e-boekhouden

Zelf een website maken

Zelf een eigen professionele website maken is eenvoudig. Met een gebruiksvriendelijke editor kunnen ook zzp’ers, die helemaal niets van code of programmeren weten, zelf een website bouwen. Een stappenplan, handige software en info hoe je de nieuwe website succesvol maakt.

Inhoud:

Een eigen website voor je bedrijf

een website maak je eenvoudig zelfOf er nu een stratenmaker wordt gezocht, een restaurant of een nieuwe outfit, de oriëntatie ervan begint veelal online.

Toch bleek uit onderzoek van het CBS dat de meeste bedrijven in Nederland in 2019 geen eigen website of domeinnaam hadden. Veel ondernemers denken dat een website te veel geld kost. Ze richten zich daarom liever op mond-tot-mondreclame. Maar meer dan wat tijd hoeft het niet te kosten, want een website maken kun je prima zelf.

Een website maken? Met JouwWeb of het professionele (en duurdere!) Phoenix kun je deze zelf publiceren! Wil je online verkopen? Zie dan: een webshop beginnen.

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwenAls je een bedrijf hebt en een website wilt kun je er een laten maken. Maar als je er in het begin niet veel geld aan uit wilt geven kun je ook zelf eenvoudig een website maken, inclusief eigen domeinnaam en e-mailadres. Want een eigen zakelijke website is altijd een goed idee. Ook wanneer je van mening bent dat klanten via mond-tot-mondreclame bij jou komen. Klanten gaan vooraf online steeds vaker zelf op onderzoek uit.

Ze vinden het fijn om eerst wat te lezen over jou en jouw producten of diensten voordat ze contact opnemen. Heb je geen website, dan is de kans groot dat mensen verder zoeken. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een eigen domeinnaam ook de beschikking krijgt over een bijbehorend e-mailadres, wat professioneler overkomt dan een Hotmail- of Gmail-account.

Voordat klanten contact opnemen zoeken ze vaak eerst even naar jouw website.

Gratis een website maken

parttime ondernemer met gratis websiteJe kunt eenvoudig een gratis website beginnen. Bijvoorbeeld via WordPress. Als je die installeert op een eigen domein kun je er echt een professionele website mee maken .

WordPress biedt een gratis site via een subdomein en als je écht geen geld kunt uitgeven kun je daarmee een beetje ervaring opdoen. Voor een serieuze bedrijfswebsite is het gratis pakket meestal onvoldoende.

Meestal wil je een eigen domein om echt een professionele website te maken. Ook andere software biedt soms een gratis website maar daar zit je vaak vast aan standaard sjablonen en designs. Als je kiest voor een betaald pakket, inclusief websitesoftware waarmee je eenvoudig je website kunt maken, ziet je site er meestal beter uit. Je hebt meestal extra functies en een eigen domeinnaam heeft ook veel voordelen.

Software om eenvoudig zelf een website te maken

een website maken met WordPressZelf een website bouwen is makkelijk. Als je hiervoor simpele websitesoftware gebruikt kun je via templates gemakkelijk een site ontwerpen die zowel op laptops als mobiele apparaten er mooi uitziet.

WordPress is enorm populair en biedt een gebruiksvriendelijke editor, maar er zijn meer oplossingen die vaak nog eenvoudiger zijn. Daarvoor is zelfs de handleiding meestal overbodig. Vaak werken er al duizenden mensen mee en is er een handig stappenplan waarmee je in één of enkele dagen je website helemaal zelf kunt maken.

De beste software is afhankelijk van wat je ermee wilt realiseren. Wil je echt een kwalitatieve website of juist een heel eenvoudige manier om een simpele website te maken?

 • Website huren via Phoenix of JouwWeb
  Via online website-software als Phoenix en JouwWeb kun je makkelijk zelf je eigen website bouwen. De kosten voor hosting en je domeinnaam zijn meestal inbegrepen. Andere populaire oplossingen voor als je in een handomdraai zelf een eigen website wil maken zijn Wix of Jimdo.
 • WordPress of ander gratis cms
  WordPress is opensource en heeft geen maandelijkse kosten behalve hosting. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor ondersteuning bij de installatie van WordPress. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid. Pas wel op: WordPress is niet alleen populair onder gebruikers, maar ook onder hackers.
 • Website laten ontwikkelen
  Een professionele website laten maken door een webdesigner. Ook hier is WordPress populair. Vraag vooraf vrijblijvend offertes op van webdesigners of internetbureaus uit je eigen regio.

Wil je niet alleen een site maken, maar uiteindelijk zelfs een webshop? Als je online verkopen gaat komt er meer bij kijken. Lees over een webwinkel beginnen.

zelf een professionele website maken

Voorbereiden: wat heb je nodig?

 • Doelstelling
  Voordat je jouw website gaat maken, is het goed om eerst te bedenken wat en wie je ermee wilt bereiken. Vind je het voldoende wanneer je wat vertelt over je bedrijf en  contactgegevens kunt plaatsen of heb je liever wat meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld een portfolio tonen, een blog bijhouden of later zelfs een webshop met producten lanceren?
 • Domeinnaam
  Hosting en een eigen internetadres zijn meestal inbegrepen bij een softwarepakket. Welke naam geef je jouw website? De meeste ondernemers willen gewoon hun bedrijfsnaam.nl. Maar als je een website opzet voor een product kun je met de naam ook voor een productnaam gaan, of zelfs een generieke naam, zoals sokkenwebwinkel.nl of fietsenwinkelutrecht.nl.
 • Teksten
  Zelf een eigen website maken is misschien technisch niet zo moeilijk, de juiste teksten schrijven is voor veel mensen wel een uitdaging. Je kunt hiervoor een tekstschrijver inschakelen. Het voordeel is dat je dan een fijn leesbare tekst krijgt in foutloos Nederlands. Zorg wel dat je dan de tijd neemt om mee te denken hoe hij de unieke kenmerken van je bedrijf of product moet omschrijven!
 • Beeldmateriaal
  Een website met alleen maar teksten is meestal nogal saai. De meeste bedrijven plaatsen daarom ook een logo van het bedrijf, kiezen voor een huisstijl met enkele kleurtjes die terugkomen op het visitekaartje of bestelbus en plaatsen wat foto’s. Ben je zelf geen goede fotograaf? Je kunt online ook foto’s kopen, maar pas wel op voor de cliche’s van stockfotografie!
 • Tijd
  Met de juiste naam, huisstijl, teksten en afbeeldingen kom je een heel eind, maar ben je er nog niet. Ondanks dat er online veel hulpmiddelen zijn om zelf een website mee te bouwen en het dus technisch helemaal niet zo moeilijk is, kan het wel veel tijd kosten om de juiste menu-indeling, pagina-lengte, homepage, contactpagina en zaken als tussenkopjes of andere aanvullende zaken allemaal voor elkaar te krijgen.

Van standaard layout naar een unieke website

Met het handige stappenplan kun je in enkele dagen zelf een website maken. Maar eigenlijk is het slim om er net wat meer tijd in te steken dan dat. Want met alleen de basisstappen is het resultaat natuurlijk niet snel uniek of optimaal. Een sitebuilder heeft vaak al standaard een mooie indeling, maar dat is dus wel een dertien in een dozijn-indeling.

Standaard hebben websites vaak een prima layout, maar heb je geen unieke uitstraling.

Als je je wilt onderscheiden moet je wat verder gaan dan de basis. Maar dat betekent ook dat je meer moet doen dan alleen het leren kennen van het systeem. Er is meer nodig dan alleen de standaardpagina’s als contact, een routebeschrijving of omschrijving van je dienst of product om echt een succes van je site te maken.

Maak gebruik van je eigen creativiteit

website in html en css makenHet belangrijkste is de creativiteit die je er zelf op loslaat. Pak dus niet automatisch de kleuren of navigatie die een sitebuilder je voorschotelt. En besteed vooral voldoende tijd aan je teksten.

Werk de teksten van je website zo nu en dan bij zodat ze actueel blijven. Ook het toevoegen van de juiste foto’s kan een aardig klusje zijn. Alles bij elkaar zit je dan al snel elke maand of zelfs vaker te werken aan je website.

Gebruik je creativiteit en werk je website regelmatig bij.

Wil je echt een stap verder gaan? Een basiskennis van programmeertalen als html of css is niet direct noodzakelijk maar kan op den duur wel helpen om de website naar een hoger niveau te brengen. Al is het maar voor het maken van lijstjes, opmaak van de tekst of uitlichten van een mooie quote.

Website onder de aandacht brengen bij klanten

klanten werven met advertenties en zoekmachinesAls je website eenmaal is gebouwd is het taak om deze goed in te zetten. Je hebt deze natuurlijk niet voor niets gemaakt! En dus wil je dat (potentiële) klanten deze bezoeken.

Dit kan vrij simpel, door bijvoorbeeld je site bij enkele startpagina’s aan te melden, op je social media-accounts te vermelden of via offline marketing als visitekaartjes of folders.

Als je echt een groot bereik wilt met je zelfgebouwde website kun je denken aan:

Om een hoge positie in zoekmachines te bereiken moet je de website optimaliseren, maar vaak kun je best veel bereiken met weinig geld. zo is verkeer via een Facebook- of YouTube-campagne al mogelijk vanaf een paar tientjes. Dan is je bereik natuurlijk ook beperkt maar wanneer jij als zzp’er maar een of twee opdrachten per maand nodig hebt, kan dit al genoeg zijn om voldoende nieuwe klanten mee te bereiken.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Zelfgebouwde website net zo succesvol?

De website zelf maken zonder technische kennis
Je hoeft geen code meer te kennen

Veel ondernemers denken dat een zelfgemaakte website nooit zo succesvol kan zijn als een website die door een professioneel bedrijf is ontwikkeld.

Webdesign is een expertise op zich, dus in zekere zin zit er wel wat in deze stelling. Bedrijven die televisiereclames of dure Google-campagnes inzetten doen dit meestal niet met een zelfgebouwde website. Natuurlijk kan een ervaren webdesigner een meer professioneel design ontwerpen en de website beter ontwikkelen.

Aan de andere kant blijken ondernemers die zelf hun eigen website bouwen vaak veel gemotiveerder om die actueel te houden of zo nu en dan bij te werken. Ook kent de ondernemer zijn klanten meestal beter, en kan hij zo de website hier beter op afstemmen. Klanten die kiezen voor zzp’ers waarderen een website met een persoonlijke uitstraling vaak meer dan wanneer deze professioneel maar juist wat afstandelijker lijkt.

Een mix, waarbij je investeert in een professionele huisstijl, maar zelf actief teksten en beeldmateriaal plaatst of nadenkt over de indeling van je website, kan het beste van beide werelden combineren. Dat betekent vaak ook de grootste investering in zowel geld als tijd.

Zelf je website onderhouden

Kosten en onderhoud van een siteAfhankelijk van hoe handig jij zelf bent, en hoeveel tijd jij er zelf in wilt steken, maak je waarschijnlijk nog altijd wat kosten voor je website, ook als je deze zelf bouwt. Vergeet ook het onderhoud van de website niet.

Uit onderzoek van SIDN blijkt dat ondernemers gemiddeld zo’n tien uur per maand besteden aan hun website, maar dat is dus ook inclusief alle ondernemers die het uitbesteden. Als je kiest voor een huuroplossing dan is de kans groot dat eventuele updates automatisch worden bijgewerkt. Kies je voor een opensource-oplossing als WordPress? Dan moet je echt je website onderhouden en de software periodiek bijwerken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over hoe je zelf een website kunt maken zijn:

Kan ik zelf een site bouwen met WordPress?

Ja en nee. Je kunt zelf een website maken met WordPress. De editor-functie is gebruiksvriendelijk en met een paar simpele stappen kun je zelf teksten of afbeeldingen plaatsen en navigatie aanpassen. Maar het maken van een thema is wat lastiger. Zonder technische kennis is het niet gemakkelijk om zelf de hele vormgeving mee te realiseren.

Ook is WordPress erg onderhoudsgevoelig. Voor de juiste beveiliging moet je regelmatig updaten. Om die reden is WordPress ook erg populair onder bedrijven die het opmaken/onderhoud wel uitbesteden, maar de inhoud (teksten en foto’s) wel zelf beheren.

Hoe kan ik een website helemaal zelf maken?

Simpel, met een handige sitebuilder is het vooral een kwestie van een paar stappen volgen. Veel mensen zijn bang om eraan te beginnen en denken dat ze verstand moeten hebben van code, of dat ze sitebuilders niet begrijpen.

Maar je hebt hiervoor geen programmeerkennis nodig. Er is voldoende software op de markt dat gericht is op mensen die zonder voorkennis zelf hun eigen website willen bouwen.

Kan ik ook gratis een eigen website maken?

Als je zelf je website maakt, schrijft en vult heb je er maar weinig kosten aan maar helemaal gratis is meestal niet mogelijk.

Zo ben je voor opslag (webhosting) en je naam (domeinregistratie) toch vaak enkele tientjes per jaar kwijt. Maar software als WordPress kun je gratis downloaden. Als je je even verdiept in de materie, kun je de basis van je website vaak zelf maken!

Waar moet mijn website aan voldoen?

Als je zelf je website bouwt is het belangrijk om te weten dat er bij een zakelijke website wel wat regels gelden. Zo ben je verplicht om sommige zaken, zoals contactgegevens, erop te noemen.

Ook technisch heb je soms wat wensen. Denk aan een goede laadtijd, een https-verbinding is meestal wel wenselijk en voor de mobiel wil je waarschijnlijk dat je site responsive is, wat betekent dat deze zich makkelijk aanpast aan het scherm. Zie meer hierover op onze pagina over de zakelijke website.

Kan ik online verkopen via een zelfgemaakte website?

Als je echt online wilt verkopen dan heb je niet alleen teksten en afbeeldingen nodig, maar vaak ook productpagina’s, goede kassa en betaalmogelijkheden. Daarvoor is een website die je zelf hebt gemaakt meestal wat minder geschikt. Je kunt dan beter op zoek naar mogelijkheden waarmee je zelf een webwinkel kunt beginnen.