Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Bedrijfsovername

Denk je eraan om je bedrijf te verkopen? Of je het nu verkoopt aan een medewerker, familielid of onbekende koper: er komt altijd meer bij kijken dan je denkt. Van het vinden van de juiste overnameprijs, koper tot tijdstip van overname. In dit artikel een eerste stappenplan om je op al deze zaken voor te bereiden.

Inhoud:

Voorbereiden op een bedrijfsovername

bedrijfsovernameVoor de een is de overname van zijn bedrijf, dat hij met eigen handen heeft opgebouwd, als het loslaten van een kind dat op eigen benen moet gaan staan. Voor een ander is het  niet meer dan een prima oudedagsvoorziening. Met elkaar hebben ze gemeen dat er heel wat moet gebeuren voor het zover is.

Een geslaagde bedrijfsovername valt of staat met een goede voorbereiding die jaren kan duren; van je onderneming verkoopklaar maken tot een geschikte koper vinden, het onderhandelen over de verkoopprijs en het afronden van de overdracht. En dan zijn er nog talloze keuzes te maken.

Denk je na over een bedrijfsovername? Overnameplatform Brookz.nl helpt met het vinden van een adviseur, geschikte kopers, en stappen zoals de waardebepaling.

Een adviseur voor de overname inschakelen

De eerste stap in het bedrijfsovername traject is het inwinnen van informatie. Ervaring heeft geleerd dat een zorgvuldig uitgevoerde voorbereiding essentieel is voor succes. Deze voorbereiding is omvangrijk en lastig. Ook onderschatten ondernemers vaak de emotionele aspecten, die meestal met de verkoop van de eigen onderneming gepaard gaan. Elke onderneming is een individuele en feitelijk abstracte organisatie, die slechts beperkt vergelijkbaar is met soortgelijke bedrijven, zelfs met branchegenoten.

advies en expertise inschakelenEen adviseur is zeker aan te raden. Als ondernemer ben je gewend om bijna alles zelf te doen en is ondernemen een kwestie van veel proberen en er na verloop van tijd pas handig in worden. Een overname doe je slechts één of enkele keren. Dan kun je er toch beter een expert bij halen want als verkoper is het lastig om objectief te zijn en de juiste beslissingen te nemen.

Laat je dus goed voorlichten over dit proces. De eerste stappen kunnen zijn om eerst met je eigen boekhouder in gesprek te gaan. Als je een wat grotere overname verwacht is een gesprek met een gespecialiseerde overnameadviseur meestal ook noodzakelijk.

Bedrijfsovername draait om meer dan geld

Vaak schuiven ondernemers de kwestie van opvolging of verkoop van de eigen onderneming -opgebouwd door hard werken en veel opoffering- vooruit. Ze stellen belangrijke beslissingen hierover liever uit. Dat is ook begrijpelijk omdat de financiële en fiscale gevolgen voor de gemiddelde ondernemer moeilijk te overzien zijn. Daarbij komt dat in de praktijk psychologische en sociale aspecten ook een grote rol spelen bij een bedrijfsovername.

Dat geldt vooral als de zaak binnen de familie blijft. Als het bedrijf via een bedrijfsovername in handen van de kinderen komt, of al meerdere aandeelhouders had waardoor het bedrijf een langere toekomst voor de boeg heeft dan de ondernemer zelf, dan is het sociale of emotionele aspect vaak enorm belangrijk. Het proces van de overname zal dan ook anders verlopen. De opvolgers -één of meerdere kinderen- zijn immers vaak al bekend.

Bij de verkoop van de zaak aan derden is het doorgaans gemakkelijker om een objectieve houding aan te nemen. Toch geldt voor zowel opvolging door kinderen als voor verkoop aan derden dat een goede communicatie en de bereidheid om zaken open en helder te bespreken absolute voorwaarden zijn voor succes. Daarbij is het zeer raadzaam om tijdig een deskundig en onafhankelijk adviseur te betrekken bij het hele proces van opvolging en verkoop. Zo verklein je de kans dat een bedrijfsovername door een onzorgvuldige planning en voorbereiding mislukt.

Denk je na over een bedrijfsovername? Overnameplatform Brookz.nl biedt een groot aanbod aan bedrijven, handig stappenplan en hulp bij de waardebepaling.

Bedrijfsovername: het juiste moment kiezen

overname-moment kiezenRome is niet in één dag gebouwd, en dat zal ook zeker voor de onderneming gelden. Ook het ‘afbouwen’ is een kwestie van lange adem. Opvolging en verkoop is in zijn optimale opzet een zorgvuldig voorbereid proces dat maanden en soms zelfs jaren in beslag kan nemen. Al is dat sterk afhankelijk van de reden om te gaan verkopen. Is de ondernemer ziek of doet een directe concurrent plotseling een bod? Dan heeft wachten soms geen zin.

Maar indien de ondernemer geen haast heeft maar op een leeftijd raakt dat hij het aan kinderen of een derde wil overdragen is er meestal meer tijd. Natuurlijk is er niet één successcenario te geven: elk bedrijf en elke ondernemer heeft zijn eigen unieke geschiedenis en ontwikkeling doorgemaakt. Bedenk vooraf wat voor jou een goed tijdspad is, en kruip in de huid van de koper om te bepalen of die tijd matcht.

Een bedrijfsovername is een kwestie van vraag en aanbod. Toch zijn er ook externe factoren die invloed hebben op het kiezen van het juiste moment.

 • Heeft het bedrijf afgelopen jaren een groei kunnen realiseren?
 • Zijn er op dit moment bijzonderheden in deze markt?
 • Staan er op dit moment vergelijkbare bedrijven als de jouwe te koop?
 • Is het juist een markt waar veel kopers op overnamepad zijn?

De antwoorden op deze vragen kunnen je doen besluiten om het overnametraject in te gaan, of om nog een tijdje te wachten.

Wat is mijn bedrijf waard?

De waarde van de onderneming heeft een grote invloed op het proces van de bedrijfsovername. Veel ondernemers zijn van mening dat hun bedrijf veel waard is. Ze hebben er tenslotte jarenlang in geïnvesteerd! Toch kan dat tegenvallen. Ben je zzp’er geweest en heb je altijd je uren verkocht? Dan zul je er weinig bedrijfswaarde hebben opgebouwd.

Wat is mijn bedrijf waard?Het bedrijf is dan zo sterk afhankelijk van de ondernemer, dat het wegvallen hiervan eigenlijk alle waarde verdampt. Soms kun je de naam, website of andere zaken alsnog verkopen maar dat er een verschil is met een bedrijf dat meerdere medewerkers, leverancierscontracten of goodwill verkoopt mag duidelijk zijn. Een overname van een webshop of andere onderneming waarbij klanten vrijwel geen contact hebben gehad met de ondernemer is het gemakkelijker om een berekening los te laten. Meer informatie over de waarde van je onderneming.

De juiste koper kiezen

Veel ondernemers zien hun bedrijf het liefst in handen van iemand die op ze lijkt en die in de toekomst dus eigenlijk vergelijkbare keuzes zou maken als zijzelf. In de praktijk vindt zo’n overname zelden plaats. Het heeft daarom meestal geen zin om te idealiseren over een overnamekandidaat tenzij je er echt invloed op hebt, zoals bij een overname door kinderen, medewerkers of vennoten.

Gaat de onderneming niet naar personeel of familie maar naar een onbekende koper? Laat je dan goed informeren door een adviseur. Veel ondernemers hebben namelijk een blinde vlek voor de ideale koper. Dat is niet zelden een grote concurrent, branchegenoot of klant. Dan kan het zomaar gebeuren dat de bedrijfsnaam komt te vervallen, het bedrijf in delen wordt verkocht of dat goede klanten in de toekomstige situatie opeens niet meer bij het bedrijf terecht kunnen.

Dat kan veel emoties oproepen. Natuurlijk beslis je zelf en als je dus je bedrijf liever niet aan een concurrent verkoopt is dat je goed recht. Maar dan Een goede adviseur zal vooraf in kaart kunnen brengen wie je kunt benaderen, of een overnameplatform een oplossing kan bieden en wat andere kansen zijn voor de toekomst van bet bedrijf.

Voorbereidingsvragen bij verkoop

Het verkopen van de onderneming is een belangrijke beslissing. De stap daartoe dient weloverwogen en doordacht op basis van een goede voorbereiding te gebeuren. In alle situaties is het belangrijk om vooraf na te denken over vragen als:

 1. Waarom wil je jouw bedrijf ter overname aanbieden?
 2. Waarvoor wil je jouw bedrijf ter overname aanbieden?
 3. Vormt jouw bedrijf voor potentiële kopers een interessant aanbod?
 4. Wie zou de beste koper kunnen zijn en/of waar kun je die vinden?
 5. Wordt het een management-buy-out, management-buy-in of een strategische koper?
 6. Is de huidige juridische ondernemingsvorm, eenmanszaakVOF of BV geschikt bij verkoop?
 7. Wat zou de meest gunstige prijs en bijbehorende condities kunnen zijn?
 8. Wat blijft er voor jou over na afrekening met de belastingdienst?
 9. Welke situatie ontstaat er voor jou en eventuele mede-eigenaren na verkoop?
 10. Blijf je nog aansprakelijk voor verplichtingen van het bedrijf en zo ja, hoe lang nog?
 11. Hoe ga je jouw vrije tijd invullen, indien verkoop ook stoppen met werken betekent?

Deze en nog vele andere vraagstukken dienen te worden geïnventariseerd en op hun gevolgen te worden beoordeeld. Soms is het vinden van die antwoorden lang niet eenvoudig; het is daarom verstandig om samen met een ervaren deskundige op het gebied van bedrijfsovernames alle samenhangende aspecten inzichtelijk te maken. Na zo’n inventarisatie zal je dan weloverwogen en gefundeerd de juiste beslissing kunnen nemen: namelijk het wel of niet verkopen van de onderneming.

De stappen van een bedrijfsovername: van begin tot eind

De bedrijfsovername van uw onderneming is een proces, dat in enkele achtereenvolgende fasen verloopt. Elke zaak en ook jouw bedrijf is echter anders en aan de hand van de voor jou geldende omstandigheden worden in samenwerking met een adviseur de algemene stappen in maatwerk omgezet. Enkele algemene stappen die je doorloopt bij een bedrijfsovername zijn:

 1. Persoonlijke doelen afwegen
 2. Inventarisatie van relevante informatie
 3. Waarde van de onderneming bepalen
 4. Gewenste datum van overname en manier van overname bepalen
 5. Een profiel opstellen van de gewenste koper
 6. Kansen, belemmeringen en bedreigingen in kaart brengen
 7. Zoek-, selectie- en onderhandelingsstrategie in kaart brengen
 8. Concreet zoeken en selecteren van kandidaat-kopers
 9. Kennismaking en analyse van geïnteresseerde kopers
 10. Onderhandeling- en afrondingsfase
 11. Nazorg en evaluatie

Wat ga je doen na de overname?

Wat ga je doen na de bedrijfsovername?Even tijd voor jezelf inplannen is na een bedrijfsovername nooit verkeerd. Al is het in sommige gevallen goed om vooraf te bedenken wat je doet na de verkoop want regelmatig geldt er voor jou nu opeens een geheimhouding en concurrentiebeding. Je kunt dus niet zomaar meer even bij een klant of leverancier binnenstappen.

Meestal is dat geen probleem. Een bedrijfsovername kan best een stressvolle periode zijn. Eerst moet het bedrijf optimaal presteren, vervolgens komen er biedingen en onderhandelingen en daarna nog het overdragen aan een andere partij. Als deze vervolgens wordt afgerond en de ondernemer ’s morgens niet meer naar zijn werk hoeft kan dat een heerlijk gevoel van rust en vrijheid geven. Al kan het ook al heerlijk zijn om er stapsgewijs naar toe te werken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een bedrijfsovername zijn:

Kan ik mijn bedrijf verkopen?

Meestal wel, al gaat daar wel een complexe waardebepaling aan vooraf en of jouw bedrijf goed te verkopen is hangt van verschillende zaken af.

Om te beginnen of deze van jou afhankelijk is. Verkoop jij vooral je uren als zzp’er? Dan is het lastig. Een webshop is minder afhankelijk van zijn oprichter maar daar zijn de marges juist vaak weer kleiner waardoor de bedrijfswaarde tegen kan vallen. Het is dus enorm verschillend per bedrijf!

Bedrijfsovername: waar moet je op letten?

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken! Natuurlijk is het goed om na te denken over wat jij denkt dat het waard is, wie volgens jou een goede overnamekandidaat is en of je bedrijf wel al klaar is voor de overname. Maar daarnaast zijn er nog veel meer zaken die de waardebepaling sterk beïnvloeden.

Daarom adviseren specialisten meestal om op tijd met de voorbereiding te beginnen. Zo kan een bedrijfswaarde al enorm worden beïnvloed door bijvoorbeeld de ondernemingsvorm! Het tijdig aanpassen hiervan kan soms enorm veel geld schelen! In dit artikel enkele stappen waarmee je vooraf vast enkele basiszaken voorbereidt.

Is een eenmanszaak geschikt voor een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername kan met elke ondernemingsvorm, al zijn er wel fiscale verschillen en hebben de koper en verkoper er meestal ook wel een voorkeur bij. De besloten vennootschap is hierin de meest populaire oplossing. Deze werkt met aandelen waardoor de overname gefaseerd kan. Ook op fiscaal en juridisch gebied is een bv vrij duidelijk.

Maar een eenmanszaak kan ook geschikt zijn. Bijvoorbeeld bij een overname door kinderen waarbij het overnamebedrag laag is en de kinderen ook na de overname aftrekposten als de zelfstandigenaftrek willen behouden.

Hoe financier ik een bedrijfsovername?

Sommige bedrijven zijn zoveel geld waard dat je dit nooit uit eigen zak kunt betalen. Soms kun je een deel lenen bij de bank of een andere financier, of accepteert de verkoper een betalingsregeling waarbij je in delen betaalt. Maar er zijn meerdere opties om een bedrijfsovername te financieren. Een goede adviseur zal je hierbij kunnen helpen.

Hoe moet ik mijn bedrijf te koop aanbieden?

Als je bedrijf weinig waard is en je alleen delen wilt verkopen als je bureau, website of machines, dan kun je deze los op websites als marktplaats verkopen. Maar een wat serieuzere bedrijfsovername komt meestal meer bij kijken.

Er zijn wel overnameplatforms waarop bedrijven worden aangeboden maar die zijn meestal eerst verkoopklaar gemaakt. Als je hier nog geen ervaring mee hebt kun je het beste een adviseur voor de overname inschakelen. Deze kan je ook vertellen hoe en waar je het beste jouw bedrijf te koop kunt aanbieden.

Bedrijfsovername - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp