Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Belastbaar inkomen

Om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting je als ondernemer moet betalen, moet je eerst je belastbaar inkomen berekenen. Maar wat is dit precies? En hoe verwerk je de belastingvoordelen en de eventuele toeslagen in deze berekening?

Inhoud:

Wat is een belastbaar inkomen?

Een belastbaar inkomen is het inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt. Bij zzp’ers met een eenmanszaak of ondernemers met een vof is die soms fors lager dan het werkelijke inkomen. Want voordat je belasting betaalt zijn er vaak eerst nog wat aftrekposten en belastingvoordelen. Als je deze verrekend weet je jouw belastbaar jaarinkomen.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Aftrekposten en belastingvoordelen verrekenen

belastbaar inkomen berekenenSinds 2001 kennen we in Nederland heffingskortingen die iedereen, ongeacht of je een dienstverband hebt of als zelfstandige werkt, in mindering mag brengen op de te betalen belasting. Zo heeft elke werkende Nederlander recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Als zelfstandige met een eenmanszaak of vof heb je, indien je door de belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, vaak recht op nog veel meer fiscale voordelen. Denk aan de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de startersaftrek, de oudedagsreserve, (willekeurige) afschrijvingen en andere zakelijke kosten.

Je belastbaar inkomen is het inkomen na aftrekposten waarover je belasting betaalt.

Hierdoor daalt het inkomen nog verder waarover je belasting moet betalen. Je betaalt gewoon inkomstenbelasting met dezelfde belastingschijven alleen is het berekende inkomen door belastingvoordelen dus lager dan de winst van je onderneming. In plaats van het verdiende inkomen betaal je alleen belasting over het belastbare deel.

Voorwaarden voor aftrekposten

Fiscaal voordeelEen belangrijke voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek voor de eerste drie jaar van je ondernemerschap is dat je voldoet aan het urencriterium. Concreet betekent dit dat je minimaal 1225 uur aan je bedrijf moet besteden. Voldoe je aan dit criterium, dan mag je jaarlijks een deel van de winst in mindering brengen dankzij de zelfstandigenaftrek. Starters mogen dankzij de startersaftrek een extra bedrag van de winst aftrekken.

Ondernemers kunnen hun belastbare inkomen verlagen maar daarvoor gelden  voorwaarden.

Van het inkomen dat overblijft, mag je nog eens veertien procent aftrekken vanwege de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekpost geldt voor iedere ondernemer, ongeacht het aantal uren dat je werkt. Maar let op: maak je verlies in plaats van winst, dan moet ook het verlies worden verminderd met veertien procent. De MKB-winstvrijstelling zorgt er dan voor dat je minder verlies kunt verrekenen met je inkomsten.

Als ondernemer mag je bepaalde producten afschrijven die je nodig hebt voor het uitoefenen van je werk, zoals een laptop of auto. De voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel minimaal 450 euro kost en je deze langer dan een jaar voor de zaak gebruikt. Ben je starter, dan heb je de luxe dat je willekeurig mag afschrijven. Dit is vooral handig wanneer je meteen lekker van start bent gegaan en direct inkomen hebt. Wie voldoet aan de regels van de belastingdienst, mag dus al snel duizenden euro’s van het belastbare inkomen aftrekken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ook privésituatie van invloed op belastbaar inkomen

Bij het berekenen van het belastbaar inkomen telt ook je privésituatie mee voor de inkomstenbelasting. Heb je een fiscaal partner? Dan kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek en het vermogen waarover je geen belasting betaalt.

Ook zaken als een leaseauto kunnen van invloed zijn. Heb je een auto van de zaak en rijd je hiermee meer dan vijfhonderd privékilometers, dan moet je de bijtelling bij je belastbaar inkomen optellen. Stel dat de auto een cataloguswaarde heeft van 40.000 euro en je hebt 25 procent bijtelling, dan betekent dit dat je belastbare inkomen wordt verhoogd met 10.000 euro. In ruil voor het gebruikmaken van de auto voor privédoeleinden betaal je dus meer belasting.

Vergeet bij het belastbare inkomen berekenen de bijtelling niet van de auto van de zaak!

Naar welke soorten inkomsten wordt gekeken?

Om de hoogte van de inkomstenbelasting te bepalen, wordt gekeken naar verschillende soorten belastbare inkomens. In het Nederlandse belastingstelsel worden drie varianten onderscheiden, die niet onderling te verrekenen zijn.

In box één wordt er gekeken naar de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning en de ondernemersaftrek. Box twee gaat over belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in een coöperatie of een vennootschap. Volgens de wet bezit je aanmerkelijk belang wanneer je minimaal vijf procent van de aandelen in handen hebt. Dit principe is vooral van toepassing bij besloten vennootschappen. Heb je een eenmanszaak of vof, dan is de kans groot dat je niet met box twee te maken hebt. Bij box drie wordt gekeken naar de inkomsten uit sparen en beleggen. Alleen wanneer het vermogen hoger is dan de belastingvrije voet moet je betalen.

Belastbaar inkomen berekenen is niet eenvoudig

het belastbare inkomen berekenenAl met al is je belastbare inkomen berekenen niet eenvoudig. Zeker niet omdat de hoogte van de vrijstellingen per belastingjaar kunnen verschillen. Ook de heffingskortingen zijn niet elk jaar even hoog. De meeste ondernemers kiezen er daarom voor om de hoogte van de inkomstenbelasting te laten berekenen door een boekhouder of een boekhoudprogramma.

Met het betalen van de inkomstenbelasting ben je er nog niet. Als ondernemer moet je ook een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen, waarvan de hoogte wederom afhankelijk is van je inkomen. In principe bereken je de inkomstenbelasting en de wettelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet na afloop van een boekjaar.

Wil je voorkomen dat je in één keer een groot bedrag moet betalen, dan kun je een vooruitbetaling doen met behulp van voorlopige aanslagen. Je mag zelf kiezen of je, op basis van de inschatting, periodiek een bedrag overmaakt of in één keer een vooruitbetaling doet. Je kunt op elk moment van het jaar een verzoek indienen om de inkomstenbelasting in termijnen te betalen. Ook kun je het geschatte inkomen zo vaak bijstellen als je wilt, zodat je aan het einde van het jaar niet voor al te grote verrassingen komt te staan.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het berekenen van het belastbaar inkomen zijn:

wat is een belastbaar inkomen?

Een belastbaar inkomen is hetgeen waarover je inkomstenbelasting betaalt. Ben je zzp’er met een eenmanszaak of werk je in een vof? Dan kun je soms je enkele aftrekposten en fiscale voordelen behalen waardoor je niet over je totale winst belasting hoeft te betalen.

Waarom hebben zzp'ers een lager belastbaar inkomen?

Je hebt een lager belastbaar inkomen als je minder verdient maar daarnaast zijn er voor ondernemers ook extra fiscale voordelen. Er zijn wel voorwaarden, zoals het urencriterium,  maar als je aan deze voorwaarden voldoet kun je soms je het inkomen waarover je belasting moet betalen flink verlagen.

Hoe kun je het belastbaar inkomen verlagen?

Belasting betalen is niet erg, maar als het ietsje minder kan is dat natuurlijk prettig. Voor veel ondernemers is dat mogelijk. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

De bekendste fiscale voordelen voor zzp’ers en ondernemers met een vof zijn de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of mkb-vrijstelling. Daarnaast kun je soms nog zaken afschrijven of kiezen voor de oudedagsreserve. Heb je afgelopen jaren minder verdiend? Dan kun je soms kiezen voor middeling.