Webshop beginnen

Een nieuwe webshop beginnen. Met eenvoudige webwinkelsoftware kun je zonder technische kennis zelf je eigen webshop starten en in je eigen huisstijl vormgeven. Een stappenplan van wat je nodig hebt als je producten of diensten online gaat verkopen en de regels die gelden als je een eigen webwinkel begint.

Inhoud:

Zelf een eigen webshop beginnenWebshops in Nederland

Er zijn in Nederland al ruim 84.000 webwinkels actief (bron: cbs.nl mei 2023). Toch kun je met een goed idee nog prima een succesvolle webwinkel starten. Zowel hobbymatig, zelfs met eigen tweedehands spullen, of om echt online geld te verdienen als ondernemer met de webshop als enige inkomen.

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen een webwinkel starten en online gaan verkopen.

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?

Kun jij wel ondernemer worden? De regels of kosten van het opzetten van een professionele webwinkel vallen mee. Je hebt geen diploma nodig en kunt een webshop starten zonder ondernemingsplan. Al helpt een plan  wel om te bepalen of je jouw idee goed hebt uitgedacht. Zelfs voor een simpele hobbywinkel.

Wat je minimaal nodig hebt om een online webshop te beginnen:

 • Goede bedrijfsnaam en domeinnaam
 • Webwinkelsoftware en betaalmogelijkheden
 • Producten of diensten
 • Logistiek: opslag en verzending
 • Marketing: bezoekers verzamelen

Bij veel software zit een stappenplan waarmee je deels zelf je webshop kunt bouwen. De bedrijfsnaam en domeinnaam mag je zelf verzinnen. Verder moet je zelf bepalen welke producten je wilt verkopen. Ook de marketing is lastig, maar laten we starten bij het samenstellen van het assortiment.

Webshopsoftware vergelijken

Er zijn veel verschillende soorten webshops. Op het Webwinkel Forum stellen mensen dagelijks nieuwe vragen over (webwinkel)software. Wat de beste oplossing is voor een succesvolle webwinkel kan voor elke onderneming verschillend zijn. Enkele populaire aanbieders van webwinkelsoftware zijn:

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Deze drie softwarepakketten bieden templates. Daarmee kun je eenvoudig en snel zelf een professionele webshop maken. Ook is het beheer gebruiksvriendelijk en werkt de software updates automatisch bij.

Webshop bouwen met WooCommerce

Een Magento-webshop startenJe kunt ook starten met opensource-software zoals Magento, en WordPress-plugins als WooCommerce. Als je al een website hebt kun je hiermee eenvoudig je eigen webwinkel beginnen.

De plugins kun je vaak gratis downloaden maar voor het bouwen en onderhouden van een webshop is bij Magento of WordPress wel wat technische kennis nodig.

Met WordPress kan iedereen zelf een simpele website maken, maar een eigen winkel is minder eenvoudig. Meestal kun je met platforms als Wix of Shopify de lay-out makkelijker aanpassen. Ook moet je bij opensource-software actief updates bijhouden en code bijwerken.

Geen technische kennis nodig

Zelf je eigen webwinkel maken

Als je er zelf veel tijd in steekt kun je met weinig geld en moeite zelf een webwinkel maken. Met een gebruiksvriendelijke websitebuilder kun je zelf de navigatie instellen en artikelen toevoegen. Via templates of thema’s kun je ook het design grotendeels zelf vormgeven.

De indeling van je categoriepagina’s, navigatie en de inhoud van je product-pagina zijn enorm belangrijk. Een leuke product-omschrijving en mooie productfoto’s hebben invloed op jouw conversiepercentage. Hierop besluiten klanten of ze iets kopen. Al heb je natuurlijk wel mooie betaalbare producten nodig.

Producten inkopen

inkoop en opslag van productenEen goed assortiment is belangrijk voor het succes van je onderneming. Je wil producten die goed verkopen, voldoende winst opleveren én die je makkelijk kunt inkopen.

De juiste hoeveelheid producten inkopen en voor elk product de ideale voorraad bepalen en financieren, is bij een nieuwe winkel vaak een uitdaging.

Een goede groothandel of leverancier, die ook al levert aan andere webshops, biedt meestal niet direct de beste tarieven of voorwaarden aan een nieuwe klant. Je moet eerst volume of vertrouwen opbouwen. Het vinden van de juiste leverancier, die goed aansluit bij een kansrijke niche, is vaak een flinke zoektocht.

Wil je producten inkopen voor een webshop maar is de ruimte in je magazijn beperkt? Dan kun je ook dropshipping overwegen. Zie onze pagina met dropshipping-leveranciers.

Dropshipping

Als je het samenstellen van het juiste assortiment lastig vindt, of als je moeite hebt met de inkoop- of opstartkosten, kan dropshipping hierbij helpen. Hierbij kun je producten verkopen uit de voorraad van de leverancier of groothandel. Je hoeft deze dan niet meer vooraf in te kopen of op te slaan.

Met de juiste koppelingen kan een dropshipping-leverancier producten rechtstreeks aan jouw klant leveren. Meestal zijn de winstmarges bij dropshipping lager maar je opstartkosten zijn dat ook. Je koopt nooit te veel voorraad in en kunt direct starten met groot aanbod aan producten.

Heb je een goede leverancier en weet je van elk product hoeveel je moet inkopen of hoe je dit kunt financieren?

Webwinkel inschrijven bij de KvK

Inschrijven KvKAls je op een eigen domeinnaam een webshop begint moet je deze verplicht inschrijven bij de KvK. Fysieke winkels zijn al ingeschreven. Als je alleen online verkoopt en nog geen KvK-inschrijving wilt zijn er ook andere oplossingen.

Zo kun je eerst klein beginnen door producten te verkopen via een online marktplaats. De winst kun je dan bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je hebt dan geen recht op startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bepalen.

Ga je online verkopen via een eigen domeinnaam? Dan moet je jouw webshop verplicht inschrijven bij de KvK.

Op een marktplaats kun je hobbymatig tweedehands of zelfgemaakte producten verkopen. Maar als je bezoekers jouw online winkel ervaren als onderneming, dan ben je verplicht om je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en om een btw-nummer aan te vragen.

Zelf je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? Probeer e-Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Regelgeving voor de e-commerce

wetten ecommerceEr zijn regels als je een webshop wilt beginnen. Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis behandelt een rechter het volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-nummer hebt.

Bij online verkoop moet de klant direct kunnen zien met wie die zaken doet. Net als bij een fysieke winkel ben jij aansprakelijk voor de productveiligheid of garantie. Als je webshop producten verkoopt aan consumenten zijn er aanvullende regels:

 • Informatieplicht: Vermeld je handelsnaam, adres, btw- en KvK-nummer.
 • Je webshop moet duidelijk zijn over producten en prijzen, levertijden en verzendkosten.
 • Privacy: Je moet duidelijk maken wat je met gegevens doet. (AVG-wetgeving).
 • Cookies: Als je cookies gebruikt, moet je bezoekers hierover informeren en toestemming vragen.
 • Herroepingsrecht: Consumenten hebben 14 dagen bedenktijd na ontvangst van een product.
 • Retourbeleid: Je moet duidelijke instructies geven over hoe klanten producten kunnen retourneren.
 • Klantenservice: Je moet bereikbaar zijn, bijvoorbeeld via e-mail en telefoon.
 • Algemene voorwaarden: Als je deze hanteert moeten deze duidelijk zijn voor de aankoop.

ondernemer die goede service levert

Afrekenen: hoe verloopt de betaling?

Laat je klanten online betalen in je webshop? Met een betaalprovider als Mollie, MultiSafepay of Buckaroo kun je veilig en eenvoudig online afrekenen. In Nederland zijn de meest populaire betaalmethodes in 2023:

 • iDEAL
 • Creditcards
 • Achteraf betalen
 • PayPal

De betaalprovider regelt de online betaling en maakt het daarna naar jouw rekening over. Daarvoor heb je ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kun je later ook de boekhouding van je webshop koppelen.

Logistiek: opslag en verzending regelen

Wat heb je nodig voor de logistiek van een webshop?Als je een eigen webshop gaat beginnen heb je ruimte nodig waar je producten kan opslaan en een pakket klaar kunt maken om te verzenden.

Hoe verstuur je het pakket en hoe ga je om met een product dat retour komt? Deze stappen hebben veel invloed op het succes van je webwinkel.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar vaak is dat onhandig of onveilig en kun je beter ergens opslagruimte of een klein magazijn inrichten voor je webshop en vanaf daar je pakketten inpakken en verzenden. Het liefst dichtbij een sorteercentrum van een pakketbezorger waar je pakketten kunt afleveren.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar voor de producten is dat al snel onveilig of onhandig.

Je kunt het hele logistieke proces ook uitbesteden via ecommerce fulfilment. Via fulfilment of dropshipping zijn ook je verzendkosten meestal inbegrepen. Als je zelf het pakket verstuurt kun je via verzendsoftware als Sendcloud, Shops United of MyParcel wat korting krijgen op je verzendkosten.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Marketing: waar komen klanten vandaan?

Advertenties en online marketing.Als je een webshop start moet je goed nadenken hoe je aan potentiële klanten komt. De marketing van een nieuwe webshop is een belangrijk onderdeel.

Een betaalbare website met leuke producten en mooie productfoto’s is nog niet genoeg. Om concurrenten te verslaan moeten klanten de producten zien en willen hebben. Na de lancering moet je dus aan de slag met waardevolle content en de vindbaarheid van je shop.

Nieuwe retailers verwachten vaak snel bezoekers uit de organische resultaten van zoekmachines. Maar dat valt in het begin vaak wel tegen. Zoekmachine-optimalisatie (SEO) heeft tijd nodig. Voor een nieuwe webshop zijn er andere online marketing-mogelijkheden om snel online zichtbaarheid mee op te bouwen.

 • Google Ads
 • Social media als Instagram en Facebook
 • Marktplaatsen en vergelijkingssites
 • Contentmarketing en persberichten
 • Influencer-, Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, et cetera

Naast zoekmachines en sociale media zijn er tientallen andere manieren om te werken aan online zichtbaarheid.

Verkopen via Instagram, bol.com of Amazon.nl

Veel webwinkels starten met advertenties via Google, Google Shopping of sociale media als Facebook of Instagram. Ook online verkopen via bol.com en Amazon.nl is populair. Vaak heb je hiervoor wel een origineel product, zeer specifieke nichemarkt of hele lage prijzen nodig.

Al zijn er wel verschillen. Zo doen bol.com en marktplaats.nl het goed in speelgoed. Voor kleding zijn Instagram en Zalando populair en elektronica-shops werken vaak met Google Shopping. Je kunt je daarom vaak het beste richten op één platform dat bij je past, en daar je prijzen en aanbod voor optimaliseren.

De eerste bestellingen zijn binnen. Hoe nu verder?

Producten verkopen met je webshop.Heb je jouw webshop gelanceerd en is de eerste bestelling een feit? Dan heb je eigenlijk het hele stappenplan doorlopen. De vervolgstappen zijn per webshop verschillend.

Voor de een zijn het alleen bijverdiensten naast een studie, de ander neemt medewerkers in dienst en maakt er een grote onderneming van. Zodra je meer dan een paar honderd euro in een maand verdient is het slim om je wensen op een rijtje te zetten.

Je hebt dan al grote stappen gezet. Het is vooral belangrijk dat je er plezier in hebt, leert van je fouten en kan doorzetten. Het begin van een webshop is het moeilijkst. Je bent dan waarschijnlijk ingeschreven bij de KvK. Hier kun je ook extra ondersteuning vinden voor regelgeving of eisen vanuit de belastingdienst.

Je eigen bank, keurmerk of branchevereniging kan ook helpen. Online biedt Ecommercenews.nl veel nieuws en informatie over de e-commerce. Voor winkeliers zijn ook vaak meer gerichte workshops en trainingen te vinden. Zowel voor de marketing, financiële zaken als op het juridische of logistieke vlak.

Starten met een webshopovername

Bestaande webwinkel overnemen.Een online shop (laten) ontwikkelen heeft het voordeel dat jij alles volgens je eigen wensen kunt realiseren. Maar een nieuwe webwinkel beginnen en succesvol maken kan lang duren. Je kunt ook een webshop overnemen. Of zelfs meerdere, en deze samenvoegen.

Je kunt dan direct online ondernemen met een goed aanbod, klantenbestand en de domeinnaam heeft al posities in zoekmachines.

Wil je starten met een vliegende start? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Ook bij een webshopovername komt veel kijken. Los van de aankoop zelf moet je vaak investeren in achterstallig onderhoud, het design of het aanbod van producten. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen hangt af van je eigen ervaring, ambities en natuurlijk van de webshop die je overneemt.


Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf een eigen webshop beginnen zijn:

Waarmee kan ik een webwinkel beginnen?

Als je een goede programmeur bent mag je zelf de hele code schrijven maar de meeste mensen starten een webwinkel op basis van webwinkelsoftware als Shopify, Wix of Magento. Daarnaast zijn er nog verschillende andere oplossingen waarmee je zelf je eigen webwinkel maken kunt.

Wat kost een nieuwe webshop?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je wilt verkopen en wat je ambities zijn. Als je artikelen zelf kunt opslaan, inpakken en verzenden hoeft de start niet duur te zijn. De webwinkelsoftware is vaak een (paar) tientje(s) per maand en daarbij is een domeinnaam en enkele gratis templates of thema’s voor de lay-out meestal inbegrepen.

Maar dat is slechts het begin. Goede marketing zodat klanten je vinden, magazijnkosten, logistiek of inkoopkosten bij een groothandel of leverancier hebben veel meer invloed op je bedrijfskosten. Vooral voor seizoensgevoelige producten, zoals het verkopen van nieuwe kleding, is het samenstellen van het assortiment en de juiste voorraad vaak enorm kostbaar.

Waar kan ik leuke producten inkopen?

Als je een webwinkel begint heb je producten nodig. Als je een breed assortiment van populaire producten wilt verkopen kan het lastig zijn om goede groothandels of leveranciers te vinden. Je hebt dan wat creativiteit nodig om online voldoende aanbod te vinden. Er zijn zelfs webwinkels die de producten zelf niet eens meer op voorraad hebben, maar die verkopen op basis van dropshipping.

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de KvK?

Meestal wel. Als je nog niet naar de Kamer van Koophandel wilt, bijvoorbeeld omdat je minderjarig bent, kun je beter niet direct beginnen met een webshop maar op andere manieren online geld verdienen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen op Marktplaats of via affiliate marketing.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan