Belastingaangifte laten doen

Met een eenmanszaak of vof moet je een paar keer per jaar btw-aangifte doen. Ook heb je te maken met de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt deze zelf invullen, maar ook jouw belastingaangifte laten doen. Als ondernemer kun je eenvoudig jouw aangiftes uitbesteden aan een boekhouder of belastingadviseur.

Aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting

Belastingaangifte laten doenAls eigenaar van een eenmanszaak of vof kom je niet om je belastingaangifte heen. De aangifte van de omzetbelasting moet meestal elk kwartaal, de inkomstenbelasting gebeurt jaarlijks.

Voor mensen die werken in loondienst vult de belastingdienst de inkomstenbelastingaangifte al deels in. Ondernemers moeten deze invullen op basis van de eigen boekhouding, en besteden de inkomstenbelasting juist vaak uit aan een boekhouder.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

hulp van een ervaren belastingadviseur

Verschillen in aangiftes

De aangifte van de omzetbelasting is voor een zzp’er met een eenmanszaak meestal vrij eenvoudig. Zeker als al je omzet in Nederland is gemaakt en je over alle inkomsten het hoge btw-tarief rekent. Naast de kleineondernemersregeling kent de btw-aangifte voor bedrijven weinig uitzonderingen of regelingen.

De aangifte voor de inkomstenbelasting is iets lastiger. Je privé-situatie heeft hier ook invloed op en hierbij zijn er veel fiscale regelingen en mogelijke belastingvoordelen. Met een boekhoudprogramma is de  aangifte van deze belasting al eenvoudiger, maar nog altijd moet je aardig wat belastingzaken uitzoeken.

Een boekhoudpakket berekent automatisch hoeveel btw er is ontvangen en betaald. Daarnaast kun je hulp inschakelen van de belastingdienst zelf. Die biedt bijvoorbeeld gratis telefonisch contact, of hulp op een belastingkantoor. Je kunt de belastingaangiftes ook helemaal door een boekhouder laten invullen.

Je kunt de belastingaangiftes van de eenmanszaak helemaal door een boekhouder laten doen.

boekhouding webshop uitbesteden

Belastingaangifte laten doen: kosten

Door je aangifte te laten invullen door een goede boekhouder, ervaren belastingadviseur of administratief medewerker van een sterk administratiekantoor heb jij hier geen omkijken meer naar. De kosten hiervan wisselen, al is het voor zzp’ers met een kleine eenmanszaak goed te overzien.

Alleen het uitbesteden van aangiftes hoeft niet duur te zijn. Als je zelf of met een boekhoudprogramma vrijwel alles hebt ingevuld en een boekhouder of belastingadviseur het alleen laat controleren en versturen, is dat weinig werk. Met een uurtarief van bijvoorbeeld 75 euro exclusief btw, is een btw-aangifte vaak zo’n 75 tot 150 euro, al hangt veel af van hoe ingewikkeld jouw boekhouding is, en hoe jij de cijfers aanlevert.

De kosten van het uitbesteden van de inkomstenbelasting zijn meestal hoger. Deze belastingaangifte is meer werk. Al weet een goede adviseur ook fiscale voordelen te vinden. Hierdoor verdient die zichzelf voor een deel terug. De tarieven lopen ook hier weer uiteen. Online tarieven vergelijken is dan ook aan te raden.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Kosten van een boekhouder beperken

boekhouder kan je adviseren over de belastingaangifte Laat je de volledige administratie doen, dan rekent een boekhouder ook uren voor het maken van facturen, invoeren van betalingen en dagelijks bijhouden van de crediteuren- en debiteurenadministratie.

Dit kan al snel honderden euro’s per maand extra kosten. Als zzp’er bestaat je administratie misschien maar uit een tiental inkomende en uitgaande facturen per maand. Dit kun je ook zelf bijhouden.

Als klanten niet direct betalen moet je daar wel zelf achteraan. Leuk is dat niet, maar je bespaart hiermee wel veel extra kosten. Het wordt pas moeilijker als je ook buitenlandse facturen, medewerkers, douanekosten of andere zaken hebt die de administratie van een eenmanszaak ingewikkeld maken.

Al is een boekhoudprogramma daarvoor soms ook een goede oplossing. Zeker programma’s die gericht zijn op ondernemers met een eenmanszaak zijn meestal eenvoudig in gebruik.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Hulp bij subsidie- of financieringsadvies

Groeit jouw bedrijf en kom je in aanmerking voor een innovatietraject, subsidie of ben je op zoek naar een grote financiering? Naast een snelle belastingaangifte heb je dan meer behoefte aan goed belastingadvies. Vaak werken adviseurs met een uurtarief. De kosten daarvan verschillen. Maar als jij een accountant inschakelt voor een grote complexe stapelfinanciering, kan die ook meteen jouw aangiftes verzorgen.