menu

Boekhouden met Excel

Als je wilt starten als ondernemer ben je wettelijk verplicht enkele administratieve zaken bij te houden. Dit wordt ook wel boekhouden genoemd. Boekhouden is is een onderdeel van de bedrijfseconomie en betreft het bijhouden van een financiële administratie. Tijdens het boekhouden houd je bij wat je inkomsten en uitgaven zijn op papier, en op de rekening. Op deze pagina meer over boekhouden met Excel.

Boekhouden met Excel

Boekhouden: hoe en waarom?

Als je een eigen eenmanszaak hebt ben je verplicht om een boekhouding van de btw en andere administratiezaken bij te houden. De belastingdienst kan je precies vertellen wat er allemaal onder deze administratie valt, maar voor een eerste basisuitleg kun je ons artikel over ondernemers & belasting lezen.

Voor het bijhouden van de boekhouding zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar, maar voor een kleine onderneming, zoals die van een nieuwe zzp’er, is dit niet altijd direct nodig. Als je wilt beginnen met een eenmanszaak zonder personeel, auto van de zaak of andere meer lastigere boekhoudkundige zaken, is het goed mogelijk om je boekhouding in Excel bij te houden.

Sjablonen voor boekhouden in Excel

Speciaal voor startende ondernemers hebben wij enkele Excel-sjablonen voor het boekhouden verzameld.

Excelsjabloon boekhouden I
Op Excel-boekhouden.nl kun je een gratis sjabloon downloaden dat is gemaakt met behulp van de makers van e-Boekhouden.nl. Deze is inclusief de mogelijkheid om facturen mee te maken en in de basis volledig om ook de cijfers voor de btw-aangifte mee te verzamelen. Zodra je de gratis Excel-boekhouding hebt gedownload kun je deze op een locatie naar keuze opslaan. Daar wordt automatisch een map ‘Facturen’ toegevoegd zodra je je eerste factuur opslaat.

Excelsjabloon boekhouden II
Een voorbeeld Excel-bestand van ondernemer Michel waarmee ondernemers gemakkelijk kunnen boekhouden. Deze is inclusief een indicatie van verschuldigde inkomstenbelasting (handig om te weten, sparen mensen, sparen!) en facturatie, waarbij deze zijn aan te passen met eigen logo en adresgegevens. Op het eerste blad vul je een klein aantal basisgegevens in. Daarna kan je op het tweede blad boeken. Knoppen leiden je door de rest van het geheel. Click met de rechtermuisknop op deze link en kies bestand opslaan als… om het op je computer op te slaan. Disclaimer: Je dient het sjabloon zelf bij te werken want het is inmiddels verouderd en updates/ondersteuning zijn niet (langer) mogelijk.

Excelsjabloon boekhouden III
Een tweede Excel-sjabloon om zelf te boekhouden is gemaakt door G.B. van der Pluym Hieraan is o.a. de “kleineondernemersregeling” toegevoegd. Een vrij uitgebreid Excel-boekhoudsjabloon. Klik op deze link en kies bestand opslaan als… om het op je computer op te slaan. Het bestand dient wel door middel van [MENU]  en vervolgens [AFSLUITEN]  te worden afgesloten. Dit om de standaard menubalk in Excel weer te-activeren. Dus niet met het [rode] “kruisje” rechts bovenin.

Online boekhoudprogramma

Lijkt het boekhouden met Excel je toch te lastig of omslachtig? Er zijn enorm veel (online) boekhoudsoftware-pakketten op de markt die prima voldoen aan de wensen van de meeste ondernemers en die toch betaalbaar en overzichtelijk blijven. Drie aanbieders die wij kunnen aanbevelen: