menu

Ondernemers & belasting

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Voor ondernemers is dit echter wel anders geregeld dan voor mensen in loondienst. Mensen in loondienst krijgen het geld dat naar de belastingdienst gaat simpelweg gewoon niet op hun bankrekening. De werkgever houdt de belasting direct in. Ondernemers moeten zelf de belastingdienst informeren.

Ondernemers & belastingOndernemers dienen zelf een financiële administratie bij te houden waarin zij onder andere bijhouden hoeveel belasting (btw) over de producten en diensten zij ontvangen hebben en hoeveel zij hebben uitgegeven. De meeste boekhoudprogramma’s berekenen dit automatisch voor je, maar als je hier geen gebruik van maakt dien je dit zelf uit te rekenen. Daarnaast werkt de inkomstenbelasting bij een eigen bedrijf iets anders doordat er voor ondernemers speciale regels zijn.

Drie soorten belasting voor ondernemers

Ondernemers krijgen minimaal met twee van de volgende drie belastingen te maken:

1. OMZETBELASTING (BTW)

De eerste vorm van belasting is omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Over alle producten en diensten die wordt verkocht dient de ondernemer (in de meeste gevallen) 21% belasting te rekenen en dit periodiek af te dragen aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst wil dat de ondernemers onder andere regelmatig inzicht geven in hun omzet en de btw die hiermee is ontstaan. De ondernemer moet het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw periodiek overmaken naar (of ontvangen van) de Belastingdienst. Lees verder over omzetbelasting en (btw).

2. INKOMSTENBELASTING

De tweede vorm van belasting is misschien nog wel bekender want dit is de belasting over het inkomen van de ondernemer zelf, genaamd inkomstenbelasting. Een ondernemer moet net als iemand in loondienst inkomstenbelasting betalen. Wel zijn er voor ondernemers andere vrijstellingen, heffingskortingen en voorwaarden voor de inkomstenbelasting. Lees verder over inkomstenbelasting voor ondernemers.

3. VENNOOTSCHAPSBELASTING

Bij een eenmanszaak of vof dekt de inkomstenbelasting de volledige lading. Bij ondernemers die ondernemen in een eigen rechtsvorm (BV, NV en Coöperatie) wordt er eerst vennootschapsbelasting berekend, en komt inkomstenbelasting pas daarna. Beiden hebben sterk met elkaar te maken maar bij deze ondernemingsvormen liggen belastingen soms anders en is het meestal aan te raden om een boekhouder of accountant in te schakelen. Vandaar dat we op deze site ons vooral richten op de eenmanszaak of VOF als ondernemingsvorm.