menu
lightspeed ecommerce

Webwinkel beginnen

Ondanks dat er in Nederland al zo’n 80.000 webshops actief zijn, zijn er nog altijd mensen die graag een nieuwe webwinkel beginnen. Dankzij gemakkelijke webwinkelsoftware hoef je geen programmeercode meer te kennen. Een eigen webwinkel beginnen is daarom heel eenvoudig. Een overzicht van wat je nodig hebt om te beginnen en de regels die bij een webwinkel komen kijken.

Inhoud:

Webwinkel beginnenNog altijd beginnen veel mensen een webwinkel. Zowel hobbymatig, om bijvoorbeeld een eigen antiek of oude stripboeken webwinkel te starten, of om werkelijk als ondernemer met het vooruitzicht dat de webwinkel moet kunnen voorzien in levensonderhoud en indien mogelijk net even wat meer. Softwareprogrammeurs en webdesigners spelen hier uiteraard graag op in.

Er zijn inmiddels tientallen verschillende internetwinkel-softwarebedrijven die helpen met het starten van een webwinkel. Elk met hun eigen webwinkelsoftware. Hierdoor is voor een particulier die op zoek gaat naar een goedkoop en gemakkelijk systeem lastig om een goede keuze te maken waarmee de webwinkel te beginnen. In dit artikel bespreken we daarom de meest populaire software en meest gestelde vragen van internet-ondernemers die een webwinkel willen beginnen.

1. – Kan iedereen zomaar een webwinkel beginnen?

Ja, vrijwel iedereen kan zomaar een webwinkel beginnen. Er zijn uitzonderingen die als je er even over nadenkt, vrij logisch zijn. Niet iedereen mag zomaar een slagerij, schietvereniging of sloopbedrijf beginnen omdat dit juridisch nogal gevolgen zou kunnen hebben en online vlees, wapens of sloopopdrachten verkopen valt daar natuurlijk ook onder. Maar voor het overgrote deel zijn er geen verplichte vergunningen meer nodig.

De onderneming inschrijven bij de KvK is misschien een uitzondering maar zelfs dit is niet altijd verplicht. Als je klein begint, bijvoorbeeld door eerst wat online te verkopen via een online marktplaats of andere drukbezochte website dan kun je dit bij de belastingdienst bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je kunt dan ook geen gebruik maken van de speciale startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bedenken.

Webwinkel en regelgeving

Houd er rekening mee dat een bedrijfsmatige hobby geen stiekeme ontduiking van verplichte regeldruk wordt. Iets verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby, maar als je echt gaat verkopen via een eigen webwinkel kunnen jouw bezoekers en klanten jouw webwinkel ervaren als onderneming. In dat geval zal ook de overheid willen dat jij je hiernaar gedraagt. Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis kan het zijn dat de rechter jou beoordeelt volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK inschrijving hebt. Daarnaast is er wetgeving met betrekking tot je website, als je hierop artikelen verkoopt. Zeker als je met je webwinkel verkoopt aan consumenten ben je aan regels gebonden.

Wanneer de omzet een paar honderd of maximaal duizend euro op jaarbasis is en bezoekers van je webwinkel niet het gevoel hebben dat ze een bedrijf bezoeken, dan is het nog uit te leggen als hobby. Dus een webwinkel starten is eigenlijk altijd mogelijk. Maar indien de omzet hoger wordt of je webwinkeluitstraling professioneler en zakelijker overkomt is het raadzaam bij een instantie als de KvK of een administratiekantoor even om advies te vragen.

2. – Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Lastige vraag 🙂 Niet zozeer omdat het opstarten van een webwinkel zo moeilijk is, maar omdat het voor iedereen wel verschillend kan zijn. Een ding dat belangrijk is om te weten is dat de belangrijkste factoren zijn dat je er plezier in hebt, dat je een doorzetter bent en dat je leert van je fouten. Wees kritisch naar jezelf! Kun jij wel ondernemer worden?

Qua regelgeving of kosten valt alles voor het beginnen van een webwinkel ontzettend mee. Zo zijn de verplichte kosten hooguit wat webhosting en inkoop van je producten, maar daar houden de basisvereisten al mee op. De overige dingen zijn optioneel. Hoe groter je webwinkel, hoe meer kosten, dus een ondernemingsplan is zelfs voor het beginnen van een hobby webwinkel niet overbodig. Maar is geen vereiste, zonder mag ook.

Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt:

 • Een domeinnaam
 • Webhosting
 • Software
 • Producten of diensten

Toch is dit lijstje meestal niet volledig. Het is alleen voldoende als jij klanten langs laat komen, cash-betalingen accepteert en vooral aan bekenden verkoopt. Dan zul je snel kunnen beginnen. Maar meestal als je een webwinkel wilt beginnen wil je ook dat men kan betalen en zul je vooraf moeten hebben nagedacht over de logistiek. Wanneer koop jij iets in, waar sla je het op, hoe verzend je het en hoe ga je om met eventuele spullen die retour komen?

Laat je klanten online afrekenen? Dan verandert het plaatje direct, omdat je privacygevoelige informatie ontvangt. Daarvoor zijn wel enkele regels opgesteld waarover de Autoriteit Persoonsgegevens je meer kan vertellen. Ook zul je dan je identiteit direct duidelijk moeten maken en vormen van contact moeten aanbieden.

Voor het beginnen van een webwinkel is dus weinig verplicht maar door zaken die hierbij al snel om de hoek komen kijken, soms dus wel. En als je het zelf niet regelt dan doet het wetboek dat voor jou. En die geeft de klant in veel gevallen veel meer rechten dan je misschien verwacht. Noem je bijvoorbeeld nergens een retourenbeleid of algemene voorwaarden en heeft de hele transactie online plaatsgevonden? Dan kan een klant binnen drie maanden nog de complete aankoop terugdraaien. Voor de meeste webwinkels gaat dit te ver en deze noemen dus duidelijk een periode waarbij de klant zijn geld terugkrijgt. Dat staat dan mooi als service omschreven maar eigenlijk beperken ze daarmee de consument in zijn rechten.

3. – Welke webwinkelsoftware is de beste?

Er zijn duizenden webwinkels die gebruikmaken van honderden verschillende soorten software. Op het Webwinkel Forum van de website Webwinkel Opzetten.nl zie je dagelijks hierover nieuwe vragen ontstaan. Voor elke webwinkel kan dit verschillend zijn. Drie mogelijkheden:

 1. Klant-en-klare webwinkelsoftware
 2. Software op basis van opensource
 3. Maatwerkoplossing

Kant-en-klare webwinkelsoftware

Er is al veel beschikbare software die ook door andere webwinkels wordt gebruikt. Deze oplossingen zijn meestal gebruiksvriendelijk, worden automatisch bijgewerkt en hiermee kun je al snel zelf een professionele webshop maken. Voor de écht grotere spelers is deze software soms te beperkt maar voor de meeste spelers bieden deze ruim voldoende functies:

Lightspeed Ecommerce
Lightspeed biedt een compleet e-commerce platform voor het MKB, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. In het standaard pakket zijn hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning inbegrepen. Met een template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

Shoppagina
Shoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. iDeal is standaard gekoppeld evenals andere gangbare betaalmethodes zoals PayPal en creditcards. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt en de vindbaarheid is dik in orde. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Zie voor meer info shoppagina.nl

JouwWeb
Waar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Webwinkel op basis van opensource

Naast licentieoplossingen zoals hierboven kun je ook een webwinkel maken via opensource-software. Dat kan speciale webwinkelsoftware zijn zoals Magento, maar ook het bekende blogsysteem WordPress, heeft speciale webwinkel-plugins, zoals WooCommerce, waarmee je zelf een eigen webwinkel kunt beginnen. Het voordeel is dat de software gratis te downloaden is, maar omdat je meestal een programmeur en designer nodig hebt om alles naar wens te maken is opensource meestal niet veel goedkoper.

Open source software wordt, net als het runnen van een webwinkel, helaas regelmatig onderschat. Het blijkt niet voor iedereen weggelegd om een heuse webwinkel te programmeren. Dat is wel wat anders dan zelf een simpele website bouwen! Andere nadelen zijn dat hackers elke dag proberen in te breken in dit soort software. De webwinkel moet dus regelmatig bijgewerkt worden. Als je dit uitbesteedt betaal je hier dus ook periodiek geld voor. Daarnaast is open source soms zover doorontwikkeld dat de backend – het beheergedeelte dat jij zelf gebruikt – soms vrij onoverzichtelijk kan zijn door al die knoppen en opties.

Maatwerkoplossing

Naast een kant-en-klare oplossing of opensource kun je ook een webwinkel helemaal vanaf nul laten ontwikkelen door een programmeur en designer. In de beginjaren gebeurde dit regelmatig en nog altijd zijn er veel grote spelers die het helemaal zelf hebben ontwikkeld. Toch wordt het starters afgeraden om hier nog mee te beginnen: tegenwoordig zijn de wensen qua functionaliteit zo uitgebreid dat zelfs de allergrootste spelers al snel kiezen voor een fundament op basis van licentiesoftware als Intershop of opensource-oplossing als WooCommerce of Magento.

5. – Hoe verloopt de betaling?

Betalen op internet is nog steeds voor veel mensen een onzeker iets. Wat kan een webwinkel met mijn gegevens doen en zijn ze wel veilig? Een vraag die wij niet kunnen beantwoorden. Webwinkels die zijn aangesloten bij de Thuiswinkel.org-organisatie worden in ieder geval gecontroleerd, maar in theorie zegt dit natuurlijk nog niets. Een controle op enkele belangrijke punten door een externe organisatie is geen garantie dat er nooit iets mis zal gaan.

De betaling kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende:

   • Betaling vooraf via iDeal
   • Betaling vooraf via creditcards
   • Betaling met factuur of acceptgiro achteraf
   • Betaling via betalingsprovider
   • Betaling via PayPal
   • Betaling onder rembours

6. – Waar komen klanten vandaan?

De promotie van een webwinkel is niet zomaar iets. Er kan dan wel een betaalbare mooie webwinkel staan met leuke producten, maar dat producten zichzelf niet verkopen is inmiddels bewezen. Het publiek moet ze zien en willen hebben.

Of ze de producten willen hebben, is aan de webwinkel-eigenaar. Die kan dat het beste vertellen. Een goede marketing-man met een goed product krijgt dat voor elkaar. Maar de promotie is een bedrijfstak op zich. Er zijn vele mogelijkheden en elk is een artikel op zich. Zo staat er op Ondernemen en Internet informatie over adverteren in zoekmachines, het schrijven van een persbericht, verkopen via internet, verkopen in het algemeen en zijn er nog vele manieren. Voor veel webwinkel eigenaren met een laag budget zijn de volgende manieren in ieder geval zeer populair:

   • Google Adwords – Adverteren boven Google-resultaten en op websites.
   • Persberichten versturen.
   • Social media als Instagram, Twitter en Facebook.
   • Link aanmelden bij startpagina.nl(-achtige) dochters.
   • Affiliate- of e-mailmarketing
   • Link naar website op postpapier, visitekaartjes, en naamsbekendheid genereren.

7. – De webwinkel loopt… Hoe nu verder?

Tja. Dat is per webwinkel verschillend. De een doet het naast zijn studie en verdient een leuk zakcentje dat voldoende is, de ander maakt radio-commercials, neemt personeel aan en maakt er een grote zaak van. In ieder geval is het raadzaam om zodra er meer dan 500 euro in een maand winst is gemaakt eens goed hierover na te denken.

Tegen die tijd ben je waarschijnlijk in ieder geval ingeschreven bij de KVK en deze bieden verschillende vormen van extra ondersteuning. Zoals het magazine, workshops of soms zelfs gratis bijeenkomsten. Je eigen bank of branchevereniging kan soms helpen. Maar voor webwinkeliers zijn ook vaak meer gerichte seminars en trainingen te vinden. Zowel op marketing en groei als op het soms engere juridische of logistieke vlak.

Een andere bron voor webwinkeliers om eens te bezoeken is Ecommerce News.nl. Hierop staan met grote regelmaat nieuwsberichten die gericht zijn op webwinkeliers en de mening van de auteurs hierop.