menu
e-boekhouden

Omzetbelasting berekenen

Als eigenaar van een eenmanszaak moet je meestal omzetbelasting berekenen. Het gaat hier om btw: de belasting over de toegevoegde waarde. Als bedrijf bereken je deze btw in de prijs en ben je verantwoordelijk dat dit bedrag aan omzetbelasting bij de belastingdienst terechtkomt.

Inhoud:

Wat is omzetbelasting?

omzetbelasting berekenenOmzetbelasting is btw. Het wordt ook wel consumentenbelasting genoemd, aangezien de eindgebruiker van een product of dienst het betaalt. Jij moet als ondernemer omzetbelasting rekenen over je facturen maar vervolgens geef je deze bedragen door aan de belastingdienst. Ondernemers en de belastingdienst noemen deze btw meestal omzetbelasting.

Meestal moet je klanten omzetbelasting berekenen. Dit heet btw.

Als ondernemer informeer je de belastingdienst periodiek over deze belasting. Je geeft aan hoeveel er aan omzetbelasting is ontvangen, en hoeveel er is uitgegeven. De btw die jij hebt betaald over gekochte goederen of afgenomen diensten mag je namelijk in mindering brengen. Simpel gezegd bereken je op deze manier je omzetbelasting (btw).

Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma vertelt deze meestal ook hoeveel btw er is is ontvangen en betaald. Meestal berekent deze dus ook hoeveel omzetbelasting je moet betalen of juist nog krijgt van de belastingdienst en kun je hiermee ook de aangifte versturen. Je kunt ook de belastingaangifte laten doen door een boekhouder of adviseur. Besteed je het niet uit en heb je geen boekhoudprogramma? Dan moet je zelf de omzetbelasting berekenen.

Omzetbelasting berekenen via een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Omzetbelasting berekenen

Je moet omzetbelasting berekenen over het totaalbedrag dat aan klanten in rekening wordt gebracht. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst levert voor een opdrachtgever ter waarde van 100 euro en de reiskosten waren 30 euro, dan bereken je 21% btw over 130 euro. De totale rekening wordt dan: 130 + 27,30 = € 157,30. Het bedrag aan btw vermeld je los op de factuur en komt dus bovenop het bedrag dat je zelf in rekening brengt. Wie werkzaamheden heeft waarbij een deel btw-plichtig is en een ander deel btw-vrij, mag ook naar rato btw aftrekken.

Je moet omzetbelasting berekenen over het bedrag dat aan klanten in rekening wordt gebracht.

Omzetbelasting aangeven via een boekhoudprogramma

belastingIeder kwartaal moet aangifte worden gedaan van de omzetbelasting (als het bedrag hoger is dan 7000 euro per kwartaal, dan om de maand). Bij een boekhoudprogramma is dat meestal niet zo moeilijk. Deze berekent meestal automatisch de btw en als deze een koppeling heeft met de belastingdienst dan kun je de btw-aangifte direct via het boekhoudprogramma versturen. Drie boekhoudprogramma’s die dit mogelijk maken zijn:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1358)

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account!

Gratis
  • Gratis voor starters!
  • Belastingdienst Erkend
  • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ☆ ☆ (2121)

Meer dan 500.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je 90% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.

€ 39,00 per maand
  • Win tijd
  • Eenvoudig factureren
  • 220+ koppelingen
Bekijk de website

Zelf de omzetbelasting versturen via site van de belastingdienst

Maak je geen gebruik van een boekhoudprogramma? Dan dien je zelf de berekening te maken en dit vervolgens door te geven via een afgeschermd deel van de site van de belastingdienst. Deze geeft wel toelichting bij de verschillende velden maar online is dit vrij beperkt. Als je zelf je administratie en btw-aangifte verzorgt, is het raadzaam hier even de tijd voor te nemen.

De belastingdienst wil weten wat je aan omzetbelasting hebt binnengekregen en wat je zelf aan btw hebt betaald. Vervolgens bereken je het verschil. Heb je meer btw ontvangen dan uitgegeven, dan moet je dit verschil betalen. Maar wanneer je meer hebt betaald aan btw dan ontvangen, dan krijg je geld terug. Let op: wie de btw-aangifte te laat doet moet een boete betalen. Zie ook onze pagina over de eenmanszaak en belasting.

Ontvangen omzetbelasting betalen aan de belastingdienst

Indien je meer hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven dan ben je verplicht het verschil in omzetbelasting te betalen aan de belastingdienst. Standaard moet deze betaling binnen één maand na het verstreken kwartaal binnen zijn. De meeste ondernemers betalen het verschil in omzetbelasting direct na de aangifte.

Meer ontvangen dan uitgegeven? Het verschil in omzetbelasting betaal je aan de belastingdienst.

De belastingdienst stuurt jou geen factuur voor het betalen van de omzetbelasting. Je moet dus zelf actie ondernemen. Via bijvoorbeeld internetbankieren kun je de omzetbelasting betalen. Let hierbij wel goed op dat je het betalingskenmerk opgeeft. Deze ontvang je altijd aan het begin van het jaar, en staat ook op het overzicht van de aangifte zelf. Het is daarom handig om deze even te printen na de aangifte. Zo kun je later nog even terugkijken hoeveel je ook alweer moet betalen en welk betalingskenmerk je hierbij op moet geven.

BTW-nummer

btw-nummerOm aangifte te doen van de omzetbelasting heb je een eigen nummer nodig. Om de administratie van de btw in goede banen te leiden heeft elk bedrijf dat btw-plichtig is een btw-nummer. Bij inschrijving bij de KvK wordt je bedrijf automatisch bij de belastingdienst aangemeld. Je krijgt dan je btw-nummer en kunt (digitaal) btw-aangifte doen.

Om aangifte te doen van de omzetbelasting heb je een eigen btw-nummer nodig.

Elk btw-nummer bestaat uit 14 tekens, eerst NL gevolgd door het burgerservicenummer (het oude sofinummer) en afgesloten met B01, of 2 als dit niet je eerste bedrijf is. Wie dan minder dan 14 tekens heeft, voegt tussen NL en het BSN nullen toe tot 14 tekens.

Dit is niet hetzelfde nummer als dat je op je website of facturen hebt. Sinds 2020 hebben eenmanszaken zowel een btw-nummer als een btw-ID. De eerste gebruik je voor communicatie met de belastingdienst, het tweede ID kun je delen met de buitenwereld.

BTW-tarieven

Voor de geleverde diensten / goederen moet bepaald worden welk btw tarief gehanteerd wordt. Het standaardtarief is 21% en geldt voor de meeste producten en diensten, maar er zijn ook aardig wat uitzonderingen. Bij de belastingdienst kun je opzoeken welke producten onder welk btw-tarief vallen.

Er zijn ook een aantal diensten/goederen die zijn vrijgesteld van btw.

Er zijn ook een aantal diensten/goederen die zijn vrijgesteld van btw, waaronder diensten of producten in de medische sector, onderwijs, kinderdagopvang of speciale culturele diensten en producten. Al betekent dit niet dat je zomaar met én zonder btw kunt factureren. Deze scheiding is meestal op ondernemingsniveau. Een onderwijsinstelling zal zelf waarschijnlijk helemaal zijn vrijgesteld van btw. Maar als jouw bedrijf gekenmerkt is als een onderneming die btw hanteert, en je hebt een freelance-klus gedaan voor diezelfde onderwijsinstelling, dan is de kans groot dat je daarvoor gewoon btw moet rekenen.

Kleine ondernemersregeling

Met een eenmanszaak of vof kan het zijn dat je weinig omzet hebt. Dan kun je in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling. Als je de voorwaarden hiervoor voldoet hoef je geen omzetbelasting meer te rekenen en hiervoor ook geen aangifte meer te doen. Dat klinkt fijn, maar er zijn ook nadelen!

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de omzetbelasting zijn:

wat is omzetbelasting en hoe bereken ik dit?

Omzetbelasting is btw. Meestal betaal je btw over aankopen en als je zelf ondernemer bent geworden en niet deelneemt aan de kleineondernemersregeling, moet je zelf ook btw rekenen over al je omzet. Deze btw noemt de belastingdienst omzetbelasting.

Bij je btw-aangiftes geef je op hoeveel btw je hebt ontvangen en in die periode hebt betaald over je uitgaven (voorbelasting). Je kunt dit met online boekhouden zelf uitrekenen. Het verschil reken je daarna af met de belastingdienst.

hoeveel omzetbelasting moet ik betalen?

Periodiek moet je afrekenen met de belastingdienst. Die wil weten hoeveel omzetbelasting (btw) je hebt ontvangen. Btw die je in deze periode al hebt betaald op zakelijke aankopen mag je onder het kopje voorbelasting in mindering brengen. Een boekhoudprogramma kan dit voor je uitrekenen. Het verschil moet je afdragen aan de belastingdienst.

Wanneer moet ik omzetbelasting betalen?

Omzetbelasting is hetzelfde als btw. Je betaalt dit bij elke aankoop. Ondernemers kunnen betaalde btw verrekenen met btw die ze hebben ontvangen. Dit doe je bij de btw-aangifte.

De belastingdienst informeert bedrijven wanneer ze aangifte moeten doen. De meeste bedrijven moeten de omzetbelastingaangifte indienen in de eerste maand na elk kwartaal maar dit kan per bedrijf verschillen.

Hoe verstuur ik de aangifte voor de omzetbelasting?

De omzetbelastingaangifte kun je versturen via software of via de site van de belastingdienst. Deze laatste is gratis maar een boekhoudprogramma maakt het meestal wel makkelijker. Deze heeft vaak al cijfers berekent en de aangifte voor een groot gedeelte al ingevuld.

Hoe kun je btw terugvragen bij een eenmanszaak?

Je rekent elke btw-aangifte af met de belastingdienst. Je geeft dan op hoeveel btw je hebt ontvangen over je omzet, maar ook hoeveel btw je al hebt betaald in die periode. De bedragen haal je uit je online boekhouding of boekhoudprogramma.

Als je meer hebt betaald dan dat je ontvangen hebt dan krijg je dit verschil terug. De belastingdienst maakt dit na de aangifte binnen enkele weken over op het rekeningnummer dat bij hen bekend is. Je kunt dit rekeningnummer aanpassen in de online omgeving van de site van de belastingdienst.

Welk btw-tarief moet ik hanteren?

Over je zakelijke omzet moet je (meestal) btw hanteren. Een boekhoudprogramma kan dit vaak automatisch voor je berekenen, maar je kunt het ook zelf uitrekenen. Het tarief is meestal 21%, maar er zijn uitzonderingen die staan beschreven op de site van de belastingdienst. Ook bij buitenlandse omzet bereken je meestal geen btw.

Ik heb maar weinig omzet, mag ik de omzetbelasting houden?

Tot 2020 konden ondernemers soms de omzetbelasting houden, als het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw lager dan 1883 euro was. Deze regeling is per 2020 komen te vervallen en de kleineondernemersregeling is veranderd waardoor je ook bij lage bedragen de btw gewoon moet afdragen.