Inschrijven KVK

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel afgekort KVK is voor veel ondernemers dé start van het eigen bedrijf. Inschrijven bij de KVK is voor sommige mensen die nog twijfelen over het ondernemerschap dan ook een grote stap. Het wordt niet zelden gevierd met een drankje of feeststemming. Vanaf deze inschrijving ben je echt begonnen met je eigen bedrijf!

Wat je moet weten voor je je bij de KVK gaat inschrijven

 1. Kamer van Koophandel inschrijving als start van het bedrijf
  De inschrijving bij de KVK hoeft niet de officiele start van je bedrijf te zijn maar tenzij kan worden aangetoond dat een ander moment écht de start is (of was) wordt dit door de instanties wel snel aangenomen. Let dus goed op wat het beste moment voor de inschrijving is. Om maar een voorbeeld te noemen: De startersaftrek is 3 jaar geldig en enkel als de ondernemer zijn urencriterium van 1225 uur gehaald heeft dat kalenderjaar. Als je je gaat inschrijven op 1 december zal dit nooit lukken. Een veel voorkomende dag om je te gaan inschrijven bij de KVK kan dan ook de eerste week van januari zijn.
 2. Kosten tot 3 maanden voor het inschrijven nog verrekenbaar
  Alle kosten die voor het opstarten van een eigen bedrijf gemaakt worden mogen worden verrekend met het bedrijfsresultaat. In het kort komt dat er ongeveer op neer dat de uitgaven zoals een PC of huur en andere kosten de BTW wordt teruggestort en dat het restant om mindering komt op de inkomstenbelasting. Dat is echter enkel als de Belastingdienst het nog ziet als de start van een bedrijf. Een etentje van 6 maanden voor inschrijving KVK wordt vaak gezien als privé. Wacht daarom niet te lang met inschrijven. Om maar een moment te noemen: Alle kosten tot ongeveer 3 maanden voor de inschrijving van de KVK zijn redelijkerwijs nog te verrekenen. Oudere kosten soms niet meer tenzij 100% kan worden aangetoond dat dit zakelijk is geweest zoals halffabrikaten, notariskosten bij een BV, afsluiten zakelijke bankrekening en hulp bij een ondernemingsplan.
 3. KVK medewerker houdt niet je hand vast
  Bij de Kamer van Koophandel werken flink wat mensen die natuurlijk allemaal verschillend zijn maar over het algemeen mag je aannemen dat zij niet zitten te wachten op je inschrijving. Ga er dus niet heen met het idee dat zij je over de streep trekken om voor jezelf te beginnen. Integendeel. Zonder voldoende klanten, website, huisstijl etc raden ze het regelmatig af. Terwijl nog geen 1% van de ondernemers de luxe heeft dat hij al met klanten kan beginnen! Dit is gewoon een eerste drempel die een ondernemer moet overstappen om te laten zien dat hij durf heeft. Als je het al laat afweten bij een lastige KVK werknemer, hoe overtuig je dan ooit je klanten en prospects? Daarom: Ga er pas heen als je 100% weet dat je wilt gaan ondernemen en mocht dit punt gekomen zijn, laat je dan niet door de eerste negatieve reactie uit het veld slaan.
 4. Lastige vragen
  Als aanvulling op het vorige punt: Houd rekening met de vragen die zullen komen bij het inschrijven. De KVK wil meteen wat zaken van je weten welke flink impact kunnen hebben op aansprakelijkheid, fiscale gevolgen en privé gevolgen. Bereid je daarom goed voor op de vragen die de KVK zal gaan stellen.

Wat wil de Kamer  van Koophandel van je weten bij inschrijving?

 1. Legitimatie
  Zorg dat je je altijd kunt legitimeren met je paspoort of ID-kaart als je een eenmanszaak gaat inschrijven. Bij een eigen rechtsvorm zijn nog andere papieren nodig zoals de statuten. Informeer dan goed wat de KVK wil weten voor je je gaat inschrijven bij de KVK.
 2. Elevator Pitch
  Allereerst  wil men bij de KVK weten wat je wilt gaan doen. Dan zitten ze niet direct op je ondernemingsplan te wachten met alle aspecten en unique-selling-points van je bedrijf maar simpel in het kort in 30 seconden wat je bedrijf precies zal gaan aanbieden. Dit wordt ook wel elevator-pitch genoemd. Mensen zijn vaak veel eerder overtuigd van je bedrijf als je het kort en bondig weet te vertellen dan dat je er lange verhalen van maakt. Probeer vooraf dan ook voor jezelf te oefenen hoe je in 30 seconden kunt vertellen wat je gaat doen.
 3. Bedrijfsnaam
  Bij het inschrijven van je bedrijf bij de KVK wil men je bedrijfsnaam weten. De Kamer van Koophandel zal hierop een advies geven of dit wel of niet aan te raden is maar dit is zeker niet volledig of bindend! De KVK medewerker kijkt enkel of er een bedrijf in de regio is met die naam, maar mocht er al een Amerikaans bedrijf zijn die die naam via een merkregistratie heeft gekocht dan kun je deze nog wel bij de KVK inschrijven. Met het risico dat je, zodra dit Amerikaanse bedrijf erachter komt en bezwaar maakt, alsnog je bedrijf moet opdoeken. Probeer vooraf dan ook te kijken of je naam uniek is en of er geen merk registratie of handelsnaam voor bestaat. Een tip hierbij kan natuurlijk zijn om even te kijken of alle domeinnamen hiervoor nog vrij zijn. In dat geval is de kans op een conflict al een stuk kleiner (maar zeker nog niet uitgesloten).
 4. Ondernemingsvorm
  Weet goed de verschillen tussen de ondernemingsvormen. Op het internet is hier veel over te vinden en dit kan behoorlijk wat invloed hebben op je bedrijf. Zo is een BV niet erg interessant indien de winsten zeer beperkt zijn (verlies zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld) maar is een eenmanszaak eigenaar opeens weer met zijn privé vermogen aansprakelijk!
 5. Verdere vragen
  De KVK wil direct bij inschrijving enkele bijzondere zaken weten. Zo wil de KVK weten of er personeel komt in het bedrijf (inclusief uitzendkrachten!) of er export & import plaats zal vinden en wat de domeinnaam van het bedrijf wordt. Wees gerust; deze punten zijn enkel voor de KVK om zich wat te verdiepen in statistieken en het is geen probleem als je geen personeel invult maar de volgende dag toch een uitzendkracht inhuren gaat. Er is niets zo veranderlijk als de ondernemende mens.

Na de inschrijving
Heb je inschrijving gedaan? Dan kun je nu werkelijk beginnen met ondernemen. Let niet op de fanmail; Inschrijven bij de KVK betekent in de meeste gevallen de eerste maanden enorm veel reclamebladen van bedrijven welke hun diensten aan de startende ondernemer willen aanbieden. Zo wordt je wel meteen lekker op de hoogte gebracht wat voor soort diensten er allemaal zijn voor de ondernemer. Het zal vast niet lang duren of er worden PC’s, lease auto’s, boekhouddiensten en andere diensten voor ondernemers aangeschaft. Succes met de onderneming!