Belastingaangifte laten doen

Met een eenmanszaak of vof moet je een paar keer per jaar belastingaangifte doen. Je kunt de belastingaangifte zelf invullen. Maar je kunt het ook uitbesteden aan een boekhouder of belastingadviseur.

Aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting

Belastingaangifte laten doenAls eigenaar van een eenmanszaak of vof kom je niet om je belastingaangifte heen. De aangifte van de omzetbelasting moet meestal elk kwartaal, de inkomstenbelasting gebeurt jaarlijks. De belastingdienst vult de belastingaangifte van mensen in loondienst vaak al in. Ondernemers doen meestal zelf btw-aangifte.

Je kunt de belastingaangiftes van de eenmanszaak zelfs helemaal door een boekhouder laten doen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

De belastingaangifte voor een bedrijf lijkt moeilijker dan het is. Zo is de aangifte van de omzetbelasting voor een zzp’er met een eenmanszaak vrij eenvoudig. Als al je omzet in Nederland is gemaakt en je over al je inkomsten het hoge tarief rekent, is de belastingaangifte een fluitje van een cent. Los van de kleineondernemersregeling kent deze belastingaangifte voor bedrijven dan ook geen aftrekposten.

De aangifte voor de inkomstenbelasting wordt al lastiger. Hier komt namelijk je privé-situatie en wat kennis over belastingvoordelen bij kijken. Deze belastingaangifte doen ondernemers liever niet zelf. Zij besteden de omzetbelastingaangifte daarom vaak uit.

Belastingaangifte laten doen door een boekhouder

boekhouder kan je adviseren over de belastingaangifteHet invullen van de belastingaangifte is voor ondernemers geen pretje. Met een boekhoudprogramma wordt je belastingaangifte al een stuk makkelijker. Deze berekent automatisch hoeveel btw er is ontvangen en betaald.

Natuurlijk kun je ook hulp inschakelen. De belastingaangiftes van een eenmanszaak kun je zelfs helemaal door een boekhouder laten doen.

Ondernemers vinden het rotwerk en laten de belastingaangifte vaak doen door een boekhouder.

Door je belastingaangifte te laten doen door een boekhouder, belastingadviseur of administratiekantoor heb jij hier geen omkijken meer naar. De kosten hiervan wisselen, al is het voor zzp’ers met een kleine eenmanszaak goed te overzien. Je hebt zelf ook invloed op de prijs. Als je de basis bijvoorbeeld zelf regelt, vallen de kosten van een boekhouder reuze mee.

Kosten van een boekhouder beperken

Als je de boekhouding door een boekhouder of adviseur laat doen, dan rekent die simpelweg zijn uren. Laat je de volledige administratie doen, dan zal een boekhouder ook uren rekenen voor het maken van facturen, invoeren van betalingen en dagelijks bijhouden van de crediteuren- en debiteurenadministratie. Dit kan al snel honderden euro’s per maand extra kosten.

Als zzp’er bestaat je administratie misschien maar uit een tiental inkomende en uitgaande facturen per maand. Dit is nog prima zelf bij te houden. Als klanten niet direct betalen moet je daar wel zelf achteraan. Leuk is dat niet, maar je bespaart hiermee wel veel extra kosten.

Het wordt pas moeilijker als je ook buitenlandse facturen, medewerkers, douanekosten of andere zaken hebt die de administratie van een eenmanszaak ingewikkeld maken. Als je dat lastig vindt, is een boekhoudprogramma een goede oplossing. Zeker programma’s die gericht zijn op ondernemers met een eenmanszaak zijn vrij eenvoudig om in de vingers te krijgen.

Aangifte doen via een online boekhoudprogramma? Probeer e-Boekhouden gratis uit. Of vergelijk zelf via ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Aangiftes uitbesteden kost een paar honderd euro per jaar

De belastingaangifte uitbesteden hoeft niet duur te zijn. Als je zelf of met een boekhoudprogramma vrijwel alles hebt ingevuld en een boekhouder of belastingadviseur het alleen laat controleren en versturen, is dat maar enkele uren werk. Met een uurtarief van bijvoorbeeld 75 euro exclusief btw, is een aangifte voor de omzetbelasting vaak niet meer dan 75 à 150 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe complex je administratie is en hoe makkelijk jij de benodigde cijfers aanlevert.

De inkomstenbelasting uitbesteden kan hoger uitvallen. Het is tenslotte veel werk om de belastingaangifte hiervoor te laten doen. Een goede adviseur weet echter ook fiscale voordelen te benutten. Hierdoor verdient hij zichzelf voor een deel terug. De tarieven lopen ook hier weer uiteen. Online tarieven vergelijken is dan ook aan te raden.

Belastingadviseur voor subsidie- of financieringsadvies

Groeit jouw bedrijf en kom je misschien in aanmerking voor een innovatietraject, subsidie of ben je op zoek naar een grote financiering? Dan wil je waarschijnlijk niet alleen een snelle belastingaangifte, maar ook belastingadvies. Vaak werken adviseurs met een uurtarief. De kosten daarvan verschillen. Maar als jij een accountant inschakelt voor een grote complexe stapelfinanciering, kan die ook meteen jouw aangiftes verzorgen.