Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Zelfs als eigenaar van een eenmanszaak ziet de belastingdienst je soms niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal eisen, bepaald door de belastingdienst. Daaraan voldoen is belangrijk: als ondernemer heb je recht op extra belastingvoordeel.

Ondernemer voor inkomstenbelastingVoor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw) hanteert de belastingdienst verschillende voorwaarden. Het kan dus zijn dat je een KvK-nummer en btw-nummer hebt en btw-aangiftes doet, maar volgens de belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je extra belastingvoordeel.

Voorwaarden ondernemer voor de inkomstenbelasting

Om door de belastingdienst te worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Tijd: je steekt minimaal 1225 uren per jaar in je onderneming (urencriterium);
  • Risico: je loopt financieel risico als ondernemer, door de investeringen die je doet, omdat je aansprakelijk bent en omdat je zelf moet regelen dat je klanten betalen;
  • Acquisitie: je maakt op de één of andere manier duidelijk dat je bedrijf bestaat (website, reclame, visitekaartjes) en haalt minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar binnen;
  • Winst & omzet: de doelstelling van de onderneming is winst behalen, en daarom kijkt de belastingdienst naar de omzet die je draait en winst die je maakt;
  • Zelfstandigheid: de onderneming is zelfstandig en je voert zelf werkzaamheden uit.

Deze punten zijn niet in beton gegoten. Zo was de belastingdienst wat soepeler met het urencriterium in de financiële of coronacrisis. Het is vooral de combinatie tussen deze punten die bepaalt of je ondernemer bent, of niet. Al is bij twijfel het urencriterium wel vaak de doorslaggevende factor. Als je twijfelt over bovenstaande rijtje is het daarom slim om een urenadministratie bij te houden waarmee je kunt bewijzen of je het urenminimum hebt gehaald.

Eenvoudige software maakt boekhouden simpel: e-Boekhouden gratis uitproberen? Of vergelijk zelf met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Minimaal drie opdrachtgevers

Naast het urencriterium is ook het minimum aantal opdrachtgevers vaak een struikelblok. In sommige sectoren is er een grijs gebied tussen medewerker en zzp’er. Wie slechts bij één opdrachtgever opdrachten haalt, loopt het risico dat de belastingdienst het ziet als een verkapt loondienstverband. Dan ben je dus eigenlijk werknemer. De opdrachtgever moet dan sociale premies voor jou betalen. Voorheen kon dit duidelijk gemaakt worden via een var-verklaring, hiermee kon je aantonen of je wel of geen ondernemer was voor de belastingdienst, maar deze is komen te vervallen. Tegenwoordig bekijkt de belastingdienst het weer per geval.

Minder dan drie opdrachtgevers? Dan misschien geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Een harde eis is het niet. Als je de drie opdrachtgevers niet haalt, wil dat dus niet zeggen dat je per definitie niet aan de voorwaarden voldoet. Maar het is wel één van de factoren waarop de belastingdienst controleert.

Geen ondernemer? Wel belasting!

Wanneer je niet aan de eisen voldoet en de belastingdienst je voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer kenmerkt, moet je nog steeds inkomstenbelasting betalen. Het gevolg is dat  de winst dan onder het kopje ‘inkomsten overige werkzaamheden’ valt. Dat is voor de belastingdienst geen probleem maar je mist hierdoor misschien wel belastingvoordelen.

Belastingvoordeel voor de inkomstenbelasting

Er zijn verschillende aftrekposten voor ondernemers. Het grootste financiële voordeel dat je als ondernemer hebt, is de zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet je wel aan de bovenstaande minimumeisen van de belastingdienst voldoen.

Ondernemer voor de btw?

belastingdienstDe richtlijnen voor de inkomstenbelasting en de btw zijn verschillend. Het kan dus zijn dat de belastingdienst je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting vindt, maar wel voor de btw. De eisen om gekenmerkt te worden als ondernemer voor de btw zijn minder uitgebreid. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar zelfstandig je beroep of bedrijf uit te oefenen en je hebt hiervoor een btw-nummer nodig.

Hier zijn dus minder regels voor, dus de kans dat de belastingdienst je hier ziet als ondernemer is erg groot. Dat is ergens ook wel logisch, want hier zijn minder belastingvoordelen mee te behalen, waardoor de kans op misbruik ook kleiner is. Is je bedrijf klein en wil je de administratie beperkt houden? Dan is de KOR-regeling misschien wat voor jou.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.