menu

Ondernemers & belasting

Ook bedrijven moeten belasting betalen. De belastingen voor ondernemers zijn veelal dezelfde als die van consumenten. Wel gelden er andere regels, en komt er bij de belasting voor bedrijven vaak wat meer administratie om de hoek kijken.

Ondernemers & belastingIedereen in Nederland moet belasting betalen. Voor ondernemers is dit echter wel anders geregeld dan voor mensen in loondienst. Mensen in loondienst krijgen het geld dat naar de belastingdienst gaat simpelweg niet op hun bankrekening. De werkgever houdt de belasting direct in. Ondernemers moeten zelf de belasting berekenen en belastingdienst informeren.

Belastingbedragen aangeven bij de belastingdienst

Ondernemers dienen zelf belastingaangiftes te versturen naar de belastingdienst. Helaas is er niet één ondernemersbelasting waarmee alles in een keer geregeld is. Belastingen zijn voor ondernemers daarom soms complexe materie. Ze dienen zelf een financiële administratie bij te houden waarin zij onder andere bijhouden hoeveel belasting (btw) over de producten en diensten zij ontvangen hebben, wat hun inkomen is geweest en hoeveel zij hebben uitgegeven. Daarnaast zijn er soms extra aangiftes nodig.

Een boekhoudprogramma berekent veel zaken automatisch voor je, maar als je hier geen gebruik van maakt dien je dit allemaal zelf uit te rekenen. Dat kan tijdrovend zijn want de inkomstenbelasting bij een eigen bedrijf wijkt iets af doordat er voor ondernemers speciale regels zijn. Daar bovenop komen nog enkele zakelijke belastingen. Afhankelijk van de complexiteit van de onderneming kan dit een aardig uitzoekwerk zijn.

Drie soorten belasting voor ondernemers

Er zijn heel veel fiscale regels die bij een onderneming komen kijken. Maar als je gaat starten met een eigen bedrijf dan krijg je minimaal met twee van de volgende drie zakelijke belastingen te maken:

 1. Omzetbelasting (btw)

  De eerste vorm van belasting is omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Over alle producten en diensten die wordt verkocht dient de ondernemer (in de meeste gevallen) 21% belasting te rekenen en dit periodiek af te dragen aan de Belastingdienst (btw-aangifte doen).

  De Belastingdienst wil dat de ondernemers onder andere regelmatig inzicht geven in hun omzet en de btw die hiermee is ontstaan. De ondernemer moet het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw periodiek overmaken naar (of ontvangen van) de Belastingdienst. Lees verder over omzetbelasting en (btw).

 2. Inkomstenbelasting

  De tweede vorm van belasting is misschien nog wel bekender want dit is de belasting over het inkomen van de ondernemer zelf, genaamd inkomstenbelasting. Een ondernemer moet net als iemand in loondienst inkomstenbelasting betalen. Wel zijn er voor ondernemers andere vrijstellingen, heffingskortingen en voorwaarden voor de inkomstenbelasting. Lees verder over inkomstenbelasting voor ondernemers.

 3. Vennootschapsbelasting

  Bij een eenmanszaak of vof dekt de inkomstenbelasting de volledige lading. Bij ondernemers die ondernemen in een eigen rechtsvorm (BV, NV en Coöperatie) wordt er eerst vennootschapsbelasting berekend, en komt inkomstenbelasting pas daarna. Beiden hebben sterk met elkaar te maken maar bij deze ondernemingsvormen liggen belastingen soms anders en is het meestal aan te raden om een boekhouder of accountant in te schakelen. Vandaar dat we op deze site ons vooral richten op de eenmanszaak of vof als ondernemingsvorm.

Is dat alles wat de belastingdienst van je wil weten? Nee!

Ondernemers & belastingJe hoort ondernemers nog wel eens over de administratieve rompslomp. Is bovenstaande rijtje dan echt alles? Hebben dan zoveel ondernemers moeite met de belastingaangiftes voor de omzet- of inkomstenbelasting? Nee, er kan meer bij komen kijken. Ondernemers die internationaal handelen krijgen bijvoorbeeld ook te maken met een aangifte voor de intracommunautaire leveringen, soms met belastingafdrachten via de douane en mogelijk zelfs met de fiscale regels van het land waarin ze handelen.

Ook bedrijven met met medewerkers hebben meer met de belastingdienst te maken. Denk alleen maar aan de loonheffingen die moeten worden afgedragen. Verder moet je misschien belasting betalen aan de gemeente, bijvoorbeeld vanwege je bedrijfspand, of betaal je wegenbelasting door je wagenpark. Ook krijgen bedrijven mogelijk te maken met accijnzen of milieubelastingen,  Maar dit zijn allemaal losse belastingen die per situatie afhankelijk zijn.

Als je wilt weten welke belastingen direct bij de start op elke zzp’er van toepassing zijn, dan kun je met bovenstaande drie een eerste inschatting maken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.