Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening openen voor je onderneming is vaak een eerste stap na het starten van je bedrijf. Zakelijke rekeningen zijn duurder dan een particuliere rekening maar een zzp-rekening via banken als Knab of Bunq heeft wel voordelen. Zeker bij een vof, webshop of boekhouder is een losse betaalrekening handig.

Inhoud:

Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openenAls je een eenmanszaak of vof begint is een nieuwe zakelijke rekening aanvragen soms een eerste stap.

Vanuit de belastingdienst is het niet verplicht dat je facturen via het rekeningnummer van een bedrijfsrekening betaalt. Veel starters gebruiken daarom een tijdje een bestaande privé-rekening.

Een losse betaalrekening van je onderneming maakt het net wat overzichtelijker en geeft een professionele indruk. Je kunt deze online aanvragen bij een traditionele bank waar je ook particulier bankiert, maar je zakelijke financiën ook gescheiden houden door hiervoor online een nieuwe rekening te openen bij een andere bank.

Zakelijke betaalrekening voor zzp’ers

Traditionele banken als de Rabobank, ING en ABN Amro zijn ook onder zzp’ers nog altijd populair voor zakelijke betaalrekeningen. Veel starters openen de zakelijke betaalrekening bij de bank waar ze ook privé bankieren. Het voordeel is dat je de werkwijze kent, en voor het zakelijk bankieren niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen.

Andere banken waar je online een zakelijke rekening kunt openen als zzp’er of mkb’er zijn:

Bunq heeft een bankrekening met zakelijke producten voor kleine bedrijven. Je kunt hier ook een rekening openen voor een vof, stichting of vereniging. Maak zelf rekeningen aan, beheer je passen en geef eenvoudig zelf online toegang aan een vennoot of medewerker via een app op jouw mobiele telefoon.

Revolut verovert Europa met online bankrekeningen. Een betaald abonnement heeft extra mogelijkheden maar met een gratis zakelijke rekening kun je ook meerdere valuta (incl. crypto's) aanhouden, betaallinks maken, iDEAL-betalingen doen en virtuele of plastic passen voor medewerkers aanmaken.

Het Nederlandse bedrijf Finom heeft meerdere producten voor ondernemers en het mkb. Naast betaalrekeningen biedt het ook facturering, multi-bankieren en uitgavenbeheer. Ook betalen met Apple Pay kan met een rekening van Finom.

Knab Zakelijk is enkele keren uitgeroepen tot beste bank met de voordeligste zakelijke rekening voor zzp'ers. Jaarlijks zijn de eerste duizend transacties gratis, daarna betaal je €0,10 per transactie. Knab biedt veel boekhoudkoppelingen en financiële mogelijkheden.

internetbankieren met zakelijke betaalpas voor de boekhouding

Voordelen van een zakelijke bankrekening

De meeste ondernemers vinden het niet fijn als zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen. Een zakelijke bankrekening met eigen betaalpas oogt professioneler. Zonder bedrijfsrekening moet je elke klant vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming.

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht maar oogt professioneel en geeft meer overzicht.

Met één privérekening verlies je het overzicht in de zakelijke inkomsten en uitgaven en moet je veel privégegevens prijsgeven wanneer iemand meekijkt. Bijvoorbeeld als je een boekhouder of accountant inschakelt, het online bankieren aan een collega overlaat of bij een controle van de belastingdienst.

Zakelijke rekeningen vergelijken

Lage kosten zijn belangrijk, maar aanvullende diensten geven ook vaak de doorslag voor een zakelijke rekening. Punten waarop andere ondernemers bankrekeningen vergelijken:

  • Vaste kosten en/of transactiekosten
  • Gebruikersgemak online bankomgeving
  • Automatische koppeling met een boekhoudprogramma
  • Uitgaven automatisch importeren
  • Extra betaalpas/-rekeningnummer aanmaken
  • Mogelijkheid voor zakelijke creditcard
  • Aanvullende zakelijke verzekeringen

Soms is het handig om ook gelijk een zakelijke spaarrekening te openen voor het reserveren van btw of sparen voor investeringen.

Op zoek naar een nieuwe zakelijke betaalrekening? Het helpt als je deze kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Bankier je in vreemde valuta? Dan kun je ook een bedrijfsrekening van buitenlandse banken overwegen.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

Soms heb je echt een zakelijke rekening nodig. Bijvoorbeeld wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een andere rechtsvorm. Bij een besloten vennootschap zijn niet de bestuurders verantwoordelijk maar de bv zelf. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma zijn de oprichters automatisch aansprakelijk.

Bij een bv of webshop moet de rekening wel verplicht op naam van je onderneming staan.

Ben je eigenaar van een webwinkel? Dan moet je een zakelijke rekening openen voor het accepteren van iDeal-betalingen. Je payment service provider heeft hiervoor een rekening op naam van je bedrijf nodig.  Ook voor het incasseren van automatische incasso’s of een bedrijfskrediet is een bedrijfsrekening nodig.

Bedrijfsrekening nodig? Bunq werkt volledig online. Bij Revolut open je de rekening gratis, kun je meerdere valuta (incl. crypto's) aanhouden, iDEAL-betalingen doen én zelf bankpassen maken.

regel al je bankzaken online. Je hebt geen stenen kantoren meer nodig.

Kosten van zakelijk bankieren

Voor (startende) ondernemers hebben banken vaak kortingsacties als gratis transacties, een gratis overstapservice of is de zakelijke rekening zelfs het eerste jaar gratis. Daarna verschillen de kosten voor een bedrijfsrekening sterk, waardoor het slim is om de mogelijkheden en bijbehorende tarieven te vergelijken.

Veel banken rekenen het eerste jaar geen kosten voor zakelijke betaalrekeningen.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die extra kosten rekenen bovenop het abonnement van de zakelijke betaalrekeningen geld voor betaalpas(sen) en internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Kijk naast de abonnementskosten ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. De kosten voor een extra zakelijke rekening bedragen op jaarbasis al snel minimaal honderd euro.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke rekening openen zijn:

Heb ik een zakelijke rekening nodig? En waarom?

Je mag alles betalen van particuliere betaalrekeningen. Zorg voor de administratie wel dat je facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven wel zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Een zakelijke bankrekening openen is bij een eenmanszaak of vof niet verplicht. Je kunt dus (een tijdje) je privérekening gebruiken. Om zakelijke en privétransacties te scheiden, kun je een extra privé-rekening openen al mag je die meestal niet voor zakelijke doelen gebruiken.

Uiteindelijk openen ondernemers wel een losse zakelijke rekening voor meer overzicht, het oogt professioneler naar klanten en een zakelijke rekening biedt aanvullende producten. Zoals het koppelen aan een boekhoudprogramma, het aanvragen van een zakelijke creditcard, bedrijfskrediet of  tankpas van het bedrijf. Meestal kan dit alleen als de bankrekening zakelijk is.

Wat is de beste bankrekening voor zzp'ers?

De meeste ondernemers openen een zakelijke rekening bij een van de grote banken maar zzp’ers die actief online vergelijken komen veelal uit bij Bunq en Knab. Vandaar dat wij juist deze spelers benoemen op deze pagina.

Wat is de beste rekening voor een vof?

Bij een vennootschap onder firma en eenmanszaak zijn de regels hetzelfde. Beide kunnen dus dezelfde zakelijke rekening starten, maar online banken bieden soms geen rekening voor een vof of commanditaire vennootschap.

Bij een vof willen alle vennoten inzicht in het betalingsverkeer waarbij elk kan inloggen op internetbankieren met de eigen bankpas. Verder is het voor ondernemers met een vof vaak prettig als ze de gezamenlijke bevoegdheid kunnen instellen. Denk aan een individueel maximum per transactie of betaalpas.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Meestal wel. In dit artikel noemen we zelfs enkele banken waar je alleen online een rekening kunt aanvragen. Vaak vraagt een nieuwe bank wel om bijvoorbeeld een transactie te doen vanaf een andere rekening ter legitimatie.

Zakelijke rekening openen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp