e-boekhouden

Webshop beginnen

Een nieuwe webwinkel beginnen. Dankzij makkelijke webwinkelsoftware hoef je geen programmeercode meer te kennen. Een eigen webshop beginnen is eenvoudig. Een stappenplan van wat je nodig hebt om te starten en de regels die erbij komen kijken.

Inhoud:

Een succesvolle webwinkel beginnenEr zijn in Nederland al zo’n 80.000 webwinkels actief, toch kun je nog prima een succesvolle webshop beginnen.

Zowel hobbymatig, om bijvoorbeeld een eigen antiek of oude stripboeken webwinkel te starten, of om werkelijk online geld te verdienen als ondernemer met het vooruitzicht dat je er een inkomen uit wilt halen.

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen een eigen webwinkel beginnen.

Mag ik zomaar een eigen webshop beginnen?

Ja, vrijwel iedereen kan zomaar een eigen webshop starten. Al kun je niet alles online verkopen. Voor sommige producten gelden regels die, als je er even over nadenkt, vrij logisch zijn.

Niet iedereen mag zomaar een slagerij, schietvereniging of sloopbedrijf openen omdat dit juridisch nogal gevolgen heeft en online vlees, wapens of sloopopdrachten verkopen valt daar natuurlijk ook onder. Maar voor de meeste producten zijn er geen verplichte vergunningen meer nodig.

Zelf online verkopen: Lightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’.

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?Lastige vraag 🙂 Niet zozeer omdat het opstarten van een webwinkel zo moeilijk is, maar omdat het voor iedereen wel verschillend kan zijn.

Een ding dat belangrijk is om te weten is dat de belangrijkste factoren zijn dat je er plezier in hebt, dat je een doorzetter bent en dat je leert van je fouten. Wees kritisch naar jezelf! Kun jij wel ondernemer worden?

Qua regelgeving of kosten valt een eigen webwinkel beginnen ontzettend mee. Wel is het belangrijk dat je weet welke producten je wilt verkopen. Heb je voor elk product al een groothandel of leverancier gevonden? Weet je van welk product je veel moet inkopen en welke prijzen je hiervoor gaat vragen? Dan is het begin gemaakt.

Nieuwe producten inkopen? Orderchamp heeft lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om groothandels of leveranciers te ontdekken!

Zelf een webshop maken

Je hebt vooraf wat kosten van software en de inkoop van je producten, maar daar houden de basisvereisten al mee op. Je kunt met weinig geld en moeite zelf een webwinkel maken en zelfs de producten die je verkoopt kun je in theorie zelf maken. Hoe groter je bedrijf hoe meer kosten, dus een ondernemingsplan is zelfs voor het beginnen van een hobbywinkel niet overbodig. Maar het is niet verplicht, zonder mag ook.

Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt om een webshop te beginnen:

 • Domeinnaam
 • Webwinkelsoftware
 • Producten of diensten
 • Betaalmogelijkheden
 • Opslag en verzending

Nieuwe producten inkopen? Zie onze uitleg over groothandels en leveranciers. Overweeg je ook dropshipping-leveranciers? Lees dan verder over dropshipping.

Welke webwinkelsoftware is de beste?

Er zijn duizenden webshops die gebruikmaken van honderden verschillende soorten software. Op het Webwinkel Forum van de website Webwinkel Opzetten.nl zie je dagelijks hierover nieuwe vragen ontstaan. Voor elke webshop kan dit verschillend zijn. Drie mogelijkheden:

 1. Klant-en-klare software
 2. Webwinkel op basis van opensource
 3. Maatwerkoplossing

Kant-en-klare webwinkelsoftware

Er is al veel beschikbare software die ook door andere bedrijven wordt gebruikt. Deze oplossingen zijn meestal gebruiksvriendelijk, worden automatisch bijgewerkt en hiermee kun je al snel zelf een professionele webshop maken. Voor de écht grotere spelers is deze software soms te beperkt maar voor de meeste spelers bieden deze ruim voldoende functies:

Lightspeed Ecommerce
Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. In het standaard pakket zijn hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning inbegrepen. Met een template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

Shoppagina
ShoppaginaShoppagina biedt alles om zonder technische kennis een webshop te beginnen. iDeal is standaard gekoppeld evenals andere gangbare betaalmethodes zoals PayPal en creditcards. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt en de vindbaarheid is dik in orde. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Zie voor meer info shoppagina.nl

JouwWeb
JouwWebWaar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €9 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Webshop starten op basis van opensource

Een Magento-webshop startenJe kunt ook een webwinkel starten met opensource-software zoals Magento, maar  WordPress heeft speciale plugins zoals WooCommerce. Als je al een website hebt kun je hiermee gemakkelijk zelf een eigen webwinkel beginnen. De plugins zijn vaak gratis te downloaden. Al ben je soms alsnog duurder uit als je iemand moet inschakelen om het écht naar wens te maken.

Open source lijkt interessant maar wordt, net als het runnen van een webshop, helaas regelmatig onderschat. Het blijkt niet voor iedereen weggelegd om een eigen webshop te programmeren. Dat is wel wat anders dan zelf een simpele website bouwen! Andere nadelen zijn dat opensource populair is onder hackers. Hierdoor moet je actief de code bijhouden en bijwerken. Als je dit niet zelf kunt kunnen de kosten hiervoor oplopen.

Webshop vanaf nul laten ontwikkelen

Naast een kant-en-klare oplossing of opensource kun je ook een webshop helemaal vanaf nul laten ontwikkelen door een programmeur en designer. In de beginjaren gebeurde dit regelmatig en nog altijd zijn er spelers die het helemaal zelf ontwikkelen. Maar die zijn vaak al heel lang bezig. Als je nog de webshop beginnen moet kun je beter kiezen voor een bestaand platform. Ook grotere spelers starten nu op basis van software als Intershop, WooCommerce of Magento.

Webwinkel inschrijven bij de KvK

Als je een webshop begint moet je deze verplicht inschrijven bij de KvK. Als je niet direct wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel wilt kun je eerst klein beginnen, bijvoorbeeld door producten te verkopen via marktplaats, en de winst bij de belastingdienst bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je kunt dan geen gebruik maken van de speciale startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bepalen.

Een webshop moet je inschrijven bij de KvK.

Een product verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby, maar als je bezoekers jouw webshop ervaren als onderneming, dan wil de overheid dat jij je hier ook naar gedraagt. Om te beginnen door je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Regelgeving voor de ecommerce

wetten ecommerceLet op dat je bij de inhoud en verzending rekening houdt met de regelgeving voor de ecommerce.

Er is speciale wetgeving voor websites waarop je artikelen verkoopt en/of om gegevens vraagt. Verder moet je je identiteit duidelijk maken op je webshop en contactmogelijkheden aanbieden. Zeker als je webshop producten verkoopt aan consumenten!

Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis behandelt een rechter het volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-inschrijving hebt. Er zijn dus wel wat regels als je een webshop beginnen wilt. Als je het zelf niet regelt dan doet het wetboek dat voor jou en die geeft de klant meer rechten dan je misschien verwacht.

Beginnen met een webshopovername

Bestaande webwinkel overnemenEen webwinkel (laten) ontwikkelen vanaf nul heeft het voordeel dat jij alles volgens je eigen wensen kunt realiseren. Een nieuwe webwinkel beginnen en succesvol maken kan erg lang duren. Je kunt ook een webshop overnemen. Of zelfs meerdere, en deze samenvoegen.

Je hebt dan direct een goed aanbod, klantenbestand en posities in zoekmachines. Natuurlijk komt daar een flinke overnamesom bij kijken en los van de kosten van de overname zelf moet je ook investeren in achterstallig onderhoud, het aanpassen van het design of samenstelling van het aanbod. Er zijn altijd dingen die niet gaan zoals jij wil. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen is dan ook erg afhankelijk van je eigen ervaring, ambities en natuurlijk vooral van de webshop die je overneemt.

Hoe verloopt de betaling?

Laat je klanten online betalen in je webshop? De betaling kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende:

 • iDeal
 • Creditcards
 • Achteraf betalen
 • Betalingsprovider
 • PayPal

Voor de veiligheid van de betaling en voor het ontvangen van privacygevoelige informatie zijn regels opgesteld. De eerste stap regel je makkelijk via een betaalprovider. Soms heb je dan ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kun je later ook eenvoudig je boekhouding koppelen.

Opslag en verzending regelen

Zelf een webshop beginnenJe assortiment is natuurlijk je belangrijkste troef als je een eigen webshop beginnen gaat. Maar ook de keuzes voor de marketing en logistiek zijn doorslaggevend.

Weet je al wat je gaat verkopen en waar je dit kunt inkopen? Waar sla je het product op? Hoe ga je het pakket versturen en hoe ga je om met eventuele spullen die retour komen? Deze stappen lijken simpel maar hebben veel invloed op het succes.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar vaak is dat geen prettige situatie. Het is al snel onveilig of onpraktisch. Dan kun je ergens opslagruimte of een klein magazijn inrichten voor je webshop en vanaf daar je pakketten inpakken en verzenden.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar voor de producten is dat al snel onveilig of onpraktisch.

Het liefst dichtbij een sorteercentrum van een pakketbezorger, zodat je snel je pakketten kunt afleveren. Je kunt deze hele logistiek ook uitbesteden via ecommerce fulfilment. Als je leverancier dit voor je regelt heet dit dropshipping.

Via fulfilment of dropshipping zijn ook je verzendkosten meestal inbegrepen. Als je zelf het pakket verstuurt kun je soms via goede verzendsoftware wat korting krijgen op je verzendkosten.

Zelf je verzendlabel printen en goedkoper verzenden met een collectief verzendcontract? Verstuur dan via SendCloud. 15.000 webwinkeliers gingen je voor.

Waar komen klanten vandaan?

advertenties en online marketingEen belangrijk onderdeel in je stappenplan is de vraag hoe je aan klanten komt.

De promotie van een webshop is niet zomaar iets. Er kan dan wel een betaalbare mooie website staan met leuke producten, maar dat producten zichzelf niet verkopen is inmiddels bewezen. Het publiek moet ze zien en willen hebben.

Online klanten bereiken is een bedrijfstak op zich

Jij hebt nagedacht over de samenstelling van het assortiment, de juiste productfoto’s en -omschrijvingen verzameld en de prijzen bepaald. Maar al dat harde werk heeft pas zin als jij mensen naar je webshop weet te sturen. Webshopmarketing is een bedrijfstak apart. Er zijn veel mogelijkheden voor online marketing en elk is een artikel op zich. Veel webwinkels adverteren zich suf via Google en social media als Facebook of Instagram. Ook verkopen via bol.com, Amazon.nl of andere marktplaatsen is populair.

Maar je hoeft natuurlijk niet te doen wat iedereen al doet. Er zijn tientallen andere manieren waarmee je jouw producten onder de aandacht kunt brengen bij mensen. Bij een beperkt budget heb je de volgende mogelijkheden:

 • Google Ads
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Social media als Instagram, Twitter en Facebook
 • Marktplaatsen en vergelijkingssites
 • Contentmarketing en persberichten
 • Influencermarketing
 • Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, et cetera

De webwinkel loopt… Hoe nu verder?

Producten verkopen met je webshopHeb je jouw webshop gelanceerd en is de eerste bestelling een feit? Dan heb je eigenlijk het hele stappenplan doorlopen.

Hoe je nu verder moet is per webshop verschillend. De een verdient er een zakcentje naast zijn studie mee, de ander neemt personeel aan en maakt er een grote onderneming van. Zodra je meer dan een paar honderd euro in een maand winst maakt is het slim om je wensen op een rijtje te zetten.

Je hebt dan al wel een grote stap gezet. Het begin van een webshop is het moeilijkst! Je bent dan waarschijnlijk ingeschreven bij de KvK. Hier kun je ook extra ondersteuning vinden. Zoals het magazine, workshops of soms zelfs bijeenkomsten. Een andere bron voor webwinkeliers is Ecommerce News.nl. Hierop staan vaak nieuwsberichten over de e-commerce en de mening van de auteurs hierop.

Je eigen bank of branchevereniging kan ook helpen. Voor webwinkeliers zijn ook vaak meer gerichte seminars en trainingen te vinden. Zowel op marketing en groei als op het soms engere juridische of logistieke vlak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf een eigen webshop beginnen zijn:

Waarmee kan ik een webwinkel beginnen?

Als je een goede programmeur bent mag je zelf de hele code schrijven maar de meeste mensen starten een webwinkel op basis van bestaande software. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar waarmee je zelf je eigen webwinkel maken kunt.

Wat kost een webshop?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je de webwinkel moet doen, en hoe je het verder aanpakt. De webwinkelsoftware is vaak een of enkele tientjes per maand en daarbij is de domeinnaam vaak inbegrepen.

Maar dat is slechts het begin. Goede marketing zodat klanten je kunnen vinden, magazijnkosten, logistiek en niet te vergeten de inkoopkosten bij een groothandel of leverancier hebben veel meer invloed op je bedrijfskosten.

Waar kan ik producten inkopen?

Als je een webwinkel begint heb je producten nodig! Je zult dus op zoek moeten naar een groothandel of leverancier. Via Google zul je deze niet zo snel vinden, maar als je een beetje creatief bent kun je toch online voldoende aanbod vinden. Er zijn zelfs webwinkels die de producten zelf niet eens meer op voorraad hebben, maar die verkopen op basis van dropshipping!

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de KvK?

Meestal wel! Als je nog niet naar de Kamer van Koophandel wilt, bijvoorbeeld omdat je minderjarig bent, kun je beter niet direct beginnen met een webshop. Gelukkig zijn er ook andere manieren om online geld te verdienen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen op Marktplaats of via affiliate marketing.

Kun je met een webshop veel geld verdienen?

Veel webwinkels zijn succesvol maar om er een op te zetten is wel veel geduld, tijd en startkapitaal nodig.

Tenminste; als je een hele eigen webwinkel wilt. Om iets online te verkopen is dat eigenlijk niet meer nodig. Steeds meer mensen verkopen via andere kanalen als bol.com of via Instagram. En daarnaast zijn er ook heel veel andere manieren om online geld te verdienen.