Belastbaar inkomen berekenen

Om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting je als ondernemer moet betalen, moet je eerst je belastbaar inkomen berekenen. Maar wat is dit precies? En hoe verwerk je de belastingvoordelen en de eventuele toeslagen in de berekening?

Inhoud:

Wat is een belastbaar inkomen?

belastbaar inkomen eenmanszaak berekenenEen belastbaar inkomen is het bruto inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt. Bij zzp’ers met een eenmanszaak of ondernemers met een vof is dit soms fors lager dan het werkelijke jaarinkomen.

Voordat je belasting betaalt zijn er vaak meerdere aftrekposten en belastingvoordelen. Als je deze verrekent weet je jouw belastbaar jaarinkomen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Aftrekposten en belastingvoordelen verrekenen

Sinds 2001 kennen we in Nederland heffingskortingen die iedereen, of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, in mindering mag brengen op de inkomstenbelasting. Elke werkende Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, waardoor het belastbaar inkomen uit werk lager uitvalt.

Als zelfstandige met een eenmanszaak of vof heb je, indien je door de belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, vaak recht op nog veel meer belastingvoordelen die je inkomen verlagen. Denk aan de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de startersaftrek, (willekeurige) afschrijvingen en overige persoonsgebonden aftrek.

Je belastbaar inkomen is het inkomen na aftrekposten waarover je belasting betaalt.

Hierdoor daalt het inkomen waarover je belasting moet betalen. Je betaalt gewoon inkomstenbelasting met dezelfde belastingschijven alleen is het berekende inkomen door belastingvoordelen dus lager dan de winst van je onderneming. In plaats van het verdiende inkomen betaal je alleen belasting over het belastbare deel.

Voorwaarden voor aftrekposten

Fiscaal voordeelEen belangrijke voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek voor de eerste drie jaar van je ondernemerschap is dat je voldoet aan het urencriterium. Concreet betekent dit dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. Voldoe je aan dit criterium, dan mag je jaarlijks een deel van de winst in mindering brengen dankzij de zelfstandigenaftrek. Starters mogen dankzij de startersaftrek een extra bedrag van de winst aftrekken.

Ondernemers kunnen hun belastbaar inkomen verlagen maar daarvoor gelden  voorwaarden.

MKB-winstvrijstelling en afschrijven

Van het inkomen dat overblijft, mag je nog eens veertien procent aftrekken vanwege de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekpost geldt voor iedere ondernemer, ongeacht het aantal uren dat je werkt. Maar let op: maak je verlies in plaats van winst, dan moet ook het verlies worden verminderd met veertien procent. De MKB-winstvrijstelling zorgt er dan voor dat je minder verlies kunt verrekenen met je inkomsten.

Als ondernemer mag je bepaalde producten afschrijven die je nodig hebt voor het uitoefenen van je werk, zoals een laptop of auto. De voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel minimaal 450 euro kost en je deze langer dan een jaar voor de zaak gebruikt. Ben je starter, dan heb je de luxe dat je willekeurig mag afschrijven. Dit is vooral handig wanneer je meteen lekker van start bent gegaan en direct inkomen hebt. Wie voldoet aan de regels van de belastingdienst, mag dus al snel duizenden euro’s van het belastbaar inkomen aftrekken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Invloed privésituatie op belastbaar inkomen

privésituatie en je bruto inkomenBij het berekenen van het belastbaar inkomen telt ook je privésituatie mee voor de inkomstenbelasting. Heb je een fiscaal partner? Dan kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek en het vermogen waarover je geen belasting betaalt.

Ook zaken als een leaseauto kunnen van invloed zijn op je inkomen. Heb je een auto van de zaak en rijd je hiermee meer dan vijfhonderd privékilometers, dan moet je de bijtelling bij je belastbaar inkomen optellen. Stel dat de auto een cataloguswaarde heeft van 40.000 euro en je hebt 25 procent bijtelling, dan betekent dit dat je belastbare inkomen wordt verhoogd met 10.000 euro. In ruil voor het gebruikmaken van de auto voor privédoeleinden betaal je dus meer belasting.

De bijtelling van de auto van de zaak kan de berekening van het belastbaar inkomen sterk beïnvloeden.

Naar welke inkomsten kijkt de belastingdienst?

bereken zelf aftrekposten op je inkomstenOm de hoogte van de inkomstenbelasting te bepalen, wordt gekeken naar verschillende soorten belastbare inkomens.

In het Nederlandse belastingstelsel worden drie varianten onderscheiden, die niet onderling te verrekenen zijn. In box 1 valt het inkomen uit een eenmanszaak. Daarnaast verreken je hier de aftrek voor betaalde hypotheekrente en de ondernemersaftrek.

Hoeveel belasting je betaalt over inkomsten is afhankelijk van in welke box deze vallen.

Box 2 gaat over belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in een coöperatie of een vennootschap. Volgens de wet bezit je aanmerkelijk belang wanneer je minimaal vijf procent van de aandelen in handen hebt. Dit principe is vooral van toepassing bij besloten vennootschappen. Heb je een eenmanszaak of vof, dan is de kans groot dat je niet met box 2 te maken hebt.

Bij box 3 wordt gekeken naar de inkomsten uit sparen en beleggen. Alleen wanneer het vermogen hoger is dan de belastingvrije voet moet je betalen. Als je veel vermogen hebt dan kan het belastbaar inkomen sterk stijgen, maar de belastingdruk is in box 3 wel beter te overzien.

Netto inkomen berekenen is niet eenvoudig

berekenen hoeveel belasting je moet betalenAl met al is het berekenen van je belastbaar inkomen niet eenvoudig. Zeker niet omdat de hoogte van de vrijstellingen per belastingjaar kunnen verschillen. Ook de heffingskortingen zijn niet elk jaar even hoog. De meeste ondernemers kiezen er daarom voor om een boekhouder of een boekhoudprogramma de berekening te laten maken.

Met het betalen van de inkomstenbelasting ben je er nog niet. Als ondernemer moet je ook een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen, waarvan de hoogte wederom afhankelijk is van je belastbare inkomen. In principe bereken je de inkomstenbelasting en de wettelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet na afloop van een boekjaar.

Maandelijks belasting betalen over een inschatting

Wil je voorkomen dat je in één keer een groot bedrag aan belasting moet betalen, dan kun je een vooruitbetaling doen met behulp van voorlopige aanslagen. Je mag zelf kiezen of je, op basis van de inschatting van je inkomen, periodiek een bedrag overmaakt of in één keer een vooruitbetaling doet.

Je kunt op elk moment van het jaar een verzoek indienen om de inkomstenbelasting in termijnen te betalen. Ook kun je het geschatte inkomen zo vaak bijstellen als je wilt, zodat je aan het einde van het jaar niet voor al te grote verrassingen komt te staan.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het berekenen van het belastbaar inkomen zijn:

wat is een belastbaar inkomen?

Wil je voor jouw eenmanszaak of vof de belasting berekenen? Dan heb je jouw belastbaar inkomen nodig. Dit is het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt. Vaak is dit lager dan je werkelijke winst omdat je als ondernemer soms extra aftrekposten en fiscale voordelen hebt.

Waarom hebben zzp'ers een lager belastbaar inkomen?

Je hebt een lager belastbaar inkomen als je minder verdient maar daarnaast zijn er voor ondernemers ook extra fiscale voordelen. Er zijn wel voorwaarden, zoals het urencriterium, maar als je aan deze voorwaarden voldoet kun je soms je het inkomen waarover je belasting moet betalen flink verlagen.

Hoe kun je het belastbaar inkomen verlagen?

Belasting betalen is niet erg, maar als het ietsje minder kan is dat natuurlijk prettig. Voor veel ondernemers is dat mogelijk. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

De bekendste fiscale voordelen voor zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak of vof zijn de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of mkb-vrijstelling. Daarnaast kun je soms nog zaken afschrijven of geld reserveren voor je pensioen. Heb je afgelopen jaren minder verdiend? Dan kun je soms kiezen voor middeling.