menu

Boekhoudprogramma

Wat is nou het beste boekhoudprogramma voor het mkb? En wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Met dit overzicht van boekhoudprogramma’s kun je zelf snel een keuze maken voor jouw bedrijf.

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (993)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (99)

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (15)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ★ ☆ (2116)

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 39,00 per maand
 • Groeit met je mee
 • Eenvoudig factureren
 • Werkt altijd en overal
Bekijk de website

Unit4 Bedrijfssoftware

★ ★ ★ ★ ☆ (140)

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 25.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Vanaf € 39,00
 • 40 jaar ervaring
 • Altijd overal inzicht
 • > 100.000 klanten
Bekijk de website

fENNA factureren en boekhouden

★ ★ ★ ★ ★ (20)

Bij fENNA vinden we dat de boekhouding voor je zelf moet zijn. Niet voor je boekhouder, niet voor de fiscus. We maken het daarom zó dat je het zelf kan, maar ook gemakkelijk met je adviseur kan. Inclusief offertes, facturen, bonnetjes-app, facturatie-planning, automatische betalings-verwerking en rapportages.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • Online factureren
 • Herinneren en aanmanen
 • Btw-aangifte
Bekijk de website

MUIS Software

MUIS Software is een ambitieus en modern softwarebedrijf dat zich focust op de groei van ondernemers en accountants. Ondernemers moeten ondernemen en zo min mogelijk tijd besteden aan administratieve zaken. Met dat in het achterhoofd werd MUIS Software in 1984 opgericht en ontwikkelde het bedrijf administratieve software.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Vanaf € 0,00
 • Gratis (e-)factureren
 • Eenvoudig btw-aangifte
 • Realtime boekhoudapp
Bekijk de website
moneybird

Moneybird

★ ★ ★ ★ ★

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met Moneybird. Probeer het volledig gratis! Inclusief handige koppelingen en veel meer. Meer dan 150.000 ondernemers uit het mkb maken er gebruik van. Maak nu een gratis account aan en ervaar de voordelen.

Vanaf €12 per maand
 • #1 facturatieprogramma
 • Belastingdienst erkend
 • Gratis bij 3 facturen per maand

Bekijk de website

silvasoft

Silvasoft

★ ★ ★ ★ ★

Silvasoft biedt het mkb onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer tegen all-in prijzen die je per module kunt in- of uitschakelen. Dankzij deze modules is de software compleet en ondersteunt deze vrijwel alle bedrijfsprocessen.

Probeer gratis
 • Modulair
 • Voldoet aan eisen belastingdienst
 • 30 dagen gratis proberen

Bekijk de website

rompslomp

Rompslomp

★ ★ ★ ★

Een relatief jong en nieuw boekhoudprogramma dat is ontworpen voor ondernemers die liever met ondernemen bezig zijn. Naast de boekhouding kun je gratis onbeperkt offertes & facturen maken. Rompslomp is een gebruiksvriendelijk en compleet boekhoudprogramma waardoor elke ondernemer ermee aan de slag kan.

Probeer gratis
 • Modulair
 • Voldoet aan eisen belastingdienst
 • 30 dagen gratis proberen

Bekijk de website


Als ondernemer moet je de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van jouw cijfers. Je kunt dat zelf bijhouden op papier of in spreadsheets maar er zijn ook veel boekhoudprogramma’s voor het mkb te vinden. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Maak je eigen vergelijking met het vorige overzicht.

Wil je meer achtergrondinformatie? Bijvoorbeeld ook de laatste nieuwsberichten, kosten en ervaringen van e-Boekhouden of een ander boekhoudprogramma? Gebruik dan ons zoekveld bovenaan deze pagina.

Boekhoudprogramma’s overzicht voor starters en zzp’ers

Ben je jouw eigen bedrijf nog maar net begonnen en ga je aan de slag als zzp’er? Heb je dus nog geen budget maar wil je als kleine zelfstandige wel een professionele factuur kunnen maken? Tussen bovenstaande boekhoudprogramma’s staan er ook verschillende voor starters en zzp. Vaak zijn de eerste drie facturen gratis, het andere grote voordeel is dat deze programma’s meestal simpel in gebruik zijn.

Als nadeel geldt wel dat ze wat beperkter zijn. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een boekhoudprogramma ook automatisch herinneringen kan versturen, gemakkelijk periodieke facturen verstuurt en een koppeling heeft met de bank om transacties te kunnen controleren. Groeit je bedrijf of boekhouding en wil je iets meer controle en inzicht in de boekhouding? Kies dan voor een boekhoudprogramma voor het mkb.

Waarop moet je letten?

Ga je voor het eerst een financiële administratie opzetten voor je bedrijf? Let dan allereerst op de vereisten vanuit de overheid. De belastingdienst heeft wel wat wensen op hoe jij factureert, aangiftes doorgeeft en hoe jij je administratie bewaart. Een boekhoudprogramma biedt hiervoor ondersteunende software.

Vrijwel alle boekhoudprogramma’s voldoen aan de wensen die de belastingdienst heeft. Wel zijn er andere grote verschillen. Natuurlijk in het tarief: de kosten kunnen per boekhoudprogramma enorm verschillen. Zeker zzp’ers zullen dit meenemen in hun vergelijking. Gelukkig zijn er zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Maar niet alleen de prijs is verschillend. Let daarom vooral of het boekhoudprogramma van jouw keuze eenvoudig te gebruiken is, alle functionaliteiten heeft die jij zoekt en of deze goed aansluit bij je bedrijf.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het mkb!

Verschillen in boekhoudprogramma’s

boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma’s voor het mkb

Naast de kosten zijn er grote verschillen in boekhoudprogramma’s. Om te beginnen is het verstandig om te kijken of de software met zijn tijd meegaat. Er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s die niet via de cloud werken. Terwijl dat ervoor zorgt dat het makkelijk te koppelen is, de backups makkelijk te regelen zijn en updates van afstand mogelijk zijn. Maar het grootste verschil zit hem in de mogelijkheden die je pas tegenkomt als je bedrijf iets groter wordt. Dan merk je dat je specifieke zaken zoekt, of dat je voor het boekhouden een voorkeur krijgt voor een speciaal programma.

Sommige boekhoudprogramma’s zijn voor een mkb’er bijna niet doorheen te komen. Dit terwijl starters vandaag de dag lang niet allemaal meer een boekhouder inschakelen! Als je er zelf mee gaat werken moet de software dus simpel te gebruiken zijn. In de basis zijn ze allemaal geschikt te noemen maar er zijn nog altijd boekhoudprogramma’s waarbij je grootboekrekeningen en journaalposten moet invullen. Als jij deze boekhoudkundige kennis niet hebt dan zul je liever kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Functies voor het mkb om op te letten

Het is vooral belangrijk dat een boekhoudprogramma jou een goed overzicht geeft van je cijfers en dat je hier gemakkelijk mee kunt werken. Maar als je voor je klanten-, debiteuren-, of personeelsadministratie vervolgens allemaal extra software moet aanschaffen is het misschien slimmer om gelijk één goed pakket aan te schaffen. Handige functies voor het mkb die lang niet in alle boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Andere eigenschappen zijn natuurlijk de kosten van de boekhoudprogramma’s en of deze bij je bedrijf past. Zo kan het zijn dat een boekhoudpakket erg goedkoop lijkt maar een ander pakket uiteindelijk voordeliger uitkomt omdat je gemakkelijk je rittenadministratie via een mobiele app kan verwerken, de snelheid veel beter is en de manier van het bijhouden van betalingen zoveel fijner werkt, dat het bijhouden van je debiteuren je echt uren per maand scheelt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over boekhoudprogramma’s zijn:

Waar moet ik op letten bij een boekhoudprogramma?

Alle boekhoudprogramma’s voldoen wel aan de eisen van de belastingdienst, maar voor het mkb zijn er grote verschillen. Zowel in functies, gebruiksvriendelijkheid als kosten. Op deze pagina bieden we een overzicht van betaalbare software voor ondernemers met een eenmanszaak, die deels zelf willen boekhouden.

Welke functies zijn belangrijk voor het mkb?

Er zijn veel verschillen tussen boekhoudprogramma’s. Bedenk daarom goed welke functies jij zoekt. Als jouw bedrijf klein is en je weinig functies zoekt is een facturatieprogramma soms al voldoende.

Wil je ook de btw-aangiftes kunnen verzorgen, of zelfs de inkomstenbelasting zelf doen, dan is het goed om te kijken of je boekhoudprogramma dit ook kan. Grotere bedrijven met meer wensen doen er goed aan om de functies van verschillende boekhoudprogramma’s goed met elkaar te vergelijken.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Er zijn er veel en elk heeft een eigen specialisme. Hierdoor is er niet één het beste voor het hele mkb. Vandaar dat wij een overzicht van boekhoudprogramma’s hebben gemaakt. Bedenk vooraf goed of de software past bij je ondernemingsvorm, of je wel of niet gaat samenwerken met een boekhouder en of de functies zijn afgestemd op jouw bedrijf. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die willen zien of ze het urencriterium halen, maar ook op het declarabel maken van personeel.

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software voor ondernemers om de boekhouding in te verwerken. Hiermee kun je meestal facturen maken, aangiftes verzenden en houd je inzicht in je financiële administratie.

Is een boekhoudprogramma écht nodig?

Een boekhoudprogramma is niet verplicht. Je kunt hiervoor dus ook boekhouden in Excel of een andere oplossing gebruiken. Belastingaangiftes kun je ook invullen via de site van de belastingdienst. Toch kiezen steeds meer ondernemers voor boekhoudprogramma’s omdat deze steeds makkelijker zijn in gebruik en veel tijd kunnen besparen als je onderneming groeit.

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Vroeger werkten boekhoudprogramma’s offline. Je installeerde dan software op je computer en kon daarmee aan de slag. Het nadeel was dat je telkens handmatig updates moest installeren omdat de belastingregels continu veranderen. Inmiddels werken vrijwel alle programma’s daarom online. Daarnaast werken ze tegenwoordig meestal met een abonnementenmodel zodat ze ook de uren van het doorontwikkelen of actualiseren kunnen terugverdienen.