andere bank.

Zakelijke betaalrekening voor zzp’ers

Banken die een zakelijke rekening aanbieden aan zzp’ers of mkb’ers zijn:

Knab Zakelijk won meerdere keren prijzen als goedkoopste of beste zakelijke rekening voor zzp'ers. Jaarlijks zijn de eerste 500 transacties gratis, daarna betaal je €0,10 per transactie. Knab biedt boekhoudkoppelingen, een gratis spaarrekening, verzekeringen en beleggingsopties.

Bij Revolut kun je een zakelijke rekening openen vanaf 10 euro per maand. Zowel in euros, dollars of andere valuta (incl. crypto). Inclusief betaallinks en iDEAL. Maak zelf extra bankpassen of gebruikers. Het Basic pakket is incl. 10 transacties, daarna betaal je 20 cent per transactie.

Voor zzp'ers biedt ABN AMRO een zakelijke rekening incl. online bankieren voor 9,90 per maand en 3,25 per maand voor een koppeling met je boekhoudpakket. Transactiekosten: 0,10 per iDEAL of SEPA-transactie. Voor ambitieuze mkb-bedrijven biedt het een 'Grenzeloos'-pakket vanaf 22,50 per maand.

Bunq heeft een bankrekening met zakelijke producten voor kleine bedrijven. Je kunt hier ook een rekening openen voor een vof, stichting of vereniging. Maak zelf rekeningen aan, beheer je passen en geef eenvoudig zelf online toegang aan een vennoot of medewerker via een app op jouw mobiele telefoon.

Bij dit boekhoudprogramma kun je gratis een zakelijke rekening openen. Moneybird werkt hierbij samen met Adyen. De betaalrekening is inclusief eigen IBAN, betalen met Apple Pay en Google Pay en de optie van een virtuele creditcard. Kosten: 0,15 euro voor transacties in euros.

Een zakelijke rekening kost maandelijks 9,90 euro plus kosten voor af- en bijschrijvingen en voor de eventuele boekhoudkoppeling. Je kunt deze meestal online afsluiten. Soms neemt een medewerker telefonisch contact op of is een bezoek aan een vestiging nodig.

Voor een zzp-rekening betaal je 0,39 euro per transactie en 1,75 euro voor een boekhoudkoppeling. Voor de normale zakelijke rekening betaal je zowel vaste als variabele kosten. Zoals kosten per bankpas, per transactie of het opvragen van rekeninginformatie.

Betaalrekening voor zzp'ers met een eenmanszaak of bv. Met een vof of met personeel kun je hier helaas geen rekening openen. Bij tests scoort ASN goed op duurzaamheid. Kosten: 7,50 per maand (eerste 3 maanden gratis). Eerste 1000 transacties per jaar zijn gratis, daarna 0,15 per transactie.

Zakelijke betaalrekening met Nederlandse IBAN. Ook voor bedrijven met een vof of personeel. Transactiekosten van het solo-account: 0,20 euro (eerste 5 per maand zijn gratis) 2 euro per geldopname. Inclusief VISA creditcard. Let op: rekent maandelijkse kosten voor inactieve kaarten.

internetbankieren met zakelijke betaalpas voor de boekhouding

Voordelen van een zakelijke bankrekening

De meeste ondernemers vinden het niet fijn als geldstromen zakelijk en privé door elkaar lopen. Je verliest dan snel het overzicht. Ook is het meestal niet toegestaan vanuit de bank. Bij ING, Rabobank of ABN Amro mag je een privérekening niet zakelijk gebruiken en je kunt er geen iDEAL-betalingen mee ontvangen.

Bij een privérekening kun je ook geen boekhouder of accountant laten meekijken of het online bankieren aan een collega overlaten. En zonder zakelijke bankrekening moet je elke klant vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming. 

Beste bedrijfsrekening voor startende ondernemers

De meeste nieuwe zzp’ers kiezen voor de zakelijke betaalrekeningen van de Rabobank, ING en ABN Amro. Meestal openen starters een nieuwe zakelijke betaalrekening bij de bank waar ze ook privé bankieren. Het voordeel is dat je voor het zakelijk bankieren niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen.

Maar andere banken bieden ook veel voordelen. Knab Zakelijk is meerdere keren uitgeroepen tot beste zakelijke rekening. Deze is niet alleen goedkoper maar biedt ook een handige boekhoudoplossing en spaaroplossing voor het reserveren van btw.

Ook Moneybird biedt boekhoudsoftware in combinatie met een betaalrekening. Bij Revolut Business, die een zakelijke rekening biedt zonder vaste kosten, kun je juist heel eenvoudig toegangsrechten voor een medewerker of boekhouder instellen én bankieren in andere valuta.

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht maar oogt professioneel en geeft meer overzicht.

Bankier je in vreemde valuta? Dan kun je ook een bedrijfsrekening van buitenlandse banken overwegen.

Zakelijke rekeningen vergelijken

Lage kosten zijn belangrijk, maar aanvullende diensten geven ook vaak de doorslag voor een zakelijke rekening. Punten waarop andere ondernemers bankrekeningen vergelijken:

  • Vaste kosten en/of transactiekosten
  • Gebruikersgemak online bankomgeving
  • Automatische koppeling met een boekhoudprogramma
  • Transactie- en wisselkosten bij andere valuta
  • Uitgaven automatisch importeren
  • Extra betaalpas/rekeningnummer aanmaken
  • Toegang voor collega of boekhouder
  • Mogelijkheid voor zakelijke creditcard
  • Aanvullende zakelijke verzekeringen

Op zoek naar een nieuwe zakelijke betaalrekening? Het helpt als je deze kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Bankier je in vreemde valuta? Dan kun je ook een bedrijfsrekening van buitenlandse banken overwegen.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

Soms heb je echt een zakelijke rekening nodig. Bijvoorbeeld wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een andere rechtsvorm. Bij een besloten vennootschap zijn niet de bestuurders verantwoordelijk maar de bv zelf. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma zijn de oprichters automatisch aansprakelijk.

Bij een bv of webshop moet de rekening wel verplicht op naam van je onderneming staan.

Ben je eigenaar van een webwinkel? Dan moet je een zakelijke rekening openen voor het accepteren van iDEAL-betalingen. Je payment service provider heeft hiervoor een rekening op naam van je bedrijf nodig.  Ook voor het incasseren van automatische incasso’s of een bedrijfskrediet is een bedrijfsrekening nodig.

Bedrijfsrekening nodig? Knab en Bunq werken volledig online. Bij Revolut kun je rekeningen openen in meerdere valuta (incl. crypto's). Verder biedt het iDEAL én toegang voor je boekhouder of collega.

regel al je bankzaken online. Je hebt geen stenen kantoren meer nodig.

Kosten van zakelijk bankieren

Voor (startende) ondernemers hebben banken vaak kortingsacties als gratis transacties, een gratis overstapservice of is de zakelijke rekening zelfs het eerste (half)jaar gratis. Daarna verschillen de kosten voor een bedrijfsrekening sterk, waardoor het slim is om de mogelijkheden en tarieven te vergelijken.

Veel banken rekenen het eerste jaar geen kosten voor zakelijke betaalrekeningen.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die extra kosten rekenen bovenop het abonnement van de zakelijke betaalrekeningen geld voor betaalpas(sen) en internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Kijk naast de abonnementskosten ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. De kosten voor een extra zakelijke rekening bedragen op jaarbasis bij sommige banken minimaal honderd euro.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het online openen van een nieuwe zakelijke rekening zijn:

Heb ik een zakelijke rekening nodig? En waarom?

Je mag alles betalen van particuliere betaalrekeningen. Zorg voor de administratie wel dat je facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening.

Een zakelijke bankrekening openen is bij een eenmanszaak of vof niet verplicht. Je kunt dus (een tijdje) je privérekening gebruiken. Om zakelijke en privétransacties te scheiden, kun je een extra privé-rekening openen al mag je die meestal niet voor zakelijke doelen gebruiken.

Uiteindelijk openen ondernemers wel een losse zakelijke rekening voor meer overzicht, het oogt professioneler naar klanten en een zakelijke rekening biedt aanvullende producten. Zoals het koppelen aan een boekhoudprogramma, het aanvragen van een zakelijke creditcard, bedrijfskrediet of tankpas van het bedrijf. Meestal kan dit alleen als de bankrekening zakelijk is.

Wat is de beste bankrekening voor zzp'ers?

De meeste ondernemers openen een extra zakelijke rekening bij een van de grote banken maar zzp’ers die actief online vergelijken komen veelal uit bij Bunq en Knab. Vandaar dat wij juist deze spelers benoemen op deze pagina.

Wat is de beste rekening voor een vof?

Bij een vennootschap onder firma en eenmanszaak zijn de regels hetzelfde. Beide kunnen dus dezelfde zakelijke rekening starten, maar online banken bieden soms geen rekening voor een vof of commanditaire vennootschap.

Bij een vof willen alle vennoten inzicht in het betalingsverkeer waarbij elk kan inloggen op internetbankieren met de eigen bankpas. Verder is het voor ondernemers met een vof vaak prettig als ze  bevoegdheden kunnen instellen. Denk aan een individueel maximum per transactie of betaalpas.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Meestal wel. In dit artikel noemen we enkele banken waar je alleen online een rekening kunt aanvragen. Vaak vraagt een nieuwe bank wel om bijvoorbeeld een transactie te doen vanaf een andere rekening ter legitimatie.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan