menu
e-boekhouden

Belastingaangifte laten doen

Met een eenmanszaak of vof krijg je te maken met belastingaangiftes. De omzetbelasting moet je meestal elk kwartaal aangeven, de inkomstenbelasting gebeurt jaarlijks. Je kunt ze zelf invullen maar de belastingaangiftes ook laten doen door een boekhouder of belastingadviseur.

Belastingaangifte laten doenMet een eigen eenmanszaak of vof krijg je veel te maken met de belastingdienst. Deze verwacht dat jij enkele keren per jaar een belastingaangifte invult. Bij mensen die werken in loondienst zal de belastingdienst bij belastingaangiftes al veel invullen. Voor ondernemers is dat meestal niet het geval. Die moeten bij elke aangifte voor hun bedrijf alles zelf invullen. Al kunnen die wel hulp zoeken. Je kunt de belastingaangiftes van de eenmanszaak zelfs helemaal door een adviseur of boekhouder laten doen.

Ben je op zoek naar een boekhouder? Gratis en vrijblijvend offertes opvragen van boekhouders uit je regio. Zo kun je makkelijk vergelijken!

Belastingaangifte laten doen

Een belastingaangifte doen voor een bedrijf klinkt moeilijker dan het is. Zeker de aangifte voor de omzetbelasting is bij een zzp’er met een eenmanszaak meestal vrij eenvoudig. Als al je omzet in Nederland is gehaald, en je over al je inkomsten het hoge tarief rekent, is het invullen zelfs heel makkelijk. Even los van de kleineondernemersregeling kent deze zakelijke belastingaangifte geen aftrekposten. Toch vinden veel ondernemers het invullen van aangiftes geen leuk werk, en besteden ze dus ook de omzetbelastingaangifte al vaak uit.

Ondernemers vinden het geen leuk werk laten vaak de belastingaangifte doen door een boekhouder.

Met een boekhoudprogramma heb je de belastingaangifte voor de omzetbelasting van je onderneming zo gedaan. Een boekhoudprogramma berekent automatisch hoeveel btw er is ontvangen en betaald. De aangifte voor de inkomstenbelasting is lastiger, want hierbij komt ook de privésituatie en wat kennis van belastingvoordelen om de hoek kijken. Deze belastingaangifte laten veel ondernemers doen.

Je kunt de belastingaangiftes laten doen door een belastingadviseur, boekhouder of administratiekantoor. Voor zzp’ers met een kleine eenmanszaak klinkt het inschakelen van hulp van een adviseur of boekhouder als een dure kostenpost. Maar hier heb je zelf ook veel invloed op. Als je wat basiszaken zelf verzorgt, vallen de kosten meestal reuze mee.

Kosten van adviseur beperken

Als je de boekhouding laat doen door een boekhouder of adviseur dan rekent die simpelweg zijn uren. Als je dus de hele administratie laat doen dan zal een boekhouder ook de uren rekenen voor het maken van facturen, invoeren van betalingen en dagelijks bijhouden van de crediteuren- en debiteurenadministratie. Dit kan al snel honderd(en) euro’s per maand extra kosten.

Als jij werkt als zzp’er en je administratie bestaat uit slechts een tiental inkomende en uitgaande facturen per maand, is dat prima zelf bij te houden. Klanten die niet direct betalen moet je dan zelf in de gaten houden en herinneren. Leuk is dat niet, maar het is ook niet zo heel moeilijk en je bespaart hiermee dan dus wel veel extra kosten.

Moeilijker wordt het pas als je ook buitenlandse facturen, medewerkers, douanekosten of andere zaken hebt die de administratie van een eenmanszaak ingewikkeld kunnen maken. Heb je deze niet, dan kun je dit meestal prima zelf. Als je dat lastig vindt, is een boekhoudprogramma meestal een goede oplossing. Zeker programma’s die gericht zijn op ondernemers met een eenmanszaak zijn meestal vrij eenvoudig om zelf mee te werken.

BTW-aangifte doen via een online boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Aangiftes laten doen kost een paar honderd euro per jaar

Als jij hierdoor al vrijwel alles hebt ingevuld en een boekhouder of belastingadviseur alleen even de boekhouding controleert en vervolgens de aangifte verstuurt is dat vaak niet veel meer dan een of enkele uren werk. Bij een uurtarief van 75 euro exclusief btw, is een aangifte voor de omzetbelasting vaak niet veel duurder dan 75-150 euro, afhankelijk van hoe complex dit is en hoe makkelijk jij de benodigde cijfers aanlevert.

De inkomstenbelasting kan soms wel wat hoger uitvallen want het laten doen van de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting is ook voor een adviseur veel meer werk. Maar een goede adviseur weet daar vaak ook wat fiscale voordelen te halen. Hierdoor verdient hij zichzelf soms zelfs deels weer terug.