e-boekhouden

Eigen bedrijf starten

Veel mensen willen ooit een eigen bedrijf starten. Droom jij er ook van om zelfstandig ondernemer te worden? Waar wacht je dan op! Je hebt alleen lef en een visie nodig. Je idee hoeft niet perfect of uniek te zijn, als je het maar goed uitvoert. Een overzicht van wat er bij de start van een nieuwe onderneming komt kijken.

Inhoud:

ondernemers die samen een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten

Er zijn natuurlijk al heel veel bedrijven maar als jij het anders of beter kan kun je in elke branche en markt nog een succesvol bedrijf starten. Zelfs als je product of dienst niet onderscheidend is kun je er prima een eigen onderneming mee beginnen als je het op een betere manier weet te verkopen.

Al is de concurrentie in veel sectoren al vrij stevig en is het handig om gestructureerd aan je nieuwe bedrijf te beginnen. Zo zijn er een aantal punten waarover je vooraf goed na moet denken als je ondernemer wilt worden.

Er zijn er al heel veel, maar er is altijd ruimte voor een bedrijf dat het anders of beter doet.

Een ondernemingsplan schrijven

Als je begint met ondernemen moet je goed nadenken over je idee en de uitvoering. Voor startende ondernemers is een ondernemingsplan niet verplicht. Veel ondernemers hebben er nooit een gemaakt. Toch is het zelfs als je start als zzp’er de moeite waard om je ideeën even op papier te zetten.

Wat is jouw product of dienst, is die onderscheidend en hoe omschrijf jij jouw doelgroep? Een ondernemingsplan dwingt je om na te denken over het complete plaatje als je een nieuw bedrijf wilt oprichten.

Zelfs als zzp’er is het slim om je plannen even op te schrijven als je een nieuw bedrijf starten gaat.

parttime onderneming starten

Jouw sterke en zwakke punten als ondernemer

Heeft je bedrijf geen startkapitaal nodig en ben je niet zo’n schrijver? Met een online voorbeeld van een ondernemingsplan ben je zo op weg en los van de belangrijkste stappen mag je onderdelen best kort samenvatten.

Een goede SWOT-analyse geeft inzicht in jouw sterktes en zwaktes als ondernemer. Zo weet je vooraf op welke punten je om extra hulp of advies moet vragen? Ook is een financieel plan met een kleine (exploitatie)begroting nooit verkeerd als je een bedrijf wilt starten. Reken vooraf uit wat de start van de eigen zaak jou kost en hoeveel geld je nodig hebt om het eerste jaar te overbruggen, mocht het klantenaantal in het begin nu toch wat tegenvallen.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Houd dan rekening met alle kosten van een bedrijf en bekijk ook eens ons overzicht waarmee je online geld verdienen kunt.

Vergunningen, studies en diploma’s

Drempels voor startende ondernemersSoms is een vergunning of diploma verplicht als je een nieuw bedrijf begint. Denk aan een nieuwe slagerij, of horecagelegenheid. Ga je ondernemen als zzp’er? Dan is een diploma bij de meeste beroepen niet meer nodig om te starten.

Zelfstandig ondernemers moeten vooral goed zijn in datgene waarmee ze geld verdienen, maar daarnaast ook wat van het ondernemerschap weten. Hoe je klanten werft bijvoorbeeld. Je kunt daarvoor een website laten maken, maar met een korte cursus kun je ook leren hoe je zelf je eigen website bouwt. Start je met een eenmanszaak en wil je zelf de boekhouding van je onderneming bijhouden? Dan is een cursus boekhouden of online boekhoudprogramma ook een plus.

Ga je ondernemen als zzp’er? Dan zijn vergunningen of diploma’s meestal helemaal niet nodig!

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.

Een rechtsvorm kiezen

een eenmanszaak oprichtenBij de start van je bedrijf moet je een ondernemingsvorm kiezen. Welke rechtsvorm je kiest heeft invloed op jouw relatie tot je bedrijf en instanties als de belastingdienst.

De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. Start je samen met een mede-ondernemer een bedrijf? Dan is de vennootschap onder firma een logische keuze. Verreweg de meeste starters kiezen een van deze rechtsvormen.

De meeste zzp’ers kiezen een eenmanszaak als rechtsvorm.

Naast de eenmanszaak of vof is ook de besloten vennootschap als rechtsvorm populair. Het voordeel van een bv is dat bij een faillissement, of aansprakelijkheid van je bedrijf, je privé-eigendommen meestal buiten schot blijven. Als je snel met grote bedragen werkt is het prettig als je privésituatie losstaat van je onderneming. Bijvoorbeeld als je een eigen winkel beginnen gaat, of in de horeca start. In deze sectoren moeten ondernemers vaak direct vanaf de start veel investeren in vaste kosten. Al is deze ondernemingsvorm voor kleinere starters fiscaal soms wel duur om mee te beginnen.

Veel starters beginnen daarom met een eenmanszaak of vof en zodra er voldoende winst wordt gemaakt stappen ze over naar een bv.

Onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Bedrijf inschrijven bij de Kamer van KoophandelHeb je een goede bedrijfsnaam bedacht en de domeinnaam al vastgelegd? Want met je plan, financiering en ondernemingsvorm ben je klaar om naar de KvK te gaan voor het inschrijven van je nieuwe bedrijf.

De datum van inschrijving bij de Kamer van Koophandel dient vaak als startdatum van je onderneming. Dat betekent dus ook dat je direct rekening moet houden met bijvoorbeeld zaken als het urencriterium of het bijhouden van de administratie.

Financiële administratie

Voor het bijhouden van de financiële administratie gelden enkele regels en heb je r een sluitende boekhouding nodig. Je mag zelf boekhouden maar veel ondernemers schakelen de hulp in van een boekhouder voor de inkomsten- en btw-aangifte.

De aangiftes voor de omzetbelasting en inkomstenbelasting kun je gemakkelijk uitbesteden aan een boekhouder maar facturen maken, werken met kassa-software of het verzamelen van alle inkomsten en uitgaven doen ondernemers meestal zelf. Als je net begint en het aantal facturen beperkt is kun je boekhouden in Excel. Er zijn voldoende sjablonen te vinden, al is een tik- of rekenfout daarin al snel gemaakt.

Een losse zakelijke rekening helpt de administratie overzichtelijk te houden. Als je boekhouding groeit is een simpel boekhoudpakket en ondersteuning van een boekhouder wel aan te raden.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Belastingen

zakelijke belastingBelastingen zijn een vak apart en kosten helaas alleen maar geld. Doe in ieder geval je belastingaangifte op tijd en zorg dat je niet teveel belasting betaalt.

Een boekhoudprogramma kan ondernemers hierbij helpen. Deze maakt de financiën makkelijker, zorgt direct dat je de boekhouding bewaart op een manier die geschikt is voor de belastingdienst, en als je een goede kiest helpt deze gelijk met belastingvoordelen en aangiftes.

Financiering en startkapitaal

financiering om je bedrijf mee te startenDe meeste starters hebben financiering nodig om hun bedrijf te starten. Nu hoef je niet meteen naar de bank te rennen, maar bedenk vooraf goed wat je allemaal nodig hebt als je gaat ondernemen. Voor veel ondernemers is de basis vrij simpel. Zeker als je start vanuit huis of op locatie bij een klant kunt werken. Maar een zakelijke rekening, een goede internetverbinding en mobiele telefoon heb je al snel nodig.

Als je bijvoorbeeld een webwinkel begint dan is een product en een website niet genoeg. Je moet ook investeren in de marketing. Hoe trek je mensen naar jouw website? Wat kost een huisstijl of wat geef je uit aan advertenties? Ook de logistiek en de kosten van opslag of het inpakwerk moet je niet vergeten.

Verkoop je geen producten maar ga je eigen uren verkopen? En heb je al wat klanten zodat je direct geld kunt verdienen? Dan is het kopje financiering misschien voor jou een makkelijk hoofdstuk. Al zijn er bijna altijd kosten bij een eigen bedrijf. Zo  is het goed om te bedenken hoe je in het begin de huur of hypotheek betaalt als de omzet in het begin wat tegenvalt.

Verzekeringen

Als je een bedrijf starten wil is het belangrijk om de risico’s daarvan te inventariseren en vergeet daarbij zeker ook arbeidsongeschiktheid niet. De gevolgen daarvan zijn voor ondernemers echt niet te overzien. Denk ook na wanneer en hoe je begint met het sparen voor je pensioen, want als ondernemer moet je dit zelf regelen.

Zakelijke verzekeringen kosten veel geld en risico’s lopen hoort een beetje bij het ondernemen. Als jij weet wat je doet en een nieuwe telefoon, bureaustoel of laptop zelf kunt betalen dan hoef je die niet te verzekeren. Een rechtsbijstand- of inboedelverzekering zijn de eerste maanden misschien ook niet nodig.

Een kantoor of thuiswerkplek

vergaderruimte huren
Vergaderruimtes kun je ook per keer huren

Als je een eigen bedrijf begint heb je ook huisvesting nodig. Je kan zelf op zoek gaan naar een mooie bedrijfsruimte maar natuurlijk ook kijken of het mogelijk is om bij een klant op locatie te werken. Of misschien kun je starten met een thuiswerkplek?

Je kunt hiermee aardig wat geld besparen al moeten ondernemers vaak even wennen aan een hele dag alleen thuis. Ook kost thuiswerken vaak meer dan starters denken. Want zo bespaar je misschien de huur van een kantoor, maar de extra verwarming, koffie of toiletpapier brengen toch maandelijks een extra kostenpost.

Marketing & verkopen

Met bovenstaande punten heb je de regelgeving en randvoorwaarden van een eigen bedrijf gedekt. Maar eigenlijk heb je dan alleen nog maar kosten gemaakt of risico’s beperkt. Hoe ga je dit alles terugverdienen?

Hoe ga je klanten de producten of diensten van jouw bedrijf verkopen en welke prijzen hanteer je? Marketing en verkoop zijn een expertise op zichzelf. Hierover heb je hopelijk al een goed idee. Met een ondernemingsplan heb je hiervoor al zeker een basis staan. Daarnaast is er eigenlijk geen enkele onderneming die zijn marketing écht in één keer op orde had. Nieuwe klanten werven en  reclame maken voor je producten of diensten is een proces dat je continu moet verbeteren.

Hoe ga je potentiële klanten werven met jouw onderneming?

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Starten met eigen medewerkers

Tegenwoordig starten ondernemers veelal een eigen bedrijf als zzp’er. Er is niets mis mee om klein te starten maar het kan ook geen kwaad om eens voorzichtig te ervaren wat een medewerker voor je bedrijf kan betekenen. Personeel aannemen klinkt als een grote stap, maar starten met een stagiaire, jonge schoolverlater of een zzp’er die goed aansluit bij wat jij doet kan veel voordelen opleveren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het starten van een eigen bedrijf zijn:

Hoe kan ik een eigen bedrijf beginnen?

Een bedrijf start je meestal met een inschrijving bij de KvK. Maar voordat je naar deze instantie rent is het goed om je eerst voor te bereiden. Zo moet je vooraf nadenken over je ondernemingsvorm, bedrijfsnaam en hoe je de boekhouding gaat regelen. Een ondernemingsplan kan je hierbij helpen.

Wat zijn de kosten om een bedrijf te starten?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost 50 euro bij een eenmanszaak of vof. Dit zijn de populairste ondernemingsvormen, dus de kans is groot dat jij hier ook voor zult kiezen.

Maar meestal komt er veel meer bij kijken. Denk aan zakelijk internet, de kosten van een zakelijke bankrekening of het aanschaffen van een goed boekhoudprogramma. Zie voor een overzicht onze pagina over de kosten van een eigen bedrijf.

Hoe financier ik het begin van mijn bedrijf?

Het beginnen van een onderneming kost meestal geld. Hoe je dit financiert is afhankelijk van wat voor kosten je gaat maken. Zie ook onze pagina’s over het financieren van een bedrijf, het ophalen van startkapitaal of online afsluiten van een bedrijfslening.

Waarin kun je het beste een eigen onderneming beginnen?

Wat voor bedrijf je nu het beste kunt starten is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk zijn er soms trends in de markt. Zo stonden webwinkels een tijdje bovenaan bij de starters. Ook is er een periode geweest dat veel mensen online geld wilden verdienen als vloggers of instagram-influencer.

Maar kansen liggen er overal dus bedenk vooral wat jij leuk vindt of waar jij goed in bent. Als jij graag werkt als kapper, timmerman of webdesigner dan kun je het beste daarin je eigen bedrijf gaan starten! Ook in bestaande markten liggen er altijd kansen voor het oprapen.

Wat is het beste moment om te beginnen?

De gemiddelde ondernemer is zo’n 46 jaar oud. Je hebt dan al wat levenservaring, weet waar je goed in bent en kunt waarschijnlijk goed met geld omgaan. Al worden ondernemers wel elk jaar jonger en levenservaring of met geld omgaan kun je ook prima leren als ondernemer!

Wachten op een diploma, voldoende startkapitaal of meer ervaring is daarom meestal helemaal niet handig. Het beste moment is vaak gisteren! Het vinden van klanten, realiseren van een opdracht, of wachten tot de klant uiteindelijk betaalt, kan heel veel tijd kosten dus kun je er maar beter mee begonnen zijn.

Al is januari wel veruit de meest populaire maand onder starters. Niet alleen omdat mensen het jaar met nieuwe plannen en voornemens willen beginnen, maar ook omdat het dan het makkelijkste is om dat jaar ook aan het urencriterium te voldoen. Deze is weer nodig om wat fiscale voordelen te behalen.