Zelf een website maken

Zelf een eigen professionele website maken is eenvoudig. Met een gebruiksvriendelijke editor en simpele aanpasbare sjablonen kunnen ook zzp’ers, die helemaal niets van code of programmeren weten, zelf een website bouwen. Een stappenplan, handige software en info hoe je de nieuwe website succesvol maakt.

Inhoud:

Een eigen website voor je bedrijf

maak je eigen website eenvoudig zelfUit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste bedrijven in Nederland in 2019 geen eigen website of domeinnaam hadden.

Veel ondernemers richten zich liever op mond-tot-mondreclame. Maar meer dan wat tijd hoeft het niet te kosten. Want een website maken op een eigen domeinnaam, dat kun je prima zelf.

Zelf een website bouwen

Een eigen domeinnaam en een zakelijke website is altijd een goed idee. Ook als klanten via mond-tot-mondreclame of sociale media bij jou komen. Klanten vinden het fijn om eerst op je website te lezen over jou en jouw producten of diensten voordat ze contact opnemen.

Als je een bedrijf hebt kun je een website laten maken. Maar de kosten van een professionele website lopen snel in de honderden of zelfs duizenden euro’s. Met een simpele sitebuilder kun je met weinig geld zelf eenvoudig je eigen website maken, inclusief eigen domein, lay-out, hosting en e-mailadres.

Maak je eigen website zelf met eenvoudige software en professionele door ontwerpers gemaakte templates.

Zelf een eigen professionele website bouwenZonder eigen website dan is de kans groot dat mensen verder zoeken. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een passende domeinnaam en hosting ook een zakelijk e-mailadres kunt aanmaken.

Een eigen domein en e-mailadres met jouw bedrijfsnaam komt professioneler over dan een gratis e-mail-account van Hotmail.com of Gmail.com.

Eenvoudig zelf een website maken

een website maken met WordPressZelf een eigen website bouwen is makkelijk. Dankzij simpele websitesoftware kun je via professionele templates zonder hulp een site ontwerpen met een responsive design, dat er zowel op laptops als mobiele apparaten mooi uitziet.

De beste sitebuilder is afhankelijk van wat je ermee wilt realiseren. Wil je echt een kwalitatieve website of juist een heel eenvoudige manier om een simpele website te maken? Drie oplossingen voor het mkb:

Wix

wixWil je zelf met jouw website aan de slag? Mede dankzij meer dan 500 professionele website-designs is Wix.com hiervoor een ideale oplossing. Het bouwen is gratis, pas als jij tevreden bent over de website moet je een abonnement afsluiten. Internationaal draaien meer dan 700.000 websites op de software van Wix.

JouwWeb

JouwWebMet het in Eindhoven gevestigde JouwWeb maak je zelf in een handomdraai een eigen zakelijke website. jouwweb.nl biedt een eenvoudige 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een website maakt. Voor €9 per maand kun je er ook een webshop mee beginnen. De software is nu ook de eerste drie maanden gratis.

Jimdo

JimdoNet als Wix werkt ook Jimdo met twee verschillende manieren om een website te bouwen en werkt het stappenplan voor beginners op basis van vragen. Zo moet je aangeven in welke sector je actief bent, wat het doel is van je website en kun je stijlen en afbeeldingen kiezen voor kleur- en ontwerpschema’s. Standaard maakt de software enkele pagina’s voor je aan. Later kun je er altijd meer aan toevoegen.

Je website maak je eenvoudig zelf met een van de vele professionele designs die gratis worden aangeboden.

Een gratis website maken met WordPress

WordPress

Vaak werken er al duizenden mensen met deze templates en is er een handig stappenplan waarmee je in één of enkele dagen je website helemaal zelf maakt. Je kunt ook eenvoudig een gratis website beginnen. Bijvoorbeeld met WordPress. Als je dit installeert op een eigen domein kun je er echt een professionele website mee maken.

WordPress is populair en biedt alle essentiële functies en een gebruiksvriendelijke editor. Het is een opensource websitemaker en heeft geen maandelijkse kosten behalve hosting. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie.

Met WordPress kun je eenvoudig een gratis website maken.

Na de installatie moet je zelf de content, design, techniek en de veiligheid van je website regelen. Dat laatste moet je niet onderschatten, want WordPress-websites zijn ook populair onder hackers. Als je hiermee je website bouwt kun je soms het beste een professionele website laten maken door een WordPress-webdesigner. Vraag vooraf vrijblijvend offertes op van webdesigners uit je eigen regio.

Bij andere online tools waarmee je een gratis website kunt maken zit je vaak vast aan standaard sjablonen en designs. Een website via een betaald pakket, inclusief templates waarmee je eenvoudig een professionele lay-out voor je website kunt maken, ziet je er meestal beter uit.

Wil je niet alleen een site maken, maar uiteindelijk zelfs een webshop? Bij het online verkopen van producten komt meer bij kijken. Lees over een webwinkel beginnen.

zelf een professionele website maken

Voorbereiden: wat heb je nodig?

 • Doelstelling
  Voordat je jouw website maakt is het goed om te bedenken wat en wie je ermee wilt bereiken. Is het voldoende wanneer je website wat vertelt over je bedrijf en contactgegevens biedt of wil je ook een portfolio tonen, een blog bijhouden of later zelfs een webshop met producten lanceren?
 • Eigen domeinnaam
  Hosting, een eigen internetadres en e-mail zijn meestal inbegrepen bij een softwarepakket. Welke naam geef je jouw website? De meeste ondernemers kiezen voor de bedrijfsnaam.nl als domeinnaam. Maar je kunt ook voor een productnaam of een generieke naam als fietsenwinkelutrecht.nl gaan.
 • Teksten
  Zelf een eigen website maken is technisch niet moeilijk. De juiste teksten schrijven is vaak wel een uitdaging. Je kunt hiervoor een tekstschrijver inschakelen. Het voordeel is dat je website dan een fijn leesbare tekst krijgt in foutloos Nederlands. Neem wel de tijd om mee te denken over de unieke kenmerken van je bedrijf of hoe je de producten wilt omschrijven.
 • Beeldmateriaal
  Een website met alleen maar teksten is meestal nogal saai. De meeste bedrijven plaatsen daarom ook een logo van het bedrijf, kiezen voor een huisstijl met enkele kleurtjes die terugkomen en plaatsen wat foto’s. Ben je zelf geen goede fotograaf? Je kunt online ook sfeerbeelden kopen.
 • Tijd
  Met de juiste naam, huisstijl, teksten en afbeeldingen kun je zelf je website bouwen. Technisch is dat niet moeilijk maar het kost wel veel tijd voor je de juiste menu-indeling, pagina-lengte, homepage, contactpagina en zaken als tussenkopjes of andere aanvullende zaken hebt geregeld.

Van standaard layout naar een unieke website

parttime ondernemer met gratis websiteMet het handige stappenplan maak je in enkele dagen zelf een website. Maar eigenlijk is het slim om er net wat meer tijd in te steken dan dat.

Met alleen de basisstappen is het resultaat natuurlijk niet optimaal. Een sitebuilder heeft vaak meerdere lay-outs waarmee je direct kunt starten, maar hiermee heb je wel een dertien in een dozijn-indeling en -uitstraling.

Standaard templates bieden websites vaak een prima layout, maar hiermee heb je nog geen unieke uitstraling.

Maak gebruik van je eigen creativiteit

website in html en css makenHet belangrijkste is de creativiteit die je zelf op je website loslaat. Pak dus niet automatisch de kleuren of navigatie die een sitebuilder je voorschotelt.

Besteed vooral voldoende tijd aan je teksten van je website. Werk deze  zo nu en dan bij zodat ze actueel blijven. Ook het toevoegen van de juiste foto’s kan een aardig klusje zijn. Alles bij elkaar werk je dan al snel elke maand of zelfs vaker aan je website.

Gebruik je creativiteit en werk je website regelmatig bij.

Wil je een stap verder gaan? Een basiskennis van programmeertalen als html of css is niet direct noodzakelijk maar helpt wel om de website naar een hoger niveau te brengen. Al is het maar voor het maken van lijstjes, opmaak van de tekst of uitlichten van een mooie quote.

Website onder de aandacht brengen bij klanten

klanten werven met advertenties en zoekmachinesAls je website eenmaal is gebouwd is het taak om deze goed in te zetten. Je hebt deze natuurlijk niet voor niets gemaakt! En dus wil je dat (potentiële) klanten deze bezoeken.

Dit kan vrij simpel, door bijvoorbeeld je site bij enkele startpagina’s aan te melden, op je social media-accounts te vermelden of via offline marketing als visitekaartjes of folders.

Voor een groter bereik met je zelfgebouwde website kun je denken aan:

 • zoekmachine-optimalisatie (SEO)
 • betaalde reclame in zoekmachines als Google of YouTube
 • social media-campagnes op Facebook of Instagram
 • Online platformen als Amazon of Google Shopping
 • Offline marketing als radio- en televisie- of buitenreclames

Om een hoge positie in zoekmachines te bereiken moet je de website optimaliseren maar met weinig geld kun je ook verkeer kopen via Facebook- of YouTube-advertenties. Als jij als zzp’er maandelijks maar enkele opdrachten nodig hebt, kan je website hiermee al voldoende nieuwe klanten opleveren.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Zelfgebouwde website net zo succesvol?

De website zelf maken zonder technische kennis
Je hoeft geen code meer te kennen

Je kunt de website zelf maken, maar een ervaren webdesigner kan een een meer professioneel design ontwerpen en de website beter ontwikkelen. Webdesign is een expertise op zich en bedrijven die televisiereclames of dure Google-campagnes inzetten doen dit meestal niet met een zelfgebouwde website.

Veel ondernemers denken dat een zelfgemaakte website daarom nooit zo succesvol kan zijn als een website die door een professioneel bedrijf is ontwikkeld. Maar ondernemers die zelf hun eigen website bouwen zijn vaak veel gemotiveerder om die actueel te houden of zo nu en dan bij te werken. Ook kent de ondernemer zijn klanten meestal beter, en kan hij zo de website hier beter op afstemmen.

Ondernemers die zelf hun eigen website bouwen zijn vaak gemotiveerder om die actueel te houden en bij te werken.

Klanten waarderen een website met een persoonlijke uitstraling vaak meer dan alleen professionaliteit. Een mix, waarbij je investeert in een professionele huisstijl maar zelf actief teksten en beeldmateriaal plaatst, is dan vaak ideaal. Dat betekent vaak ook de grootste investering in zowel geld als tijd.

Zelf je eigen website onderhouden

Kosten en onderhoud van een siteAfhankelijk van hoe handig je bent en hoeveel tijd jij erin steekt, maak je waarschijnlijk nog altijd wat kosten voor je website. ook als je deze zelf bouwt. Vergeet ook het onderhoud van de website niet.

Uit onderzoek van SIDN blijkt dat ondernemers gemiddeld zo’n tien uur per maand besteden aan hun eigen website, maar dat is dus ook inclusief alle ondernemers die het uitbesteden. Als je kiest voor een huuroplossing dan is de kans groot dat die eventuele updates automatisch doorvoert. Kies je voor een opensource-oplossing als WordPress? Dan moet je zelf je website onderhouden en regelmatig bijwerken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over hoe je zelf je eigen website kunt maken zijn:

Kan ik zelf een site bouwen met WordPress?

Ja, je kunt zelf een website maken met WordPress. De editor-functie is gebruiksvriendelijk en met een paar simpele stappen kun je zelf teksten of afbeeldingen plaatsen en navigatie aanpassen. Een eigen thema maken is wat lastiger. Zonder technische kennis zijn andere oplossingen soms gemakkelijker om zelf een website-vormgeving mee te realiseren.

Ook is WordPress erg onderhoudsgevoelig en moet je het regelmatig updaten. Om die reden is WordPress ook populair onder bedrijven die het opmaken/onderhoud van de website wel uitbesteden, maar de inhoud (teksten en foto’s) wel zelf beheren.

Hoe kan ik een website helemaal zelf maken?

Simpel, maak je website met een handige sitebuilder. Registreer een goede domeinnaam, en volg eenvoudig de stappen van het programma. De Website Bouwer van Wix, of oplossingen van Jimdo of JouwWeb, bieden alle essentiële functies voor professionele websites en hiermee heb je in een paar dagen een volledige site online.

Veel mensen zijn bang om eraan te beginnen en denken dat ze verstand moeten hebben van code, of dat ze sitebuilders niet begrijpen. Maar als je zelf je eigen website wilt bouwen heb je geen programmeerkennis nodig.

Kan ik ook gratis een eigen website maken?

Als je zelf je website maakt, schrijft en vult heb je er maar weinig kosten aan maar een helemaal gratis website is lastig. Zo ben je voor opslag (webhosting) en je naam (domeinregistratie) toch vaak enkele tientjes per jaar kwijt. Maar websitesoftware als WordPress kun je gratis downloaden. Als je je even verdiept in de materie, kun je de basis van je website vaak zelf maken.

Waar moet mijn website aan voldoen?

Als je zelf je website bouwt is het belangrijk om te weten dat er bij een zakelijke website wel wat regels gelden. Zo ben je verplicht om sommige zaken, zoals contactgegevens, duidelijk op je site te vermelden.

Ook technisch heb je soms wat wensen. Denk aan een goede laadtijd, een https-verbinding en voor de mobiel wil je waarschijnlijk dat je website responsive is, wat betekent dat deze zich makkelijk aanpast aan het scherm van je bezoeker.

Kan ik online verkopen via een zelfgemaakte website?

Als je echt online wilt verkopen dan heb je niet alleen teksten en afbeeldingen nodig, maar vaak ook productpagina’s, goede kassa en betaalmogelijkheden. Daarvoor is een website die je zelf hebt gemaakt meestal wat minder geschikt. Je kunt dan beter op zoek naar mogelijkheden waarmee je zelf een webwinkel kunt beginnen.