e-boekhouden

Dropshipping

Steeds meer webshops werken met dropshipping. Bij een bestelling verstuurt je leverancier het product rechtstreeks naar je klant. Je hoeft hierbij geen producten hoeft in te kopen en hebt geen opslagruimte nodig. Maar wat is dropshipping precies en waar kun je dropshipping-leveranciers en producten vinden?

Inhoud:

Wat is dropshipping?

dropshipping voor je webshopDropshipping betekent dat je een webwinkel zonder voorraad hebt. Bij een aankoop stuurt de producent, groothandel of dropshipping-leverancier de producten rechtstreeks naar het adres van jouw klant. Jouw webwinkel regelt dus niet de fulfilment of verzending en heeft ook geen eigen voorraad.

Dropshipping kan hierdoor een goedkopere manier van ecommerce zijn. Je hoeft niet eerst een voorraad te kopen of op te slaan. Ook gaan producten niet over datum en houd je geen restpartijen over. En als je de bestellingen automatisch doorstuurt, werkt je webwinkel gewoon ook door als jij er een week tussenuit gaat. Alles gaat dan direct via de dropshipper.

Zoek je leveranciers met dropshipping-producten? Het Spaanse dropship-platform Bigbuy.eu biedt met ruim 150.000 artikelen een groot aanbod en snelle levertijden.

Dropshipping-leveranciers en producten vinden

Als je wilt beginnen met dropshipping, moet je op zoek gaan naar goede dropshipping-producten. Platforms waar je die kunt vinden zijn:

 • dropshippingXL 50.000+ vidaXL-producten, vooral sterk in meubels en huis-en-tuin-artikelen
 • Bigbuy Grote Spaanse dropship-leverancier met aanbod van 150.000 producten
 • GOGETTERS App die Shopify/WooCommerce/Prestashop koppelt met Nederlandse leveranciers
 • Dropshippers.nl overzicht met enkele Nederlandse en Europese groothandels

Voor een groter overzicht kun je kijken op onze pagina met dropshipping-leveranciers.

Je assortiment vergroten en automatiseren

Dropshipping-productenZowel voor grote webshops als voor mensen die net een webwinkel beginnen, werkt dropshipping heel gemakkelijk. Omdat je leverancier het product de verzending naar klanten regelt kun jij je focussen op de marketing van je webshop.

Je verdient met dropshipping meestal iets minder per artikel dan op andere producten maar je kunt hierdoor wel een breed assortiment houden. Het is daarom heel geschikt voor specifieke producten waar je er meestal niet veel van verkoopt of artikelen waarvan je eerst wilt testen hoeveel je ervan moet inkopen. Met dropshipping kun je eerst testen of een product aanslaat.

Voor starters biedt het nog veel meer voordelen:

 • Geen magazijn nodig
 • Minder startkapitaal nodig
 • Gemakkelijker om risico’s te spreiden
 • Tijdwinst: niet zelf opslaan en inpakken
 • Als jij een dag vrij neemt werkt je bedrijf gewoon door

Een webwinkel starten zonder eigen voorraad

webwinkel starten zonder eigen voorraadOmdat je geen magazijn hoeft te huren en geen voorraad inkoopt, is er minder startkapitaal nodig. Dit geeft voor veel starters de doorslag om een webshop met dropshipping te beginnen.

Je kunt direct een breed assortiment aanhouden en gemakkelijk wisselen. Als een product niet aanslaat, kun je morgen andere producten verkopen.

Dropshipping biedt veel flexibiliteit en je hebt weinig startkapitaal nodig om ermee te beginnen.

Je kunt dus je risico’s spreiden, het is makkelijker en het kost minder tijd. Hierdoor kun je sneller je webshop laten groeien. En, hoe gek het ook klinkt, soms is het zelfs winstgevender. Een dropshipper rekent alle kosten natuurlijk door maar omdat de kosten gespreid zijn over grote volumes, zijn ze soms goedkoper dan wanneer je dit allemaal zelf regelt.

Soms is dropshipping echt goedkoper

producten dropshippenOmdat een groothandel met grote volumes werkt, kan het goedkoper zijn. Het inkopen van verzenddoosjes doet die in enorme aantallen en producten inpakken gaat bij een hoog volume vaak enorm effectief.

Een grote dropshipper, die voor meerdere webshops levert en daardoor de volumes kan bundelen, kan beter dan jij onderhandelen over verzendkosten bij spelers als PostNL.

Ben je goed in online marketing en wil je een webwinkel beginnen zonder voorraad? Via BigBuy kun je jouw webshop direct koppelen aan dropshipping-leveranciers.

Soms kan een dropshipping-leverancier zelfs je klantenservice verbeteren, bijvoorbeeld omdat die betere aflevertijden heeft bij PostNL. Opeens kan jouw webwinkel service verlenen als ‘voor 10 uur ’s avonds besteld, morgen in huis’. Het zijn een paar voordelen die jij misschien niet zelf kunt behalen. Ook kun je nu eenvoudig producten aanbieden die lastig zijn in de opslag, of waarvan de omloopsnelheid laag is. Dit is ook waarom zelfs de grotere webwinkels deze producten via een dropshipping-leverancier verkopen.

hoe eenvoudig werkt dropshipping?

Nadelen van dropshipping

Het logistieke proces van je producten uitbesteden aan een derde partij klinkt gemakkelijk en voordelig. Veel startende webwinkeliers kiezen daarom voor dropshipping-leveranciers. Toch zijn er ook een paar nadelen:

 • Je winstmarge is meestal lager
 • Levertijd is afhankelijk van leveranciers 
 • De concurrentie is soms enorm
 • Geen eigen merknaam op de verpakking

Starters staan vaak niet stil bij de nadelige gevolgen die dropshipping met zich meebrengt. De langere levertijden van een buitenlandse leverancier zijn direct zichtbaar. Maar de nadelen gaan iets verder dan alleen de verzending van het product. Hoewel je misschien geen eigen magazijn meer hebt, inpakwerk hoeft te doen en niet het pakket versturen hoeft, ben jij nog wel aansprakelijk en verantwoordelijk voor de levering van een goed artikel. Klanten komen bij jou bij een onjuist of defect product.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw webshop

Jij blijft verantwoordelijk bij dropshipping-productenDe klant bestelt een product bij jouw webshop. Als het pakket niet goed aankomt, ben jij dus de eerstverantwoordelijke.

Soms kun je de schade verhalen bij jouw leverancier, bijvoorbeeld bij defecten aan het product. Maar dat gaat een stuk lastiger als je dropshipping-leverancier een bedrijf uit China is waar je verder nauwelijks contact mee hebt. Je bent dan ook erg afhankelijk. Wat doe je als de klant niets ontvangt, maar je leverancier zegt dat de bestelling wel is verzonden?

Bij dropshipping blijf jij verantwoordelijk.

Een ander nadeel van dropshipping-leveranciers is dat ze de producten meestal niet exclusief aan jou leveren. Als je de dropshipper via Google hebt gevonden, zijn er waarschijnlijk nog tientallen webwinkels met hetzelfde assortiment. Je hebt dan veel concurrentie. Die bieden de producten misschien al langer aan waarmee ze mogelijk al een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.

Je logistiek uitbesteden betekent uiteindelijk niet dat er nooit meer iets vervelends gebeurt. Al heb jij geen last meer van producten die over datum gaan of restpartijen, jouw dropshipper zal dit risico echt niet zelf dragen. Die kosten berekent de dropshipper waarschijnlijk gewoon door. De marges bij dropshipping zijn daarom lager dan bij zelf inkopen en de handling en logistiek zelf verwerken.

verzenden via leverancier

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping heeft soms een slecht imago, maar ook grote spelers als Coolblue en Bol.com laten de logistiek soms aan hun leverancier over. Voor bepaalde producten werkt het echt goed. Succesvolle dropshipping-producten zijn bijvoorbeeld artikelen die je liever niet op voorraad hebt. Zoals producten die je niet zo vaak verkoopt, maar toch wilt aanbieden als aanvulling op je hoofdassortiment.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Goede dropshippingsoftware

Als je webwinkel is gekoppeld met je leverancier, neemt dropshipping wat logistieke taken uit handen. Zo niet, dan moet je alsnog alle bestellingen handmatig verwerken. Drie oplossingen van webwinkelsoftware waarbij koppelen mogelijk is:

Wix

wixMede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. Via DSers voeg je eenvoudig extra dropship-producten aan jouw webshop toe. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op DSers.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Dropshipment gewoon uitbesteding van logistiek

Uitbesteden van logistiekUiteindelijk is dropshipping niets meer of minder dan je webshop-logistiek uitbesteden, vergelijkbaar met fulfilment. De nadelen en voordelen verschillen per leverancier. Vergelijk het met een boekhouder. Die kost geld, zeker. Maar een goede boekhouder weet dat, calculeert dit in en doet er alles aan om belastingvoordelen te ontdekken waarmee hij of zij zichzelf terugverdient. Een goede dropshipper zal hetzelfde uitgangspunt hebben.

Of dropshipping iets is voor jou, hangt helemaal af van wat je wilt. Denk aan wat je verkoopt, hoeveel je gaat verkopen en hoe jij de onderhandelingen met jouw leverancier ingaat. Informeer altijd even naar de mogelijkheden, maar overweeg ook de voor- en nadelen van zelf de producten opslaan en versturen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dropshipping zijn:

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een werkwijze uit de ecommerce waarbij de producent, groothandel of leverancier het product direct naar de eindgebruiker (de klant dus) stuurt. De webshop verkoopt dus zonder eigen voorraad.

Welke producten kun je dropshippen?

In elke productcategorie is het mogelijk om een dropshipping-leverancier te vinden die voor jou het logistieke deel uit handen wil nemen. Toch zijn sommige producten minder geschikt voor dropshipping. Zo heb je bij kleding te maken met retouren, en dit biedt een groothandel vaak niet aan. Bij cosmetica of voeding zit je al snel met garantie en aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er ook hele goede dropshipping-producten.

Hoe werkt dropshipping?

Samengevat: je gaat een webshop beginnen met het aanbod van een dropshipping-leverancier. Als een klant iets bestelt dat jij inkoopt via dropshipping, dan stuur je deze bestelling door. Vaak gaat dit automatisch door je webwinkel- of boekhoudprogramma te koppelen. De dropshipping-groothandel verstuurt producten rechtstreeks naar de consument.

Wat zijn voordelen van dropshipping?

Door zelf geen eigen voorraad aan te hoeven leggen, maar vanuit de voorraad van de leverancier te leveren, heb je minder werkkapitaal nodig en heb je niet de nadelen van voorraadbeheer. Dit geeft extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook producten aanbieden waarvan je volume eigenlijk te klein is om een eigen voorraad aan te houden

Wat zijn nadelen van dropshipping?

Hoewel je zelf niet verstuurt, blijf je wel verantwoordelijk voor het hele verzendproces. Zeker als je verkoopt aan consumenten is het belangrijk om te weten dat jij aansprakelijk bent voor levertijden, garantie, fouten en alle andere zaken. Daarnaast is het lastiger om je te onderscheiden als de leverancier ook dropshipping aanbiedt voor andere retailers. Verder zijn er praktische nadelen als je het product niet zelf in je magazijn hebt liggen.

Hoeveel marge verdien ik met dropshippen?

Er wordt vaak gezegd dat er met dropshipping weinig te verdienen is. Dat is niet waar.

Natuurlijk is het voor de leverancier wel minder interessant om honderd keer een artikel los naar een eindklant te sturen, dan één keer een grote bestelling voor jou. Maar als je net start met verkopen of als je artikelen wilt verkopen met een lage omloopsnelheid, dan kunnen de kosten van het voorfinancieren, opslaan, of de kosten van restpartijen en verlopen producten veel hoger zijn.

Het inkopen van het artikel is dus vaak duurder, maar afhankelijk van de voorwaarden die je bespreekt met een leverancier kan je met dropshipping een prima marge verdienen.