Inschrijven KvK

De nieuwe onderneming bij de Kamer van Koophandel inschrijven is voor veel ondernemers dé start van het eigen bedrijf. Alles over de kosten of gevolgen van een registratie in het Handelsregister, hoe je een KvK-nummer kunt aanvragen en en wanneer inschrijven bij KvK voor een zzp’er wettelijk verplicht is.

Inhoud:

Een eigen bedrijf inschrijven in het Handelsregister wordt meestal gevierd met een drankje of feeststemming. Al is het ook spannend, want een nieuwe bedrijfsnaam inschrijven heeft juridisch en financieel ook gevolgen.

Wanneer bij de KvK inschrijven

onderneming inschrijven kvk-handelsregisterWanneer je precies moet inschrijven in het Handelsregister van de KvK hangt af van je activiteiten. Start je bijvoorbeeld een nieuwe winkel of webwinkel? Of wil je direct een medewerker aannemen? Dan moet je verplicht een KvK-nummer aanvragen.

Soms is een inschrijving bij de KvK niet direct verplicht. Als je diensten levert in een vrij beroep, zoals een tekstschrijver of webdesigner, heb je als zzp’er niet direct een KvK-nummer nodig. Je kunt het moment dan zelf bepalen en tot die tijd kun je het zien als hobby.

Start je een nieuwe webwinkel? Dan moet je deze direct inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Met een hobby zijn aftrekposten beperkt en inschrijven bij KvK heeft dus invloed op het (financiële) succes van de onderneming. Veel ondernemers schrijven zich in met een eenmanszaak om fiscale overwegingen. Maar een KvK-nummer is soms ook nodig om met een leverancier te werken of om klanten te werven.

Heb je een goede en professionele naam voor je onderneming gevonden? Je kunt deze als handelsnaam registreren bij de KvK maar daarnaast ook als merknaam vastleggen.


een eenmanszaak registreren

KvK-inschrijving als start van het bedrijf

De inschrijving bij de KvK is de officiële start van je bedrijf. Als je een eenmanszaak bent gestart heb je de eerste jaren recht op startersaftrek. Dit kan alleen als je het urencriterium van 1.225 uur hebt gehaald in dat kalenderjaar. Dat lukt niet meer in het najaar en de eerste week van januari is daarom een populair moment om je in te schrijven bij de KvK. Kijk goed wat voor jou het beste moment voor de registratie is.

 Opstartkosten verrekenen

Opstartkosten van een eigen bedrijf mag je verrekenen met het bedrijfsresultaat. Van uitgaven zoals een computer of huur en andere kosten krijg je de omzetbelasting (btw) terug en het restant komt mindering op de inkomstenbelasting. Een etentje een halfjaar voor inschrijving KvK ziet de belastingdienst al snel als als privékosten. Wacht daarom niet te lang met inschrijven.

Tot ongeveer drie maanden voor het inschrijven bij de KvK zijn kosten nog te verrekenen. Oudere kosten alleen als je de zakelijke noodzaak kunt aantonen. Zoals de kosten van een eigen website, boekhoudprogramma, oprichtingskosten bij een bv, zakelijke bankrekening en hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan. Hierbij snapt de belastingdienst ook dat deze kosten niet voor privégebruik zijn.

Bang voor de boekhouding? Met een online boekhoudprogramma houd jij zelf simpel de financiële administratie bij van jouw bedrijf. Probeer nu e-Boekhouden gratis uit!

Vof, bv of eenmanszaak inschrijven

zzp'er worden
Als zzp’er sta je soms zo weer buiten.

Voor de inschrijving van een nieuwe eenmanszaak of vof moet je zelf online een afspraak maken en langsgaan bij de KvK-vestiging uit jouw regio.

Een eenmanszaak inschrijven op het KvK-kantoor duurt meestal een halfuurtje tot maximaal een uur. Als zzp’er sta je dus soms zo weer buiten. Ook een bv moet je inschrijven maar daarvoor moet je langs bij de notaris. Daarna kan die de onderneming toevoegen aan het Handelsregister.

Eenmalige en jaarlijkse kosten KvK

De kosten van inschrijving zijn eenmalig 50 euro. Als je gelijk een uittreksel mee wilt ben je 15 euro extra kwijt. Vroeger rekende de KvK ook jaarlijkse kosten, maar deze kwamen in 2013 te vervallen. Voor sommige diensten rekent de Kamer van Koophandel wel jaarlijkse kosten, zoals voor het deponeren van algemene voorwaarden. Maar dit is niet verplicht.

De kosten van het inschrijven bij de KvK zijn eenmalig vijftig euro.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is meestal een verplichte stap, maar een eigen KvK-nummer heeft ook enkele voordelen en nadelen.

Enkele voordelen

  • Professionaliteit: je krijgt een KvK-nummer waarmee je uitstraalt dat je een serieus bedrijf runt.
  • De KvK regelt bijeenkomsten en ondersteuning voor ondernemers.
  • Je komt sneller in aanmerking voor fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Enkele nadelen:

  • Je valt nu onder zakelijke wetgeving.
  • Je moet extra administratie bijhouden en alle andere zaken regelen die bij een eigen bedrijf komen kijken.
  • Zakelijk heb je minder privacy: in het Handelsregister van de KvK staat openbare info over jou(w bedrijf).

Heb je een goede en professionele naam voor je onderneming gevonden? Je kunt deze als handelsnaam registreren bij de KvK maar daarnaast ook als merknaam vastleggen.

Wees bij de KvK voorbereid

Kamer van KoophandelJe kunt je niet online inschrijven in het Handelsregister van de KvK, maar wel online de afspraak maken bij een vestiging van de Kamer van Koophandel in jouw regio.

De KvK zit niet te wachten op je inschrijving en gaat je niet over de streep trekken om voor jezelf te beginnen. Zonder voldoende klanten, website, huisstijl et cetera raadt een KvK-adviseur het regelmatig af. Terwijl weinig starters al klanten hebben voor ze beginnen.

Meestal zijn ze vriendelijk maar als je al afhaakt bij een lastige KvK-medewerker, hoe overtuig je dan ooit je klanten? Als ondernemer moet je soms tonen dat je durft en weet wat je wilt. Ga je bedrijf pas bij de KvK inschrijven als je écht wilt ondernemen en laat je dan niet tegenhouden door de eerste negatieve reactie.

Wat wil de Kamer van Koophandel weten?

De KvK wil meteen wat zaken van je weten die invloed hebben op aansprakelijkheid, fiscale gevolgen en privé gevolgen. Bereid je daarom goed voor op de vragen die de KvK zal gaan stellen.

  • Legitimatie
    Je moet je legitimeren met je paspoort of ID-kaart als je een eenmanszaak inschrijft. Bij een eigen rechtsvorm zijn nog andere papieren nodig zoals de statuten. Informeer dan goed wat de KvK wil weten voor je je gaat inschrijven bij de KvK.
  • Elevator Pitch
    De KvK wil weten wat je gaat doen. Bij de inschrijving hoef je geen ondernemingsplan mee te nemen, maar moet wel je producten of diensten samenvatten. Dit wordt ook wel elevator-pitch genoemd. Je overtuigt mensen vaak sneller als je kort en bondig kan vertellen wat je doet. Probeer vooraf zelf te oefenen hoe je in 30 seconden vertelt wat je onderneming doet.
  • Bedrijfsnaam
    Bij het inschrijven van je bedrijf bij de KvK moet je een bedrijfsnaam opgeven. Controleer vooraf er al een merkregistratie of handelsnaam bestaat met jouw naam. De Kamer van Koophandel kijkt of er een onderneming in de regio is met die naam, maar als er al een bedrijf is met een merkregistratie dan kun je de naam nog wel bij de KvK inschrijven. Met het risico dat je, zodra de merknaamhouder bezwaar maakt, je alsnog moet stoppen met de bedrijfsnaam.
  • Ondernemingsvorm
    Ken de verschillen tussen de ondernemingsvormen. De rechtsvorm is lastig om te wijzigen en heeft veel invloed op je bedrijf. Als je je inschrijft met een bv heb je geen recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten. Maar een eenmanszaak of vof hebben als rechtsvorm het nadeel dat de eigenaar met privévermogen aansprakelijk is.
  • Verdere vragen
    De KvK wil direct bij inschrijving enkele bijzondere zaken weten. Zo wil de KvK weten of je personeel aanneemt (inclusief uitzendkrachten), wilt importeren of exporteren en wat de domeinnaam van het bedrijf is. Deze informatie gebruikt de KvK alleen voor statistieken en het is geen probleem als je geen personeel invult maar de volgende dag toch iemand aanneemt.

Gevolgen na de inschrijving

Ben je met je legitimatie en inschrijfgeld naar de KvK gestapt en is je onderneming met een nieuw KvK-nummer ingeschreven in het Handelsregister? Dan kun je nu werkelijk beginnen met ondernemen.

Na de inschrijving kunnen mensen, bedrijven of andere instanties bij de KvK jouw gegevens opvragen. Ook levert inschrijven bij KvK soms veel reclame op van bedrijven die diensten aan startende ondernemers aanbieden. Het duurt vast niet lang of jij gaat ook computers, mobiele telefoons, een leaseauto, boekhoudprogramma en andere zakelijke diensten aanschaffen. Succes met de onderneming.

Wil je een bedrijf inschrijven bij de KvK? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de inschrijving bij de KvK zijn:

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Officieel moet je een nieuw bedrijf een week voor tot een week na de start van de bedrijfsactiviteiten  registreren bij de KvK. Maar omdat niet altijd duidelijk is wat een bedrijfsactiviteit is of wat nog hobbymatig is, is hier wel wat vrijheid.

Op het moment dat het bedrijf nog in de opstartfase zit is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet meteen verplicht, tenzij je een beroep uitoefent waarbij een vergunning vereist is. Zodra je wat serieuzer actief bent met je onderneming of zodra je klanten het als bedrijf ervaren is het verstandig om je in te schrijven.

Wat kost inschrijven bij de KvK?

Voor de inschrijving in het Handelsregister betaal je eenmalig vijftig euro. Wil je een uittreksel van je registratie, dan kost dit je vijftien euro extra. Heb je algemene voorwaarden opgesteld en wil je deze deponeren, dan betaal je hiervoor een jaarlijkse bijdrage van achttien euro.

Kan ik me online inschrijven?

Je kunt je niet online inschrijven bij de KvK. Wel kun je online een afspraak maken. Ook moet je alvast een vragenlijst invullen waarin je onder meer aangeeft wat je wilt doen en via welke rechtsvorm. Het persoonlijke gesprek dat volgt is bedoeld om de inschrijving af te ronden.

De KvK-medewerker zal een aantal vragen stellen over bijvoorbeeld de aansprakelijkheid, je verwachtingen en hoe je het bedrijf financieren gaat. De onderwerpen zijn vergelijkbaar met de inhoud van een ondernemingsplan. Verder kijkt de KvK of je aan de voorwaarden voldoet en je een geldig legitimatiebewijs bezit.

Wat is een goed moment om je in te schrijven?

De start van je nieuwe bedrijf lijkt een logisch moment om het ondernemerschap officieel te maken. Toch kan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in een andere maand beter uitpakken. Dit heeft te maken met de aftrekposten waar je als ondernemer recht op hebt. Te laat (of juist te vroeg) inschrijven kan dan nadelig zijn.

Bijvoorbeeld omdat je het niet meer lukt om aan de gestelde uren voor het urencriterium te komen – 1.225 uur per boekjaar – waardoor je bepaalde aftrekposten niet kunt toepassen. Wachten met de inschrijving kan niet altijd. Als je bijvoorbeeld een webwinkel beginnen wilt, moet je je direct bij de start aanmelden.

Kun je je inschrijven wanneer je minderjarig bent?

Om te starten als ondernemer geldt geen minimumleeftijd. Wel gelden er wat beperkingen wanneer je jonger dan zestien jaar bent. Zo mag je geen zakelijke contracten tekenen of grote bedragen overmaken zonder toestemming van een ouder of verzorger. Ook voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb je tot je achttiende toestemming van een ouder of verzorger nodig.

Inschrijven KvK - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp