e-boekhouden

Webshop beginnen

Een nieuwe webshop beginnen. Dankzij makkelijke webwinkelsoftware kun je zonder technische kennis zelf je eigen webshop starten en vormgeven. Een stappenplan van wat je nodig hebt als je producten of diensten online gaat verkopen en de regels die gelden als je een eigen webwinkel begint.

Inhoud:

Een succesvolle webwinkel beginnenEr zijn in Nederland al zo’n 80.000 webwinkels actief, toch kun je nog prima een succesvolle webshop beginnen.

Zowel hobbymatig, zelfs met eigen tweedehands spullen, of om werkelijk online geld te verdienen als ondernemer met het vooruitzicht dat je jouw inkomen wilt halen uit online ondernemen.

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen online gaan verkopen en een eigen webwinkel beginnen.

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?

inkoop en opslag van productenQua regels of kosten valt een eigen webwinkel beginnen ontzettend mee. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt, kan doorzetten en dat je leert van je fouten. Wees kritisch naar jezelf! Kun jij wel ondernemer worden?

Verder is het belangrijk dat je weet wat je wilt verkopen. Wil je zelfgemaakte producten verkopen of heb je voor een origineel product een goede groothandel of leverancier gevonden? De juiste hoeveelheid inkopen, en zo de juiste voorraad van elk product aanleggen en financieren, is bij een nieuwe webwinkel vaak een uitdaging.

Heb je een goede leverancier en weet je van elk product hoeveel je moet inkopen of hoe je dit kunt financieren?

Weet je ook waar je ingekochte artikelen kunt opslaan en voor welke prijzen je de producten kunt verkopen? Dan is het begin van je online onderneming al gemaakt.

Is je productaanbod al op orde of moet je nog producten inkopen? Orderchamp heeft lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om groothandels of leveranciers te ontdekken.

Zelf je eigen webwinkel maken

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?Je hebt vooraf wat kosten van de (webshop)software en de inkoop van je producten die je wilt verkopen, maar daar houden de basisvereisten al mee op. Je kunt met weinig geld en moeite zelf een webwinkel maken.

Hoe groter je onderneming hoe meer kosten je maakt. Een ondernemingsplan is zelfs voor het beginnen van een hobbywinkel aan te raden. Maar je mag een webshop starten zonder ondernemingsplan.

Wat je echt nodig hebt om een online webshop te beginnen:

 • Goede bedrijfsnaam
 • Domeinnaam
 • Webwinkelsoftware
 • Producten of diensten
 • Betaalmogelijkheden
 • Opslag en verzending

Zoek je dropshipping-leveranciers? Europese platforms als Bigbuy, dropshippingXL of GOGETTERS bieden duizenden producten, goede kwaliteit en snelle levering op basis van dropshipping.

Welke webwinkelsoftware is de beste?

Er zijn honderden verschillende soorten webshops. Op het Webwinkel Forum worden er dagelijks nieuwe vragen over (webwinkel)software gesteld. Wat de beste software is voor een succesvolle webshop kan voor elke onderneming verschillend zijn. Drie mogelijkheden:

 1. Klant-en-klare software
 2. Webwinkel op basis van opensource
 3. Maatwerkoplossing

Kant-en-klare webwinkelsoftware

Er is al veel software beschikbaar die andere bedrijven ook gebruiken. Deze oplossingen zijn gebruiksvriendelijk, updates worden automatisch bijgewerkt en hiermee kun je al snel zelf een professionele webshop maken. Drie goede spelers met ruim voldoende functies:

Wix

wixMede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify is zeer eenvoudig om mee te starten, technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en dankzij een internationale appstore is vrijwel alles ermee mogelijk. Zo biedt het bijvoorbeeld vrijwel alle dropship-oplossingen en social media-integraties.

Webshop starten op basis van opensource

Een Magento-webshop startenJe kunt ook een webwinkel starten met opensource-software zoals Magento, en WordPress-plugins als WooCommerce. Als je al een website hebt kun je hiermee eenvoudig zelf je eigen webwinkel beginnen. De plugins kun je vaak gratis downloaden, al ben je bij open source-software soms duurder uit als je iemand moet inschakelen die het écht naar wens maakt.

Voor het bouwen en onderhouden van een webshop is bij Magento of WordPress meestal wel wat technische kennis nodig. Een eigen webshop programmeren is een stuk lastiger dan zelf een simpele website bouwen. Ook moet je bij opensource-software actief updates bijhouden en code bijwerken. Als je dit niet zelf redt kunnen de kosten hiervoor oplopen.

Geen technische kennis nodig

Webshop vanaf nul laten ontwikkelen

Naast een kant-en-klare oplossing of opensource kun je ook een eigen webshop helemaal vanaf nul laten ontwikkelen door een programmeur en designer al is dit veel werk en daardoor af te raden. Als je nog de webshop beginnen moet kun je beter kiezen voor een bestaand platform. Ook grotere spelers starten nu meestal op basis van bestaande software als WooCommerce of Shopify.

Webwinkel inschrijven bij de KvK

Inschrijven KvKAls je op een eigen domeinnaam een webshop begint moet je deze verplicht inschrijven bij de KvK. Fysieke winkels zijn al ingeschreven. Als je alleen online verkoopt en nog geen KvK-inschrijving wilt zijn er ook andere oplossingen.

Zo kun je eerst klein beginnen door producten te verkopen via een online marktplaats. De winst kun je dan bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je hebt dan geen recht op startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bepalen.

Ga je online verkopen via een eigen domeinnaam? Dan moet je jouw webshop verplicht inschrijven bij de KvK.

Een product verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby maar als je bezoekers jouw webshop ervaren als onderneming, dan wil de overheid dat jij je hier ook naar gedraagt. Om te beginnen door je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en door een btw-nummer aan te vragen.

Regelgeving voor de e-commerce

wetten ecommerceAls je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis behandelt een rechter het volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-inschrijving hebt. Er zijn dus wel wat regels als je een webshop wilt beginnen.

Als je het zelf niet regelt dan doet de wet dat voor jou en die geeft de klant meer rechten dan je misschien verwacht. Zo gelden er andere regels voor de e-commerce dan voor een fysieke winkel.

Als je webshop producten verkoopt aan consumenten en/of om gegevens vraagt zijn er aanvullende regels. Zo moet je retouren accepteren. Bij nieuwe kleding-winkels kan dit enorm oplopen. Daarnaast moet je contactmogelijkheden aanbieden en je identiteit duidelijk maken.

Starten met een webshopovername

Bestaande webwinkel overnemenEen webwinkel (laten) ontwikkelen heeft het voordeel dat jij alles volgens je eigen wensen kunt realiseren. Maar een nieuwe webwinkel beginnen en succesvol maken kan erg lang duren. Je kunt ook een webshop overnemen. Of zelfs meerdere, en deze samenvoegen.

Je kunt dan direct online ondernemen met een goed aanbod, klantenbestand en de domeinnaam heeft al posities in zoekmachines.

Wil je starten met een vliegende start? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Bij een webshopovername komt ook kijken. Los van de aankoop zelf moet je ook investeren in achterstallig onderhoud, het aanpassen van het design of het aanbod van producten. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen hangt af van je eigen ervaring, ambities en natuurlijk van de webshop die je overneemt.

Hoe verloopt de betaling?

Laat je klanten online betalen in je webshop? De betaling voor een product kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende betaalmethoden:

 • iDeal
 • Creditcards
 • Achteraf betalen
 • Betalingsprovider
 • PayPal

Voor de veiligheid van de betaling en voor het ontvangen van privacygevoelige informatie zijn regels opgesteld. De eerste stap regel je makkelijk via een betaalprovider. Voor een eigen webshop heb je dan ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kun je later ook eenvoudig je boekhouding koppelen.

Opslag en verzending regelen

Zelf een eigen webshop beginnenJe assortiment is natuurlijk belangrijk als je een eigen webshop beginnen gaat. Je klant moet het product willen kopen. Maar ook de keuzes voor de marketing en logistiek zijn doorslaggevend.

Weet je al wat je gaat verkopen en waar je dit kunt inkopen? Waar sla je het product op? Hoe ga je het pakket versturen en hoe ga je om met een product dat retour komt? Deze stappen lijken simpel maar hebben veel invloed op het succes van je webwinkel.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar vaak is dat onhandig of onveilig en kun je beter ergens opslagruimte of een klein magazijn inrichten voor je webshop en vanaf daar je pakketten inpakken en verzenden. Het liefst dichtbij een sorteercentrum van een pakketbezorger waar je pakketten kunt afleveren.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar voor de producten is dat al snel onveilig of onhandig.

Je kunt deze hele logistiek ook uitbesteden via ecommerce fulfilment. Als je leverancier dit voor je regelt heet dit dropshipping. Via fulfilment of dropshipping zijn ook je verzendkosten meestal inbegrepen. Als je zelf het pakket verstuurt kun je soms via goede verzendsoftware wat korting krijgen op je verzendkosten.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Waar komen klanten vandaan?

advertenties en online marketingAls je een webshop starten gaat is de vraag hoe je aan klanten komt een belangrijk onderdeel in je stappenplan.

De promotie van een webshop is lastig. Een betaalbare  website met leuke producten en mooie productfoto’s is nog niet genoeg. Klanten moeten deze producten ook gaan zien, en willen hebben. Na de lancering moet je dus aan de slag met de vindbaarheid.

Online klanten bereiken is een bedrijfstak op zich.

Webshopmarketing is een bedrijfstak apart. Jij hebt nagedacht over de samenstelling van het assortiment, de juiste productfoto’s en -omschrijvingen verzameld en de prijzen bepaald. Maar al dat harde werk heeft pas zin als mensen naar je webshop komen.

Er zijn veel mogelijkheden voor online marketing en elk is een artikel op zich. Veel webwinkels adverteren via Google en sociale media als Facebook of Instagram. Ook online verkopen via bol.com, Amazon.nl of andere marktplaatsen is populair.

Je hoeft natuurlijk niet te doen wat iedereen al doet. Naast zoekmachines en sociale media zijn er tientallen andere manieren waarmee je jouw producten onder de aandacht kunt brengen bij mensen. Bij een beperkt budget heb je de volgende mogelijkheden:

 • Google Ads
 • Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
 • Social media als Instagram, Twitter en Facebook
 • Marktplaatsen en vergelijkingssites
 • Contentmarketing en persberichten
 • Influencermarketing
 • Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, et cetera

De eerste bestellingen zijn binnen. Hoe nu verder?

Producten verkopen met je webshopHeb je jouw webshop gelanceerd en is de eerste bestelling een feit? Dan heb je eigenlijk het hele stappenplan doorlopen.

Hoe je nu verder moet is per webshop verschillend. De een verdient er alleen zijn studie mee, de ander neemt personeel aan en maakt er een grote onderneming van. Zodra je meer dan een paar honderd euro in een maand winst maakt is het slim om je wensen op een rijtje te zetten.

 

Je hebt dan al wel een grote stap gezet. Het begin van een webshop is het moeilijkst! Je bent dan waarschijnlijk ingeschreven bij de KvK. Hier kun je ook extra ondersteuning vinden. Een andere bron voor webwinkeliers is Ecommerce News.nl, dat nieuws- en achtergrondinformatie over de e-commerce biedt.

Je eigen bank of branchevereniging kan ook helpen. Voor webwinkeliers zijn ook vaak meer gerichte seminars en trainingen te vinden. Zowel op marketing en groei als op het juridische of logistieke vlak.


Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf een eigen webshop beginnen zijn:

Waarmee kan ik een webwinkel beginnen?

Als je een goede programmeur bent mag je zelf de hele code schrijven maar de meeste mensen starten een webwinkel op basis van webwinkelsoftware als Shopify, Magento of JouwWeb. Daarnaast zijn er nog verschillende andere oplossingen waarmee je zelf je eigen webwinkel maken kunt.

Wat kost een webshop?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je de webwinkel moet doen, en hoe je het verder aanpakt. De webwinkelsoftware is vaak een of enkele tientjes per maand en daarbij is de domeinnaam vaak inbegrepen.

Maar dat is slechts het begin. Goede marketing zodat klanten je kunnen vinden, magazijnkosten, logistiek en niet te vergeten de inkoopkosten bij een groothandel of leverancier hebben veel meer invloed op je bedrijfskosten.

Waar kan ik leuke producten inkopen?

Als je een webwinkel begint heb je producten nodig. Je zult dus op zoek moeten naar een groothandel of leverancier. Via Google zijn ze lastig te vinden, maar als je een beetje creatief bent kun je toch online voldoende aanbod vinden. Er zijn zelfs webwinkels die de producten zelf niet eens meer op voorraad hebben, maar die verkopen op basis van dropshipping.

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de KvK?

Meestal wel. Als je nog niet naar de Kamer van Koophandel wilt, bijvoorbeeld omdat je minderjarig bent, kun je beter niet direct beginnen met een webshop. Gelukkig zijn er ook andere manieren om online geld te verdienen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen op Marktplaats of via affiliate marketing.

Kun je er veel geld mee verdienen?

Veel webwinkels zijn succesvol maar om er een op te zetten is wel veel geduld, tijd en startkapitaal nodig.

Tenminste; als je een hele eigen webwinkel wilt. Om iets online te verkopen is dat eigenlijk niet meer nodig. Steeds meer mensen verkopen via andere kanalen als bol.com of via Instagram. En daarnaast zijn er ook heel veel andere manieren om online geld te verdienen.