menu
e-boekhouden

Privé-onttrekkingen

Elke ondernemer die voor de omzetbelasting de belastingaangifte zelf doet is het wel eens tegengekomen: privé-onttrekkingen. Maar wat houdt dit precies in? Is het hetzelfde als je winst of is het een hele andere post? Het laatste is ’t geval.

Inhoud:

Misverstanden over privé-onttrekkingen

privé-onttrekkingAls zelfstandig ondernemer krijg je van de belastingdienst telkens de vraag wat je privé-onttrekkingen zijn geweest over een bepaalde periode. Een goed eenvoudig boekhoudprogramma zal het uitleggen, maar als je geen gebruikmaakt van boekhoudsoftware dien je dit soort termen zelf te leren kennen. Sommigen stuiten dan op het probleem dat ze niet precies weten wat de term privé-onttrekking precies inhoudt.

Veel ondernemers denken dat dit de winst is geweest die ze in die periode hebben gehad en gaan flink aan het rekenen. Anderen denken dat dit het bedrag is dat ze hebben overgemaakt naar een privérekening. Om er vervolgens achter te komen dat privé-onttrekkingen iets heel anders betekent.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Privé-onttrekking is niet hetzelfde als salaris of winst

Denk niet dat privé-onttrekking en winst of salaris een en hetzelfde is. Dit misverstand leeft bij veel (beginnende) ondernemers. Sommigen denken dat ze bij een eenmanszaak of vof verplicht zijn om alle winst die ze hebben gemaakt bij de omzetbelastingaangifte moeten opgeven als privé-onttrekkingen, maar dat is niet waar. Je winst en salaris blijkt later uit de aangifte van de inkomstenbelasting en hoef je dus bij de omzetbelasting nog niet op te geven.

Het privégebruik van goederen en/of diensten

Als je een besloten vennootschap hebt is het geld van je onderneming (nog) niet van jou maar van je bedrijf. Als je dan een keer bij de supermarkt betaalt met je zakelijke bankpas omdat je privé geen saldo hebt, dien je dit direct in je boekhouding te corrigeren via privé-onttrekkingen.

Bij de eenmanszaak of vof kijkt de belastingdienst niet zo sterk naar je bankrekening, zolang de boekhouding maar klopt. Als je daar de betaling in de supermarkt niet zakelijk boekt is er dus ook geen probleem. Toch vraagt de belastingdienst ook bij deze ondernemingsvormen hoeveel privé-onttrekkingen je hierbij hebt. Bij deze vraag is de belastingdienst vooral benieuwd naar het privégebruik van goederen en/of diensten. Deze bepalen mede de winst en btw-afdracht en moet je apart in de administratie verwerken.

Wat is zakelijk, wat is privé?

Auto van de zaak?
Auto van de zaak?

Een belangrijke privé-onttrekking waar je ook bij een eenmanszaak of vof op moet letten is de bekende auto van de zaak. Hierbij heb je vaak een bijtelling en kun je ook bij de btw-aangifte te maken krijgen met een privé-onttrekking. Dit kan ook het geval zijn als je deze auto verplaatst naar je privévermogen.

Ook zakendiners bestaan vaak uit gemengde kosten. Deze kosten boek je het gemakkelijkst volledig op de zaak, waarbij je bij de aangifte een deel als privé-onttrekking opgeeft. Andere mogelijke privé-onttrekkingen zijn bijvoorbeeld een laptop, telefoon of bureau die je op het bedrijf hebt gezet.

Als je deze niet langer zakelijk gebruikt maar deze privé nog wel wilt gebruiken dan kun je deze overnemen. Meestal heb je deze dan al afgeschreven en kun je deze dus overnemen zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Maar als deze niet volledig afgeschreven zijn dien je hierover de dagwaarde van te betalen aan je bedrijf, inclusief btw. Doe je dit niet dan doe je een privé-onttrekking, want deze behoorde wel tot het ondernemingsvermogen. De belastingdienst ziet het dan als een betaling in natura.

Betalingen in natura ziet de belastingdienst soms als privé-onttrekking.

Ook het pand waar je gebruik van maakt kan als privé-onttrekking gezien worden. Als je het afgelopen jaar in een pand woonde dat je hoofdverblijf was en behoorde tot je ondernemingsvermogen, dan dient het woningforfait bij je winst geteld te worden. Maar als het gaat om een pand dat je onderneming huurde en waarvan jij een deel als woning gebruikte, dan dient de huur voor de woning als privé-onttrekking verwerkt te worden.

Je privé-onttrekkingen bestaan in veel gevallen dus uit het gebruik van goederen, locaties of andere diensten waarbij je onderneming en privéleven mogelijk in elkaar overlopen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.