Online verkopen

Zelf online spullen verkopen. Een eigen webwinkel is niet nodig want online zijn allerlei platforms ontstaan. Of je nu producten verkoopt via Instagram, Bol, of Vinted. Online verkopen is een bedrijfstak op zich en jij kunt er vandaag nog mee starten.

Inhoud:

Spullen verkopen via internet

Producten zelf online verkopen.Online verkopen is eenvoudig. Je kunt je spullen vanuit huis verkopen en via een online platform bereik je voldoende kopers. Zonder minimumbedrag verkoop je artikelen eenvoudig tegen opbod op een online marktplaats of veiling als Marktplaats.nl.

Als je tweedehands spullen wilt verkopen aan consumenten, bijvoorbeeld omdat de kinderen hun speelgoed zijn ontgroeid of gebruikte producten van je zolder hebt opgeruimd, kun je zo snel wat extra geld verdienen.

Online verkopen via een webwinkel

Als je eenmalig een tweedehands artikel verkoopt zijn online marktplaatsen of platforms het makkelijkste. Daarnaast kun je als verkoper ook een eigen onderneming beginnen. Met online platformen kun je snel kopers vinden, maar daarnaast kun je ook een webshop beginnen, en hier terugkerende klanten of naamsbekendheid opbouwen. Een simpele internetwinkel is vaak al genoeg.

Je kunt een internetbureau je website laten maken maar als je een beetje handig bent kun je ook zelf een webshop maken via de volgende aanbieders:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Wat kun je online allemaal verkopen?

Wat voor diensten of producten je wilt verkopen is helemaal aan jou. Alles wat je nu in de garage, op zolder, of ergens anders hebt staan en niet meer gebruikt, is mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Je kunt vrijwel alles online verkopen.

Zelfs voor een gebruikt matras of oude wc-pot is online een koper voor te vinden, al verdien je sneller geld met een tweedehands auto of andere waardevollere spullen. Gaat het je niet om het opruimen van oude spullen maar wil je jouw inkomen verdienen online? Dan kan je het ook groter aanpakken.

Producten inkopen bij een groothandel

producten inkopen bij een leverancier Je kunt een volledig inkomen halen uit de online verkoop van producten maar dan moet je wel op zoek naar een groothandel of leverancier.

Sommige leveranciers bieden ook dropshipping. Daarbij hoef je zelf geen eigen voorraad op te slaan maar stuurt de leverancier bestellingen direct door naar jouw klant. Vaak is er bij dropship-artikelen wel meer concurrentie. Ook heb je bij online verkoop te maken met de wettelijke bedenktijd. Kijk goed hoe jouw leverancier omgaat met eventuele retouren.

Nieuwe producten inkopen? Zie onze uitleg over groothandels en leveranciers. Overweeg je ook dropshipping-leveranciers? Lees dan verder over dropshipping.

Online verkoopplatform naast je eigen webwinkel

Als elke dag tientallen consumenten jouw producten zien, is dat geen garantie dat ze ook iets bestellen. Dit geldt ook voor sites als Bol of Amazon, maar daar komt men wel sneller met een koopintentie. Online een product verkopen via een marktplaats of ander verkoopplatform is vaak makkelijker dan via een webwinkel.

Verkoopplatforms rekenen wel een stevige commissie, maar dan weet je tenminste zeker dat je omzet maakt. Om hetzelfde aantal kopers te bereiken met je eigen webshop ben je meestal ook veel geld aan marketingkosten kwijt. Veel verkopers combineren beide oplossingen.

Als elke dag tientallen consumenten jouw producten zien, is dat geen garantie dat ze ook iets bestellen.

Je webshop is ideaal voor vaste en terugkerende klanten en nieuwe klanten bereik je weer makkelijker via online verkoopplatforms. Als je die kunt attenderen dat je ook een eigen website hebt, bijvoorbeeld via een folder in de verzendverpakking, bestellen ze de volgende keer misschien wel direct bij jouw webshop.

Enkele bekende verkoopplatforms zijn:

Marktplaats en Vinted

kleding verkopenVoor particuliere verkopers of tweedehands artikelen is Marktplaats dé manier om iets online te verkopen. Voor kleding is Vinted.com een goede optie.

Zelfgemaakte artikelen kun je (internationaal) goed verkopen via Etsy. Deze sites zijn laagdrempelig en ook geschikt als je er net mee start en nog geen grote volumes kunt aanbieden.

Instagram en Facebook

Je kunt je webshop koppelen met Facebook en InstagramOm veel consumenten te bereiken kiezen steeds meer verkopers ervoor om te verkopen via Instagram of Facebook. Technisch is dit makkelijker dan een webshop.

Dagelijks bezoeken miljoenen mensen Instagram en Facebook, maar dat is geen garantie dat je er iets verkoopt. Online oriënteert men zich makkelijk, maar iets verkopen is er lastiger. Op sites als Instagram of Facebook klikken mensen foto’s ook vaak gewoon uit verveling aan.

Vraag direct tarieven op voor SEO of SEA op bij marketingbureaus. Wil je zelf je online marketing regelen? Het boek Online Marketing Tornado van IMU+ biedt hiervoor een handig stappenplan!

Bol.com en Amazon.nl

Webwinkel beginnenBol en Amazon verkopen artikelen van zichzelf maar je kunt je hier ook als verkooppartner aansluiten. Al is het aanbod op deze online platforms zo ontzettend groot dat het toch best lastig is om hierop wat te verkopen. Ook zijn de voorwaarden vrij streng en commissies relatief hoog.

Verkopen op Bol of Amazon is daarom vaak pas interessant als je echt een onderscheidend product hebt, zoals een eigen merk of exclusieve deal met een importeur, of als je al goede verkoopresultaten hebt van bepaalde producten via een eigen webshop of ander platform.

Online spullen verkopen is lastig. Veel bezoekers zijn nog  geen garantie dat je iets verkoopt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over online verkopen zijn:

Mag je op internet alles zomaar verkopen?

Je kunt vrijwel alles online verkopen wat je ook op straat mag verkopen. Wapens of beschermde diersoorten moet je dus geen handeltje in beginnen. En als je klant jou als bedrijf kan ervaren dan moet je je wel eerst inschrijven bij de KvK. Als je een eigen webwinkel gaat beginnen gelden er nog wel meer regels.

Kan ik ook tweedehands spullen verkopen?

Natuurlijk, heel veel mensen verkopen tweedehands spullen! Kleding is populair, maar ook meubels of andere producten kun je prima een tweede leven schenken. Zolang de koper maar weet dat het tweedehands is, en je eerlijk en duidelijk bent over de staat of het verleden van het product.

Kan ik hiermee veel geld verdienen?

Het kan zeker maar een webwinkel beginnen blijkt in de praktijk niet de makkelijkste manier. Ook verkopen via online verkoopplatforms is nog niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende manieren waarmee je online geld kunt verdienen dus misschien is een andere manier voor jou sneller te realiseren.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten