menu
e-boekhouden

Inkomstenbelasting ondernemers

Ook ondernemers moeten inkomstenbelasting betalen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van verschillende factoren. Omdat vooraf niet altijd duidelijk is hoeveel winstgevend je bent en hoeveel uren je besteedt aan de onderneming ligt er bij de aangifte ook veel verantwoordelijkheid bij de ondernemer.

Inhoud:

Inkomstenbelasting bij ondernemers

belastingAls je in loondienst werkt dan houdt je werkgever de inkomstenbelasting vooraf in op je salaris. Als dit later door bonussen of wisselingen in het contract verandert dan kan het zijn dat je aan het einde van het jaar je met een aangifte je inkomstenbelasting moet corrigeren, maar het verschil aan belasting is meestal beperkt. Bij ondernemers werkt dat anders.

Als ondernemers even bezig zijn dan maakt de belastingdienst vooraf een inschatting en betaal je (een deel van) de inkomstenbelasting vooraf. Maar het eerste jaar of jaren waarin je sterk groeit betaal je de inkomstenbelasting achteraf op basis van een eigen aangifte.

Dat komt ook omdat het loon van een ondernemer veel lastiger is te voorspellen. De winst is natuurlijk van invloed, maar ook het aantal uren dat een ondernemer aan zijn onderneming besteedt of de ondernemingsvorm die zijn bedrijf heeft maken uit.

De inkomstenbelasting is voor ondernemers soms vooraf lastig in te schatten.

Aangezien soms vooraf totaal niet duidelijk is wat de inkomsten zullen zijn, wordt in het eerste jaar van een ondernemer vaak geen inkomstenbelasting ingehouden. Dit wordt het eerste jaar achteraf berekend. Daarna wordt de ondernemer periodiek gevraagd om belastingaangifte te doen en een inschatting op te geven van zijn te verwachten inkomen. Tenminste, als de belastingdienst vindt dat er sprake is van een onderneming.

Boekhoudprogramma’s bieden meestal wel een indicatie van de inkomstenbelasting. Vergelijk ze makkelijk en snel in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Je zou denken: ik schrijf mij in bij de KvK en hierna ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting. Meestal gaat deze vlieger op maar er zijn wel meer voorwaarden waar de belastingdienst naar kijkt. Een inschrijving bij de KvK is niet altijd voldoende. De belastingdienst kijkt hiervoor naar verschillende zaken, waaronder bijvoorbeeld de volgende punten:

  •  winst
  •  zelfstandigheid
  •  kapitaal
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden
  •  klantenkring
  •  wel of geen hobby
  •  presentatie aan de buitenwereld
  •  ondernemersrisico
  •  aansprakelijk voor de schulden van de onderneming

Ondernemer voor de inkomstenbelasting? Daarvoor gelden voorwaarden!

Urencriterium ondernemers

belastingdienstJe hoeft niet aan alle punten te voldoen, maar bij elkaar geven deze wel een goede indicatie. Als er bijvoorbeeld een jaar geen winst is gemaakt kan dat een keer gebeuren maar over het algemeen verwacht de belastingdienst dat je jaarlijks aan de meeste van bovenstaande factoren voldoet. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je minimaal 1225 uur per kalenderjaar (3 dagen per week) aan de onderneming besteden.

Dat hoeven niet allemaal winstgevende uren te zijn, ook het lezen van deze website kan hier bijvoorbeeld onder vallen. Maar een sluitende agenda die aangeeft dat je minimaal 3 dagen per week aan de onderneming hebt gewerkt kan nodig zijn. Dit kan dan weer bewezen worden met offertes, visitekaartjes van bezoeken, een klantenkring, omzet en ander bewijsmateriaal.

Zelfstandigenaftrek

Ondernemers die kunnen aantonen dat ze ondernemen hebben een hogere belastingvrije voet dan mensen in loondienst. Dit is om het ondernemerschap te stimuleren. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de winst en en heffingskortingen. Daarnaast krijgen startende ondernemers de eerste drie jaar een extra startersaftrek bovenop de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekposten zijn alleen van toepassing als de ondernemer voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Ondernemers die voldoen aan de voorwaarden krijgen extra belastingvoordelen.

Inkomstenbelasting vooraf reserveren

Met uitzondering van het oprichtingsjaar dien je als ondernemer meestal vooraf een inschatting te maken en alvast een voorschot te betalen voor de inkomstenbelasting van dat jaar. Vervolgens kun je al het geld dat binnenkomt zelf opmaken. Slim is dat niet, want achteraf controleert de belastingdienst wel of het voorschot dat is betaald ook werkelijk klopt. Indien er meer winst is gemaakt zul je ook meer inkomstenbelasting moeten betalen.

Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Voor ondernemers die geen software hebben aangeschaft voor de boekhouding en geen belastinggeld hebben gereserveerd kan de naheffing een groot probleem worden. Mede omdat de belastingdienst waarschijnlijk ook een hoger voorschot zal vragen voor het jaar erna. Als je deze ook nog moet betalen in een maand waarin je omzetbelasting afdraagt, kan de belastingdruk tijdelijk echt fors zijn. Bij elkaar kan dit hoog oplopen. Natuurlijk kun je de winst voor het jaar erop lager schatten dan de werkelijkheid. Maar daarmee veroorzaak je in het jaar erop eenzelfde probleem.

Boekhoudprogramma’s bieden meestal wel een indicatie van de inkomstenbelasting. Vergelijk ze makkelijk en snel in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Vooraf de inkomstenbelasting opzij zetten

Het geld dat moet worden overgemaakt naar de belastingdienst is niet van jou. Het is dan ook aan te raden van elke euro die in rekening gebracht wordt een reservering voor inkomstenbelasting alvast opzij te zetten. Dit kan bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening. Of er kan bij de belastingdienst een verzoek gedaan worden om maandelijks de inkomstenbelasting af te dragen.

Deze bedragen blijven dan te overzien en het verplicht je tevens om alles elke maand weer goed op een rijtje te zetten. Een eenvoudig boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de inkomstenbelasting zijn:

hoeveel inkomstenbelasting betalen ondernemers?

Net als in loondienst betaal je over je inkomen een percentage belasting. Hoeveel dit is, is dus helemaal afhankelijk van jouw belastbare inkomen. Ondernemers hebben soms wel een lagere belastingdruk door fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek. Al zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

Wanneer doe ik een inkomstenbelastingaangifte?

Als ondernemer doe je meestal jaarlijks belastingaangifte voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst zal je hiervoor een verzoek toesturen.

Hoe doe ik aangifte voor de inkomstenbelasting?

Je kunt de aangifte voor de inkomstenbelasting zelf doen of laten verzorgen door een boekhouder. De aangiftes voor de omzetbelasting doen ondernemers vaak zelf. De inkomstenbelasting is vanwege fiscale voordelen of persoonlijke aftrekposten wat lastiger maar zeker niet onmogelijk.