Stakingswinst

Als je stopt met een eenmanszaak of deze aan iemand anders overdraagt moet je afrekenen met de belastingdienst. In deze situatie is soms een extra stakingsaftrek mogelijk.

Wat is stakingswinst?

StakingswinstWanneer je de eenmanszaak stopt en alle schulden, contracten en rekeningen hebt betaalt blijft er vaak nog geld over. Bijvoorbeeld van het verkopen van je bureaustoel, laptop of andere zaken die je niet meer nodig hebt als je stopt met ondernemen. Al deze zaken zijn bij elkaar jouw stakingswinst.

Als je de opheffing netjes regelt kom je in aanmerking voor een extra belastingvoordeel. Dit heet de stakingsaftrek. Dit is een aftrekpost voor de belasting die je moet betalen over je stakingswinst en resultaat in het jaar dat je stopt met je bedrijf. Het maximum bedrag van de stakingsaftrek in 2018 is 3.630 euro.

Extra stakingsaftrek bij einde onderneming

Het idee achter de stakingsaftrek is dat de belastingdienst ondernemers wil stimuleren om zaken netjes te regelen. Zonder de stakingswinst kan het gebeuren dat ondernemers niet stoppen omdat ze op zien tegen de belastingafdracht die een opheffing veroorzaakt.

De stakingswinst bestaat uit de stille reserves: verschil in in waarde tussen de economische en de boekhoudwaarde van bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld een bedrijfspand dat meer waard is geworden), de fiscale reserves: zoals de oudedagsreserve en goodwill: de meerwaarde van een bepaalde onderneming boven het eigen vermogen (bijvoorbeeld een heel bijzonder recept van een restaurant).

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

Belasting en stakingswinst

De stakingswinst telt de belasting dus op bij de gemaakte winst in het jaar van opheffing. Hiervoor is een extra aftrekpost om het tarief te verlagen, de stakingsaftrek. Deze is 3.630 euro (2018) en mag worden afgetrokken van de stakingswinst. Ook is er de mogelijkheid tot het aankopen van stakingslijfrente, op deze manier kan de afrekening worden uitgesteld.

Ook kan het aankopen van stakingslijfrente voordelig zijn wanneer deze in delen wordt uitbetaald, mogelijk vallen deze uitbetalingen in de toekomst in een lager belastingtarief. Er is wel een maximum bedrag van de stakingswinst dat mag worden gebruikt voor het aankopen van stakingslijfrente.

Overname en stakingswinst

Als een eenmanszaak wordt overgenomen dan wordt in de praktijk niet de onderneming, maar worden alleen de bedrijfsvoering en eigendommen overgenomen. Voor de oude eigenaar komt het dan neer op het staken van de inmiddels lege KvK-inschrijving. Afhankelijk van hoe de bedrijfsovername geregeld is, komt hier vaak stakingswinst om de hoek kijken.

Overlijden van de eigenaar

Overlijden van de eigenaarAls de eigenaar van een eenmanszaak komt te overlijden, dan wordt de zaak soms (vanzelf) gestaakt. Hierdoor kunnen de erfgenamen een flinke belastingclaim tegemoet zien. Deze hoeft echter alleen betaald te worden als de onderneming wordt verkocht. Wanneer de erfgenamen de onderneming voortzetten is er geen stakingswinst en dus ook geen belasting over deze winst.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Echtscheiding van de eigenaar

Wanneer de eigenaar van een eenmanszaak in gemeenschap van goederen is getrouwd, betekent dit bij een echtscheiding dat de helft van het vermogen van de onderneming naar de partner gaat. Bij een scheiding wordt een deel van onderneming gestaakt en hierover moet stakingswinst berekend worden. In bepaalde gevallen mag er gebruik gemaakt worden van de doorschuiffaciliteit.

Het staken van een eenmanszaak kan erg ingewikkeld zijn, als het gaat om grote bedragen en veel stille en fiscale reserves is het altijd verstandig om de hulp in te schakelen van een boekhouder of fiscaal expert.