Bedrijfsruimte

Een bedrijfsruimte buitenshuis heeft meestal de voorkeur maar vanwege de kosten starten de meeste ondernemers een onderneming vanuit een huis. Wanneer komt dan het omslagpunt? Wat zijn de fiscale mogelijkheden en de voor- en nadelen van het huren van een werkplek of serieus kantoor?

Inhoud:

Eigen kantoor of bedrijfsruimte

Een ruimte thuis inrichten voor je bedrijfDe werkruimte is zeker in het begin een van de punten waarop ondernemers besparen. Veel zzp’ers werken vanuit huis. Als je net je eerste klant hebt binnengesleept heb je meestal nog geen interesse in een duur kantoorpand met langdurig huurcontract.

Voor een zzp’er heeft een bedrijfsruimte weinig nodig. Een thuiswerkplek of simpele flexibele werkplek met een telefoon, laptop met internet-aansluiting en goede bureaustoel is vaak voldoende. Eventueel aangevuld met een goed koffiezetapparaat.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

heb jij direct een pand nodig voor jouw onderneming?

Een bedrijfsruimte in of aan huis

Je kunt eenvoudig een bedrijfsruimte huren, maar veel ondernemers met een eenmanszaak beginnen hun avontuur liever vanuit huis. Logisch ook, want de kosten van een ruimte thuis zijn beperkt. Voor veel ondernemers is de spreekwoordelijke zolderkamer de ideale plek om het bedrijf te starten.

Een kantoor aan huis is voldoende als je alleen zelf in de werkruimte komt en klanten op locatie ontmoet. Een webdesigner, fotograaf of makelaar kan de eerste maanden prima zonder luxe ingericht kantoor.

Wanneer is een thuiswerkplek niet meer genoeg?

Wanneer komt het moment dat je keukentafel, zolderkamer of zelf ingerichte kantoor als ruimte niet langer voldoende is? En waarom kiezen sommige ondernemers er bij het lanceren van hun onderneming al voor om een bedrijfsadres of zelfs een bedrijfsruimte te huren? Soms om werk- en privé gescheiden te houden.

Het huren van een eigen pand of ruimte is spannend als je nog niet weet hoelang of hoeveel je de werkplek of vergaderruimte nodig hebt. Flexplekken zijn dan soms ideaal. Als je bedrijf groeit en je zeker bent van de levensvatbaarheid hiervan, biedt een vaste werklocatie extra voordelen die een ruimte thuis niet heeft.

Soms is er geen keus. Als je start met een fysieke winkel, dan is een pand op een goede locatie noodzakelijk. Ook bedrijven die starten met personeel hebben een goede bedrijfsruimte nodig. Ben je gestart met een webshop en twijfel je sterk? Dan kun je ook een tijdelijke pop-up store proberen.

retailers moeten al snel een geschikte bedrijfsruimte huren.

Voordelen van een ruimte huren

Een bedrijfsruimte buitenshuis heeft zo zijn voordelen. Welke daarvan belangrijk zijn verschilt per persoon maar de volgende eigenschappen zijn voor veel ondernemers een groot pluspunt:

 • Minder reistijd
  Je kunt tijdwinst maken als klanten en relaties door de eigen zakelijke werkruimte bij jou langskomen, en jij dus minder vaak op pad moet. Tenminste, als je werkplek een beetje dichtbij huis is, en je dus niet elke dag door woon-werkverkeer in de file komt te staan.
 • Uitstraling
  Een eigen kantoor en bezoekadres kan je onderneming een meer professionele uitstraling geven. Een naambordje bij het pand laat zien dat het niet gaat om een tijdelijke business of een bijklussende student, maar om een onderneming die gevestigd is in een bedrijfsruimte.
 • Privacy en veiligheid
  Als je werkt vanuit huis is jouw thuisadres direct te vinden via het Handelsregister van de KvK. Ook staat deze dan op elke factuur. Een los bedrijfsadres geeft meer privacy. Als je ook veel dure machines of veel voorraad hebt kan het een veilig idee geven als je dat niet in een ruimte thuis hoeft op te slaan.
 • Werkgevoel
  Het mentale aspect van elke dag naar je werk toegaan, kan van grote invloed zijn. Het kan een voordeel zijn dat je tijdens je werk ook een wasje kan draaien, maar dat geldt niet voor iedereen. Als je ’s morgens naar kantoor gaat, ben je daar alleen met werk bezig, en maak je thuis weer echt privétijd.
 • Netwerken
  Vaak zijn er meerdere bedrijfsruimtes in kantoorpanden. Hierdoor zit je bedrijf tussen kantoren van potentiële klanten of partners. Zeker als je in een bedrijvenverzamelgebouw een ruimte huurt kan dit van grote invloed zijn.
 • Bereikbaar
  Een kantoor of werkplek op een zakelijk kantorenterrein maakt je bedrijf beter bereikbaar voor leveranciers. Ook hebben bedrijfspanden meestal wat zakelijke horecagelegenheden in de buurt.
 • Groeimogelijkheden
  Een stagiaire bij je thuis laten werken geeft soms toch moeilijkheden. Door een externe ruimte te huren of kopen kun je sneller denken aan een eerste medewerker.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Nadelen van werken uit een ander pand

huur vergaderruimte
Vergaderruimtes kun je ook per keer huren

Als ondernemer is het aannemen van de sleutels van je eerste kantoorruimte een kleine mijlpaal op zich. Sommigen vinden zichzelf pas echt ondernemer als ze kunnen spreken van ‘naar kantoor gaan’ in plaats van dat ze vanuit huis werken.

Toch zijn er redenen te bedenken waarom je geen werkplek wil huren. Een voordeel van thuiswerken is dat je geen reistijd hebt. Ook heb je dan geen kosten van de huur van een kantoor of werkplek.

Kosten
Een bedrijfsruimte kun je kopen of huren. Beide hebben verschillende fiscale voor- en nadelen. Daarnaast heb je reiskosten, energiekosten, internet- en  telefoonaansluiting, schoonmaak, et cetera. En ook de opstartkosten zijn vaak hoger. Als je een ruimte huurt wil je deze vaak ook goed inrichten.

Minder flexibiliteit
ThuiswerkenEen andere reden om niet te kiezen voor het huren (of kopen) van een ruimte is dat je thuiswerken je flexibeler maakt qua werktijden.

Veel ondernemers die een kantoor huren doen dat op een bedrijventerrein of in een bedrijfspand dat ze  delen met andere ondernemers. Zo’n gebouw heeft vaak bepaalde openingstijden.

Maar wat als je nou buiten kantoortijden iets moet doen voor je werk? Bij thuiswerken heb je dit probleem niet. Je loopt naar je speciale werkkamer of je aangebouwde kantoor en je kan gelijk aan de slag. Ook handig als je ’s avonds op de bank zit en je krijgt een belangrijk mailtje of belletje en je wil daar gelijk werk van maken. Thuis kan dat, maar als al je werkzaken op kantoor liggen, gaat dat een stuk lastiger.

Contracten
Een eigen kantoor of werkplek is het pas waard als je weet dat je voldoende inkomsten maakt met je onderneming. Zit je nog in de startende fase, kijk dan goed naar de opzegtermijn van het huurcontract. Als je bedrijf sneller of juist langzamer groeit dan verwacht is het fijn als je bedrijfsruimte net zo flexibel is.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check voor alle kantoorartikelen ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

ondernemer op kantoor

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de bedrijfsruimte zijn:

Kan ik thuis een werkruimte maken?

Ja, meestal wel. Je bent niet de eerste zzp’er die een thuiswerkplek inricht. Fiscaal gelden er wel strenge regels voor een kantoor aan huis dus je kunt de kosten niet altijd aftrekken, en voor sommige beroepen is er toestemming van de gemeente (en buren!) nodig. Bij beroepen waarbij er geen overlast voor de buurt, buren of concurrenten kan ontstaan is dit in de meeste gemeentes helemaal prima.

Wat kosten bedrijfsruimtes?

De kosten van een werkruimte lopen enorm uiteen. Logisch, want een winkel langs een dure winkelstraat betaalt meer huur dan iemand die alleen achteraf op een industrieterrein een kleine loods huurt. Als je flexibel wilt beginnen is een bedrijfsverzamelgebouw vaak van alle gemakken voorzien. Ook zijn er steeds meer kantoren met flexplekken voor ondernemers.

Kan ik een bedrijfsruimte beter kopen of huren?

De meeste ondernemers huren een ruimte, maar het kan natuurlijk ook interessant zijn om een bedrijfspand te kopen. Zeker als je zeker weet dat je bedrijf langere tijd op die locatie blijft zitten en je het pand gemakkelijk kunt financieren.

Kan ik ook tijdelijk een bedrijfsruimte huren?

Zeker! In veel kantoren moet je voor meerdere jaren een bedrijfsruimte huren, maar er zijn ook werkplekken die je korter kunt huren. Wil je het eerst eens proberen? Dan kun je bij veel flexplekken ook een strippenkaart huren en per dag of soms zelfs per uur een vergader- of werkruimte huren voor je onderneming.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan