menu
e-boekhouden

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Als je eigenaar bent van een eenmanszaak wil dat niet zeggen dat je volgens de belastingdienst voor de inkomstenbelasting ook als ondernemer wordt gezien. Hiervoor zul je moeten voldoen aan een aantal eisen, bepaald door de belastingdienst zelf. Het is belangrijk om hier aan te voldoen: als ondernemer heb je dan namelijk recht op een aantal aftrekposten.

Ondernemer voor inkomstenbelastingVoor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw) hanteert de belastingdienst verschillende voorwaarden. Het kan dus zijn dat je wel wordt gezien als ondernemer voor de btw, en dus een btw-nummer gehad hebt en hier ook aangiftes voor doet, maar toch niet gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dat kan een groot nadeel zijn, want hier zijn enkele fiscale voordelen aan verbonden.

Voorwaarden ondernemer voor de inkomstenbelasting

Om door de belastingdienst voor de inkomstenbelasting als ondernemer te worden aangemerkt moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Tijd: je steekt minimaal 1225 uren per jaar in je onderneming (urencriterium);
  • Risico: je loopt financieel risico als ondernemer, door de investeringen die je doet, omdat je aansprakelijk bent en omdat je zelf moet regelen dat je klanten betalen;
  • Acquisitie: je treedt als onderneming naar buiten toe, oftewel, je maakt op de één of andere manier duidelijk dat je bedrijf bestaat (website, reclame, visitekaartjes) en haalt minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar binnen;
  • Winst & omzet: de doelstelling van de onderneming is winst behalen, en daarom kijkt de Belastingdienst naar de omzet die je draait en winst die je maakt;
  • Zelfstandigheid: de onderneming is zelfstandig en je voert zelfstandig werkzaamheden uit.

Zelfstandigenaftrek

Er zijn verschillende aftrekposten voor ondernemers. Het grootste financiële voordeel dat je als ondernemer hebt, is de zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet je wel aan de bovenstaande minimumeisen van de belastingdienst voldoen. Aangeraden wordt om een urenadministratie bij te houden, zodat bij controle van de belastingdienst bewezen kan worden dat in ieder geval aan de ureneis is voldaan.

Minimaal drie opdrachtgevers

Wie slechts bij één opdrachtgever opdrachten haalt, is meestal geen zelfstandig ondernemer. De belastingdienst kan zo’n situatie zien als een verkapt loondienstverband, en dan ben je dus eigenlijk werknemer. Dan moet de opdrachtgever sociale premies voor jou betalen. Voorheen kon dit duidelijk gemaakt worden via een var-verklaring, hiermee kon je aantonen of je wel of geen ondernemer was voor de Belastingdienst, maar deze is komen te vervallen. Tegenwoordig wordt het dus weer per geval bekeken.

Een harde eis is het niet. Als je de drie opdrachtgevers niet haalt, wil dat dus niet zeggen dat je per definitie niet aan de voorwaarden voldoet. Maar het is wel één van de factoren waarop de belastingdienst controleert.

Geen ondernemer? Wel belasting!

Wanneer je niet aan de eisen voldoet om als ondernemer gezien te worden, moet je nog steeds inkomstenbelasting betalen, alleen valt de winst nu onder het kopje ‘inkomsten overige werkzaamheden’ en mis je mogelijk enkele belastingvoordelen.

Ondernemer voor de btw?

belastingdienstDe richtlijnen voor de inkomstenbelasting en de btw zijn verschillend. Het kan dus zijn dat de belastingdienst je niet kenmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. De eisen om gekenmerkt te worden als ondernemer voor de btw zijn minder uitgebreid. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar zelfstandig je beroep of bedrijf uit te oefenen.

Je hebt hiervoor een btw-nummer nodig, maar verder dus eigenlijk alleen maar omzet dat je zelfstandig hebt gerealiseerd. Hier zijn dus minder regels voor, dus de kans dat je hier gezien wordt als ondernemer is erg groot. Dat is ergens ook wel logisch, want hier zijn minder fiscale voordelen mee te behalen, waardoor de kans op misbruik ook kleiner is. Toch zijn hier ook voordelen te behalen. Bijvoorbeeld met de kleine-ondernemersregeling.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.