Boekhoudprogramma

Vind snel het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming. Los overzicht met online software voor zzp’ers, verenigingen en bedrijven uit het mkb. Van e-Boekhouden, AFAS, MoneyMonk tot SnelStart en Exact Online. Vergelijk zelf de verschillen tussen de verschillende pakketten.

Inhoud:

Beste boekhoudprogramma voor zzp’ers

Met goede boekhoudsoftware is factureren en boekhouden eenvoudig. Overzicht met de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers met een eenmanszaak, waarmee je zelf je facturen maakt, winst- en verliesrekening bijhoudt en btw-aangifte regelt.

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Met SnelStart inKaart kun je voor 18 euro per maand de volledige boekhouding regelen. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's.

Dit boekhoudprogramma helpt met het automatiseren van je administratie. Denk aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, terugkerende facturen, betaalherinneringen (debiteurenbeheer) of invullen van de btw-aangifte. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

Compleet boekhoudprogramma voor het maken van offertes, factureren of doen van de btw-aangifte. Het is gericht op ondernemers die meer inzicht willen in de cijfers. Zoals een top-5 klanten, berekening van je winstmarge en allerlei andere overzichten van je administratie. Het kost 59 euro per maand.

Boekhoudprogramma voor zzp'ers. In onze review beoordelen we het als gebruiksvriendelijk, goedkoop en compleet. Je kunt hiermee zelf boekhouden, zonder boekhouder. Het facturatieprogramma is gratis. Voor 12,50 euro krijg je ook de boekhouding voor de btw-aangifte en een uren- en rittenadministratie.

Zowel startende als bestaande ondernemers kunnen tot 1 april 2025 gratis boekhouden met het complete boekhoudpakket van Myfinance. Het boekhoudprogramma is ontwikkeld voor zzp'ers. Inclusief app (met bonnetjes-scanner!) kilometerboekhouding, urenregistratie en offertes in je eigen huisstijl.

Rompslomp is een eenvoudig facturatie- en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor zzp'ers en kleine ondernemers. Met een app kun je altijd je administratie bekijken. Probeer het gratis uit. Met een Plus of Pro-abonnement krijg je extra opties, kosten lopen op tot 17,25 euro per maand.

Pakketten zijn inclusief facturatie, bankkoppeling en jaarrekening (winst- en verliesrekening, grootboek en balans). Daarmee bieden alle bovenstaande pakketten een complete oplossing voor ondernemers die deels zelf boekhouden, maar de aangifte inkomstenbelasting liever overlaten aan een boekhouder of accountant.

financiële gegevens controleren in een boekhoudprogramma

Online boekhoudpakketten voor het mkb

Bij een besloten vennootschap, of een onderneming met personeel, wil je slimme software die meer kan dan alleen factureren. Als je wil dat het programma automatisch delen van de salarisadministratie, omzetbelastingaangifte en debiteurenbeheer verwerkt zijn de volgende boekhoudpakketten aanraders:

Exact Online is een volledig boekhoudprogramma voor het mkb. Het neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau.

Het complete boekhoudpakket van Visma eAccounting biedt innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Hiermee kun je onbeperkt boekhouden voor 21 euro per maand inclusief handige app, e-learnings en klantenservice.

Onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Online boekhouden via Twinfield is eenvoudig voor zowel kleine als grote organisaties. Biedt alle tools voor een volledige administratie. Eventueel in combinatie met een administratie- of accountantskantoor.

Beste boekhoudsoftware voor een vereniging

Voor een penningmeester is het fijn als het nieuwe boekhoudprogramma ook de ledenadministratie  verwerkt en . Verder moet de software van een vereniging eenvoudig abonnementen kunnen factureren (leden-contributie) en declaraties verwerken.
Onze aanraders voor de financiële administratie van kleine(re) verenigingen:

Geschikt voor iedere vereniging om eenvoudig een complete boekhouding & ledenadministratie te voeren. Importeer je ledenbestand en maak onbeperkt gebruikers aan voor het bestuur, zonder extra kosten. Probeer het programma gratis.

Dit pakket automatiseert veel werkzaamheden die een penningmeester anders handmatig telkens opnieuw moet doen. Zoals bij betalingen, donaties of contributies incasseren of het verwerken van facturen. Ook de btw-aangifte is (deels) automatisch ingevuld.

Verenigingen regelen periodieke (jaar)facturen en abonnementen eenvoudig via Moneybird. Wijzig je de prijs van het product dan wijzigt het abonnement voor al je leden. Ook declaraties (van vrijwilligers) en kas-transacties (vanwege de declaraties) regel je eenvoudig met dit boekhoudpakket.

Selectiecriteria

Voor het bepalen van de selectie van boekhoudprogramma’s keken we naar de kosten van de verschillende programma’s. Daarnaast keken wij of we de software begrepen zonder (uitgebreide) training. Vooral voor de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers waren deze twee criteria belangrijk.

Daarnaast keken we naar de aangeboden functies. Mogelijkheden van automatisering zoals een koppeling met een bankrekening en de klantenservice. Daarbij keken wij zowel naar de bereikbaarheid en de kwaliteit van de ondersteuning bij onze vragen.

Kosten van goede software

Wil je de kosten van een boekhoudprogramma vergelijken? Enkele tarieven van betaalbare boekhoudprogramma’s zijn:

  • MoneyMonk: 7,50 per maand
  • e-Boekhouden.nl: 9,95 per maand
  • DigiBTW: 12,50 per maand
  • SnelStart: 12,50 per maand
  • Moneybird: 14 euro per maand

Daarbij bieden de meeste pakketten een uitprobeerperiode van een maand. Voor starters met een kleine boekhouding is er ook een compleet gratis boekhoudprogramma te vinden. Al bieden goedkopere boekhoudprogramma’s vaak minder mogelijkheden.

Voor ons overzicht van de beste mkb-pakketten was de prijs voor ons daarom geen doorslaggevende factor. Mkb-bedrijven doen er goed aan om de programma’s ook te vergelijken op functionaliteit. Voor extra dashboards of inzichten in de cijfers raden wij de pakketten van Exact Online of Afas SB+ aan.

Er is niet één beste boekhoudoplossing. Het loont om vooraf een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken.

Zelf een eigen administratie opzetten

Als je in Excel een simpele winst- en verliesrekening maakt kun je zelf je btw-aangifte invullen.Je moet als ondernemer verplicht boekhouden. Voor een eenmanszaak is het opzetten van een eigen boekhouding vrij eenvoudig. Je hebt hiervoor geen boekhouder nodig. Wel kost het tijd en is het belangrijk dat het foutloos gebeurt.

De meeste tijd daarbij zit in het maken van facturen of verwerken van betalingen. Ook moet je elk kwartaal aangifte doen van de omzetbelasting. Veel ondernemers werken op dat moment ook de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij.

Een goed boekhoudprogramma doet dit deels automatisch. Je kunt ook boekhouden in Excel. Dat kan ook online.

Bij het boekhouden ben je de meeste tijd kwijt aan facturen maken of het bijhouden van betalingen.

Eenvoudig boekhouden met een online boekhoudprogramma. 

Overzicht van functies voor het mkb

Elk boekhoudpakket uit ons overzicht biedt minimaal alle functies om zelf een winst- en verliesrekening te maken of om alle info voor de btw-aangifte te verzamelen. Maar daarnaast zijn er veel handige functies voor het mkb die niet in alle verschillende soorten boekhoudprogramma’s zitten. Zoals bijvoorbeeld:

Boekhouding automatiseren

Elk compleet boekhoudpakket regelt automatisch factuurnummers, de datum, adres- en betaalgegevens. Meestal biedt het ook een scan- en herken-functie voor het inboeken van inkomende facturen. Andere stappen uit de financiële administratie die je met slimme boekhoudsoftware kunt automatiseren zijn:

  • automatisch herinneringen versturen
  • periodieke facturen versturen (automatische incasso)
  • betalingen controleren via een automatische koppeling met de bank
  • voorraadbeheer en integratie met crm

ondernemer die thuis de online boekhouding up-to-date houdt

Inkomstenbelasting en btw-aangifte indienen

Het berekenen van de omzetbelasting voor een zzp-boekhouding kun je vaak zelf. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, een balans en jaarrekening nodig. Een boekhoudprogramma doet dit deels automatisch.

Slimme software bespaart veel tijd tijdens het factureren en doen van aangiftes en regelt de volledige boekhouding. Zo kan een online pakket met een koppeling met je zakelijke rekening automatisch betalingen in de boekhouding bijwerken.

Voor de inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, balans en jaarrekening nodig.

Via de site van de belastingdienst kun je ook zelf de btw-aangifte indienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die online boekhoudprogramma’s vergelijken zijn:

Wat is de beste aanbieder voor zzp'ers met een eenmanszaak?

Spelers als e-Boekhouden.nl, Exact en Moneybird zijn voor de meeste ondernemers geschikt maar elk pakket heeft eigen voor- en nadelen. Vandaar dat wij een overzicht hebben gemaakt waarmee je boekhoudprogramma’s kunt vergelijken.

Bedenk vooraf goed of een pakket past bij je ondernemingsvorm, of je gaat samenwerken met een boekhouder of accountant en of de functies zijn afgestemd op de administratieve taken van jouw boekhouding. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die het urencriterium willen halen, maar ook op het declarabel maken van medewerkers.

Waar kan ik de beste boekhoudprogramma's vergelijken?

Het is afhankelijk van je eigen wensen en financiële situatie maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak bieden deze ook een simpele manier om zelf een aangifte in te sturen naar de belastingdienst. Al kun je hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er en vooral iets zoekt voor de facturatie en btw-aangifte dan is een simpel boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Deze heb je al voor zo’n 10 euro per maand. Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s.

 

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan