Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Dropshipping

Steeds meer webwinkeliers beginnen met dropshipping. Handig, dan hoef je de producten niet zelf eerst in te kopen en of een voorraad op te slaan. Maar wat is dropshipping precies, wat zijn de voordelen en kleven er ook nadelen aan?

Inhoud:

Wat is dropshipping?

dropshipping voor je webshopDropshipping betekent dat je een webwinkel zonder voorraad hebt. Bij een bestelling stuurt de producent, groothandel of leverancier het product direct naar het adres van jouw klant. Jouw webwinkel regelt niet de logistiek en heeft ook geen eigen voorraad.

Het is een goedkopere manier van e-commerce. Je hoeft niet eerst een voorraad te kopen, of op te slaan. Ook gaan producten niet over datum gaan en hou je geen restpartijen over. En als je het automatiseert, en dus de bestellingen automatisch doorstuurt, werkt je webwinkel gewoon door als je er even een weekje tussenuit gaat. Alles gaat dan direct via de dropshipper.

Zoek je dropshipping-producten? Het Spaanse dropship-platform Bigbuy.eu biedt met ruim 80.000 artikelen een groot aanbod en snelle levertijden.

Dropshipping-leveranciers en producten vinden

Als je wilt beginnen met dropshipping moet je op zoek gaan naar een goede dropshipping-leverancier. Platforms waar je ze kunt vinden:

 • Salehoo – Database met tienduizenden groothandels wereldwijd
 • Spocket – Europese en Amerikaanse leveranciers
 • dropshippers.nl – overzicht met enkele Nederlandse en Europese groothandels

Voor een groter overzicht kun je kijken op onze pagina met dropshipping-leveranciers.

Dropshipping ideaal voor verbreden en automatiseren van het assortiment

Zowel voor grote namen als voor mensen die net een webwinkel beginnen, is dropshipping echt gemakkelijk. Producten waar je er maar een klein aantal van verkoopt verdien je misschien minder op via een dropshipper maar hierdoor kun je wel een breed assortiment houden.

Jij kunt je focussen op de marketing van je webshop. Ook is dropshipping zeer geschikt als je eerst wilt testen of iets aanslaat. Zeker voor ‘longtail’-producten of producten die je eerst eens wilt testen en waarbij de marge dus nog niet doorslaggevend is, is het nuttig.

Voor starters biedt dropshipping nog veel meer voordelen:

 • geen magazijn nodig
 • minder startkapitaal nodig
 • gemakkelijker om risico’s te spreiden
 • tijdwinst: niet zelf opslaan en inpakken
 • als jij dag vrij neemt werkt je bedrijf door

Een webwinkel starten zonder eigen voorraad

Vooral dat je minder startkapitaal nodig hebt, omdat je geen magazijn hoeft te huren en geen voorraad inkoopt, is voor veel starters doorslaggevend om een webshop met dropshipping te beginnen. Je kunt direct een vrij breed assortiment aanhouden en daarin gemakkelijk wisselen. Als iets vandaag niet aanslaat kun je morgen andere producten verkopen.

Dropshipping biedt veel flexibiliteit en je hebt weinig startkapitaal nodig om ermee te beginnen.

Je kunt dus je risico’s spreiden, het is makkelijker en er is tijdwinst. En, hoe gek het ook klinkt, soms is het zelfs winstgevender. Een dropshipper berekent alle kosten natuurlijk door maar omdat die gespreid zijn over grote volumes zijn die kosten soms lager dan wanneer je dit allemaal zelf regelt.

Soms is dropshipping écht goedkoper

een eigen webshop beginnen zonder voorraadOmdat een groothandel met grote volumes verwerkt kan die soms ook echt goedkoper zijn. Het inkopen van verzenddoosjes doet hij in enorme aantallen, het inpakken gebeurt in veel gevallen bijzonder effectief en, als het een wat grotere dropshipper is en al wat grotere volumes haalt, kan hij beter dan jij onderhandelen over verzendkosten bij spelers als PostNL.

Ben je goed in online marketing en wil je een webwinkel beginnen zonder voorraad? Via Shopify kun je jouw webshop direct koppelen aan dropshipping-leveranciers.

Soms kan een dropshipping-leverancier zelfs je klantenservice verbeteren, bijvoorbeeld omdat hij betere aflevertijden heeft bij PostNL. Opeens kan jouw webwinkel service verlenen als ‘voor 10 uur ’s avonds besteld, morgen in huis!’. Het zijn maar enkele voordelen die jij misschien (nog) niet zelf kunt realiseren en waarom zelfs grotere webwinkels soms via dropshipping verkopen.

Enkele nadelen van dropshipping

Het klinkt allemaal gemakkelijk en voordelig. Veel startende webwinkeliers kiezen dan ook voor dropshipping. Toch zijn er ook enkele nadelen:

 • winstmarge is meestal lager
 • levertijd is bij buitenlandse leverancier 
 • concurrentie is soms enorm
 • geen eigen merk(naam) op de verpakking

Los van de werkelijke nadelen staan starters vaak niet stil bij de consequenties die dropshipping met zich meebrengt. Die gaan iets verder dan alleen de logistiek van de producten. Zo moet je niet vergeten dat je misschien geen eigen magazijn meer hebt, inpakwerk hoeft te doen en jij niet het pakket versturen hoeft, jij bent er nog wel aansprakelijk en verantwoordelijk voor.

Als klanten bij jouw webshop bestellen ben jij er verantwoordelijk voor

Jij blijft verantwoordelijk bij dropshipping-productenDe klant bestelt bij jou. Dus als het pakket niet (goed) aankomt, dan ben jij de eerste verantwoordelijke. Soms kun je de schade, bijvoorbeeld bij defecten aan het product, verhalen bij jouw leverancier. Maar dat gaat een stuk lastiger als je dropshipping-leverancier een of ander bedrijf uit China is waar je verder nauwelijks contact mee hebt. Daarnaast ben je erg afhankelijk. Wat doe je als de klant niets ontvangt maar je leverancier zegt dat de bestelling wel is verzonden?

Bij dropshipping blijf jij verantwoordelijk.

Een ander nadeel van dropshipping is dat je leverancier de producten meestal niet exclusief aan jou levert. Als je de dropshipper via een simpele zoekopdracht in Google hebt gevonden, dan zijn er waarschijnlijk nog tientallen webwinkels met hetzelfde assortiment. Je moet dan opboksen tegen de concurrentie, die als voordeel heeft dat ze de producten al langer aanbieden en dus mogelijk al een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.

En uiteindelijk betekent het uitbesteden van de logistiek niet dat er niets vervelends meer gebeurt. Je hebt zelf misschien geen last meer van producten die over datum gaan, of restpartijen, maar jouw dropshipper zal dit risico echt niet zelf dragen. Die kosten berekent hij waarschijnlijk gewoon door. De marges bij dropshipping zijn daarom soms lager dan zelf inkopen en de handling en logistiek zelf verwerken.

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping - wat is het - voordelen en nadelenJe hoort in de branche mensen wel eens zeggen dat echte ondernemers waarschijnlijk niet zullen kiezen voor dropshipping. Het limiteert je! Zo kun je opeens geen persoonlijk briefje meer doen bij de bestelling waarin je bedankt voor dat leuke telefoongesprek. Je bent opeens afhankelijk! Er wordt wel eens gezegd dat webwinkels die het snelste groeien en het meeste verdienen, er meestal niet mee werken.

Toch is dat niet waar. Ook enorme grote spelers als Coolblue, Bol.com of andere succesvolle formules laten de logistiek soms aan hun leverancier over. Maar dat is niet omdat ze te lui zijn om het zelf te doen maar omdat het voor een deel van het assortiment echt werkt.

Succesvolle dropshipping-producten zijn bijvoorbeeld artikelen die je liever niet op voorraad hebt. Zoals producten die je niet zo vaak verkoopt maar toch wilt verkopen als aanvulling op je hoofdassortiment.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Goede dropshippingsoftware

Op het logistieke vlak neemt dropshipping wat taken uit handen als je webwinkel is gekoppeld is met je leverancier. Zo niet, dan moet je alsnog alle bestellingen handmatig verwerken. Drie aanbieders van webwinkelsoftware waarbij dit mogelijk is:

Shopify

ShopifyDe software van Shopify koppel je gemakkelijk aan dropshippers. Via Oberlo voeg je heel gemakkelijk extra dropship-producten aan jouw webshop toe. Maak je webshop zelf dankzij meer dan honderd bestaande thema’s. Shopify is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle Sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.


Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Meer info op shoppagina.nl


JouwWeb

JouwWebWaar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Dropshipment is gewoon uitbesteden van logistiek

Uiteindelijk is dropshipping niets meer of minder dan webshop-logistiek uitbesteden, vergelijkbaar met fulfilment. Het heeft zijn nadelen, maar zeker ook voordelen en die verschillen per leverancier. Vergelijk het met een boekhouder. Die kost geld, zeker! Maar een goede boekhouder weet dat, calculeert dit in en doet er dus alles aan om een aantal belastingvoordelen te ontdekken waarmee hij zichzelf minimaal terugverdient. Een goede dropshipper zal hetzelfde uitgangspunt hebben.

Of dropshipping iets is voor jou hangt daarom helemaal af van wat je wilt. Wat je verkoopt, hoeveel je gaat verkopen en hoe je de onderhandelingen met jouw leverancier ingaat. Informeer altijd even naar de mogelijkheden, maar overweeg ook altijd wat de voor- en nadelen zijn van zelf de producten opslaan en versturen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dropshipping zijn:

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een term uit de e-commerce die staat voor het principe waarbij de producent, groothandel of leverancier het product direct naar de eindgebruiker (de klant dus) stuurt. De webwinkelier verkoopt dus zonder eigen voorraad.

Wat is geschikt voor dropshipping?

In elke productcategorie is het mogelijk om een dropshipping-leverancier te vinden die voor jou het logistieke deel uit handen te nemen. Toch zijn sommige producten minder geschikt voor dropshipping. Zo heb je met kleding te maken met retouren en vaak biedt een groothandel dat niet aan. Bij cosmetica of voeding zit je al snel met garantie en aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er ook echt goede dropshipping-producten!

Hoe werkt dropshipping?

Samengevat: je gaat een webshop beginnen met het aanbod van een dropshipping-leverancier. Als een klant iets bestelt dat jij weer inkoopt via dropshipping, dan stuur je deze bestelling door. Vaak automatisch door je webwinkel- of boekhoudprogramma te koppelen. Je leverancier verstuurt het artikel direct naar de consument.

Wat zijn voordelen van dropshipping?

Door zelf geen eigen voorraad aan te hoeven leggen maar vanuit de voorraad van de leverancier te leveren, heb je minder werkkapitaal nodig en heb je niet de nadelen van voorraad(beheer). Dit geeft extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook producten aanbieden waar je volume eigenlijk te klein is om eigen voorraad voor aan te houden.

Wat zijn nadelen van dropshipping?

Los van dat je zelf niet verstuurt, je blijft wel verantwoordelijk voor het hele proces. Zeker als je verkoopt aan consumenten is het belangrijk om te weten dat jij aansprakelijk bent voor levertijden, garantie, fouten en alle andere zaken. Daarnaast is het lastiger om je te onderscheiden als de leverancier ook dropshipping aanbiedt voor andere retailers. Verder zijn er praktische nadelen als je het product niet zelf in je magazijn hebt liggen.

Hoeveel (marge) verdien ik met dropshipping?

Er wordt vaak gezegd dat er met dropshipping weinig te verdienen is. Dat is niet waar.

Natuurlijk is het voor de leverancier wel minder interessant om honderd keer een artikel los naar een eindklant te sturen, dan een keer een grote bestelling van jou. Maar als je net start met verkopen of als je artikelen wilt verkopen met een lage omloopsnelheid, dan kunnen de kosten van het voorfinancieren, opslaan, of de kosten van restpartijen en verlopen producten soms veel hoger zijn.

Het inkopen van het artikel is dus vaak duurder maar afhankelijk van de voorwaarden die je bespreekt met een leverancier kan je met dropshipping soms nog een prima marge verdienen.