menu

Starten met personeel

Vroeg of laat stelt elke ondernemer zich de volgende vraag: Wat zou er gebeuren als ik tijdelijk een extra medewerker zou aannemen? Hoe klein de onderneming ook is, elke onderneming die levensvatbaar is heeft zijn drukke (en minder drukke) dagen waarop een extra helpende hand een uitkomst zou bieden.

Starten met personeel

Veel bedrijven zetten de stap naar het starten met personeel en groeien zo uit tot een grote onderneming. Kleine eenmanszaken willen de stap van personeel vaak niet nemen of durven dit niet. Zij proberen het met familie, kennissen, vrienden of relaties tijdelijk op te lossen. In dit artikel een korte introductie over de gedachtegang van het starten met personeel. We behandelen eerst de verschillen en consequenties waaraan gedacht moet worden.

In de eerste plaats zijn er grote verschillen tussen de vormen van personeel. De bekendste oplossing is door direct te starten met een extra vaste medewerker. Dit kan echter grote gevolgen hebben; er moet een salarisadministratie bijgehouden worden, contracten opgesteld worden, ziektegeld betaald worden, gespaard worden voor een pensioen en veel meer administratie. Wellicht is het de ultieme oplossing voor langere tijd, maar om direct van ZZP-er naar een zaak met vaste medewerkers te gaan kan een grote stap zijn. Er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld deze veelvoorkomende alternatieven voor het starten met personeel:

 • Stagiaire
  Een stagiaire is vaak maar enkele dagen in de week beschikbaar omdat er ook een dag naar school gegaan moet worden. Daarnaast is het (op afstuderende studenten na) eigenlijk altijd een tijdelijke oplossing. Daar staat tegenover dat stagiaires vaak goedkoop zijn. Voor zo’n 250 euro per maand (als stagevergoeding) kan er al een stagiaire ingeschakeld worden. Een nadeel van een stagiair is de tijdsintensiviteit; het uitleggen van alle taken aan de stagiaire neemt soms bijna net zo veel tijd in beslag als de tijd die een stagiaire uit handen neemt. Voordelen zijn dat een jonge medewerker vaak veel van nieuwe technologie af weet, goed met computers werkt en de Engelse taal beheerst. Een stagiaire kan een frisse wind door het bedrijf laten waaien.
 • Uitzendkracht
  Een uitzendkracht heeft als voordeel dat de werving en selectie door het uitzendbureau gedaan wordt. Uiteindelijk berekent het uitzendbureau dit wel door in de uurprijs, maar u hoeft hier zelf in ieder geval minder tijd in te steken. Verder krijgt u ‘gewoon’ een factuur. Het is alsof u een dienst afneemt. Met de factuur bent u af van alle extra administratie die bij personeel komt kijken. Indien er slechtere tijden aankomen kunt u de uitzendperiode vroegtijdig verbreken. Daarnaast kan na een langdurige uitzendperiode worden gedacht aan een vaste baan. Na een X aantal uren kan de uitzendkracht vaak boetevrij worden aangenomen.
 • Payroll (detachering)
  Werknemers op basis van payroll (detachering) zijn vergelijkbaar met de werknemers van een uitzendbureau. Het verschil zit hem in het feit dat een payroll medewerker vaak voor een langere periode komt werken. De prijs per uur is dan ook vaak iets lager omdat er wordt uitgegaan van meer uren. Met payroll komt er een eigen medewerker in dienst. De werving en selectie kan ook zelf gedaan worden, alleen de salarisadministratie wordt uitbesteed.
 • Freelance
  Met een freelancer legt u de opdracht bij een ander bedrijf neer, met het verschil dat er onder uw eigen naam gewerkt kan worden. De freelancer zal de opdracht waarschijnlijk wel in zijn eigen portfolio zetten maar staat niet in direct contact met de klant. Voordelen zijn dat alles op afstand kan gebeuren, en dat er ‘normale’ opdrachtvoorwaarden opgesteld kunnen worden. Er kan tevens per opdracht betaald worden in plaats van per uur. Een nadeel is dat de freelancer nergens anders voor inzetbaar is. Deze gaat niet even koffie zetten of brieven posten, om zo maar iets te noemen.
 • Uitbesteden
  Het uitbesteden van opdrachten past inderdaad niet echt onder het kopje van starten met personeel. Maar heeft u er wel over nagedacht wat u wilt laten doen door de extra medewerker? De telefoon opnemen en administratie bijwerken kan prima worden uitbesteed aan een teleservice of administratiebureau.

Er zijn ook andere termen bekend als een bijbaan, interim, flexwerkers, werving en selectie. Deze vormen komen altijd wel op een van bovenstaande methoden neer.

Meer informatie over starten met personeel:
Een arbeidscontract opstellen – Wat staat er zoal in een arbeidscontract van personeel?
Personeel aannemen – Interesse in het starten met personeel? Lees dan dit artikel.
Een sollicitatiegesprek voorbereiden – Waar moet je zoal op letten als werkgever?
De werkkostenregeling – Wat houdt de nieuwe regeling m.b.t. verstrekkingen aan personeel precies in?