menu

Eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten is de droom van veel mensen. Over het algemeen heb je hiervoor alleen lef en een visie nodig. Je idee hoeft niet perfect of uniek te zijn, als het maar goed wordt uitgevoerd.

eigen bedrijf starten

Er zijn natuurlijk al heel veel bedrijven, maar in sommige markten is er nog wel ruimte om een extra bedrijf te starten die de dingen net even anders of beter doet. Je product of dienst is onderscheidend of je verkoopt een product op een andere manier. In andere markten beginnen de eerste ondernemers net hun eerste stappen te zetten. Al hoeft dat niet te betekenen dat deze branches een betere keuze zijn. De concurrentie is er misschien wel minder maar je moet wel het wiel steeds opnieuw uitvinden als je een bedrijf gaat opzetten.

In alle gevallen is het handig om gestructureerd aan je eigen bedrijf te beginnen en over een aantal punten goed na te denken.

Dit moet je regelen als je een bedrijf gaat starten:

 1. Maak een ondernemingsplan

  Als je begint met ondernemen moet je goed nadenken over je idee en de uitvoering. Begin met een ondernemingsplan.

 2. Financiering

  De meeste starters hebben financiering nodig om hun bedrijf te starten. Maak een financieringsplan en kijk of je alles financieren kunt.

 3. Vergunningen

  Een diploma is meestal niet nodig, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen papieren nodig hebt. Soms zijn vergunningen verplicht. Controleer dit vooraf en zorg dat je dit goed regelt.

 4. Rechtsvorm kiezen

  Voor je bedrijf heb je een ondernemingsvorm nodig. Hoe jouw relatie tot je bedrijf, andere bedrijven en instanties als de belastingdienst er straks uit komt te zien, is sterk afhankelijk van je keuze op dit gebied. Enkele rechtsvormen op een rijtje:
  Eenmanszaak
  VOF
  Freelance / ZZP
  BV of NV

 5. Administratie

  De financiƫle administratie zorgt dat je goed op de hoogte blijft van wat er gebeurt in je eigen bedrijf. Daarbij heb je een administratie nodig voor je belastingaangifte.

 6. Belastingen

  Belastingen zijn een vak apart en kosten helaas alleen maar geld. Doe in ieder geval je belastingaangifte op tijd en zorg dat je niet teveel belasting betaalt.

 7. Verzekeringen

  Soms gebeuren er dingen die we liever niet willen. Zorg in ieder geval dat je goed verzekerd bent zodat je bedrijf slechte tijden ook te boven kan komen. Vergeet ook niet je pensioen te regelen.

 8. Huisvesting

  Als je een eigen bedrijf begint zul je ook huisvesting nodig hebben. Je kan zelf op zoek gaan naar een mooie bedrijfsruimte maar natuurlijk ook een adviseur inschakelen die je verder helpt.

 9. Personeel

  Bij een bedrijf starten hoort ook groei. Daarmee komt ook de tijd dat je een medewerker gaat aannemen. Vele handen maken licht werk en zorgen als het goed is voor extra winst.

Met bovenstaande punten heb je in ieder geval de regelgeving en randvoorwaarden gedekt. Al is dit zeker nog niet alles. Naast dat je je voorzieningen dient te regelen moet je natuurlijk ook een product of een dienst verkopen. De marketing en verkooptechnieken die hierbij komen kijken zijn een expertise op zichzelf. Maar een basis heb je daarvoor waarschijnlijk al in je ondernemingsplan opgenomen en verder leer je dit ook gaandeweg.