Zakelijke financiering

De juiste financieringsvorm vinden voor je onderneming is niet eenvoudig. Naast een zakelijke lening of zakelijk krediet via de bank zijn er veel nieuwe manieren van financiering. Wanneer kies je voor startkapitaal, werkkapitaal of groeikapitaal, wanneer ga je het terugbetalen en waarop let je bij een zakelijke financiering?

Inhoud:

Je bedrijf financieren met een zakelijke lening

Vrijwel elke organisatie heeft soms vreemd vermogen als crediteuren, een voorraadfinanciering, zakelijke lening of krediet. Om te investeren of te groeien is soms ook een zakelijke financiering nodig. De kosten van deze leningen kunnen snel oplopen.

Vrijwel elke organisatie heeft vreemd vermogen. Hiervoor de beste financiering vinden kan lastig zijn.

zakelijke financiering nodig met je onderneming

Zakelijke financieringsvormen

Voor bedrijven zijn er bijzonder veel financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele financieringsoplossingen voor het mkb op een rij:

1. Startkapitaal

zakelijk financieren van werkkapitaalOndernemers die net beginnen bieden nog weinig zekerheden, onderpand of historie waardoor je niet veel kunt lenen. Al zijn er ook mogelijkheden voor startkapitaal. Soms is er de mogelijkheid van een krediet bij een zakelijke bankrekening of zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor startende ondernemers. Daarnaast financieren investeerders veel starters via durfkapitaal of als business angel.

2. Werkkapitaal-financiering

Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan er onvoldoende saldo op de lopende rekening staan (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal. Bij de volgende drie financiers kun je online snel een zakelijke financiering aanvragen voor je onderneming.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

KredietVooruit biedt zakelijk krediet tussen de €3.000 en €250.000, met een looptijd van 3 of 6 maanden tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet minimaal een jaar bestaan en minstens €50.000 omzet hebben op jaarbasis.

Bij 5in5 regel je binnen 5 minuten zakelijk krediet tot 5.000 euro. Er is geen minimale omzet of bestaansduur vereist en aflossen gaat in 5 termijnen. Het krediet verschijnt na akkoord binnen een dag op je rekening.

Los van een bedrijfslening of bedrijfskrediet zijn er voor bestaande ondernemers ook veel andere oplossingen denkbaar. Zo kun je kiezen voor factoring, waarmee je de debiteurenadministratie uitbesteedt, leasing, zoals bij de auto van de zaak, leverancierskrediet, of een rekening courant-krediet afsluiten.

B2b-facturen kun je laten voorschieten door een factormaatschappij. Voldaan regelt het binnen 24 uur. Voor verlopen facturen kun je bij Incasso Advies Nederland offertes opvragen.

3. Groeikapitaal voor je bedrijf

lening voor bedrijvenAls je bedrijf snel groeit en het geld op je rekening  de enige rem is in de groei kan een zakelijke financiering je een nieuwe versnelling brengen.

Oplossingen voor extra werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als crowdfunding of subsidies als een WBSO-traject.

Als je een passende financiering zoekt voor werkkapitaal kun je online krediet of een kortlopende lening afsluiten.

B2b-facturen kun je laten voorschieten door een factormaatschappij. Voldaan regelt het binnen 24 uur. Voor verlopen facturen kun je bij Incasso Advies Nederland offertes opvragen.

4. Zakelijke hypotheek of overnamefinanciering

Naast start-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername, bedrijfsauto of bedrijfspand financieren. Een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand of ander commercieel vastgoed verloopt steeds vaker via crowdfunding en andere platforms. Voor deze zakelijke leningen kun je meestal het beste in gesprek met een ervaren financieel adviseur.
zakelijk onroerend goed financieren met adviseur

Zakelijke financiering levert soms geld op

Bedrijven moeten veel vooraf financieren. Vrijwel elke onderneming krijgt hierbij te maken met vreemd vermogen. Soms levert dat financiële ruimte op. Bijvoorbeeld als je een leverancier wat later betaalt en daardoor deze een tijdje als crediteur moet boeken.

Als je bij je leverancier een betalingstermijn kunt afspreken, waardoor je een deel al kunt verkopen voordat je de inkoopkosten hoeft te betalen, dan levert dat jou een meer gelijkmatige balans op. Al is het andersom ook mogelijk: als jij korting krijgt bij je leverancier als je sneller betaalt kan het geld opleveren om hiervoor een zakelijke lening bij de bank af te sluiten.

Investeringen voor je bedrijf financieren

Als jouw bedrijf met een extra machine meer kan produceren kan dat ook een positief bedrijfsresultaat opleveren. Dan moet dat wel meer opleveren dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit. Zelfs als je deze investering kunt betalen met eigen geld kan het slim zijn om deze toch te leasen. Je bedrijf blijft dan flexibel met voldoende werkkapitaal voor andere uitgaven.

Als je er meer omzet mee maakt zijn de kosten van de bedrijfsfinanciering soms geen probleem.

Lening bespreken met een boekhouderOf het handig is om de kosten te financieren via vreemd vermogen is per bedrijf en situatie verschillend en vaak ook sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Naast een financiering aanvragen kun je soms ook je financiën verbeteren door je boekhouding goed na te lopen.

Een kortere betaaltermijn of actiever debiteurenbeheer doet soms wonderen voor de financiële positie van het bedrijf. Zeker bij grotere uitgaven of een groeiende balans kan het aantrekken van een goede boekhouder of financieel adviseur hierbij veel betekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke financiering zijn:

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor mijn onderneming?

Als je bedrijf flexibel geld nodig heeft dan kun je een zakelijke lening afsluiten bij de bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere mogelijkheden. Denk aan factoring, crowdfunding of simpelweg werkkapitaal. In dit artikel enkele voorbeelden van zakelijke financieringen buiten de bank om.

Wat kost een zakelijke financiering?

De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de financiering en jouw situatie.  Gemiddeld liggen rentepercentages voor een zakelijke financiering tussen de 6-9%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op het totale kostenplaatje.

Wanneer heb ik het geld op mijn bedrijfsrekening?

Als je snel geld nodig hebt en vandaag nog een financiering aanvraagt kan het geld binnen een week op je zakelijke bankrekening staan. Al is dat afhankelijk van waar je deze aanvraagt.

De bank is meestal niet zo snel en alles opzoeken voor een aanvraag kost soms ook wat tijd. Maar als je deze gegevens paraat hebt en een bedrijfslening afsluit bij een online speler, of kiest voor factoring, kun jij soms letterlijk morgen het geleende bedrag al op je rekening ontvangen!

Zakelijke financiering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp