Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Aangiftesoftware

Aangiftesoftware kan je, net als veel boekhoudprogramma’s, helpen met het indienen van zakelijke belastingaangiftes bij de belastingdienst. Een los programma is niet verplicht maar kan het versturen wel sneller en makkelijker maken..

Inhoud:

Wat is aangiftesoftware?

Met aangiftesoftware kun je aangiftes indienen bij de belastingdienst. Dat kan ook via formulieren op de site van de belastingdienst zelf maar aangiftesoftware kan hier soms veel tijd bij besparen.

Aangiftesoftware kan veel tijd besparen en biedt één overzicht van alle belastingaangiftes.

Het is prettig als je eerdere belastingaangiftes even terug kunt kijken. Daarnaast maakt een aangifteprogramma het soms gemakkelijker om tussentijds een aangifte op te slaan. Zo kun je vast een concept invoeren of even kijken wat de uitkomst zou zijn als je deze nu zou versturen. Verder is er meestal wat beter nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid. Zo hoef je in deze software meestal niet telkens alle btw-nummers los in te vullen tijdens de ICP-opgave en kun je deze gemakkelijker controleren.

Aangifte- vs. boekhoudprogramma

boekhoudingEen aangifteprogramma richt zich puur en alleen op de aangiftes. Een goed boekhoudprogramma helpt met de complete boekhouding, maar biedt meestal ook alle functies om een aangifte te versturen. Niet alle programma’s gaan hierin even ver maar als je dus een compleet boekhoudpakket hebt aangeschaft dan is extra software meestal overbodig. Mocht dit niet het geval zijn dan kan aangiftesoftware je helpen met het indienen van aangiftes.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Omzetbelasting- en ICP-aangifte

Voor de aangifte van de omzetbelasting (BTW) en de intracommunautaire aangifte (ICP) kun je ook gebruikmaken van de site van de belastingdienst. Daarnaast bieden de meeste boekhoudprogramma’s een directe koppeling zodat je direct uit het boekhoudprogramma een aangifte kan versturen.

Aangiftesoftware is hierdoor niet erg populair, maar kan wel veel tijd besparen. De btw-aangifte is voor lang niet alle ondernemers even handig of duidelijk. Maar vooral als er ook een ICP-aangifte bij komt kijken, biedt een los programma veel tijdwinst.

Telkens elke aangifte dezelfde btw-nummers of bedragen invoeren? Dat is verleden tijd.

Moet je bij elke aangifte telkens dezelfde btw-nummers en bedragen invoeren? Met aangiftesoftware is dat meestal verleden tijd. Zo biedt aangiftesoftware meestal importeer-opties waardoor je een eerdere ICP-aangifte gemakkelijk kunt importeren. Ook kun je via software meestal de btw-nummers vooraf snel controleren.

Inkomstenbelastingaangifte

De inkomstenbelasting is voor ondernemers meestal de meest complexe aangifte. Om die reden is deze aangifte handig om in te dienen via aangiftesoftware. Het maken van een balans, jaarrekening of het uitrekenen van de verschillende fiscale voordelen kan een flinke klus zijn.

Boekhouders sturen vaak enkele vragen en sjablonen via Excel. Deze zijn gemakkelijk in te vullen, maar dan blijf je afhankelijk van de boekhouder en kun je dus niet zien of de aangifte positiever uit zou vallen als de cijfers toch net anders waren geweest.

Natuurlijk willen we niemand motiveren om creatief te boekhouden maar als je in november ziet dat je aangifte veel positiever uit gaat vallen als je alsnog het urencriterium haalt, kan dat bijvoorbeeld een mooie stimulans zijn om nog even vol aan de bak te gaan. Aangifteprogramma’s helpen daarom ook niet alleen bij de aangifte zelf maar ook om je vast op de uitslag voor te bereiden of om te kijken of je tussentijds deze nog in jouw voordeel kunt veranderen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.