Zakelijke financiering

De juiste zakelijke financiering vinden voor je onderneming is niet eenvoudig. Naast een zakelijke lening of zakelijk krediet zijn er online verschillende andere mogelijkheden. Vaak geven deze snel duidelijkheid en een vaste rente, maar meestal niet de goedkoopste lening.

Inhoud:

Zakelijke financieringsvormen

zakelijk financieren van werkkapitaalVoor bedrijven zijn er bijzonder veel financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen.

Enkele financieringsoplossingen voor mkb-ondernemers op een rij:

1. Startkapitaal

Ondernemers die net beginnen bieden nog weinig zekerheden of historie. Je kunt dan minder lenen. Al zijn er voor startkapitaal ook mogelijkheden.

Soms is er de mogelijkheid van een krediet bij een zakelijke bankrekening of zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor startende ondernemers. Daarnaast financieren investeerders veel starters via durfkapitaal of als business angel.

2. Werkkapitaal-financiering

Zelfs als het goed gaat met je bedrijf kan er tijdelijk onvoldoende saldo zijn (werkkapitaal). Hiervoor kun je snel een flexibele financiering aanvragen bij verschillende online financiers, zoals:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

Los van een bedrijfslening of bedrijfskrediet zijn er voor bestaande ondernemers ook veel andere oplossingen voor extra krediet denkbaar. Zoals factoring, waarmee je de debiteurenadministratie uitbesteedt, leasing, zoals bij de auto van de zaak, leverancierskrediet, of een rekening courant-krediet.

lening voor bedrijven

3. Groeikapitaal voor je bedrijf

Als het geld op je rekening de enige rem is om je bedrijf sneller te laten groeien kun je daarvoor soms een zakelijke lening aanvragen bij de bank. Naast het afsluiten van een lening zijn er soms ook andere oplossingen voor extra groeikapitaal, zoals crowdfunding of subsidies als een WBSO-traject.

Als je een passende financiering zoekt voor werkkapitaal kun je online krediet of een kortlopende lening afsluiten.

4. Zakelijke hypotheek of overnamefinanciering

Naast start-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername, bedrijfsauto of bedrijfspand financieren. Een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand of ander commercieel vastgoed verloopt steeds vaker via crowdfunding en andere platforms. Voor deze zakelijke leningen kun je meestal het beste in gesprek met een ervaren financieel adviseur.

Wil je niet langer wachten op debiteuren? B2b-facturen kun je laten voorschieten door factoring. Een financier als Floryn kan de volgende werkdag al jouw factuur betalen.

zakelijk onroerend goed financieren met adviseur

Investeren in je bedrijf

Als jouw bedrijf met nieuwe apparatuur meer omzet kan realiseren kan dat een positief bedrijfsresultaat opleveren. Soms kun je betere tarieven of voorwaarden krijgen bij leveranciers als je sneller betaalt. Dan moet dat wel meer opleveren dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit.

Zelfs als je deze investering kunt betalen met eigen geld kan het slim zijn om deze toch te leasen. Je kunt je apparatuur of machines dan inzetten als onderpand in ruil voor betere voorwaarden. De kosten zijn daarbij vaak te overzien en je bedrijf blijft flexibel met voldoende geld voor andere uitgaven.

Als je er meer omzet mee maakt zijn de kosten van de bedrijfsfinanciering soms geen probleem.

Snel geld lenen voor je onderneming? Floryn of Bridgefund financieren ondernemers. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

zakelijke financiering nodig met je onderneming

Interne geldstromen verbeteren

Of het slim is om bedrijfsmiddelen te financieren via een zakelijke lening of krediet is per bedrijf en situatie verschillend. Het hangt vaak ook af van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Vaak kun je ook je financiën verbeteren door je boekhouding goed na te lopen.

Een kortere betaaltermijn of actiever debiteurenbeheer kan de financiële positie van je bedrijf sterk verbeteren. Zeker bij grotere uitgaven of een groeiende balans kan het aantrekken van een goede boekhouder of financieel adviseur hierbij veel betekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zakelijk financieren zijn:

Welke financieringen zijn mogelijk voor mijn onderneming?

Als je bedrijf flexibel geld nodig heeft dan kun je een zakelijke lening afsluiten bij de bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere mogelijkheden. Denk aan factoring, crowdfunding of simpelweg werkkapitaal. In dit artikel enkele voorbeelden van zakelijke financieringen buiten de bank om.

Wat kost een zakelijke financiering?

De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de leenvorm en jouw situatie.  Gemiddeld liggen rentepercentages voor een zakelijke financiering tussen de 7-10%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op de totale kosten.

Wanneer heb ik het geld op mijn bedrijfsrekening?

Als je snel geld nodig hebt en vandaag nog een financiering aanvraagt kan het geld binnen een week op je zakelijke bankrekening staan. Al is dat afhankelijk van waar je de lening aanvraagt. Als je alle gegevens voor de aanvraag beschikbaar hebt en een bedrijfslening afsluit bij een online speler, of kiest voor factoring, kun jij morgen het geleende bedrag al op je rekening ontvangen!

Gerelateerde berichten