menu

CRM software

Met CRM software kun je telefoontjes, e-mails, bestellingen en ander contact of klantdata opslaan en analyseren. Een selectie van CRM software voor het mkb waarmee je beter inzicht krijgt in het contact dat jij of collega’s met klanten hebben gehad en je de tijd kunt besparen om al deze informatie telkens los op te zoeken.

CRM software

Wat is CRM software?

Customer Relationship Management, ook wel afgekort CRM, betekent het beheren van de klantrelaties. CRM software is het systeem waarin je al het contact met je bedrijfsrelaties documenteert. Dankzij snel en volledig inzicht in eerdere gesprekken, afspraken, contactgegevens of orderhistorie kun jij, of je collega’s, de klant beter van dienst zijn.

Waarom als klein bedrijf CRM software aanschaffen?

CRM software bestaat al jaren. Het was een van de eerste online systemen, al waren het in het begin vooral grotere bedrijven die gebruikmaakten van een CRM. Simpelweg omdat die zoveel klanten hebben dat het opzoeken van gegevens anders bijna niet mogelijk is. Een goed CRM kan de tijd die besteed wordt aan klantenservice verminderen, omdat je minder lang bezig bent om bepaalde gegevens bij elkaar te zoeken.

Tegenwoordig wordt het ook steeds vaker binnen het mkb gebruikt. Ook hier bespaart het tijd op de klantenservice. Maar daarnaast kun je ook betere service verlenen. Vaste klantenkorting, of die grote klant wat extra aandacht geven, gebeurt al sinds jaar en dag. Succesvolle ondernemers weten vaak veel kleine details van klanten en dit helpt bij de relatie. Zo weten ze precies wanneer een grote klant jarig is, of zijn ze zelfs op de hoogte van andere belangrijke persoonlijke ontwikkelingen van loyale klanten.

Software biedt optimale service voor alle klanten

Heb jij met goede klanten een persoonlijke relatie, maar weet je van de meeste klanten amper waarom of wanneer ze iets bij je kopen? Dan ben je niet de enige. Goede service is meestal alleen weggelegd voor een handvol klanten. Maar dat hoeft niet zo te zijn, beter is het als alle goede klanten extra service krijgen. Als je bijvoorbeeld dankzij software ziet welke klant al lang geen aandacht meer heeft gehad of welke juist in de toekomst een grote klant zou kunnen worden. Dankzij CRM software is dit mogelijk.

Doordat je van alle klanten alle contacten, belangrijke data en ontwikkelingen in één systeem bijhoudt ben je eerder op de hoogte. Je weet direct wat de afspraken zijn, wat je op de klant verdient of hoe de laatste gesprekken zijn verlopen. Hierdoor weet je direct hoe je met een klant om moet gaan. Je ziet direct of die jouw tijd waard is of niet. Ook zal een klant het waarderen dat bij contactmomenten elke medewerker altijd op de hoogte is van eerdere klantcontacten.

Welke software je hiervoor gebruikt is per bedrijf verschillend. Ook ERP-software kan helpen bij het gebruiken van de data die je bedrijf kan inzetten. Het hangt ook af van de hoeveelheid klanten, klantcontacten en medewerkers. Hoe complexer dit wordt, hoe meer de noodzaak ontstaat om dit goed te organiseren.

CRM software voor het mkb

Er is een enorm aanbod aan CRM-systemen beschikbaar. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hierdoor kan het zijn dat de voordelen van CRM je misschien waardevol lijken, maar de software die je aanschaft juist ontzettend tegenvalt. Veel bedrijven die prijzige software hebben aangeschaft ervaren dat medewerkers hier amper mee weet om te gaan en die het alleen maar een lastig systeem vinden.

Inventariseer dus voordat je een CRM aanschaft goed welke informatie van de klanten je nu naar op zoek bent, en welke informatie voor je waardevol is en welke niet. CRM software voor het mkb werkt vaak online, is betaalbaar en snel te leren. Bij bijna alle software is het mogelijk om vooraf eerst een demo pakket te krijgen of het eerst een maand te proberen voordat je tot aanschaf overgaat.

CRM software voor kleine bedrijven:

monday.com - De aantrekkelijkste CRM tool voor het mkb

Met monday.com automatiseer je de dagelijkse routine van je klantbeheer. Organiseren, opvolgen en verkopen samen met je team(s) in een visueel aantrekkelijke tool. Volg 2,8 mln andere teams en maak ook jouw sales inzichtelijk!
Bekijk de website

Freshsales - Dé CRM voor het MKB.

Freshsales is een geïntegreerde, intuïtieve en eenvoudige Sales CRM die gebouwd is met geautomatiseerde taken, intelligentie en analytische mogelijkheden om je sales team te helpen deals te sluiten. Bekijk de MKB module!
Bekijk de website

AFAS Software - AFAS Software - Inspireert Beter Ondernemen

CRM is de basis voor een goede dienstverlening. Dankzij de volledige integratie met de ERP software van AFAS zit alles in één systeem. ✓CRM ✓Financieel ✓Projecten/uren ✓Ordermanagement ✓HRM/Payroll
Bekijk de website

Boekhoudsoftware als CRM-oplossing

Kleine bedrijven met een beperkt aantal klantcontacten hebben soms nog voldoende aan boekhoudsoftware dat soms ook al wat CRM-functies biedt. Je hebt daar meestal gelijk al je facturen en soms kun je er ook notities achterlaten of documenten uploaden. Sommige van deze aanbieders spelen hier handig op in door wat extra modules aan te bieden. Toch is het aan te raden om even verder te kijken dan alleen je huidige boekhoudprogramma.

Met alle nieuwe vormen van communicatie is een goed en efficiënt klantoverzicht geen overbodige luxe. Voor bedrijven met veel klantcontact is CRM simpelweg niet meer weg te denken. Bijna alle grote bedrijven maken wel op een of andere vorm van klantenbeheer en hebben dus CRM software.

Voordelen CRM software

We hebben al enkele voordelen van goede CRM software besproken, maar de top-5 redenen om hiermee te beginnen op een rij:

 1. Geeft financiële informatie
  Goede CRM software kan direct laten zien welke klanten afgelopen periode veel geld opgebracht hebben, welke klanten je iets meer aandacht kunt schenken omdat dit hier uiteindelijk toch wel terugbetaald wordt, en welke klanten eigenlijk alleen maar tijd kosten en te weinig opbrengen.Zo weet je van elke klant precies de ROI (return on investment) en zou je kunnen berekenen met welke handelingen of producten je veel verdient, en welke je beter niet te veel tijd en geld meer aan kunt besteden.
 2. Maakt marketing persoonlijker
  Daarnaast kun je zo precies bijhouden wat welke klanten kopen, en bijvoorbeeld na verloop van tijd een selectie maken van klanten die bepaalde informatie gedeeld hebben, en deze een passende aanbieding doen over aanvullende producten of diensten.
 3. Helpt bij klantenservice
  Met goede software hoeft je nooit meer dezelfde vraag twee keer te stellen, alle informatie van de klanten worden zorgvuldig bewaard en indien nodig geanalyseerd. Daarnaast waarderen klanten persoonlijk contact. Als je nog precies weet hoe een klant enkele tijd geleden reageerde op informatie van je, weet je de volgende keer beter hoe en of je moet reageren.
 4. Bespaart tijd
  Als je vaste handelingen hebt binnen je verkoopproces, bijvoorbeeld het maken van een offerte, dan kun je vaak zaken automatiseren. Denk aan het automatisch toevoegen van adresgegevens op de offerte, de prijs wordt automatisch geplaatst, en eigenlijk kunt je de software vaak zo automatiseren dat een offerte plaatsen vaak nog maar één druk op de knop nodig is om een offerte te maken.
 5. Maakt opvolgen van contactmomenten gemakkelijker
  Ook bij het opvolgen van klantcontact kan een CRM veel meerwaarde bieden. Zo kun je automatisch herinneringen instellen als je een e-mail verstuurt, zodat je bijvoorbeeld 10 dagen na het versturen van een offerte een reminder krijgt, en je de klant even terug kan bellen. Bedrijven lopen vaak ontzettend veel opdrachten mis door het niet correct nalopen van alle huidige taken en openstaande posten waarop nog gereageerd kan worden.

Nadelen van het gebruiken van CRM software

Natuurlijk heeft CRM ook zijn nadelen. Deze zijn per pakket verschillend, veel nadelen die in oudere CRM-softwarepakketten zat zijn er nu uitgehaald, en nieuwe pakketten hebben weer nieuwe kinderziekten. Toch zijn er enkele onderdelen die vaak terug gehoord worden.

 1. Abonnementskosten
  Veel CRM-aanbieders geven hun pakket in eerste instantie voor een redelijke prijs, maar bieden dan wel een verplicht onderhoudsabonnement aan waardoor je aan een maandelijks abonnement kan komen te zitten. Als je maar een kleine eenmanszaak hebt en maar een lage omzet, kan het zijn dat de informatie die het CRM-systeem je geeft niet opweegt tegen de kosten van de software.
 2. Leertraject
  Data is pas nuttig, als er ook wat mee gedaan wordt. Als jij maar de helft van je telefoontjes in de software bijhoudt, kan een collega hier niet op bouwen. Het tegendeel is ook waar. Als jij continu alleen maar bezig bent met het optimaliseren van je softwaredata dan had je je tijd misschien nuttiger kunnen besteden. Het effectief beheren van klantdata is een expertise op zichzelf.
 3. CRM software geeft hogere systeemeisen
  Doordat alle contactmomenten opgeslagen worden maak je na verloop van tijd een enorme database waarin e-mail, notities van telefoongesprekken, follow-up notities, en klanteninformatie op de computer staan. Deze hebben allemaal schijfruimte nodig, en de CRM software heeft zelf vaak veel intern geheugen nodig om alle informatie en analyses weer te kunnen geven. Tegenwoordig werken de meeste CRM-systemen daarom online, zodat leveranciers dit gemakkelijk kunnen beheersen.

CRM software voor goed relatiebeheer

Om een persoonlijkere relatie met je klant te krijgen en daarnaast een verbetering van de productiviteit van medewerkers met klantcontacten kun je kiezen voor een goed CRM softwarepakket. Dit kan zorgen voor een verhoging van de klanttevredenheid en informatie over de klant en daarmee ook een verhoging in de winstgevendheid en omzet betekenen.