MoneyMonk vs Moneybird
MoneyMonk en Moneybird bieden een populair boekhoudprogramma. Beide zijn gericht op zzp’ers en/of ondernemers die diensten leveren. Wij vergeleken de twee programma’s met elkaar. Alhoewel we beide oplossingen aanraden, zien we belangrijke verschillen die de moeite waard zijn om te bekijken.
Inhoud:
- Vergelijking gebruiksgemak
- Vergelijking facturatie
- Uren- en rittenregistratie
- Kosten
- Conclusie vergelijking
MoneyMonk vs. Moneybird: onze vergelijking
Wij hebben MoneyMonk en Moneybird, twee van de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en mkb-ondernemers, getest op gebruiksgemak, facturatie, boekhoudfuncties en kosten.
Zoek je meer informatie over één van deze twee programma’s? Zie dan onze reviews over MoneyMonk en Moneybird zelf.
Onderdeel | Moneybird | MoneyMonk |
---|---|---|
Doelgroep: | Brede groep ondernemers | Zzp’ers die werken op basis van uren/projecten |
Gebruiksgemak: | Gebruiksvriendelijk maar veel opties | Eenvoudig en overzichtelijk |
Facturatie: | Flexibel in opties en opmaak | Automatisch vanuit uren en projecten |
Urenregistratie: | Basisfunctie, niet centraal | Uitgebreid, kernfunctie van de software |
Rittenregistratie: | Niet aanwezig | Volledig geïntegreerd met projecten |
Koppelingen: | Breed: banken, betaalsystemen, webshops | Basis: bank, tijdregistratie, export |
Kosten: | Vanaf 12 euro tot 35 euro all-in | tot 5.000 euro omzet gratis, max 29,50 per maand |
Beste keuze voor: | Ondernemers die flexibiliteit willen | Zzp’ers die werken met een uurtarief of projecten |
Algemene gebruiksgemak
Zowel MoneyMonk als Moneybird richten zich op zzp’ers zonder veel boekhoudkennis. Beide programma’s proberen de administratie zo eenvoudig mogelijk te maken. Wij vinden het gebruiksgemak van beide pakketten erg goed, maar zien hierbij wel verschillen tussen de twee.
Om te beginnen met de focus. Zo richt Moneybird zich op een bredere doelgroep van zowel kleine als middelgrote bedrijven. Het biedt veel mogelijkheden voor het automatiseren van administratie, of het personaliseren van de administratie. Maar daardoor is de navigatie soms wat minder overzichtelijk.
MoneyMonk richt zich écht vooral op zzp’ers die diensten verkopen. De focus ligt op het werken op basis van klussen (projecten), uren en ritten. Als je binnen deze doelgroep valt is dit programma wat eenvoudiger. Als zzp’er heb je minder kennis nodig en kunt sneller starten met je boekhouding met MoneyMonk. Voor productverkoop, internationale omzet of het automatiseren van bepaalde zaken is het minder geschikt.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.
Facturatie
Op het gebied van facturatie bieden zowel Moneybird als MoneyMonk uitgebreide mogelijkheden, maar de aanpak verschilt. Moneybird biedt veel vrijheid en is breed inzetbaar, terwijl MoneyMonk uitblinkt in factureren op basis van gewerkte tijd.
Facturatie via Moneybird
Met Moneybird ben je bij de start iets langer bezig met het instellen van je facturen. Maar dit is eenmalig, en daarna kun je snel en eenvoudig facturen maken en automatisch verzenden per e-mail. Moneybird biedt daarbij meer mogelijkheden om facturen naar eigen wens te ontwerpen.
Ook biedt het iets meer mogelijkheden. Zo is er ondersteuning voor periodieke facturen, betaallinks en herinneringen. Je kunt facturen handmatig maken of automatisch laten opstellen vanuit een offerte of urenregistratie. De tool controleert automatisch btw en nummering, en koppelt met de bank om betalingen te herkennen.
Wil je inkomende facturen boeken, dan doe je dit via het tabblad Inkomend. Je kunt je documenten uploaden via de webapplicatie of documenten die je via de mail ontvangt doorsturen naar je eigen Moneybird e-mailadres.
Facturatie via MoneyMonk
MoneyMonk biedt iets minder opties voor het aanpassen van facturen. Zowel qua mogelijkheden als in de opmaak. Maar het is wel ver doorontwikkeld als je factureert op basis van gewerkte uren. Die uren kun je heel eenvoudig bijhouden met een mobiele app. Daarbij biedt het opties voor het automatisch toevoegen van (reis)kosten per project. Als gebruiker hoef je facturen alleen nog te controleren en te verzenden.
Offertes zijn minder uitgebreid dan bij Moneybird, maar kun je wel even eenvoudig omzetten naar facturen.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Urenregistratie
We benoemden het al bij de facturatie, maar lichten het graag nog verder toe. Want op het gebied van urenregistratie zit een duidelijk verschil tussen Moneybird en MoneyMonk.
MoneyMonk is hierin gespecialiseerd. Het programma is ontwikkeld voor zzp’ers die hun tijd per klant, project of activiteit willen bijhouden en factureren. Je kunt uren eenvoudig invoeren per dag of week, en koppelen aan een project, klant of type werk. Er is een duidelijk urenoverzicht per project en gebruiker, met automatische overzichten en facturatie. Ook ritten en onkosten kun je toevoegen aan hetzelfde project. Hierdoor heb je als ondernemer altijd volledig inzicht in je inzet en opbrengst per opdracht.
MoneyMonk focust op ondernemers die uren verkopen.
Moneybird biedt ook een functie voor urenregistratie, maar minder uitgebreid. Je kunt uren bijhouden via losse registraties of koppelingen met externe tools, maar het systeem is niet ontworpen als urenregistratieplatform. Er is minder structuur rond projecten en geen integratie van ritten of onkosten. Voor ondernemers die af en toe uren willen bijhouden naast hun boekhouding is het voldoende, maar MoneyMonk is op dit vlak merkbaar sterker.
Rittenregistratie
Ook de rittenregistratie is bij MoneyMonk verder ontwikkeld. Het programma biedt een complete module waarmee je gereden kilometers kunt bijhouden per rit, klant of project. Je kunt het begin- en eindadres invoeren, automatisch de afstand berekenen en aangeven of het om een zakelijke of privérit gaat. Dit is vooral handig voor ondernemers die veel onderweg zijn en ritten willen declareren of fiscaal willen verwerken. De ritten worden overzichtelijk weergegeven en zijn direct te koppelen aan projecten of facturen.
Moneybird heeft geen ingebouwde rittenregistratie. Als je ritten wilt bijhouden, moet je dat doen via een externe tool of handmatig bij de kosten invoeren.
BTW-aangifte
Beide programma’s maken het eenvoudig om direct de btw-aangifte in te dienen, maar doen dat op een andere manier.
Aangifte via Moneybird
Moneybird houdt bij welke btw je hebt ontvangen en betaald, maakt automatisch de btw-aangifte op en geeft een duidelijk overzicht per kwartaal. Als je gekoppeld bent met de Belastingdienst via een directe koppeling (zoals via een externe partner), kun je de aangifte vanuit Moneybird indienen. Anders kun je de gegevens eenvoudig overnemen.
Ook intracommunautaire leveringen, verlegde btw en margeregelingen worden ondersteund, wat het geschikt maakt voor een bredere groep ondernemers.
Aangifte via MoneyMonk
MoneyMonk biedt ook een overzicht voor de btw-aangifte. Als je een bankkoppeling hebt kun je deze via het programma indienen. Als je de aangifte liever handmatig doet biedt het een duidelijk rapport met de bedragen die je moet invullen, inclusief toelichting per rubriek.
Kosten
Beide programma’s zijn goed betaalbaar en de tarieven zijn redelijk vergelijkbaar. Wel zijn deze op een verschillende manier opgebouwd. Moneybird kijkt naar het aantal transacties, MoneyMonk naar je omzet.
Moneybird
Bij Moneybird betaal je 14 euro per maand met een maximum van 20 transacties. Tot 50 transacties betaal je 25 euro, en vanaf 50 transacties 35 euro per maand. Je kunt de eerste 6 maanden het pakket gratis proberen.
Kosten MoneyMonk
Ook MoneyMonk hanteert één vast tarief voor alle functies, waarvan de tarieven afhankelijk zijn van je omzet. Vanaf 30.000 euro betaal je de maximale kosten van 29,50 euro per maand. Bij alle pakketten krijg je toegang tot alle modules, inclusief uren- en rittenregistratie, facturatie en btw-rapportage.
Onze conclusie: MoneyMonk als je vooral uren verkoopt
Zowel MoneyMonk als Moneybird biedt een compleet boekhoudprogramma. De tarieven zijn redelijk vergelijkbaar en beide programma’s zijn sterk gericht op ondernemers die op de eerste plaats een programma zoeken waarmee ze eenvoudig kunnen factureren.
Toch zijn er wel verschillen. Vooral rond de uren- en rittenregistratie. Hierdoor raden wij MoneyMonk aan voor zzp’ers die werken op basis van uren en projecten. De uren- en rittenregistratie is hier erg compleet. Ben jij een coach, tekstschrijver, trainer, loodgieter of kapper? Dan is MoneyMonk volgens ons meestal de beste oplossing.
Moneybird is ideaal voor een bredere groep ondernemers die niet helemaal passen in het plaatje van ondernemers die uren of diensten verkopen. Als je ook producten verkoopt, werkt in meerdere valuta of om een andere reden meer flexibiliteit zoekt is Moneybird vaak een completere oplossing.