Webshop beginnen

Een nieuwe webshop beginnen. Met eenvoudige webwinkelsoftware kun je zonder technische kennis zelf je eigen webshop starten en in je eigen huisstijl vormgeven. Een stappenplan van wat je nodig hebt als je producten of diensten online gaat verkopen en de regels die gelden als je een eigen webwinkel begint.

Inhoud:

Een succesvolle webwinkel startenEr zijn in Nederland al ruim 84.000 webwinkels actief (bron: cbs.nl mei 2023). Toch kun je met een goed idee nog prima een succesvolle webshop beginnen.

Zowel hobbymatig, zelfs met eigen tweedehands spullen, of om echt online geld te verdienen als ondernemer met de webshop als enige inkomen.

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen een eigen webwinkel starten en online gaan verkopen.

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?

inkoop en opslag van productenKun jij wel ondernemer worden? De regels of kosten van een eigen webwinkel vallen ontzettend mee. Het belangrijkste van online ondernemen is dat je er plezier in hebt, leert van je fouten en kan doorzetten.

Je mag zonder ondernemingsplan een webshop starten. Al is een goed plan aan te raden, zelfs voor een simpele hobbywinkel. Voor een grotere onderneming, waarbij je veel kosten maakt, is een ondernemingsplan meestal essentieel.

Wat je minimaal nodig hebt om een online webshop te beginnen:

 • Producten of diensten
 • Goede bedrijfsnaam
 • Domeinnaam
 • Webwinkelsoftware
 • Betaalmogelijkheden
 • Opslag en verzending

De bedrijfsnaam mag je zelf verzinnen. Een domeinnaam en hosting is vaak bij de software inbegrepen. Het bouwen kun je vaak deels zelf. De grootste kostenpost is de inkoop van producten die je wilt verkopen. Ook de marketing is vaak een uitdaging, maar laten we starten bij de producten zelf.

Producten inkopen

Zelf een eigen webshop beginnenEen goed assortiment is essentieel voor het succes van je onderneming. Heb je een kansrijke niche gevonden, voor een origineel product een goede groothandel of leverancier, of wil je zelfgemaakte producten verkopen?

De juiste hoeveelheid producten inkopen en voor elk product de ideale voorraad bepalen en financieren, is bij een nieuwe winkel vaak een uitdaging.

Dropshipping

Vind je het lastig om het juiste assortiment samen te stellen of heb je moeite met de inkoop- of opstartkosten hiervan? Soms kan dropshipping hierbij helpen. Hierbij kun je producten verkopen uit de voorraad van de leverancier of groothandel. Je hoeft deze dan niet meer vooraf in te kopen of op te slaan.

Koppelingen kunnen dit deels automatiseren. Een dropshipping-leverancier levert dan producten rechtstreeks aan jouw klant. Meestal zijn de winstmarges bij dropshipping lager maar je opstartkosten zijn dat ook, je hebt geen restpartijen en kunt direct starten met groot aanbod aan producten.

Heb je een goede leverancier en weet je van elk product hoeveel je moet inkopen of hoe je dit kunt financieren?

Software: Wix, Shopify of toch WordPress?

Er zijn honderden verschillende soorten webshops. Op het Webwinkel Forum stellen mensen dagelijks nieuwe vragen over (webwinkel)software. Wat de beste oplossing is voor een succesvolle webwinkel kan voor elke onderneming verschillend zijn. Populaire software die veel andere bedrijven ook gebruiken zijn:

Wix

wixMede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify is zeer eenvoudig om mee te starten, technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en dankzij een internationale appstore is vrijwel alles ermee mogelijk. Zo biedt het bijvoorbeeld vrijwel alle dropship-oplossingen en social media-integraties.

Deze oplossingen zijn gebruiksvriendelijk, updates worden automatisch bijgewerkt en op basis van een template kun je hiermee meestal eenvoudig en snel zelf een professionele webshop maken.

Webshop bouwen met WordPress of WooCommerce

Een Magento-webshop startenJe kunt ook starten met opensource-software zoals Magento, en WordPress-plugins als WooCommerce. Als je al een website hebt kun je hiermee eenvoudig zelf je eigen webwinkel beginnen.

De plugins kun je vaak gratis downloaden maar voor het bouwen en onderhouden van een webshop is bij Magento of WordPress wel wat technische kennis nodig.

Een eigen winkel programmeren is een stuk lastiger dan zelf een simpele website bouwen. Ook moet je bij opensource-software actief updates bijhouden en code bijwerken. Meestal kun je ook met bestaande platforms als WooCommerce, Wix of Shopify de lay-out helemaal zelf maken.

Geen technische kennis nodig

Zelf je eigen webwinkel maken

Als je er zelf veel tijd in steekt kun je met weinig geld en moeite zelf een webwinkel maken. Via templates of thema’s kun je meestal zelf het design vormgeven. Via een gebruiksvriendelijke websitebuilder kun je meestal ook zelf de navigatie instellen en artikelen toevoegen.

De indeling van je categoriepagina’s en de inhoud van je productpagina zijn enorm belangrijk. Een goede opsomming van de kenmerken, leuke producttekst en mooie productfoto’s hebben allemaal invloed op jouw conversiepercentage. Hierop besluiten klanten of ze een aankoop doen.

Webwinkel inschrijven bij de KvK

Inschrijven KvKAls je op een eigen domeinnaam een webshop begint moet je deze verplicht inschrijven bij de KvK. Fysieke winkels zijn al ingeschreven. Als je alleen online verkoopt en nog geen KvK-inschrijving wilt zijn er ook andere oplossingen.

Zo kun je eerst klein beginnen door producten te verkopen via een online marktplaats. De winst kun je dan bij de inkomstenbelasting opgeven als overige inkomsten. Je hebt dan geen recht op startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bepalen.

Ga je online verkopen via een eigen domeinnaam? Dan moet je jouw webshop verplicht inschrijven bij de KvK.

Een product verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby maar als je bezoekers jouw online winkel ervaren als onderneming, dan wil de overheid dat jij je hier ook naar gedraagt. Bijvoorbeeld door je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en door een btw-nummer aan te vragen.

Met een goed boekhoudprogramma zelf de administratie van je onderneming online bijhouden? Probeer e-Boekhouden of Moneymonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Regelgeving voor de e-commerce

wetten ecommerceEr zijn regels als je een webshop wilt beginnen. Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis behandelt een rechter het volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-nummer hebt.

Net als bij een fysieke winkel ben jij aansprakelijk voor de productveiligheid of garantie. Als je het zelf niet regelt dan doet de wet dat voor jou en die geeft de klant meer rechten dan je misschien verwacht.

Als je webshop producten verkoopt aan consumenten zijn er aanvullende regels. Zo moet je jouw identiteit duidelijk maken en contactmogelijkheden aanbieden. Verder gelden er regels voor privacygevoelige informatie als persoonsgegevens en voor het accepteren van retouren.

ondernemer die goede service levert

Afrekenen: hoe verloopt de betaling?

Laat je klanten online betalen in je webshop? Met een betaalprovider als Mollie, MultiSafepay of Buckaroo kun je veilig en eenvoudig online afrekenen. De meest voorkomende betaalmethodes in Nederland:

 • iDEAL
 • Creditcards
 • Achteraf betalen
 • PayPal

De betaalprovider regelt de online betaling en maakt het daarna naar jouw rekening over. Daarvoor heb je ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kun je later ook de boekhouding van je webshop koppelen.

Logistiek: opslag en verzending regelen

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?Een uniek assortiment is natuurlijk belangrijk als je een eigen webshop gaat beginnen. Maar ook de keuzes voor de marketing en logistiek zijn doorslaggevend.

Waar sla je het product op? Hoe ga je het pakket versturen en hoe ga je om met een product dat retour komt? Deze stappen lijken simpel maar hebben veel invloed op het succes van je webwinkel.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar vaak is dat onhandig of onveilig en kun je beter ergens opslagruimte of een klein magazijn inrichten voor je webshop en vanaf daar je pakketten inpakken en verzenden. Het liefst dichtbij een sorteercentrum van een pakketbezorger waar je pakketten kunt afleveren.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar voor de producten is dat al snel onveilig of onhandig.

Je kunt het hele logistieke proces ook uitbesteden via ecommerce fulfilment. Via fulfilment of dropshipping zijn ook je verzendkosten meestal inbegrepen. Als je zelf het pakket verstuurt kun je soms via goede verzendsoftware als Sendcloud, Shops United of MyParcel wat korting krijgen op je verzendkosten.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Marketing: waar komen klanten vandaan?

advertenties en online marketingAls je een webshop starten gaat is de vraag hoe je aan potentiële klanten komt een belangrijk onderdeel. De promotie van een nieuwe webshop opzetten is lastig.

Een betaalbare website met leuke producten en mooie productfoto’s is nog niet genoeg om concurrenten mee te verslaan. Klanten moeten de producten zien en willen hebben. Na de lancering moet je dus aan de slag met waardevolle content en de vindbaarheid van je shop.

Naast zoekmachines en sociale media zijn er tientallen andere manieren om te werken aan online zichtbaarheid.

Voor de online marketing adverteren veel webwinkels via Google en sociale media als Facebook of Instagram. Ook online verkopen via bol.com, Amazon.nl of andere marktplaatsen is populair. Daarnaast zijn er nog tientallen andere  mogelijkheden om te werken aan je online zichtbaarheid:

 • Google Ads
 • Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
 • Social media als Instagram en Facebook
 • Marktplaatsen en vergelijkingssites
 • Contentmarketing en persberichten
 • Influencermarketing
 • Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, et cetera

De eerste bestellingen zijn binnen. Hoe nu verder?

Producten verkopen met je webshopHeb je jouw webshop gelanceerd en is de eerste bestelling een feit? Dan heb je eigenlijk het hele stappenplan doorlopen. De vervolgstappen zijn per webshop verschillend.

De een verdient er alleen zijn studie mee, de ander neemt medewerkers in dienst en maakt er een grote onderneming van. Zodra je meer dan een paar honderd euro in een maand verdient is het slim om je wensen op een rijtje te zetten.

Je hebt dan al grote stappen gezet. Het begin van een webshop is het moeilijkst. Je bent dan waarschijnlijk ingeschreven bij de KvK. Hier kun je ook extra ondersteuning vinden voor regelgeving of eisen vanuit de belastingdienst. Ook Ecommercenews.nl biedt veel nieuws en informatie over de e-commerce.

Je eigen bank of branchevereniging kan ook helpen. Voor winkeliers zijn ook vaak meer gerichte seminars en trainingen te vinden. Zowel op marketing en groei als op het juridische of logistieke vlak. Ook kun je een keurmerk aanvragen voor je webshop, wat klanten soms meer vertrouwen geeft.

Starten met een webshopovername

Bestaande webwinkel overnemenEen online shop (laten) ontwikkelen heeft het voordeel dat jij alles volgens je eigen wensen kunt realiseren. Maar een nieuwe webwinkel beginnen en succesvol maken kan lang duren. Je kunt ook een webshop overnemen. Of zelfs meerdere, en deze samenvoegen.

Je kunt dan direct online ondernemen met een goed aanbod, klantenbestand en de domeinnaam heeft al posities in zoekmachines.

Wil je starten met een vliegende start? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Ook bij een webshopovername komt veel kijken. Los van de aankoop zelf moet je vaak investeren in achterstallig onderhoud, het design of het aanbod van producten. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen hangt af van je eigen ervaring, ambities en natuurlijk van de webshop die je overneemt.


Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf een eigen webshop beginnen zijn:

Waarmee kan ik een webwinkel beginnen?

Als je een goede programmeur bent mag je zelf de hele code schrijven maar de meeste mensen starten een webwinkel op basis van webwinkelsoftware als Shopify, Wix of Magento. Daarnaast zijn er nog verschillende andere oplossingen waarmee je zelf je eigen webwinkel maken kunt.

Wat kost een nieuwe webshop?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je wilt verkopen en wat je ambities zijn. Als je artikelen zelf kunt opslaan, inpakken en verzenden hoeft de start niet duur te zijn. De webwinkelsoftware is vaak een (paar) tientje(s) per maand en daarbij is een domeinnaam en enkele gratis templates of thema’s voor de lay-out meestal inbegrepen.

Maar dat is slechts het begin. Goede marketing zodat klanten je vinden, magazijnkosten, logistiek of inkoopkosten bij een groothandel of leverancier hebben veel meer invloed op je bedrijfskosten. Vooral voor seizoensgevoelige producten, zoals het verkopen van nieuwe kleding, is het samenstellen van het assortiment en de juiste voorraad vaak enorm kostbaar.

Waar kan ik leuke producten inkopen?

Als je een webwinkel begint heb je producten nodig. Als je een breed assortiment van populaire producten wilt verkopen kan het lastig zijn om goede groothandels of leveranciers te vinden. Je hebt dan wat creativiteit nodig om online voldoende aanbod te vinden. Er zijn zelfs webwinkels die de producten zelf niet eens meer op voorraad hebben, maar die verkopen op basis van dropshipping.

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de KvK?

Meestal wel. Als je nog niet naar de Kamer van Koophandel wilt, bijvoorbeeld omdat je minderjarig bent, kun je beter niet direct beginnen met een webshop maar op andere manieren online geld verdienen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen op Marktplaats of via affiliate marketing.

Kun je er veel geld mee verdienen?

Veel webwinkels zijn succesvol maar om er een op te zetten is wel veel geduld, tijd en startkapitaal nodig. Om iets online te verkopen is een eigen webwinkel soms niet meer nodig. Steeds meer mensen verkopen via andere kanalen als bol.com of via Instagram. En daarnaast zijn er ook heel veel andere manieren om online geld te verdienen.