menu

Ondernemer worden

Ondernemer worden is makkelijker dan de meeste mensen denken. Om ondernemer te worden dient men enkel ondernemend te zijn. Zodra je iets doet naast “de baan bij de werkgever” ben je misschien al ondernemer geworden. Maar wat komt hier nu eigenlijk allemaal bij kijken?

Ondernemer worden

Veel mensen denken dat er eerst vergunningen, diploma’s of financiële zaken nodig zijn. Men ziet soms als een berg op tegen het inschrijven bij de Kamer van Koophandel of de zaken die bij de Belastingdienst moeten worden geregeld. Dit is soms zelfs dé reden waarom men er nog niet aan toe is om ondernemer te worden. Het starten met ondernemen kan echter al veel gemakkelijker! Barrières voordat men ondernemer wordt:

1. Kamer van Koophandel

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is lang niet altijd direct verplicht. Natuurlijk zijn er enkele situaties waarbij dit wel het geval is, maar die zijn vaak ook wel duidelijk. Denk aan een discotheek, huisarts of andere functie waarbij de gevolgen direct niet meer te overzien zijn.

Officieel zul je je ook direct moeten inschrijven om ondernemer te worden als partyplanner, huiskapper, tekstschrijver of styliste maar als je eerst rustig met een ondernemingsplan start, je  eerste klanten gewoon bekenden van je zijn, of als je in het begin heel weinig tijd aan het ondernemen besteedt kun je hier prima mee starten als hobby.

Zo kun je wat ervaring op doen, rustig werken aan het professionaliseren van je onderneming en even proeven of het ondernemerschap wel echt iets voor je is. Uiteindelijk komt het moment een keer dat je je in moet schrijven maar in veel gevallen heb je hier zelf veel invloed op. Je schrijft je bijvoorbeeld pas in als je zeker weet dat je ondernemer wilt worden.

2. De Belastingdienst

Een echte barrière want de Belastingdienst heeft strenge regels voor ondernemers. voordat men voor de inkomstenbelasting ondernemer kan worden moet bijvoorbeeld een urencriterium worden behaald en natuurlijk moet de boekhouding in orde zijn. Ondernemer worden voor de Belastingdienst heeft verder eigenlijk geen enkel nadeel. Het blijft beperkt tot de extra administratie en die is goed te overzien, of uit te besteden aan een vriendelijke boekhouder.

De extra administratie die erbij komt kijken als je ondernemer wilt worden, wordt overigens vaak flink overschat. Natuurlijk zijn er verplichtingen, maar als je zeer actief bent, en geld verdient met een hobby, ben je ook verplicht om dit op te geven bij de Belastingdienst. Op de Belastingaangifte voor particulieren dien je dit dan op te geven als: “Inkomen uit overige werkzaamheden”.

Als je wel als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst dan brengt dit eigenlijk vooral belastingvoordelen met zich mee als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Ondernemers kunnen een hogere belastingvrije voet krijgen en zakelijke kosten worden goedkoper. En die boekhouding? Met simpele boekhoudprogramma’s is dat tegenwoordig een fluitje van  een cent.

3. Vergunningen & diploma’s

Vroeger moest men een bepaald diploma halen om ondernemer te worden. Dit is nu enkel nog bij bepaalde beroepen het geval. Voor het beginnen van een slagerij zijn natuurlijk vergunningen nodig anders kan iedereen zomaar een koe slachten en zeggen dat hij slager is. Ook voor het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld zijn vergunningen nodig. Maar voor verreweg de meeste producten of diensten is geen diploma of vergunning nodig. Zo mag iedereen gaan ondernemen.

Is er dan helemaal niets nodig om ondernemer te worden?

Jawel. Zeker wel. Het is vooral belangrijk om de psychologische aspecten van het ondernemerschap te kennen. Zo komt er op jou (en je partner) aardig wat af als je ondernemer wordt. Denk aan zaken als: doorzettingsvermogen, keuzes maken, onregelmatig inkomen, kunnen omgaan met tegenslagen, onderhandelen, presenteren, risico’s durven nemen, prioriteiten kunnen stellen, zaken van je af kunnen zetten, omgaan met onregelmatige werktijden, financieel inzicht hebben. Vooral dit soort factoren bepalen de kans op succes van een ondernemer.

Financiële zaken kun je uitbesteden en als je slecht bent in verkopen kun je iemand hiervoor in dienst nemen. Maar om je uurtarief te bepalen of te begrijpen of je korting op een deal moet geven, dat je kunt investeren wel of niet, heb je toch inzicht in deze zaken nodig. Verder horen wij vaak van ondernemers dat bijkomende zaken zo belangrijk zijn. Het gezellige kopje koffie in de ochtendpauze met collega’s bijvoorbeeld kan veel invloed hebben op je werkplezier. Wat als dit er opeens niet meer is omdat er alleen thuis gewerkt wordt? De drive en persoonlijkheid van de ondernemer bepalen dan ook voor zeker 75% het succes van de ondernemer.

Ondernemer worden voor de Belastingdienst

Er zijn twee verschillende soorten belastingen voor kleine ondernemers (met een eenmanszaak als ondernemingsvorm). Een ondernemer kan aangemerkt worden voor de omzetbelasting (BTW-verkeer) en inkomstenbelasting.

Omzetbelasting

De eerste is simpelweg dat er aan klanten btw gerekend moet worden en dat dit periodiek (meestal per kwartaal) op de rekening van de Belastingdienst gestort moet worden. Of dit interessant is valt snel uit te rekenen. Dure auto van de zaak gekocht? Nieuwe computer aangeschaft? Zakelijke kosten gemaakt en nog weinig zakelijke inkomsten? Dan is dit het moment om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst, en rekening te gaan houden met omzetbelasting (btw).

Inkomstenbelasting

Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer aangemerkt te worden zijn hogere vereisten. Dit omdat er meer voordelen bij komen. Zo krijgen ondernemers de eerste jaren een behoorlijke zelfstandigenaftrek. Een gedeelte van het inkomen mag belastingvrij verdiend worden. Dit kan soms oplopen tot tienduizend euro! Hiervoor moeten wel vereisten behaald worden en de belangrijkste is misschien wel dat er minimaal 1225 uur aan de onderneming moet worden besteed in dat kalenderjaar (januari – december).

Als er wordt gestart in september lukt dat dus nooit meer en kan het interessant zijn om pas 1 januari naar de KvK te gaan om in te schrijven. Dan gaat er niet een jaar startersaftrek verloren.

Ondernemer worden - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp