menu
e-boekhouden

Belastingcontrole

Voor veel ondernemers is het een soort sluimerend gevoel dat ze achtervolgt en zo nu en dan extreme vormen aanneemt. De angst voor een controle van de belastingdienst. Hoe goed de boeken ook geregeld zijn, het idee dat er bij een belastingcontrole toch iets boven komt drijven kan soms slapeloze nachten veroorzaken. Hoe terecht is dit eigenlijk?

Belastingcontrole

Belastingcontrole is vooral geautomatiseerd

De fiscus krijgt vanuit verschillende bronnen data toegestuurd en het is mogelijk daar verbanden tussen te leggen. In hoeverre dit gebeurt is natuurlijk onbekend. De belastingdienst zal nooit precies vertellen hoe waterdicht haar controles zijn.

Als buitenstaander kun je wel bedenken dat als jij opgeeft verlies te hebben gemaakt afgelopen jaar en de bank stuurt door dat je saldo aan het einde van het jaar in de tonnen liep, er een alarmbelletje kan gaan rinkelen. Zo zijn er meer voorbeelden denkbaar.

Handmatig controleert de belastingdienst ook per branche en thema. Zo wordt bijvoorbeeld het ene jaar zwartwerk in de bouw wat extra onder de loep genomen en het jaar erop de auto van de zaak of het behalen van het urencriterium bij de allerkleinste ondernemers. Vaak worden deze thema’s vooraf bekend gemaakt waarbij wordt opgeroepen om jezelf alvast te melden als je denkt dat dit bij jou ook niet goed zit.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Bezoek van de belastinginspecteur

En dan zijn er natuurlijk nog steekproeven. Een belastingcontrole kan elke ondernemer overkomen en er zijn dus geen manieren om dit uit te sluiten maar in de praktijk lijkt het bijna alsof starters extra vaak gecontroleerd worden en alsof de aanwezigheid van een boekhouder of accountant de kans verkleint. Dat is ergens ook wel logisch. Belastingcontroles dienen vooral om inzicht te krijgen hoe goed ondernemers de regelgeving kennen en toepassen. Starters die geen hulp of software inschakelen zijn daarin lastig te peilen.

In hoeverre je bang moet zijn voor dit type belastingcontrole is aan jou. De bezoekende belastinginspecteur is meestal vooraf goedgezind. Zijn belastingcontrole is erop gericht om vast te stellen of jouw aangiftes kloppen. Hij checkt de betrouwbaarheid maar ook of je alles juist invult. Of je dus de regelgeving voldoende begrijpt. Vaak controleert hij enkele kernpunten om een beeld te krijgen van je aangiftes en dus niet eens zozeer of al je aangiftes werkelijk correct zijn geweest.

Zelf een fout gevonden? Corrigeer die dan vast!

Heb je zelf een fout gevonden in een btw-aangifte of in de loonbelasting? Dan kun je die eenvoudig zelf corrigeren. Kleine btw-bedragen mag je simpelweg bij een volgende btw-aangifte corrigeren maar als de fout groter is dan duizend euro is het nodig om de ingediende aangifte te gaan wijzigen. Je kunt dit doen met een suppletieaangifte. Op deze manier zorg je dat jouw administratie in orde is.

Ondernemers zijn soms bang om toe te geven dat ze een foutieve aangifte hebben gedaan maar meestal is dat helemaal geen probleem. De belastingdienst snapt het best als er een keertje ergens een foutje is gemaakt, zeker als je dit vervolgens zelf corrigeert. Het indienen van een suppletieaangifte zorgt dus niet (direct) voor boetes en leidt ook niet (zomaar) tot een controle. Dien je met grote regelmaat suppleties in of geef je op verschillende manieren een beeld dat jouw administratie niet op orde is? Dan kun je hiermee natuurlijk ook niet uitsluiten dat een belastinginspecteur alsnog graag even op locatie al je correcties komt doornemen.

Elke belastingcontrole is verschillend

Belastinginspecteurs zijn redelijk vrij om zelf hun eigen werkwijze toe te passen en meestal gespecialiseerd in een bepaalde hoek. Dat is vaak terug te zien in de wijze waarop ze controleren. Zo zal de een wat sneller je inkomstenaangifte controleren. Hij bladert bijvoorbeeld even door al je offertes of agenda heen om in te schatten hoeveel uur je declarabel was. Als hij ook je uurtarief en omzet kent, kan hij dan een inschatting maken of je werkelijk recht hebt gehad op de zelfstandigenaftrek. Een ander is wellicht wat meer gericht op de btw-aangiftes en loopt al je facturen even na om te zien of je wel werkelijk de juiste btw-percentages toepast.

Meestal verloopt een bezoek van een belastinginspecteur vrij formeel wat het misschien een wat afstandelijker gesprek maakt dan je gewend bent, maar bij een foutje in je administratie wordt er vooral nadruk gelegd op hoe je dit dient te verbeteren. Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Natuurlijk geldt daarbij een limiet. Als jouw administratie bomvol bonnetjes van de supermarkt en bouwmarkt zit, of erger nog; kleding- en speelgoedwinkels, dan zal de inspecteur wel even nagaan waarom je dit type bonnetjes zakelijk boekt. Het kan ook zijn dat hij juist de onderbouwing bij bepaalde cijfers mist. Als je bij dit type ontdekkingen geen uitleg kunt geven dan kunnen er boetes gegeven worden, maar dit is dus niet de insteek van het bezoek en is gemiddeld gezien ook niet de uitkomst van dit type belastingcontrole.

Controle van FIOD of gespecialiseerde eenheid

Anders wordt het als het gaat om een controle vanuit de FIOD. Een gemiddelde belastinginspecteur ziet zichzelf als verlengstuk van de ondernemer en komt meestal goedgezind en zonder aanleiding. Als je een controle krijgt van de FIOD dan ligt de oorzaak meestal niet in de uitkomst van een willekeurige steekproef of kansberekening.

Een inspecteur van de FIOD verwacht werkelijk wat bij je te vinden en is dus niet te vergelijken met een reguliere belastingcontrole. De mensen en bedrijven die met de FIOD te maken krijgen, zijn het stadium van voorlichting en samenwerking meestal al gepasseerd. De belastingdienst is getipt of zelf op een probleem gestuit en wil via een vervolgonderzoek meer te weten komen over de zaak of extra bewijsmateriaal vinden.

De FIOD is het controleorgaan dat  je midden in de nacht wakker kan maken met een inval. Verder worden zowel financiële als digitale recherchetechnieken gebruikt. Financieel recherchewerk betekent ‘follow  the money’. De FIOD-rechercheur volgt geldstromen die naar fraudeurs kunnen leiden. Bij digitale recherchewerk gaat de FIOD online, of lokaal op je computer op zoek naar verdachte zaken. Daarnaast is de FIOD het orgaan dat gebruikmaakt van telefoontaps en soortgelijke middelen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.