e-boekhouden

Eigen bedrijf starten

Het is de droom van veel mensen om op een dag een eigen bedrijf te starten. Maar waar wacht je dan op? Hiervoor heb je alleen lef en een visie nodig. Je idee hoeft niet perfect of uniek te zijn, als je het maar goed uitvoert. Een overzicht van zaken die bij het starten van een onderneming komen kijken.

Inhoud:

Een eigen bedrijf beginnen

eigen bedrijf startenEr zijn natuurlijk al heel veel bedrijven, maar in sommige markten is er voldoende ruimte om een extra bedrijf te starten die de dingen net even anders of beter doet. Als je een goed idee hebt voor een onderscheidend product of dienst, of je kunt een product op een andere manier verkopen, kun je hiermee zeker een eigen onderneming beginnen.

Er zijn er al heel veel, maar er is nog wel ruimte voor een bedrijf dat het anders of beter doet.

Al is de concurrentie in veel sectoren al vrij stevig. Dan is het handig om gestructureerd aan je nieuwe bedrijf te beginnen en over een aantal punten goed na te denken als je ondernemer wilt worden.

Het ondernemingsplan

eigen bedrijf beginnen begint met een ondernemingsplanAls je begint met ondernemen moet je goed nadenken over je idee en de uitvoering. Een ondernemingsplan is voor zeker niet verplicht. Veel ondernemers hebben er nooit een gemaakt. Toch is het zelfs als je begint als zzp’er aan te raden om je ideeën even op papier te zetten.

Wat is jouw product of dienst, waarom is die onderscheidend en hoe omschrijf jij jouw doelgroep? Een ondernemingsplan dwingt je om na te denken over het complete plaatje als je een nieuw bedrijf wilt starten.

Zelfs als zzp’er is het slim om je plannen even op te schrijven als je een nieuw bedrijf starten gaat.

Jouw sterke en zwakke punten als ondernemer

Heeft je bedrijf geen startkapitaal nodig en ben je niet zo’n schrijver? Met een online voorbeeld is dat meestal niet nodig en je kunt de meeste onderdelen best kort samenvatten. Toch is een goede SWOT-analyse altijd handig voor startende ondernemers om even rustig over na te denken. Waar liggen jouw sterktes als ondernemer en op welk gebied is het goed om extra hulp of advies in te schakelen? Ook is een kleine (exploitatie)begroting nooit verkeerd als je een bedrijf wilt starten.

Reken vooraf even uit wat een bedrijf jouw in het begin gaat kosten en hoeveel geld je nodig hebt om het eerste jaar te overbruggen, mocht het klantenaantal in het begin nu toch wat tegenvallen.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Houd dan rekening met alle kosten van een bedrijf en bekijk ook eens ons overzicht waarmee je online geld verdienen kunt.

Vergunningen, studies en diploma’s

Soms is een vergunning of diploma verplicht als je een nieuw bedrijf begint. Denk aan een slagerij, of horecagelegenheid. Ga je als zzp’er aan de slag? Dan is een diploma bij de meeste beroepen niet meer nodig om te starten. Als jij als kapper voldoende aanbevelingen hebt van andere klanten of als designer een mooi portfolio en voldoende referenties hebt, dan zullen nog maar weinig mensen naar je papieren vragen.

Een eigen bedrijf als zzp’er? Dan zijn vergunningen of diploma’s meestal helemaal niet nodig!

Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen kwaliteiten of kennis nodig hebt als je een eigen bedrijf gaat starten. Om te beginnen moet je goed zijn in datgene wat je verkoopt maar daarnaast moeten ondernemers ook wat van het ondernemerschap weten. Hoe je klanten werft bijvoorbeeld. En wil jij zelf je eigen website bouwen? Als je nog nooit eerder een website hebt gemaakt dan is een korte cursus op dit vlak misschien toch een goed idee.

Verwacht je zelf de boekhouding van je onderneming bij te houden? Misschien is een online cursus boekhouden of online boekhoudprogramma dan ook geen overbodige luxe.

Bang voor de boekhouding? Met een online boekhoudprogramma houd jij zelf simpel de financiële administratie bij van jouw bedrijf. Probeer nu e-Boekhouden gratis uit!

Rechtsvormen

Voor je bedrijf heb je een ondernemingsvorm nodig. Welke rechtsvorm je kiest heeft invloed op jouw relatie tot je bedrijf en instanties als de belastingdienst. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. Start je samen met een mede-ondernemer een bedrijf? Dan is de VOF een logische keuze om mee te beginnen. Verreweg de meeste starters kiezen een van deze rechtsvormen, want freelance of zzp zijn spreekwoordelijke ondernemingsvormen. Freelancers of zzp’ers kiezen bij de KvK dus voor een eenmanszaak of bv als rechtsvorm.

De meeste zzp’ers kiezen een eenmanszaak als rechtsvorm.

Naast de eenmanszaak of vof is ook de besloten vennootschap als rechtsvorm populair. Het voordeel is daar dat bij een faillissement van je bedrijf je privé-eigendommen meestal buiten schot blijven. Maar voor starters is deze ondernemingsvorm (fiscaal) soms wel duur om mee te starten. Veel starters beginnen daarom met een eenmanszaak of vof en zodra er voldoende winst wordt gemaakt stappen ze over naar de bv.

Onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel

je bedrijf starten met een inschrijving bij de Kamer van KoophandelHeb je een bedrijfsnaam bedacht voor je nieuwe bedrijf en de domeinnaam al vastgelegd? Want met je plan, financiering en ondernemingsvorm ben je klaar om naar de KvK te gaan voor het inschrijven van je nieuwe bedrijf.

Houd er wel rekening mee dat de datum van inschrijving bij de KvK vaak als startdatum van je onderneming dient. Dat betekent dus ook dat je direct rekening moet houden met bijvoorbeeld zaken als het urencriterium of het bijhouden van de administratie.

Financiële administratie

De financiële administratie zorgt dat je goed op de hoogte blijft van wat er gebeurt in je eigen bedrijf. Daarbij heb je een administratie nodig voor je inkomsten- en btw-aangifte. Om dit in goede banen te leiden moet je boekhouden.

Deels kun je taken uitbesteden aan een boekhouder maar facturen maken of het werken met kassa-software en al je inkomsten en uitgaven registreren is toch iets dat ondernemers meestal zelf doen. Als je net begint en het aantal facturen beperkt is kun je boekhouden in Excel. Er zijn voldoende sjablonen te vinden, al is een tik- of rekenfout daarin al snel gemaakt. Als je boekhouding groeit is een simpel boekhoudpakket wel aan te raden.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Belastingen

bedrijf en belastingBelastingen zijn een vak apart en kosten helaas alleen maar geld. Doe in ieder geval je belastingaangifte op tijd en zorg dat je niet teveel belasting betaalt. Een boekhoudprogramma kan ondernemers hierbij helpen. Deze maakt het vaak makkelijker, zorgt direct dat je de boekhouding bewaart op een manier die geschikt is voor de belastingdienst, en als je een goede kiest helpt deze gelijk met belastingvoordelen en aangiftes.

Financiering

financiering om je bedrijf mee te startenDe meeste starters hebben financiering nodig om hun bedrijf te starten. Nu hoef je niet meteen naar de bank te rennen, maar bedenk vooraf goed wat je allemaal nodig hebt. Voor veel ondernemers is de basis vrij simpel. Zeker als je vanuit huis of op locatie bij een klant kunt werken. Maar een zakelijke rekening, een goede internetverbinding en mobiele telefoon heb je al snel nodig.

Als je bijvoorbeeld een webwinkel begint dan is een product en een website niet genoeg. Je moet ook denken aan de kosten van de marketing. Hoe trek je mensen naar jouw website? Wat kost een huisstijl of wat geef je uit aan advertenties? Ook de logistiek en de kosten van opslag of het inpakwerk moet je niet vergeten.

Verkoop je geen producten maar ga je eigen uren verkopen? En heb je al wat klanten zodat je direct kunt beginnen? Dan is het kopje financiering misschien voor jou een makkelijk hoofdstuk. Al zijn er bijna altijd kosten bij een eigen bedrijf. Zelfs als je deze niet hebt, dan is het alsnog goed om te bedenken hoe je in het begin de huur of hypotheek betaalt indien het aantal klanten in het begin wat tegenvalt. Alles bij elkaar komt er soms meer bij kijken dan je vooraf denkt.

Verzekeringen

Soms gebeuren er dingen die we liever niet willen. Zakelijke verzekeringen kosten soms veel geld en risico’s lopen hoort een beetje bij het ondernemen. Als jij weet wat je doet en bijvoorbeeld prima een nieuwe telefoon, bureaustoel of laptop kunt betalen dan hoef je die niet te verzekeren. Een rechtsbijstand- of inboedelverzekering zijn de eerste maanden misschien ook nog niet nodig.

Inventariseer in ieder geval even je risico’s en vergeet daarbij zeker ook arbeidsongeschiktheid niet. De gevolgen daarvan zijn voor ondernemers echt niet te overzien. Denk ook na wanneer en hoe je begint met het sparen voor je pensioen, want als ondernemer moet je dit toch echt zelf regelen.

Huisvesting

vergaderruimte huren
Vergaderruimtes kun je ook per keer huren

Als je een eigen bedrijf begint heb je ook huisvesting nodig. Je kan zelf op zoek gaan naar een mooie bedrijfsruimte maar natuurlijk ook kijken of het mogelijk is om bij een klant op locatie te werken. Of misschien is tijdelijk een thuiswerkplek mogelijk?

Je kunt daarmee zeker in het begin aardig wat geld besparen al zullen veel ondernemers even moeten wennen aan een hele dag alleen thuis. Ook kost thuiswerken vaak meer dan starters denken. Want zo bespaar je misschien de huur van een kantoor, maar de extra verwarming, koffie of toiletpapier kunnen maandelijks toch zorgen voor een onverwachte extra kostenpost.

Marketing & reclame

Met bovenstaande punten heb je in ieder geval de regelgeving en randvoorwaarden gedekt. Al is dit zeker nog niet alles want eigenlijk heb je dan alleen nog maar kosten gemaakt of risico’s beperkt. Je hebt dus alleen nog maar naar de uitgavenkant gekeken. Hoe ga je met je bedrijf dit alles terugverdienen?

Naast dat je je voorzieningen dient te regelen moet je natuurlijk ook een product of een dienst verkopen. Hoe ga je klanten werven met jouw eigen bedrijf en welke prijzen ga je hanteren? De marketing- en verkooptechnieken die hierbij komen kijken zijn een expertise op zichzelf.

Hoe ga je klanten werven met jouw bedrijf?

Hierover heb je hopelijk al een goed idee. Zeker als je begonnen bent met een ondernemingsplan dan heb je hiervoor al zeker een basis staan. Daarnaast is er eigenlijk geen enkele onderneming die zijn marketing écht in één keer op orde had. Klanten werven en je reclame maken voor je producten of diensten is een proces dat je continu moet verbeteren. Een basis heb je hopelijk wel maar verder leer je de aspecten van reclame en marketing deels gewoon gaandeweg.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Starten met personeel

Bij een nieuw bedrijf starten hoort ook groei. Vele handen maken licht werk en zorgen als het goed is voor extra winst. Tegenwoordig starten er steeds meer mensen een eigen bedrijf als zzp’er. Er is niets mis mee, maar als je echt ondernemersbloed hebt, dan kan het geen kwaad om eens voorzichtig te ervaren wat een medewerker voor je zou kunnen betekenen. Je hoeft echt niet direct iemand aan te nemen op een vast contract. Begin bijvoorbeeld eens met een stagiaire, jonge schoolverlater of kijk eens in je omgeving of je een zzp’er kent die goed aansluit bij wat jij doet?

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het starten van een eigen bedrijf zijn:

Hoe kan ik een eigen bedrijf beginnen?

Een bedrijf start je meestal met een inschrijving bij de KvK. Maar voordat je naar deze instantie rent is het goed om je eerst voor te bereiden. Zo moet je vooraf nadenken over je ondernemingsvorm, bedrijfsnaam en hoe je de boekhouding gaat regelen. Een ondernemingsplan kan je hierbij helpen.

Wat kost het starten van een eigen bedrijf?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost 50 euro bij een eenmanszaak of vof. Dit zijn de populairste ondernemingsvormen, dus de kans is groot dat jij hier ook voor zult kiezen.

Maar meestal komt er veel meer bij kijken. Denk aan zakelijk internet, de kosten van een zakelijke bankrekening of het aanschaffen van een goed boekhoudprogramma. Zie voor een overzicht onze pagina over de kosten van een eigen bedrijf.

Hoe financier ik het begin van mijn bedrijf?

Het beginnen van een onderneming kost meestal geld. Hoe je dit financiert is afhankelijk van wat voor kosten je gaat maken. Zie ook onze pagina’s over het financieren van een bedrijf, het ophalen van startkapitaal of online afsluiten van een bedrijfslening.

Waarin kun je het beste een eigen bedrijf beginnen?

Wat voor bedrijf je nu het beste kunt starten is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk zijn er soms trends in de markt. Zo stonden webwinkels een tijdje bovenaan bij de starters. Ook is er een periode geweest dat veel mensen online geld wilden verdienen als vloggers of instagram-influencer.

Maar kansen liggen er overal. Als jij een goede kapper, timmerman of webdesigner bent dan kun je het beste daarin je eigen bedrijf gaan starten! Ook in bestaande markten liggen er altijd kansen voor het oprapen.

Wat is het beste moment om te beginnen?

De gemiddelde ondernemer is zo’n 46 jaar oud. Je hebt dan al wat levenservaring, weet waar je goed in bent en kunt waarschijnlijk goed met geld omgaan. Al worden ondernemers wel elk jaar jonger en levenservaring of met geld omgaan kun je ook prima leren als ondernemer!

Wachten op een diploma, voldoende startkapitaal of meer ervaring is daarom meestal helemaal niet handig. Het beste moment is vaak gisteren! Het vinden van klanten, realiseren van een opdracht, of wachten tot de klant uiteindelijk betaalt, kan heel veel tijd kosten dus kun je er maar beter mee begonnen zijn.

Al is januari wel veruit de meest populaire maand onder starters. Niet alleen omdat mensen het jaar met nieuwe plannen en voornemens willen beginnen, maar ook omdat het dan het makkelijkste is om dat jaar ook aan het urencriterium te voldoen. Deze is weer nodig om wat fiscale voordelen te behalen.