menu
e-boekhouden

Ondernemers & belasting

Ook bedrijven moeten belasting betalen. De belastingen voor ondernemers zijn veelal dezelfde als die van consumenten. Wel gelden er andere regels, en komt er bij de belasting voor bedrijven vaak wat meer administratie om de hoek kijken.

Inhoud:

Ondernemers & belasting

belastingIedereen in Nederland moet belasting betalen. Voor ondernemers is dit echter wel anders geregeld dan voor mensen in loondienst. Mensen in loondienst krijgen het geld dat naar de belastingdienst gaat meestal helemaal niet op hun bankrekening. De werkgever houdt de belasting direct in en meestal is dit zo in orde. Ondernemers moeten zelf de belasting berekenen en belastingdienst informeren over de bedragen zie ze moeten betalen.

Belastingaangifte ondernemers

Ondernemers dienen zelf belastingaangiftes te versturen naar de belastingdienst. Helaas is er niet één ondernemersbelasting waarmee alles in een keer geregeld is. Belastingen zijn voor ondernemers daarom soms complexe materie. Ze dienen zelf een financiële administratie bij te houden waarin zij onder andere bijhouden hoeveel belasting (btw) over de producten en diensten zij ontvangen hebben, wat hun inkomen is geweest en hoeveel zij hebben uitgegeven. Daarnaast zijn er soms extra aangiftes nodig.

Ondernemers moeten zelf de belasting berekenen.

Elke ondernemer moet verplicht boekhouden en zal hier dus periodiek wat tijd aan kwijt zijn. Een boekhoudprogramma berekent veel zaken automatisch voor je, maar als je hier geen gebruik van maakt dien je dit allemaal zelf uit te rekenen. Dat kan tijdrovend zijn want de inkomstenbelasting bij een eigen bedrijf wijkt iets af doordat er voor ondernemers speciale regels zijn. Daar bovenop komen nog enkele zakelijke belastingen. Afhankelijk van de complexiteit van de onderneming kan dit een aardig uitzoekwerk zijn.

Je belasting regelen via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Drie soorten belasting voor bedrijven

Er zijn heel veel fiscale regels die bij een onderneming komen kijken. Maar als je gaat starten met een eigen bedrijf dan krijg je minimaal met twee van de volgende drie soorten zakelijke belastingen te maken:

  1. Omzetbelasting (btw)

   belasting voor bedrijvenDe eerste vorm van belasting is omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Over alle producten en diensten die je verkoopt moet je btw rekenen en dit periodiek afdragen aan de belastingdienst (btw-aangifte doen). Btw die je hebt betaald bij je uitgaven mag je hierop in mindering brengen. Voor ondernemers die maar weinig omzet maken is er soms een uitzondering via een kleine-ondernemersregeling (KOR).

   De belastingdienst wil dat bedrijven regelmatig inzicht geven in hun omzet en de btw die hiermee is ontstaan. De ondernemer moet het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw periodiek overmaken naar (of ontvangen van) de belastingdienst. Lees verder over omzetbelasting en (btw).

  1. Inkomstenbelasting

   De tweede vorm van belasting is misschien nog wel bekender want dit is de belasting over het inkomen van de ondernemer zelf, genaamd inkomstenbelasting. Een ondernemer moet net als iemand in loondienst inkomstenbelasting betalen. Wel zijn er voor ondernemers andere vrijstellingen, heffingskortingen en voorwaarden voor de inkomstenbelasting. Lees verder over inkomstenbelasting voor ondernemers.

 1. Vennootschapsbelasting

  Bij een eenmanszaak of vof dekt de inkomstenbelasting de volledige lading. Bij ondernemers die ondernemen in een eigen rechtsvorm (BV, NV en Coöperatie) wordt er eerst vennootschapsbelasting berekend, en komt inkomstenbelasting pas daarna. Beiden hebben sterk met elkaar te maken maar bij deze ondernemingsvormen liggen belastingen soms anders en is het meestal aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Vandaar dat we op deze site ons vooral richten op de eenmanszaak of vof als ondernemingsvorm.

Wat de belastingdienst verder van je wil weten

Ondernemers & belastingJe hoort ondernemers nog wel eens over de administratieve rompslomp. Is bovenstaande rijtje dan echt alles? Hebben dan zoveel ondernemers moeite met de belastingaangiftes voor de omzet- of inkomstenbelasting? Nee, er kan meer bij komen kijken. Ondernemers die internationaal handelen krijgen bijvoorbeeld ook te maken met een aangifte voor de intracommunautaire leveringen, soms met belastingafdrachten via de douane en mogelijk zelfs met de fiscale regels van het land waarin ze handelen.

Ook bedrijven met met medewerkers hebben meer met de belastingdienst te maken. Denk alleen maar aan de loonheffingen die moeten worden afgedragen. Verder moet je misschien belasting betalen aan de gemeente, bijvoorbeeld vanwege je bedrijfspand, of betaal je wegenbelasting door je auto van de zaak. Ook krijgen bedrijven mogelijk te maken met accijnzen of milieubelastingen,  Maar dit zijn allemaal losse belastingen die per situatie afhankelijk zijn.

Als je wilt weten welke belastingen direct bij de start op elke zzp’er van toepassing zijn, dan kun je met bovenstaande drie een eerste inschatting maken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zakelijke belastingen zijn:

welke belastingen zijn er voor bedrijven?

Bedrijven kunnen met veel verschillende soorten belastingen te maken krijgen. Maar als je wilt weten wat je moet betalen als zzp’er kun je beginnen met de belangrijkste drie belastingen voor bedrijven. Dat zijn de omzetbelasting, inkomstenbelasting en mogelijk ook vennootschapsbelasting.

Hoeveel belasting moet ik betalen als zzp'er?

Iedereen moet belasting betalen. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken.

Dat kan veel zijn, maar als jij zzp’er bent en je omzet nog laag is kom je soms voor veel fiscale voordelen in aanmerking. Over je omzet hoef je soms helemaal geen belasting te betalen als je meedoet met de kleine-ondernemersregeling (KOR) en ook de inkomstenbelasting kan meevallen als je voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Wat moet ik allemaal regelen voor de belastingdienst?

Ga je aan de slag als zzp’er? Dan moet je boekhouden en belastingaangiftes indienen. Voor de fiscale regeltjes kun je een boekhouder inschakelen, maar die ziet niet zomaar wie jij moet factureren, of hoeveel uren jij besteed aan je onderneming. Je moet dus zelf ook aan de slag! In dit artikel vertellen over welke belastingen je mee te maken krijgt.

Hoe moet ik de belasting betalen?

Nadat je een belastingaangifte hebt verstuurd vertelt de belastingdienst wat je moet betalen. Bij de aangifte voor de omzetbelasting is dit direct. Bij de inkomstenbelasting kan dit even duren. De betaling moet je zelf op tijd overmaken naar het rekeningnummer van de belastingdienst.

Ondernemers & belasting - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp