menu

Online verkoop

Online verkoop
Met het Internet zijn er veel online winkels gekomen en is online verkoop een bedrijfstak op zich. Webwinkels als Amazon.com en Bol.com maken grote winsten en ook veel particulieren hebben hun roeping op het Internet gevonden. Zo zijn er studenten die na een avond uit erachter kwamen dat het kopen van condooms bij bijvoorbeeld een drogist voor veel mensen toch wel een drempel heeft, en met een simpele website hebben ze nu een grote condoomwinkel op het Internet gestart. Het blijkt achteraf een enorm succes!

Het verkopen van spullen online heeft natuurlijk ook een ontzettend lage drempel; u hoeft geen bedrijfspand te kopen of een grote inventaris aan te kopen. Een simpele winkel online is vaak al genoeg. Condooms is misschien in eerste instantie een beetje een raar voorbeeld voor veel ondernemers, maar als je wat verder denkt, is het eigenlijk met veel dingen gewoon een schot in de roos. Online verkoop is voor veel producten nu al een vanzelfsprekend iets.

Eigenlijk is een eigen webwinkel om je spullen online te verkopen voor veel producten ook al niet meer nodig. Als je geen strak minimumbedrag voor je product hebt, zoals tweedehands spullen, kun je deze ook tegen opbod laten verkopen bij veel online veilingen.

Online veilen populair
Als je wilt gaan ondernemen met de verkoop van producten, kun je voor je hier enorme investeringen in doet eerst een goede start maken door eerst als particulier of bedrijf te verkopen op veilingen. Voor tweedehands auto’s bijvoorbeeld zijn meerdere websites beschikbaar en een groot aantal van de tweedehands auto bedrijven verkoopt meer auto’s via veilingen op het Internet dan via het eigen bedrijf. Veilingen als Marktplaats.nl, Ebay.nl en Speurders.nl hebben zo enorm veel bezoekers dat dit ook niet zo gek is. Marktplaats behaalt per maand zo’n 6 miljoen unieke bezoeken! (bron: Marktplaats).

Marketing en reclame
Op het Internet wordt de advertentie voor een auto soms wel duizenden keren werkelijk gezien en wordt er honderden keren gereageerd. Bij het bedrijf van de betreffende verkoper komen op zijn hoogst een tiental mensen kijken. Bij de eigen webwinkel zal dat ook niet direct in de honderden bezoekers per dag lopen. Als u uw product verkoopt op een online veiling betaalt u vaak een klein bedrag bij een succesvolle transactie, maar als je even nadenkt is dit een ontzettend laag bedrag voor de enorme marketing die u ervoor terug krijgt. Als u met uw eigen webwinkel ook wilt dat uw tweedehands auto tweeduizend keer wordt gezien in een maand, bent u vaak een bedrag kwijt dat vele malen groter is. De kans is daarom groot dat als u minder dan een tiental producten per dag verkoopt het verkopen via een marktplaats voor u veel voordeliger en succesvoller is. Bij bijvoorbeeld tweedehands auto’s is dit vaak het geval, maar ook voor andere producten of winkels is deze kans groot.

Marktplaatsen waar u kunt verkopen:

1. Marktplaats.nl
De grootste marktplaats in Nederland, en tevens een van de goedkoopste. Eind 2004 overgenomen door de grootste Amerikaanse veiling Ebay.com die ook in Nederland actief is met Ebay.nl.

2. Ebay.nl
In Nederland kleiner dan Marktplaats.nl, maar voor bedrijven vaak veel interessanter omdat verkopers en kopers feedback achter kunnen laten na elke transactie. Bij Ebay kunt u een referentielijst opbouwen en komt u na verloop van tijd professioneler en betrouwbaarder over dan bij Marktplaats.nl. Ook heeft Ebay door de ervaringen in Amerika meer aan ondernemers gedacht, en is het zelfs mogelijk een heuse Ebay Winkel te starten.

3. Speurders.nl
Een website die is gestart door onder andere de Telegraaf.nl. Met grote marketingbudgetten is deze marktplaats in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest bezochte websites in Nederland.