menu

Boekhoudprogramma’s

Wat is nou het beste boekhoudprogramma en wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Met dit overzicht van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en mkb’ers kun je zelf snel een keuze maken voor jouw bedrijf.

Inhoud:

Boekhoudprogramma
Als ondernemer moet je de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van jouw cijfers. Je kunt dat zelf bijhouden op papier of in een spreadsheetprogramma maar er zijn ook veel boekhoudprogramma’s voor te vinden. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Maak je eigen vergelijking met het volgende overzicht.

Overzicht voor starters en zzp’ers

Ben je nog maar net begonnen? Heb je dus nog geen budget maar wil je wel een professionele factuur kunnen maken? Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s voor starters en zzp’ers. Vaak zijn de eerste drie facturen kosteloos, het andere grote voordeel is dat deze programma’s meestal simpel in gebruik zijn. Als nadeel geldt wel dat ze wat beperkter zijn. Groeit je bedrijf of boekhouding en wil je iets meer controle en inzicht in de boekhoudhouding? Kies dan voor een boekhoudprogramma’s voor het mkb.

e-Boekhouden (nu met actie: 15 maanden gratis)
e-boekhoudenGaat je administratie wat verder dan enkele facturen en uitgaven en wil je een compleet boekhoudprogramma dat ook voor kleinere bedrijven volledig voldoet? e-Boekhouden biedt een volledig pakket. Een goed alternatief als je meer zoekt dan de kleinere facturatieprogramma’s maar niet het budget hebt voor de écht grote boekhoudsystemen.

Moneybird
moneybirdJe kunt zelf via een tekstverwerker natuurlijk prima facturen maken, maar als je wilt dat factuurnummers automatisch oplopen, de klant deze makkelijk via iDeal kan betalen en een programma bijhoudt wie wel of niet heeft betaald en wie je nog moet herinneren dan is Moneybird een zeer prettig systeem. Je kunt het twee maanden uitproberen en voor een tientje per maand heb je al een volledig boekhoudprogramma voor freelancers en zzp’ers.

Acumulus
AcumulusAls fiscale regelgeving en boekhoudjargon je allemaal niets zegt maar je wel zelfstandig je inkomsten en uitgaven bij wilt houden in een overzicht dan is dit een ander geschikt boekhoudprogramma. De organisatie richt zich met name op zzp’ers die zelf de administratie bijhouden en dus geen boekhouder inschakelen.

Overzicht boekhoudprogramma’s voor het mkb

e-Boekhouden
e-boekhoudenGaat je administratie wat verder dan enkele facturen en uitgaven en wil je een compleet boekhoudprogramma dat ook voor kleinere bedrijven volledig voldoet? e-Boekhouden biedt een volledig pakket voor het mkb. Aanrader voor als je zowel een facturatieprogramma als een oplossing voor belastingaangiften zoekt. e-Boekhouden groeit gemakkelijk mee met je onderneming.

Exact Online
exact onlineDe marktleider qua boekhoudprogramma’s en niet zonder reden. Exact Online biedt alle functies die je zoekt, kan je cijfers in prachtige grafieken omtoveren en biedt via apps en koppelingen allerlei toevoegingen waardoor je zeer gespecialiseerde boekhoudsoftware kunt realiseren. Het pakket dat door de meeste boekhouders wordt aangeraden, maar wel een met een prijskaartje.

Waarop letten?

Als je de financiële administratie gaat opzetten, let je ook op de vereisten van de overheid. De belastingdienst heeft wel wat wensen op hoe jij factureert, aangiftes doorgeeft en hoe jij je administratie bewaart. Een boekhoudprogramma biedt hiervoor ondersteunende software.

Vrijwel alle boekhoudprogramma’s voldoen aan de wensen die de belastingdienst heeft. Wel zijn er andere grote verschillen. Natuurlijk in het tarief: de kosten kunnen per boekhoudprogramma enorm verschillen. Gelukkig zijn er zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Maar niet alleen de prijs is verschillend. Let daarom vooral of het boekhoudprogramma van jouw keuze eenvoudig te gebruiken is, alle functionaliteiten heeft die jij zoekt en of deze goed aansluit bij je bedrijf.

Verschillen in boekhoudprogramma’s

Naast de kosten zijn er grote verschillen in boekhoudprogramma’s. Om te beginnen is het verstandig om te kijken of de software met zijn tijd meegaat. Er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s die niet via de cloud werken. Terwijl dat ervoor zorgt dat het makkelijk te koppelen is, de backups makkelijk te regelen zijn en updates van afstand mogelijk zijn. Maar het grootste verschil zit hem in de mogelijkheden die je pas tegenkomt als je bedrijf iets groter wordt. Dan merk je dat je specifieke zaken zoekt, of dat je voor het boekhouden een voorkeur krijgt voor een speciaal programma.

Sommige boekhoudprogramma’s zijn voor een leek bijna niet doorheen te komen. Dit terwijl starters vandaag de dag lang niet allemaal meer een boekhouder inschakelen! Als je er zelf mee gaat werken moet de software dus simpel te gebruiken zijn. In de basis zijn ze allemaal geschikt te noemen maar er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s waarbij je grootboekrekeningen en journaalposten moet invullen. Als jij deze boekhoudkundige kennis niet hebt dan zul je liever kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Extra functies om op te letten

Het is vooral belangrijk dat een boekhoudprogramma jou een goed overzicht geeft van je cijfers en dat je hier gemakkelijk mee kunt werken. Maar als je voor je klanten-, debiteuren-, of personeelsadministratie vervolgens allemaal extra software moet aanschaffen is het misschien slimmer om gelijk één goed pakket aan te schaffen. Functies die lang niet in alle boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Andere eigenschappen zijn natuurlijk de kosten van de boekhoudprogramma’s en of deze bij je bedrijf past. Zo kan het zijn dat een boekhoudpakket erg goedkoop lijkt maar een ander pakket uiteindelijk voordeliger uitkomt omdat je gemakkelijk je rittenadministratie via een mobiele app kan verwerken, de snelheid veel beter is en de manier van het bijhouden van betalingen zoveel fijner werkt, dat het bijhouden van je debiteuren je echt uren per maand scheelt.