Ondernemen & Internet

Rompslomp review

7

(onze review)

In onze laatste review scoort Rompslomp een 7. Het is een simpel boekhoudprogramma gericht op zzp’ers die uren rekenen. Je regelt er eenvoudig je facturen, bonnetjes en btw-aangifte mee. In deze review lees je waarom wij andere programma’s vaak een betere score geven.

Inhoud:

Wat typeert Rompslomp?

Rompslomp reviewRompslomp, onderdeel van de Visma Group, biedt een boekhoudpakket voor zzp’ers. Na de registratie, die bestaat uit één invulscherm, kun je direct beginnen met je boekhouding.

Binnen een paar minuten waren wij al aan de slag met facturen, of het dashboard. Daarin draait alles om eenvoud: je ziet direct waar je facturen maakt, je boekingen bijhoudt en hoe je btw-aangifte werkt.

Ondernemers vergelijken Rompslomp het meest met e-Boekhouden.nl, MoneyMonk en DigiBoox.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Starten met Rompslomp

Gebruiksvriendelijkheid

Bij de registratie moesten we kiezen voor een wachtwoord van 15 tekens. Vooral mobiel vonden we dat een nadeel. Los daarvan zit het met het gebruikersgemak best goed! Alles is helder opgebouwd zonder ingewikkelde menu’s of taal. Ideaal als je nog niet eerder met een online boekhoudprogramma hebt gewerkt.

We hebben ook ervaring met andere programma’s van Visma maar vinden het gebruiksgemak van Rompslomp best prima. Facturen maken, bonnetjes uploaden of je btw-aangifte doen gaat snel en logisch.

Ook urenregistratie en ritten bijhouden zitten erin, al kan het gebruikersgemak daar nog beter. Zo moet je bij de rittenregistratie verplicht een adres invoeren, terwijl wij liever een concept opslaan om later op een desktop aan te vullen. Het invullen van twee adressen is op locatie, met de zon op je telefoon, soms best een klus.

Los van deze kleine details werkt het simpel. Wij hebben ook ervaring met andere programma’s en merken bij Rompslomp wel dat doordat alles gericht is op het snel kunnen starten. Voor een basisadministratie, met een beperkt aantal klanten, inkomende facturen en één btw-tarief, werkt het prima.

Je hoeft niets op te zoeken, alles wijst zichzelf.

Facturen maken met het programma

Functionaliteit

Rompslomp biedt precies wat je als zzp’er nodig hebt: facturen maken, bonnetjes uploaden, btw-aangifte doen en je winst bijhouden. Ook urenregistratie en ritten bijhouden zitten erin en na de overname door Visma is er ook een bankkoppeling en scan-en-herken-functie toegevoegd.

Het herkennen van zelfgemaakte facturen viel ons alles mee. Andere boekhoudprogramma’s hadden hier vaak meer moeite mee. Zo werden bedragen en het factuurnummer direct herkend en adresgegevens meteen overgenomen. Je voegt zo ook direct een relatie toe, wat erg fijn werkt.

Rompslomp heeft een fijne scan-en-herken-functie.

Bankkoppeling via Visma

Rompslomp biedt een mogelijkheid om te koppelen met je bank, al is dit nog best veel gedoe. Je koppelt hier twee softwarepakketten aan elkaar. Daarvoor heb je dus ook een los Visma-account nodig (je kunt niet inloggen met je Rompslomp-gegevens, maar moet een nieuw account aanmaken) en je moet je daarbij weer opnieuw legitimeren (kan snel, via je bankapp).

Als de bankkoppeling eenmaal werkt moet je de betalingen alsnog koppelen aan facturen. Andere programma’s automatiseren dit soms beter, maar bij Rompslomp vinden we het juist de handmatige opties best prettig werken. Heb je een betaling maar er nog geen factuur voor gemaakt? Geen probleem! Het systeem laat je zelf kiezen of het aan een bestaande factuur moet worden gekoppeld, of je er nieuwe voor wilt maken of dat je het ziet als een privéstorting.

Mobiele uren- en rittenregistratie

Ondanks dat Rompslomp functies voor producten biedt, is het duidelijk gericht op zzp’ers die uren declareren. Je kunt ze bijhouden via een timer, of zelf invoeren. Ook kun je via de app ritten registreren. Hierbij hebben wij vooral de app getest. Het werkt, maar sommige icoontjes zijn vrij klein wat het aanklikken soms  lastig maakt.

Appstore met aanbiedingen

Rompslomp heeft een eigen appstore voor externe koppelingen, maar echt meerwaarde zien wij hiervan nog niet. Het lijken vooral aanbiedingen van andere bedrijven die graag diensten leveren aan zzp’ers. Zo zien we er een aanbieder van een pensioenrekening, verzekeringen voor zzp’ers, en aanbieders die je facturen willen voorschieten.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

uren of ritten invoeren in de app

Tarieven en pakketten

Rompslomp biedt vier pakketten, afgestemd op de boekhouding van zzp’ers:

  • Starter (gratis): tot 5 facturen en 5 uitgaven per maand. Inclusief winst- en verliesrekening en btw-overzicht.
  • Puur Factuur (7,50 euro per maand): onbeperkt factureren en offertes, 5 uitgaven per maand, uren- en rittenregistratie, btw-aangifte. Geen bankkoppeling of scan-en-herken-functie.
  • Basic (12,50 euro per maand): 10 facturen en/of uitgaven, btw-aangifte, uren- en rittenregistratie, 10 scan-en-herken-credits, bankkoppeling voor één rekening.
  • Professional (25 euro per maand): alles onbeperkt, SEPA-incasso, periodieke facturen, abonnementen, voorraadbeheer en 30 scan-en-herken-credits.

Conclusie

In onze review geven wij Rompslomp een 7. Voor het opzetten van de boekhouding krijgt het een hoge score. Je kunt er snel mee beginnen en factureren of het doen van de btw-aangifte is eenvoudig. Het is laagdrempelig, betaalbaar en doet wat je nodig hebt. Verder viel de scan-en-herken-functie ons alles mee.

Maar als je onderneming groeit, of als je vaker met de app of software werkt, zijn er punten die beter kunnen. Om te beginnen bij het koppelen van een bankrekening. Dat verloopt opeens via een extra Visma-account, en betalingen werden niet altijd herkend. Verder werkt de app soms wat omslachtig. Veel kleine icoontjes en verplichte velden.

Ook de rapportages vallen wat tegen. Het dashboard van Rompslomp toont je omzet, winst- en verlies en je balans, maar je kunt hier niet echt op inzoomen. Om die reden staat het boekhoudprogramma van Rompslomp in onze overzichten meestal lager dan pakketten die iets breder zijn opgezet, zoals e-Boekhouden.nl, SnelStart of Moneybird.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als ondernemeneninternet.nl, investeerders.nl en ecommercenews.nl. Voor deze site schrijft hij regelmatig over ondernemerschap, financiële onderwerpen en vergelijkingen van online software.

Alle artikelen van Dirkjan