menu

Privé-onttrekkingen

Elke ondernemer die voor de omzetbelasting de belastingaangifte zelf doet is het wel eens tegengekomen: privé-onttrekkingen. Maar wat houdt dit precies in? Is het hetzelfde als je winst of is het een hele andere post? Het laatste is ’t geval.

Privé-onttrekkingen: wat zijn dit precies? Als zelfstandig ondernemer krijg je van de Belastingdienst telkens de vraag wat je privé-onttrekkingen zijn geweest over een bepaalde periode. Een goed eenvoudig boekhoudprogramma zal het uitleggen, maar als je geen gebruikmaakt van boekhoudsoftware dien je dit soort termen zelf te leren kennen. Sommigen stuiten dan op het probleem dat ze niet precies weten wat de term privé-onttrekking precies inhoudt.

Veel ondernemers denken dat dit de winst is geweest die ze in die periode hebben gehad en gaan flink aan het rekenen. Anderen denken dat dit het bedrag is dat ze hebben overgemaakt naar een privérekening. Om er vervolgens achter te komen dat privé-onttrekkingen iets heel anders betekent.

Privé-onttrekking is geen winst

Denk niet dat privé-onttrekking en winst een en hetzelfde is. Dit misverstand leeft bij veel (beginnende) ondernemers. Sommigen denken dat ze verplicht zijn om alle winst die ze hebben gemaakt privé te onttrekken, maar dat is niet waar. Je hoeft niet alle winst uit je bedrijf over te hevelen naar privé, je kan ook (een deel van) de winst toevoegen aan het eigen vermogen. Voor de belastingbetaling maakt dit allemaal niets uit.

Het privégebruik van goederen en/of diensten

Met privé-onttrekkingen vraagt de belastingdienst naar het privégebruik van goederen en/of diensten. Deze bepalen mede de winst en btw-afdracht en moeten dus apart geadministreerd worden. Maar zakelijke en privékosten kunnen soms aardig door elkaar lopen, zodat je niet meer wat nou echt zakelijk is en wat echt privé is.

Wat is zakelijk, wat is privé?

Auto van de zaak?
Auto van de zaak?

Zo is op de bekende auto van de zaak meestal een privé-onttrekking van toepassing, maar drukken diens kosten wel op de zaak. Ook zakendiners bestaan vaak uit gemengde kosten. Deze kosten boek je het gemakkelijkst volledig op de zaak, waarbij je bij de aangifte een deel als privé-ontrekking opgeeft.

Ook het pand waar je gebruik van maakt kan als privé-onttrekking gezien worden. Als je het afgelopen jaar in een pand woonde dat je hoofdverblijf was en behoorde tot je ondernemingsvermogen, dan dient het woningforfait bij je winst geteld te worden. Maar als het gaat om een pand dat je onderneming huurde en waarvan jij een deel als woning gebruikte, dan dient de huur voor de woning als privé-onttrekking verwerkt te worden.

Je privé-onttrekkingen bestaan in veel gevallen dus uit het gebruik van goederen, locaties of andere diensten waarbij je onderneming en privéleven mogelijk in elkaar overlopen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.