Moneybird

Moneybird is een compleet facturatie- en boekhoudprogramma voor kleinere ondernemers die digitaal offertes maken en factureren. Ook biedt het pakket debiteuren- en crediteurenbeheer en de mogelijkheid om een klantenbestand bij te houden.

Moneybird: eenvoudige boekhoudsoftware

online boekhouden met moneybirdMoneybird is een online boekhoudpakket voor de financiële administratie van ondernemers. Hierin staat eenvoud en gemak centraal.

Je kunt de software van Moneybird gebruiken als een gebruiksvriendelijk en slim facturatieprogramma, maar voor kleine tot middelgrote bedrijven biedt het écht een volledig boekhoudprogramma.

Moneybird is geschikt is voor zzp’ers die vooral snel en eenvoudig offertes en facturen willen versturen en de boekhouding verder simpel willen houden. Vergeleken met bijvoorbeeld een Excel-boekhouding zijn veel stappen geautomatiseerd. Zo maak je geen fouten meer in je factuurnummers of btw-berekening, kunnen klanten een factuur direct via iDEAL of PayPal betalen en heb je al je administratie in één pakket.

Het programma wordt het meest vergeleken met e-Boekhouden.nl, SnelStart en Moneymonk.

Moneybird biedt ook een geïntegreerde betaalrekening aan.

factuur maken in Moneybird.
Facturatie in Moneybird.

Boekhoudprogramma inclusief eigen bankrekening

Met Moneybird kun je de volledige boekhouding zelf regelen. Sinds 2022 biedt het bedrijf naast haar boekhoudpakket ook geïntegreerde betaalrekening en betaalpas aan. Banktransacties zijn dan automatisch gekoppeld aan de boekhouding. Moneybird is het eerste Nederlandse boekhoudpakket dat dit biedt.

Het bedrijf moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame maar daarmee scoort Moneybird erg goed. Het heeft al ruim 200.000 klanten aan zich weten te binden, wat wel aangeeft dat het boekhoudpakket niet minder uitgebreid is dan andere boekhoudpakketten.

Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma voor een zzp-boekhouding? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Btw-aangifte doen via Moneybird

btw-aangifte doen met MoneybirdEen belangrijk onderdeel van de boekhouding is de btw-aangifte. Deze kun je via de software van Moneybird zelf elektronisch versturen. Dat voorkomt fouten bij het overtypen en het bespaart tijd.

Ben je gewend deze te doen via de omgeving van de belastingdienst? Geen probleem: je kunt ook kiezen voor een overzicht van een tijdvak. Deze lijkt op de btw-aangifte van de belastingdienst en je kunt eenvoudig de bedragen hiervan overnemen op het aangifte-formulier van de belastingdienst.

Ook is het bij Moneybird mogelijk om je boekhouder toegang te geven tot de administratie. Hiermee kan deze je helpen met bijvoorbeeld de jaarafsluiting, advies geven op je financiële situatie of voor jou de  belastingaangiftes indienen.

Kosten & mogelijkheden

Moneybird heeft drie betaalde pakketten. Bij alle pakketten kun je onbeperkt offertes en facturen sturen en documenten verwerken. Ook biedt het een urenregistratie-functie. Bij  Moneybird zit het prijsverschil in de hoeveelheid banktransacties die je per maand nodig hebt. Ook is er een gratis pakket waarbij je maximaal 20 urenregels, drie offertes, drie verkoopfacturen en drie inkomende facturen per maand kunt aanmaken.

Binnen tien jaar na de lancering werd Moneybird al gebruikt door meer dan 150.000 bedrijven.

Ervaringen Moneybird

Gebruikers zijn tevreden over het gebruiksgemak en dat van elke verzonden factuur de status wordt bijgehouden zodat late betalers automatisch een herinneringsmail krijgen. In reviews geven klanten van Moneybird aan dat het opmaken van een template eenvoudig is, maar de mogelijkheden vrij beperkt zijn.

Moneybird is eenvoudig in gebruik. Het bedrijf biedt geen telefonische ondersteuning, maar reageert snel op e-mails en heeft het ook een volledige kennisbank voor klanten die nog niet bekend zijn met de verplichte boekhouding.

Reviews van klanten tonen aan dat Moneybird een prima oplossing biedt voor het regelen van de boekhouding.

Voorheen waren er soms negatieve ervaringen met het boekhoudpakket vanwege het gemis van koppelingen met banken. Nu banken hun klanten meer zeggenschap hebben gegeven over hun eigen transactiedata is dat grotendeels opgelost.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Moneybird zijn:

Wat zijn de verschillen tussen Moneybird en e-Boekhouden.nl?

De strategie van e-Boekhouden.nl lijkt iets meer gericht op nieuwe starters en verenigingen. Moneybird mikt meer op ondernemers die zaken willen automatiseren. De eigen Moneybird betaalpas is daar een goed voorbeeld van. Los daarvan zijn zowel Moneybird als e-Boekhouden volledige boekhoudprogramma’s voor het mkb. Beide hebben tienduizenden klanten die de complete boekhouding hiermee verwerken.