Inschrijven KvK

De nieuwe onderneming bij de Kamer van Koophandel inschrijven in het Handelsregister. Het is voor veel ondernemers dé start van het eigen bedrijf. Alles over de kosten of gevolgen van een registratie, hoe je een KvK-nummer kunt aanvragen en wanneer het voor een zzp’er wettelijk verplicht is om je in te schrijven.

Inhoud:

Onderneming inschrijven KvK-Handelsregister.

Je eigen bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is vaak een feestje waard. Soms is inschrijven bij KvK verplicht, en het kan ook spannend zijn.

De kosten van de registratie zelf blijven beperkt tot 75 euro, maar een nieuwe onderneming heeft juridisch en financieel soms veel gevolgen. Ook registreer je jouw bedrijf direct bij de belastingdienst.

Wanneer bij de KvK inschrijven

Wanneer je jouw bedrijf precies moet inschrijven in het Handelsregister van de KvK hangt af van je activiteiten. Als je je onderneming inschrijft heb je soms recht op belastingvoordelen. Je hebt ook een KvK-nummer nodig om met een leverancier te werken of om een zakelijke rekening te openen.

Start je bijvoorbeeld een nieuwe winkel, ga je een webwinkel beginnen of een medewerker aannemen? Dan moet je verplicht direct een KvK-nummer aanvragen. Voor de meeste zzp’ers is het niet meteen verplicht. In een vrij beroep, zoals een tekstschrijver of webdesigner, heb je niet direct een KvK-nummer nodig.

Start je een nieuwe webwinkel? Dan moet je deze direct inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Begin 2024 hebben we ons officieel ingeschreven bij de KvK. Veel voorbereiding? Wij vonden het reuze meevallen! We waren al bijna een jaar hobbymatig bezig met een eigen website over kookboeken. Voor ons was het nu het moment om er een onderneming van te maken omdat we verder willen professionaliseren. Denk aan het starten met een zakelijke rekening en het genereren van zakelijke inkomsten.
Mees & Annabel
Mees & Annabel
Eigenaren Mees & Annabel v.o.f

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Mees en Annabel bij de KvK

Fiscale gevolgen van een KvK-inschrijving

Kijk goed wat voor jou het beste moment voor de registratie is. Als zzp’er kun je eerst ermee starten als hobby. Met een hobby zijn aftrekposten beperkt en inschrijven bij KvK heeft dus invloed op het (financiële) succes van de onderneming.

Als je een eenmanszaak bent gestart heb je de eerste jaren recht op startersaftrek. Dit kan alleen als je het urencriterium van 1.225 uur haalt in dat kalenderjaar. De eerste week van januari is daarom een populair moment om je in te schrijven bij de KvK.

Opstartkosten verrekenen

zzp'er worden en een eenmanszaak registrerenOpstartkosten van een eigen bedrijf mag je verrekenen met het bedrijfsresultaat. Tot zo’n drie maanden voor het inschrijven bij KvK zijn kosten nog te verrekenen.

Van uitgaven zoals een computer of huur en andere kosten krijg je de omzetbelasting (btw) terug en verder verreken je het met de inkomstenbelasting.

Wacht niet te lang. Kosten van een halfjaar voor inschrijving KvK ziet de belastingdienst al snel als privéuitgaven, tenzij het aantoonbaar zakelijk is. Zoals een boekhoudprogramma, eigen website, zakelijke bankrekening, oprichtingskosten bij een bv et cetera. Deze kosten zijn duidelijk niet voor privégebruik.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Ondernemer die zijn bedrijf inschrijft.

Eenmalige en jaarlijkse kosten KvK

De kosten van inschrijving zijn eenmalig 75 euro. Als je een uittreksel mee wilt ben je 15 euro extra kwijt. Vroeger rekende de KvK ook jaarlijkse kosten. Voor diensten zoals het deponeren van algemene voorwaarden rekent de Kamer van Koophandel nog altijd jaarlijkse kosten, maar dit is niet verplicht.

De kosten van inschrijven bij de KvK zijn eenmalig 75 euro.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

Inschrijven bij de KvK is meestal een verplichte stap, maar een eigen KvK-nummer heeft voor ondernemers ook enkele voordelen en nadelen.

Enkele voordelen

 • Professionaliteit: je krijgt een KvK-nummer waarmee je uitstraalt dat je een serieus bedrijf runt.
 • De KvK regelt bijeenkomsten en ondersteuning voor ondernemers.
 • Je komt in aanmerking voor fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Enkele nadelen:

 • Ondernemers vallen onder zakelijke wetgeving.
 • Je moet administratie bijhouden en alle andere zaken regelen die bij een eigen bedrijf komen kijken.
 • Zakelijk heb je minder privacy: in het Handelsregister van de KvK staat openbare info over jou(w bedrijf).

Heb je een goede en professionele naam voor je onderneming gevonden? Je kunt deze als handelsnaam registreren bij de KvK maar daarnaast ook als merknaam vastleggen.

Hoe verloopt het proces van inschrijven?

Kamer van KoophandelJe kunt je niet online inschrijven in het Handelsregister van de KvK, maar wel online de afspraak maken bij een vestiging van de Kamer van Koophandel in jouw regio.

Voor de inschrijving van een nieuwe eenmanszaak of vof moet je zelf naar een KvK-vestiging uit jouw regio. Met jouw plan en een geldig legitimatiebewijs kun je daar je aanvraag indienen. Voor een bv moet je naar de notaris. Die kan je onderneming toevoegen aan het Handelsregister.

Een eenmanszaak inschrijven op het KvK-kantoor duurt maximaal een uur. Als zzp’er ben je snel klaar. Voordat de KvK je onderneming inschrijft in het Handelsregister wil die eerst wat zaken weten die invloed hebben op aansprakelijkheid en fiscale gevolgen.

Wat wil de Kamer van Koophandel weten?

Meestal zijn ze vriendelijk maar als je al afhaakt bij een lastige KvK-medewerker, hoe overtuig je dan ooit je klanten? Als ondernemer moet je soms tonen dat je durft en weet wat je wilt. Bereid je daarom goed voor op je afspraak met de KvK.

 • Legitimatie
  Je moet je legitimeren met je paspoort of ID-kaart als je een eenmanszaak inschrijft. Als je een eigen rechtsvorm gaat inschrijven bij KvK zijn nog andere papieren nodig zoals de statuten.
 • Elevator Pitch
  De KvK wil weten wat je gaat doen. Bij de inschrijving hoef je geen ondernemingsplan mee te nemen, maar moet wel je producten of diensten samenvatten. Oefen vooraf eens of je kort en bondig kunt  vertellen wat je onderneming doet. Dit noemt men ook wel een elevator-pitch.
 • Bedrijfsnaam
  Bij het inschrijven van je bedrijf bij de KvK moet je een bedrijfsnaam opgeven. Controleer vooraf er al een merkregistratie of handelsnaam bestaat met jouw naam. De KvK kijkt of de bedrijfsnaam al in de regio bestaat, maar als deze als merk is geregistreerd dan kun je de naam nog wel bij de KvK inschrijven. Als later een merknaamhouder bezwaar maakt moet je alsnog stoppen met de bedrijfsnaam.
 • Ondernemingsvorm
  Ken de verschillen tussen de ondernemingsvormen. Wijzigen van rechtsvorm is lastig. Als je je inschrijft met een besloten vennootschap mis je enkele aftrekposten als de zelfstandigenaftrek. Bij een eenmanszaak of vof is de eigenaar met privévermogen aansprakelijk.
 • Verdere vragen
  De KvK wil direct bij inschrijving weten of je personeel aanneemt, wilt importeren of exporteren en wat je e-mailadres of de domeinnaam van je bedrijf is. Deze info gebruikt de KvK alleen voor statistieken. Het is geen probleem als je geen personeel invult maar de volgende dag toch iemand aanneemt.

Ga je jouw onderneming inschrijven? Neem een geldig legitimatiebewijs mee!

Nieuw kvk-nummer aanvragen.

Gevolgen na de inschrijving

Ben je met je legitimatie en inschrijfgeld naar de KvK gestapt en is je onderneming met een nieuw KvK-nummer ingeschreven in het Handelsregister? Dan kun je nu werkelijk beginnen met ondernemen. Na de registratie ontvang je automatisch ook een btw-nummer van de belastingdienst.

Na de inschrijving kunnen mensen, bedrijven of andere instanties bij het Handelsregister van de KvK jouw gegevens opvragen. Daardoor levert inschrijven bij KvK soms veel reclame op van bedrijven die diensten aan startende ondernemers aanbieden.

Wil je een bedrijf inschrijven bij KvK? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Bij de KvK inschrijven als zzp-ondernemer.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de inschrijving bij de KvK zijn:

Wanneer moet je je als zzp'er inschrijven bij de KvK?

Officieel moet je een nieuw bedrijf een week voor tot een week na de start van de bedrijfsactiviteiten registreren bij de KvK. Maar omdat bij een zzp’er niet altijd duidelijk is wat een bedrijfsactiviteit is of wat nog hobbymatig is, is hier wel wat vrijheid.

Op het moment dat het bedrijf nog in de opstartfase zit is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet meteen verplicht, tenzij je een beroep uitoefent waarbij een vergunning vereist is. Zodra je wat serieuzer actief bent met je onderneming of zodra je klanten het als bedrijf ervaren is het verstandig om je in te schrijven.

Wat kost inschrijven bij de KvK?

Voor de inschrijving in het Handelsregister betaal je eenmalig 75 euro. Wil je een uittreksel van je registratie, dan kost dit je vijftien euro extra. Heb je algemene voorwaarden opgesteld en wil je deze deponeren, dan betaal je hiervoor een jaarlijkse bijdrage van achttien euro.

Kan ik me online inschrijven?

Je kunt je niet online inschrijven bij de KvK. Wel kun je online een afspraak maken. Ook moet je alvast een vragenlijst invullen waarin je onder meer aangeeft wat je wilt doen en via welke rechtsvorm. Het persoonlijke gesprek is bedoeld om de inschrijving af te ronden.

De KvK-medewerker stelt een aantal vragen over bijvoorbeeld de aansprakelijkheid, je verwachtingen en hoe je het bedrijf financieren gaat. De onderwerpen zijn vergelijkbaar met de inhoud van een ondernemingsplan. Verder kijkt de KvK of je aan de voorwaarden voldoet en je een geldig legitimatiebewijs bezit.

Kan ik me als minderjarige inschrijven?

Om te starten als ondernemer geldt geen minimumleeftijd. Wel gelden er wat beperkingen wanneer je jonger dan zestien jaar bent. Zo mag je geen zakelijke contracten tekenen of grote bedragen overmaken zonder toestemming van een ouder of verzorger. Ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel valt hieronder. Daarom heb je hiervoor tot je achttiende toestemming van een ouder of verzorger nodig.

Wat is een goed moment om je in te schrijven?

De start van je nieuwe bedrijf lijkt een logisch moment om het ondernemerschap officieel te maken. Toch kan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in een andere maand beter uitpakken. Dit heeft te maken met de aftrekposten waar je als ondernemer recht op hebt. Te laat (of juist te vroeg) inschrijven kan dan nadelig zijn.

Bijvoorbeeld omdat je het niet meer lukt om aan de gestelde uren voor het urencriterium te komen – 1.225 uur per boekjaar – waardoor je bepaalde aftrekposten niet kunt toepassen. Wachten met de inschrijving kan niet altijd. Als je bijvoorbeeld een webwinkel wilt beginnen, moet je je direct bij de start aanmelden.

Kan ik een bestaande onderneming wijzigen?

Heb je jouw onderneming ingeschreven maar ben je toch niet helemaal blij meer met je registratie? geen probleem. Je kunt achteraf je inschrijving altijd wijzigen. De Kamer van Koophandel rekent alleen kosten als er wijzigingen zijn met een KvK-nummer.

Het aanpassen van bedrijfsnaam of -activiteiten, of toevoegen van een extra bedrijfsnaam, is kosteloos. Voor een uittreksel met de nieuwe gegevens van na de wijzigingen moet je wel eenmalig kosten betalen.

Gerelateerde berichten