menu

Kleineondernemersregeling KOR

Ondernemers met een omzet tot 20.000 euro komen soms in aanmerking voor de ‘kleineondernemersregeling’ afgekort de KOR. Samengevat kan het zo zijn dat je geen btw rekent aan klanten, en betaalde btw niet mag verrekenen. Ook doe je dan geen btw-aangiftes in deze periode.

Inhoud:

Wat is de KOR-regeling?

kleineondernemersregelingKOR staat voor kleineondernemersregeling. Deze regeling houdt in dat je geen btw meer rekent aan je klanten en geen betaalde btw meer verrekend. Ook hoef je geen btw-aangifte meer in te dienen. Als je verwacht dat je in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro aan omzet gaat genereren kom je hiervoor in aanmerking en kun je deze vrijstelling aanvragen.

Deze vrijstelling klinkt als een lastenverlichting maar is soms ongunstig voor kleine ondernemers omdat ook enkele voordelen bij de kleineondernemersregeling vervallen. Als jij in een kalenderjaar bijna geen omzet maakt maar wel veel kosten hebt, kan de KOR voor jou negatief uitpakken omdat je daarover de btw ook niet langer kunt verrekenen.

Zijn je kosten hoger dan je inkomsten? Dan kan de KOR je geld kosten!

Bovenstaande KOR-regeling is voor alle ondernemingsvormen mogelijk. Naast ondernemers met een eenmanszaak of vof kun je er dus ook gebruik van maken met een bv, stichting of vereniging.

Oude kleineondernemersregeling

belastingdienstEr bestaat al langer een KOR-regeling maar deze regeling is per 1 januari 2020 veranderd. Tot 1 januari 2020 rekende je btw maar indien je na aftrek van de voorbelasting (betaalde btw) een bedrag aan binnengekomen btw overhield dat in een heel kalenderjaar kleiner was dan 1883 euro mocht je dit (grotendeels) houden. Dit gaf je vervolgens op bij de btw-aangifte.

De oude KOR was alleen van toepassing bij een eenmanszaak of vof. In enkele gevallen was het hier ook mogelijk om helemaal vrijstelling te krijgen van het btw-verkeer.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

KOR-regeling geldt per kalenderjaar

kor geldt per kalenderjaarDe bedragen om voor de KOR-regeling in aanmerking te komen zijn per kalenderjaar. Het gaat om de omzet die je factureert tussen 1 januari en 31 december. Je hebt hier dus veel invloed op! Verwacht je er net voor in aanmerking te komen? Dan kan het wachten met het versturen van een factuur, of het doen van een kleine investering, soms precies een extra belastingvoordeel met zich meebrengen. Zeker dus iets om zelf even rekening mee te houden!

KOR-ondernemers vrijgesteld van btw-aangiftes

Ondernemers die in een jaar de vrijstelling hebben aangevraagd en zijn goedgekeurd door de belastingdienst hoeven vervolgens geen btw-aangifte in te dienen. Wel dienen deze nog altijd een sluitende financiële administratie bij te houden. Deze dient mogelijk als bewijs dat je voor de regeling in aanmerking komt, en heb je nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.