Aangiftesoftware

Aangiftesoftware kan je, net als veel boekhoudprogramma’s, helpen met het indienen van zakelijke belastingaangiftes. Een los programma voor belastingaangiftes is niet verplicht maar goede fiscale software maakt het versturen van de verschillende aangiften wel sneller en makkelijker.

Inhoud:

Wat is aangiftesoftware?

Met aangiftesoftware kun je aangiftes indienen bij de belastingdienst. Dat kan ook via formulieren op de site van de belastingdienst zelf maar fiscale software kan soms veel tijd besparen op alle belastingaangiftes.

Software kan veel tijd besparen en biedt één overzicht van alle belastingaangiftes.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

belastingaangifte doen

Voordelen van een programma

Aangiftesoftware automatiseert delen wat menselijke fouten tijdens berekeningen kan besparen. Daarnaast maakt een aangifteprogramma het soms eenvoudig om tussentijds een fiscale aangifte op te slaan. Zo kun je vast een concept invoeren of even kijken wat de uitkomst zou zijn als je de aangifte nu zou versturen.

Verder is het prettig als je eerdere belastingaangiftes even terug kunt kijken en is er meestal wat beter nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid. Zo hoef je in deze software meestal niet telkens elk btw-nummer los in te vullen tijdens de ICP-opgave en kun je een nummer gemakkelijker controleren.

Aangifte- vs. boekhoudprogramma

boekhoudingEen aangifteprogramma richt zich puur en alleen op de aangiftes. Voor de financiële administratie is er ook complete software beschikbaar. Met een goed boekhoudprogramma kun je ook een btw-aangifte versturen en zo’n programma helpt met veel meer delen van de boekhouding.

Niet alle programma’s gaan hierin even ver maar als je dus een compleet boekhoudpakket hebt aangeschaft dan is extra software meestal overbodig. Zonder boekhoudpakket kan losse software helpen met het indienen van aangiftes.

Omzetbelasting- en ICP-aangifte

Voor de aangifte van de omzetbelasting (BTW) en de intracommunautaire aangifte (ICP) kun je ook gebruikmaken van de site van de belastingdienst. Daarnaast bieden de meeste boekhoudprogramma’s een directe koppeling zodat je direct uit het programma een btw-aangifte of ICP-opgave kan versturen.

btw-aangifte doen via softwareLosse software voor deze aangiftes is hierdoor niet erg populair, maar kan wel veel tijd besparen. De btw-aangifte is voor lang niet alle ondernemers even handig of duidelijk. Maar vooral als er ook een ICP-aangifte bij komt kijken, biedt een los fiscaal programma veel tijdwinst.

Telkens elke aangifte dezelfde btw-nummers of bedragen invoeren? Dat is verleden tijd.

Concept opslaan of eerdere aangifte terughalen

Als je de ICP-aangifte via de site van de belastingdienst doet dan moet je telkens dezelfde btw-nummers en bedragen invoeren. Met een programma is dat meestal verleden tijd. Zo biedt de software meestal importeer-opties waardoor je een eerdere ICP-aangifte gemakkelijk kunt importeren.

Maak je gebruik van een uitstelregeling van een belasting? Met een fiscaal programma houd je hier eenvoudig controle over. Ook kun je via dit pakket meestal gemakkelijk tussentijds concepten opslaan, een eerdere aangifte ophalen of via de software vooraf een btw-nummer controleren.

Aangifte vennootschapsbelasting

De meeste bedrijven hebben een eenmanszaak of vof als rechtsvorm. Bij een besloten vennootschap moet je ook aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. De betere boekhoudprogramma’s bieden ook een oplossing voor deze VPB-aangifte, maar niet allemaal. Soms heb je hiervoor extra software nodig.

Aangifte inkomstenbelasting

inkomstenbelastingDe inkomstenbelasting is voor ondernemers meestal de meest complexe aangifte. De aangifte hiervan kun je laten indien door een boekhouder maar je kunt het ook zelf doen met een aangiftepakket.

Zonder fiscale software kan het maken van een balans, jaarrekening of het uitrekenen van de verschillende fiscale voordelen een flinke klus zijn. Is het ook met de software lastig? Dan kun je hiermee soms ook eenvoudig uitstel aanvragen.

Bij een eenmanszaak is de inkomstenbelasting meestal de meest lastige aangifte.

Minder belasting betalen door tussentijds inzicht

Boekhouders sturen vaak enkele vragen en boekhoudsjablonen voor Excel. Deze kun je eenvoudig invullen, maar dan blijf je afhankelijk van de boekhouder en zie je dus niet of de aangifte positiever uitvalt als de cijfers toch net wat anders zijn.

Natuurlijk willen we niemand motiveren om creatief te boekhouden maar als je in november ziet dat je aangifte veel positiever uitvalt als je alsnog het urencriterium haalt, kan dat bijvoorbeeld een mooie stimulans zijn om nog even vol aan de bak te gaan.

Aangifteprogramma’s helpen daarom ook niet alleen bij de aangifte zelf maar ook om je vast op de uitslag voor te bereiden of om te kijken of je tussentijds deze nog in jouw voordeel kunt veranderen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste softwarepakketten voor de administratie kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.