Moneybird review
7.5
(onze review)
Moneybird is een compleet facturatie- en boekhoudprogramma voor kleinere ondernemers die digitaal offertes maken en factureren. In onze review scoort Moneybird een 7,5: de eigen bankrekening en handige functies voor het debiteuren- en crediteurenbeheer maken het een prima boekhoudpakket voor het mkb.
Inhoud:
Wat typeert Moneybird?
Moneybird is een online boekhoudpakket voor de financiële administratie van ondernemers. Hierin staat automatisering en gemak centraal.
Je kunt de software van Moneybird gebruiken als een gebruiksvriendelijk en slim facturatieprogramma, maar voor kleine tot middelgrote bedrijven biedt het écht een volledig boekhoudprogramma.
Moneybird is geschikt is voor zowel zzp’ers als mkb-ondernemers. De software is vooral sterk in het snel en eenvoudig versturen van offertes en facturen. Verder probeert het pakket de boekhouding simpel te houden, al zijn er voor de kleinste zzp’ers ook andere passende pakketten zoals MoneyMonk, DigiBTW.
Vergeleken met bijvoorbeeld een Excel-boekhouding zijn veel stappen geautomatiseerd. Zo maak je geen fouten meer in je factuurnummers of btw-berekening, kunnen klanten een factuur direct via iDEAL of PayPal betalen en heb je al je administratie in één pakket. Het programma wordt het meest vergeleken met e-Boekhouden.nl, SnelStart en MoneyMonk. Wij schreven er eerder ook enkele nieuwsberichten over.
Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma voor een zzp-boekhouding? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.
Functies
Moneybird biedt een volledig boekhoudpakket. Standaardzaken als de facturatie, offertes en urenregistratie zijn allemaal inbegrepen. Ook doe je eenvoudig de btw-aangifte en maak je zelf je balans en resultatenrekening en grootboekrekeningen. Standaard biedt Moneybird:
-
- UBL-facturen maken in eigen huisstijl
- Abonnementen en periodieke facturen
- Mail- en scan-en-herken-functie
- Betalen via PayPal, iDEAL, automatisch incasso
- Urenregistratie
- Offertesoftware
- Relatiebeheer
- Koppeling voor de boekhouder
- Facturatie via Peppol
Functies die niet standaard in Moneybird zitten zijn:
- Geen losse ritten- of kilometeradministratie
- Het beheren van projecten is beperkt
Moneybird automatiseert verschillende zaken van je boekhouding. De mobiele app, inclusief scan & herken-functie, is hierbij goed doorontwikkeld. Het programma automatiseert ook je debiteurenbeheer en biedt een eigen bankrekening. Daarmee automatiseert het stappen uit je winst- en verliesrekening.
Verder kun je met Moneybird eenvoudig producten aanmaken. Bij nieuwe facturen hoef je dan alleen het product te selecteren en selecteert het programma direct de juiste prijs, btw en categorie. Erg handig voor zzp’ers die telkens werken met terugkerende orders.
Moneybird is gericht op het mkb, maar biedt ook handige functies voor stichtingen en verenigingen. Zo kun je eenvoudig periodieke (jaar)facturen en abonnementen instellen. Wijzig je de prijs van het product, dan wijzigt ook het abonnement voor al je leden. Ook declaraties (van vrijwilligers) en kas-transacties (vanwege de declaraties) regel je eenvoudig met dit boekhoudpakket.
Starten met Moneybird
Als je begint met Moneybird wil het pakket eerst enkele zaken van je weten. Het programma gaat er vast vanuit dat je al even bezig bent. Zo vraagt het om je bedrijfsnaam, waarbij het gelijk je KvK-inschrijving opzoekt en kun je direct je BTW-ID opgeven.
Het is geen probleem als je deze nog niet hebt, je kunt dit ook later invoeren. Daarna krijg je de optie om te starten met een eigen zakelijke betaalrekening. Alhoewel deze optioneel is, is deze goed betaalbaar. De integratie tussen deze rekening en je boekhoudpakket is een van de grootste voordelen van Moneybird.
Moneybird biedt ook een geïntegreerde betaalrekening aan.
Boekhoudprogramma inclusief eigen bankrekening
De betaalrekening is een samenwerking met Adyen. Met deze bankrekening en betaalpas koppelt het programma je banktransacties automatisch aan de boekhouding. Moneybird was het eerste Nederlandse boekhoudpakket met dit aanbod, inmiddels heeft Knab in samenwerking met DigiBTW een soortgelijke oplossing.
Om de bankrekening te activeren moet je eerst de Moneybird-app downloaden en jezelf verifiëren. Dat kan zowel met een ID-kaart, paspoort of met je rijbewijs. Wij hadden onszelf in twee minuutjes geverifieerd. Daarna kan het enkele dagen duren voor je bankrekening actief is.
Daarna heb je een zakelijke rekening en bankpas. Die kun je koppelen aan Apple Pay en Google Pay om zo eenvoudig met je telefoon te betalen. Wel mist het nog PSD2-koppelingen en is de rekening nog niet aangesloten bij iDEAL. Online betalingen moet je dus betalen via een overschrijving.
Overstappen naar Moneybird
Als je al een bestaande administratie hebt, is het lastig om deze over te zetten naar Moneybird. De klantenservice raad aan om een handig overstapmoment te kiezen en dan te starten met een beginbalans. In haar kennisbank heeft ze een uitleg over hoe je zo’n beginbalans kunt maken.
Maar met alleen een beginbalans mis je wel gegevens voor de belastingdienst. Als je het programma vanaf de start wilt gebruiken voor je eerstvolgende btw-aangifte, dan kun je ook handmatig je administratie met terugwerkende kracht invoeren.
Als je je facturen wilt importeren, dan kun je per factuur een bijlage toevoegen. Dat kan in bulk met de ‘Uploaden’-knop. Per bijlage voegt het een nieuw document toe. Deze moet je handmatig controleren en opslaan. Wel vult de scan & herken-functie al enkele gegevens automatisch voor je in.
Ook voor inkoopfacturen kun je op een soortgelijke manier in bulk toevoegen. Een andere optie is dus om te wachten tot 1 januari of 1 juli, en te starten met een beginbalans. Waarbij je de administratie van de periode daarvoor dus op een andere manier moet bewaren.
Je boekhouding starten
Als je niet de bankrekening van Moneybird zelf wilt gebruiken, kun je een eigen IBAN opgeven. Verder vraagt het pakket om je BSN, persoonlijke adres en telefoonnummer. Afrondend wil het graag weten welke bedrijfsactiviteiten je hebt en of je klanten vooral handmatig betalen via een overschrijving, zoals in de b2b gebruikelijk is, of dat je vooral iDEAL-transacties hebt.
Daarna kun je met je boekhouding van start. Heb je nog weinig boekhoudervaring of wil je graag wat uitleg rond het programma? Regelmatig biedt het digitale rondleidingen. Daarin laten ze je de administratie-instellingen zien en nemen ze je mee door de tabbladen Facturen, Inkomend, Bank en Rapporten.
Je kunt er ook zelf al mee aan de slag. Om te beginnen met de facturen. Hiervoor biedt Moneybird standaard een template, maar daarin kun je zelf nog heel veel aanpassen.
Inkomende en uitgaande facturen
Als je een factuur maakt moet je eerst je klant selecteren. Als die nog niet eerder is gefactureerd, moet je eerst een nieuwe relatie aanmaken. Bij een zakelijke klant zoekt het programma deze direct op, zodat de adressering zeker klopt. Je kunt ook factureren in een andere taal of met betalingsvoorwaarden.
Voor deze review zijn we hier niet diep op ingegaan, maar als dit een belangrijk onderdeel is van je boekhouding dan gaat Moneybird hiermee verder dan veel andere boekhoudpakketten. Zeker programma’s die zich richten op zzp’ers bieden dit soms maar beperkt aan.
Inkomende facturen stuur je eenvoudig per e-mail door naar een eigen inbox. Die scant zelf de facturen, wat ook soepeler ging dan bij veel andere pakketten. De relaties waren bij ons nieuw, maar bijvoorbeeld de factuurdatum of het -nummer werden al direct automatisch overgenomen van de pdf-bijlage.
Btw-aangifte doen via Moneybird
Een belangrijk onderdeel van de boekhouding is de btw-aangifte. Deze kun je via de software van Moneybird zelf versturen. Wil je deze doen via de omgeving van de belastingdienst? Dan kun je ook kiezen voor een overzicht van een tijdvak. Deze lijkt op de btw-aangifte van de belastingdienst. Je kunt de bedragen dan eenvoudig overnemen op het aangifte-formulier van de belastingdienst.
Ook is het bij Moneybird mogelijk om je boekhouder toegang te geven tot de administratie. Hiermee kan deze je helpen met bijvoorbeeld de jaarafsluiting, advies geven bij jouw financiële situatie of voor jou de belastingaangiftes indienen.
Kosten per maand
Moneybird heeft drie betaalde pakketten en een gratis pakket waarbij je maximaal 20 urenregels, drie offertes, drie verkoopfacturen en drie inkomende facturen per maand kunt aanmaken. Bij de betaalde pakketten kun je onbeperkt offertes en facturen sturen en documenten of uren verwerken.
De functies zijn voor alle pakketten hetzelfde. De tarieven zijn op basis van de hoeveelheid banktransacties die je per maand nodig hebt: 20, 50 of meer dan 50 per maand. Alle banktransacties tellen mee. Naast je verkoopfacturen zijn dit dus ook inkomende facturen, bonnetjes en privétransacties zoals salaris. Ongebruikte transacties worden niet meegenomen naar een volgende abonnementsperiode.
Klantenservice per e-mail
Gebruikers zijn tevreden over het gebruiksgemak van Moneybird. De meeste klachten zijn gericht op de klantenservice. Het bedrijf is alleen per e-mail bereikbaar en biedt geen chat of telefonische ondersteuning. Daarnaast heeft het wel een volledige kennisbank voor klanten die nog niet bekend zijn met de verplichte boekhouding.
Uit reviews blijkt dat Moneybird meestal snel en volledig op e-mails reageert. Maar als het druk is kan het wel wat langer duren. Vooral in periodes rond de btw-aangifte. Zeker in januari en april, wanneer ondernemers ook vragen hebben over de jaarafsluiting of aangifte inkomstenbelasting.
Daarnaast is de ondersteuning vooral gericht op de functies van het programma zelf. Als je vragen hebt over je boekhouding verwijst Moneybird snel naar aangesloten boekhouders. Ook als je eigenlijk alleen één of enkele specifieke vragen hebt over bijvoorbeeld afschrijvingen of een buitenlandse factuur.
Reviews van klanten tonen dat in januari en april de klantenservice van Moneybird soms wat drukker is.
Onze reviewscore: 7,5
In onze review beoordelen we Moneybird met een 7,5. Het is een compleet boekhoudprogramma. Zeker als je er ook de betaalrekening bij afneemt. Die is goedkoop en biedt best veel mogelijkheden, al missen we wel de koppeling met iDEAL.
Tijdens onze review waren we langer bezig om het boekhoudpakket te leren kennen dan bij pure zzp-pakketten, zoals MoneyMonk of DigiBTW. Moneybird wil graag stappen automatiseren, maar heeft daardoor ook wat meer instellingen en vragen. Als alles eenmaal goed is ingesteld, is het wel heel fijn in gebruik.
Nadelen van het pakket zijn de klantenservice, die alleen per e-mail bereikbaar is en vrij beperkt is met de ondersteuning voor de administratie. Ook bleek het overzetten van bestaande gegevens omslachtiger dan we hadden verwacht.
Verder is Moneybird een pakket waarbij jij wel zelf de boekhouding kunt doen, maar dat er vanuit gaat dat je aangiftes, salarisadministratie of andere complexe zaken laat regelen door een boekhouder.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over Moneybird zijn:
Wat zijn de verschillen tussen Moneybird en e-Boekhouden.nl?
De strategie van e-Boekhouden.nl lijkt iets meer gericht op starters en verenigingen. Moneybird mikt meer op ondernemers die zaken willen automatiseren. De eigen Moneybird betaalpas is daar een goed voorbeeld van. Los daarvan zijn zowel Moneybird als e-Boekhouden volledige boekhoudprogramma’s voor het mkb. Beide hebben tienduizenden klanten die de complete boekhouding hiermee verwerken.