Pensioen voor ondernemers

Als je stopt met werken is een uitkering of een pensioen voor ondernemers geen zekerheid. Met een eigen bedrijf moet je zelf pensioen opbouwen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen waarmee je zelf een oudedagsvoorziening kunt reserveren.

Pensioen voor ondernemersZzp’ers bouwen minder pensioen op dan mensen in loondienst. Toch willen ze eerder met pensioen, zo bleek begin 2024 uit een grote enquête van Brand New Day. Bijna de helft van de zzp-ondernemers wil voor hun 65ste met pensioen. Zo’n 6 op de 10 zzp’ers bouwt daarvoor ook actief pensioen op.

In loondienst is het meestal zo geregeld dat er rond een zekere leeftijd gestopt kan worden met werken en met behulp van het pensioen het inkomen netto ongeveer gelijk blijft. Ondernemers bouwen het pensioen zelf op. Gelukkig zijn hiervoor voldoende mogelijkheden als je er op tijd mee begint.

Opbouwen van AOW & pensioen als ondernemer

De AOW is een oudedagsvoorziening vanuit de overheid en ook als ondernemer heb je hier recht op. Je bouwt hiermee een uitkering op die vergelijkbaar is met het bijstandsniveau in Nederland. Als je in Nederland woont bouw je elk jaar twee procent AOW op in de vijftig jaar voor AOW-leeftijd.

Ook ondernemers bouwen AOW op als ze voor de AOW-gerechtigde leeftijd in Nederland wonen.

Als je tussen je 17e en 67e in Nederland woont en jouw AOW-leeftijd is 67 jaar, dan bouw je zo honderd procent AOW op. Elk jaar dat je niet in Nederland woont verlies je twee procent van  dit bedrag. Als je wilt kun je verloren jaren vrijwillig inkopen bij de Sociale Verzekeringsbank. Bij honderd procent heb je volgens de overheid voldoende om van te leven. Al is dit wel het minimumniveau. Ondernemers die een goed aanvullend pensioen willen opbouwen moeten hiernaast vermogen opbouwen om de huidige levensstandaard te kunnen voortzetten.

Als ondernemer je bedrijf goed verkopen

De mooiste en meest winstgevende manier van vermogensopbouw is door het verhogen van de bedrijfswaarde. Bij een bedrijfsovername kan er in een keer veel geld vrijkomen. Een alternatief is het kopen van een bedrijfspand, en de aflossing van de hypotheek hiervan als pensioenopbouw te zien.

Voor sommige ondernemers is een pensioen in de vorm van een bedrijfsovername deels mogelijk. Als je denkt dat jouw bedrijfswaarde snel stijgt is het raadzaam om te kijken naar de voordelen van een besloten vennootschap. Fiscaal biedt die meer mogelijkheden dan de eenmanszaak.

Voor zzp’ers die simpelweg hun uren verkopen, of andere ondernemers die bij verkoop om wat voor reden dan ook niet op veel geld kunnen rekenen, is een bedrijfsovername helaas geen manier om een pensioen te regelen. Ook is deze manier nogal risicovol. Wie zegt dat het bedrijf werkelijk dan nog bestaat en veel geld waard is?

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

Pensioensparen of pensioenbeleggen

als ondernemer pensioen opbouwen met beleggenAls je in goede jaren wat geld kunt missen kun je dit opzij zetten op een geblokkeerde rekening en hiermee als ondernemer pensioensparen of -beleggen. Op deze manier houd je dit buiten box-3 van de inkomstenbelasting.

Als je voldoende kunt missen om het gewenste toekomstige bedrag zelfstandig te sparen, is dat de meest veilige oplossing, maar beleggen op de beurs levert op de lange termijn vaak een hoger rendement op. Enkele bekende platforms waar veel ondernemers pensioen opbouwen zijn:

Met een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day kun je zelf fondsen kiezen, maar ook beleggen in vaste modelportefeuilles die het platform heeft samengesteld. Als je pensioendatum dichterbij komt bouwt het risico daarbij automatisch af.

Bij BrightPensioen beleg je wereldwijd gespreid in een fonds met etf's, aandelen en obligaties. Het platform mikt hierbij op een doelrendement van 6 procent. Je krijgt hier ook direct een reguliere beleggingsrekening.

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Omdat je bij pensioenopbouw vaak het kapitaal relatief lang kunt missen, kan pensioenbeleggen voor zzp’ers en andere ondernemers op lange termijn een goed rendement opleveren. Al zijn er ook op lange termijn risico’s want koersen kunnen altijd dalen. Met beleggen kun je jouw inleg (deels) verliezen.

Een populaire manier van pensioen opbouwen is door te beleggen in beursgenoteerde bedrijven.

Pensioen opbouwen in een rechtsvorm

Sindsdien 2023 kun je als ondernemer met een eenmanszaak of vof fiscaal geen winst meer reserveren voor pensioensopbouw in de onderneming zelf. Tot en met 2022 kon je bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma de winst deels reserveren voor je oudedagsvoorziening.

Dat was de fiscale oudedagsreserve en leverde uitstel op van belastingheffing over dat deel van de winst. Met een eigen rechtsvorm, zoals een besloten vennootschap, kun je wel binnen je bedrijf zelf een bedrag reserveren voor je pensioen. Als ondernemer kun je zo zelf binnen je eigen bedrijf een pensioen opbouwen.

Dit bedrag staat op de balans en is een eigen reservering. Als je stopt met werken kun je een pensioen aan jezelf uitkeren vanuit de onderneming. Tot die tijd betaal je er geen inkomstenbelasting over en kun je er rendement op maken. Bijvoorbeeld door het op een spaarrekening te zetten of hiermee te beleggen.

Zodra je het uitkeert is dit inkomen en betaal je er alsnog belasting over. Verder moet je de afspraken in een overeenkomst tussen jou en je onderneming hebben vastgelegd. Daarnaast is het verstandig dit niet in de werkmaatschappij, maar in een losse bv zoals een holding onder te brengen.

De opbouw van je pensioen verzekeren

verzekeringenOud worden is een onzeker voorval. Net als bijna alle voorvallen die grote financiële gevolgen hebben en waarvan niet zeker is of het wel zal gebeuren, is het inkomen voor een oudere leeftijd ook te verzekeren. Dit kan met een lijfrente- of levensverzekering.

Deze hebben vaak allerlei belastingvoordelen en kunnen een prima aanvulling zijn op een pensioen. Zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst zijn lijfrentes, als je de inleg op jongere leeftijd kunt missen, een goede aanvulling op het pensioen.

Het inkomen voor een oudere leeftijd is ook te verzekeren via lijfrente- en levensverzekeringen.

Vermogen opbouwen zonder belastingvoordeel

Bovenstaande oplossingen bieden belastingvoordelen en zijn populair onder ondernemers tot het opbouwen van een pensioen. Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden voor een aanvullend pensioen zoals geld opsparen in een oude sok, gewoon sparen op een spaarrekening en/of met beleggen.

Net als bij je eigen onderneming gaat het niet alleen om de inkomsten of het belastingvoordeel. Als jouw kosten tegen die tijd lager zijn, is een lager inkomen misschien ook voldoende. Bedenk goed hoeveel je echt nodig hebt als je met pensioen gaat. Als jouw kinderen zelf een inkomen hebben en je hypotheek of andere schulden zijn afbetaald kun je misschien ook met minder rondkomen.

Wat jouw inkomen moet zijn bij je pensioen, is dus helemaal aan jezelf om te bepalen. Indien het om veel geld gaat is het aan te raden hierover minimaal eenmalig even te informeren bij een specialist als een boekhouder, accountant of pensioenadviseur.

Gerelateerde berichten