e-boekhouden

Dropshipping

Steeds meer webwinkeliers beginnen met dropshipping. Handig, omdat je geen producten hoeft in te kopen en geen opslagruimte nodig hebt. Maar wat is dropshipping precies, waar kun je dropshipping-leveranciers en producten vinden en waarom zou je het wel of juist niet mee starten?

Inhoud:

Wat is dropshipping?

dropshipping voor je webshopDropshipping betekent dat je een webwinkel zonder voorraad hebt. Bij een aankoop stuurt de producent, groothandel of leverancier producten rechtstreeks naar het adres van jouw klant. Jouw webwinkel regelt dus niet de logistiek en heeft ook geen eigen voorraad.

Het is een goedkopere manier van ecommerce. Je hoeft niet eerst een voorraad te kopen of op te slaan. Ook gaan producten niet over datum en houd je geen restpartijen over. En als je de bestellingen automatisch doorstuurt, werkt je webwinkel gewoon ook door als jij er een week tussenuit gaat. Alles gaat dan direct via de dropshipper.

Zoek je leveranciers met dropshipping-producten? Het Spaanse dropship-platform Bigbuy.eu biedt met ruim 150.000 artikelen een groot aanbod en snelle levertijden.

Dropshipping-leveranciers en producten vinden

Als je wilt beginnen met dropshipping, moet je op zoek gaan naar goede dropshipping-producten. Platforms waar je die kunt vinden zijn:

 • Bigbuy – Grote Spaanse dropship-leverancier met aanbod van 150.000 producten
 • Oberlo – Plugin voor Shopify waarmee je eenvoudig producten van AliExpress kunt verkopen
 • Salehoo – Database met tienduizenden groothandels wereldwijd
 • Spocket – Europese en Amerikaanse dropshipping-leveranciers
 • dropshippers.nl – overzicht met enkele Nederlandse en Europese groothandels

Voor een groter overzicht kun je kijken op onze pagina met dropshipping-leveranciers.

Je assortiment vergroten en automatiseren

Dropshipping-productenZowel voor grote webshops als voor mensen die net een webwinkel beginnen, werkt dropshipping heel gemakkelijk. Je verdient met  dropshipping meestal iets minder per artikel dan op andere producten maar je kunt hierdoor wel een breed assortiment houden. Het is daarom heel geschikt voor artikelen waar je er meestal niet veel van verkoopt.

Het product wordt automatisch naar klanten verzonden waardoor jij je kunt focussen op de marketing van je webshop. Dropshipping is ook erg geschikt als je eerst wilt testen of een product aanslaat. Dat is zeker nuttig voor nicheproducten of andere nieuwe producten die je eerst eens wilt uitproberen, waarbij de marge nog niet doorslaggevend is.

Voor starters biedt dropshipping nog veel meer voordelen:

 • Geen magazijn nodig
 • Minder startkapitaal nodig
 • Gemakkelijker om risico’s te spreiden
 • Tijdwinst: niet zelf opslaan en inpakken
 • Als jij een dag vrij neemt werkt je bedrijf gewoon door

Een webwinkel starten zonder eigen voorraad

voordelen van dropshippingOmdat je geen magazijn hoeft te huren en geen voorraad inkoopt, is er minder startkapitaal nodig. Dit geeft voor veel starters de doorslag om een webshop met dropshipping te beginnen.

Je kunt direct een breed assortiment aanhouden en gemakkelijk wisselen. Als een product niet aanslaat, kun je morgen andere producten verkopen.

Dropshipping biedt veel flexibiliteit en je hebt weinig startkapitaal nodig om ermee te beginnen.

Je kunt dus je risico’s spreiden, het is makkelijker en het kost minder tijd. Hierdoor kun je sneller je webshop laten groeien. En, hoe gek het ook klinkt, soms is het zelfs winstgevender. Een dropshipper rekent alle kosten natuurlijk door maar omdat de kosten gespreid zijn over grote volumes, zijn ze soms goedkoper dan wanneer je dit allemaal zelf regelt.

Soms is dropshipping echt goedkoper

Dropshipping-productenOmdat een groothandel met grote volumes werkt, kan het goedkoper zijn. Het inkopen van verzenddoosjes doet die in enorme aantallen en producten inpakken gaat bij een hoog volume vaak enorm effectief.

Een grote dropshipper, die voor meerdere webshops levert en daardoor de volumes kan bundelen, kan beter dan jij onderhandelen over verzendkosten bij spelers als PostNL.

Ben je goed in online marketing en wil je een webwinkel beginnen zonder voorraad? Via Shopify kun je jouw webshop direct koppelen aan dropshipping-leveranciers.

Soms kan een dropshipping-leverancier zelfs je klantenservice verbeteren, bijvoorbeeld omdat die betere aflevertijden heeft bij PostNL. Opeens kan jouw webwinkel service verlenen als ‘voor 10 uur ’s avonds besteld, morgen in huis’. Het zijn een paar voordelen die jij misschien niet zelf kunt behalen. Dit is ook waarom zelfs de grotere webwinkels via dropshipping verkopen.

Nadelen van dropshipping

Het logistieke proces van je producten uitbesteden aan een derde partij klinkt gemakkelijk en voordelig. Veel startende webwinkeliers kiezen daarom voor dropshipping. Toch zijn er ook een paar nadelen:

 • Je winstmarge is meestal lager
 • Levertijd is afhankelijk van leveranciers 
 • De concurrentie is soms enorm
 • Geen eigen merknaam op de verpakking

Starters staan vaak niet stil bij de nadelige gevolgen die dropshipping met zich meebrengt. De langere levertijden van een buitenlandse leverancier zijn direct zichtbaar. Maar de nadelen gaan iets verder dan alleen de verzending van het product. Hoewel je misschien geen eigen magazijn meer hebt, inpakwerk hoeft te doen en niet het pakket versturen hoeft, ben jij nog wel aansprakelijk en verantwoordelijk voor de levering van een goed product. Klanten komen bij jou bij een onjuist of defect product.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw webshop

Jij blijft verantwoordelijk bij dropshipping-productenDe klant bestelt een product bij jouw webshop. Als het pakket niet goed aankomt, ben jij dus de eerstverantwoordelijke.

Soms kun je de schade verhalen bij jouw leverancier, bijvoorbeeld bij defecten aan het product. Maar dat gaat een stuk lastiger als je dropshipping-leverancier een bedrijf uit China is waar je verder nauwelijks contact mee hebt. Je bent dan ook erg afhankelijk. Wat doe je als de klant niets ontvangt, maar je leverancier zegt dat de bestelling wel is verzonden?

Bij dropshipping blijf jij verantwoordelijk.

Een ander nadeel van dropshipping is dat je leverancier de producten meestal niet exclusief aan jou levert. Als je de dropshipper via een simpele zoekopdracht in Google hebt gevonden, zijn er waarschijnlijk nog tientallen webwinkels met hetzelfde assortiment. Je moet dan opboksen tegen de concurrentie. En die hebben als voordeel dat ze dezelfde producten al langer aanbieden en misschien al een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.

Je logistiek uitbesteden betekent uiteindelijk niet dat er nooit meer iets vervelends gebeurt. Al heb jij geen last meer van producten die over datum gaan of restpartijen, jouw dropshipper zal dit risico echt niet zelf dragen. Die kosten berekent de dropshipper waarschijnlijk gewoon door. De marges bij dropshipping zijn daarom lager dan bij zelf inkopen en de handling en logistiek zelf verwerken.

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping - wat is het - voordelen en nadelenJe hoort mensen uit de branche weleens zeggen dat echte ondernemers niet kiezen voor dropshipping. Webwinkels die het snelste groeien en het meeste verdienen, werken er meestal niet mee.

De reden is simpel: dropshipping limiteert je. Zo kun je opeens geen persoonlijk briefje meer bij de bestelling doen, waarmee je bedankt voor dat leuke telefoongesprek.

Toch laten grote spelers als Coolblue en Bol.com de logistiek soms ook aan hun leverancier over. Dat is niet omdat ze te lui zijn om het zelf te doen, maar omdat het voor bepaalde producten echt goed werkt. Succesvolle dropshipping-producten zijn bijvoorbeeld artikelen die je liever niet op voorraad hebt. Zoals producten die je niet zo vaak verkoopt, maar toch wilt aanbieden als aanvulling op je hoofdassortiment.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Goede dropshippingsoftware

Als je webwinkel is gekoppeld met je leverancier, neemt dropshipping wat logistieke taken uit handen. Zo niet, dan moet je alsnog alle bestellingen handmatig verwerken. Drie oplossingen van webwinkelsoftware waarbij koppelen mogelijk is:

Shopify

ShopifyDe software van Shopify koppel je gemakkelijk aan dropshippers. Via Oberlo voeg je heel gemakkelijk extra dropship-producten aan jouw webshop toe. Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd bestaande thema’s. Shopify is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle Sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.


Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Meer info op shoppagina.nl


JouwWeb

JouwWebWil je zelf een webshop maken? JouwWeb biedt een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €9 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Dropshipment gewoon uitbesteding van logistiek

Uiteindelijk is dropshipping niets meer of minder dan je webshop-logistiek uitbesteden, vergelijkbaar met fulfilment. Het heeft zo zijn nadelen en voordelen, en die verschillen per leverancier. Vergelijk het met een boekhouder. Die kost geld, zeker. Maar een goede boekhouder weet dat, calculeert dit in en doet er alles aan om belastingvoordelen te ontdekken waarmee hij of zij zichzelf terugverdient. Een goede dropshipper zal hetzelfde uitgangspunt hebben.

Of dropshipping iets is voor jou, hangt daarom helemaal af van wat je wilt. Denk aan wat je verkoopt, hoeveel je gaat verkopen en hoe jij de onderhandelingen met jouw leverancier ingaat. Informeer altijd even naar de mogelijkheden, maar overweeg ook altijd wat de voor- en nadelen zijn van zelf de producten opslaan en versturen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dropshipping zijn:

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een werkwijze uit de ecommerce waarbij de producent, groothandel of leverancier het product direct naar de eindgebruiker (de klant dus) stuurt. De webshop verkoopt dus zonder eigen voorraad.

Wat is geschikt voor dropshipping?

In elke productcategorie is het mogelijk om een dropshipping-leverancier te vinden die voor jou het logistieke deel uit handen wil nemen. Toch zijn sommige producten minder geschikt voor dropshipping. Zo heb je bij kleding te maken met retouren, en dit biedt een groothandel vaak niet aan. Bij cosmetica of voeding zit je al snel met garantie en aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er ook hele goede dropshipping-producten.

Hoe werkt dropshipping?

Samengevat: je gaat een webshop beginnen met het aanbod van een dropshipping-leverancier. Als een klant iets bestelt dat jij inkoopt via dropshipping, dan stuur je deze bestelling door. Vaak gaat dit automatisch door je webwinkel- of boekhoudprogramma te koppelen. De dropshipping-groothandel verstuurt producten rechtstreeks naar de consument.

Wat zijn voordelen van dropshipping?

Door zelf geen eigen voorraad aan te hoeven leggen, maar vanuit de voorraad van de leverancier te leveren, heb je minder werkkapitaal nodig en heb je niet de nadelen van voorraadbeheer. Dit geeft extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook producten aanbieden waarvan je volume eigenlijk te klein is om een eigen voorraad aan te houden

Wat zijn nadelen van dropshipping?

Hoewel je zelf niet verstuurt, blijf je wel verantwoordelijk voor het hele verzendproces. Zeker als je verkoopt aan consumenten is het belangrijk om te weten dat jij aansprakelijk bent voor levertijden, garantie, fouten en alle andere zaken. Daarnaast is het lastiger om je te onderscheiden als de leverancier ook dropshipping aanbiedt voor andere retailers. Verder zijn er praktische nadelen als je het product niet zelf in je magazijn hebt liggen.

Hoeveel marge verdien ik met dropshipping?

Er wordt vaak gezegd dat er met dropshipping weinig te verdienen is. Dat is niet waar.

Natuurlijk is het voor de leverancier wel minder interessant om honderd keer een artikel los naar een eindklant te sturen, dan één keer een grote bestelling voor jou. Maar als je net start met verkopen of als je artikelen wilt verkopen met een lage omloopsnelheid, dan kunnen de kosten van het voorfinancieren, opslaan, of de kosten van restpartijen en verlopen producten veel hoger zijn.

Het inkopen van het artikel is dus vaak duurder, maar afhankelijk van de voorwaarden die je bespreekt met een leverancier kan je met dropshipping een prima marge verdienen.