menu
e-boekhouden

Jaarrekening

De jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van je bedrijf. Dit jaarlijkse overzicht bestaat uit een balans, een resultatenrekening, een toelichting op deze onderdelen, het kasstroomoverzicht en in sommige gevallen een accountantsverklaring. 

Inhoud:

Wat is een jaarrekening?

jaarrekeningEen jaarrekening is momentopname van de financiële situatie van je bedrijf. Deze bestaat (minimaal) uit de balans en winst- en verliesrekening en dit is dus meestal de jaarafsluiting die je maakt voor de belastingdienst.

Wat staat er in een jaarrekening?

De jaarrekening biedt in de meeste gevallen een jaaroverzicht en bestaat minimaal uit de volgende drie onderdelen:

  1. Balans
  2. Resultatenrekening en kasstroomoverzicht
  3. Toelichting vanuit het bestuur of directie

Soms worden bovenstaande drie onderdelen aangevuld met een accountantsverklaring of zijn er ook aanvullende zaken verplicht. Op de website van de Kamer van Koophandel staat vermeld welke onderdelen precies in de jaarrekening moeten staan.

Over het algemeen geldt: hoe groter je bedrijf, hoe meer onderdelen je jaarrekening bevat. Zo zijn een uitgebreide toelichting en een jaarverslag niet verplicht bij kleine ondernemingen. Bij een eenmanszaak of vof zijn deze dus niet nodig maar voor grotere bedrijven is een simpele jaarrekening dus niet genoeg.

Een jaarrekening maken met een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Een jaarrekening opstellen

Je mag meestal zelf bepalen hoe je jouw jaarrekening wilt maken. Er zijn geen regels voor hoe je deze moet opstellen. Wel moet je hiermee de juiste cijfers voor de belastingaangiftes kunnen realiseren dus voor losse onderdelen, zoals de balans en resultatenrekening, zijn er wel wat voorwaarden. Verder ben je vrij of je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een boekhoudprogramma waar een jaarrekening uit komt rollen, of dat je deze zelf maakt via bijvoorbeeld Word en Excel. Je kunt het jaaroverzicht ook laten opstellen door een boekhouder.

Jaarrekening opstellen: de kosten

boekhouder
Jaarrekening laten controleren?

Je kunt het opstellen van een jaarrekening gemakkelijk uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Voor een eenmanszaak betaal je enkele honderden euro’s voor het opstellen van een jaarrekening, als bv gaat het bedrag al snel richting de duizend euro.

Als je hem zelf maakt zijn er geen extra kosten aan een jaarrekening verbonden tenzij je bedrijf enkele extra voorwaarden heeft. Zo moeten sommige grotere bedrijven de jaarrekening verplicht laten controleren door een accountant. Deze accountantsverklaring brengt wel wat extra kosten met zich mee maar ook dan kun je zelf de basis opstellen.

De accountantsverklaring betekent dan alleen dat de jaarrekening is goedgekeurd door een accountant. Ook als jouw besloten vennootschap niet verplicht is om de jaarrekening te laten controleren door een accountant is het soms wel raadzaam om deze even na te laten kijken.

Software waarmee je een jaarrekening maakt

Jaarrekening opstellen: waarmee?
Jaarrekening opstellen: waarmee?

In theorie kun je een jaarrekening maken met Word en Excel, of zelfs handmatig schrijven op papier. Maar dat is zeker niet aan te raden! Grotere boekhoudprogramma’s, die ook gebruikt worden door grotere organisaties, bieden meestal standaard een oplossing om het jaaroverzicht mee te maken. Deze automatiseren bijvoorbeeld ook het afschrijven van investeringen. Bij kleinere pakketten is dat lang niet altijd het geval. Dan is het meestal handiger om het maken van het overzicht over te laten aan een boekhouder of accountant, die hiervoor wel geschikte software heeft.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat heb je aan een jaarrekening?

Los van het feit dat het opstellen en deponeren van een jaarrekening soms dus verplicht is, kan je ook wat hebben aan dit financiële eindverslag. Het geeft namelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Door gebruik te maken van bepaalde ratio’s kun je nagaan hoe je bedrijf presteert. Het jaarverslag geeft een goed overzicht van hoe je bedrijf op dat moment presteert.

Zo geeft de solvabiliteitsratio bijvoorbeeld aan wat de verhouding is tussen het eigen en vreemd vermogen. En met behulp van de balans, die onderdeel is van de jaarrekening, kun je de current ratio uitrekenen, oftewel of op welke hoogte kortlopende schulden terugbetaald kunnen worden met de beschikbare bezittingen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de jaarrekening zijn:

Heb ik een jaarrekening nodig?

Ja, waarschijnlijk wel. Zelfs zzp’ers met een kleine eenmanszaak hebben een balans en winst- en verliesrekening nodig om een inkomstenbelastingaangifte in te kunnen vullen. Deze vormen de basis van een jaarrekening. Al hoef je deze waarschijnlijk niet te overhandigen.

Kan ik zelf een jaarrekening maken?

Dat mag zeker! Veel zzp’ers die nog een kleine boekhouding hebben doen dat ook. Als je het lastig vindt kan een boekhoudprogramma soms uitkomst bieden. Al is het ook dan vaak wel verstandig om deze te laten nakijken door een boekhouder. De jaarrekening is geeft een totaalbeeld van alle financiële zaken van je onderneming. Je moet dus wel kunnen boekhouden en wat van belastingen afweten.

Wanneer moet je een jaarrekening deponeren?

Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen hoeven geen jaarrekening te deponeren. Heb je een bv of nv? Dan ben je verplicht om de jaarrekening binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar te deponeren bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.