e-boekhouden

Urenregistratie

Een goede urenregistratie helpt je bij het bijhouden van je gewerkte uren. Zo zie je precies wat je aan de klant moet factureren en welke activiteiten of klanten de meeste tijd kosten. Daarnaast kan het helpen om het urencriterium te bewijzen.

Online software voor de urenregistratie

Online urenregistratie en facturatie softwareOnline is er veel software voor de urenregistratie te vinden. De betere oplossingen slaan alles online op, en bieden via een eigen app of goede mobiele site ook oplossingen om het via een smartphone te beheren. Daarnaast is een koppeling met facturatie voor uren-schrijvende ondernemers aan te raden.

Een koppeling met een goed boekhoudprogramma, waarin urenregistratie niet standaard is meegenomen, kan natuurlijk ook. Een koppeling met je agenda kan handig zijn. Als je op uurbasis factureert kan een goede projectadministratie ook een mooie aanvulling bieden. Drie voorbeelden van software voor de urenregistratie:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Overal eenvoudig uren registreren, boekhouden & factureren op een manier die u begrijpt. 15 maanden helemaal GRATIS! Trustpilotbeoordeling 9,3! Maak nu uw gratis account aan.

Gratis
 • Alles in 1 pakket
 • Incl. Mobiele app
 • Uitstekende helpdesk
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (299)

Dé makkelijkste urenregistratie app voor ondernemers - Registreer gemakkelijk je gewerkte uren & ritten - Gebruik onze handige timer - Zet je uren om naar een factuur - Maak nu je gratis account aan en probeer het zelf!

€ 5,00 per maand
 • Uren, Ritten en meer
 • Uurtje? Factuurtje!
 • Handige App met Timer
Bekijk de website

Teamleader

Houd gepresteerde uren automatisch of manueel bij en bewaar het overzicht over de prestaties voor een klant of project. Verwerk je geregistreerde, factureerbare uren tot een factuur en houd je ongefactureerde uren inzichtelijk!

€ 50,00 per maand
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Mobiele app en tablet
 • Uren meteen factureren
Bekijk de website

Urenregistratie verplicht?

Het registreren van je uren is niet verplicht. Ook niet voor de belastingdienst. Voor het urencriterium ben je verplicht om minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf te steken. Door een urenregistratie bij te houden kun je aantonen dat je deze uren daadwerkelijk hebt gemaakt.

Maar veel ondernemers houden hun uren helemaal niet bij en maken wel gebruik van de belastingvoordelen die hierbij horen. Voor een startende ondernemer kan dat gek klinken. Overal wordt je gewaarschuwd dat je je uren goed moet registreren en dat dit je veel kan opleveren. Maar als al voldoende blijkt dat jij ruimschoots aan die 1.225 uren komt, zal de belastingdienst je niet om je geregistreerde uren vragen.

Het registreren van je uren is niet verplicht.

Bijvoorbeeld als je meerdere medewerkers in dienst hebt of als uit je omzet of bedrijfsactiviteit blijkt dat je fulltime werkt. Een eigenaar van een winkel waaruit uit de openingstijden al blijkt dat hij het urencriterium haalt zal dus minder snel om zijn bewijslast voor de tijdsregistratie worden lastiggevallen dan een webshop-eigenaar die vanuit huis werkt. Ondanks dat urenregistratie niet verplicht is houden ondernemers het toch vaak bij.

Online urenregistratie en facturatie

Ondernemers die al even bezig zijn willen vaak meer inzicht in hun uren, om te schatten waar de tijd nu eigenlijk heengaat, welke werkzaamheden rendabel zijn en welke activiteiten aardig wat tijd kosten, maar te weinig opleveren. Werk je op basis van een project- of uurtarief, dan is een urenregistratie een belangrijk hulpmiddel om het juiste bedrag te kunnen factureren aan je klant.

Daarnaast kun je met urenregistratie-software eenvoudig berekenen hoe lang je gemiddeld met een bepaalde taak of project bezig bent en wat de kostprijs is van je werkzaamheden. Zo kun je, als je een offerte maken gaat, veel nauwkeuriger een inschatting maken van de hoeveelheid werk en de bijbehorende kosten. En als je medewerkers in dienst hebt, is dat natuurlijk ook voor hen van toepassing.

Een urenregistratie is niet verplicht, maar het kan wél heel handig zijn!

Losse urenregistratie-software in plaats van totaalpakket?

Veel boekhoudprogramma’s bieden een complete oplossing voor de administratie. Of het nu gaat om de salaris-, kilometer-, of rittenregistratie tot aan hrm, relatiebeheer en erp-oplossingen aan toe. Als jij een kleine eenmanszaak hebt en naast je eigen uren eigenlijk niets verkoopt, maakt dit de boekhouding alleen maar onnodig moeilijk. Een losse oplossing voor de urenregistratie en facturatie is dan eenvoudiger.

Urenregistratie van projecten zelf bijhouden

Besluit je om de urenregistratie (in eerste instantie) zelf op te zetten, zorg er dan voor dat jouw overzicht in ieder geval de volgende onderdelen bevat:

 • Categorieën: geef hierbij aan of het om een kernactiviteit of ondersteunende werkzaamheid als het bijhouden van de administratie gaat
 • Uren: verdeel deze onder in uren die je kunt factureren en niet-declarabele uren
 • Werkzaamheden: beschrijf kort wat je precies hebt gedaan
 • Opdrachtgevers: voor wie heb je gewerkt

Urenregistratie: welke opties zijn er?

Wanneer je even op onderzoek uitgaat, zie je dat er talloze urenregistratie-programma’s zijn waarmee je de gewerkte uren eenvoudig kunt bijhouden. Zo heb je talloze losse programma’s voor de urenregistratie maar er zijn ook oplossingen waarmee je de uren gelijk kunt verwerken als je facturen gaat maken.  je kunt er ook voor kiezen om een simpele module in een eenvoudig boekhoudprogramma te gebruiken. Hiermee kun je naast de gewerkte uren ook meteen de rest van je administratie bijhouden. De meeste startende en kleine bedrijven hebben genoeg aan een los programma voor de urenregistratie.

De meeste kleine bedrijven hebben genoeg aan een los urenregistratie-programma.

Neemt het aantal klanten toe of ga je werken met personeel, dan is een online boekhoudprogramma met een geïntegreerde urenregistratie vaak een interessantere keuze. In het geval van personeel kun je bijvoorbeeld elk personeelslid een eigen uurtarief geven. In combinatie met de gewerkte uren kun je vervolgens precies (laten) berekenen wat je moet factureren aan welke klant.

Gewerkte uren bijhouden via Excel

Je kunt ook gewerkte uren bijhouden via Excel. Voor de belastingdienst maakt het niet uit voor welke oplossing je kiest, zolang je maar kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Dus ook als je het fijn vindt om de gewerkte uren handmatig op te schrijven in een notitieboekje of agenda mag dit, als je het maar consequent doet.

Hoewel je met een urenregistratie-formulier van Excel ook al totalen, gemiddelden en verhoudingen kunt berekenen, vinden de meeste ondernemers het prettiger om met een online urenregistratieprogramma te werken. Vooral omdat je gewerkte uren dan sneller inboekt. Dit is bij Excel toch minder eenvoudig. Dan worden gewerkte uren vaak achteraf ingeschat en (foutief) ingevuld. Al werkt steeds meer software ook op je telefoon, zodat je overal eenvoudig je uren kunt bijhouden. Een ander voordeel van urenregistratiesoftware is dat je het kunt koppelen met een boekhoudprogramma, waardoor je de gegevens meteen kunt gebruiken voor de facturatie.

Online urenregistratie en facturatie in één pakket

De keuze voor een urenregistratie- of boekhoudpakket is vooral een kwestie van functionaliteiten vergelijken. Wanneer je vrijwel altijd op kantoor bent, zal het waarschijnlijk minder belangrijk voor je zijn dat je de uren kunt bijhouden via een mobiele app. Reis je veel van hot naar her voor afspraken of werk je veelal op locatie, dan kan deze functie nuttig zijn. Verder is het goed om te kijken of je de software kunt koppelen aan je facturatie en of het programma fijn in gebruik is. Daarvoor is het goed om er een paar eerst te proberen voordat je een keuze maakt.

Ben je op zoek naar een facturatieprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van facturatieprogramma’s.