menu
e-boekhouden

Webwinkel beginnen

Een nieuwe webwinkel beginnen. Dankzij makkelijke webwinkelsoftware hoef je geen programmeercode meer te kennen. Een eigen webshop beginnen is eenvoudig. Een overzicht van wat je nodig hebt om te beginnen en de regels die erbij komen kijken.

Inhoud:

Er zijn in Nederland al zo’n 80.000 webwinkels actief, toch kun je nog prima een succesvolle webshop beginnen. Zowel hobbymatig, om bijvoorbeeld een eigen antiek of oude stripboeken webwinkel te starten, of om werkelijk online geld te verdienen als ondernemer met het vooruitzicht dat je er een inkomen uit wilt halen.

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen een webwinkel beginnen.

Mag ik zomaar een webwinkel beginnen?

Webwinkel beginnenJa, vrijwel iedereen kan zomaar een webwinkel beginnen. Er zijn uitzonderingen die, als je er even over nadenkt, vrij logisch zijn. Niet iedereen mag zomaar een slagerij, schietvereniging of sloopbedrijf beginnen omdat dit juridisch nogal gevolgen heeft en online vlees, wapens of sloopopdrachten verkopen valt daar natuurlijk ook onder. Maar voor het overgrote deel zijn er geen verplichte vergunningen meer nodig.

De onderneming inschrijven bij de KvK is een uitzondering maar zelfs dit is niet altijd verplicht. Als je klein begint, bijvoorbeeld door te verkopen via marktplaats, dan kun je dit bij de belastingdienst bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je kunt dan geen gebruik maken van de speciale startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bedenken.

Wil je jouw inkomen halen uit internet? Dan is een webwinkel beginnen niet de enige manier! Bekijk ons overzicht waarmee je online geld kunt verdienen.

Webwinkel en regelgeving

Maak van een leuke hobby geen stiekeme ontduiking van verplichte regeldruk. Iets verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby, maar een eigen webwinkel kunnen jouw bezoekers ervaren als onderneming. Dan wil ook de overheid dat jij je hiernaar gedraagt.

Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis kan het zijn dat de rechter jou beoordeelt volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-inschrijving hebt. Daarnaast is er wetgeving voor websites waarop je artikelen verkoopt en/of om gegevens vraagt. Zeker als je met je webwinkel verkoopt aan consumenten ben je aan verschillende regels gebonden.

Wanneer de omzet een paar honderd of maximaal duizend euro op jaarbasis is en bezoekers van je webwinkel niet het gevoel hebben dat ze een bedrijf bezoeken, dan is het nog uit te leggen als hobby. Dus een webwinkel starten is eigenlijk altijd mogelijk. Maar indien de omzet groeit of je webwinkeluitstraling professioneler en zakelijker overkomt is het raadzaam bij een instantie als de KvK of een administratiekantoor even om advies te vragen.

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Lastige vraag 🙂 Niet zozeer omdat het opstarten van een webwinkel zo moeilijk is, maar omdat het voor iedereen wel verschillend kan zijn. Een ding dat belangrijk is om te weten is dat de belangrijkste factoren zijn dat je er plezier in hebt, dat je een doorzetter bent en dat je leert van je fouten. Wees kritisch naar jezelf! Kun jij wel ondernemer worden?

Qua regelgeving of kosten valt alles voor het beginnen van een webwinkel ontzettend mee. Zo zijn de verplichte kosten hooguit wat webhosting en inkoop van je producten, maar daar houden de basisvereisten al mee op. De overige dingen zijn optioneel. Je kunt met weinig geld en moeite zelf een webwinkel maken en zelfs de producten die je verkoopt kun je in theorie zelf maken. Hoe groter je webwinkel, hoe meer kosten, dus een ondernemingsplan is zelfs voor het beginnen van een hobbywebwinkel niet overbodig. Maar is geen vereiste, zonder mag ook.

Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt:

 • Domeinnaam
 • Software
 • Producten of diensten
 • Betaalmogelijkheden

Toch is dit lijstje meestal niet volledig. Het is alleen voldoende als jij klanten langs laat komen, cash-betalingen accepteert en vooral aan bekenden verkoopt. Dan kun je snel beginnen. Maar meestal als je een webwinkel wilt beginnen wil je ook dat men online kan betalen en moet je hebben nagedacht over de logistiek.

Weet je al wat je gaat verkopen en waar je dit kunt inkopen? Waar sla je het op? Hoe ga je het pakket versturen en hoe ga je om met eventuele spullen die retour komen? Deze stappen lijken simpel maar hebben veel invloed op het succes van je webwinkel.

Nieuwe producten inkopen? Zie onze uitleg over groothandels en leveranciers. Overweeg je ook dropshipping? Lees dan verder over  dropshipping-leveranciers.

Laat je klanten online afrekenen? Dan verandert het plaatje direct, omdat je privacygevoelige informatie ontvangt. Daarvoor zijn regels opgesteld waarover de Autoriteit Persoonsgegevens je meer kan vertellen. Ook moet je dan je identiteit duidelijk maken en contactmogelijkheden aanbieden.

Er zijn dus wel wat regels als je een webshop beginnen wilt. Als je het zelf niet regelt dan doet het wetboek dat voor jou en die geeft de klant meer rechten dan je misschien verwacht. Noem je bijvoorbeeld nergens een retourenbeleid? Dan kan een klant binnen drie maanden nog de complete aankoop terugdraaien. Voor de meeste webwinkels gaat dit te ver en daarom noemen ze duidelijk in hun algemene voorwaarden de periode waarin de klant kan retourneren en zijn geld terugkrijgt. Dat staat dan mooi als service omschreven maar eigenlijk beperken ze daarmee de consument in zijn rechten.

Welke webwinkelsoftware is de beste?

Er zijn duizenden webwinkels die gebruikmaken van honderden verschillende soorten software. Op het Webwinkel Forum van de website Webwinkel Opzetten.nl zie je dagelijks hierover nieuwe vragen ontstaan. Voor elke webwinkel kan dit verschillend zijn. Drie mogelijkheden:

 1. Klant-en-klare webwinkelsoftware
 2. Webwinkel op basis van opensource
 3. Maatwerkoplossing

Kant-en-klare webwinkelsoftware

Er is al veel beschikbare software die ook door andere webwinkels wordt gebruikt. Deze oplossingen zijn meestal gebruiksvriendelijk, worden automatisch bijgewerkt en hiermee kun je al snel zelf een professionele webshop maken. Voor de écht grotere spelers is deze software soms te beperkt maar voor de meeste spelers bieden deze ruim voldoende functies:

Lightspeed Ecommerce
Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet e-commerce platform voor het MKB, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. In het standaard pakket zijn hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning inbegrepen. Met een template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

Shoppagina
ShoppaginaShoppagina biedt alles om zonder technische kennis een webshop te beginnen. iDeal is standaard gekoppeld evenals andere gangbare betaalmethodes zoals PayPal en creditcards. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt en de vindbaarheid is dik in orde. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Zie voor meer info shoppagina.nl

JouwWeb
JouwWebWaar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Webwinkel op basis van opensource

MagentoNaast licentieoplossingen zoals hierboven kun je ook een webwinkel beginnen met opensource-software. Dat kan speciale webwinkelsoftware zijn zoals Magento, maar ook het bekende blogsysteem WordPress, heeft speciale webwinkel-plugins, zoals WooCommerce, waarmee je zelf een eigen webwinkel beginnen kunt. Het voordeel is dat de software gratis te downloaden is, maar omdat je meestal een programmeur en designer nodig hebt om alles naar wens te maken is opensource meestal niet veel goedkoper.

Open source software wordt, net als het runnen van een webwinkel, helaas regelmatig onderschat. Het blijkt niet voor iedereen weggelegd om een heuse webwinkel te programmeren. Dat is wel wat anders dan zelf een simpele website bouwen! Andere nadelen zijn dat hackers elke dag proberen in te breken in dit soort software. De webwinkel moet dus regelmatig bijgewerkt worden. Als je dit uitbesteedt betaal je hier dus ook periodiek geld voor. Daarnaast is open source soms zover doorontwikkeld dat de backend – het beheergedeelte dat jij zelf gebruikt – soms vrij onoverzichtelijk kan zijn door al die knoppen en opties.

Maatwerkoplossing

Naast een kant-en-klare oplossing of opensource kun je ook een webwinkel helemaal vanaf nul laten ontwikkelen door een programmeur en designer. In de beginjaren gebeurde dit regelmatig en nog altijd zijn er veel grote spelers die het helemaal zelf hebben ontwikkeld. Toch wordt het starters afgeraden om hier nog mee te beginnen: tegenwoordig zijn de wensen qua functionaliteit zo uitgebreid dat zelfs de allergrootste spelers al snel kiezen voor een fundament op basis van licentiesoftware als Intershop of opensource-oplossing als WooCommerce of Magento.

Hoe verloopt de betaling?

Betalen op internet is nog steeds voor veel mensen een onzeker iets. Wat kan een webwinkel met mijn gegevens doen en zijn ze wel veilig? Een vraag die wij niet kunnen beantwoorden.  Thuiswinkel.org controleert aangesloten webwinkels jaarlijks, maar in theorie zegt dit natuurlijk nog niets. Een controle op enkele belangrijke punten door een externe organisatie is geen garantie dat er nooit iets mis zal gaan.

De betaling kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende:

 • Betaling vooraf via iDeal
 • Betaling vooraf via creditcards
 • Betaling met factuur of acceptgiro achteraf
 • Betaling via betalingsprovider
 • Betaling via PayPal

Waar komen klanten vandaan?

De promotie van een webwinkel is niet zomaar iets. Er kan dan wel een betaalbare mooie webwinkel staan met leuke producten, maar dat producten zichzelf niet verkopen is inmiddels bewezen. Het publiek moet ze zien en willen hebben.

Klanten bereiken is een bedrijfstak op zich

Of ze de producten willen hebben, is aan de webwinkel-eigenaar. Die kan dat het beste vertellen. Een goede marketeer met een goed product krijgt dat voor elkaar. Maar de promotie is een bedrijfstak op zich. Er zijn veel online marketing-mogelijkheden en elk is een artikel op zich. Veel webwinkels adverteren zich suf via Google Ads. Ook verkopen via bol.com, Amazon.nl of andere marktplaatsen is populair.

Maar je hoeft natuurlijk niet te doen wat iedereen al doet. Er zijn tientallen andere manieren waarmee je onder de aandacht kunt komen bij mensen. Onder webwinkel-eigenaren met een laag budget zijn de volgende mogelijkheden populair:

 • Google Ads
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Marktplaatsen
 • Persberichten versturen
 • Social media als Instagram, Twitter en Facebook
 • Influencermarketing
 • Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, et cetera

De webwinkel loopt… Hoe nu verder?

Tja. Dat is per webwinkel verschillend. De een doet het naast zijn studie en verdient een leuk zakcentje dat voldoende is, de ander maakt radio-commercials, neemt personeel aan en maakt er een grote zaak van. In ieder geval is het raadzaam om zodra je meer dan een paar honderd euro in een maand winst maakt eens goed hierover na te denken.

Al is er dan wel al een grote stap gezet. Het begin is het moeilijkst! Tegen die tijd ben je waarschijnlijk ingeschreven bij de KvK. Hier kun je ook extra ondersteuning vinden. Zoals het magazine, workshops of soms zelfs gratis bijeenkomsten. Je eigen bank of branchevereniging kan soms helpen. Maar voor webwinkeliers zijn ook vaak meer gerichte seminars en trainingen te vinden. Zowel op marketing en groei als op het soms engere juridische of logistieke vlak.

Een andere bron voor webwinkeliers om eens te bezoeken is Ecommerce News.nl. Hierop staan met grote regelmaat nieuwsberichten die gericht zijn op webwinkeliers en de mening van de auteurs hierop.


Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het beginnen van een webwinkel zijn:

Waarmee kan ik een webwinkel beginnen?

Als je een goede programmeur bent mag je zelf de hele code schrijven maar de meeste mensen starten een webwinkel op basis van bestaande software. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar waarmee je zelf je eigen webwinkel maken kunt.

Wat kost een webwinkel?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je met de webwinkel bedoelt, en hoe je het verder aanpakt. De webwinkelsoftware is vaak een of enkele tientjes per maand. Maar goede marketing zodat klanten je kunnen vinden, magazijnkosten, logistiek en niet te vergeten de inkoopkosten bij een groothandel of leverancier kunnen veel invloed hebben op je bedrijfskosten.

Waar kan ik producten inkopen?

Als je een webwinkel begint heb je producten nodig! Je zult dus op zoek moeten naar een groothandel of leverancier. Via Google zul je deze niet zo snel vinden, maar als je een beetje creatief bent kun je toch online voldoende aanbod vinden. Er zijn zelfs webwinkels die de producten zelf niet eens meer op voorraad hebben, maar die verkopen op basis van dropshipping!

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de KvK?

Meestal wel! Als je nog niet naar de Kamer van Koophandel wilt, bijvoorbeeld omdat je minderjarig bent, kun je beter niet direct beginnen met een webshop. Gelukkig zijn er ook andere manieren om online geld te verdienen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen op Marktplaats of via affiliate marketing.

Kun je met een webwinkel veel geld verdienen?

Veel webwinkels zijn succesvol. Maar om er een op te zetten is wel veel geduld, tijd en startkapitaal nodig. Tenminste: als je een hele eigen webwinkel wilt. Om iets online te verkopen is dat eigenlijk niet meer nodig. Steeds meer mensen verkopen via andere kanalen als bol.com of via Instagram. En daarnaast zijn er ook heel veel andere manieren om online geld te verdienen.