e-boekhouden

Boekhouden in Excel

Veel startende ondernemers boekhouden in Excel. Je bespaart wat kosten en als je boekhouding nog maar uit weinig inkomende en uitgaande facturen bestaat is dat ook prima mogelijk. Een goed Excel-sjabloon helpt je hierbij snel op weg.

Inhoud:

Boekhouden in Excel: hoe en waarom?

Gratis boekhouden in ExcelOndernemers moeten verplicht boekhouden. Je moet facturen, de btw en andere administratie bijhouden. De belastingdienst kan je precies vertellen wat je allemaal moet regelen tijdens het boekhouden, maar voor de basis kun je ons artikel over ondernemers & belasting lezen.

Voor het bijhouden van de boekhouding zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar, maar voor een kleine onderneming, zoals die van een nieuwe zzp’er, is dit niet altijd direct nodig. Als je net begint met een kleine eenmanszaak kun je ook boekhouden in Excel.

Voor een simpele boekhouding kun je prima boekhouden in Excel.

Sjablonen voor boekhouden in Excel

Speciaal voor startende ondernemers hebben wij enkele Excel-sjablonen (templates) voor het boekhouden verzameld.

Excelsjabloon boekhouden I
Op Excel-boekhouden.nl kun je een gratis sjabloon downloaden dat is gemaakt in samenwerking met e-Boekhouden. Met dit template kun je eenvoudig facturen maken en de cijfers voor de btw-aangifte verzamelen in één bestand. Zodra je de gratis Excel-boekhouding hebt gedownload kun je deze op een locatie naar keuze opslaan. Daar wordt automatisch een map ‘Facturen’ toegevoegd zodra je je eerste factuur opslaat.

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.

Excelsjabloon boekhouden II
Een voorbeeld Excel-bestand van ondernemer Michel waarmee je gemakkelijk kunt boekhouden in Excel. Dit Excel-sjabloon is inclusief een indicatie van verschuldigde inkomstenbelasting en facturatie. De facturen zijn in Excel aan te passen met eigen logo en adresgegevens. Op het eerste blad vul je een klein aantal basisgegevens in. Daarna kan je op het tweede blad boeken. Knoppen leiden je door de rest van het geheel. Klik op deze link om het gratis template te downloaden. Disclaimer: Je moet het sjabloon zelf bijwerken want het is inmiddels verouderd en updates/ondersteuning zijn niet (langer) mogelijk.

Regel eenvoudig zelf je boekhouding in een gratis template.

Excelsjabloon boekhouden III
Een tweede Excel-sjabloon om zelf te boekhouden is gemaakt door G.B. van der Pluym Hieraan is o.a. de “kleineondernemersregeling” toegevoegd. Een vrij uitgebreid Excel-boekhoudsjabloon. Klik op deze link om het op je computer op te slaan. Het bestand dient wel door middel van [MENU]  en vervolgens [AFSLUITEN]  te worden afgesloten. Dit om de standaard menubalk in Excel weer te-activeren. Dus niet met het [rode] “kruisje” rechts bovenin.

Boekhouden via een boekhoudprogramma

Lijkt het boekhouden met Excel je toch te lastig of omslachtig? Er is enorm veel (online) boekhoudsoftware op de markt die prima voldoen aan de wensen van de meeste zzp’ers en die toch betaalbaar en overzichtelijk blijven. Boekhoudprogramma’s die wij aanbevelen:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Visma eAccounting

★ ★ ★ ★ ☆ (481)

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor maar €18 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!

€ 18,00 per maand
 • Goede ondersteuning
 • Snel up and running
 • Onbeperkt factureren
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Zelf een hele boekhouding in Excel opzetten

boekhouding in excel makenWil je geen boekhoudprogramma of bestaand template maar in Excel boekhouden en zelf de hele administratie opzetten? Het mag natuurlijk, maar het is zeker niet gemakkelijk.

Als je voor het eerst een administratie opzetten gaat heb je om te beginnen een winst- en verliesrekening nodig. Dit is een lijst met inkomende en uitgaande facturen zoals die ook in bovenstaande Excel-templates zijn meegenomen. Vaak is het slim om in Excel voor de inkomsten en uitgaven elk een los overzicht te maken, zodat deze gescheiden blijven.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Omzet en btw bijhouden in Excel

factuur maken De basis van je administratie kun je prima bijhouden in Excel. Voor een btw-aangifte is bijvoorbeeld niet veel meer nodig dan een overzicht van je omzet, uitgaven en btw.

Veel boekhouders laten kleine ondernemers dit deel van de boekhouding zelf bijhouden in een simpel Excel-overzicht. Ze hebben hiervoor meestal een gratis template, maar dit kun je vrij makkelijk zelf maken. Zet op elke regel één factuur en zorg dat je voldoende invulvelden opneemt. Je wilt in ieder geval de klant terugzien. Dat kan met een omschrijving maar je kunt je klanten ook nummeren. Verder noem je de factuurnummers en rubriceer je de omzet.

Overzicht maken van ontvangsten

Als duidelijk is voor wie de factuur is en waar deze onder valt kun je de omzet zelf invoeren in Excel. Hiervoor wil je een bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en de status. Pas je in je boekhouding de KOR-regeling toe? Dan hoef je de btw soms niet bij te houden.

Verstuur je facturen met verschillende btw-tarieven of heb je tijdens het boekhouden soms te maken met facturen zonder btw? Bijvoorbeeld omdat je klanten uit het buitenland hebt? Dan heb je in je boekhouding juist een extra kolom voor de btw nodig want dan dien je deze omzet te scheiden. Het  overzicht kun je vervolgens gebruiken in je btw-aangifte.

inkomsten bijhouden in Excel

Overzicht van uitgaven

Bij de uitgaven heb je een overzicht nodig waarbij je de facturen op btw-tarief sorteert. Het makkelijkste is het om elk btw-tarief zijn eigen kolom mee te geven, zodat je die aan het einde van de maand gemakkelijk bij elkaar kunt optellen maar je kunt ook een kolom btw-percentage toevoegen, zodat je de kosten later hierop kunt sorteren.

Als je gaat boekhouden in Excel is het verder belangrijk om de kolom omschrijving voldoende ruimte te geven. Eventueel kun je daarvoor nog een tweede kolom aanmaken met bijzonderheden die je aan het einde plaatst. Voor de jaarlijkse balans is het fijn als je de uitgaven vast rubriceert door deze een code mee te geven. Als je de codes vervolgens ook in groepen kunt samenvatten, kun je deze codes zien als grootboekrekening.

Een grootboek is eigenlijk niets meer dan een lijst met zelfbedachte codes zodat je straks in een keer in je boekhouding kunt zien hoeveel je aan een code hebt uitgegeven. Als je een code optelt zie je direct wat je totaal aan uitgaven was voor je huur, telefoon of auto. Je mag deze gewoon zelf verzinnen en deze helpen je straks om een balans mee te maken.

uitgaven bijhouden in Excel

Heb je al je inkomsten en uitgaven netjes onder elkaar in Excel? Een goed overzicht hiervan is al voldoende om de btw-aangiftes mee te doen. Je kunt hiermee dus al het grootste deel van je administratie mee verzorgen.

Balans en jaarrekening maken in Excel

boekhouding in excel met grafiekenEen boekhouding opzetten voor de btw-aangifte is eenvoudig, maar voor de aangifte van een inkomstenbelasting is meer nodig. Hiervoor  moet je ook een balans en jaarrekening maken. Hier zet je je bezittingen & schulden en omzetposten en kosten op een rijtje.

Dit deel van het boekhouden is wat lastiger in Excel, waardoor veel ondernemers het laten doen door een boekhouder. Maar het is niet onmogelijk. Als je uitgaven goed zijn gerubriceerd kun je hieruit opmaken welke uitgaven je moet gaan afschrijven. Meer informatie hierover vind je op de pagina’s over de balans en jaarrekening.

Klantenadministratie in Excel

Als je gaat boekhouden via Excel is niet alleen de omzet maar ook de klantdata belangrijk. Je omzet kun je gemakkelijk rubriceren via grootboekrekeningen, voor je klanten kun je een vergelijkbare oplossing maken door te werken met klantnummers. Ook helpt een goede klantenadministratie bij het maken van facturen. Je hoeft dan niet telkens alle adresgegevens opnieuw in te vullen.

Je kunt in Excel natuurlijk wel een tabblad maken waarbij je per regel een relatie en al zijn data invoert, maar het liefst wil je deze koppelen aan de inkomsten zodat je kunt zien welke relatie het meeste omzet of winst oplevert. Daarvoor heb je ingewikkelde formules nodig in Excel. Meer over de klantenadministratie.

Welke overzichten of rapportages je verder nog nodig hebt hangt van je wensen af. Dat kan van alles zijn, van een ritten- of urenregistratie tot aan speciale overzichten waarin je kan zien hoe je winst zich ontwikkeld over de maanden en jaren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhouden in Excel zijn:

Mag je zakelijk boekhouden in Excel?

Zeker! De belastingdienst heeft veel regels over het invullen van belastingaangiftes of het bewaren van administratie, maar noemt geen voorkeursprogramma om in te boekhouden. Als jij er veel verstand van hebt kun jij eenvoudig boekhouden in Excel.

Is Excel net zo goed als een online boekhoudprogramma?

Als je goed bent met Excel en daarin heel makkelijk macro’s en allerlei ingewikkelde formules maakt, dan is Excel geschikt om in te boekhouden. Ben je niet zo’n cijferwonder of bang dat je bepaalde belastingzaken mist? Dan is een online boekhoudprogramma meestal een betere keuze.

Hoe maak ik facturen in Excel?

Wil je gaan factureren in Excel en Word? Dat kan! Excel heeft zelf al voorbeeldsjablonen maar je kunt ook vrij gemakkelijk zelf een factuur maken. Houd wel rekening met de regels die gelden voor facturen. Ook is het aan te raden om de facturen eerst om te zetten naar pdf en niet als Excel-bestand te versturen.

Hoe maak ik een winst- en verliesrekening in Excel?

Een winst- en verliesrekening is relatief eenvoudig om te maken in Excel. Veel boekhouders raden hun klanten zelfs aan om bepaalde zaken van de boekhouding in Excel bij te houden. In dit artikel een voorbeeld hoe je deze maakt en enkele sjablonen waarmee je kunt boekhouden in Excel.

Wat zijn nadelen van boekhouden in Excel?

Als je de boekhouding in Excel doet heb je wel lekker veel vrijheid en bespaar je de kosten van een boekhoudprogramma, maar gratis boekhouden in Excel heeft ook nadelen!

Het opzetten van een boekhouding in Excel is niet eenvoudig! Je bent waarschijnlijk aardig wat tijd kwijt met het opzetten van je administratie en ook het bijhouden is erg foutgevoelig. Ook is het omzetten van de resultaten naar een balans en jaarrekening complex. Verder kan het een hele klus zijn om de betaalstatus van je debiteuren goed bij te houden, hierin ook je urenregistratie bij te houden of om je klantenadministratie actueel te houden.