menu
e-boekhouden

Kleineondernemersregeling KOR

Ondernemers met een omzet tot 20.000 euro komen in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling: afgekort de KOR of KOR-regeling. Samengevat kan het zo zijn dat je geen btw rekent aan klanten en betaalde btw niet mag verrekenen. Ook doe je dan geen btw-aangiftes in deze periode.

kleineondernemersregeling

Inhoud:

Wat is de Kleineondernemersregeling?

De Kleineondernemersregeling, vaak afgekort als KOR of KOR-regeling, houdt sinds 2020 in dat je geen btw meer rekent aan je klanten en geen betaalde btw meer verrekend. Ook hoef je geen btw-aangifte meer in te dienen. Als je verwacht dat je in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro aan omzet gaat genereren kom je hiervoor in aanmerking en kun je deze vrijstelling aanvragen.

Eenvoudige software maakt boekhouden simpel: e-Boekhouden gratis uitproberen? Of vergelijk zelf met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

KOR-regeling nadelig of voordelig?

Deze vrijstelling klinkt als een lastenverlichting en verlaagt de administratieve regeldruk. Andere regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek of startersaftrek, leveren vrijwel altijd geld op maar de KOR kan ook nadelig uitpakken! Voor 1 januari 2020 mocht je soms een deel van de ontvangen btw houden, maar dit is niet meer zo!

De regeling kan financieel ongunstig zijn omdat ook enkele voordelen bij de kleineondernemersregeling vervallen. Zo kun je niet langer de btw verrekenen van aankopen. Als jij in een kalenderjaar bijna geen omzet maakt maar wel veel kosten hebt, kan de KOR voor jou negatief uitpakken omdat je daarover de btw ook niet langer terug kunt vragen.

Zijn je kosten hoger dan je inkomsten? Dan kan de KOR-regeling je geld kosten!

De KOR-regeling is voor alle ondernemingsvormen mogelijk. Naast ondernemers met een eenmanszaak of vof kun je er dus ook gebruik van maken met een bv, stichting of vereniging.

KOR: facturen maken zonder btw

Als je de kleineondernemersregeling toepast dan vervallen de facturen als bewijslast voor de omzetbelasting. Je hoeft deze van de belastingdienst dan ook niet altijd meer te overhandigen, maar je klanten kunnen hier natuurlijk wel anders over denken. Zakelijke klanten zullen van alle kosten facturen willen. Dan dien je dus facturen te maken zonder btw. Op de factuur kun je melden dat deze is vrijgesteld van btw, en hierop ook los noemen dat het btw-bedrag dus nul euro is.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Oude kleineondernemersregeling

belastingdienstEr bestaat al langer een KOR-regeling maar deze regeling is per 1 januari 2020 veranderd. Tot 1 januari 2020 rekende je btw maar indien je na aftrek van de voorbelasting (betaalde btw) een bedrag aan binnengekomen btw overhield dat in een heel kalenderjaar kleiner was dan 1883 euro mocht je dit (grotendeels) houden. Dit gaf je vervolgens op bij de btw-aangifte.

De oude KOR was alleen van toepassing bij een eenmanszaak of vof. In enkele gevallen was het hier ook mogelijk om helemaal vrijstelling te krijgen van het btw-verkeer.

Voorwaarden voor de KOR-regeling

De bedragen om voor de KOR-regeling in aanmerking te komen zijn per kalenderjaar. Het gaat om de omzet die je factureert tussen 1 januari en 31 december. Je hebt hier dus veel invloed op! Verwacht je er net voor in aanmerking te komen? Dan kan het wachten met het versturen van een factuur, of het doen van een kleine investering, soms precies een extra belastingvoordeel met zich meebrengen. Zeker dus iets om zelf even rekening mee te houden!

Zolang als jij voldoet aan de voorwaarden kun je ook meedoen aan de regeling. De KOR is dus geen startersaftrek maar simpelweg een regeling die de administratieve regeldruk wat verlaagt voor kleine ondernemers.

Ondernemers met KOR-regeling vrijgesteld van btw-aangiftes

Ondernemers die in een jaar de vrijstelling hebben aangevraagd en zijn goedgekeurd door de belastingdienst hoeven geen btw-aangifte in te dienen. Wel dienen deze nog altijd een sluitende financiële administratie bij te houden. Deze dient mogelijk als bewijs dat je voor de regeling in aanmerking komt, en heb je nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de kleineondernemersregeling zijn:

Waar moet ik voor de KOR-regeling aan voldoen?

Om de kleineondernemersregeling toe te kunnen passen moet je omzet per jaar lager zijn dan 20.000 euro. Achteraf moet je het kunnen bewijzen met je financiële administratie.

Omdat je dit vooraf niet altijd precies weet mag je het schatten. Vervolgens kun je bij de belastingdienst een aanvraag doen voor deze regeling. De belastingdienst bepaalt of je wel of niet de KOR-regeling kunt toepassen.

De KOR-regeling en de inkomstenbelasting

De kleineondernemersregeling is van toepassing op de omzetbelasting. Tot 2020 mocht je soms een deel van de ontvangen btw houden en gaf je dat als inkomen op bij de inkomstenbelasting, maar de regeling is aangepast waardoor je nu helemaal geen btw meer rekent als je aan de regeling voldoet.

De KOR-regeling heeft dus geen invloed op de inkomstenbelasting. Daarvoor zijn er andere belastingvoordelen voor kleine ondernemers.

Hoe maak ik facturen zonder btw?

Als je aan de KOR voldoet maak je facturen zonder btw. Als je een boekhoudprogramma gebruikt kun je dus instellen dat je facturen zonder btw kunt maken. Heb je ook zakelijke klanten? Dan kun je op de factuur vermelden dat je een ontheffing hebt voor de btw, en dat je op je facturen daarom geen btw rekent. Voor de btw ben je zelfs niet meer verplicht om een factuur te maken.

Geeft de regeling een ontheffing voor administratie?

Nee, ook dan ben je verplicht om te boekhouden. Als je voldoet aan de voorwaarden van de KOR-regeling hoef je geen btw te rekenen en geen btw-aangiftes meer te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar een sluitende financiële administratie is nog altijd verplicht voor de aangifte van de inkomstenbelasting en om te zien of je voor de regeling in aanmerking komt.

Hoe zit het met de 1883 euro btw-regel?

De KOR-regeling is in 2020 veranderd. Tot die tijd mocht je de omzetbelasting (btw) die je had gerekend aan klanten soms houden als het verschil tussen ontvangen en betaalde btw 1883 euro of minder was. Dit inkomen moest je wel opgeven bij de inkomstenbelasting.

Sinds 1 januari 2020 wordt niet langer gekeken naar de btw bedragen maar naar de omzet van de onderneming, en zijn enkele andere voorwaarden van de KOR aangepast. Er is dus geen regeling meer waarbij je (een deel van) ontvangen btw mag houden.