Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Zelfs als eigenaar van een eenmanszaak ziet de belastingdienst je soms niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal eisen, bepaald door de belastingdienst. Daaraan voldoen is belangrijk: als ondernemer heb je recht op extra belastingvoordeel.

Ondernemer voor inkomstenbelastingVoor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw) hanteert de belastingdienst verschillende voorwaarden.

Het kan dus zijn dat je voor jouw onderneming een KvK-nummer en btw-nummer hebt en btw-aangiftes doet, maar volgens de criteria van de belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Voorwaarden voor de inkomstenbelasting

Om bij de aangifte door de belastingdienst te worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Tijd: je steekt minimaal 1.225 uren per jaar in je onderneming (urencriterium);
  • Risico: je bent aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming, doet investeringen en moet zelf regelen dat je klanten betalen;
  • Acquisitie: je maakt op de één of andere manier duidelijk dat je bedrijf bestaat (website, reclame, visitekaartjes) en haalt minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar binnen;
  • Winst & omzet: de doelstelling van de onderneming is winst behalen, en daarom kijkt de belastingdienst naar de omzet die je draait en winst die je maakt;
  • Zelfstandigheid: de onderneming is zelfstandig en je voert zelf werkzaamheden uit.

Dit zijn allemaal criteria, maar je hoeft niet altijd aan allemaal te voldoen. Als je veel klussen hebt kun je bijvoorbeeld best een tijdje zonder acquisitie. Ook was de belastingdienst wat soepeler met het urencriterium in de financiële of coronacrisis. Het is vooral de combinatie tussen deze punten die bepaalt of je ondernemer bent, of niet. Bij twijfel is het urencriterium vaak de doorslaggevende factor. Daarom is het slim om een urenadministratie bij te houden die bewijst datof je het urenminimum hebt gehaald.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je extra belastingvoordeel.

Minimaal drie opdrachtgevers

je moet als ondernemer klanten zoekenNaast het urencriterium is ook het minimum aantal opdrachtgevers vaak een struikelblok voor ondernemers. In sommige sectoren is er een grijs gebied tussen medewerker en zzp’er. Wie al zijn inkomsten uit één opdrachtgever haalt, loopt het risico dat de belastingdienst het ziet als een verkapt loondienstverband. Dan ben je dus eigenlijk werknemer. De opdrachtgever moet dan sociale premies over deze inkomsten betalen.

Voorheen kon je het vooraf regelen met een var-verklaring, hiermee kon je aantonen of je wel of geen ondernemer was voor de belastingdienst, maar deze is komen te vervallen. Tegenwoordig bekijkt de belastingdienst het weer per geval.

Minder dan drie opdrachtgevers? Dan misschien geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Een harde eis is het niet. Als je de drie opdrachtgevers niet haalt, wil dat dus niet zeggen dat je per definitie niet aan de voorwaarden voldoet. Maar het is wel één van de factoren waarop de belastingdienst controleert.

Geen ondernemer? Dan heb je overig resultaat

Wanneer je niet aan de eisen voldoet en de belastingdienst je voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer kenmerkt, moet je nog steeds inkomstenbelasting betalen. Het gevolg is dat  de winst dan bij de aangifte onder het kopje ‘inkomsten overige werkzaamheden’ valt. Dat is voor de belastingdienst geen probleem maar je mist hierbij misschien wel enkele aftrekposten.

Je moet altijd belasting betalen, maar hebt mogelijk geen recht op belastingvoordeel voor ondernemers.

Aftrekposten voor de inkomstenbelasting

Er zijn verschillende aftrekposten voor ondernemers. Het grootste financiële voordeel dat je als ondernemer hebt, is de zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet je wel aan de bovenstaande minimumeisen van de belastingdienst voldoen.

Ondernemer voor de btw?

belastingdienstDe richtlijnen voor de inkomstenbelasting en de btw zijn verschillend. Het kan dus zijn dat de belastingdienst je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting vindt, maar wel van je verwacht dat je btw rekent en btw-aangifte doet.

De eisen om gekenmerkt te worden als ondernemer voor de btw zijn minder uitgebreid. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar zelfstandig je beroep of bedrijf uit te oefenen en je hebt hiervoor een btw-nummer nodig.

Hier zijn dus minder regels voor, dus de kans dat de belastingdienst je hier ziet als ondernemer is erg groot. Dat is ergens ook wel logisch, want hier zijn minder belastingvoordelen mee te behalen, waardoor de kans op misbruik ook kleiner is. Is je bedrijf klein en wil je de administratie beperkt houden? Dan is de KOR-regeling misschien wat voor jou.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent zijn:

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Om voor de inkomstenbelasting je inkomen te kunnen opgeven als winst uit onderneming moet je eerst voldoen aan enkele voorwaarden. Een KvK-inschrijving, het urencriterium en het minimale aantal opdrachtgevers zijn de meest bekende criteria, maar de belastingdienst hanteert ook andere voorwaarden.

De gevolgen van geen ondernemer voor inkomstenbelasting

Als je bij de aangifte volgens de belastingdienst geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting dan zijn de gevolgen dat die je inkomen ziet als resultaat uit overige werkzaamheden. Dat is geen probleem. Je mist dan alleen mogelijk wel belastingvoordelen die alleen voor ondernemers gelden.