Ondernemen & internet
menu

Boekhoudprogramma

Wat is het beste online boekhoudprogramma in 2021? En wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Met dit overzicht van boekhoudprogramma’s kun je zelf snel een keuze maken voor jouw bedrijf.

Boekhoudprogramma’s overzicht

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Proefperiode  Prijzen 

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!
Proefperiode  Prijzen 

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.
Proefperiode  Prijzen 

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Visma

★ ★ ★ ★ ☆ (433)

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €18 per maand heb je boekhouding en facturatie geregeld inclusief app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!
Proefperiode  Prijzen 

€ 18,00 per maand
 • #1 Gebruiksvriendelijk
 • Uitstekende helpdesk
 • Met bankkoppeling
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (208)

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl
Proefperiode  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website

Reeleezee

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ (172)

Al sinds 2002 helpt Reeleezee tienduizenden ondernemers de boekhouding real easy te maken en is het uitvinder van online boekhouden. Je gehele boekhouding automatisch up-to-date met web & app. Waar je ook bent. Reeleezee biedt alle service en support die jij nodig hebt. Dat maakt Reeleezee: supporter van ondernemers. Start 30 dagen gratis!
Proefperiode  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • Gebruiksvriendelijk
 • Bespaar tijd en geld
 • Altijd & overal
Bekijk de website

Tellow

Tellow gelooft in de toekomst van freelancen. Onze boekhoudtool is daarom zo gebouwd dat je zelfs zonder boekhoudkennis een volledige en veilige administratie hebt. Met Tellow heb je een compleet boekhoudpakket waarmee je facturen en offertes stuurt, automatisch bonnen en inkoopfacturen verwerkt en altijd overzicht hebt in je financiën.
Proefperiode  Prijzen 

Vanaf € 9,99
 • Ultiem gemak
 • Speciaal voor zzp'ers
 • 30 dagen proefperiode
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ☆ ☆ (2127)

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Proefperiode  Prijzen 

€ 39,00 per maand
 • Win veel tijd
 • Eenvoudig factureren
 • 220+ koppelingen
Bekijk de website

Unit4 Bedrijfssoftware

★ ★ ★ ★ ☆ (171)

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 100.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!
Proefperiode  Prijzen 

Vanaf € 39,00
 • 40 jaar ervaring
 • Altijd overal inzicht
 • > 100.000 klanten
Bekijk de website

Gekko

Kleine ondernemers hebben andere behoeftes dan grote bedrijven als het aankomt op de administratie. Gekko maakt boekhouden simpel. Geen complexe functies of ingewikkelde boekhoudtermen. Een gratis online boekhoudpakket dat alles heeft voor de kleine ondernemer. Meld je aan op www.getgekko.com om het gratis zelf te proberen.
Proefperiode  Prijzen 

Gratis
 • Gratis
 • Makkelijk in gebruik
 • Mobiele apps
Bekijk de website

Een eerste boekhouding opzetten

Als ondernemer moet je de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van jouw cijfers. Je bent dus verplicht om te boekhouden. Ga je in 2021 voor het eerst een financiële administratie opzetten? Dan moet je bedenken hoe je facturen maken gaat, belastingaangifte doet en de administratie bewaart.

De meeste tijd zit in het maken van facturen of bijhouden van betalingen. Daarnaast moet je elk kwartaal een btw-aangifte doen. Veel ondernemers gebruiken dat moment ook om de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij te werken. Een online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen maar je mag ook boekhouden in Excel.

Online boekhoudprogramma of toch kiezen voor Excel?

boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma voor het mkb

Of Excel voor jouw administratie voldoende is, of dat een online boekhoudprogramma beter is, hangt af van je boekhouding. Een boekhoudprogramma biedt veel ondersteuning en vrijwel alle oplossingen voldoen aan de wensen die de belastingdienst heeft. Maar de boekhouding van zzp’ers is, vergeleken met een gemiddelde mkb-onderneming, meestal vrij simpel. Soms kan het ook via Excel.

Voor kleine bedrijven is dit vrijwel de hele administratie en soms kun je dit prima boekhouden in Excel. Al zijn er ook veel online boekhoudprogramma’s die zich richten op zzp’ers. Hiermee kun je eenvoudig facturen maken en betalingen bijhouden. Dat bespaart vooral tijd en soms is dat al reden om te kiezen voor een boekhoudprogramma.

Een boekhoudprogramma maakt factureren en boekhouden een stuk makkelijker!

Zelf omzetbelasting en inkomstenbelasting indienen

Maar een boekhoudpakket is pas echt belangrijk als je ook zelf de aangifte van de omzet- en inkomstenbelasting wil indienen. Facturen maken via Word en Excel is nog mogelijk. Maar  een balans en jaarrekening of overzicht van afschrijvingen is meestal niet meer via Excel te maken. Bij een boekhoudprogramma rollen deze zaken bijna automatisch uit de software.

Met bovenstaande overzicht kun je zelf een online boekhoudprogramma vergelijken. Wil je meer (achtergrond-)informatie over een specifiek boekhoudpakket? Bijvoorbeeld ook de laatste nieuwsberichten, kosten en ervaringen van e-Boekhouden, Exact Online of Moneybird? Gebruik dan ons zoekveld bovenaan deze pagina.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Eenvoudig boekhoudprogramma Niet elk boekhoudprogramma is even geschikt. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je nog maar net voor jezelf begonnen en heb je weinig budget maar wil je wel professionele facturen maken? In bovenstaande overzicht staan ook verschillende online boekhoudprogramma’s voor starters.

Vaak zijn de eerste drie facturen gratis, het andere grote voordeel is dat deze programma’s meestal simpel in gebruik zijn. Voor starters zijn er zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden. De kosten verschillen per boekhoudprogramma. Zeker zzp’ers zullen dit meenemen in hun vergelijking.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het mkb!

Niet alleen de prijs is verschillend. Een goedkoper boekhoudprogramma biedt soms minder mogelijkheden. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een boekhoudprogramma ook automatisch herinneringen kan versturen, gemakkelijk periodieke facturen verstuurt en een koppeling heeft met de bank om transacties te controleren. Groeit je bedrijf of boekhouding en wil je iets meer controle en inzicht in de boekhouding? Kies dan voor een online boekhoudprogramma dat iets meer mogelijkheden biedt voor bedrijven uit het mkb.

Overzicht van functies voor het mkb om op te letten in 2021

Het is belangrijk dat een boekhoudprogramma jou een goed overzicht geeft van je cijfers en dat je hier gemakkelijk mee kunt werken. Maar als je voor je klanten-, debiteuren-, of personeelsadministratie vervolgens allemaal extra software moet aanschaffen is het misschien beter om gelijk één goed pakket te kopen. Handige functies voor het mkb die lang niet in alle online boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Andere eigenschappen zijn natuurlijk de kosten van de boekhoudprogramma’s en of deze bij je bedrijf past. Een duurder boekhoudpakket kan bijvoorbeeld voordeliger uitpakken dankzij betere functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke app voor de rittenregistratie. Als je bedrijf groeit neemt ook het belang toe van een snel programma. Ook opties als het bijhouden van betalingen of debiteuren, scheelt je dan echt veel tijd. Maak je gebruik van een boekhouder of accountant? Dan heeft die misschien ook een voorkeur voor een programma.

Verschillen in boekhoudprogramma’s

Naast de kosten en mogelijkheden zijn er nog wel meer grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s. Zo is het verstandig om te kijken of de boekhoudsoftware met zijn tijd meegaat. Er zijn nog altijd programma’s die niet via de cloud werken. Terwijl dat ervoor zorgt dat het makkelijk te koppelen is, de backups makkelijk te regelen zijn en updates van afstand mogelijk zijn.

Maar het grootste verschil zit hem in de mogelijkheden en het gemak. Sommige boekhoudsoftware is als mkb’er bijna niet doorheen te komen. Dit terwijl starters vandaag de dag lang niet allemaal meer een boekhouder inschakelen! Als je er zelf mee gaat werken moet het boekhoudprogramma dus simpel te gebruiken zijn. In de basis zijn ze allemaal geschikt maar er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s waarbij je grootboekrekeningen en journaalposten moet invullen. Als jij deze boekhoudkundige kennis niet hebt dan kies je liever voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Grote bekende namen hebben niet altijd het beste boekhoudprogramma

zzpGrote boekhoudprogramma’s helpen niet alleen bij het factureren of de btw-boekhouding, maar houden tussentijds ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij. Hierdoor zie je continu je koers, welke uren voldoende opleveren of op welke debiteuren je wat beter moet letten.

Helemaal overbodig is dat nog niet, ook freelancers en zelfstandigen zonder personeel hebben er wat aan. Maar die zullen hier niet veel voor willen betalen want vaak weten die uit het hoofd of het kwartaal naar wens verloopt, of niet. Voor zzp’ers maakt dit een boekhoudprogramma daarom soms onnodig complex.

Veel zzp’ers willen liever niet te veel tijd aan de boekhouding besteden. Allerlei onnodige cijfers en grafieken hebben ze soms liever niet. Als de software ze ook nog lastig valt met functionaliteit die alleen nuttig is voor webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie of CRM-software kan het zelfs écht onoverzichtelijk worden.

Een boekhoudprogramma hoeft voor zzp’er niet heel uitgebreid te zijn.

Er zijn ook softwareprogramma’s die zich richten op snelgroeiende organisaties. Ze bieden daarvoor allerlei extra visuele effecten voor investeerders, boekhouders of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken.

Leuk voor een innovatieve speler, maar dit soort functies in een boekhoudprogramma heb je, als je zzp werkt, weinig aan. Soms zijn ze zelfs frustrerend om mee te werken.

Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Als jij geen buitenlandse klanten hebt hoeft jouw boekhoudsoftware geen rekening te houden met verschillende valutarekeningen. Is de boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien wil je ook niet dat je boekhoudprogramma een ingewikkeld systeem met gebruikersrechten voor magazijngebruikers of verkoopmensen heeft. Dan voldoet het meest simpele boekhoudprogramma mogelijk ook voor jou als zzp’er.

Een zzp’er heeft meestal geen behoefte aan valutarekeningen of ingewikkeld systeem voor gebruikersrechten.

Voor de administratie van zzp’ers biedt een boekhoudprogramma meestal andere voordelen. Daarbij speelt vooral het gemak van de software mee. Denk aan het simpel maken van facturen, automatisch factuurnummers en iDeal-linkjes aanmaken en versturen via pdf. Werk je soms voor een gemeente of andere overheidsorganisatie? Dan heb je ook een UBL-bestand nodig. Daarnaast houdt een boekhoudprogramma soms automatisch bij of de factuur is betaald of niet.

Dit zijn al grote voordelen van boekhoudprogramma’s. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan btw moet worden afgedragen.boekhoudprogramma voor zzp en freelance

Toch een duurder boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma voor zzp’ers klinkt misschien goedkoop en simpel maar als jij wel groeiambities hebt wil je niet elk jaar overstappen van boekhoudpakket. Twijfel je of je wel een programma moet kiezen dat zich richt op de zzp’er? Ook voor het mkb is een boekhoudprogramma goed betaalbaar. Vaak is het dashboard wat complexer maar de extra functies zijn voor een ambitieuze zzp’er zeker niet overbodig.

Daarnaast kun je soms simpel starten door te kiezen voor het goedkoopste abonnement. Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen. En zodra je groeit bieden ze extra modules of soms zelfs een eigen appstore allerlei extra functies aan. Het voordeel daarvan is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhoudprogramma’s zijn:

Waar moet ik op letten bij een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om je boekhouding in te verwerken. Hiermee kun je facturen maken, aangiftes verzenden en houd je inzicht in je financiële administratie.

Alle boekhoudprogramma’s voldoen wel aan de eisen van de belastingdienst, maar voor het mkb zijn er grote verschillen. Zowel in functies, gebruiksvriendelijkheid als kosten. Op deze pagina bieden we een overzicht van betaalbare software voor ondernemers met een eenmanszaak, die deels zelf willen boekhouden.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Er zijn er veel en elk boekhoudprogramma heeft een eigen specialisme. Hierdoor is er niet één het beste voor het hele mkb. Vandaar dat wij een overzicht van boekhoudprogramma’s hebben gemaakt.

Bedenk vooraf goed of de software past bij je ondernemingsvorm, of je wel of niet gaat samenwerken met een boekhouder en of de functies zijn afgestemd op jouw bedrijf. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die willen zien of ze het urencriterium halen, maar ook op het declarabel maken van personeel.

Waar kan ik boekhoudprogramma's vergelijken?

Het beste programma is sterk afhankelijk van je eigen wensen maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak zijn er ook mogelijkheden om een aangifte in te sturen naar de belastingdienst, maar hiervoor kun je ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er dan is de basis van een gemakkelijk boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Je kunt dan ook al snel uit de voeten met een pakket dat niet duurder is dan een tientje per maand.

Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s!

Regelt een boekhoudprogramma ook de belasting?

Een boekhoudprogramma rekent meestal ook de omzetbelasting (btw) uit. Hiermee is het dus mogelijk om de btw-aangifte zelf te doen.

Ook de inkomstenbelasting kun je hier soms mee uitrekenen maar die is wel ingewikkelder. Je wilt niet zomaar een aftrekpost of ander fiscaal voordeel vergeten. Als je twijfelt is het slim om deze aangifte dus toch nog even na te laten kijken door een boekhouder.

Welke functies zijn belangrijk voor het mkb?

Er zijn veel verschillen tussen boekhoudprogramma’s. Bedenk daarom goed waar deze volgens jou aan moet voldoen. Als jouw bedrijf klein is en je weinig functies zoekt is een facturatieprogramma soms al voldoende.

Wil je ook de btw-aangiftes kunnen verzorgen, of zelfs de inkomstenbelasting zelf doen, dan is het goed om te kijken of je boekhoudprogramma dit biedt. Grotere bedrijven met meer wensen doen er goed aan om de functies van verschillende boekhoudprogramma’s goed met elkaar te vergelijken.

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Vroeger werkten boekhoudprogramma’s offline. Je installeerde dan software op je computer en kon daarmee aan de slag. Het nadeel was dat je telkens handmatig updates moest installeren omdat de belastingregels continu veranderen. Inmiddels is online boekhouden daarom de standaard geworden.

Online boekhoudprogramma’s werken meestal met een abonnementenmodel zodat ze ook de uren van het ontwikkelen of actualiseren terugverdienen.

Heeft elke zzp'er een boekhoudprogramma nodig?

Nee, er zijn ook veel zzp’ers die boekhouden in Excel. Belastingaangiftes kun je ook invullen via de site van de belastingdienst. Een boekhoudprogramma is niet verplicht, maar alles handmatig bijhouden is vaak wel meer werk. Zelfs als je maar een handvol facturen per maand hebt.

Wij maakten een selectie van gemakkelijke en goedkope boekhoudprogramma’s die ook zeer geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.