e-Boekhouden.nl vs SnelStart

Veel ondernemers gebruiken online boekhoudprogramma’s om hun administratie bij te houden. Maar welk programma past bij jouw onderneming? Wij vergeleken e-Boekhouden.nl en SnelStart, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Inhoud:

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s. Een online boekhoudprogramma helpt je bij het bijhouden van je boekhouding. Wij vergeleken de software van e-Boekhouden.nl en SnelStart op hoe eenvoudig het is om het programma te leren kennen en op de boekhoud- en facturatie-functies.

Het programma leren kennen

gebruiksgemak boekhoudprogrammaBeide boekhoudprogramma’s helpen nieuwe gebruikers om het programma te leren kennen. Na het aanmaken van een account kun je in zowel e-Boekhouden.nl als SnelStart video’s bekijken met uitleg over het opzetten van je eigen boekhouding.

Als je op dat moment geen video met geluid kunt kijken, heb je bij e-Boekhouden.nl ook de mogelijkheid om de tekstversie ervan te lezen. SnelStart heeft deze mogelijkheid niet.

Beide boekhoudprogramma’s hebben ingezet op gebruiksvriendelijkheid.

Wel stuurt SnelStart je de eerste week na je registratie dagelijks een mail met informatie over het opzetten van een deel van je boekhouding. De ene dag krijg je dus een mail over facturen aanmaken, de volgende dag over bonnen inscannen.

Naar eigen zeggen zorgt dit ervoor dat je binnen 7 werkdagen een geautomatiseerde boekhouding op orde hebt. Wil je in één keer alle stappen doorlopen? Dat kan ook, dan heeft het programma een video met uitleg van 21 minuten, of de mogelijkheid om tekst te lezen over alle losse stappen die erbij horen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Gebruikerservaring e-Boekhouden.nl

Het menu van e-Boekhouden.nl is duidelijk gestructureerd, waardoor je makkelijk alle functies kunt opzoeken. Per menu kun je ook weer een uitlegfilmpje bekijken en als je daar informatie mist, kun je doorklikken naar de kennisbank.

Toch lijkt e-Boekhouden.nl ervanuit te gaan dat je al enige kennis over boekhouden hebt. Wanneer je je eerste factuur of uren invoert, moet je bijvoorbeeld al aangeven op welke tegenrekening het bedrag komt te staan. Het programma doet hier zelf een suggestie voor, maar als je nog nooit gehoord hebt van tegenrekeningen, moet je dus even doorklikken en dit zelf opzoeken in de kennisbank.

Het helpt als je al enige kennis over boekhouden hebt wanneer je e-Boekhouden.nl gaat gebruiken.

Factuur aanmaken in het menu van e-Boekhouden.nl

Dashboard SnelStart intuïtiever

Het menu van SnelStart is, net als e-Boekhouden.nl, duidelijk gestructureerd. Toch voelt het iets intuïtiever aan dan het menu van e-Boekhouden.nl. Het heeft een financieel dashboard, waarin je een overzicht ziet van je bank- en kassaldo, openstaande verkoopfacturen, gemiddelde betalingstermijn, openstaande inkoopfacturen, btw-aangifte, omzet, resultaat en openstaande offertes.

financieel dashboard snelstart

Ook staan er grafieken van de kas en bankstroom, omzet, resultaat, ouderdomsanalyse van je facturen en een top 10 van je klanten. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht over de stand van je boekhouding. Bij e-Boekhouden.nl heb je geen dergelijk overzicht en moet je navigeren naar de bijhorende menu’s om een overzicht per menu te zien.

SnelStart lijkt iets toegankelijker voor een ondernemer die voor het eerst een boekhouding maakt.

Daarnaast lijkt SnelStart voor een ondernemer die voor het eerst een boekhouding aanmaakt toegankelijker, mede door het taalgebruik. Je hoeft niet meteen te weten wat een tegenrekening is, want die term kom je niet tegen bij het aanmaken van facturen of het scannen van bonnen.

zzp'er die aan de boekhouding werkt

Boekhoudfuncties

Zoals eerder gezegd is het in beide boekhoudprogramma’s mogelijk gepersonaliseerde facturen aan te maken en te versturen. Ook het inscannen van bonnen kan bij beide aanbieders.

Bij e-Boekhouden.nl kun je ook je btw-aangifte en ICP-opgave doen. Deze worden vanuit het programma rechtstreeks naar de Belastingdienst verstuurd. In SnelStart zijn deze functies niet toegankelijk in het basispakket. Deze functies horen bij het duurdere pakket inKaart (voor 18 euro per maand).

Urenregistratie

Urenregistratie in e-Boekhouden.nl is vrij simpel. Je geeft eerst een project aan, dat gekoppeld is aan je relatie (de klant). Vergeet niet aan te vinken dat het project facturabel is. Bij activiteit, dus wat je precies doet in die uren, geef je het uurtarief en kilometertarief aan. Ook je btw-tarief geef je daar aan. Als je de activiteit hebt opgeslagen, kun je invoeren hoeveel uren en kilometers je daadwerkelijk hebt gemaakt.

uren factureren e-boekhouden.nl

Deze uren vind je daarna terug in een overzicht onder factureren. Voordat je ze kunt factureren, moet je echter onder configuratie de factuurinstellingen invullen. Daarna vink je ze aan, klik je op factureren en dan wordt er automatisch een factuur gemaakt.

De software van SnelStart biedt geen urenregistratie.

De software van SnelStart biedt geen urenregistratie. Hierdoor lijkt het boekhoudpakket toch minder geschikt voor een zzp’er, waarvoor het bijhouden van gemaakte uren essentieel is. Je kunt wel een koppeling maken met een aanbieder die wel urenregistratie biedt, zoals TimeWriter of TimeChimp. Dit betekent dat je een account bij deze aanbieder moet hebben, waar je de gemaakte uren invoert. Met een API zorg je ervoor dat de gegevens in beide softwaresystemen gesynchroniseerd worden.

aantal declarabele uren uitrekenen

Factureren

Het aanmaken van facturen kan gelukkig wel in beide programma’s. Als je begint met een factuur moet je eerst een relatie toevoegen. Als je in SnelStart een nieuwe klant toevoegt, zoekt de software zelf naar beschikbare gegevens in het KvK-register nadat je een naam hebt ingevoerd.

Als je klant hierin staat, hoef je zelf bijvoorbeeld geen adresgegevens meer in te voeren. Het programma van e-Boekhouden.nl heeft deze functie ook. Toch waren deze gegevens minder volledig dan in SnelStart, toen wij het probeerden.

Tijdens het aanmaken van de relatie kun je erg uitgebreide gegevens invoeren, zoals bijvoorbeeld bankgegevens. Dit is handig wanneer je een SEPA-machtiging van je klant hebt. Zo incasseer je de factuur automatisch. Over facturen maken heeft het programma ook een video met uitgebreide uitleg:

Na het aanmaken van de relatie voer je een prijs per eenheid in. In e-Boekhouden.nl kun je kiezen uit uren, doos, stuk en kilometer. Het is overigens mogelijk om meerdere diensten/producten op één factuur te zetten. In SnelStart staat er standaard ‘Diverse goederen hoog’ en ‘Diverse diensten hoog’, maar je kunt ook zelf een nieuw product of eenheid aanmaken.

factuur maken snelstartJe bepaalt zelf een betalingstermijn voor je factuur. Ook kun je een eigen logo, tekst en bijvoorbeeld betaalinformatie toevoegen aan de factuur in beide programma’s. In SnelStart kun je zelfs de achtergrond van de factuur personaliseren. Dit doe je in het menu ‘Facturen’ door ‘Factuuropmaak’ aan te klikken.

In SnelStart kun je zelfs de achtergrond van de factuur personaliseren.

Wij vonden het wel opvallend dat het niet mogelijk is álle aspecten van de factuur te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het factuurnummer. De eerste factuur die je in e-Boekhouden.nl maakt wordt automatisch F00001 genoemd. Het is voor de ontvanger dan erg duidelijk dat diegene je eerste klant is. De klant kan dan het idee krijgen dat je te weinig ervaring of autoriteit hebt. Bij SnelStart is je eerste factuurnummer automatisch 5001. Hoewel dit iets minder duidelijk is, zullen de meeste klanten ook aannemen dat het hierbij om je eerste factuur gaat.

Betaallink in je factuur

Volgens beide leveranciers is het mogelijk om een iDEAL-betaallink toe te voegen aan je factuur, zodat klanten de facturen makkelijker kunnen betalen. Goed om te weten: dit kan alleen als je een account bij een betaalprovider hebt als Mollie of Adyen, die contracten heeft met betaalmiddelen zoals iDEAL.

Het is alleen mogelijk een betaallink aan je facturen toe te voegen als je een payment service provider hebt.

Om zo’n account te openen heb je een zakelijke bankrekening nodig. Wil je een zakelijke rekening die perfect aansluit bij jouw boekhoudpakket? Zodat je direct iDEAL-betaallinks kunt toevoegen aan je facturen? Kijk dan ook eens naar Moneybird, waar je een betaalrekening en boekhoudpakket in één krijgt.

online een pensioenrekening openen

Verwerken betaalde facturen

Na het versturen van je factuur, wil je natuurlijk de betaling daarvan ook verwerken in je boekhouding. Voor iemand zonder kennis van boekhouding is dit nog vrij ingewikkeld in het programma van e-Boekhouden.nl, merkten we. Dit kan namelijk niet in je overzicht van facturen.

Doorgeven dat een factuur betaald is, is vrij ingewikkeld in e-Boekhouden.nl.

In plaats daarvan moet je in het menu naar Afschrift/bonnetjes onder de kop Invoeren. Bij een nieuwe boeking geef je dan aan bij soort boeking: Factuurbetaling ontvangen. Bij ‘Open Post’ staat een vergrootglas, als je daarop klikt kun je de juiste openstaande factuur selecteren.

Betaling factuur doorgeven e-Boekhouden.nl

Zonder kennis van boekhouding verwacht je waarschijnlijk dat je in je overzicht van facturen al kunt aangeven dat ze betaald zijn. Dat dachten wij namelijk ook. In e-Boekhouden.nl staan onderaan dat menu meerdere opties, maar geen optie om de betaling van een factuur door te geven. In SnelStart is dit wel zo, waardoor deze software nogmaals intuïtiever aanvoelt.

Vergelijking apps van de programma’s

Beide aanbieders hebben een eigen app waardoor de boekhoudsoftware ook op je mobiel toegankelijk is. Die apps nemen we natuurlijk mee in onze vergelijking.

De interface in de app van e-Boekhouden.nl werkt erg prettig.

De interface in de app van e-Boekhouden.nl werkt prettiger dan die op de website. In het dashboard krijg je een grafiek te zien van je inkomsten en uitgaven. Ook zie je daar meteen hoeveel geld je nog moet ontvangen en/of betalen. Toch zijn er ook wat haken en ogen aan deze app.

Mobiele versie facturen aanmaken e-Boekhouden.nl
App van e-Boekhouden.nl

Het aanmaken van een nieuwe factuur en urenregistratie is eenvoudig te doen in de app. Als je wil aangeven dat een factuur betaald is, moet je ook in de app even zoeken. Je moet dan op de ‘… Meer’ knop klikken, dan klikken op mutaties, daarna op ‘+’ klikken. Daarna kun je ‘factuurbetaling ontvangen’ aangeven. Dit is dus best omslachtig.

Het omzetten van gewerkte uren naar een nieuwe factuur lukt ons in de app ook niet. Dit kan alleen op de website, lijkt het. Hierdoor lijkt het erop dat de app vooral bedoeld is om de stand van zaken van je boekhouding snel op te zoeken.

factuur in app SnelStart
Factuur in de app van SnelStart.

De app van SnelStart werkt ongeveer hetzelfde als de website. De interface is in ieder geval precies hetzelfde, wat intuïtief werkt. Wanneer je in de app je eerste factuur maakt, krijg je de optie om zelf een factuurnummer in te voeren! Dit was op de website niet zo. Hiermee is het voor je eerste klant minder duidelijk dat het de eerste factuur is die je stuurt. Let op, dit veld krijg je alleen te zien bij de eerste factuur. Daarna telt de software automatisch verder en is dit niet meer aan te passen.

toevoegen bon app SnelStart

Verder heb je in de app heb je toegang tot alle functies die je ook op de website krijgt. Een betaling van een factuur doorgeven is erg simpel. Ook het toevoegen van een bon is eenvoudig. Met de camera van je mobiel maak je een foto van de bon, waarna de gegevens automatisch uitgelezen worden. Zelfs met een erg verkreukelde bon.

Kosten

Beide boekhoudprogramma’s kun je gratis uitproberen. Bij e-Boekhouden.nl duurt dit 14 dagen, SnelStart is 30 dagen gratis. Hierna wordt het niet automatisch omgezet in een betaald account, maar moet je aangeven dat je het wil blijven gebruiken. Voor ondernemingen die nog geen 15 maanden zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is e-Boekhouden.nl geheel gratis.Kosten e-Boekhouden.nl

Is je onderneming ouder dan 15 maanden? Dan heeft e-Boekhouden.nl een pakket voor 9,95 euro per maand. Hiermee mag je tot 240 boekingen per boekjaar verwerken. Wil je onbeperkt boekingen plaatsen? Dan kost het pakket je 14,50 euro per maand.

Kosten SnelStart
Kosten van boekhoudpakketten SnelStart.

SnelStart heeft 4 verschillende pakketten. Het basispakket, genaamd inKaart, kost 18 euro per maand. Naar eigen zeggen helpt dit je om makkelijk je online boekhouding te doen. Het uitgebreidere pakket inBalans kost 33 euro per maand, waarbij je uitgebreide rapportages ontvangt en prijsafspraken per klant of product kunt maken. Hierbij heb je naast je boekhoudpakket ook een debiteurenbeheer. En bij het nog duurdere pakket inZicht, dat 45 euro per maand kost, krijg je ook orderbeheer.

Eindconclusie van de redactie

Zowel e-Boekhouden.nl en SnelStart zijn fijne boekhoudprogramma’s om mee te werken. Het menu van SnelStart werkt iets intuïtiever dan dat van e-Boekhouden.nl en het biedt meer aanpasmogelijkheden. Over het algemeen geven we SnelStart een 7,5. Daarmee is het een pakket dat we regelmatig aanraden.

In deze test scoort e-Boekhouden.nl hoger dan SnelStart. Het heeft meer opties en is goedkoper.

Toch scoort e-Boekhouden.nl hoger. SnelStart mist enkele belangrijke functies, zoals urenregistratie. Voor een zzp’er vinden wij dit een onmisbaar onderdeel van de boekhouding. In e-Boekhouden zit dit standaard in de software. Bij een duurder pakket kun je via SnelStart wel koppelen met urenregistratie-oplossingen.

Qua kosten is e-Boekhouden.nl de betere optie. Voor een startende ondernemer is de software dan geheel gratis is. Hierdoor krijgt e-Boekhouden.nl van ons een 8. Het basispakket van e-Boekhouden.nl lijkt meer functies aan te bieden dan dat van SnelStart en is ook nog eens goedkoper.