Boekhoudprogramma

Vind snel het beste online boekhoudprogramma voor jouw onderneming. Los overzicht met software voor zzp’ers, verenigingen en bedrijven uit het mkb voor de facturatie, btw-aangifte en debiteurenadministratie. Vergelijk zelf de verschillen tussen deze pakketten.

Inhoud:

Beste online boekhoudprogramma voor zzp’ers

Met een goed boekhoudprogramma is factureren en boekhouden eenvoudig. Ook een jaarverslag of balans kun je hiermee zelf maken. Elk boekhoudpakket heeft eigen voor- en nadelen. Overzicht met de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een professionele administratie op. Ideaal voor zowel starters als voor bestaande ondernemers. Klanten waarderen vooral de gebruiksvriendelijkheid van het programma en de deskundige helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het is een gebruiksvriendelijk en voordelig systeem, voor 10 euro per maand. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer het gratis.

Het online boekhoudprogramma AFAS SB+ is gericht op ondernemers en zzp'ers. Het kost 59 euro per maand. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je online. Het programma is gebruiksvriendelijk en compleet.

Met Informer ben je zeker van een correcte boekhouding. Eenvoudig factureren, automatische btw-aangifte en boekhoudhulp van de Belastingdienst voor 15 euro per maand. Ook scan je snel bonnen met de Informer-app. Geschikt voor ZZP, MKB, starters en stichtingen.

Het geautomatiseerde boekhoudprogramma van Moneybird heeft veel features die je helpen met je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, aanbieden van producten of diensten, klantbeheer etc. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk voor 16,50 euro per maand. De eerste 30 dagen zijn gratis. Je gebruikt het voor je boekhouding, om bonnetjes in te scannen en om onbeperkt online te factureren. De software groeit mee met jouw bedrijf.

Knab biedt een zeer gebruiksvriendelijke oplossing met een boekhoudpakket en zakelijke rekening in één, voor 12 euro per maand. Ideaal voor de (startende) zzp'er die in één klap klaar is om zaken te doen.

financiële gegevens controleren in een boekhoudprogramma

Online boekhoudpakketten voor het mkb

Bij een besloten vennootschap met personeel wil je slimme software die meer kan dan alleen factureren. Als je een boekhoudprogramma wilt vergelijken op automatische verwerking van de salarisadministratie, omzetbelastingaangifte en debiteurenbeheer zijn de volgende pakketten aanraders:

Exact Online is een volledig boekhoudprogramma voor het mkb. Het neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau.

Onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Online boekhouden via Twinfield is eenvoudig voor zowel kleine als grote organisaties. Biedt alle tools voor een volledige administratie. Eventueel in combinatie met een administratie- of accountantskantoor.

Het complete boekhoudpakket van Visma eAccounting biedt innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Hiermee kun je onbeperkt boekhouden voor 21 euro per maand inclusief handige app, e-learnings en klantenservice.

Beste boekhoudsoftware voor een vereniging

Voor een penningmeester is een ledenadministratie fijn. Een vereniging moet eenvoudig abonnementen kunnen factureren (leden-contributie) en declaraties verwerken. Oplossingen voor de administratie van kleine(re) verenigingen:

Geschikt voor iedere vereniging om eenvoudig een complete boekhouding & ledenadministratie te voeren. Importeer je ledenbestand en maak onbeperkt gebruikers aan voor het bestuur, zonder extra kosten. Probeer het programma gratis.

Dit pakket automatiseert veel werkzaamheden die een penningmeester anders handmatig telkens opnieuw moet doen. Zoals bij betalingen, donaties of contributies incasseren of het verwerken van facturen. Ook de btw-aangifte is (deels) automatisch ingevuld.

Verenigingen regelen periodieke (jaar)facturen en abonnementen eenvoudig via Moneybird. Wijzig je de prijs van het product dan wijzigt het abonnement voor al je leden. Ook declaraties (van vrijwilligers) en kas-transacties (vanwege de declaraties) regel je eenvoudig met dit boekhoudpakket.

Een eerste boekhouding opzetten

eenvoudig boekhouden met een online boekhoudprogramma

Je moet als ondernemer de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van de inkomsten en uitgaven. Denk aan de btw-aangifte of aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor moet je verplicht boekhouden.

Zet je voor het eerst een financiële administratie op? Met een facturatieprogramma kun je eenvoudig zelf een factuur maken. Al kun je hiermee geen belastingaangifte doen of je boekhouding bewaren.

Er zijn veel online boekhoudprogramma’s gericht op de boekhouding van kleine bedrijven. Hiermee maak je eenvoudig facturen in je eigen huisstijl en regel je alle belastingzaken zelf.

Zelf een eigen administratie opzetten

Een eigen boekhouding opzetten voor een eenmanszaak is eenvoudig. Je hebt hiervoor geen boekhouder nodig. Wel kost het tijd en is het belangrijk dat het foutloos gebeurt. De meeste tijd daarbij zit in het maken van facturen of verwerken van betalingen. Ook moet je elk kwartaal aangifte doen van de omzetbelasting.

Veel ondernemers werken op dat moment ook de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij. Een goed boekhoudprogramma kan dit deels automatiseren. Je kunt online boekhouden met software als e-Boekhouden.nl, Exact Online of Moneybird, maar je mag ook boekhouden in Excel. Dat kan ook online.

Bij het boekhouden ben je de meeste tijd kwijt aan facturen maken of het bijhouden van betalingen.

 Als je in Excel een simpele winst- en verliesrekening maakt kun je zelf je btw-aangifte invullen.

Overzicht van functies voor het mkb

Handige functies voor het mkb die niet in alle verschillende soorten boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Boekhouding automatiseren

Elk compleet boekhoudpakket regelt automatisch factuurnummers, de datum, adres- en betaalgegevens. Meestal biedt het ook een scan- en herken-functie voor het inboeken van inkomende facturen. Andere stappen die je met slimme boekhoudsoftware kunt automatiseren zijn:

  • automatisch herinneringen versturen
  • periodieke facturen versturen (automatische incasso)
  • betalingen controleren via een automatische koppeling met de bank
  • voorraadbeheer en integratie met crm

ondernemer die thuis de online boekhouding up-to-date houdt

Online boekhouden in Excel

Je kunt met Excel eenvoudig factureren en je winst- en verliesrekening, grootboek en debiteurenbeheer bijhouden. Ook de urenregistratie of rittenregistratie is eenvoudig in Excel. Of het voor de gehele boekhouding de beste software is hangt af van je onderneming.

Je kunt facturen maken in Word en Excel. Voor de aangifte inkomstenbelasting is soms een boekhoudpakket nodig.

Een Excel-boekhouding is voldoende voor de btw-aangifte. Als je de aangifte van de inkomstenbelasting uitbesteedt aan een boekhouder kan die voor jou de balans of afschrijvingen berekenen. Kun je de aangifte zelf berekenen? Dan is een goedkoop boekhoudprogramma meestal een betere keuze.

start direct met jouw administratie

Zelf inkomstenbelasting en btw-aangifte indienen

Het berekenen van de omzetbelasting voor een zzp-boekhouding kun je vaak ook nog wel zelf. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, een balans en jaarrekening nodig. Voor deze financiële administratie is eenvoudige boekhoudsoftware meestal wel noodzakelijk.

Een nieuw boekhoudprogramma doet dit deels automatisch. Slimme software bespaart veel tijd tijdens het factureren en doen van aangiftes en regelt de volledige boekhouding. Zo kan een online pakket met een bankkoppeling automatisch betalingen in de boekhouding bijwerken.

Voor de inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, balans en jaarrekening nodig.

Kosten van goede software

Wil je de kosten van een boekhoudprogramma vergelijken? Je hebt al een goede oplossing voor een of twee tientjes per maand. Meestal is er een gratis proefperiode. e-Boekhouden biedt de boekhoudsoftware het eerste jaar na de KvK-inschrijving gratis aan.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het hele mkb.

Voor starters met een kleine boekhouding is er dus ook een compleet gratis boekhoudprogramma te vinden. Niet alleen de prijs is verschillend. Een goedkoper boekhoudprogramma biedt soms minder mogelijkheden. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een programma zelf deels de boekhouding verwerkt.

Wil je taken automatiseren? Dan loont het om vooraf een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken met elkaar.

de gehele administratie doe je eenvoudig zelf

Vraag het aan je boekhouder

online boekhouden met moneybirdHeb je hulp nodig bij de administratie, of heb je meer behoefte aan overzichtelijke rapporten dan de software biedt? Verschillende boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook functies voor een boekhouder.

Deze software is geschikt voor ondernemers die deels zelf willen boekhouden, maar de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder of accountant.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die online boekhoudprogramma’s vergelijken zijn:

Wat is de beste aanbieder voor zzp'ers met een eenmanszaak?

Spelers als e-Boekhouden.nl, Exact en Moneybird zijn voor de meeste ondernemers geschikt maar elk pakket heeft een eigen specialisme. Vandaar dat wij een overzicht hebben gemaakt waarmee je boekhoudprogramma’s kunt vergelijken.

Bedenk vooraf goed of een pakket past bij je ondernemingsvorm, of je gaat samenwerken met een boekhouder of accountant en of de functies zijn afgestemd op de administratieve taken van jouw boekhouding. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die het urencriterium willen halen, maar ook op het declarabel maken van medewerkers.

Waar kan ik de beste boekhoudprogramma's vergelijken?

Het is afhankelijk van je eigen wensen en financiële situatie maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak bieden deze ook een simpele manier om zelf een aangifte in te sturen naar de belastingdienst. Al kun je hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er en vooral iets zoekt voor de facturatie en btw-aangifte dan is een simpel boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Deze heb je al voor zo’n 10 euro per maand. Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s.

Kun je als zzp'er ook boekhouden in Excel?

Zeker! Er zijn veel zzp’ers die in Excel boekhouden. De btw-aangifte kun je invullen via de site van de belastingdienst. Een zzp-boekhouding kun je zo handmatig bijhouden. Als je maar een handvol facturen per maand hebt kun je ook werken met een gratis boekhoudprogramma. Wij maakten een selectie van oplossingen die geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan