menu

Inschrijven KvK

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, afgekort KvK, is voor veel ondernemers dé start van het eigen bedrijf. Inschrijven bij de KvK is voor sommige mensen die nog twijfelen over het ondernemerschap dan ook een grote stap. Die dan ook meestal gevierd wordt met een drankje of feeststemming. Vanaf deze inschrijving ben je echt begonnen met je eigen bedrijf! Maar wat zijn eigenlijk de kosten, of gevolgen als je je niet inschrijft?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Wanneer moet je je bij de KvK gaat inschrijven

Als je je gaat inschrijven bij de KvK is dat vaak de start van het bedrijf. Dat moment heeft dus veel invloed op je aftrekposten en het succes van de onderneming. Te laat of juist te vroeg inschrijven heeft grote financiële gevolgen. Wanneer je je precies moet inschrijven is afhankelijk van verschillende factoren. Je eigen activiteiten zijn hierbij van grote invloed. Start je bijvoorbeeld een winkel of webwinkel? Dan moet je je direct inschrijven en is dit ook verplicht.

Soms is het niet verplicht. Bij veel vrije beroepen, zoals een tekstschrijver, webdesigner of adviesfuncties, kun je zelf kiezen wanneer het moment is aangebroken. Vaak wordt deze dan bepaald door fiscale overwegingen, of omdat dit nodig is om met een leverancier te kunnen werken of klanten te kunnen werven.

Kamer van Koophandel inschrijving als start van het bedrijf

De inschrijving bij de KvK hoeft niet de officiële start van je bedrijf te zijn maar tenzij kan worden aangetoond dat een ander moment écht de start is (of was) wordt dit door de instanties wel snel aangenomen. Let dus goed op wat het beste moment voor de inschrijving is. Om maar een voorbeeld te noemen: je startersaftrek is 3 jaar geldig en alleen als je het urencriterium van 1225 uur hebt gehaald in dat kalenderjaar. Als je je gaat inschrijven op 1 december zal dit nooit lukken. Een veel voorkomende dag om je in te schrijven bij de KvK is daarom de eerste week van januari.

Kosten tot enkele maanden voor het inschrijven nog verrekenbaar

Alle kosten die voor het opstarten van een eigen bedrijf gemaakt worden mogen worden verrekend met het bedrijfsresultaat. In het kort komt dat er ongeveer op neer dat de uitgaven zoals een computer of huur en andere kosten de BTW wordt teruggestort en dat het restant om mindering komt op de inkomstenbelasting. Dat is echter alleen als de Belastingdienst het nog ziet als de start van een bedrijf. Een etentje een halfjaar voor inschrijving KvK wordt vaak gezien als privé. Wacht daarom niet te lang met inschrijven.

Alle kosten tot ongeveer drie a vier maanden voor de inschrijving van de KvK zijn dus redelijkerwijs nog te verrekenen. Oudere kosten soms niet meer tenzij 100% kan worden aangetoond dat dit zakelijk is geweest zoals de kosten van een zakelijke website, boekhoudprogramma, oprichtingskosten bij een BV, afsluiten zakelijke bankrekening en hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan. Bij dit soort zaken snapt de belastingdienst dat je deze niet voor privégebruik hebt aangeschaft.

Eenmalige en jaarlijkse kosten van de KvK

Een eenmanszaak inschrijven bij de de KvK duurt meestal maar een halfuurtje tot maximaal een uur en de kosten zijn eenmalig 50 euro. Als je gelijk een uittreksel mee wilt ben je 15 euro extra kwijt. Tenminste, als de inschrijving lukt. Want je moet wel de juiste papieren bij je hebben en enkele lastige vragen kunnen beantwoorden. Vroeger waren er ook jaarlijkse kosten, maar deze zijn in 2013 komen te vervallen. Voor sommige diensten rekent de Kamer van Koophandel wel jaarlijkse kosten, zoals voor het deponeren van algemene voorwaarden. Maar dit is niet verplicht.

KvK-medewerker houdt bij inschrijven niet je hand vast

Bij de Kamer van Koophandel werken flink wat mensen die natuurlijk allemaal verschillend zijn maar over het algemeen mag je aannemen dat zij niet zitten te wachten op je inschrijving. Ga er dus niet heen met het idee dat zij je over de streep trekken om voor jezelf te beginnen. Integendeel. Zonder voldoende klanten, website, huisstijl et cetera raden ze het regelmatig af. Terwijl nog geen 1% van de ondernemers de luxe heeft dat hij al met klanten kan beginnen!

Dit is gewoon een eerste drempel die een ondernemer moet overstappen om te laten zien dat hij durf heeft. Als je het al laat afweten bij een lastige KvK-werknemer, hoe overtuig je dan ooit je klanten? Daarom: ga er pas heen als je 100% weet dat je wilt gaan ondernemen en mocht dit punt gekomen zijn, laat je dan niet door de eerste negatieve reactie uit het veld slaan.

Wat wil de Kamer van Koophandel van je weten bij inschrijving?

Als aanvulling op het vorige punt: Houd rekening met de vragen die zullen komen bij het inschrijven. De KvK wil meteen wat zaken van je weten die veel invloed kunnen hebben op aansprakelijkheid, fiscale gevolgen en privé gevolgen. Bereid je daarom goed voor op de vragen die de KvK zal gaan stellen.

 • Legitimatie
  Zorg dat je je altijd kunt legitimeren met je paspoort of ID-kaart als je een eenmanszaak gaat inschrijven. Bij een eigen rechtsvorm zijn nog andere papieren nodig zoals de statuten. Informeer dan goed wat de KvK wil weten voor je je gaat inschrijven bij de KvK.
 • Elevator Pitch
  Allereerst  wil men bij de KvK weten wat je wilt gaan doen. Dan zitten ze niet direct op je ondernemingsplan te wachten met alle aspecten en unique-selling-points van je bedrijf maar simpel in het kort in 30 seconden wat je bedrijf precies zal gaan aanbieden. Dit wordt ook wel elevator-pitch genoemd. Mensen zijn vaak veel eerder overtuigd van je bedrijf als je het kort en bondig weet te vertellen dan dat je er lange verhalen van maakt. Probeer vooraf dan ook voor jezelf te oefenen hoe je in 30 seconden kunt vertellen wat je gaat doen.
 • Bedrijfsnaam
  Bij het inschrijven van je bedrijf bij de KvK wil men je bedrijfsnaam weten. De Kamer van Koophandel zal hierop een advies geven of dit wel of niet aan te raden is maar dit is zeker niet volledig of bindend! De KvK medewerker kijkt enkel of er een bedrijf in de regio is met die naam, maar mocht er al een Amerikaans bedrijf zijn die die naam via een merkregistratie heeft gekocht dan kun je deze nog wel bij de KvK inschrijven. Met het risico dat je, zodra dit Amerikaanse bedrijf erachter komt en bezwaar maakt, alsnog je bedrijf moet opdoeken.Probeer vooraf dan ook te kijken of je naam uniek is en of er geen merkregistratie of handelsnaam voor bestaat. Een tip hierbij kan natuurlijk zijn om even te kijken of alle domeinnamen hiervoor nog vrij zijn. In dat geval is de kans op een conflict al een stuk kleiner (maar zeker nog niet uitgesloten).
 • Ondernemingsvorm
  Weet goed de verschillen tussen de ondernemingsvormen. Op het internet is hier veel over te vinden en dit kan behoorlijk wat invloed hebben op je bedrijf. Zo is een bv niet erg interessant indien de winsten zeer beperkt zijn (verlies zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld) maar is een eenmanszaak-eigenaar opeens weer met zijn privévermogen aansprakelijk!
 • Verdere vragen
  De KvK wil direct bij inschrijving enkele bijzondere zaken weten. Zo wil de KvK weten of er personeel komt in het bedrijf (inclusief uitzendkrachten!) of er export & import plaats zal vinden en wat de domeinnaam van het bedrijf wordt. Wees gerust; deze punten zijn enkel voor de KvK om zich wat te verdiepen in statistieken en het is geen probleem als je geen personeel invult maar de volgende dag toch een uitzendkracht gaat inhuren. Er is niets zo veranderlijk als de ondernemende mens.

Na de inschrijving

Heb je inschrijving gedaan? Dan kun je nu werkelijk beginnen met ondernemen. Let niet op de fanmail; Inschrijven bij de KvK betekent in de meeste gevallen de eerste maanden enorm veel reclamebladen van bedrijven die hun diensten aan de startende ondernemer willen aanbieden. Zo word je wel meteen lekker op de hoogte gebracht wat voor soort diensten er allemaal zijn voor de ondernemer. Het zal vast niet lang duren of er worden computers, mobiele telefoons, leaseauto, boekhoudsoftware en andere diensten voor ondernemers aangeschaft. Succes met de onderneming!