Belastingaangifte

Voor de omzet- en inkomstenbelasting moeten ondernemers zelf de belastingaangifte berekenen en indienen. Veel starters zijn bang voor deze verplichte administratie en verantwoordelijkheden. Dat is deels terecht, al is hier de afgelopen jaren wel veel verbeterd.

Inhoud:

Belastingaangifte doen

belasting berekenen over je inkomenAls ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van belasting over je inkomen en omzet. Deze belastingen worden niet automatisch ingehouden maar je moet ze zelf berekenen.

Voor ondernemers zijn er meerdere belastingen en deze zijn afhankelijk van de rechtsvorm die je onderneming heeft. Voor de eenmanszaak zijn bijvoorbeeld de omzetbelasting en inkomstenbelasting van toepassing.

Zzp’er met een eenmanszaak? Dan moet je over je omzet en inkomen belastingaangifte doen.

Zelf de inkomstenbelasting berekenen als zzp’er

Indien je in loondienst werkt berekent je werkgever in eerste instantie veel belastingafdrachten. De belasting wordt dan automatisch ingehouden op je bruto-salaris. Vervolgens kun je het berekende inkomen zelf corrigeren, of helpt de belastingdienst je hierbij.

Als zzp’er gebeurt dit niet, en moet je helemaal zelf je inkomen berekenen, aangeven bij de belastingdienst en het bedrag aan inkomstenbelasting betalen. Als het inkomen uit je onderneming je enige bron van  inkomsten is en je verder alleenstaand bent is de berekening van de inkomstenbelasting nog redelijk eenvoudig.

Maar de verschillende toeslagen en aftrekposten maken deze belasting al snel complex, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo mag je als ondernemer in box-1, naast de algemene heffingskortingen, extra aftrekposten verrekenen op je inkomen, zoals de zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Zelf je inkomen, toeslagen en vermogen berekenen

zelf de belasting over je inkomen, toeslagen en vermogen berekenenLos van je bedrijfsresultaat heb je soms toeslagen op je inkomen door een eigen huis of auto van de zaak. En naast de berekening van je inkomen moet je als ondernemer ook zelf je vermogen voor box-3, en aanmerkelijk belang voor box-2, doorgeven.

De berekening van de belasting over je inkomen en vermogen is niet vrijblijvend. Je bent wettelijk verplicht om een goed overzicht te geven van de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming.

Doe je dit niet, dan zal de belastingdienst deze taak overnemen en belastingaanslagen sturen. Afhankelijk van hoe vaak het is voorgekomen en hoe groot de fout is en of er (het vermoeden van) opzet in het spel is, kunnen ze bij deze aanslag boetes en andere straffen opleggen.

Aangifte omzet- en inkomstenbelasting indienen

Ondernemers moeten verplicht digitaal belasting aangeven. Dit kan via online boekhoudprogramma’s als e-Boekhouden of Moneybird. Het kan ook via losse aangiftesoftware of via de site van de belastingdienst zelf. Die biedt bedrijven digitaal toegang tot online formulieren.

Als ondernemer kun je deze zelf invullen. De belastingdienst vraagt hierbij alleen naar de totalen. De bewijslast hiervan bewaar je voor eventuele belastingcontroles.

Bereken belasting eenvoudig met een online boekhoudprogramma als e-Boekhouden of Moneybird.

Afhankelijk van de staat van de administratie is het verzorgen van de aangiftes zelf meestal snel geregeld. De omzetbelasting is voor zzp’ers, die de administratie regelmatig bijwerken, meestal niet meer dan een uurtje werk. Al hangt dat af van je boekhouding. Bij omzet uit het buitenland moet je bijvoorbeeld ook soms een intracommunautaire aangifte doorgegeven.

De aangifte van de inkomstenbelasting is wat meer werk, en is helemaal afhankelijk van jouw privésituatie als zelfstandig ondernemer.

Aangifteprogramma’s

De btw-aangifte kun je insturen via een afgeschermd gedeelte op de site van de belastingdienst of via een algemeen boekhoudprogramma dat deze functionaliteiten biedt. Voor de aangifte inkomstenbelasting is meestal wat meer werk nodig.

Veel ondernemers kiezen ervoor om deze berekening uit te besteden aan een boekhouder die hiervoor een wat uitgebreider programma heeft. Er zijn losse programma’s voor de aangifte inkomstenbelasting in omloop, maar weinig ondernemers maken hier ook echt gebruik van.

De belasting berekenen via een online boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wanneer verstuur je de belastingaangiftes

Belastingaangifte voor ondernemers berekenenAls je begint met ondernemen dan moet je jezelf melden bij de belastingdienst. In veel gevallen gebeurt dit automatisch, bijvoorbeeld als gevolg van een inschrijving bij de KvK.

Daarna informeert de belastingdienst je wanneer je de belastingaangiftes door moet geven. Deze tijdsvakken kunnen per onderneming verschillen. Zo zijn ze afhankelijk van het bedrag dat je moet betalen, de historie van de ondernemer en ook de voorkeur van de ondernemer kan invloed hebben.

Gebruikelijk is dat de inkomstenbelasting van een afgesloten kalenderjaar in april van het jaar daarop binnen moet zijn. De omzetbelasting wordt meestal periodiek aangegeven. Hierbij is eens per kwartaal gebruikelijk, maar er zijn ook ondernemers die ervoor kiezen om maandelijks de inkomstenbelasting of omzetbelasting door te geven en ook de belastingdienst kan soms ook andere tijdsvakken instellen.

Digitaal de aangifte opstellen

Met name de keuze voor de boekhoudsoftware heeft veel invloed op de tijd die ondernemers spenderen aan de administratie. Was het aangeven van belastingen voor het internettijdperk nog een hels karwei waarbij handmatig bankafschriften werden gecontroleerd, totalen via rekenmachines berekend werden en het bijhouden van de administratie bijna een volledige dagtaak op zich was, door goede software is de administratie tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden.

Veel boekhoudprogramma’s zijn gericht op het maken en verwerken van facturen. Met name oplossingen die zich meer op de zzp’ers richten, bieden daarnaast niet veel extra’s aan om het geheel overzichtelijk en simpel te houden. Maar als je écht zelfstandig wilt boekhouden is goede software die ook de inkomstenbelasting berekent zeker een plus. Ga je een boekhoudpakket aanschaffen? Kijk dan vooraf of deze niet alleen de btw-aangiftes berekent maar ook mogelijkheden biedt om er gelijk een balans en jaarrekening mee op te stellen, zodat je ook gelijk een basis hebt voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over belastingaangiftes zijn:

Moet ik altijd zelf aangifte doen van mijn omzet en inkomen?

Niet altijd. Zo hoeven ondernemers die aan de kleineondernemersregeling voldoen, soms geen btw-aangiftes meer door te geven. Ze krijgen nog wel te maken met de inkomstenbelasting maar deze kun je ook laten doen door een boekhouder.

Hoe bereken ik de juiste bedragen voor de aangifte?

Het berekenen van de juiste bedragen dien je zelf te verzorgen, al helpen de sjablonen van de aangifte hier ook soms bij. Zo berekent deze zelf het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw (voorbelasting). Maar om deze bedragen te berekenen moet je dus wel eerst zelf boekhouden want deze komen uit je eigen financiële administratie.

Hoe moet ik mijn aangiftes indienen?

Je moet aangiftes meestal digitaal indienen. Dat kan via de site van de belastingdienst, maar vaak ook direct vanuit een boekhoudprogramma. Je kunt de aangiften soms ook uitbesteden aan een boekhouder.

Welke belastingen moet ik aangifte voor doen?

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende belastingen. De bekendste hiervan zijn de omzetbelasting (btw) en de inkomstenbelasting. Bij een bv krijg je ook te maken met vennootschapsbelasting. Daarnaast zijn er nog wat losse belastingen die per situatie van toepassing kunnen zijn.

Kan ik een aangifte wijzigen of achteraf corrigeren?

Als je een aangifte hebt ingediend kun je deze niet meer wijzigen. Wel kun je via een suppletieaangifte een eerdere aangifte van de omzetbelasting of loonbelasting corrigeren.

Gerelateerde berichten