Moneybird vs e-Boekhouden.nl

Het juiste boekhoudprogramma kiezen is belangrijk voor zzp’ers. Moneybird en e-Boekhouden.nl zijn twee populaire keuzes, maar er zijn belangrijke verschillen die de moeite waard zijn om te bekijken. In dit artikel vergelijken we beide programma’s met elkaar, zodat jij een goede beslissing kunt nemen.

Inhoud:

Wij hebben e-Boekhouden.nl en Moneybird, twee van de beste boekhoudprogramma’s, getest op gebruiksgemak, facturatie, boekhoudfuncties en kosten. Per onderdeel geven we een conclusie, met uiteindelijk een eindconclusie over de twee programma’s. Datum test: november 2023.

Wat zijn Moneybird en e-Boekhouden?

Moneybird en e-Boekhouden.nl bieden beide een volledig online boekhoudprogramma. Hiermee kun je facturen opstellen en je administratie bijhouden. Op deze pagina vergelijken we deze spelers met elkaar. Zoek je specifieke info over één aanbieder? Zie dan de pagina’s over Moneybird en e-Boekhouden.nl zelf.

Gebruiksgemak

Moneybird heeft een gebruiksvriendelijke interface. Het boekhoudprogramma heeft een handige navigatiestructuur en een minimalistisch ontwerp. Hierdoor is het aanmaken van facturen, beheren van uitgaven en het volgen van inkomsten vrij eenvoudig. Zelfs zonder enige boekhoudkundige ervaring.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Urenregistratie Moneybird op een laptop.

Wil je bijvoorbeeld je uren registreren, dan voer je ze in via het dashboard. Het is ook mogelijk de uren te timen via de timer op dezelfde pagina. De mobiele versie is minder prettig. Bijna alle opties staan bij elkaar op één pagina. Hierdoor is navigeren minder fijn.

Wil je je uren registreren, dan klik je op ‘uren’, waarna je ‘start met uren registreren’ ziet staan. Hoe je dat verder doet, is voor een beginnende gebruiker niet duidelijk.

Mobiele versie urenregistratie Moneybird.

Ook e-Boekhouden.nl heeft ingezet op gebruiksvriendelijkheid. De software is gestructureerd en biedt duidelijke menu’s. De installatie en configuratie zijn relatief eenvoudig, hoewel het voor beginners misschien iets meer tijd kost om vertrouwd te raken met alle functies van het boekhoudprogramma.

Urenregistratie e-Boekhouden.nl laptop.

Als je je uren wilt registeren, kun je eerst een uitlegfilmpje bekijken. Vervolgens kun je via ‘uren toevoegen’ zelf je uren invoeren. Het is niet mogelijk deze te timen. Via de smartphone werkt dit nog eenvoudiger, vanwege het kleine, overzichtelijke menuscherm.

Urenregistratie e-Boekhouden.nl op mobiel.

Conclusie

Beide boekhoudprogramma’s scoren hoog op gebruiksgemak, maar er zijn ook enkele kanttekeningen te benoemen. Voor ondernemers die minder ervaring hebben met online boekhouden en veel op de laptop werken, raden we Moneybird aan. De functies uit de menu’s zijn net iets duidelijker voor beginnende gebruikers dan bij e-Boekhouden.nl. Ook biedt dit programma de mogelijkheid aan om je uren te timen. Ben je vooral op je mobiel actief, dan is e-Boekhouden.nl een aanrader. Deze app is gebruiksvriendelijker.

Facturatie

Moneybird blinkt uit als het gaat om professionele facturen. Het programma heeft aanpasbare sjablonen en de mogelijkheid om betalingsherinneringen in te stellen. Ook heeft het een integratie met iDEAL, voor eenvoudige online betalingen. Daarnaast kun je efficiënt offertes omzetten in facturen. Het menu is duidelijk en fijn om mee te werken.

Wil je inkomende facturen boeken, dan doe je dit via het tabblad Inkomend. Je kunt je documenten uploaden via de webapplicatie of documenten die je via de mail ontvangt doorsturen naar je eigen Moneybird e-mailadres.

Facturatie in Moneybird.

Via de mobiele telefoon is dit een ander verhaal. Als beginner is het vrij lastig om een factuur op te stellen en ben je toch even aan het puzzelen.

Mobiele versie facturen maken Moneybird.

De software van e-Boekhouden.nl biedt ook uitgebreide facturatiemogelijkheden, zoals het toevoegen van logo’s en het automatisch genereren van factuurnummers. Het mist wel de mogelijkheid om direct online betalingen te ontvangen via iDEAL. Dit kan voor sommige ondernemers een belangrijk punt zijn.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Facturen aanmaken in de software van e-Boekhouden.nl.

Het menu is vrij uitgebreid, wat het soms lastiger te navigeren maakt. Een pluspunt is dat je met e-Boekhouden.nl via de smartphone op een vrij snelle manier een factuur kunt maken en verzenden. Hoe je dit doet, is ook duidelijk aangegeven.

Voor inkomende facturen, kun je de Mail & Herken- en Scan & Herken-functies gebruiken. Deze herkent facturen in je mailbox en kan deze zelf in de boekhouding verwerken. Met de app van e-Boekhouden.nl kun je ook foto’s van bonnetjes en facturen maken. Het is wel slim deze goed te controleren.

Mobiele versie facturen aanmaken in e-Boekhouden.nl.

Conclusie

Op het gebied van facturatie komt Moneybird beter uit onze vergelijking. Vooral als het gaat om de soepele overgang van offerte naar factuur via de laptop en het ontvangen van directe betalingen via iDEAL. Ook heeft dit boekhoudprogramma via de laptop een duidelijkere menustructuur. Wil je snel een factuur maken en verzenden via de smartphone, dan raden we juist e-Boekhouden.nl aan, vanwege de duidelijke menustructuur.

Boekhoudfuncties

Moneybird heeft verschillende boekhoudfuncties, zoals het importeren van banktransacties, het categoriseren van uitgaven en het genereren van financiële overzichten. Er zijn uitgebreide rapportagemogelijkheden. Denk aan rapportages over de resultaten, balans en een kasstroomoverzicht. De analyses zijn in vergelijking met die van e-Boekhouden.nl wel minder diepgaand. Verder biedt de software de optie je btw-aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

In beide boekhoudprogramma’s kun je de btw-aangifte doen en verzenden naar de Belastingdienst.

e-Boekhouden.nl heeft veel uitgebreide mogelijkheden. Het ondersteunt meerdere administraties en biedt gedetailleerde financiële rapporten aan. Ook is er een koppeling met de Belastingdienst, zodat je eenvoudig je btw-aangifte kunt doen.

Conclusie

Als het om boekhoudfuncties gaat, scoort e-Boekhouden.nl wat ons betreft hoger. Dit omdat het programma diepgaande analyses biedt. Net zoals bij Moneybird kun je jouw btw-aangifte naar de Belastingdienst verzenden. Wel is e-Boekhouden.nl officieel erkend door de Belastingdienst.

Kosten

Moneybird is de eerste 6 maanden gratis te proberen. Na de gratis proefperiode kun je kiezen uit drie abonnementen. De prijzen zijn redelijk, maar het kan duurder worden naarmate je kiest voor meer functies en intensiever gebruik van de software.

Kosten Moneybird.

Bij alle abonnementen kun je onbeperkt facturen en offertes verzenden, maar ook onbeperkt documenten en urenregels verwerken. De abonnementskosten zijn 14 euro, 25 euro en 35 euro per maand. Bij het goedkoopste abonnement mag je 20 banktransacties per maand verwerken. Bij het middelgrote abonnement zijn dit 50 banktransacties. Bij het abonnement van 35 euro is dit onbeperkt. Ook komen hier extra voordelen bij, zoals een eigen Moneybird betaalrekening en gratis meedoen aan Moneybird Online Verkopen.

Tot 15 maanden na de KvK-inschrijving kun je als  ondernemer e-Boekhouden.nl gratis gebruiken.

e-Boekhouden.nl heeft ook een abonnementsmodel. De prijzen zijn vooral voor kleine bedrijven concurrerend. Voor startende ondernemers die nog geen 15 maanden staan ingeschreven bij de KVK is e-Boekhouden.nl geheel gratis.

Kosten e-Boekhouden.nl.

De software van e-Boekhouden.nl kun je 14 dagen gratis testen. Na de gratis periode kun je kiezen voor een abonnement. Voor Zzp/Mini betaal je 9,95 euro per maand en kun je 240 facturen per boekjaar verzenden. Kies je voor Standaard, dan betaal je 14,50 euro per maand voor een onbeperkt aantal facturen.

Conclusie

e-Boekhouden.nl komt het beste naar voren als het gaat om kosten. Dit vanwege de gratis versie van het programma voor startende ondernemers. Daarnaast zijn de abonnementskosten voor een standaard abonnement erg goedkoop.

Eindconclusie

Zowel Moneybird als e-Boekhouden.nl zijn goede keuzes voor ondernemers die op zoek zijn naar gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware. Moneybird doet het goed op het gebied van facturatie met de mogelijkheid de factuur direct te innen via iDEAL.

Het programma van e-Boekhouden.nl blinkt juist uit op het gebied van boekhoudfuncties. Voor welke software je kiest, hangt uiteindelijk af van de specifieke behoeften die je als ondernemer hebt. Het is aan te raden om beide boekhoudprogramma’s uit te proberen en te evalueren welke het beste bij jouw eisen past.

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 als redacteur bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor Ondernemen & Internet en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Maroessia