menu

Urencriterium

Het urencriterium is bij een eenmanszaak of vof nodig om aangemerkt te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Jaarlijks moeten ondernemers minimaal 1225 uur bedrijfsmatig hebben gewerkt, om de ondernemersvoordelen te behalen die gelden bij de inkomstenbelasting. Wat zijn de regels, voordelen en vereisten van het urencriterium?

Urencriterium ondernemers Ondernemers moeten van de belastingdienst aan een urencriterium voldoen voor zij zich ondernemer mogen noemen. Tenminste, ondernemers met een eenmanszaak of VOF. Daaronder vallen ook de meeste  freelancers en ZZP-ers. Voor  ondernemingsvormen als het Besloten Vennootschap is het niet van toepassing. De achterliggende gedachte is dat dit criterium erbij helpt om misbruik van ondernemersvoordelen tegen te gaan.

Wat is het urencriterium?

Ondernemers hebben in vergelijking tot mensen in loondienst andere belastingvoordelen. Veel hiervan zijn best gunstig en bedoeld om het zelfstandig ondernemen te stimuleren. Om te zorgen dat niet heel Nederland zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel en voor een paar tientjes per jaar in aanmerking komt voor een belastingaftrek die kan oplopen tot een paar duizend euro, is er een minimum aan uren bepaald om in aanmerking te komen voor deze belastingaftrekposten. Dit minimum is het urencriterium.

Urencriterium voor eenmanszaak of vof

Voor ondernemers met een bv zijn er zware fiscale regels en hiervoor geldt het minimum aan uren dus niet, maar voor de eenmanszaak of vof geldt er dus een urencriterium. Hiermee wordt (mede) bepaald of het gaat om een actieve zelfstandige ondernemer of dat het mogelijk een slapende KvK inschrijving is. Per kalenderjaar, dus van 1 januari tot 31 december, moet je minimaal 1225 uur aan de onderneming besteden. Helaas is dit vooral het eerste ondernemingsjaar erg lastig, omdat je vaak al halverwege een jaar bent als je je inschrijft bij de KvK.

Daarnaast zijn er nog enkele losse eisen waarvan sommige vrij logisch te verklaren zijn. Je mag bijvoorbeeld niet al met pensioen zijn omdat je dan al onder andere belastingregels valt. En in speciale gevallen, zoals zwangerschap, zijn er speciale regels voor ondernemers waarin een ander urenaantal van toepassing is.

Welke uren tellen mee?

Voor het urencriterium tellen alle uren mee, afgerond op hele uren, die je besteedt aan je eigen onderneming. Dat hoeven dus niet allemaal declarabele uren te zijn! Bij veel beroepen kun je gemakkelijk twee keer zoveel uren schrijven aan de Belastingdienst dan aan klanten! Denk alleen maar aan het lezen van vakbladen, reistijd, administratie, het op internet rondsurfen en onderzoeken van allerlei zaken, communiceren met klanten, maar ook het brainstormen met je partner over de juiste bedrijfsnaam zijn uren die besteed aan de onderneming. Deze tellen allemaal mee!

De belangrijkste reden waarom je het urencriterium wilt halen is in de meeste gevallen omdat het van invloed kan zijn op de aangifte voor de inkomstenbelasting van ondernemers. Zo is het een van de eisen is voor de zelfstandigenaftrek. Bij starters komt de startersaftrek hier nog bovenop.

Urencriterium bijhouden

Het aantal van 1225 uren is een vakje dat je wel of niet aanvinkt bij de aangifte van de inkomstenbelasting, maar indien de belastingdienst hieraan twijfelt moet je je zakelijke uren en dus het urencriterium bewijzen. Je kunt losse software voor de urenregistratie aanschaffen maar je mag je uren ook bijhouden met aantekeningen in je agenda, via bonnetjes, oude offertes en je kilometeradministratie. Dit kan allemaal bewijslast zijn.

Als je twijfelt is een goede sluitende urenregistratie handig. Digitale software, zoals de gratis Google Calendar is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Wees niet te kritisch maar houd alles echt goed bij. Als je echt voor jezelf bent begonnen en dit dus je hoofdinkomen is dan zul je merken dat door alle uren die je kunt maken in de avonduren of in de weekenden het op zich niet zo moeilijk is als je echt voor de onderneming gaat.

Met een beetje surfen op internet op zoek naar de goedkoopste verzekering of het lezen van bijvoorbeeld deze internetpagina, ben je al snel weer een uur verder. Maar toch betekent het wel dat je een jaar lang wekelijks een flink aantal uren echt met je onderneming bezig moet zijn.

Urencriterium aantonen

Als je aangeeft dat je het minimum aan uren hebt behaald moet je dit kunnen aantonen. Hoe je het aantoont is een grijs gebied. Het bijhouden van de uren is namelijk niet verplicht, maar je moet het wel aannemelijk kunnen maken dat je het urencriterium hebt gehaald als je hier gebruik van maakt. Soms is dat heel makkelijk. Bijvoorbeeld voor ondernemers die het urencriterium aantonen met hun aantal declarabele uren, met de uren van personeel die blijkbaar begeleid zijn, of met het aantal offertes en gemaakte omzet.

Zolang het aannemelijk is dat je het urencriterium hebt gehaald, mag dat. Als jij het aantal uren kan onderbouwen zodat een belastingadviseur, of in een extremer geval een rechter, van mening raakt dat jij deze uren echt gewerkt hebt, is dit voldoende. Wil je het graag goed bijhouden, zodat je zelf ook inzicht hebt op wat je moet factureren of welke uren nuttig zijn besteed en welke niet? Dan kun je kiezen voor handige urensoftware.

Aanbieders zijn onder andere:

e-Boekhouden.nl

Werkt u op projectbasis, of wilt u uw uren bijhouden voor het urencriterium? Gebruik dan de urenmodule van e-Boekhouden.nl. U registreert hiermee heel eenvoudig uw uren per project of activiteit.
Bekijk de website

Rodeo

Rodeo is ontwikkeld speciaal voor creatieve teams. Een alles-in-één platform voor de urenregistratie, planning en budgettering van al je projecten. Rodeo start je makkelijk en probeer je 14 dagen gratis, incl. demo op kantoor!
Bekijk de website

monday.com

Beheer projecten en urenregistratie in één oogopslag! De uiterst overzichtelijke tool van Monday.com is volledig in te richten naar alle eisen en wensen van jouw team(s) én sinds kort beschikbaar in het Nederlands. Probeer gratis!
Bekijk de website

Urencriterium halen in een crisis?

Het urencriterium is regelmatig onderwerp van gesprek. Zo was in 2009 bepaald dat de belastingdienst dat jaar soepel omging met het urencriterium. Dit omdat vanwege de crisis het voor veel ondernemers lastig was om voldoende te verdienen met de eigen onderneming. Sommigen hebben een tijdelijke uitzendbaan of parttime baan naast de onderneming genomen om toch aan het gewenste inkomen te komen, of hebben om andere crisisgerelateerde redenen gedeeltelijk stilgelegen. Andere jaren, wanneer het economisch beter gaat, kan de belastingdienst strenger optreden.

Urencriterium afschaffen?

De verschillende politieke partijen hebben allemaal verschillende plannen met betrekking tot het urencriterium. Verschillende partijen willen dat het urencriterium wordt afgeschaft. Zo wilde GroenLinks tijdens de verkiezingen van 2010 dat het urencriterium werd afgeschaft. De mening van deze partij is dat ondernemers het in de meeste gevallen al moeilijk genoeg hebben als ze de uren niet kunnen vullen met de eigen onderneming. Ze zijn van mening dat als ondernemers het niet halen het werk blijkbaar al beperkt was.

Als de belastingdienst dat dan ook nog eens afstraft door fiscale voordelen af te nemen omdat het urencriterium niet gehaald wordt maak je het de ondernemers extra moeilijk, zo vinden sommige partijen waaronder GroenLinks. Zij willen bijvoorbeeld het ondernemen in deeltijd extra stimuleren, maar dan moeten deze deeltijdwerkers wel dezelfde voordelen van het ondernemerschap genieten als andere ondernemers.

Het urencriterium bestaat nog altijd dus het plan van GroenLinks heeft het destijds niet gehaald. Maar meer partijen staan hier positief tegenover en het is dus de vraag of het urencriterium zal blijven bestaan.