Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Administratie

Een goede financiële administratie is verplicht voor ondernemers. Uitleg over zaken die je bij moet houden en tips en trucs om de boekhouding in te richten. Nu het toch verplicht moet, kun je er dan ook maar beter voor zorgen dat het goed gebeurt.

Inhoud:

Financiële administratie

Financiële administratieDe financiële administratie is voor veel mensen een drempel van het zelfstandig ondernemerschap. Ze zijn bang voor alle verplichtingen vanuit de belastingdienst, of denken dat dat ze veel verstand moeten hebben van boekhouden. Op dat vlak is er veel veranderd. De belastingdienst heeft nog altijd veel regels, maar het is gemakkelijker geworden om hieraan te voldoen.

Tegenwoordig zijn de meeste boekhoudprogramma’s gericht op zzp’ers die zonder al te veel kennis van boekhoudkundige termen toch zelf hun administratie bijhouden. Factureren en het bijhouden van een winst- en verliesrekening kun je tegenwoordig prima zelf. Bij een klein bedrijf is de basis van de administratie daardoor goed te overzien.

De financiële administratie bijhouden? Met een boekhoudprogramma kun je dat zelf.

Wat valt onder de financiële administratie?

Of het nu gaat om een kleine eenmanszaak of grote vennootschap, beiden hebben ze verplichte zaken die zij moeten opgeven aan de belasting met betrekking tot de financiële administratie. Nu het toch verplicht moet, kun je er dan ook maar beter voor zorgen dat het goed gebeurt.

  • Alle financiële gegevens zoals; kassabonnen, facturen, bankafschriften en bewijzen van uitgaven en inkomsten. Hieronder valt ook privé-gebruik.
  • Alle bezittingen, schulden, verworven rechten en plichten.
  • Debiteuren-, crediteuren– en voorraadadministratie. Hiervan is het verplicht eens per jaar een overzicht te maken.
  • Resultatenrekening en balans. Eens per jaar moet er een overzicht gemaakt worden van alle posten en deze moet je schriftelijk kunnen bewijzen.
  • Salarisadministratie van werknemers. Facturen van een uitzendbureau of stagiaire moeten bij het eerste punt worden bijgehouden.
  • Indien nodig de urenregistratie voor het urencriterium en een rittenregistratie voor de auto van de zaak.

Een boekhoudprogramma kan helpen bij de administratie. De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Financiële administratie voor de belasting

7 jaar administratie bewarenAl deze posten hebben invloed op twee zaken. De omzetbelasting (BTW) en de inkomstenbelasting, of in het geval van een BV of NV, vennootschapsbelasting. Als ondernemer ben je verplicht om hiervoor de cijfers door te geven via belastingaangiftes. Die belastingaangiftes moet je 7 jaar lang kunnen bewijzen en de achterliggende administratie moet sluitend en vastgelegd zijn. Zorg ervoor dat je de achterliggende administratie dus 7 jaar bewaart en altijd een goede backup hebt van bestanden!

Administratiesoftware

Je kunt met de spreekwoordelijke “schoenendoos met bonnetjes” naar een administratiekantoor stappen die voor jou de tussenstap kan zijn tussen jou en de belastingdienst al kun je het verzamelen van alle inkomsten en uitgaven meestal beter zelf doen. Het uiteindelijke resultaat kan een administratiekantoor voor je berekenen.

Boekhouders raden je dus meestal aan om online boekhoudsoftware te gebruiken. Met een eenvoudig boekhoudprogramma kun je prima zelf een groot deel van de administratie bijhouden, waarna je een controle kunt laten uitvoeren door een boekhoudkantoor in jouw regio. Drie oplossingen die wij kunnen aanraden zijn:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Tellow

★ ★ ★ ★ ☆ (51)

Tellow gelooft in de toekomst van freelancen. Onze boekhoudtool is daarom zo gebouwd dat je zelfs zonder boekhoudkennis een volledige en veilige administratie hebt. Met Tellow heb je een compleet boekhoudpakket waarmee je facturen en offertes stuurt, automatisch bonnen en inkoopfacturen verwerkt en altijd overzicht hebt in je financiën.

Vanaf € 9,99
 • Ultiem gemak
 • Speciaal voor zzp'ers
 • 30 dagen proefperiode
Bekijk de website

Boekhouder en administratiekantoor

Administratie uitbestedenAls je weinig verstand hebt van financiële zaken is ook een mogelijkheid om de financiële administratie uit te besteden. Natuurlijk kost een boekhouder geld maar hij heeft wel verstand van zaken die belastingtechnisch aftrekbaar zijn, regeltjes, en belastingvoordelen. Deze kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen en dat kost een boekhouder eigenlijk nooit. Dan levert het inhuren van een boekhouder zelfs geld op!

Voor de grote bv’s (besloten vennootschap) is soms een jaarlijkse accountantsverklaring nodig. Deze geeft aan dat een onafhankelijk administratief specialist de financiële cijfers heeft goedgekeurd. Alle overige bedrijven mogen zelf bepalen of ze de administratie uitbesteden, of niet.

Administratie zelf bijhouden

Een administratiekantoor berekent doorgaans gewoon zijn uren. Kom je dus binnen met een schoenendoos met bonnetjes dan zal dit eerst digitaal in een boekhoudpakket worden ingevoerd en voor deze tijd moet je betalen. Het is dan ook aan te raden om zelf ook het een en ander van de financiële administratie af te weten en zelf de gegevens vast op te slaan in een administratieprogramma of, nog goedkoper, in Excel bij te houden. Administratiekantoren kunnen precies vertellen hoe zij graag zo’n Excel-bestand zien. Vraag zo nodig vooraf om een voorbeeldbestand. In ons artikel boekhouden in Excel kun je enkele voorbeeld-boekhoudingen zien.

Financiële cijfers zichtbaar maken

Als er toch al veel gegevens in Excel staan kun je onderzoeken of je ook gebruik kunt maken van wat meer geavanceerde mogelijkheden. Een goed bijgehouden boekhouding levert een schat aan informatie op over je bedrijf. Hoe actueler, hoe beter inzicht er gekregen kan worden in:

 • Het financiële plaatje van de onderneming; stijgt de winst en blijven de kosten binnen de marges?
 • De kostprijs van het product. Dit is niet alleen de grondstof maar ook uren, gas, water, licht et cetera. Door alle kosten te verrekenen over alle inkomsten kan een betere kostprijs worden samengevat.
 • De debiteuren-administratie. Met een actuele boekhouding is dit beter (bij) te sturen.
 • Privé-uitgaven.
 • Liquiditeit.

De statistieken wijzen uit dat ondernemers met een goede en bijgewerkte financiële administratie een kleinere kans hebben om failliet te gaan.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van beste boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Administratie - de laatste berichten: