e-boekhouden

Omzetbelasting berekenen

Met een eenmanszaak moet je meestal omzetbelasting berekenen. Je rekent als bedrijf prijzen inclusief btw en ben je verantwoordelijk dat het bedrag aan btw bij de belastingdienst terechtkomt. Met een lage omzet kan je bedrijf ook worden vrijgesteld van omzetbelasting.

Inhoud:

Wat is omzetbelasting?

omzetbelasting berekenenOmzetbelasting is hetzelfde als btw. Over jouw facturen moet je meestal btw berekenen. Hierop zet je dan een bedrag inclusief btw en een bedrag exclusief btw. Jij rekent het totale bedrag af met je klant maar de btw draag je bij de eerstvolgende aangifte af aan de belastingdienst. Ondernemers en de belastingdienst noemen deze btw meestal omzetbelasting.

Meestal moet je klanten omzetbelasting berekenen. Dit is dezelfde belasting als btw.

Aangifte doen van de omzetbelasting

Als ondernemer moet je regelmatig omzetbelastingaangifte (btw-aangifte) doen. Dan geef je aan hoeveel er aan omzetbelasting is ontvangen, en hoeveel er is uitgegeven. Alle btw die jij hebt betaald over gekochte goederen of afgenomen diensten mag je in mindering brengen. Simpel gezegd bereken je op deze manier je aangifte voor de omzetbelasting (btw).

Als je een boekhoudprogramma gebruikt vertelt deze meestal ook hoeveel btw er is is ontvangen en betaald. Meestal berekent deze dus ook hoeveel omzetbelasting je moet betalen of juist nog krijgt van de belastingdienst en kun je hiermee ook de btw-aangifte versturen. Je kunt ook de belastingaangifte laten doen door een boekhouder of adviseur. Besteed je het niet uit en heb je geen boekhoudprogramma? Dan moet je zelf de omzetbelasting berekenen.

Omzetbelasting berekenen via een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Zelf de omzetbelasting berekenen

btw-aangifte met een boekhoudprogramma berekenenJe moet omzetbelasting berekenen over het totaalbedrag dat aan klanten in rekening wordt gebracht. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst levert voor een opdrachtgever ter waarde van 100 euro en de reiskosten waren 30 euro, dan bereken je 21% btw over 130 euro. De totale rekening wordt dan: 130 + 27,30 = € 157,30. Als je de factuur maakt vermeld je de btw los en dit komt dus bovenop het bedrag dat je zelf in rekening brengt. Wie werkzaamheden heeft waarbij een deel btw-plichtig is en een ander deel btw-vrij, mag ook naar rato btw aftrekken.

Je moet omzetbelasting berekenen over het bedrag dat aan klanten in rekening wordt gebracht.

Belasting aangeven via een boekhoudprogramma

Ieder kwartaal moet je aangifte doen van de omzetbelasting (als het btw-bedrag hoger is dan 7000 euro per kwartaal, dan elke maand). Met een boekhoudprogramma is de aangifte van deze belasting meestal eenvoudig. De software berekent meestal automatisch de btw en als deze een koppeling heeft met de belastingdienst dan kun je de btw-aangifte direct via het boekhoudprogramma versturen. Enkele boekhoudprogramma’s die dit mogelijk maken zijn:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Visma eAccounting

★ ★ ★ ★ ☆ (481)

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor maar €18 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!

€ 18,00 per maand
 • Goede ondersteuning
 • Snel up and running
 • Onbeperkt factureren
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Zelf de omzetbelasting versturen via site van de belastingdienst

Heb je geen boekhoudprogramma? Dan moet je zelf de berekening maken en de btw-aangifte doorgeven via een afgeschermd deel van de site van de belastingdienst. Deze geeft wel toelichting bij de verschillende velden maar online is dit vrij beperkt. Als je zelf je administratie en btw-aangifte verzorgt, is het raadzaam even de tijd te nemen voor deze aangifte.

Is je omzet laag en wil je vrijgesteld worden van het heffen of aangeven van omzetbelasting? Dan is de kleineondernemersregeling misschien wat voor jou.

De belastingdienst wil weten wat je aan omzetbelasting hebt binnengekregen en wat je zelf aan btw hebt betaald. Vervolgens bereken je het verschil. Heb je meer btw ontvangen dan uitgegeven, dan moet je dit verschil betalen. Maar wanneer je meer hebt betaald aan btw dan ontvangen, dan krijg je geld terug. Let op: als je de btw-aangifte te laat doet moet je mogelijk een boete betalen.

Ontvangen omzetbelasting betalen aan de belastingdienst

belastingdienstIndien je meer btw hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven dan ben je verplicht het verschil in omzetbelasting te betalen aan de belastingdienst. Standaard moet deze betaling binnen één maand na het verstreken kwartaal binnen zijn. De meeste ondernemers betalen het verschil in omzetbelasting direct na de aangifte.

Meer btw ontvangen dan uitgegeven? Het verschil in omzetbelasting betaal je aan de belastingdienst.

De belastingdienst stuurt jou geen factuur voor het betalen van de omzetbelasting. Je moet dus zelf actie ondernemen. Via bijvoorbeeld internetbankieren kun je de omzetbelasting betalen. Let hierbij wel goed op dat je het betalingskenmerk opgeeft. Deze ontvang je altijd aan het begin van het jaar, en staat ook op het overzicht van de aangifte zelf. Het is daarom handig om deze even te printen na de aangifte. Zo kun je later nog even terugkijken hoeveel je ook alweer moet betalen en welk betalingskenmerk je hierbij op moet geven.

Je btw-nummer en btw-ID

btw-nummer voor de aangifteOm aangifte te doen van de omzetbelasting heb je een eigen nummer nodig. Om de administratie van de btw in goede banen te leiden heeft elk bedrijf dat btw-plichtig is een btw-nummer. Bij inschrijving bij de KvK wordt je bedrijf automatisch bij de belastingdienst aangemeld. Je krijgt dan je btw-nummer en kunt (digitaal) btw-aangifte doen.

Elk btw-nummer bestaat uit 14 tekens, eerst NL gevolgd door het burgerservicenummer (het oude sofinummer) en afgesloten met B01, of 2 als dit niet je eerste bedrijf is. Wie dan minder dan 14 tekens heeft, voegt tussen NL en het BSN nullen toe tot 14 tekens.

Om aangifte te doen van de omzetbelasting heb je een eigen btw-nummer nodig.

Op je website of facturen hoef je dit nummer niet te noemen. Sinds 2020 hebben eenmanszaken zowel een btw-nummer als een btw-ID. De eerste gebruik je voor communicatie met de belastingdienst, het tweede ID kun je delen met de buitenwereld.

BTW-tarieven

Voor geleverde diensten en goederen moet bepaald worden welk btw tarief gehanteerd wordt. Het standaardtarief voor btw is 21% en geldt voor de meeste producten en diensten, maar er zijn ook aardig wat uitzonderingen. Bij de belastingdienst kun je opzoeken welke producten onder welk btw-tarief vallen.

Er zijn ook een aantal diensten/goederen die zijn vrijgesteld van btw.

Er zijn ook een aantal diensten/goederen die zijn vrijgesteld van btw, waaronder diensten of producten in de medische sector, onderwijs, kinderdagopvang of speciale culturele diensten en producten. Al betekent dit niet dat je zomaar met én zonder btw kunt factureren.

Deze scheiding is meestal op ondernemingsniveau. Een onderwijsinstelling zal zelf waarschijnlijk helemaal zijn vrijgesteld van btw. Maar als jouw bedrijf gekenmerkt is als een onderneming die btw hanteert, en je hebt een freelance-klus gedaan voor diezelfde onderwijsinstelling, dan is de kans groot dat je daarvoor gewoon btw moet rekenen.

Kleineondernemersregeling en btw

Als je weinig inkomsten hebt met je onderneming kun je in aanmerking komen voor de KOR-regeling. Als je aan de voorwaarden hiervoor voldoet hoef je geen omzetbelasting meer te rekenen en voor de btw ook geen aangifte meer te doen. Dat klinkt fijn, maar er zijn ook nadelen!

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de omzetbelasting zijn:

wat is omzetbelasting en hoe bereken ik dit?

Omzetbelasting is btw. Meestal betaal je btw over aankopen en als je zelf ondernemer bent geworden en niet deelneemt aan de kleineondernemersregeling, moet je zelf ook btw berekenen over al je omzet. Deze btw noemt de belastingdienst omzetbelasting.

Bij je btw-aangiftes geef je op hoeveel btw je hebt ontvangen en in die periode hebt betaald over je uitgaven (voorbelasting). Je kunt dit met online boekhouden zelf uitrekenen. Het verschil reken je daarna af met de belastingdienst.

hoeveel omzetbelasting moet ik betalen?

Periodiek moet je afrekenen met de belastingdienst. Die wil weten hoeveel omzetbelasting (btw) je hebt ontvangen. Btw die je in deze periode al hebt betaald op zakelijke aankopen mag je onder het kopje voorbelasting in mindering brengen. Een boekhoudprogramma kan dit voor je uitrekenen. Het verschil moet je afdragen aan de belastingdienst.

Wanneer moet ik omzetbelasting betalen?

Omzetbelasting is hetzelfde als btw. Je betaalt dit bij elke aankoop. Ondernemers kunnen betaalde btw verrekenen met btw die ze hebben ontvangen. Dit doe je bij de btw-aangifte.

De belastingdienst informeert bedrijven wanneer ze aangifte moeten doen. De meeste bedrijven moeten de omzetbelastingaangifte indienen in de eerste maand na elk kwartaal maar dit kan per bedrijf verschillen.

Hoe verstuur ik de aangifte voor de omzetbelasting?

De omzetbelastingaangifte kun je versturen via software of via de site van de belastingdienst. Deze laatste is gratis maar een boekhoudprogramma maakt de aangifte meestal wel makkelijker. De software heeft vaak al cijfers berekent en vult de aangifte voor een groot gedeelte al automatisch in.

Hoe kun je btw terugvragen bij een eenmanszaak?

Je rekent elke btw-aangifte af met de belastingdienst. Je geeft dan op hoeveel btw je hebt ontvangen over je omzet, maar ook hoeveel btw je al hebt betaald in die periode. De bedragen haal je uit je online boekhouding of boekhoudprogramma.

Als je meer btw hebt betaald dan dat je ontvangen hebt dan krijg je dit verschil terug. De belastingdienst maakt dit na de aangifte binnen enkele weken over op het rekeningnummer dat bij hen bekend is. Je kunt dit rekeningnummer aanpassen in de online omgeving van de site van de belastingdienst.

Welk btw-tarief moet ik hanteren?

Over je zakelijke omzet moet je (meestal) btw hanteren. Een boekhoudprogramma kan dit vaak automatisch voor je berekenen, maar je kunt het ook zelf uitrekenen. Het tarief is meestal 21%, maar er zijn uitzonderingen die staan beschreven op de site van de belastingdienst. Ook bij buitenlandse omzet bereken je meestal geen btw.

Ik heb maar weinig omzet, mag ik de omzetbelasting houden?

Tot 2020 konden ondernemers soms de omzetbelasting houden, als het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw laag was. Deze regeling is per 2020 veranderd en de kleineondernemersregeling is nu een vrijstelling voor btw en btw-aangiftes geworden.