Boekhoudprogramma

Vind snel het beste online boekhoudprogramma voor jouw onderneming. Overzicht van slimme boekhoudsoftware voor zzp’ers en bedrijven uit het mkb, inclusief omschrijving met de verschillen tussen deze pakketten. Maak direct zelf een keuze voor de boekhouding van jouw bedrijf.

Boekhoudprogramma’s overzicht

Factureren en boekhouden is eenvoudig met een goed boekhoudprogramma. Overzicht met de beste boekhoudprogramma’s van 2023:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Het online boekhoudprogramma AFAS SB+ is gericht op ondernemers en zzp'ers. Het kost 59 euro per maand. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je online. Het programma is gebruiksvriendelijk en compleet.

Rompslomp is een eenvoudig facturatie- en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor zzp'ers en kleine ondernemers. Met een app kun je altijd je administratie bekijken. Probeer het gratis uit. Met een Plus of Pro-abonnement krijg je extra opties, kosten lopen op tot 17,25 euro per maand.

Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal voor starters, maar het programma is ook geschikt voor bestaande ondernemers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en de deskundige helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Het geautomatiseerde boekhoudprogramma van Moneybird heeft veel features die je helpen met je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, aanbieden van producten of diensten, klantbeheer etc. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

Het complete boekhoudpakket van Visma eAccounting biedt innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Hiermee kun je onbeperkt factureren en boekhouden voor 21 euro per maand inclusief handige app, e-learnings en klantenservice.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het is een gebruiksvriendelijk en voordelig systeem, voor 10 euro per maand. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer het gratis.

De software van Exact neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. Het biedt integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. De software is betrouwbaar en vooral populair bij middelgrote mkb-bedrijven. Het goedkoopste pakket kost 42 euro per maand.

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk voor 16,50 euro per maand. De eerste 30 dagen zijn gratis. Je gebruikt het voor je boekhouding, om bonnetjes in te scannen en om onbeperkt online te factureren. De software groeit mee met jouw bedrijf.

Naar eigen zeggen is BUNNI voor zzp'ers die niet kunnen boekhouden. Probeer alles een maand gratis uit, je proefperiode stopt vanzelf. Daarna kost het pakket 9 euro per maand.

Een eerste boekhouding opzetten

eenvoudig boekhouden met een online boekhoudprogramma

Je moet als ondernemer de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van de inkomsten en uitgaven. Je bent dus verplicht om te boekhouden.

Zet je voor het eerst een financiële administratie op? Met een facturatieprogramma kun je eenvoudig zelf een factuur maken. Al kun je hiermee geen belastingaangifte doen of je boekhouding bewaren.

Elke ondernemer moet verplicht een administratie voeren.

Zelf een eigen administratie opzetten

Een eigen administratie opzetten voor een eenmanszaak is niet moeilijk. Je hebt hiervoor geen boekhouder nodig. Wel kost het tijd en is het belangrijk dat het foutloos gebeurt. De meeste tijd daarbij zit in het maken van facturen of verwerken van betalingen. Ook moet je elk kwartaal btw-aangifte doen.

Veel ondernemers werken op dat moment ook de debiteuren-, uren- en kilometeradministratie bij. Software kan dat deels automatiseren. Je kunt eenvoudig online boekhouden met een goed boekhoudprogramma, maar je mag ook boekhouden in Excel. Dat kan ook online.

Bij het boekhouden ben je de meeste tijd kwijt aan facturen maken of het bijhouden van betalingen.

 Als je in Excel een simpele winst- en verliesrekening maakt kun je zelf je btw-aangifte invullen.

Online boekhouden in Excel

Of Excel voor jouw financiële administratie de beste software is, of dat een online boekhoudprogramma als e-Boekhouden.nl, Exact Online of Moneybird een betere manier is, hangt af van je onderneming. Je kunt met Excel eenvoudig factureren en je winst- en verliesrekening, grootboek en debiteuren bijhouden. Dat kan ook online.

Je kunt facturen maken in Word en Excel. Voor de aangifte inkomstenbelasting is soms een boekhoudpakket nodig.

Een Excel-boekhouding is voldoende voor de btw-aangifte. Als je de aangifte van de inkomstenbelasting uitbesteedt aan een boekhouder kan die voor jou de balans of afschrijvingen berekenen. Wil je de aangifte inkomstenbelasting zelf berekenen? Dan is een goedkoop boekhoudprogramma meestal een betere keuze.

start direct met jouw administratie

Zelf inkomstenbelasting en btw-aangifte indienen

De btw-aangifte voor een zzp-boekhouding kan nog zonder online boekhoudprogramma. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, een balans en jaarrekening nodig. Hiervoor is een eenvoudig boekhoudpakket meestal wel noodzakelijk.

Een nieuw boekhoudprogramma kan dit bijna automatisch. Slimme software bespaart veel tijd tijdens het factureren en doen van aangiftes. Een boekhoudpakket met een bankkoppeling kan ook betalingen bijhouden.

Voor de inkomstenbelasting heb je ook een overzicht van afschrijvingen, balans en jaarrekening nodig.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Eenvoudig boekhoudprogrammaElk boekhoudprogramma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je net voor jezelf begonnen en heb je weinig budget maar wil je wel professionele facturen opstellen? In bovenstaande overzicht staan ook verschillende online programma’s voor starters.

Met bovenstaande overzicht kun je zelf het beste boekhoudprogramma kiezen. Gebruik het zoekveld bovenaan de pagina voor info over een specifiek boekhoudpakket. Bijvoorbeeld de laatste berichten van Exact Online, e-Boekhouden,  Moneybird of een ander boekhoudprogramma.

Wil je online boekhouden? Dan loont het om vooraf de programma’s met elkaar te vergelijken.

Kosten van goede software

De kosten verschillen per programma. Zeker zzp’ers nemen dit mee in de vergelijking. e-Boekhouden biedt de online boekhoudsoftware het eerste jaar na de KvK-inschrijving gratis aan. Bij andere programma’s is er een gratis proefperiode of kun je gratis boekhouden zolang je elke maand maar een paar facturen maakt.

Vergelijken loont, er is niet één beste boekhoudprogramma voor het hele mkb.

Voor starters met een kleine boekhouding is er dus ook een compleet gratis boekhoudprogramma te vinden. Niet alleen de prijs is verschillend. Een goedkoper boekhoudprogramma biedt soms minder mogelijkheden. Bedrijven uit het mkb willen vaak dat een programma stappen automatiseert.

Delen van de boekhouding automatiseren

Elk programma regelt automatisch factuurnummers, de datum, adres- en betaalgegevens. Groeit je bedrijf of administratie en wil je tijd besparen en meer inzicht in de boekhouding? Dan kun je een online boekhoudprogramma gebruiken dat stappen automatisch verwerkt.

Slimme programma’s kunnen ook stappen automatiseren zoals:

  • automatisch herinneringen versturen
  • periodieke facturen versturen
  • betalingen controleren via een koppeling met de bank
  • voorraadbeheer

ondernemer die thuis de online boekhouding up-to-date houdt

Overzicht van belangrijke functies voor het mkb

Handige functies voor het mkb die niet in alle verschillende soorten boekhoudprogramma’s zitten zijn bijvoorbeeld:

Voor een penningmeester is een ledenadministratie fijn. Maak je gebruik van een boekhouder of accountant? Dan heeft die misschien ook een voorkeur voor een boekhoudpakket.

Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en inzicht

Naast een betaalbaar boekhoudprogramma met de juiste functies zijn automatische updates via de cloud en gebruiksvriendelijkheid belangrijk. Als je er zelf mee wilt boekhouden moet nieuwe boekhoudsoftware simpel zijn.

Een duurder boekhoudpakket kan voordeliger zijn door gebruikersgemak. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke app voor de rittenregistratie of een scan en herken-functie. Als je bedrijf groeit, en je bijvoorbeeld de overstap maakt naar een bv, neemt ook het belang toe van een snel programma.

Ondersteuning bij het bijhouden van betalingen of debiteuren, scheelt je veel tijd tijdens het boekhouden.

de gehele administratie doe je eenvoudig zelf

De beste boekhoudsoftware voor kleine bedrijven

een zzp'er wil online boekhouden

Er zijn veel online boekhoudprogramma’s gericht op de boekhouding van kleine bedrijven. Hiermee maak je eenvoudig facturen in je eigen huisstijl en regel je alle belastingzaken zelf.

Een goed online boekhoudprogramma biedt een overzichtelijk dashboard. Beter inzicht in je financiële administratie maakt de boekhouding gemakkelijker. Kleine ondernemers willen verder niet te veel tijd aan de boekhouding besteden. Ze hebben liever geen onnodige cijfers en grafieken. Voor een zzp’er maakt dit de boekhoudsoftware soms ingewikkeld.

Voor een zzp’er hoeft een online boekhoudprogramma niet heel uitgebreid te zijn.

Het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers

In enkele van de beste boekhoudprogramma’s moet je nog altijd  grootboekrekeningen en journaalposten invullen. Als jij weinig kennis hebt van boekhouden dan kies je liever voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Er zijn grote verschillen in boekhoudpakketten. Voor een zzp’er voldoet de meest simpele boekhoudprogramma ook.

Voor de administratie van zzp’ers biedt boekhoudsoftware meestal andere voordelen. Daarbij speelt vooral het gemak van de software mee. Denk aan het simpel maken van facturen, automatisch factuurnummers en iDEAL-linkjes aanmaken en versturen via pdf. Soms bieden ze ook een uren- en rittenregistratie.

UBL-bestanden en debiteurenadministratie

Een automatische koppeling met je zakelijke bankrekening is prettig. Ook een app met scan en herken-functie is meestal wel handig. Daarnaast houdt slimme boekhoudsoftware automatisch bij of de factuur is betaald of niet. Dit zijn grote voordelen van een boekhoudprogramma.

Voor het factureren van een gemeente of andere overheidsorganisatie heb je ook een UBL-bestand nodig. Daarnaast is het handig als je aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct ziet wat je hebt verdiend of wat je aan btw moet afdragen.

Overstap naar een ander pakket

beste boekhoudsoftware voor zzp en freelanceEen boekhoudprogramma voor zzp’ers is goedkoop en simpel. Twijfel je of een programma voldoende functionaliteiten biedt voor jouw boekhouding? Overstappen naar een ander boekhoudprogramma is meestal eenvoudig.

Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen met online boekhouden. En zodra je administratie groeit bieden ze extra modules of zelfs een eigen appstore met extra functies aan waardoor je er eindeloos mee kunt doorgroeien.

Slimme boekhoudsoftware als e-Boekhouden.nl, Exact Online en Moneybird kun je eindeloos in doorgroeien.

Check ook even bij je boekhouder

online boekhouden met moneybirdHeb je hulp nodig bij de administratie? De meeste boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook functies voor een boekhouder.

Deze software is geschikt voor ondernemers die deels zelf willen boekhouden, maar de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder of accountant.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over online boekhoudprogramma’s zijn:

Wat is voor mij het beste boekhoudprogramma?

Spelers als e-Boekhouden.nl, Exact en Moneybird zijn voor de meeste ondernemers geschikte boekhoudsoftware. Maar elk pakket heeft een eigen specialisme. Vandaar dat wij een overzicht hebben gemaakt om mee te vergelijken.

Bedenk vooraf goed of het boekhoudpakket past bij je ondernemingsvorm, of je gaat samenwerken met een boekhouder of accountant en of de functies zijn afgestemd op de administratieve taken van jouw boekhouding. Zo kan de urenregistratie gericht zijn op ondernemers die het urencriterium willen halen, maar ook op het declarabel maken van medewerkers.

Waar kan ik de beste boekhoudprogramma's vergelijken?

Het beste programma is afhankelijk van je eigen wensen en financiële situatie maar we hebben wel een overzicht van boekhoudprogramma’s gemaakt. Dit zijn goede boekhoudpakketten voor zzp’ers met een eenmanszaak, die zelf de facturen maken. Vaak bieden deze ook een simpele manier om zelf een aangifte in te sturen naar de belastingdienst. Al kun je hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er dan is een simpel boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Deze heb je al voor zo’n 10 euro per maand. Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s.

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Vroeger werkten boekhoudprogramma’s offline. Je installeerde dan een programma op je computer en kon daarmee aan de slag. Het nadeel was dat je telkens handmatig updates moest installeren omdat de belastingregels continu veranderen. Veel ondernemers die boekhouden in Excel doen dat nog altijd lokaal op de eigen computer.

Online boekhouden is inmiddels de standaard. Deze boekhoudprogramma’s werken meestal met een abonnementenmodel zodat ze ook de uren van het ontwikkelen of actualiseren terugverdienen.

Heeft elke zzp'er een boekhoudprogramma nodig?

Nee, er zijn ook veel zzp’ers die boekhouden in Excel. De btw-aangifte kun je invullen via de site van de belastingdienst. Handmatig je boekhouding bijhouden is wel meer werk. Als je maar een handvol facturen per maand hebt kun je soms ook werken met een gratis boekhoudprogramma.

Wij maakten een selectie van oplossingen die ook zeer geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.