DigiBoox review
7
(onze review)
In onze laatste DigiBoox-review beoordelen wij het programma met een 7. De online boekhoudsoftware is compleet en gebruiksvriendelijk. De instap of overstap is goed geregeld en de tarieven zijn laag. Ook gebruikers van DigiBoox zijn positief, vooral over de lage kosten en de ondersteuning vanuit de helpdesk.
Inhoud:
Wat typeert DigiBoox?
DigiBoox, tot eind 2024 actief onder de naam DigiBTW, is een boekhoudprogramma voor startende ondernemers en dienstverlenende zzp’ers.
Het levert ook de software voor het boekhoudpakket van Knab. Ondernemers met een zakelijke rekening van deze bank kunnen daar de boekhoudsoftware afnemen voor 14 euro per maand.
Naast de software zelf biedt DigiBoox ook een boekhoudservice. Deze is optioneel, maar als jij tijdelijk wat ondersteuning wil van een boekhouder kun je dit dus aan DigiBoox zelf vragen. Binnen deze service valt onder andere het invoeren van kosten, banktransacties verwerken, boekhoudkundig advies, opstellen van je aangifte inkomstenbelasting en zelfs het controleren of indienen van je btw-aangifte.
Het programma wordt het meest vergeleken met e-Boekhouden, SnelStart en Moneymonk.
Functies van het boekhoudprogramma
DigiBoox heeft een gratis facturatieprogramma en hiermee kun je zelf onbeperkt facturen maken. Dit is vrij compleet, inclusief UBL-bestanden en het versturen van je facturen per e-mail. Je kunt hier zowel eenmalige als terugkerende facturen maken.
Bij het betaalde pakket krijg je daar nog wat functies bij. Samen vormen deze een volledig online boekhoudprogramma.
- UBL-facturen maken in eigen huisstijl
- Abonnementen en periodieke facturen
- iDEAL-integratie (bij een koppeling via Mollie)
- Offertes maken en online accepteren
- Urenregistratie
- Ritten- (of kilometer)-registratie
- Automatische bankkoppeling
- KvK-koppeling (controle relaties via KvK)
- Debiteurenbeheer (facturen herinneren)
- Btw-aangifte
- Afschrijven
- Balans
- Winst- en verliesrekening
- Jaarafsluiting
- Boekhouder-toegang
Functies die niet standaard in DigiBoox zitten zijn:
- Voorraadadministratie is beperkt
- Biedt geen facturatie via Peppol
Hiermee biedt het online boekhoudpakket van DigiBoox alle functies voor zowel de btw-aangifte als de aangifte voor de inkomstenbelasting. Heb je nog boekhoudvragen? DigiBoox is ook telefonisch bereikbaar. Als je meer vragen hebt kun je hiervoor de boekhoudservice afsluiten voor 89 euro per maand.
Een bestaande administratie overzetten
Als je start met het boekhoudprogramma van DigiBoox, en dus de eerste keer inlogt in het systeem, krijg je een overzichtje te zien van zaken om in te stellen voordat je ermee kunt starten. De eerste vraag, zie de afbeelding hieronder, is of je al een boekhouding hebt.
Handig, want de meeste ondernemers zijn meestal al even bezig in Excel voordat ze op zoek gaan naar een boekhoudprogramma. Daarnaast is er waarschijnlijk een grote groep die wil overstappen van boekhoudpakket. Bij DigiBoox houden ze hier direct bij de start rekening mee.
DigiBoox biedt een overstapservice voor ondernemers die hierbij ondersteuning willen, maar je kunt het ook zelf proberen. Voor het overstappen van een ander programma kun je een XAF-bestand importeren. Dit XML-bestand is gemaakt door accountants in samenwerking met de belastingdienst. Veel pakketten hebben deze standaard overgenomen. Daarnaast biedt het een importfunctie voor Excel-bestanden.
Boekhouding importeren via Excel-bestanden
Biedt jouw vorige boekhoudprogramma geen XAF-export of werkte je voorheen via Excel? Daarvoor biedt het ook een importfunctie. Die functie is vrij streng, dus je moet je Excel-bestand eerst aanpassen zodat deze lijkt op het voorbeeld van DigiBoox zelf.
Het biedt hiervoor duidelijke voorbeelden al is er geen toelichting en is de uitleg van foutmeldingen beperkt. Daardoor was het soms toch even zoeken.
Zo hadden wij onze omzet gerubriceerd, zodat we ook per dienst kunnen zien hoeveel omzet dit oplevert. Maar DigiBoox biedt maar één categorie voor omzet. Na het importeren stonden alle facturen op onbetaald, en dit mag je niet zomaar aanpassen in betaald. Uiteindelijk lukte het wel om dit op te lossen.
Ook bij de uitgaven hadden wij grootboekrekeningen die het niet automatisch overneemt. Wel biedt het een grote sortering waaruit je kunt kiezen. In het begin is dat even uitzoeken, maar na een uurtje stoeien met de software hadden wij zonder hulp alle inkomsten en uitgaven van één jaar ingevoerd.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.
Gebruiksvriendelijkheid
Met DigiBoox kun je als zzp’er eenvoudig zelf een zzp-boekhouding opzetten. De software werkt met templates. Bij het maken van een factuur heb je daardoor alleen wat standaardvelden die je invult.
Dat heeft als voordeel dat je facturen altijd voldoen aan de wensen van de belastingdienst. Maar je hebt als nadeel dat je niet zo eenvoudig de betaalmethode of taal kunt aanpassen. Daarvoor moet je eerst de instellingen van je factuursjabloon bijwerken. Wel kun je de vervaldatum bij de factuur zelf aanpassen.
Bankrekening koppelen kost 4 euro per maand
Je kunt een zakelijke bankrekening koppelen voor het importeren van betalingen. Dit loopt via Ponto, die naast de meest bekende banken ook Bunq en Knab herkent. Ponto werkt ook met enkele andere boekhoudprogramma’s samen. DigiBoox rekent hier 4 euro per maand aan kosten voor.
Met zo’n koppeling kun je een deel van het boeken automatiseren. Het programma geeft aan dat het leert van jouw boekhouding. Velden die je bij bij facturen de eerste keer handmatig doet, neemt het bij vervolgfacturen automatisch over, waardoor je steeds minder hoeft te doen.
Inkomende facturen overtypen
Inkomende facturen voeg je aan een Inbox van het boekhoudpakket toe door er een foto van te maken en deze naar een eigen e-mailadres door te sturen. Helaas scant deze de facturen niet. In onze review moesten we zelf daarna handmatig bedragen overtypen en de relatie selecteren.
BTW-aangifte doen
Met DigiBoox kun je de cijfers berekenen voor de btw-aangifte. Je kunt ook de aangifte direct invullen via het boekhoudpakket zelf. Daarvoor kun je gratis een koppeling maken tussen DigiBoox en de belastingdienst. Hiervoor heeft het de brief van de Belastingdienst, of een kopie van je paspoort of ID nodig. De verificatie duurt vaak even dus het is handig om de koppeling vooraf te activeren.
Inkomstenbelastingaangifte
Via de koppeling met de belastingdienst kun je ook zelf je aangifte inkomstenbelasting versturen. De software kan zelf gegevens importeren vanuit de belastingdienst. Denk aan inkomsten uit loondienst, zaken rond je woning of hypotheek of een eerdere voorlopige aanslag.
Voor deze aangifte betaal je 119 euro. Voor 69 regel je ook gelijk de aangifte van je partner. De wizard helpt bij het vinden van aftrekposten via automatische controles. Heb je liever een handmatige controle? Dat is mogelijk voor 399 euro.
Klantenservice
DigiBoox richt zich vooral op starters en dienstverlenende zzp’ers die werken zonder boekhouder. Vaak is de boekhoudkennis van deze groep beperkt en dus is het fijn als het boekhoudpakket goed bereikbaar is voor vragen. Het bedrijf reageert snel op e-mails en biedt ook ondersteuning per telefoon.
Bij vragen van onze redactie kregen wij steeds vriendelijke antwoorden waarmee we goed verder konden. Wij beoordelen de klantenservice van DigiBoox daarom zeer positief. Daarnaast biedt het een Boekhoudservice voor als je écht regelmatig hulp nodig hebt bij jouw boekhouding. Deze hebben wij niet getest.
Kosten DigiBoox
De kosten van DigiBoox zijn goed te overzien. Het gratis facturatieprogramma is al zeer compleet. Als het aantal facturen dat je stuurt nog beperkt is, kun je ze eerst nog zelf in een Excel bijhouden. Je facturatie voldoet dan al aan alle regels van de belastingdienst.
Het volledige pakket kost 14,50 euro per maand, of 150 euro als je jaarlijks betaalt (24 euro korting). Als je een automatische bankkoppeling wilt kost dat 4 euro per maand extra.
Klanten van Knab kunnen het boekhoudpakket ook afnemen via hun bank, voor 12 euro per maand. Daarbij is de koppeling tussen Knab en DigiBoox al inbegrepen.
Wil je online boekhouden en zoek je goede boekhoudprogramma’s? Zie voor een goede vergelijking dan ons overzicht van boekhoudprogramma’s.
Onze reviewscore: 7
In onze review scoort DigiBoox een 7. Het is een goedkoop boekhoudprogramma dat doet wat het moet doen. Vooral voor zzp’ers die een simpel boekhoudpakket zoeken is het eenvoudig in gebruik. Daarnaast lijkt de klantenservice goed op orde. Wij kregen telkens vriendelijke reacties op onze vragen.
Ondernemers die al wat verder zijn lopen mogelijk wel tegen de limieten aan van het programma. Zo zijn de templates van de facturen vrij strak. Als je bepaalde velden op een andere plek wilt zetten, of de layout verder wilt aanpassen, is dat nog niet zo makkelijk.
Niet alleen het design, maar ook de functies zijn gelimiteerd. Zo missen wij wat functies als het bieden van facturen in andere talen, met bijvoorbeeld PayPal of Bancontact als betaalmethode. Verder vonden wij het jammer dat we bij de Inbox factuurnummers of bedragen handmatig moesten overtikken.
Daarbij is een tikfoutje snel gemaakt. Daarnaast bieden andere boekhoudprogramma’s soms ook overzicht in je top-5 klanten of top-5 producten. Bij DigiBoox zijn dit soort overzichten beperkt.