e-boekhouden

Inkomsten uit overig werk

Bij de aangifte inkomstenbelasting vraagt de belastingdienst of je resultaat uit overige werkzaamheden hebt. Bij veel mensen roept dit invulveld de nodige vragen op. Welke inkomsten moet je precies opgeven?

Een klusje hier, een opdracht daar, er zijn genoeg mensen die wat bijverdienen. Zeker online zijn er talloze mogelijkheden om extra inkomsten te vergaren, bijvoorbeeld met een webshop, een goedlopende handel op Marktplaats of de opbrengsten van Airbnb als je een slaapplek in je woning verhuurt.

Inkomsten uit overig werk opgeven

Inkomen uit overige werkzaamhedenOf je deze extra inkomsten uit overig werk moet opgeven bij de inkomstenbelasting hangt af van twee dingen: maak je winst en drijf je doelbewust handel?

Als het resultaat slechts de kosten dekt, bijvoorbeeld omdat je een keer het haar van een familielid knipt en hiervoor een vergoeding kreeg, dan kan dit belastingvrij en hoef je het niet op te geven bij de inkomstenbelasting. Maar gaat het van een onkostenvergoeding naar aantrekkelijke inkomsten, omdat opeens de halve straat het haar bij jou laat knippen, dan wordt het een ander verhaal.

Ben je nog maar net gestart met je bedrijf? Een goed boekhoudprogramma helpt bij de administratie. Weinig budget? e-Boekhouden is voor starters 15 maanden gratis!

Hetzelfde geldt voor handel op Marktplaats, Vinted of andere platforms. Verkoop je af en toe oude kleding om plaats te maken voor een nieuwe garderobe, dan is het resultaat volgens de belastingdienst geen winst en hoef je niets op te geven. Koop je echt kleding in met het doel om dit met winst te verkopen, dan moet je deze inkomsten wel opgeven bij de inkomstenbelasting. In dit geval heb je de spullen namelijk gekocht met het doel om te handelen.

Heb je wat verdiend met de verkoop van tweedehands kleding? Dit hoef je niet op te geven.

Freelancers met inkomen uit overig werk

je betaalt meer belasting over overig resultaat uit werkzaamhedenOok ondernemers hebben soms inkomsten uit overig werk en die moeten dit resultaat wel melden bij de belastingdienst. Die onderscheidt twee typen freelancers. De eerste groep zijn de ondernemers bij wie de volledige inkomsten uit het bedrijf komen. Hun inkomsten worden beschouwd als winst uit onderneming.

Doe je daar een klusje naast dat niets te maken heeft met je bedrijf? Dan kun je dat er toch gewoon bij optellen. Je kunt het ook opgeven als inkomsten uit overige werkzaamheden, maar dan betaal je daar soms wel meer belasting over.

Parttime ondernemer met een omzet onder de 20.000 euro? Met de KOR-regeling reken je geen btw en doe je ook geen btw-aangifte meer.

Winst van de onderneming als inkomsten uit overig werk

Er zijn ook mensen die een eigen bedrijf hebben en daarnaast in loondienst werken of om een andere reden er niet heel actief mee zijn. Dan is de onderneming niet het hoofdinkomen. De  belastingdienst ziet het resultaat dan soms als inkomsten uit overig werk. Dit principe wordt soms ook resultaat uit overige werkzaamheden genoemd.

Welke benaming je het ook geeft, het gaat om inkomsten die je genereert buiten een dienstverband, uitkering of fulltime ondernemerschap.

Ook de winst van de onderneming kan gezien worden als inkomen uit overig werk.

Het onderscheid tussen winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden is belangrijk, want het is bepalend voor de manier waarop de inkomsten worden belast. Ook geef het uitsluitsel op de vraag of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Wat wel voor iedere ondernemer gelijk is, ongeacht het aantal gewerkte uren, is dat je meestal verplicht bent om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven in het Handelsregister.

Resultaat uit onderneming: voordelen en voorwaarden

resultaat uit overige werkzaamhedenZodra jouw inkomsten worden gezien als winst uit onderneming, kun je een beroep doen op een aantal belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek die ervoor zorgen dat je een groter bedrag belastingvrij mag verdienen.

Voor inkomen uit overige werkzaamheden gelden deze faciliteiten niet, vandaar dat het principe winst uit onderneming fiscale voordelen heeft. Om te voorkomen dat iedereen met bijverdiensten een beroep doet op deze belastingvoordelen is het urencriterium van belang.

Je betaalt meer belasting over inkomsten uit overige werkzaamheden.

Om je werkzaamheden aan te kunnen merken als winst uit onderneming ben je volgens de belastingdienst verplicht om op jaarbasis minimaal 1.225 in je bedrijf te steken. Dit hoeven niet allemaal declarabele uren te zijn, maar je moet wel kunnen aantonen dat je deze uren aan arbeid daadwerkelijk hebt gemaakt. Uren die je spendeert aan de administratie tellen bijvoorbeeld ook mee, maar het moet wel reëel zijn. Als je in een jaar nauwelijks klussen hebt uitgevoerd, maar je voert honderden administratie-uren op, zal de belastingdienst daar niet intrappen.

Inkomsten uit overige werkzaamheden: aangifte

Ook wanneer je niet voldoet aan het urencriterium, en je inkomen uit overige werkzaamheden komt, heb je te maken met een aantal verplichtingen. Naast belasting moet je bijvoorbeeld ook een bijdrage betalen voor de Zorgverzekeringswet. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomsten. Nadat je aangifte hebt gedaan, ontvang je vanzelf een aanslag van de belastingdienst. Ben je al enkele jaren aan het freelancen, dan krijg je zowel een voorlopige aanslag als een definitieve aanslag.

Belastingvoordelen als zelfstandigen- en startersaftrek loop je misschien mis, maar ook wanneer het freelancen een bijverdienste is, zijn er een aantal aftrekposten. Zo zijn de kosten die je maakt voor je extra inkomsten nog steeds aftrekbaar. De inkopen die je doet voor je bedrijf, maar ook je reiskosten of andere onkosten kun je daarna in mindering brengen en de btw van verrekenen. Daarnaast is er een speciale regeling – de kleineondernemersregeling – voor freelancers met een relatief lage omzet.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.