Belastingcontrole

Hoe goed de boekhouding ook geregeld is, het idee dat er bij een belastingcontrole toch iets boven komt drijven kan soms slapeloze nachten veroorzaken. Hoe terecht is dit eigenlijk?

Inhoud:

Wanneer krijg je een belastingcontrole?

Als de belastingdienst meer wil weten over jouw administratie kun je een controle krijgen. Maar de kans hierop is klein. De meeste belastingcontroles bestaan uit steekproeven en kunnen dus elke ondernemer overkomen. Naast lukrake steekproeven controleert de belastingdienst ook elk jaar met een specifieke focus op bepaalde branches of thema’s.

Belastingcontrole kan elke ondernemer overkomen.

Zo wordt bijvoorbeeld het ene jaar zwartwerk in de bouw net wat extra onder de loep genomen en het jaar erop is er vanuit de belastingdienst meer controle op de opgave rond de auto van de zaak of het behalen van het urencriterium bij de allerkleinste ondernemers. Vaak maakt de belastingdienst deze thema’s vooraf bekend waarbij het ondernemers aanmoedigt om jezelf alvast te melden als je denkt dat dit bij jou ook niet goed zit.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Belastingcontrole is vooral geautomatiseerd

Belastinginspecteurs kunnen jouw administratie op locatie komen controleren maar het grootste deel van de controles vindt geautomatiseerd en op afstand plaats. De belastingdienst krijgt vanuit verschillende bronnen data toegestuurd en het is mogelijk daar verbanden tussen te leggen. In hoeverre dit gebeurt is natuurlijk onbekend. de belastingdienst zal nooit precies vertellen hoe waterdicht haar controles zijn.

De belastingdienst controleert vooral op afstand, maar kan ook langskomen.

Als buitenstaander kun je wel bedenken dat als jij bij de inkomstenbelasting opgeeft verlies te hebben gemaakt afgelopen jaar en de bank stuurt door dat je saldo explosief is gestegen, er een alarmbelletje kan gaan rinkelen. Zo zijn er meer voorbeelden denkbaar.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je snel en makkelijk vergelijken in ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Bezoek van de belastingdienst

belastingdienst komt controlerenJe administratie wordt grotendeels op afstand en geautomatiseerd gecontroleerd maar het kan voorkomen dat een belastinginspecteur ook even bij jou op locatie komt controleren. Een belastingcontrole ter plaatse kan elke ondernemer overkomen en er zijn dus geen manieren om dit uit te sluiten maar in de praktijk lijkt het bijna alsof starters extra vaak controle krijgen en alsof de aanwezigheid van een boekhouder of accountant de kans verkleint.

Dat is ergens ook wel logisch. Belastingcontroles dienen vooral om inzicht te krijgen hoe goed ondernemers de regelgeving kennen en toepassen. Starters die geen hulp of software inschakelen zijn daarin lastig te peilen.

Belastinginspecteurs controleren vooral of je het begrijpt

In hoeverre je bang moet zijn voor een controle van de belastingdienst is aan jou. Veel ondernemers zijn bang dat de belastinginspecteur even hun administratie door komt spitten op zoek naar foutjes met als doel om boetes uit te kunnen delen. Als jij er echt een rommeltje van maakt of echt grenzen hebt overschreden dan is dat zijn taak, maar dat is zeker niet zijn insteek.

De bezoekende belastinginspecteur is meestal vooraf goedgezind. Zijn belastingcontrole is erop gericht om vast te stellen of jouw belastingaangiftes kloppen. Hij checkt de betrouwbaarheid natuurlijk, maar vooral hoe jij alles invult. In plaats van het zoeken van fouten controleert hij vooral of je echt de fiscale regels voldoende begrijpt en toepast. Of je cijfers kunt toelichten en of je voldoende bewijsmateriaal bewaart.

Vaak controleert de inspecteur enkele kernpunten om een beeld te krijgen van je aangiftes, je kennis van belastingzaken en of je boekhouding een logische opbouw heeft.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Zelf een fout gevonden? Corrigeer die dan vast!

foutje in boekhouding corrigerenHeb je zelf een fout gevonden in een btw-aangifte of in de loonbelasting? Dan kun je die eenvoudig zelf corrigeren. Kleine btw-bedragen mag je simpelweg bij een volgende btw-aangifte corrigeren maar als de fout groter is dan duizend euro is het nodig om de ingediende aangifte te gaan wijzigen. Je kunt dit doen met een suppletieaangifte. Op deze manier zorg je dat jouw administratie bij een controle in orde is.

Ondernemers zijn soms bang om toe te geven dat ze een foutieve aangifte hebben gedaan maar meestal is dat helemaal geen probleem. De belastingdienst snapt het best als er een keertje ergens een foutje is gemaakt, zeker als je dit vervolgens zelf corrigeert. Het indienen van een suppletieaangifte zorgt dus niet (direct) voor boetes en leidt ook niet (zomaar) tot een controle.

Dien je met grote regelmaat suppleties in of geef je op verschillende manieren een beeld dat jouw administratie niet op orde is? Dan kun je hiermee natuurlijk ook niet uitsluiten dat een belastinginspecteur alsnog graag even op locatie al je correcties komt doornemen.

Elke belastingcontrole is verschillend

Belastinginspecteurs zijn redelijk vrij om zelf hun eigen werkwijze toe te passen en meestal gespecialiseerd in een bepaalde hoek. Dat is vaak terug te zien in de wijze waarop ze controleren. Zo zal de een wat sneller je inkomstenaangifte controleren. Hij bladert bijvoorbeeld even door al je offertes of agenda heen om in te schatten hoeveel uur je declarabel was. Als hij ook je uurtarief en omzet kent, kan hij dan een inschatting maken of je werkelijk recht hebt gehad op de zelfstandigenaftrek. Een ander is wellicht wat meer gericht op de btw-aangiftes en loopt al je facturen even na om te zien of je wel werkelijk de juiste btw-percentages toepast.

Meestal verloopt een bezoek van een inspecteur vrij formeel en is het gesprek wat afstandelijker dan je gewend bent, maar is de sfeer gewoon prettig. Ook als er tijdens de belastingcontrole foutjes in je administratie staan is dat meestal geen probleem. De nadruk ligt dan meer op hoe je dit dient te verbeteren. Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Natuurlijk geldt daarbij een limiet. Als jouw administratie bomvol bonnetjes van de supermarkt of kleding- en speelgoedwinkels zit, dan zal de inspecteur wel even nagaan waarom je dit type bonnetjes zakelijk boekt. Het kan ook zijn dat hij juist de onderbouwing bij bepaalde cijfers mist. Als je bij dit type ontdekkingen geen uitleg kunt geven dan kan de belastingdienst een boete geven maar dit is dus niet de insteek van het bezoek en is gemiddeld gezien ook niet de uitkomst van een normale belastingcontrole.

Controle van FIOD of gespecialiseerde eenheid

Anders wordt het als het gaat om een controle vanuit de FIOD. Een gemiddelde belastinginspecteur ziet zichzelf als verlengstuk van de ondernemer en komt meestal goedgezind en zonder aanleiding controleren. Als je een controle krijgt van de FIOD dan ligt de oorzaak meestal niet in de uitkomst van een willekeurige steekproef of kansberekening.

Een inspecteur van de FIOD verwacht werkelijk wat bij je te vinden en is dus niet te vergelijken met een reguliere belastingcontrole. De mensen en bedrijven die met de FIOD te maken krijgen, zijn het stadium van voorlichting en samenwerking meestal al gepasseerd. De FIOD komt dus zelden helemaal onaangekondigd en mocht dat wel het geval zijn dan komen ze meestal niet voor jou maar ben je misschien onderdeel van een onderzoek naar een leverancier of afnemer.

De FIOD is niet te vergelijken met een reguliere belastingcontrole!

Want als de FIOD komt is de belastingdienst getipt of zelf op een probleem gestuit en wil via een vervolgonderzoek meer te weten komen over de zaak of extra bewijsmateriaal vinden. De FIOD is het controleorgaan dat  je midden in de nacht wakker kan maken met een inval. Verder worden zowel financiële als digitale recherchetechnieken gebruikt. Financieel recherchewerk betekent ‘follow  the money’. De FIOD-rechercheur volgt geldstromen die naar fraudeurs kunnen leiden. Bij digitale recherchewerk gaat de FIOD online, of lokaal op je computer op zoek naar verdachte zaken. Daarnaast is de FIOD het orgaan dat gebruikmaakt van telefoontaps en soortgelijke middelen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.