e-boekhouden

Online marketing

Er zijn verschillende vormen van online marketing. Adverteren via zoekmachines is een populaire vorm van digitale marketing, maar ook affiliate-, content- en social media-marketing zijn het proberen waard. Lees welke online marketing-kanalen je zoal kunt inzetten en wat hun belangrijkste kenmerken zijn.

Inhoud:

Wat is online marketing?

online marketingOnline marketing is de verzamelnaam voor alle verschillende manieren waarop je jouw producten, diensten of bedrijf op internet onder de aandacht kunt brengen.

Soms is het genereren van aandacht en het opbouwen van meer naamsbekendheid het hoofddoel. Meestal is de marketing meer gericht op de verkoop van een product of dienst.

Om je doel met online marketing te bereiken, is het handig om te weten welke uitingen geschikt zijn voor jouw boodschap. In dit artikel gaan we dieper in op online succes met zoekmachine-, content-, e-mail-, affiliate-, video-, social media- en influencer-marketing.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Kosten van online marketing

De kosten van online marketing verschillen enorm. Voor zzp’ers en mensen die nieuw zijn tot deze vorm van marketing zijn de instapkosten goed betaalbaar. Op de meeste platformen kun je al serieus adverteren voor enkele tientjes. Vaak zijn er zelfs gratis marketingmogelijkheden. Met social media- of contentmarketing kun je ook prima zelf aan de slag zonder kosten.

De kosten van online marketing kun je helemaal afstemmen op je budget.

Met advertenties of zoekmachines moet je meestal wel gelijk betalen. Heb je een succesvol marketingkanaal gevonden? Omdat het bereik van de meeste vormen van internet marketing vrijwel onbeperkt zijn, kunnen de kosten uiteindelijk ook enorm oplopen. Maar meestal is dan wel direct het resultaat inzichtelijk. Als je professioneel aan de slag wilt en direct een marketing specialist van een online marketingbureau inschakelt moet je ook met die kosten rekening houden.

Voor- en nadelen online marketing

Online marketing heeft veel voordelen, vooral als je kijkt naar het bereik en verschillende mogelijkheden waarop je de effectiviteit kunt meten. Maar gebruik je de marketingkanalen niet goed, dan blijft er van je inspanningen weinig over. Zet je de kanalen juist te veel in, dan heb je de kans dat mensen je als opdringerig beschouwen.

Een groot voordeel van online marketing is dat je veel nauwkeuriger je doelgroep kunt kiezen. En via diverse meetprogramma’s, zoals Google Analytics, wordt het meteen inzichtelijk of je doelgroep daadwerkelijk geïnteresseerd is in jouw online uitingen. De toegankelijkheid van online marketing zorgt tegelijkertijd voor een nadeel. Er zijn maar weinig bedrijven die geen online campagnes voeren, waardoor je goed je best moet doen om onderscheidend te zijn.

nieuwe mogelijkheden met online marketing
Er zijn veel verschillende vormen van online marketing.

Zoekmachine-marketing

Alle marketing-inspanningen die via zoekmachines gaan – in veel gevallen is dit Google – vallen onder zoekmachine-marketing. Dit is de meest populaire vorm van online marketing. Er zijn twee mogelijkheden: SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising), die heel goed naast elkaar kunnen werken.

Zoekmachines bieden de meest populaire vorm van online marketing.

Zoekmachine-optimalisatie vs. betaalde advertenties

zoekmachine-optimalisatieBij zoekmachine-optimalisatie, meestal afgekort als SEO, gaat het erom dat je (beter) vindbaar wordt in het gratis gedeelte van Google. Je optimaliseert hierbij je website voor de organische resultaten.

Om een goede posities in zoekmachines te krijgen met je website, ontkom je er bijna niet aan om een bepaalde expertise te hebben in jouw niche en dit uit te dragen via bijvoorbeeld blogs. Een mooie website is hiervoor niet genoeg. Je content, navigatie en technische staat van je website moeten allemaal op orde zijn om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

Bij SEO optimaliseer jij jouw site voor Google. Bij SEA koop je advertenties binnen zoekresultaten.

Trek je mensen via betaalde advertenties in zoekmachines naar jouw website, dan heet dit SEA, wat staat voor search engine advertising. Met behulp van een dagbudget bepaal je wat je ongeveer wilt uitgeven voor je zoektermen.  Zet daarbij niet meteen te hoog in. Zodra je de eerste resultaten ziet kun je die vaak nog wel wat optimaliseren.

Een veelgebruikte methode is om de zoekwoorden waarop je adverteert terug te laten komen in de teksten op je website, zodat je een goede wisselwerking hebt tussen betaalde en gratis zoekresultaten.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Contentmarketing

contentmarketingPlaats je blogs op je eigen website of gastblogs op websites van anderen om kennis te delen – en uiteraard om je bereik onder potentiële klanten te vergroten – dan valt dit onder contentmarketing. Dit kunnen artikelen en andere content-uitingen zijn die je zelf hebt geschreven, maar je kunt hiervoor ook een PR-bureau inschakelen.

Voordat je met deze online marketing aan de slag gaat, is het verstandig om eerst te achterhalen in welke onderwerpen jouw doelgroep geïnteresseerd is. Anders is de kans groot dat je (veel) tijd besteedt aan artikelen die nauwelijks worden gelezen.

Heb je een lijst van onderwerpen, dan kun je hierop inspelen met bijvoorbeeld achtergrondartikelen, succesverhalen of whitepapers. Wat belangrijk is om te weten, is dat een enkele content-uiting niet zo veel uithaalt. Wil je echt resultaten zien, dan moet je regelmatig met nieuwe relevante artikelen komen.

Je geld verdienen met een goedbezocht social media-account? Door ook een website te laten maken of door zelf een website te bouwen vergroot je jouw opties. En het is helemaal niet moeilijk!

E-mailmarketing

je potentiële klant bereiken via zijn e-mailadresJe kunt heel erg je best doen om nieuwe mensen te bereiken, maar het kan ook geen kwaad om jouw aanbod eens extra onder de aandacht te brengen bij bestaande klanten via e-mail-marketing.

Deze e-mailings kun je bijvoorbeeld inzetten wanneer je bezig bent met een nieuw project, je een mijlpaal hebt bereikt of je een nieuwe collectie lanceert. E-mailmarketing is laagdrempelig, goedkoop en goed meetbaar.

Met name bedrijven die al wat langer actief zijn op internet maken veel gebruik van deze vorm van online marketing. Ze hebben soms door de jaren heen vele duizenden e-mailadressen verzameld en als de nieuwsbrief of e-mail maar relevant genoeg is, kun je hier ontzettend veel bereik mee behalen.

E-mail is al vrij oud, maar nog altijd een van de meest succesvolle vormen van online marketing!

Affiliate marketing

affiliate-marketingBij affiliate marketing plaatsen anderen linkjes of banners op hun website, die doorlinken naar jouw site. Afhankelijk van de gemaakte afspraken betaal je een vergoeding voor elke bezoeker, lead of verkoop die van je van deze partner (affiliate) krijgt. Dit kan een vast bedrag zijn, maar er kan ook worden gewerkt met een percentage van de omzet.

Deze online marketing-methode werkt het best wanneer je de nodige raakvlakken hebt met je affiliates, aangezien dit de kans vergroot dat jouw doelgroep hier te vinden is. Er zijn verschillende netwerken waarbij je je kunt aansluiten.

Aansluiten bij affiliate-netwerken

Het voordeel van deze affiliate-netwerken is dat ze een groot bestand hebben van website-eigenaren en bloggers, waardoor je relatief snel een goede match vindt. Bovendien hebben zij software waarmee je kunt achterhalen via welk kanaal de klant op jouw website is gekomen. De bureaus vragen zelf uiteraard ook een vergoeding voor hun diensten. Als je de markt een beetje kent, kun je daarbij goede deals maken. De meeste ondernemers schakelen alleen een bureau in wanneer ze met meerdere affiliates willen samenwerken.

Wil je online geld verdienen met online marketing? Influencer-, affiliate– of contentmarketing zijn hiervoor allemaal zeer geschikt!

Videomarketing

producten aanprijzen via videomarketingVan korte vlogs tot informatieve bedrijfsfilms: video’s vormen een geschikte manier om je bekendheid te vergroten.

Ondanks dat video’s op internet al langere tijd bestaan groeien ze nog altijd sterk als vorm van online marketing. Video’s maken een steeds groter deel uit van het internetverkeer, waardoor videomarketing erg effectief kan zijn. Sommige video’s vallen zelfs zo in de smaak dat ze viraal gaan. Hoewel dit niet de intentie moet zijn wanneer je een video opneemt – of iets viraal gaat valt vaak niet te voorspellen – helpt het enorm als mensen jouw filmpjes gaan delen.

De video’s kun je via verschillende kanalen verspreiden. YouTube is een logisch kanaal, maar ook social media leent zich goed voor videomarketing. Wat wel belangrijk is, is dat je de boodschap niet alleen afstemt op je publiek maar ook op het type platform. Waar je bij YouTube prima wat langere video’s kunt plaatsen, is Instagram vooral geschikt voor korte uitingen. Het opnemen van één video en deze vervolgens op allerlei kanalen te delen, is dus een afrader.

Elk platform heeft zijn eigen type publiek en video’s.

Naast het publiceren van eigen video’s kun je er ook voor kiezen om te adverteren in YouTube. Jouw advertentie wordt dan voor, tijdens of na het afspelen van een video – niet jouw filmpje – getoond aan de kijker. Hierbij is het belangrijk dat je direct ter zake komt, aangezien kijkers de meeste reclames na vijf seconden wegklikken. Ook kun je je richten op de betaalde zoekresultaten. YouTube wordt namelijk niet alleen gebruikt als videoplatform, maar ook als zoekmachine. De werking hiervan is vergelijkbaar met SEA.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!


Social media marketing

marketing via InstagramSocial media leent zich goed voor online marketing. Althans, als je de kanalen gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Het heeft weinig nut als je social media inzet voor een eenzijdige communicatie. Het idee achter online marketing via kanalen als Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest is namelijk dat er interactie plaatsvindt.

Social media biedt veel kansen voor online marketing, vooral als je de interactie  opzoekt.

Het werkt beter om op één of twee kanalen écht aanwezig te zijn en je berichten aanpast per medium. Een andere tip is om marketing-gerelateerde content voldoende af te wisselen met achtergrondinformatie over jouw bedrijf, leuke weetjes en andere inspirerende berichten. Verkopen via social media wordt het meest gedaan via Instagram (shopping) en Facebook (shoppen), omdat deze hier speciale verkoopkanalen voor hebben ingericht.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!


Influencermarketing

influencermarketingIn het verlengde van social media marketing ligt influencermarketing. In dit geval laat je mensen met een grote achterban (de influencer) jouw producten promoten op hun social media-kanalen. Vaak gaan deze uitingen samen met het geven van korting of een winactie.

Bereik van macro- vs. micro-influencers

Macro-influencers hebben een bereik van minimaal 100.000 volgers. Sommige influencers hebben een enorme achterban, omdat zij bijvoorbeeld bekend zijn van tv of een goedlopend YouTube-kanaal hebben.

Wil je online geld verdienen met online marketing? Influencer-, affiliate– of contentmarketing zijn hiervoor allemaal zeer geschikt!

Micro-influencers hebben een kleinere achterban – soms zelfs maar enkele duizenden – maar ze hebben een veel duidelijkere niche. Bovendien worden zij doorgaans gevolgd door mensen die dezelfde passie delen voor bijvoorbeeld sport, dieren of mode. Een ander groot verschil zit in de vergoeding. Waar je voor een post van een macro-influencer al snel duizenden euro’s moet neertellen, vragen de meeste micro-influencers eerder enkele honderden euro’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over online marketing zijn:

wat is online marketing?

Het is een verzamelnaam voor verschillende vormen van marketing die je online kunt inzetten. Denk hierbij aan adverteren via zoekmachines, maar ook aan Instagram of Facebook als marketingkanaal. Ook affiliatemarketing en contentmarketing zijn vrij populair. En vergeet de influencers niet!

Wat kost online marketing?

Wat online marketing kost is helemaal afhankelijk van je wensen. Als je het vergelijkt met radio- of printadvertenties zijn de kosten vaak laag. Met enkele tientjes kun je al een serieuze campagne maken op Facebook, Instagram of andere online kanalen.

Hoe begin ik een online marketing-campagne?

Als je nog weinig ervaring hebt met internetadvertenties of andere vormen van online marketing dan is de eerste stap meestal om eerst eens enkele social media-kanalen te proberen of om enkele advertenties te maken via zoekmachines. Smaakt dit naar meer? Dan kun je jezelf er eens serieus in verdiepen. Je kunt het ook uitbesteden aan een onlinemarketingbureau.