e-boekhouden

Zakelijke rekening openen

Als je zelfstandig gaat ondernemen kun je een zakelijke rekening openen voor je bedrijf. Zakelijke rekeningen zijn duurder dan een particuliere rekening maar banken als Knab of Bunq hebben wel wat voordelen. Zeker bij een vof, webshop of boekhouder is een losse betaalrekening handig.

Inhoud:

Zakelijke bankrekening openen

Zakelijke rekening openenAls je een eenmanszaak of vof begint is het openen van een nieuwe zakelijke rekening soms een eerste stap.

Vanuit de belastingdienst is het niet verplicht dat je facturen via het rekeningnummer van een bedrijfsrekening betaalt. Veel starters gebruiken daarom een tijdje een bestaande privérekening. Maar een losse betaalrekening van je onderneming maakt het net wat overzichtelijker en professioneler. Je kunt deze aanvragen waar je ook particulier bankiert, maar je zakelijke financiën ook gescheiden houden door hiervoor online een nieuwe rekening te openen.

Zakelijke betaalrekening voor zzp’ers

Banken waar je online een zakelijke rekening kunt openen als zzp’er of mkb’er:

Knab (onderdeel van Aegon)

knab logoKnab Zakelijk is enkele keren uitgeroepen tot beste bank voor zzp’ers. Op de zakelijke rekening zijn elk jaar de eerste duizend transacties gratis, wat het aantrekkelijk maakt voor kleine ondernemers. Daarna betaal je € 0,10 per transactie. De creditcard is het eerste jaar gratis. Knab biedt veel boekhoudkoppelingen en financiële mogelijkheden.

Bunq (ook voor vof)

bunq logoNet als Knab heeft Bunq een bankrekening die ideaal is voor kleine bedrijven voor één overzichtelijk tarief van 9,99 euro per maand. Bij Bunq kun je ook een rekening openen voor een vof, stichting of vereniging. Maak zelf rekeningen aan, beheer je passen, of geef toegang aan een vennoot of medewerker online via een app op jouw mobiele telefoon.

Je huisbank

ing bankDe Rabobank, ING en ABN Amro zijn ook onder zzp’ers nog altijd de meest populaire keuze. Veel kiezen er al snel voor om de zakelijke betaalrekening te openen bij de bank waar ze ook privé bankieren. Het voordeel is dat je de werkwijze kent, en voor het zakelijk bankieren niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen.
internetbankieren voor de boekhouding

Voordelen van een zakelijke rekening

Net als dat er technisch geen verschil is tussen een particulier of zakelijk e-mailadres, oogt het professioneler wanneer je dit gescheiden houdt. Voor een zakelijke bankrekening geldt precies hetzelfde. Heb je geen bedrijfsrekening, dan moet je elke klant vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming. Daarnaast straalt een zakelijke rekening meer vertrouwen uit.

Zakelijke rekening is niet verplicht maar oogt professioneel en geeft meer overzicht.

Ook vinden de meeste ondernemers het simpelweg onprettig wanneer zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen. Je verliest dan je overzicht in de zakelijke inkomsten en uitgaven en moet  heel wat privégegevens prijsgeven wanneer iemand meekijkt. Bijvoorbeeld wanneer je een boekhouder of accountant inschakelt, het online bankieren aan een collega wilt overlaten of als je controle krijgt van de belastingdienst.

Als je onderneming groeit maakt een bedrijfsrekening het ook eenvoudiger om een extra betaalpas, zakelijke creditcard of zakelijke verzekeringen aan te vragen. Ook helpt het als je een boekhoudprogramma hebt gekoppeld, en hiermee uitgaven automatisch wilt importeren.

Op zoek naar een nieuwe zakelijke betaalrekening? Het helpt als je deze kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Extra privérekening of zakelijke rekening aanvragen?

privé- of zakelijke bankrekening?Om zakelijke en privétransacties te scheiden, kun je ook kiezen voor een extra privérekening. Dit lijkt een prima oplossing, vooral in de pioniersfase. Maar naast het feit dat je ook voor deze rekening moet betalen, gaat niet elke bank ermee akkoord dat je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Verder biedt een zakelijke rekening diverse voordelen en aanvullende producten, die je met de privérekening van je bank niet krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen aan een boekhoudprogramma. Soms kan dit alleen als de bankrekening zakelijk is. Net als bij het aanvragen van een zakelijke creditcard, bedrijfskrediet of  tankpas van het bedrijf.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

In bepaalde gevallen heb je echt een bedrijfsrekening nodig. Dit is onder meer het geval wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een besloten vennootschap. Dan wordt niet jij gezien als rechtspersoon maar de bv. Bij een eenmanszaak of vof is de oprichter automatisch de rechtspersoon en hierdoor dus hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte keuzes.

Bij een bv of webshop moet de rekening wel verplicht op naam van je onderneming staan.

Ook als eigenaar van een webwinkel ontkom je er niet aan om zakelijk een rekening te openen. De meeste klanten betalen met iDeal, en een payment service provider heeft hiervoor een bankrekening op naam van je bedrijf nodig. Elke betaalprovider zal dit controleren. Ook voor het incasseren van automatische incasso’s, of afsluiten van een bedrijfskrediet, is een bedrijfsrekening een must.

Op zoek naar een bank voor een zakelijke rekening? Knab won meerdere awards met haar rekening voor zzp’ers. Heb je een vof? Dan heeft Bunq een rekening voor jou!

Kosten van zakelijk bankieren

De meeste banken verwelkomen een (startende) ondernemer graag als klant. Speciale kortingsacties voor starters zijn zelfs eerder regel dan uitzondering. Vaak is er een gratis overstapservice en is de zakelijke rekening het eerste jaar gratis. Na dit jaar verschillen de kosten voor een bedrijfsrekening sterk, waardoor het de moeite loont om je te verdiepen in de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven.

Veel banken rekenen het eerste jaar geen kosten voor zakelijke betaalrekeningen.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die extra kosten rekenen bovenop het abonnement van de zakelijke betaalrekening voor bijvoorbeeld de betaalpas(sen) en het internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Bij het maken van een keuze is het dus aan te raden om niet alleen te kijken naar de abonnementskosten, maar ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. Welk pakket het ook wordt, de kosten voor een extra zakelijke rekening bedragen op jaarbasis al snel minimaal honderd euro. De kosten die je voor je bedrijfsrekening maakt, zijn in tegenstelling tot een privérekening, wel fiscaal aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening zijn:

Heb ik een zakelijke rekening nodig? En waarom?

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht bij een eenmanszaak of vof. Daarbij kun je dus (een tijdje) je privérekening gebruiken.

Je mag alles betalen van je particuliere betaalrekening. Zorg voor de administratie wel dat je facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven wel zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Soms staat het ook in de voorwaarden van de rekening. Uiteindelijk openen ondernemers wel een losse zakelijke rekening. Vanwege meer overzicht, het oogt professioneler naar klanten en soms zijn er meer mogelijkheden.

Waarin verschillen bedrijfsrekeningen?

De meeste ondernemers openen een zakelijke rekening bij hun huisbank. Ze kennen dat systeem en voelen zich er thuis. Toch is vergelijken niet overbodig. Niet alleen de kosten en service verschillen sterk, ook de functies, zoals koppelingen met boekhoudprogramma’s of kassa-software.

Wat is de beste bankrekening voor zzp'ers?

Ook zzp’ers bankieren massaal bij de Rabobank, ABN Amro en ING. Toch wil dat niet zeggen dat die ook de beste rekening voor zzp’ers hebben. Ondernemers die actief online vergelijken komen eerder uit bij N26, Bunq en Knab. Vandaar dat wij ook juist deze spelers benoemen op deze pagina.

Heb ik bij een vof een speciale rekening nodig?

Bij een vennootschap onder firma en eenmanszaak zijn de regels hetzelfde. Beide kunnen dus dezelfde zakelijke rekening starten, al accepteren niet alle banken een vof.

Verder is het voor ondernemers met een vof soms prettig als ze een maximum kunnen instellen per transactie, ieder kunnen inloggen op internetbankieren met hun eigen bankpas en beide dus inzicht in de bankzaken.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Meestal wel. In dit artikel noemen we zelfs enkele banken waar je alleen online een rekening kunt aanvragen. Vaak vraagt een nieuwe bank wel om bijvoorbeeld een transactie te doen vanaf een andere rekening ter legitimatie.

Zakelijke rekening openen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp