Boekhoudprogramma

Vind snel het beste online boekhoudprogramma voor jouw onderneming. Slimme boekhoudsoftware voor de facturatie, btw-aangifte en debiteurenadministratie. Los overzicht voor zzp’ers, verenigingen en bedrijven uit het mkb. Inclusief de verschillen tussen deze pakketten.

Inhoud:

Beste online boekhoudprogramma voor zzp’ers

Factureren en boekhouden is eenvoudig met een goed boekhoudprogramma. Overzicht met de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal voor starters, maar het programma is ook geschikt voor bestaande ondernemers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en de deskundige helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het is een gebruiksvriendelijk en voordelig systeem, voor 10 euro per maand. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer het gratis.

Het online boekhoudprogramma AFAS SB+ is gericht op ondernemers en zzp'ers. Het kost 59 euro per maand. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je online. Het programma is gebruiksvriendelijk en compleet.

Met Informer ben je zeker van een correcte boekhouding. Eenvoudig factureren, automatische btw-aangifte en boekhoudhulp van de Belastingdienst voor 15 euro per maand. Ook scan je snel bonnen met de Informer-app. Geschikt voor ZZP, MKB, starters en stichtingen.

Het geautomatiseerde boekhoudprogramma van Moneybird heeft veel features die je helpen met je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, aanbieden van producten of diensten, klantbeheer etc. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

Knab biedt een zeer gebruiksvriendelijke oplossing met een boekhoudpakket en zakelijke rekening in één, voor 12 euro per maand. Ideaal voor de (startende) zzp'er die in één klap klaar is om zaken te doen.

Rompslomp is een eenvoudig facturatie- en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor zzp'ers en kleine ondernemers. Met een app kun je altijd je administratie bekijken. Probeer het gratis uit. Met een Plus of Pro-abonnement krijg je extra opties, kosten lopen op tot 17,25 euro per maand.

financiële gegevens controleren in een boekhoudprogramma

Online boekhoudpakketten voor het mkb

Bij een besloten vennootschap met personeel is het factureren niet de enige functie die eenvoudig moet zijn. Ook een automatische verwerking van de salarisadministratie, een jaarverslag of balans zijn dan belangrijk bij de keuze voor het boekhoudprogramma van je onderneming:

Het complete boekhoudpakket van Visma eAccounting biedt innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Hiermee kun je onbeperkt boekhouden voor 21 euro per maand inclusief handige app, e-learnings en klantenservice.

Exact Online is een volledig boekhoudprogramma voor het mkb. Het neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau.

Onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Online boekhouden via Twinfield is eenvoudig voor zowel kleine als grote organisaties. Biedt alle tools voor een volledige administratie. Eventueel in combinatie met een administratie- of accountantskantoor.

Beste boekhoudsoftware voor een vereniging

Voor een vereniging is het fijn als een programma eenvoudig abonnementen kan factureren (leden-contributie) en declaraties kan verwerken. Oplossingen de administratie van kleine(re) verenigingen:

Geschikt voor iedere vereniging om eenvoudig een complete boekhouding & ledenadministratie te voeren. Importeer je ledenbestand en maak onbeperkt gebruikers aan voor het bestuur, zonder extra kosten. Probeer het programma gratis.

Verenigingen regelen periodieke (jaar)facturen en abonnementen eenvoudig via Moneybird. Wijzig je de prijs van het product dan wijzigt het abonnement voor al je leden. Ook declaraties (van vrijwilligers) en kas-transacties (vanwege de declaraties) regel je eenvoudig met dit boekhoudpakket.

Een eerste boekhouding opzetten

eenvoudig boekhouden met een online boekhoudprogramma

Je moet als ondernemer de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van de inkomsten en uitgaven. Je bent dus verplicht om te boekhouden.

Zet je voor het eerst een financiële administratie op? Met een facturatieprogramma kun je eenvoudig zelf een factuur maken. Al kun je hiermee geen belastingaangifte doen of je boekhouding bewaren.

Elke ondernemer moet verplicht een administratie voeren.

Zelf een eigen administratie opzetten

Een eigen boekhouding opzetten voor een eenmanszaak is niet moeilijk. Je hebt hiervoor geen boekhouder nodig. Wel kost het tijd en is het belangrijk dat het foutloos gebeurt. De meeste tijd daarbij zit in het maken van facturen of verwerken van betalingen. Ook moet je elk kwartaal btw-aangifte doen.

Veel ondernemers werken op dat moment ook de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij. Software kan dat deels automatiseren. Je kunt eenvoudig online boekhouden met een goed boekhoudprogramma, maar je mag ook boekhouden in Excel. Dat kan ook online.

Bij het boekhouden ben je de meeste tijd kwijt aan facturen maken of het bijhouden van betalingen.

 Als je in Excel een simpele winst- en verliesrekening maakt kun je zelf je btw-aangifte invullen.

Online boekhouden in Excel

Je kunt met Excel eenvoudig factureren en je winst- en verliesrekening, grootboek en openstaande facturen bijhouden. Ook de urenregistratie of rittenregistratie is eenvoudig in Excel. Of het voor de gehele boekhouding de beste software is, of dat een online programma als e-Boekhouden.nl, Exact Online of Moneybird een betere manier is, hangt af van je onderneming.

Je kunt facturen maken in Word en Excel. Voor de aangifte inkomstenbelasting is soms een boekhoudpakket nodig.

Een Excel-boekhouding is voldoende voor de btw-aangifte. Als je de aangifte van de inkomstenbelasting uitbesteedt aan een boekhouder kan die voor jou de balans of afschrijvingen berekenen. Wil je de aangifte inkomstenbelasting zelf berekenen? Dan is een goedkoop boekhoudprogramma meestal een betere keuze.

start direct met jouw administratie

Zelf inkomstenbelasting en btw-aangifte indienen

Het berekenen van de omzetbelasting voor een zzp-boekhouding kun je vaak ook nog wel zelf. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, een balans en jaarrekening nodig. Voor deze financiële administratie is eenvoudige boekhoudsoftware meestal wel noodzakelijk.

Een nieuw boekhoudprogramma doet dit deels automatisch. Slimme software bespaart veel tijd tijdens het factureren en doen van aangiftes en regelt de volledige boekhouding. Zo kan een online pakket met een bankkoppeling automatisch betalingen in de boekhouding bijwerken.

Voor de inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, balans en jaarrekening nodig.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Eenvoudig boekhoudprogramma's vergelijkenElk boekhoudpakket heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je net voor jezelf begonnen en heb je weinig budget maar wil je wel professionele facturen opstellen? In bovenstaande overzicht staan ook verschillende online programma’s voor starters.

Hiermee kun je zelf het beste boekhoudprogramma kiezen. Gebruik het zoekveld bovenaan de pagina voor info over een specifiek pakket. Bijvoorbeeld de laatste berichten van Exact Online, e-Boekhouden, Moneybird of een andere oplossing.

Wil je taken automatiseren? Dan loont het om vooraf een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken met elkaar.

Kosten van goede software

De kosten verschillen per programma. Zeker zzp’ers nemen dit mee in de vergelijking. e-Boekhouden biedt de online boekhoudsoftware het eerste jaar na de KvK-inschrijving gratis aan. Bij andere software is er een gratis proefperiode of kun je gratis boekhouden zolang je elke maand maar een paar facturen maakt.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het hele mkb.

Voor starters met een kleine boekhouding is er dus ook een compleet gratis boekhoudprogramma te vinden. Niet alleen de prijs is verschillend. Een goedkoper boekhoudprogramma biedt soms minder mogelijkheden. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een programma zelf deels de boekhouding verwerkt.

Delen van de boekhouding automatiseren

Elk compleet boekhoudpakket regelt automatisch factuurnummers, de datum, adres- en betaalgegevens. Groeit je bedrijf en wil je tijd besparen en meer inzicht in de boekhouding? Dan kun je een online boekhoudprogramma gebruiken dat stappen automatiseert.

Slimme boekhoudsoftware kan stappen automatiseren zoals:

  • automatisch herinneringen versturen
  • periodieke facturen versturen (automatische incasso)
  • betalingen controleren via een koppeling met de bank
  • voorraadbeheer

ondernemer die thuis de online boekhouding up-to-date houdt

Overzicht van functies voor het mkb

Handige functies voor het mkb die niet in alle verschillende soorten boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Voor een penningmeester is een ledenadministratie fijn. Maak je gebruik van een boekhouder of accountant? Dan heeft die misschien ook een voorkeur voor bepaalde boekhoudprogramma’s.

Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en inzicht

Naast een betaalbaar boekhoudprogramma met de juiste functies zijn automatische updates via de cloud en gebruiksvriendelijkheid belangrijk. Als je er zelf mee wilt boekhouden moet de software vooral simpel zijn. Een duurder pakket kan voordeliger zijn door gebruikersgemak.

Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke app voor de rittenregistratie of een scan en herken-functie. Als je bedrijf groeit, en je bijvoorbeeld de overstap maakt naar een bv, neemt ook het belang toe van slimme automatisering en de snelheid van het programma.

Ondersteuning bij het bijhouden van betalingen of debiteuren, scheelt je veel tijd tijdens het boekhouden.

de gehele administratie doe je eenvoudig zelf

De beste boekhoudsoftware voor kleine bedrijven

een zzp'er wil online boekhouden

Er zijn veel online boekhoudprogramma’s gericht op de boekhouding van kleine bedrijven. Hiermee maak je eenvoudig facturen in je eigen huisstijl en regel je alle belastingzaken zelf.

Soms biedt een boekhoudprogramma ook mooie overzichtelijke rapporten, al willen kleine ondernemers daaraan verder geen tijd besteden.

Voor een zzp’er hoeft een online boekhoudprogramma niet heel uitgebreid te zijn. Gebruikersgemak is wél belangrijk.

Zzp’ers zoeken gebruikersgemak en eenvoud

Voor een zzp’er maken onnodige cijfers en grafieken de boekhouding juist soms ingewikkeld. Ook moet je in enkele van de beste boekhoudpakketten nog altijd grootboekrekeningen en journaalposten invullen. Als jij weinig kennis hebt van boekhouden dan kies je liever voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Er zijn grote verschillen in boekhoudpakketten, maar voor een zzp’er voldoet elk simpele boekhoudprogramma.

Voor de administratie van zzp’ers biedt boekhoudsoftware meestal andere voordelen. Daarbij speelt vooral het gemak van de software mee. Denk aan het simpel maken van facturen, automatisch factuurnummers en iDEAL-linkjes aanmaken en versturen via pdf. Soms bieden ze ook een uren- en rittenregistratie.

UBL-bestanden en debiteurenadministratie

Een automatische koppeling met je zakelijke bankrekening is prettig. Ook een app met scan en herken-functie is meestal wel handig. Daarnaast houdt slimme boekhoudsoftware automatisch bij of de factuur is betaald of niet. Dit zijn grote voordelen van een boekhoudprogramma.

Voor het factureren van een gemeente of andere overheidsorganisatie heb je ook een UBL-bestand nodig. Daarnaast is het handig als je aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct ziet wat je hebt verdiend of wat je aan btw moet afdragen.

Overstap naar een ander pakket

beste boekhoudsoftware voor zzp en freelanceEen boekhoudprogramma voor zzp’ers is goedkoop en simpel. Twijfel je of een pakket voldoende functionaliteiten biedt voor jouw boekhouding? Overstappen naar een ander boekhoudprogramma is meestal eenvoudig.

Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen met online boekhouden. En zodra je administratie groeit bieden ze extra modules of zelfs een eigen appstore met extra functies aan waardoor je er eindeloos mee kunt doorgroeien.

Met de oplossingen van e-Boekhouden.nl, Exact Online en Moneybird kun je eindeloos in doorgroeien.

Vraag het aan je boekhouder

online boekhouden met moneybirdHeb je hulp nodig bij de administratie? Verschillende boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook functies voor een boekhouder.

Deze software is geschikt voor ondernemers die deels zelf willen boekhouden, maar de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder of accountant.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die online boekhoudprogramma’s vergelijken zijn:

Wat is de beste aanbieder voor zzp'ers met een eenmanszaak?

Spelers als e-Boekhouden.nl, Exact en Moneybird zijn voor de meeste ondernemers geschikt maar elk pakket heeft een eigen specialisme. Vandaar dat wij een overzicht hebben gemaakt waarmee je boekhoudprogramma’s kunt vergelijken.

Bedenk vooraf goed of een pakket past bij je ondernemingsvorm, of je gaat samenwerken met een boekhouder of accountant en of de functies zijn afgestemd op de administratieve taken van jouw boekhouding. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die het urencriterium willen halen, maar ook op het declarabel maken van medewerkers.

Waar kan ik de beste boekhoudprogramma's vergelijken?

Het is afhankelijk van je eigen wensen en financiële situatie maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak bieden deze ook een simpele manier om zelf een aangifte in te sturen naar de belastingdienst. Al kun je hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er en vooral iets zoekt voor de facturatie en btw-aangifte dan is een simpel boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Deze heb je al voor zo’n 10 euro per maand. Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s.

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Vroeger werkten boekhoudprogramma’s offline. Je installeerde dan een programma op je computer en kon daarmee aan de slag. Het nadeel was dat je telkens handmatig updates moest installeren omdat de belastingregels continu veranderen. Veel ondernemers die boekhouden in Excel doen dat nog altijd lokaal op de eigen computer.

Online boekhouden is inmiddels de standaard. De meeste boekhoudprogramma’s werken nu met een abonnementenmodel zodat ze ook de uren van het ontwikkelen of actualiseren terugverdienen.

Kun je als zzp'er ook boekhouden in Excel?

Zeker! Er zijn veel zzp’ers die boekhouden in Excel. De btw-aangifte kun je invullen via de site van de belastingdienst. Handmatig je boekhouding bijhouden is wel meer werk. Als je maar een handvol facturen per maand hebt kun je soms ook werken met een gratis boekhoudprogramma. Wij maakten een selectie van oplossingen die geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.