e-boekhouden

Bedrijfsovername

Wil je jouw bedrijf verkopen? Of je het nu verkoopt aan een medewerker, familielid of onbekende koper: er komt altijd meer bij een bedrijfsovername kijken dan je denkt. Stappenplan voor het vinden van de juiste overnameprijs, koper tot tijdstip van overname.

Inhoud:

Voorbereiden op een bedrijfsovername

bedrijfsovernameVoor de ene ondernemer is het bedrijf verkopen, dat met eigen handen is opgebouwd, als het loslaten van een kind dat op eigen benen moet gaan staan. Voor een ander is de overname van het bedrijf niet meer dan een prima oudedagsvoorziening. Met elkaar hebben ze gemeen dat er heel wat moet gebeuren voor iemand het bedrijf overnemen kan.

Een bedrijfsovername lukt het beste met een goede voorbereiding.

Een geslaagde bedrijfsovername valt of staat met een goede voorbereiding. Van je onderneming verkoopklaar maken tot een geschikte koper vinden, het onderhandelen over de verkoopprijs en het afronden van de overdracht. En dan zijn er nog talloze keuzes te maken.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl helpt met het vinden van een adviseur, geschikte opvolgers, en stappen zoals de waardebepaling.

Een bedrijfsovername-adviseur inschakelen

De eerste stap in het traject is het inwinnen van informatie. Ervaring leert dat goed voorbereiden belangrijk is voor een succesvolle overdracht. Ondernemers overschatten vaak hun kansen, en onderschatten juist emotionele aspecten, die er bij komen kijken als iemand het bedrijf overnemen gaat.

overnameadviseur inschakelen bij het kopen of verkopen van een ondernemingDe financiële en fiscale gevolgen zijn voor de gemiddelde ondernemer moeilijk te overzien. Een adviseur is daarom zeker aan te raden. Ondernemen is een kwestie van veel proberen en er na verloop van tijd pas handig in worden. Een bedrijf verkopen doe je slechts één of enkele keren. Dan kun je er toch beter een expert bij halen want als verkoper is het lastig om objectief te zijn en de juiste beslissingen te nemen.

Een overnameadviseur kan helpen met kopers vinden en objectief beslissingen nemen.

De eerste stap kan een gesprek zijn met je eigen boekhouder. Als je een vrij klein bedrijf verkopen wil is dat soms voldoende. Voor een grotere overname is een vervolg met een gespecialiseerde bedrijfsovername-adviseur meestal ook noodzakelijk.

Denk je na over een bedrijfsverkoop? Overnameplatform Brookz.nl heeft meerdere bedrijven te koop staan, biedt een handig stappenplan en hulp bij de waardebepaling.

Het juiste moment om bedrijven te verkopen

overname-moment kiezenRome is niet in één dag gebouwd, en dat zal ook zeker gelden voor jouw bedrijf. Ook het ‘afbouwen’ is een kwestie van lange adem. De verkoop, financiering en opvolging kan maanden en soms zelfs jaren duren. Al is het afhankelijk van de reden om het bedrijf te gaan verkopen. Is de ondernemer ziek of doet een directe concurrent plotseling een bod? Dan heeft wachten soms geen zin.

Als de ondernemer geen haast heeft maar op een leeftijd raakt dat hij het aan kinderen of een derde wil overdragen is er meestal meer tijd. Natuurlijk is er niet één successcenario te geven: elk bedrijf en elke ondernemer heeft zijn eigen unieke geschiedenis en ontwikkeling doorgemaakt. Bedenk vooraf wat voor jou een goed tijdspad is, en kruip in de huid van de persoon die het bedrijf kopen wil om te bepalen welke snelheid passend is.

Factoren die het moment bepalen

Bedrijfsovernames zijn een kwestie van vraag en aanbod. Toch zijn er ook externe factoren die invloed hebben op het kiezen van het juiste moment.

 • Heeft het bedrijf afgelopen jaren groei gerealiseerd?
 • Zijn er op dit moment bijzonderheden in deze markt?
 • Staan er vergelijkbare bedrijven te koop?
 • Is het een markt waar veel kopers actief zijn?

De antwoorden op deze vragen kunnen je doen besluiten om het overnametraject in te gaan, of om nog een tijdje te wachten.

Wat is mijn bedrijf waard?

Wat is mijn bedrijf waard en hoe verloopt de financiering?De waarde van je bedrijf heeft een grote invloed op het proces van de bedrijfsovername. Ondernemers zijn vaak van mening dat hun bedrijf veel waard is. Ze hebben er tenslotte jarenlang in geïnvesteerd! Toch kan dat tegenvallen.

Ben je zzp’er geweest en heb je altijd je uren verkocht? Dan zijn vooral jouw eigen uren waardevol en zodra je die er niet meer instopt blijven ook de inkomsten uit. Je hebt dan weinig bedrijfswaarde opgebouwd. Het bedrijf is dan zo sterk afhankelijk van de ondernemer, dat het wegvallen hiervan eigenlijk alle waarde verdampt.

Is je bedrijf erg afhankelijk van de eigenaar? Dan heb je weinig bedrijfswaarde opgebouwd.

Bedrijfswaarde berekenen

Vrijwel altijd valt er iets van het bedrijf te verkopen. Bij een grote overname gaat het vaak in gedeeltes waarbij de verkoper bijvoorbeeld een pand, machines of andere eigendommen in een holding houdt en verhuurt aan de koper. Bij een hele kleine transactie wil de koper soms alleen de naam, website of andere zaken overnemen. Dat de waarde dan beperkt is, en dat er een verschil is met een bedrijf dat meerdere medewerkers, leverancierscontracten of goodwill verkoopt, mag duidelijk zijn.

Je kunt je bedrijf zowel geheel of gedeeltelijk verkopen.

Het makkelijkste is als je een goedlopende bv wilt verkopen die niet afhankelijk is van zijn eigenaar. Denk aan een webshop-overname, of andere onderneming waarbij klanten vrijwel geen contact hebben gehad met de ondernemer. Daarbij is het relatief gemakkelijker om een berekening te maken. Voor de de waardebepaling van je onderneming is de discounted cashflow een bekende rekenmethode. Al berekent deze slechts je vraagprijs. De werkelijke bedrijfswaarde hangt af van de onderhandelingen.

De juiste koper vinden

Veel ondernemers zien hun bedrijf het liefst in handen van een koper die op ze lijkt en in de toekomst vergelijkbare keuzes maakt als zijzelf. Deze opvolger is meestal onbekend en hierdoor schuiven ondernemers vaak de opvolging of verkoop van de onderneming voor zich uit. In de praktijk vindt zo’n overname zelden plaats.

Het heeft daarom meestal geen zin om te idealiseren over een overnamekandidaat tenzij je echt invloed hebt op de opvolger. Zoals wanneer kinderen, medewerkers of vennoten het bedrijf overnemen.

Bedrijf verkopen aan kinderen

bedrijf verkopen aan kinderenBij bedrijfsopvolging spelen psychologische en sociale aspecten vaak een grote rol. Dat geldt vooral als de zaak via een overname in handen van de kinderen komt, of al meerdere aandeelhouders had. De opvolgers zijn dan immers vaak al bekend.

Als je gaat verkopen aan derden is het doorgaans gemakkelijker om een objectieve houding aan te nemen. Toch geldt voor zowel opvolging door kinderen als verkopen aan derden dat een goede communicatie en de bereidheid om zaken open en helder te bespreken absolute voorwaarden zijn voor succes.

Daarbij is het zeer raadzaam om tijdig een deskundig en onafhankelijk adviseur te betrekken bij het hele proces van opvolging en verkoop. Zo verklein je de kans dat een overname door een onzorgvuldige planning en voorbereiding mislukt.

Bedrijf verkopen aan je concurrent, klant of leverancier

bedrijf verkopen aan een klant of leverancierGaat de onderneming niet naar personeel of familie? Dan nog hoeft de koper niet onbekend te zijn. Veel ondernemers hebben een blinde vlek voor de ideale koper. Vaak wil een grote concurrent, branchegenoot of klant het bedrijf overnemen.

Dat heeft zowel voor- als nadelen. Zo kent die het bedrijf vaak goed wat positief kan zijn voor het overnamebedrag. Maar het kan hierdoor wel gebeuren dat de bedrijfsnaam komt te vervallen of dat goede klanten in de steek worden gelaten. Dat kan veel emoties oproepen. Natuurlijk beslis je zelf en als je dus je bedrijf liever niet aan een concurrent verkoopt is dat je goed recht. Maar dan beperk je dus ook de toekomst van je bedrijf.

Koper vinden via een overnameplatform

Heb je zelf niemand in je directe netwerk die het bedrijf overnemen wil? Dan kun je het bedrijf via een platform verkopen. Vooral kleinere bedrijven worden vaak via platforms te koop aangeboden. Met succes, want op deze manier vinden er veel ondernemingen een nieuwe eigenaar.

Wil je niet alle info van je bedrijf zomaar vrijgeven? Een gestructureerde due diligence kan helpen.

Soms zijn ondernemers hierbij terughoudend omdat ze hun bedrijfsgeheimen niet met iedereen willen delen en niet met iedereen om tafel willen. Een goed gestructureerd due diligence-proces, begeleid door een bedrijfsovername-adviseur, kan hierbij helpen.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl heeft meerdere bedrijven te koop staan, biedt een handig stappenplan en hulp bij de waardebepaling.

Voorbereidingsvragen bij verkoop

Het verkopen van de onderneming is een belangrijke beslissing. Daarom is het belangrijk om als eigenaar vooraf na te denken over vragen als:

 1. Waarom wil je jouw bedrijf te koop aanbieden?
 2. Vormt jouw bedrijf voor potentiële kopers een interessant aanbod?
 3. Wie zou de beste koper kunnen zijn en/of waar kun je die vinden?
 4. Wordt het een management-buy-out, management-buy-in of een strategische koper?
 5. Is de huidige juridische ondernemingsvorm, eenmanszaakVOF of BV geschikt?
 6. Wat zou de meest gunstige prijs en bijbehorende condities kunnen zijn?
 7. Wat blijft er voor jou over na afrekening met de belastingdienst?
 8. Welke situatie ontstaat er voor jou en eventuele mede-eigenaren?
 9. Blijf je nog aansprakelijk voor verplichtingen van het bedrijf en zo ja, hoe lang nog?
 10. Hoe ga je jouw vrije tijd invullen, indien verkopen ook stoppen met werken betekent?

Deze en nog vele andere vraagstukken dienen te worden geïnventariseerd en op hun gevolgen te worden beoordeeld. Soms is het vinden van die antwoorden lang niet eenvoudig; het is daarom verstandig om samen met een ervaren deskundige op het gebied van bedrijfsovernames alle samenhangende aspecten inzichtelijk te maken. Na zo’n inventarisatie kun je  weloverwogen en gefundeerd de juiste beslissing nemen: namelijk het wel of niet verkopen van de onderneming.

De stappen van een overname: van begin tot eind

De overname van je onderneming verloopt in meerdere stappen. Elk bedrijf is uniek en in samenwerking met een adviseur kun je een eigen stappenplan opzetten. Algemene stappen die je doorloopt als je jouw bedrijf verkopen gaat:

 1. Persoonlijke doelen afwegen
 2. Inventarisatie van relevante informatie
 3. Waarde van de onderneming bepalen
 4. Gewenste datum en manier van overname bepalen
 5. Een profiel opstellen van de gewenste koper
 6. Kansen, belemmeringen en bedreigingen in kaart brengen
 7. Zoek-, selectie- en onderhandelingsstrategie in kaart brengen
 8. Concreet zoeken en selecteren van kandidaat-kopers
 9. Kennismaking en analyse van geïnteresseerde kopers
 10. Onderhandeling- en afrondingsfase
 11. Nazorg en evaluatie

Wat ga je doen na de overname van je bedrijf?

Wat ga je doen na de bedrijfsovername?Even tijd voor jezelf inplannen na een bedrijfsovername is nooit verkeerd. Al is het goed om vooraf te bedenken wat je wilt gaan doen na het verkopen van je bedrijf. Vaak geldt er nu een geheimhouding en concurrentiebeding. Je kunt dus niet zomaar meer even bij een klant of leverancier van je bedrijf binnenstappen.

Meestal is dat geen probleem. Een overname kan best een stressvolle periode zijn. Eerst moet het bedrijf optimaal presteren, vervolgens komen er biedingen en onderhandelingen en daarna nog het overdragen aan een andere partij. Als de overname is en je ’s morgens niet meer naar je werk hoeft kan dat een heerlijk gevoel van rust en vrijheid geven. Al kan het ook al heerlijk zijn om er stapsgewijs naar toe te werken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een bedrijfsovername zijn:

Kan ik mijn bedrijf verkopen?

Meestal wel, al gaat daar wel een complexe waardebepaling aan vooraf en of jouw bedrijf goed te verkopen is hangt van verschillende zaken af.

Om te beginnen of het bedrijf van jou afhankelijk is. Verkoop jij vooral je uren als zzp’er? Dan is het lastig. Een webshop is minder afhankelijk van zijn oprichter maar daar zijn de marges juist vaak weer kleiner waardoor de bedrijfswaarde tegen kan vallen. Het is dus enorm verschillend per bedrijf!

Bedrijfsovername: waar moet je op letten?

Bij bedrijfsovernames komt veel kijken! Natuurlijk is het goed om na te denken over wat jij denkt dat het waard is, wie volgens jou een goede overnamekandidaat is en of je bedrijf wel al klaar is voor de overname. Maar daarnaast zijn er nog veel meer zaken die de waardebepaling sterk beïnvloeden.

Daarom adviseren specialisten meestal om op tijd met de voorbereiding te beginnen. Zo kan een bedrijfswaarde al enorm worden beïnvloed door bijvoorbeeld de ondernemingsvorm! Het tijdig aanpassen hiervan kan soms enorm veel geld schelen! In dit artikel enkele stappen waarmee je vooraf vast enkele basiszaken voorbereidt.

Is een eenmanszaak geschikt voor een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername kan met elke ondernemingsvorm, al zijn er wel fiscale verschillen en hebben de koper en verkoper er meestal ook wel een voorkeur bij. De besloten vennootschap is hierin de meest populaire oplossing. Deze werkt met aandelen waardoor de overdracht gefaseerd kan. Ook op fiscaal en juridisch gebied is een bv vrij duidelijk.

Bij een eenmanszaak vindt er meestal een activa/passiva-transactie plaats. Daarbij koopt de nieuwe eigenaar alleen de eigendommen en moet hij dus zelf een nieuw bedrijf starten. Maar ook deze vorm kan een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld bij een overname door kinderen waarbij het overnamebedrag laag is en de kinderen aftrekposten als de zelfstandigenaftrek willen behouden.

Hoe financier ik een bedrijfsovername?

Sommige bedrijven zijn zoveel geld waard dat je dit nooit uit eigen zak kunt betalen. Soms kun je een deel lenen bij de bank of een andere financier, of accepteert de verkoper een betalingsregeling waarbij je in delen betaalt. Maar er zijn meerdere opties om het te financieren. Een goede adviseur kan je hierbij helpen.

Hoe moet ik mijn bedrijf te koop aanbieden?

Als je bedrijf weinig waard is en je alleen delen wilt verkopen als je bureau, website of machines, dan kun je deze los op websites als marktplaats verkopen. Maar bij serieuzere bedrijfsovernames komt meestal meer bij kijken.

Er zijn wel overnameplatforms waarop bedrijven worden aangeboden maar die zijn meestal eerst verkoopklaar gemaakt. Als je hier nog geen ervaring mee hebt kun je hier het beste een adviseur voor inschakelen. Deze kan je ook vertellen hoe en waar je het beste jouw bedrijf te koop kunt aanbieden.

Bedrijfsovername - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp