Boekhoudprogramma

Wat is het beste online boekhoudprogramma in 2021? Welke boekhoudprogramma’s zijn er? En wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Met dit overzicht van online boekhoudprogramma’s kun je zelf snel een keuze maken voor de boekhouding van jouw bedrijf.

Boekhoudprogramma’s overzicht

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Proefperiode  Prijzen 

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!
Proefperiode  Prijzen 

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Visma

★ ★ ★ ★ ☆ (464)

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor maar €18 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!
Proefperiode  Prijzen 

€ 18,00 per maand
 • Tijdwinst door gemak
 • Snel up and running
 • onbeperkt factureren
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.
Proefperiode  Prijzen 

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (145)

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers met 1 tot 5 medewerkers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.
Proefperiode  Prijzen 

€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (311)

Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl
Proefperiode  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website

MoneyMonk

★ ★ ★ ★ ★ (404)

Gebruiksvriendelijke en slimme software, speciaal voor dienstverlenende ZZP'ers. Ga van uur of project naar factuur en verwerk banktransacties met één klik! Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. We helpen je graag op weg met een gratis opstartservice. Ontdek MoneyMonk gratis in 30 dagen, zonder betaalgegevens.
Proefperiode  Prijzen 

€ 20,00 per maand
 • 100% Premium Support
 • Gratis opstartservice
 • 4x als beste getest!
Bekijk de website

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4450)

Informer maakt sinds 1993 boekhoudsoftware voor ondernemers en accountants. InformerOnline is een innovatief boekhoudprogramma gericht op ondernemers die zelf willen boekhouden.
Proefperiode  Prijzen 

€ 12,00 per maand
 • Betrouwbaar Boekhouden
 • Meeste reviews
 • MKB Proof Award 2021
Bekijk de website

Blue10

Blue10 helpt organisaties met cloud software voor het automatiseren van administratieve processen, zoals de digitale verwerking van inkoop- en verkoopfacturen, pakbonnen en bonnetjes. Blue10 automatiseert, controleert en geeft context in de administratieve processen van jouw organisatie. Dat maakt Blue10 jouw ideale assistent op de administratie.
Proefperiode  Prijzen 

€ 25,00 per maand
 • Digitale goedkeurflow
 • Zelflerende herkenning
 • Betalen naar gebruik
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ★ ☆ (2281)

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

€ 39,00 per maand
 • Win veel tijd
 • Eenvoudig factureren
 • 220+ koppelingen

Accountancy- & Software Gemak

★ ★ ★ ★ ☆ (176)

Wij zijn dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 100.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we weten hoe een accountant denkt en hoe een ondernemer doet. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Accountancy Gemak & Software Gemak, heb je alles onder controle!

Vanaf € 39,00
 • 40 jaar ervaring
 • Altijd overal inzicht
 • > 100.000 klanten

SnelStart

★ ★ ★ ★ ☆ (614)

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 80.000 slimme ondernemers gingen je voor.

€ 10,00 per maand
 • 35+ jaar ervaring
 • Telefonische helpdesk
 • Vanaf 10,- per maand

Een eerste boekhouding opzetten

eenvoudig boekhouden met een boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma voor het mkb

Als ondernemer moet je de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van de inkomsten en uitgaven. Je bent dus verplicht om te boekhouden.

Ga je in 2021 voor het eerst een financiële administratie opzetten? Dan moet je bedenken hoe je een factuur maken gaat, belastingaangifte doet en de administratie bewaart.

Bij het boekhouden zit de meeste tijd in het maken van facturen of bijhouden van betalingen. Daarnaast moet je elk kwartaal een btw-aangifte doen. Veel ondernemers gebruiken dat moment ook om de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij te werken. Een online boekhoudprogramma kan hierbij helpen maar je mag ook boekhouden in Excel.

Elke ondernemer moet een administratie voeren. Boekhouden is verplicht.

Online boekhoudprogramma kopen of boekhouden in Excel?

Of Excel voor jouw financiële administratie voldoende is, of dat een boekhoudprogramma als e-Boekhouden.nl, Exact Online of Moneybird beter is, hangt af van je boekhouding. Boekhoudsoftware maakt het opstellen van een jaarrekening makkelijk, en vrijwel alle oplossingen voldoen aan de wensen van de belastingdienst. Maar de boekhouding van zzp’ers is, vergeleken met een gemiddelde mkb-onderneming, meestal vrij simpel. Soms kun je ook boekhouden met Excel.

Regelt de boekhouder je inkomstenbelasting? Dan is een boekhoudpakket soms niet nodig en kun je boekhouden in Excel.

Een verlies- en winstrekening, debiteurenadministratie of een grootboek kun je allemaal prima in Excel bijhouden. Dit is voldoende voor een btw-aangifte en als je de aangifte van de inkomstenbelasting gaat uitbesteden aan een boekhouder kan die voor jou de balans of afschrijvingen verzorgen. Je kunt dan de hele administratie boekhouden in Excel.

Al zijn er ook veel online boekhoudprogramma’s die zich richten op zzp’ers. Hiermee kun je eenvoudig facturen maken en betalingen bijhouden. Slimme software bespaart veel tijd en soms is dat al reden om te kiezen voor een boekhoudpakket.

Een boekhoudprogramma maakt factureren en boekhouden een stuk makkelijker!

Zelf je aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting indienen

Eenvoudig boekhoudprogrammaEen boekhoudpakket is pas echt belangrijk als je ook zelf de aangifte van de omzet- en inkomstenbelasting wil indienen. De cijfers voor de btw-aangifte red je ook nog wel zonder. Facturen maken via Word en Excel is nog mogelijk. Als zowel je klanten als leveranciers in Nederland zitten kun je een simpele winst- en verliesrekening in Excel bijhouden en hiermee een btw-aangifte invullen.

Voor de inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, balans en jaarrekening nodig. Deze zijn niet gemakkelijk te maken in Excel. Bij boekhoudsoftware rollen deze bijna automatisch uit je software al kun je hiervoor ook een boekhouder inschakelen. Die heeft meer kennis van boekhouden en kan ook aftrekposten of belastingvoordelen toepassen.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Met bovenstaande overzicht kun je zelf een online boekhoudprogramma vergelijken. Wil je meer (achtergrond-)informatie over een specifiek online boekhoudpakket? Bijvoorbeeld ook de laatste nieuwsberichten, kosten en ervaringen van e-Boekhouden, Exact Online of Moneybird? Gebruik dan ons zoekveld bovenaan deze pagina.

Wil je online boekhouden? Meestal loont het als je vooraf even de programma’s met elkaar gaat vergelijken.

Niet elk boekhoudprogramma is geschikt voor elke boekhouding. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je nog maar net voor jezelf begonnen en heb je weinig budget maar wil je wel professionele facturen maken? In bovenstaande overzicht staan ook verschillende online boekhoudprogramma’s voor starters.

E-boekhouden biedt haar programma het eerste jaar na de KvK-inschrijving gratis aan. Bij andere programma’s kun je gratis boekhouden zolang je niet meer dan een handvol facturen maken wilt. Voor starters met een kleine boekhouding zijn er zelfs compleet gratis boekhoudprogramma’s te vinden. De kosten verschillen per programma. Zeker zzp’ers zullen dit meenemen in hun vergelijking. Naast de kosten zijn deze meestal simpel in gebruik.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het mkb!

Niet alleen de prijs is verschillend. Een goedkoper boekhoudprogramma biedt soms minder mogelijkheden. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een programma ook automatisch herinneringen kan versturen, gemakkelijk periodieke facturen verstuurt en een koppeling heeft met de bank om transacties te controleren. Groeit je bedrijf of administratie en wil je iets meer controle en inzicht in een online boekhouding? Kies dan voor een online boekhoudprogramma dat iets meer mogelijkheden biedt voor bedrijven uit het mkb.

Overzicht van functies voor het mkb om op te letten in 2021

Een boekhoudprogramma moet jou een goed overzicht geven van de financiële administratie en je moet er gemakkelijk mee kunnen boekhouden. Maar als je voor je klanten-, debiteuren-, of personeelsadministratie allemaal extra software moet aanschaffen is het slim om gelijk één goed boekhoudpakket te kopen. Handige functies voor het mkb die lang niet in alle online boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Andere eigenschappen zijn natuurlijk de kosten van de boekhoudprogramma’s en of deze bij je bedrijf past. Een duurder boekhoudpakket kan bijvoorbeeld voordeliger uitpakken dankzij betere functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke app voor de rittenregistratie.

Als je bedrijf groeit, en je bijvoorbeeld de overstap maakt naar een bv, neemt ook het belang toe van een snel programma. Ook opties als het bijhouden van betalingen of debiteuren, scheelt je dan echt veel tijd tijdens het boekhouden. Voor een penningmeester is een ledenadministratie fijn. Maak je gebruik van een boekhouder of accountant? Dan heeft die misschien ook een voorkeur voor een programma.

Verschillen in boekhoudprogramma’s

Naast de kosten en mogelijkheden zijn er nog wel meer grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s. Zo is het verstandig om te kijken of de boekhoudsoftware met zijn tijd meegaat. Er zijn nog altijd programma’s die niet via de cloud werken. Terwijl dat ervoor zorgt dat het makkelijk te koppelen is, de backups makkelijk te regelen zijn en updates van afstand mogelijk zijn.

Maar het grootste verschil zit hem in de mogelijkheden en het gemak. Sommige boekhoudsoftware is als mkb’er bijna niet doorheen te komen. Dit terwijl starters vandaag de dag lang niet allemaal meer een boekhouder inschakelen! Als je er zelf mee wilt boekhouden moet een boekhoudprogramma simpel zijn. In de basis zijn ze allemaal geschikt maar er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s waarbij je grootboekrekeningen en journaalposten moet invullen. Als jij weinig kennis hebt van boekhouden dan kies je liever voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Bekende namen hebben niet altijd het beste boekhoudprogramma

zzp'er met een online boekhoudingGrote boekhoudprogramma’s als Exact, Visma of e-Boekhouden.nl helpen niet alleen bij het factureren of de btw-boekhouding, maar houden tussentijds ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij. Hierdoor zie je continu je koers, welke uren voldoende opleveren of op welke debiteuren je wat beter moet letten.

Helemaal overbodig is dat nog niet. Een boekhouder of accountant kijkt ernaar en ook freelancers en zelfstandigen zonder personeel hebben er wat aan. Maar die betalen hier liever niets extra’s voor. Ze weten ook wel uit het hoofd of het kwartaal naar wens verloopt, of niet. Voor zzp’ers maakt dit een boekhoudprogramma daarom soms onnodig complex.

Veel zzp’ers willen liever niet te veel tijd aan de boekhouding besteden. Allerlei onnodige cijfers en grafieken hebben ze soms liever niet. Als de software ze ook nog lastig valt met functionaliteit die alleen nuttig is voor webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie of CRM-software kan het zelfs écht onoverzichtelijk worden.

Een boekhoudprogramma hoeft voor zzp’er niet heel uitgebreid te zijn.

Er zijn ook softwareprogramma’s die zich richten op snelgroeiende organisaties. Ze bieden daarvoor allerlei extra visuele effecten voor investeerders, boekhouders of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken.

Leuk voor de boekhouding van een innovatieve speler, maar dit soort functies in een boekhoudprogramma heb je, als je zzp werkt, weinig aan. Soms zijn ze zelfs frustrerend om mee te werken.

Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Online boekhoudsoftware hoeft alleen verschillende valutarekeningen aan te bieden als jij buitenlandse klanten hebt. En als je boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien wil je ook niet dat je boekhoudprogramma een ingewikkeld systeem met gebruikersrechten voor magazijngebruikers of verkoopmensen heeft. Dan voldoet een simpeler boekhoudprogramma voor jou als zzp’er ook.

Een zzp’er hoeft geen valutarekeningen of systeem voor gebruikersrechten.

Voor de administratie van zzp’ers biedt een boekhoudprogramma meestal andere voordelen. Daarbij speelt vooral het gemak van de software mee. Denk aan het simpel maken van facturen, automatisch factuurnummers en iDeal-linkjes aanmaken en versturen via pdf. Werk je soms voor een gemeente of andere overheidsorganisatie? Dan heb je ook een UBL-bestand nodig. Daarnaast houdt een boekhoudprogramma soms automatisch bij of de factuur is betaald of niet.

Dit zijn al grote voordelen van boekhoudprogramma’s. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan btw moet worden afgedragen.

Toch een duurder boekhoudprogramma?

boekhoudprogramma voor zzp en freelanceEen boekhoudprogramma voor zzp’ers klinkt misschien goedkoop en simpel maar als jij wel groeiambities hebt wil je niet elk jaar overstappen van boekhoudsoftware. Twijfel je of je wel een programma moet kiezen dat zich richt op de zzp’er? Ook een boekhoudprogramma dat gericht is op het hele mkb is goed betaalbaar.

Vaak is het dashboard wat uitgebreider. Als je wilt dat het boekhoudprogramma stappen automatiseren gaat moet je soms ook meer complexe instellingen leren kennen. Al zijn deze extra functies ook voor een ambitieuze zzp’er zeker niet overbodig.

Daarnaast kun je soms simpel starten met je boekhouding door te kiezen voor het goedkoopste abonnement. Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen met boekhouden. En zodra je administratie groeit bieden ze extra modules of soms zelfs een eigen appstore allerlei extra functies aan. Het voordeel daarvan is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhoudprogramma’s zijn:

Waar moet ik op letten bij een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om je boekhouding in te verwerken. Hiermee kun je facturen maken, aangiftes verzenden en houd je inzicht in je financiële administratie.

Alle boekhoudprogramma’s voldoen wel aan de eisen van de belastingdienst, maar voor het mkb zijn er grote verschillen. Zowel in functies, gebruiksvriendelijkheid als kosten. Op deze pagina bieden we een overzicht van betaalbare software voor ondernemers met een eenmanszaak, die deels zelf willen boekhouden.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Spelers als e-Boekhouden.nl, Exact en Moneybird zijn populair, maar elk boekhoudprogramma heeft een eigen specialisme. Hierdoor is er niet één het beste voor het hele mkb. Vandaar dat wij een overzicht van boekhoudprogramma’s hebben gemaakt.

Bedenk vooraf goed of de software past bij je ondernemingsvorm, of je wel of niet gaat samenwerken met een boekhouder of accountant en of de functies zijn afgestemd op jouw boekhouding. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die het urencriterium willen halen, maar ook op het declarabel maken van medewerkers.

Waar kan ik boekhoudprogramma's vergelijken?

Het beste programma is sterk afhankelijk van je eigen wensen maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak zijn er ook mogelijkheden om een aangifte in te sturen naar de belastingdienst, maar hiervoor kun je ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er dan is de basis van een gemakkelijk boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Je kunt dan ook al snel uit de voeten met een pakket dat niet duurder is dan een tientje per maand.

Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s!

Regelt een boekhoudprogramma ook de belasting?

Een boekhoudprogramma rekent meestal ook de omzetbelasting (btw) uit. Hiermee is het dus mogelijk om de btw-aangifte zelf te doen.

Ook de inkomstenbelasting kun je hier soms mee uitrekenen maar die is wel ingewikkelder dan de btw-aangifte. Je wilt niet zomaar een aftrekpost of ander fiscaal voordeel vergeten. Als je twijfelt is het slim om deze aangifte dus toch nog even na te laten kijken door een boekhouder.

Welke functies zijn belangrijk voor het mkb?

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s. Bedenk daarom goed waar deze volgens jou aan moet voldoen. Als jouw bedrijf klein is en je weinig functies zoekt is een facturatieprogramma soms al voldoende.

Wil je ook de btw-aangiftes indienen of zelfs de inkomstenbelasting zelf doen, dan is het goed om te kijken of je boekhoudprogramma dit biedt. Grotere bedrijven met meer wensen doen er goed aan om de functies van verschillende boekhoudprogramma’s goed met elkaar te vergelijken.

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Vroeger werkten boekhoudprogramma’s offline. Je installeerde dan een programma op je computer en kon daarmee aan de slag. Het nadeel was dat je telkens handmatig updates moest installeren omdat de belastingregels continu veranderen. Inmiddels is online boekhouden daarom de standaard.

Online boekhoudprogramma’s werken meestal met een abonnementenmodel zodat ze ook de uren van het ontwikkelen of actualiseren terugverdienen.

Heeft elke zzp'er een boekhoudprogramma nodig?

Nee, er zijn ook veel zzp’ers die boekhouden in Excel. De btw-aangifte kun je invullen via de site van de belastingdienst. Een boekhoudprogramma is niet verplicht, maar helemaal handmatig je boekhouding bijhouden is wel meer werk. Zelfs als je maar een handvol facturen per maand hebt.

Wij maakten een selectie van gemakkelijke en goedkope boekhoudprogramma’s die ook zeer geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.