Ondernemen & Internet

Belastingaangifte laten doen

Als ondernemer een eenmanszaak of vof moet je meerdere keren per jaar btw-aangifte doen. Ook doe je  aangifte inkomstenbelasting. Je kunt deze zelf invullen, maar ook jouw belastingaangifte laten doen door een boekhouder of belastingadviseur. Voor- en nadelen van het uitbesteden van je aangiftes.

Inhoud:

Aangifte omzet- en inkomstenbelasting

Belastingaangifte laten doen door een boekhouderAls eigenaar van een eenmanszaak of vof kom je niet om je belastingaangifte heen. De aangifte van de omzetbelasting moet meestal elk kwartaal, de inkomstenbelasting gebeurt jaarlijks.

Voor mensen die werken in loondienst vult de belastingdienst de inkomstenbelastingaangifte al deels in. Ondernemers moeten deze invullen op basis van de eigen boekhouding, en besteden de inkomstenbelasting juist vaak uit aan een boekhouder.

Wil je zelf facturen maken met een eenvoudig boekhoudpakket, maar de boekhouding en belastingaangiftes graag uitbesteden aan een boekhouder? Kies dan voor een boekhouder die werkt met MoneyMonk.

Verschillen in aangiftes

De btw-aangifte regelt de omzetbelasting. Deze aangifte is voor een zzp’er met een eenmanszaak meestal eenvoudig, vooral als je alleen in Nederland verkoopt en het hoge btw-tarief rekent. Behalve de kleineondernemersregeling zijn er weinig uitzonderingen.

De aangifte voor de inkomstenbelasting is ingewikkelder. Je privé-situatie en ondernemingsvorm spelen mee en er zijn veel fiscale regelingen. Een goed boekhoudprogramma helpt, maar je moet nog steeds veel belastingzaken uitzoeken.

De Belastingdienst biedt ondersteuning, bijvoorbeeld via de telefoon of op een belastingkantoor. Wil je minder gedoe? Dan kun je een boekhouder inschakelen. Die vult niet alleen je aangifte in, maar controleert ook je administratie. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten.

Je kunt de belastingaangiftes van de eenmanszaak helemaal door een boekhouder laten doen.

boekhouding webshop uitbesteden

Belastingaangifte laten doen: kosten

Door je aangifte te laten invullen door een goede boekhouder, ervaren belastingadviseur of administratief medewerker van een sterk administratiekantoor heb jij hier geen omkijken meer naar. De kosten hiervan wisselen, al is het voor zzp’ers met een kleine eenmanszaak goed te overzien.

Alleen het uitbesteden van aangiftes hoeft niet duur te zijn. Als je zelf of met een boekhoudprogramma vrijwel alles hebt ingevuld en een boekhouder of belastingadviseur het alleen laat controleren en versturen, is dat weinig werk. Met een uurtarief van bijvoorbeeld 75 euro exclusief btw, kun je een btw-aangifte vaak laten doen voor zo’n 75 tot 150 euro, al hangt veel af van hoe jij de cijfers aanlevert.

De kosten van het uitbesteden van de inkomstenbelasting zijn meestal hoger. Deze belastingaangifte is meer werk. Al weet een goede adviseur ook fiscale voordelen te vinden. Hierdoor verdient die zichzelf voor een deel terug. De tarieven lopen ook hier weer uiteen. Online tarieven vergelijken is dan ook aan te raden.

Wil je zelf facturen maken met een eenvoudig boekhoudpakket, maar de boekhouding en belastingaangiftes graag uitbesteden aan een boekhouder? Kies dan voor een boekhouder die werkt met MoneyMonk.

Kosten van een boekhouder beperken

boekhouder kan je adviseren over de belastingaangifte Laat je de volledige administratie doen, dan rekent een boekhouder ook uren voor het maken van facturen, invoeren van betalingen en dagelijks bijhouden van de crediteuren- en debiteurenadministratie.

Dit kan al snel honderden euro’s per maand extra kosten. Als zzp’er bestaat je administratie misschien maar uit een tiental inkomende en uitgaande facturen per maand. Dit kun je ook zelf bijhouden.

Als klanten niet direct betalen moet je daar wel zelf achteraan. Leuk is dat niet, maar je bespaart hiermee wel veel extra kosten. Het wordt pas moeilijker als je ook buitenlandse facturen, medewerkers, douanekosten of andere zaken hebt die de administratie van een eenmanszaak ingewikkeld maken.

Al is een boekhoudprogramma daarvoor soms ook een goede oplossing. Zeker programma’s die gericht zijn op ondernemers met een eenmanszaak zijn meestal eenvoudig in gebruik.

Hulp bij subsidie- of financieringsadvies

Groeit jouw bedrijf en kom je in aanmerking voor een innovatietraject, subsidie of ben je op zoek naar een grote financiering? Naast een snelle belastingaangifte heb je dan meer behoefte aan goed belastingadvies. Vaak werken adviseurs met een uurtarief. De kosten daarvan verschillen. Maar als jij een accountant inschakelt voor een grote complexe stapelfinanciering, kan die ook meteen jouw aangiftes verzorgen.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Alle artikelen van Dirkjan