Inkomsten uit overig werk
Bij de aangifte inkomstenbelasting vraagt de belastingdienst of je resultaat uit overige werkzaamheden hebt. Bij veel mensen roept dit invulveld de nodige vragen op. Welke inkomsten moet je precies opgeven?
Een klusje hier, een opdracht daar, er zijn genoeg mensen die wat bijverdienen. Zeker online zijn er talloze mogelijkheden om extra inkomsten te verzamelen, bijvoorbeeld door een webshop te beginnen, een goedlopende handel op Marktplaats of een slaapplek in je woning te verhuren op Airbnb.
Inkomsten uit overig werk opgeven
Of je deze extra inkomsten uit overig werk moet opgeven bij de inkomstenbelasting hangt af van twee dingen: maak je winst en is die onderdeel van het economisch verkeer?
Dat laatste klinkt vaag, maar betekent dat je doelbewust handel drijft om geld te verdienen. Als het resultaat uit deze overige werkzaamheden alleen de kosten dekt, bijvoorbeeld omdat je een keer het haar van een familielid knipt en hiervoor een vergoeding kreeg, dan kan dit belastingvrij en hoef je het niet op te geven bij de inkomstenbelasting. Maar gaat het van een onkostenvergoeding naar aantrekkelijke inkomsten, omdat opeens de halve straat het haar bij jou laat knippen, dan wordt het een belastbaar inkomen.
Je administratie online bijhouden met een goed boekhoudprogramma? Probeer e-Boekhouden gratis of vergelijk ze in ons overzicht en kies zelf het beste boekhoudprogramma voor je onderneming.
Hetzelfde geldt voor (tweedehands) handel op Marktplaats, Vinted of andere platforms. Verkoop je af en toe oude kleding om plaats te maken voor een nieuwe garderobe, dan is het resultaat volgens de belastingdienst geen winst en hoef je niets op te geven. Koop je kleding in om deze met winst door te verkopen, dan moet je de inkomsten wel opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hebt dan arbeid verricht en de spullen gekocht met het doel om te handelen.
Heb je tweedehands kleding verkocht? Je hoeft deze inkomsten niet op te geven bij de inkomstenbelasting.
Freelancers met inkomen uit overig werk
Ook ondernemers hebben soms inkomsten uit overig werk en die moeten dit resultaat wel melden bij de belastingdienst. Die onderscheidt twee typen freelancers. De eerste groep zijn de ondernemers bij wie de volledige inkomsten uit het bedrijf komen. Deze inkomsten worden beschouwd als winst uit onderneming.
Doe je daar een klusje naast dat niets te maken heeft met je bedrijf? Dan kun je dat er toch gewoon bij optellen. Je kunt het ook opgeven als inkomsten uit overige werkzaamheden, maar dan betaal je daar soms wel meer belasting over.
Ben je parttime ondernemer en heb je een omzet onder de 20.000 euro? Met de KOR-regeling voor kleine ondernemers reken je geen btw en hoef je ook geen btw-aangifte meer te doen.
Winst van de onderneming als overige inkomsten
Er zijn ook mensen die een eigen bedrijf hebben en daarnaast in loondienst werken of om een andere reden er niet heel actief mee zijn. Dan is de onderneming niet het hoofdinkomen. De belastingdienst ziet het resultaat dan soms als inkomsten uit overig werk. Dit principe wordt soms ook resultaat uit overige werkzaamheden genoemd.
Welke benaming je het ook geeft, het gaat om inkomsten die je genereert buiten een dienstverband, uitkering of fulltime ondernemerschap. Het onderscheid tussen winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden is belangrijk, want het bepaalt de manier waarop de inkomsten worden belast.
Ook de winst van de onderneming kan gezien worden als inkomen uit overig werk.
Ook bepaalt het of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Wat wel voor iedere ondernemer gelijk is, ongeacht het aantal gewerkte uren, is dat je meestal verplicht bent om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven in het Handelsregister.
Voorwaarden voor resultaat uit onderneming
Gemaakte kosten kun je altijd verrekenen, maar naast aftrekbare kosten kun je bij winst uit onderneming ook een beroep doen op een aantal belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb winstvrijstelling waardoor je een groter bedrag belastingvrij mag verdienen.
Voor inkomen uit overige werkzaamheden gelden deze faciliteiten niet, vandaar dat het principe winst uit onderneming fiscale voordelen heeft. Om te voorkomen dat iedereen met bijverdiensten een beroep doet op deze belastingvoordelen is het urencriterium van belang.
Je betaalt meer belasting over inkomsten uit overige werkzaamheden.
Om je werkzaamheden aan te kunnen merken als winst uit onderneming ben je volgens de belastingdienst verplicht om op jaarbasis minimaal 1.225 in je bedrijf te steken. Dit hoeven niet allemaal declarabele uren te zijn, maar je moet wel kunnen aantonen dat je deze uren aan arbeid daadwerkelijk hebt gemaakt.
Uren die je spendeert aan de administratie tellen bijvoorbeeld ook mee, maar het moet wel reëel zijn. Als je in een jaar nauwelijks klussen hebt uitgevoerd, maar je voert honderden administratie-uren op, gaat de belastingdienst daar niet mee akkoord.
Aangifte inkomsten uit overige werkzaamheden
Ook als je niet voldoet aan het urencriterium en je inkomen uit overige werkzaamheden komt, heb je te maken met een aantal verplichtingen. Naast belasting moet je bijvoorbeeld ook een bijdrage betalen voor de Zorgverzekeringswet. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomsten. Nadat je aangifte hebt gedaan, ontvang je vanzelf een aanslag van de belastingdienst. Ben je al enkele jaren aan het freelancen, dan krijg je zowel een voorlopige aanslag als een definitieve aanslag.
Bij overige werkzaamheden loop je aftrekposten als zelfstandigen- en startersaftrek misschien mis, maar ook wanneer het freelancen een bijverdienste is zijn er een aantal belastingvoordelen. Zo zijn de kosten die je maakt voor je extra inkomsten nog steeds aftrekbaar. De inkopen die je doet voor je bedrijf, maar ook je reiskosten of andere onkosten kun je daarna in mindering brengen en de btw van verrekenen.
Is je omzet lager dan 20.000 euro en wil je graag een vrijstelling van omzetbelasting? Dan is de kleineondernemersregeling misschien wat voor jou.
Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over inkomsten uit overige werkzaamheden zijn:
Wanneer moet ik inkomsten melden bij de belastingdienst?
Of je inkomsten uit overig werk moet opgeven bij de belastingdienst hangt af van twee dingen: maak je winst en is die onderdeel van het economisch verkeer?
Dat laatste is het geval als je doelbewust handel drijft om geld te verdienen. Bijvoorbeeld als je verkoopt aan onbekende afnemers. Met een webshop, of handel op marktplaatsen moet je inkomsten dus snel opgeven. Als je alleen geld verdient aan familie of vrienden, bijvoorbeeld omdat je die helpt met klusjes, dan hoef je dit meestal niet op te geven.
Moet ik van deze inkomsten een administratie bijhouden?
Je moet inkomsten uit overig werk kunnen bewijzen. Een kleine administratie kan daarbij helpen, maar het is niet verplicht. Zolang het beperkt blijft tot wat bijverdiensten hoef je bijvoorbeeld geen facturen te sturen en geen btw-boekhouding bij te houden.