Zzp’er worden

Wil jij starten als zelfstandige zonder personeel (zzp)? Zzp’er worden is best eenvoudig. Hierbij een klein stappenplan met de belangrijkste zaken waarop je moet letten bij de start. De keuze voor je ondernemingsvorm, KvK-inschrijving, administratie, verzekeringen en het vinden van opdrachten.

Inhoud:

Zzp’er worden

Hoe kun je zzp'er worden?Wil je geen directe baas, veel belastingvoordelen en geen gedoe van personeel? Dan kun je zzp’er worden. Bijvoorbeeld door te werken als freelancer op opdrachtbasis voor andere organisaties. Je inkomsten komen dan uit je eigen onderneming.

Als zzp’er bepaal je zelf eigen werktijden, uurtarief of aanbod. Ook bepaal je zelf welke werkzaamheden je wilt doen. Eind 2023 had ons land 2,3 miljoen bedrijven waarvan bijna 1,9 miljoen met maar één werkzame persoon. Zzp’ers werken vooral in de bouw, zakelijke dienstverlening of communicatie. Ook werken veel zzp’ers vanuit huis aan een webshop of als coach.

Jij kunt ook eenvoudig zzp’er worden. Zowel fulltime, als naast een vaste baan, uitkering of studie. Nederland heeft ruim een half miljoen zelfstandigen voor wie het inkomen hiervan een bijverdienste is (bron: cbs.nl). Voor 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel is het ondernemerschap het hoofdinkomen.

Word je zzp’er? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, je boekhouding regelen of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Bekijk hoe je online geld kunt verdienen.

zzp-ondernemer aan het werk

Starten als zelfstandig ondernemer

starten als zzp'erHeb je een goed idee voor een bedrijf en wil je zzp’er worden? Werk je idee dan eerst goed uit in een ondernemingsplan.

Startende ondernemers die klein beginnen hoeven geen lang bedrijfsplan te schrijven, maar het helpt wel als je kunt aantonen dat je idee haalbaar is.

Het ondernemingsplan is niet verplicht, maar wel aan te raden. Zelfs voor kleine zelfstandige ondernemers. Hoe kom je aan potentiële klanten? Welk uurtarief reken je en verdien je daarmee genoeg om de kosten te dekken? En wie is jouw belangrijkste doelgroep? Een goede voorbereiding vergroot de kansen op succes.

Een rechtsvorm kiezen

Hoe kun je zzp'er worden?Als je start als zzp’er moet je een keus in maken tussen de verschillende rechtsvormen. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak.

Eenmanszaak
Een eenmanszaak is gemakkelijk en goedkoop op te richten en geeft enkele belastingvoordelen. Je kan personeel aannemen, maar dat hoeft niet. Als eigenaar ben je wel aansprakelijk voor schulden die het bedrijf maakt, inclusief je privévermogen.

Een zzp’er start meestal met een eenmanszaak.

Vennootschap onder firma
Start je met een (zaken)partner? Dan is een vennootschap onder firma (vof) beter geschikt. Dat is eigenlijk een eenmanszaak, maar dan met meerdere eigenaren. Je mede-oprichter kan ook een stille partner zijn, zoals een geldschieter. Dan noem je het een commanditaire vennootschap (cv).

Besloten vennootschap
Een besloten vennootschap (bv) heeft als voordeel dat het bedrijf zelf aansprakelijk is voor schulden, en niet de eigenaar. Maar een bv is duur om op te richten en moet aan veel regels voldoen. Daarom is het niet populair onder startende zzp’ers. Sommige starters stappen wel over op een bv als hun bedrijf is gegroeid.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

zzp'ers moeten zich meestal inschrijven bij de kvkMet een ondernemingsplan en keuze voor een rechtsvorm, kun je je  inschrijven bij de KvK. Dit is niet altijd verplicht. Als freelance tekstschrijver of adviseur kun je bijvoorbeeld zelf kiezen of en wanneer je je wilt inschrijven. Veel zzp’ers beginnen hobbymatig.

Een KvK-inschrijving oogt wel professioneler naar klanten en zakenpartners en kan belastingvoordelen opleveren. Soms is een inschrijving wettelijk verplicht als je veel tijd en geld in je onderneming steekt, een concurrent in de markt bent of onbekende opdrachtgevers hebt.

Zo moet je je inschrijven als klanten denken dat ze met een bedrijf te maken hebben. Als je iets bestelt in een onbekende webshop kun je niet zien of het een hobbyist of ondernemer is. Volgens de wet moeten klanten weten met wie zij zaken doen en hierbij is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht.

Starten als freelancer

Ga jij werken voor opdrachtgevers? Dan ben je niet alleen zzp’er geworden, maar ook freelancer. Veel freelancers werken bij bedrijven waar ze ook in loondienst hadden gekund als werknemer. Dat mag, maar als startende zzp’er is het dan wel belangrijk dat de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever helder is.

Dat betekent dat je de opdracht duidelijk moet omschrijven. Bijvoorbeeld in een offerte en daarna in een opdrachtbevestiging. Beschrijf hierin duidelijk je taken, tarief en einddoel. Zo kom je niet voor onverwachte financiële verplichtingen te staan.

Als de belastingdienst je niet als zelfstandig ondernemer ziet maar als werknemer (schijnzelfstandigheid) dan moet de opdrachtgever alsnog werkgeverspremies betalen. Momenteel controleert de belastingdienst nog niet erg actief, maar er zijn plannen om dit te veranderen.

Je onderneming starten.

Eigen administratie opzetten

Als zelfstandig ondernemer moet je boekhouden. Je moet zelf een winst- en verliesrekening, grootboek en balans opstellen. De administratie van een zzp-boekhouding is soms eenvoudig bij te houden in Excel, al is simpele boekhoudsoftware meestal een betere keuze.

Zeker als je ook werkt met een zakelijke rekening. Als je deze koppelt aan je boekhoudprogramma kun je eenvoudig al je inkomsten en uitgaven importeren en verwerken in je administratie. Enkele handige boekhoudpakketten die zo’n koppeling bieden zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding voor 18 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.

Zzp’ers en de belastingdienst

zelfstandigen en fiscale voordelenAls zzp’er moet je klanten omzetbelasting (btw) rekenen voor de belastingdienst. Bij een omzet tot 20.000 euro per jaar kun je een btw-vrijstelling (kleineondernemersregeling) aanvragen. Hiermee hoef je geen btw te rekenen en geen btw-aangifte te doen.

Zelf betaal je inkomstenbelasting. Voor ondernemers zijn er belastingvoordelen. Door zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-vrijstelling is een deel van je inkomen belastingvrij. Als beginnende zzp’er moet de belastingdienst je wel eerst kenmerken als ondernemer.

Daarvoor moet je minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf steken en meerdere opdrachtgever hebben (minimaal 3 per jaar). Zzp’ers werken voor eigen risico. Je moet dus zelf je eigen keuzes kunnen maken, (op termijn) winst maken en zelf aansprakelijk zijn voor de schulden van je bedrijf.

Voor sommige belastingvoordelen moeten zelfstandigen zonder personeel minimaal 1.225 uur in hun bedrijf steken.

belastingaangifte doen als zzp'er

Verzekeringen en uitkeringen

In loondienst ben je verplicht verzekerd voor de sociale verzekeringen voor aansprakelijkheid, werkloosheid en ziekte. Als startende zzp’er moet je dit zelf regelen. Bedrijfsaansprakelijkheid, aansprakelijkheid buiten jouw schuld om, is goed te verzekeren. Ook de verzekering voor rechtsbijstand is populair onder zzp’ers.

Premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan hoog zijn, maar als zzp’er zijn er weinig andere oplossingen. Als je ziek of werkloos raakt, heb je als freelancer niet automatisch recht op een uitkering. Bij financiële problemen is de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) een laatste vangnet.

Als jij als zzp’er werkt kan je inkomen door ziekte van de ene op andere dag wegvallen.

Word je eigen baas? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Bekijk hoe je online geld kunt verdienen.

Pensioen opbouwen

Als zelfstandige heb je recht op AOW. Voor aanvullend pensioen moet je als zelfstandig ondernemer zelf vermogen opbouwen door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag apart te zetten op een spaar- of beleggingsrekening. Met een geblokkeerde rekening kun je pensioenbeleggen buiten box-3.

Als je nu nog in loondienst werkt nu nog bij een werkgever, en nog moet starten als zzp’er, kun je soms je huidige pensioenregeling laten doorlopen. Informeer daarvoor bij je pensioenaanbieder.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten