Bedrijfsruimte

Een bedrijfsruimte buitenshuis heeft meestal de voorkeur maar vanwege de kosten starten de meeste ondernemers een onderneming vanuit huis. Wanneer komt dan het omslagpunt? Wat zijn de fiscale mogelijkheden, en wat zijn de voor- en nadelen van het huren van een bedrijfsruimte?

Inhoud:

Eigen kantoor of bedrijfsruimte

Een ruimte thuis inrichten voor je bedrijf
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Als je als zzp’er net je eerste klant hebt binnengesleept heb je meestal nog geen interesse in een duur kantoorpand met langdurig huurcontract. De werkruimte is zeker in het begin een van de punten waarop ondernemers besparen.

Veel ondernemingen hebben voor een geschikte bedrijfsruimte niet veel nodig. Een thuiswerkplek, of simpele flexibele werkplek met een telefoon, computer met internetaansluiting en goede bureaustoel is vaak voldoende. Eventueel aangevuld met een goed koffiezetapparaat.

Het huren van een eigen pand of ruimte is spannend als je nog niet weet hoelang of hoeveel je de werkplek of vergaderruimte nodig hebt. Flexplekken zijn dan soms ideaal. Als je bedrijf groeit en je zeker bent van de levensvatbaarheid hiervan, biedt een vaste werklocatie extra voordelen die een ruimte thuis niet heeft.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

heb jij direct een pand nodig voor jouw onderneming?

Een bedrijfsruimte in of aan huis

Je kunt eenvoudig een bedrijfsruimte huren, maar veel ondernemers met een eenmanszaak beginnen hun avontuur liever vanuit huis. Logisch ook, want de kosten van een ruimte thuis zijn beperkt. Voor veel ondernemers is de spreekwoordelijke zolderkamer de ideale plek om te starten met ondernemen.

Een kantoor aan huis is voldoende als je alleen zelf in de werkruimte komt en klanten op locatie ontmoet. Een webdesigner, fotograaf of makelaar kan de eerste maanden prima zonder luxe ingericht kantoor.

Wanneer is een thuiswerkplek niet meer genoeg?

Wanneer komt het moment dat je keukentafel, zolderkamer of zelf ingerichte kantoor als ruimte niet langer voldoende is? En waarom kiezen sommige ondernemers er bij het lanceren van hun onderneming al voor om gelijk om een bedrijfsruimte te huren? Soms omdat ze graag werk- en privé gescheiden houden.

Soms is er geen keus. Als je start met een fysieke winkel, dan is een pand op een goede locatie noodzakelijk. Ook bedrijven die starten met personeel hebben een goede bedrijfsruimte nodig. Ben je gestart met een webshop en twijfel je sterk? Dan kun je ook een tijdelijke pop-up store proberen.

retailers moeten al snel een geschikte bedrijfsruimte huren.

Voordelen van een ruimte buitenshuis

Een bedrijfsruimte buitenshuis heeft zo zijn voordelen. Welke voordelen precies van toepassing zijn kan per bedrijf verschillen maar de volgende eigenschappen zijn voor veel ondernemers een groot pluspunt:

 • Minder reistijd
  Je kunt tijdwinst maken als klanten en relaties door de eigen zakelijke werkruimte bij jou langskomen, en jij dus minder vaak op pad moet. Tenminste, als je werkplek een beetje dichtbij huis is, en je dus niet elke dag door woon-werkverkeer in de file komt te staan.
 • Uitstraling
  Een eigen kantoor en bezoekadres kan je onderneming een meer professionele uitstraling geven. Een naambordje bij het pand laat zien dat het niet gaat om een tijdelijke business of een bijklussende student, maar om een onderneming die gevestigd is in een bedrijfsruimte.
 • Werkgevoel
  Het mentale aspect van elke dag naar je werk toegaan, kan van grote invloed zijn. Je gaat ’s morgens naar je werk in plaats van dat je de hele dag in dezelfde ruimte zit en de deur niet uit komt.
 • Veiligheid
  Zeker als je ook veel dure machines of veel voorraad hebt kan het een veilig idee geven als je dat niet thuis hoeft op te slaan. In een pand waar meerdere mensen werken is veiligheid vaak makkelijker te regelen dan thuis. Ook hoef je ’s nachts niet wakker te liggen van gekke geluiden.
 • Netwerken
  Vaak zijn er meerdere bedrijfsruimtes in één pand bij elkaar geplaatst. Hierdoor zit je tussen bedrijven en dus tussen potentiële klanten of partners. Zeker als je in een bedrijvenverzamelgebouw een ruimte huurt kan dit van grote invloed zijn.
 • Bereikbaar
  Een kantoor of werkplek op een zakelijk kantorenterrein maakt je bedrijf beter bereikbaar voor leveranciers. Daarnaast is de kans groot dat er wat horecagelegenheden in de buurt te vinden zijn.
 • Groeimogelijkheden
  Een stagiaire bij je thuis laten werken geeft soms toch moeilijkheden. Door een externe ruimte te huren of kopen kun je sneller denken aan een eerste medewerker.
 • Privé en zaken scheiden
  Veel ondernemers die vanuit huis werken hebben moeite om werk en privé goed te scheiden. Het kan een voordeel zijn dat je tijdens je werk ook een wasje kan draaien maar dat geldt niet voor iedereen. Soms werkt het beter door niet meer vanuit huis te werken. Van 9 tot 5 ben je op kantoor en werk je. Thuis wordt weer echt privé.
 • Gevoel
  Met een bedrijfsruimte voel je jezelf misschien ook meer een ondernemer en dat straal je dan waarschijnlijk ook weer uit.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Nadelen van werken uit een ander pand

huur vergaderruimte
Vergaderruimtes kun je ook per keer huren

Als ondernemer is het aannemen van de sleutels van je eerste kantoor een kleine mijlpaal op zich. Sommigen vinden zichzelf pas echt ondernemer als ze kunnen spreken van ‘naar kantoor gaan’ in plaats van dat ze vanuit huis werken. Toch zijn er redenen te bedenken waarom je geen werkplek wil huren.

Kosten
Zo heeft thuiswerken als grootste voordeel dat je niet zo lang onderweg bent van je huis naar je werk. Je hoeft als het ware alleen maar uit bed te stappen om aan de slag te gaan. Maar bij de huur van een pand of werkplek komt nog iets anders om de hoek kijken: de kosten.

Een bedrijfsruimte kun je kopen of huren. Beide hebben verschillende fiscale voor- en nadelen. Als je een ruimte huurt betaal je ook voor de reiskosten, energiekosten, internet- en  telefoonaansluiting, schoonmaak, et cetera. En ook de opstartkosten zijn vaak hoger, omdat je een ruimte vaak ook goed wilt inrichten. Thuis heb je deze kosten niet (extra).

Minder flexibiliteit
Een andere reden om niet te kiezen voor het huren (of kopen) van een ruimte is dat je daardoor nog steeds je flexibiliteit, in ieder geval qua werktijden, behoudt. Veel ondernemers die een kantoor huren doen dat op een bedrijventerrein of in een bedrijfspand dat ze dat delen met andere ondernemers. Deze gebouwen kennen vaak bepaalde openingstijden, tijden waarop je het terrein op mag.

Maar wat als je nou buiten kantoortijden iets moet doen voor je werk? Bij thuiswerken heb je dit probleem niet. Je loopt naar je speciale werkkamer of je aangebouwde kantoor en je kan gelijk aan de slag. Ook handig als je ’s avonds op de bank zit en je krijgt een belangrijk mailtje of belletje en je wil daar gelijk werk van maken. Thuis kan dat, maar als al je werkzaken op kantoor liggen, gaat dat een stuk lastiger.

Contracten
Een eigen kantoor of werkplek is het pas waard als je weet dat je voldoende inkomsten maakt met je onderneming. Zit je echter in de startende fase, kijk dan goed naar de opzegtermijn van het huurcontract. Als je bedrijf sneller of juist langzamer groeit dan verwacht is het fijn als je bedrijfsruimte net zo flexibel is.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

ondernemer op kantoor

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de bedrijfsruimte zijn:

Kan ik thuis een werkruimte maken?

Ja, meestal wel. Je bent niet de eerste zzp’er die een thuiswerkplek inricht. Fiscaal gelden er wel strenge regels voor een kantoor aan huis dus je kunt de kosten niet altijd aftrekken, en voor sommige beroepen is er toestemming van de gemeente (en buren!) nodig. Bij beroepen waarbij er geen overlast voor de buurt, buren of concurrenten kan ontstaan is dit in de meeste gemeentes helemaal prima.

Wat kost een bedrijfsruimte?

De kosten van een werkruimte lopen enorm uiteen. Logisch, want een winkel langs een dure winkelstraat betaalt meer huur dan iemand die alleen achteraf op een industrieterrein een kleine loods huurt. Als je flexibel wilt beginnen is een bedrijfsverzamelgebouw vaak van alle gemakken voorzien. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer ondernemers die werken vanuit flexplekken.

Kan ik een bedrijfsruimte beter kopen of huren?

De meeste ondernemers huren een ruimte, maar het kan natuurlijk ook interessant zijn om een bedrijfspand te kopen. Zeker als je zeker weet dat je langere tijd op die locatie wilt blijven zitten en het pand gemakkelijk kunt financieren.

Kan ik ook tijdelijk een bedrijfsruimte huren?

Zeker! In veel kantoren moet je voor meerdere jaren een bedrijfsruimte huren, maar er zijn ook werkplekken die je korter kunt huren. Wil je het eerst eens proberen? Dan kun je bij veel flexplekken ook een strippenkaart huren en per dag of soms zelfs per uur een vergader- of werkruimte huren voor je onderneming.