e-boekhouden

Dropshipping

Steeds meer webshops werken met dropshipping. Bij een bestelling verstuurt de leverancier het product rechtstreeks naar de klant. Je hoeft geen producten in te kopen en hebt geen opslagruimte nodig. Hoe kun je snel een webshop met dropshipping beginnen en waar vind je de beste dropshipping-leveranciers?

Inhoud:

Wat is dropshipping?

wat is dropshipping voor je webshopDropshipping betekent dat je een webwinkel zonder voorraad hebt. Bij een aankoop stuurt de producent, groothandel of dropshipping-leverancier het product rechtstreeks naar het adres van jouw klant. Jouw webwinkel regelt dus niet de fulfilment of verzending en heeft ook geen eigen voorraad.

Als je werkt met dropshipping-leveranciers hoef je vooraf geen voorraad te kopen of producten op te slaan. En als je de bestellingen automatisch doorstuurt naar de dropshipper werkt je webwinkel ook door zonder jou. Je kunt winst maken door zelf een hogere prijs te vragen voor het product dan wat je betaalt aan je leverancier.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Dropshipping-leveranciers en producten vinden

Om te beginnen met dropshipping heb je producten nodig. Platforms waar je die kunt vinden zijn:

 • dropshippingXL 50.000+ vidaXL-producten, vooral sterk in meubels en huis-en-tuin-artikelen
 • Bigbuy Grote Spaanse dropship-leverancier met aanbod van 150.000 producten
 • GOGETTERS App die Shopify/WooCommerce/Prestashop koppelt met Nederlandse leveranciers
 • Dropshippers.nl overzicht met Nederlandse en Europese groothandels

Voor een groter overzicht kun je kijken op onze pagina met dropshipping-leveranciers. Je hebt meestal een KvK-nummer nodig om hier te bestellen en tarieven zijn meestal exclusief btw.

Je assortiment vergroten en automatiseren

Dropshipping-producten verkopen in je webshopZowel voor grote webshops als voor online retailers die net een webwinkel beginnen, werkt dropshipping heel gemakkelijk. Omdat je leverancier het product en de verzending naar klanten regelt kun jij je focussen op de marketing van je webshop.

Bij dropshipping bepaal bepaal je zelf je prijzen voor producten. Ook moet je goed opletten dat je voldoet aan de lokale wetgeving en btw-regels.

Je verdient met dropshipping meestal minder per artikel maar je kunt wel een breed assortiment houden en houdt geen restpartijen over. Producten dropshippen is daarom vooral geschikt voor specifieke artikelen waar je er meestal niet veel van verkoopt of nieuwe producten waarvan je eerst wilt weten hoeveel je ervan moet inkopen. Met dropshipping kun je eerst testen of een nieuw product aanslaat.

Voor starters biedt het meer voordelen:

 • Geen eigen magazijn nodig
 • Minder startkapitaal nodig
 • Gemakkelijker om risico’s te spreiden
 • Tijdwinst: niet zelf opslaan en inpakken
 • Als jij een dag vrij neemt werkt je bedrijf door

Een webshop starten zonder eigen voorraad

webwinkel starten zonder eigen voorraadDropshipping kan een goedkopere manier van e-commerce zijn. Omdat je geen magazijn huurt en geen voorraad inkoopt, is er minder startkapitaal nodig.

Dit geeft voor veel starters de doorslag om een eigen webwinkel te starten met dropshipping. Je kunt direct een breed assortiment aanhouden en gemakkelijk wisselen. Als een product niet aanslaat, kun je morgen andere producten in je webwinkel verkopen.

Dropshipping biedt veel flexibiliteit en is een eenvoudige manier om een eigen webshop te beginnen.

Je kunt risico’s spreiden, het is makkelijker en starten met dropshipping kost minder tijd. Hierdoor kun je sneller je webshop laten groeien. En soms is het zelfs winstgevender. Een dropshipper rekent alle kosten natuurlijk door maar door de grote volumes, zijn ze soms goedkoper dan wanneer je alles zelf regelt.

Soms is dropshipping echt goedkoper

producten dropshippenOmdat een groothandel met grote volumes werkt, kan het goedkoper zijn. Het inkopen van verzenddoosjes doet die in enorme aantallen en producten inpakken gaat bij een hoog volume vaak enorm effectief.

Een grote dropshipper, die voor meerdere webshops levert kan met deze volumes beter bij vervoerders als PostNL onderhandelen over verzendkosten.

Ben je goed in online marketing en wil je een webwinkel beginnen zonder voorraad? Via BigBuy kun je jouw webshop direct koppelen aan dropshipping-leveranciers.

Soms kan een dropshipping-leverancier ook je klantenservice verbeteren, bijvoorbeeld omdat die betere aflevertijden heeft bij PostNL. Opeens kan jouw webwinkel service verlenen als ‘voor 10 uur ’s avonds besteld, morgen in huis’. Ook kun je nu eenvoudig nieuwe producten aanbieden die lastig zijn in de opslag, of waarvan de omloopsnelheid laag is. Dit is ook waarom grotere webwinkels deze producten via een dropshipping-leverancier verkopen.

hoe eenvoudig werkt dropshipping?

Nadelen van dropshipping

Het logistieke proces van je producten uitbesteden aan een derde partij klinkt gemakkelijk en voordelig. Veel startende webwinkeliers kiezen daarom voor dropshipping-leveranciers. Toch zijn er ook nadelen:

 • Je winstmarge is meestal lager
 • Levertijd is afhankelijk van leveranciers 
 • De concurrentie is soms enorm
 • Geen eigen merknaam op de verpakking

De langere levertijden van een buitenlandse leverancier zijn direct zichtbaar maar starters die net met dropshipping beginnen vergeten soms dat ze ook bij dropshipping gewoon aansprakelijk blijven voor de levering van het product.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw webshop

Jij blijft verantwoordelijk bij dropshipping-productenKlanten komen bij jou bij een onjuist of defect product. De klant bestelt bij jouw webshop. Als het pakket niet goed aankomt kan de klant jouw daarvoor aansprakelijk stellen.

Soms kun je de schade verhalen bij jouw leverancier, bijvoorbeeld bij een defect product. Maar dat is  lastiger als je dropshipping-leverancier een bedrijf uit het buitenland is waar je weinig contact mee hebt. Wat doe je als de klant niets ontvangt maar je leverancier zegt dat de bestelling wel is verzonden?

Een ander nadeel van dropshipping-leveranciers is dat ze de producten meestal niet exclusief aan jou leveren. Als je de dropshipper eenvoudig hebt gevonden, zijn er waarschijnlijk veel webwinkels met hetzelfde assortiment.

Je logistiek uitbesteden betekent uiteindelijk niet dat er nooit meer iets vervelends gebeurt. Al heb jij geen last meer van producten die over datum gaan of restpartijen, jouw dropshipper zal dit risico echt niet zelf dragen. Die kosten berekent de dropshipper waarschijnlijk gewoon door. De marges bij dropshipping zijn daarom lager dan bij zelf inkopen en de handling en logistiek zelf verwerken.

Bij dropshipping blijf jij verantwoordelijk.

producten rechtstreeks verzenden via leverancier

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping heeft soms een slecht imago, maar ook grote spelers als Coolblue en Bol.com laten de logistiek deels aan de leverancier over. Voor bepaalde producten werkt het echt goed. Succesvolle dropshipping-producten zijn bijvoorbeeld artikelen die je liever niet op voorraad hebt. Zoals producten die je niet zo vaak verkoopt, maar toch wilt aanbieden als aanvulling op je hoofdassortiment.

Zoek je leveranciers met dropshipping-producten? Het Spaanse dropship-platform Bigbuy.eu biedt met ruim 150.000 artikelen een groot aanbod en snelle levertijden.

Goede e-commercesoftware

Als je webwinkel is gekoppeld met je leverancier, neemt dropshipping wat logistieke taken uit handen. Zo niet, dan moet je alsnog alle bestellingen handmatig verwerken. Drie oplossingen van webwinkelsoftware waarbij koppelen mogelijk is:

Wix

wixMede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify is zeer eenvoudig om mee te starten, technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en dankzij een internationale appstore is vrijwel alles ermee mogelijk. Zo biedt het bijvoorbeeld vrijwel alle dropship-oplossingen en social media-integraties.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Dropshipment gewoon uitbesteding van logistiek

Uitbesteden van logistiekUiteindelijk is dropshipping niets meer of minder dan je webshop-logistiek uitbesteden, vergelijkbaar met fulfilment, waarbij de nadelen en voordelen verschillen per leverancier.

Of het iets is voor jou, hangt helemaal af van wat je wilt verkopen en wat je eigen mogelijkheden zijn. Dropshipping heeft voordelen, maar overweeg ook de voor- en nadelen van zelf de producten opslaan en versturen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dropshipping zijn:

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een werkwijze uit de ecommerce waarbij de producent, groothandel of leverancier het product direct naar de eindgebruiker (de klant) stuurt. Je webshop verkoopt zonder eigen voorraad. Als verkoper heb je geen magazijn nodig voor de opslag en kun je jouw aandacht richten op je webshop en de marketing.

Welke producten kun je dropshippen?

In elke productcategorie is het mogelijk om een dropshipping-leverancier te vinden die voor jou de logistiek wil regelen. Toch is niet elk product even geschikt voor dropshipping. Zo heb je bij kleding te maken met retouren, en dit biedt een groothandel vaak niet aan. Bij cosmetica of voeding zit je al snel met garantie en aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er ook hele goede dropshipping-producten.

Hoe werkt dropshipping?

Je kunt een webshop beginnen met het aanbod van een dropshipping-leverancier. Als een klant iets bestelt dat jij inkoopt via dropshipping, dan stuur je deze bestelling door. Vaak gaat dit automatisch door je webwinkel- of boekhoudprogramma te koppelen. De dropshipping-groothandel verstuurt producten rechtstreeks naar de consument.

Jij kunt soms winst maken als de klant meer betaalt voor het product dan wat jij de leverancier moet betalen.

Wat zijn voor- en nadelen van dropshipping?

Doordat je zelf geen eigen voorraad aan hoeft te leggen, maar producten vanuit de voorraad van de leverancier levert, heb je bij dropshipping minder werkkapitaal nodig en heb je niet de nadelen van voorraadbeheer. Zo kun je bijvoorbeeld ook specifieke producten aanbieden waarvan je er eigenlijk te weinig van verkoopt om er zelf een eigen voorraad van op te slaan.

Bij dropshipping blijf je verantwoordelijk voor het product en het verzendproces. Hoewel je het product zelf niet verstuurt, ben jij naar de klant aansprakelijk voor levertijden, garantie, fouten en andere eventuele problemen. Ook is het lastiger om je te onderscheiden als de leverancier ook dropshipping aanbiedt aan andere retailers.