e-boekhouden

Zakelijke financiering

Je bedrijf zakelijk financieren met de juiste lening of financieringsvorm is niet eenvoudig. Naast een zakelijke lening of zakelijk krediet via de bank zijn er veel nieuwe manieren om je bedrijf te financieren. Wanneer kies je voor startkapitaal, werkkapitaal of groeikapitaal en waar let je op bij een zakelijke financiering?

Inhoud:

Je bedrijf financieren met een lening

Een bedrijf goed financieren is complex en vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen als crediteuren, een voorraadfinanciering, zakelijke lening of krediet. Om te investeren of te groeien is soms een zakelijke financiering nodig. Ook als je gewoon de tent draaiend wilt houden krijg je soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus kan het interessant zijn om soms je financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of je dit niet anders moet financieren.

Vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen. Dit goed zakelijk financieren is complex.

zakelijke financiering nodig met je onderneming

Zakelijke financieringsvormen

Voor bedrijven zijn er bijzonder veel financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele mogelijkheden voor het mkb op een rij:

1. Startkapitaal

zakelijk financieren van werkkapitaalOndernemers die net beginnen bieden nog weinig zekerheden, onderpand of historie. De mogelijkheden voor startkapitaal zijn beperkt, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals de mogelijkheid van een krediet bij een zakelijke bankrekening of zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor startende ondernemers. Daarnaast financieren investeerders veel starters via durfkapitaal of als business angel.

2. Werkkapitaal-financiering

Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan er onvoldoende saldo op de lopende rekening staan (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal. Bij de volgende drie financiers kun je online snel een zakelijke financiering aanvragen voor je onderneming.

Kredietvooruit

KredietVooruitHeb je 50.000 euro omzet en bestaat je bedrijf langer dan een jaar? Dan kun je hier een zakelijk krediet met korte looptijd afsluiten. Vooraf wordt een schatting gemaakt van je toekomstige inkomsten. Ideaal voor het voorfinancieren van eenmalige grote uitgaves zoals een grote klus, voorraad of vervangen van bedrijfsmiddelen. Bezoek de website.

Floryn

FlorynBiedt bedrijven met een omzet vanaf 100.000 euro en die verkopen aan andere bedrijven een zakelijke lening op basis van een analyse van je recente rekeninghistorie en enkele andere databronnen. Hierdoor kun je zeer snel zien of en hoeveel je kunt lenen. Ook bedrijfskrediet (rood staan), waarbij je zelf besluit hoeveel je leent, is mogelijk. Bezoek de website.

New10

New10New10 valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop een zakelijke lening of krediet aanbieden tegen redelijke rentepercentages. Daarnaast werkt het als online fintech helemaal als zelfstandige financier en heeft het een goed en snel algoritme waardoor het snelle doorlooptijd van aanvragen kan aanbieden. Bezoek de website.

Los van een bedrijfslening of bedrijfskrediet zijn er voor bestaande ondernemers ook veel andere oplossingen denkbaar. Zo kun je kiezen voor factoring (uitbesteden van je debiteurenadministratie & -risico’s), leasing (denk aan de auto van de zaak), leverancierskrediet, of een rekening courant-krediet aanvragen bij de bank.

Je openstaande debiteuren voorschieten via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

3. Groeikapitaal voor je bedrijf

Financiering voor bedrijvenAls je bedrijf groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuwe versnelling brengen.

Oplossingen voor werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als crowdfunding, een zakelijk krediet dat meegroeit met je omzet, of subsidies als een WBSO-traject.

Als je een zakelijke financiering zoekt voor werkkapitaal kun je online krediet of een kortlopende lening afsluiten.

Een b2b-factuur binnen de betalingstermijn vooruit laten betalen? Factormaatschappij Voldaan regelt het binnen 24 uur. Minimale factuurbedrag is 100 euro en kan alleen als de opdracht is afgerond.

4. Zakelijke hypotheek of overnamefinanciering

Naast start-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername, bedrijfsauto of bedrijfspand financieren. Een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand verloopt steeds vaker via crowdfunding en andere platforms. Voor deze zakelijke leningen kun je meestal het beste in gesprek met een financieel adviseur.
zakelijk onroerend goed financieren met adviseur

Zakelijke financiering levert soms geld op

Bedrijven moeten veel vooraf financieren. Vrijwel elke onderneming krijgt op den duur hierbij te maken met vreemd vermogen. Natuurlijk kost vreemd vermogen óók geld, maar soms levert dat ook wat op. Dat kan al kleinschalig, bijvoorbeeld als je leent doordat je een leverancier wat later betaalt.

Als je bij je leverancier een betalingstermijn kunt afspreken, waardoor je een deel al kunt verkopen voordat je de inkoopkosten hoeft te betalen, dan levert dat jou een meer gelijkmatige balans op. Al is het andersom ook mogelijk: als jij korting krijgt bij je leverancier als je sneller betaalt kan het geld opleveren om hiervoor een zakelijke lening bij de bank af te sluiten.

Investeringen voor je bedrijf financieren

Investeringen kunnen ook geld opleveren. Als jouw bedrijf een extra machine kan aanschaffen, dan kun je misschien meer produceren. Investeren in machines is dan positief voor het bedrijfsresultaat. Als die veel meer oplevert dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit, kan dat financieel een goede zet zijn. Zelfs als je deze investering kunt betalen uit eigen zak, kan het slim zijn om deze toch te leasen om zo meer werkkapitaal te houden voor marketingcampagnes, of andere grote uitgaven. Je houdt je bedrijf dan flexibel en voldoende werkkapitaal voor andere uitgaven.

Als je er meer omzet mee maakt zijn de kosten van de bedrijfsfinanciering soms geen probleem.

Financieel adviseurOf het handig is om sommige kosten te financieren via vreemd vermogen is per bedrijf en situatie verschillend en vaak ook sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Naast een financiering aanvragen kun je soms ook de positie van je bedrijf verbeteren door je boekhouding eens goed na te lopen.

Een kortere betaaltermijn of actiever debiteurenbeheer doet soms wonderen voor de financiële positie van het bedrijf. Zeker bij grotere uitgaven of een groeiende balans kan het aantrekken van een goede boekhouder of financieel adviseur hierbij veel betekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke financiering zijn:

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor mijn onderneming?

Als je bedrijf geld nodig heeft dan kun je dat geld lenen bij de bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere mogelijkheden! Denk aan factoring, crowdfunding of simpelweg werkkapitaal. Vaak zijn deze wel net wat duurder maar wel met betere voorwaarden. In dit artikel enkele voorbeelden van zakelijke financieringen buiten de bank om.

Wat kost een zakelijke financiering?

De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de financiering.  Gemiddeld liggen rentepercentages voor een zakelijke financiering tussen de 6-9%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op het totale kostenplaatje.

Hoelang duurt het voor ik de financiering op mijn bedrijfsrekening heb?

Als je snel geld nodig hebt en vandaag nog een financiering aanvraagt kun je binnen een week het geld al op je zakelijke bankrekening hebben staan. Al is dat afhankelijk van waar je deze aanvraagt.

De bank is meestal niet zo snel en alles opzoeken voor een aanvraag kost soms ook wat tijd. Maar als je deze gegevens paraat hebt en een bedrijfslening afsluit bij een online speler, of kiest voor factoring, kun jij soms letterlijk morgen het geleende bedrag al op je rekening ontvangen!

Zakelijke financiering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp