menu
e-boekhouden

Inkomstenbelasting

Als ondernemer met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de behaalde winst. Gelukkig zijn er extra belastingvoordelen voor ondernemers met een eenmanszaak. Hoeveel dit is, is afhankelijk van verschillende factoren. Hier ligt ook veel verantwoordelijkheid bij jou als ondernemer.

Inhoud:

Inkomstenbelasting ondernemers met een eenmanszaak

belastingdienstOf je nu als zzp’er inkomstenbelasting betaalt of een onderneming hebt met personeel maakt niet uit: inkomsten uit een eenmanszaak zijn resultaat uit werk, en vallen in box-1. Wel zijn er aftrekposten zodat je niet over het hele bedrag belasting betaalt. Tenminste, als de belastingdienst vindt dat er sprake is van een onderneming.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Je zou denken: ik schrijf mij in bij de KvK en hierna ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting. Meestal gaat deze vlieger op maar er zijn wel meer voorwaarden waar de belastingdienst naar kijkt, waaronder:

  •  winst;
  •  zelfstandigheid;
  •  kapitaal;
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden;
  •  klantenkring;
  •  wel of niet hobbymatig;
  •  presentatie aan de buitenwereld;
  •  ondernemersrisico;
  •  aansprakelijk voor de schulden van de onderneming

Je hoeft niet aan alle punten te voldoen, maar bij elkaar geven deze wel een goede indicatie. Als er bijvoorbeeld een jaar geen winst is gemaakt kan dat een keer gebeuren maar over het algemeen verwacht de belastingdienst dat je jaarlijks aan de meeste van bovenstaande factoren voldoet. Aan uren moet je minimaal 1225 uur per kalenderjaar (3 dagen per week) aan de onderneming besteden (urencriterium). Als je niet aan deze voorwaarden voldoet kom je niet in aanmerking voor enkele fiscale voordelen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting? Daarvoor gelden voorwaarden!

belasting
Inkomstenbelasting zzp’er berekenen

Jaarrekening en balans maken

Voordat je je inkomstenbelasting goed kunt berekenen heb je eerst een jaarrekening en balans nodig. Dit kun je zelf uitrekenen, maar je kunt deze ook maken via een boekhoudprogramma. Je kunt een belastingaangifte laten doen door een boekhouder, maar als je als zzp’er werkt en de inkomstenbelasting zelf wilt uitrekenen mag dat ook.

Inkomstenbelasting berekenen (eenmanszaak)

Als je voldeed aan bovenstaande voorwaarden dan kom je als ondernemer met een eenmanszaak in aanmerking voor aftrekposten. Deze mag je van de winst afhalen. Hierna blijft het belastbare inkomen over en kun je de inkomstenbelasting berekenen. De meeste ondernemers laten dit berekenen door een boekhouder, of maken gebruik van een goed boekhoudprogramma. Heb je een kleine eenmanszaak en werk je bijvoorbeeld als zzp’er? De inkomstenbelasting kun je dan soms ook zelf via software berekenen.

Voordat je jouw inkomstenbelasting berekent moet je eerst je belastbare inkomen berekenen. Hiervoor neem je de gemaakte winst, en haal je de zakelijke aftrekposten hier vanaf. Als je als zzp’er werkt in jouw eenmanszaak kun je in aanmerking komen voor extra aftrekposten. Het is dan wel noodzakelijk om door de belastingdienst erkend te zijn als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Voldoe je aan de eisen, dan kan je onder andere in aanmerking voor:

Het belastbare inkomen is het inkomen, waarover je de inkomstenbelasting betaalt. Dit inkomen kan per persoon enorm verschillen.

Voorbeeldberekening belastbare inkomen

Om de inkomstenbelasting van een zzp’er met een eenmanszaak te kunnen berekenen is niet moeilijk, maar er komt wel veel bij kijken. Om nu toch een idee te krijgen van de belastingdruk van een eenmanszaak kunnen we wel vast een indicatie van de inkomstenbelasting geven. Daarvoor begin je met een berekening van de bruto-winst. Dit is het resultaat van je omzet min de kosten.

Jaaromzet € 60.000
Kosten € 10.000 –
Winst € 50.000

Dit bedrijf heeft dus 50.000 euro winst gemaakt. Meestal is het niet zo zwart-wit want naast kosten kun je ook te maken hebben met reserveringen (zoals de FOR), afschrijvingen of bijtellingen (auto). In dit fictieve geval houden we wel deze winst aan. Dit is de bruto-winst, maar hier gaan nog aftrekposten vanaf. Stel dat dit een startende zzp’er is die voldoet aan de eisen van de belastingdienst. Dan heeft hij recht op de maximale zelfstandigenaftrek (over 2020 is dit 7.030 + 2.123 = 9.153). Hierna mag ook de MKB-winstvrijstelling van het bedrag afgehaald worden (14% in 2020).

Winst € 50.000
Zelfstandigen- & startersaftrek € 9.153 –
14% MKB-vrijstelling € 5.719 –
Belastbaar inkomen € 35.128

Het belastbaar inkomen bij een winst van 50.000 is in dit geval dus € 35.128. Nu kunnen we kijken naar de boxen en de inkomstenbelasting berekenen.

Inkomstenbelasting box 1: inkomen uit werk en wonen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een “boxenstelsel” om de inkomstenbelasting te berekenen. Verschillende tarieven worden gebruik voor verschillende delen van het inkomen. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting. Box 1 wordt gebruikt voor de winst uit de onderneming. Box-2 gaat over aandelen en is niet van toepassing bij ons voorbeeld van een ondernemer met eenmanszaak en box-3 gaat over privévermogen, en laten we hier ook buiten beschouwing.

inkomstenbelastingVoordat we het bedrag invoeren in box-1 moeten we het bedrag nog verlagen met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk.

Daarna heb je een belastbaar inkomen berekend. Het bedrag dat je overhoudt moet je belasting over betalen. Box-1 werkt met verschillende schijven dus hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage belasting is dat je daarover moet betalen.

Hoeveel het in ons voorbeeld exact is, is lastig te zeggen. Het is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. De belasting wordt complexer wanneer er meer zaken spelen als een eigen huis (hypotheekaftrek), auto van de zaak (bijtelling) of investeringen om maar wat te noemen. Dit kan meer aftrekposten opleveren, maar ook extra belasting. Het is in ieder geval verstandig om een extra bedrag opzij te zetten voor mogelijke naheffingen van de belastingdienst.

Inkomstenbelasting betalen

Bij starters zijn de inkomsten vooraf zo onduidelijk dat het eerste jaar de belastingdienst inkomstenbelasting achteraf berekent. Ondernemers die langer bezig zijn kunnen vooraf  belastingaangifte doen en vast een inschatting opgeven van het te verwachten inkomen. De belasting betaal je niet automatisch maar moet je zelf handmatig overboeken naar de belastingdienst.

Je moet het dus zelf bijhouden en zelf vooraf het geld voor de inkomstenbelasting reserveren. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. De bedragen kun je overboeken naar een aparte spaarrekening of je kunt de belastingdienst verzoeken om maandelijks de inkomstenbelasting af te dragen. De bedragen blijven dan te overzien en het verplicht je tevens om alles elke maand weer goed op een rijtje te zetten.

Boekhoudprogramma’s bieden meestal wel een indicatie van de inkomstenbelasting. Vergelijk ze makkelijk en snel in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de inkomstenbelasting zijn:

Hoe veel inkomstenbelasting betalen ondernemers?

Net als in loondienst betaal je over je inkomen een percentage belasting. Hoeveel dit is, is dus helemaal afhankelijk van jouw belastbare inkomen. Ondernemers hebben vaak wel een lagere belastingdruk door fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek. Al zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

Wanneer doe ik een inkomstenbelastingaangifte?

Als ondernemer doe je meestal jaarlijks belastingaangifte voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst zal je hiervoor een verzoek toesturen.

Hoe doe ik aangifte voor de inkomstenbelasting?

Je kunt de aangifte voor de inkomstenbelasting zelf doen of laten verzorgen door een boekhouder. De aangiftes voor de omzetbelasting doen ondernemers vaak zelf. De inkomstenbelasting is vanwege fiscale voordelen of persoonlijke aftrekposten wat lastiger maar zeker niet onmogelijk.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik als zzp'er betalen?

De inkomstenbelasting is gelijk voor zowel mensen in loondienst als zzp’ers met een eenmanszaak. Toch betaal je als zzp’er meestal minder inkomstenbelasting dan in loondienst bij een vergelijkbaar bruto-inkomen. Maar als je winst boven de vrijstellingen uitkomt moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. Hoeveel is lastig om te zeggen want het is afhankelijk van veel factoren.

Al kun je wel snel een schatting maken. Bijvoorbeeld door eerst je belastbare winst te berekenen en te kijken welke aftrekposten van toepassing zijn. Een boekhoudprogramma kan hierbij helpen, maar je kunt het ook zelf berekenen.

Welk percentage is de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak?

De percentages van de inkomstenbelasting zijn gebaseerd op het belastbare loon. Hierin zijn geen uitzonderingen voor ondernemers, dus de percentages van de inkomstenbelasting zijn bij een eenmanszaak hetzelfde als voor mensen in loondienst.

Toch betaal je als ondernemer meestal minder inkomstenbelasting dan in loondienst bij een vergelijkbaar bruto-inkomen. Dit komt door aftrekposten, die het belastbare inkomen verlagen. Een boekhoudprogramma die ook de inkomstenbelasting berekent houdt hier meestal al rekening mee. Je kunt ook zelf een berekening maken om te zien hoeveel belasting je moet betalen. Je inkomen baseer op je basis van je eigen administratie.

Als ik mijn aangifte heb ingediend: hoe betaal ik de inkomstenbelasting?

Een boekhouder of boekhoudprogramma zal direct na de aangifte een indicatie geven van wat je moet betalen. Meestal is deze correct, maar nadat je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt ingediend laat de belastingdienst nog definitief weten hoeveel je moet betalen.

Je hoeft dus niet direct na de aangifte te betalen, maar kunt wachten op de definitieve uitkomst van de belastingdienst. Zodra je deze hebt ontvangen zal hierop ook een betalingstermijn worden genoemd. Je dient dan het bedrag voor deze betalingstermijn over te maken. Deze betaaltransactie dien je zelf handmatig door te voeren via je eigen bank.