menu

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Ondernemers met een eenmanszaak of VOF als ondernemingsvorm moeten net als mensen met een baan inkomstenbelasting betalen. Als iemand begint aan een baan krijgt hij echter vooraf te horen hoeveel hij zal verdienen. In ieder geval is daar dan al een goede schatting van te maken, en de werkgever zal belasting inhouden op het salaris. Als dit later door bonussen of wisselingen in het contract verandert wordt er aan het einde van het jaar een correctie op aangebracht. Over het algemeen krijgen mensen met een baan het geld dat naar de Belastingdienst gaat niet eerst in handen.

Voor ondernemers is dit anders. Aangezien vooraf totaal niet duidelijk is wat de inkomsten zullen zijn, wordt in het eerste jaar van een ondernemer vaak geen inkomstenbelasting ingehouden. Dit wordt het eerste jaar achteraf berekend.

Voorwaarden voor ondernemers
Ondernemers voldoen niet zomaar aan het etiket “ondernemer”: voordat zij dit volgens de Belastingdienst zijn moet er aan enkele voorwaarden worden voldaan:

  •  winst
  •  zelfstandigheid
  •  kapitaal
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden
  •  klantenkring
  •  wel of geen hobby
  •  presentatie aan de buitenwereld
  •  ondernemersrisico
  •  aansprakelijk voor de schulden van de onderneming

Bovenstaande punten zijn geen harde eis, maar hierop wordt wel gelet. Als er bijvoorbeeld een jaar geen winst is gemaakt kan dat een keer gebeuren. Over het algemeen verwacht de Belastingdienst dat aan bovenstaande factoren wordt voldaan. Om aan de zelfstandigenaftrek te voldoen wordt verder door de Belastingdienst verwacht dat er minimaal 1225 uur per kalenderjaar (3 dagen per week) aan de onderneming wordt gewerkt. Dat hoeven niet allemaal winstgevende uren te zijn, ook het lezen van deze website kan hier bijvoorbeeld onder vallen, maar een sluitende agenda die aangeeft dat er minimaal 3 dagen per week aan de onderneming wordt gewerkt kan nodig zijn. Dit kan dan weer bewezen worden met offertes, visitekaartjes van bezoeken, een klantenkring, omzet etc.

Zelfstandigenaftrek
Ondernemers die kunnen aantonen dat ze ondernemen hebben een hogere belastingvrije voet dan mensen in loondienst. Dit is om het ondernemen te stimuleren. Hoeveel dit is is afhankelijk van de winst en en heffingskortingen. Daarnaast krijgen startende ondernemers de eerste drie jaar een extra startersaftrek bovenop de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekposten zijn alleen van toepassing als de ondernemer voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Ondernemers failliet door belastingaanslag
Van alle facturen (rekeningen) die verstuurd worden kan de ondernemer het geld in theorie 100% weer zelf opmaken. Periodiek moet de ondernemer wel een belastingopgave invullen voor de belastingdienst. Als deze ziet dat de ondernemer dat jaar winst gemaakt heeft moet achteraf deze belasting toch nog worden berekend. Dit betekent dat achteraf zo’n 30%-50% van de winst afgedragen moet worden. Boekhoudsoftware geeft vaak al een schatting.

Voor ondernemers die geen software hebben aangeschaft voor de boekhouding en geen belastinggeld hebben gereserveerd kan dit een groot probleem worden. Deze belastingaanslag komt meestal rond april. Dezelfde maand als waarin de omzetbelasting van het eerste kwartaal moet worden afgedragen. Verder wil de belastingdienst rond dat moment weten wat je verwacht dat in dat jaar de winst zal zijn en hierop vast een eerste belasting aanslag voorschot op ontvangen. Dat betekent dat in de maand april na het eerste kalenderjaar de belastingdienst het volgende wil hebben:
30% van de winst van afgelopen jaar
21% over de winst van afgelopen kwartaal (BTW)
30% van de te verwachten winst voor komend jaar.

Natuurlijk kun je de winst veel lager schatten (dan deze in werkelijkheid zal worden) en hoef je hierover dus bijna geen belasting te betalen. Maar de overige belastingen moeten wel snel worden overgemaakt naar de belastingdienst. En er is geen bank die dan nog deze belastingschulden wil voorfinancieren.

Vooraf preventief belasting opzij zetten
Het geld dat moet worden overgemaakt naar de belastingdienst is niet van jou. Het is dan ook aan te raden van elke euro die in rekening gebracht wordt een reservering voor inkomstenbelasting alvast opzij te zetten. Dit kan bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening. Of er kan bij de belastingdienst een verzoek gedaan worden om maandelijks de inkomstenbelasting af te dragen. Deze bedragen blijven dan te overzien en het verplicht je tevens om alles elke maand weer goed op een rijtje te zetten. Een goed boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.