Eigen bedrijf starten

Veel mensen willen ooit een eigen bedrijf starten. Droom jij ook van zelfstandig ondernemerschap? Je hebt alleen lef en een eigen visie nodig. Je idee hoeft niet perfect of uniek te zijn, als je het maar goed uitvoert. Een overzicht van wat er bij de start van een nieuwe onderneming komt kijken.

Inhoud:

ondernemers die samen een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten

Nederland heeft ruim twee miljoen bedrijven maar als jij het in een bepaalde branche anders of beter kan kun je daarin een succesvol bedrijf beginnen. Zelfs als je product of dienst niet onderscheidend is. Er is altijd ruimte voor een nieuwe onderneming dat het anders of beter doet.

Als jij het op een betere manier weet te verkopen kun je in elke branche en markt een eigen onderneming beginnen.

Al is de concurrentie in veel sectoren al vrij stevig en is het handig om gestructureerd aan je nieuwe bedrijf te beginnen. Zo zijn er veel dingen waarover je goed na moet denken als je ondernemer wilt worden. Je werkplek of de zakelijke administratie, maar ook de marketing of financiering van de beginperiode.

Met een goed boekhoudprogramma zelf de administratie van je onderneming online bijhouden? Probeer e-Boekhouden of Moneymonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Een ondernemingsplan schrijven

Drempels voor een startende ondernemerHet is niet moeilijk om een eenmanszaak te starten en als je alleen wat geld wilt verdienen naast je studie is het schrijven van een volledig ondernemingsplan misschien wat overdreven.

Maar als je een nieuw bedrijf wilt oprichten helpt het als je vooraf even nadenkt over je idee en de uitvoering. Een ondernemingsplan helpt om te bepalen hoe je aan inkomsten komt en welke kosten je verwacht te maken als je begint met ondernemen.

Voor mensen die starten vanuit een ww-uitkering is een goed ondernemingsplan soms verplicht. Al is het eigenlijk voor alle startende ondernemers belangrijk om financieel voorbereid te zijn. Met een nieuw bedrijf kan het even duren voordat je klanten vindt en nog langer voordat ze betalen. Een financieel plan, met een kleine (exploitatie)begroting, geeft aan hoe je de start van de eigen zaak kunt financieren.

Zelfs als je met een kleine onderneming start als zzp’er is het slim om je ideeën op te schrijven.

oprichter van een onderneming

Jouw sterke en zwakke punten als ondernemer

Als startende ondernemer is het goed om vooraf over het complete plaatje na te denken. Wil je jouw bedrijf gaan starten zonder startkapitaal en ben je niet zo’n schrijver? Dan mag je onderdelen best kort samenvatten. Met een online voorbeeld van een ondernemingsplan kun je dan snel van start.

Welke bedrijfsnaam kies je, hoe onderscheidend is jouw product of dienst en hoe omschrijf jij jouw eigen doelgroep? Een goede SWOT-analyse toont jouw sterktes en zwaktes als ondernemer. Door vooraf over je zwakke en sterke punten na te denken weet je wanneer je om extra hulp of advies moet vragen.

Wil je een eigen zaak beginnen? Houd dan rekening met alle kosten van een bedrijf en bekijk ook eens ons overzicht waarmee je online geld verdienen kunt.

Zelfs als zzp’er is het de moeite waard om je plannen even op te schrijven als je een nieuw bedrijf gaat starten.

parttime een onderneming starten

Vergunningen, studies en diploma’s

Om officieel te starten moet je jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Soms heb je ook een diploma of vergunning nodig als je voor jezelf begint. Denk aan een nieuwe slagerij, of horecagelegenheid. Start je als zzp’er? Dan is een diploma bij de meeste beroepen niet nodig.

Zelfstandig ondernemers moeten vooral goed zijn in datgene waarmee ze geld verdienen, maar daarnaast ook wat van het ondernemerschap weten. Hoe je klanten werft bijvoorbeeld. Veel andere ondernemers pakken dat vaak online op met sociale media of een eigen website.

Je kunt een website laten maken, maar na een korte cursus kun je als zzp’er soms vrij eenvoudig zelf een website bouwen. Start je met een eenmanszaak en wil je zelf de boekhouding van je onderneming bijhouden? Dan is een cursus boekhouden of online boekhoudprogramma ook een plus.

Ga je ondernemen als zzp’er? Dan zijn vergunningen of diploma’s meestal helemaal niet nodig.

Met een goed boekhoudprogramma zelf de administratie van je onderneming online bijhouden? Probeer e-Boekhouden of Moneymonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Een rechtsvorm kiezen

een eenmanszaak oprichtenBij de start van je onderneming moet je een ondernemingsvorm kiezen. Welke rechtsvorm je kiest heeft invloed op jouw relatie tot je bedrijf en instanties als de belastingdienst.

De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. Ga je een bedrijf opstarten met een mede-ondernemer dan is de vennootschap onder firma een logische keuze.

Zzp’ers kiezen meestal een eenmanszaak als rechtsvorm.

Voordelen van een besloten vennootschap

Door de eenvoudige instap en belastingvoordelen kiezen de meeste startende ondernemers voor de eenmanszaak of vof. Maar je kunt ook beginnen met een besloten vennootschap als rechtsvorm. Een groot voordeel van een bv is dat bij problemen in je bedrijf de privé-eigendommen meestal erbuiten blijven.

Als je snel met grote bedragen werkt is het prettig als je privésituatie losstaat van je onderneming. Bijvoorbeeld als je bij de start geld nodig hebt omdat je een eigen winkel gaat beginnen, of in de horeca start. In deze sectoren moeten ondernemers vaak direct vanaf de start veel investeren in vaste kosten.

Ook heeft een bv een professionele uitstraling. Wel is de besloten vennootschap fiscaal meestal duurder om mee te beginnen. Veel startende ondernemers beginnen daarom met een eenmanszaak of vof als ondernemingsvorm en zodra er voldoende winst wordt gemaakt stappen ze over naar een bv.

Onderneming inschrijven bij de KvK

inschrijven bij de Kamer van KoophandelHeb je een goede bedrijfsnaam bedacht en de domeinnaam al vastgelegd? Want met je plan, financiering en ondernemingsvorm ben je klaar om naar de Kamer van Koophandel te gaan om je nieuwe bedrijf in te schrijven.

De datum van inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vaak de startdatum van je onderneming. Dat betekent dus ook dat je direct rekening moet houden met bijvoorbeeld zaken als het urencriterium of het bijhouden van de administratie.

Financiële administratie

Voor de financiële administratie gelden regels. Zo heb je een sluitende boekhouding nodig voor aangiftes van de omzetbelasting en inkomstenbelasting. Je mag zelf boekhouden en zolang de administratie beperkt blijft kun je facturen eenvoudig maken met een facturatieprogramma en verder boekhouden in Excel.

Als je regelmatig advies zoekt bij de boekhouding kun je de hulp inschakelen van een boekhouder. Die helpt graag met de zakelijke administratie van de inkomsten- en btw-aangifte maar facturen maken, kosten betalen en de debiteurenadministratie doen ondernemers meestal zelf.

In Excel kun je zelf een overzicht bijhouden van alle inkomsten en uitgaven.

Als je boekhouding groeit is een simpel boekhoudpakket en ondersteuning van een boekhouder wel aan te raden. Bij Moneybird kun hierbij direct een losse zakelijke rekening openen. Al zijn er ook veel starters die kiezen voor e-Boekhouden vanwege de gratis proefperiode van 15 maanden.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Belastingen

zakelijke belastingOndernemers doen zelf belastingaangifte. Door online te boekhouden met een boekhoudprogramma doe je de belastingaangiftes eenvoudig zelf.

Vanuit programma’s als e-boekhouden.nl of Moneybird kun je direct aangiftes versturen en de belasting betalen. Goede software maakt de financiën makkelijker, helpt met belastingvoordelen en bewaart de boekhouding voor de belastingdienst.

Financiering en startkapitaal

zakelijke financieringVeel starters hebben financiering nodig om een eigen bedrijf te starten. Bedenk vooraf goed wat je allemaal nodig hebt als je gaat ondernemen. Voor veel ondernemers is de basis vrij simpel.

Zeker als je start vanuit huis of op locatie bij een klant werkt. Maar een zakelijke rekening, een goede internetverbinding en telefoon heb je al snel nodig.

Als je bijvoorbeeld een webwinkel begint dan is een product en een eigen website niet genoeg. Je moet ook investeren in de marketing. Hoe trek je mensen naar jouw website en producten? Wat kost een huisstijl of wat geef je uit aan advertenties? Vergeet ook de logistiek, de kosten van opslag of het inpakwerk niet.

Wil je een webshop beginnen? Een product en een website is nog niet genoeg. Je moet ook investeren in marketing.

Verkoop je geen producten maar je eigen uren? En heb je al wat klanten zodat je direct geld kunt verdienen? Dan is het kopje financiering misschien voor jou een makkelijk hoofdstuk. Al maakt een bedrijf  bijna altijd kosten. Bedenk vooraf goed hoe je deze betaalt als de omzet bij de start wat tegenvalt.

Verzekeringen

Als je een eigen onderneming wil starten is het belangrijk om de risico’s daarvan te inventariseren. Vergeet daarbij ook arbeidsongeschiktheid niet. De gevolgen daarvan zijn voor ondernemers niet te overzien. Denk ook na wanneer en hoe je begint met het sparen voor je pensioen, want als ondernemer regel je dit zelf.

Zakelijke verzekeringen kosten veel geld en risico’s lopen hoort een beetje bij het ondernemen. Als jij weet wat je doet en een nieuwe telefoon, bureaustoel of laptop zelf kunt betalen dan hoef je die niet te verzekeren. Een rechtsbijstand- of inboedelverzekering zijn bij de start ook niet altijd nodig.

Een kantoor of thuiswerkplek

vergaderruimte huren
Vergaderruimtes kun je ook per keer huren

Als je een eigen bedrijf begint heb je ook huisvesting nodig. Voor een eerste bedrijfsruimte is een kleine werkplek met flexibel abonnement een prima oplossing. Je kunt ook kijken of het mogelijk is om bij een klant op locatie te werken. Of misschien kun je starten met een thuiswerkplek?

Je kunt zo geld besparen al moeten ondernemers vaak even wennen aan een hele dag alleen thuis. Ook kost thuiswerken vaak meer dan starters denken. Want zo bespaar je misschien de huur van een kantoor, maar de extra verwarming, koffie of toiletpapier brengen ook kosten met zich mee.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Marketing & verkopen

Met bovenstaande punten heb je de regelgeving en randvoorwaarden van de start van je bedrijf gedekt. Maar daarmee heb je alleen nog maar kosten gemaakt of risico’s beperkt. Hoe verdien je die terug? Hoe ga je klanten de producten of diensten van jouw bedrijf verkopen en welke prijzen hanteer je?

Voor de eerste klant(en) heb je hopelijk al een goed idee. Misschien heb je zelfs al wat klussen voor een zakelijke klant. In je ondernemingsplan heb je misschien ook al over je marketing en verkoop nagedacht. Al heeft eigenlijk geen enkele onderneming dit écht in één keer op orde. Nieuwe klanten werven en reclame maken voor producten of diensten is een proces dat je continu moet verbeteren.

Hoe ga je potentiële klanten werven?

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

online producten verkopen

Starten met eigen medewerkers

Veel ondernemers starten een eigen bedrijf als zzp’er. Er is niets mis mee om klein te starten maar een medewerker kan ook veel voor je bedrijf betekenen. Personeel aannemen is een grote stap, maar starten met een stagiaire, schoolverlater of een zzp’er die aansluit bij wat jij doet kan veel voordelen opleveren.

Een stagiaire kan een goede eerste stap zijn om te ervaren wat personeel voor jouw onderneming kan betekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het starten van een onderneming zijn:

Hoe kan ik een eigen bedrijf beginnen?

Een bedrijf start je meestal met een inschrijving bij de KvK. Maar voordat je naar deze instantie rent is het goed om je eerst voor te bereiden. Naast een goed bedrijfsidee moet je vooraf ook nadenken over je ondernemingsvorm, bedrijfsnaam en hoe je de boekhouding gaat regelen. Een ondernemingsplan kan je hierbij helpen.

Wat zijn de kosten om een bedrijf te starten?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost 75 euro. Bij een eenmanszaak of vof kun je dit zelf. Laat je de inschrijving verzorgen door een notaris, wat bij een bv of vereniging gebruikelijk is, dan komen die kosten daar bovenop.

Maar meestal komt er veel meer bij kijken. Denk aan zakelijk internet, de kosten van een zakelijke bankrekening of het aanschaffen van een goed boekhoudprogramma. Zie voor een overzicht onze pagina over de kosten van een eigen onderneming.

Hoe financier ik het begin van mijn bedrijf?

Het beginnen van een onderneming kost meestal geld. Hoe je dit financiert is afhankelijk van wat voor kosten je gaat maken. Zie ook onze pagina’s over het financieren van een bedrijf, het ophalen van startkapitaal of online afsluiten van een bedrijfslening.

Waarin kun je het beste een eigen bedrijf beginnen?

Wat voor bedrijf je nu het beste kunt starten is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk zijn er soms trends in de markt. Zo stonden webwinkels een tijdje bovenaan bij de starters. Ook is er een periode geweest dat veel mensen online geld wilden verdienen als vloggers of instagram-influencer.

Maar kansen liggen er overal. Bedenk vooral wat jij leuk vindt of waar jij goed in bent. Als jij graag werkt als kapper, timmerman of webdesigner dan kun je het beste daarin je eigen bedrijf gaan starten! Ook in bestaande markten liggen er altijd kansen voor het oprapen.

Wat is het beste moment om te beginnen?

De gemiddelde ondernemer is zo’n 46 jaar oud. Je hebt dan al wat levenservaring, weet waar je goed in bent en kunt waarschijnlijk goed met geld omgaan. Al worden ondernemers wel elk jaar jonger en levenservaring of met geld omgaan kun je ook prima leren nadat je bent gestart. Ook als ondernemer moet je jezelf continu blijven ontwikkelen.

Wachten met het starten van je bedrijf tot je het juiste diploma, voldoende startkapitaal of meer ervaring hebt is daarom onnodig. Het vinden van klanten, realiseren van een opdracht, of wachten tot de klant uiteindelijk betaalt, kan heel veel tijd kosten dus kun je er maar beter op tijd mee beginnen.

Al is januari wel veruit de meest populaire maand onder starters. Niet alleen omdat mensen het jaar met nieuwe plannen en voornemens willen beginnen, maar ook omdat het dan het makkelijkste is om dat jaar ook aan het urencriterium te voldoen. Deze is weer nodig om wat fiscale voordelen te behalen.