e-boekhouden

Kantoor aan huis

Veel zzp’ers hebben een kantoor aan huis. Thuiswerken is populair, al heeft werken in je woning ook nadelen. Om een werkruimte aftrekbaar of verhuurbaar te maken hanteert de belastingdienst voorwaarden. Een overzicht van de voor- en nadelen en de regels om een kantoor aan huis aftrekbaar te maken.

Kantoor aan huis verhuren aan jezelf

webwinkel runnen in een kantoor aan huisAls je huis het toelaat kun je een studeerkamer of ander gedeelte van de eigen woning gebruiken als bedrijfsruimte voor je onderneming. Soms is een vergunning vereist. Je mag niet zomaar een slagerij beginnen op je zolderkamer en de meeste gemeentes hebben regels om de overlast in de straat te beperken. Soms is thuiswerken in een kantoor aan huis hierdoor niet mogelijk.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Regus.com biedt plekken door het hele land. Van simpel virtueel kantoor tot compleet ingerichte bedrijfsruimtes met vaste eigen werkplekken, inclusief faciliteiten.

Nu kijkt de gemeente niet elke dag naar binnen maar als jij thuis een webshop begint, en daar komen dagelijks klanten of leveranciers, kan dat storend zijn voor je buren. Sommige gemeentes vinden zelfs dat een kapper of administratiekantoor te veel drukte oplevert in een woonwijk, en verbieden het dan.

Je buren of straatbewoners moeten geen overlast ervaren van jouw kantoor aan huis.

Als er weinig tot geen klanten langskomen, en de buren er dus eigenlijk niets van merken, mag het kantoor zich in je eigen woning bevinden. Je mag deze werkruimte alleen niet zomaar verhuren aan jezelf. Daarvoor moet de belastingdienst het eerst erkennen als bedrijfsruimte.

regels voor de belasting

Een ruimte verhuren of aftrekbaar maken

Thuis een kamer als kantoor inrichten mag dus bijna altijd. maar er gelden strenge voorwaarden voordat de belastingdienst meebetaalt om van een kamer een bedrijfsruimte te maken. Je mag dus niet zomaar een slaapkamer of ander deel van je woning verhuren aan jezelf en kunt de kosten van een thuiskantoor niet zomaar aftrekken bij de belastingaangifte.

Zelfs niet als je deze ruimte alleen voor je bedrijf gebruikt en je hierin ook klanten ontvangt. Pas als er volgens de belastingdienst voldoende  onderscheid is tussen de woning en de bedrijfsruimte, en deze ook geschikt is voor derden, is deze ruimte fiscaal aftrekbaar en kun je die verhuren (aan jezelf).

Ruimte heeft eigen opgang, ingang en toilet nodig

Om een bedrijfsruimte te kunnen verhuren of aftrekken moet het een zelfstandige ruimte zijn met eigen voorzieningen. De belastingdienst kijkt daarbij naar de mogelijkheid van direct daglicht, een eigen ingang en sanitaire voorzieningen. Je kunt dus geen kamer aan een gezamenlijke gang aftrekken en het kantoor heeft een eigen wc nodig. Je kunt hiervoor niet het toilet gebruiken waar je vanuit de woning ook gebruik van maakt.

Voor je deze mag verhuren of aftrekken heb je een afsluitbare ruimte met eigen sanitair en ingang nodig.

Daarnaast moet je minimaal 30 procent van je omzet in deze ruimte verdienen om deze zakelijk aftrekbaar te maken. Dit is zelfs 70 procent als je ook een andere werkruimte hebt. Gebruikt je de werkruimte ook privé? Dan is deze slechts aftrekbaar voor het deel dat je gebruikt voor je onderneming.

Als je kantoor aan huis aftrekbaar is dan kun je (een evenredig deel van) de energiekosten, schoonmaakkosten, verzekeringskosten en de kosten van verf, behang of vloerbedekking aftrekken van de belasting. Ook kun je dan een deel van de huur of afschrijving aan je bedrijf doorrekenen.

ondernemerbelastingdienst stelt voorwaarden aan een werkruimte thuis

Het kantoor onderdeel maken van je onderneming

Als je jezelf huur rekent en alle kosten al aftrekbaar hebt gemaakt heb je dezelfde voordelen als wanneer de bedrijfsruimte werkelijk op de balans stond. Het is daarvoor niet nodig om het kantoor onderdeel te maken van je bedrijf. Als je dit wel doet maak je dit deel van je woning onderdeel van box-1.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check voor alle kantoorartikelen ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

De kosten van het inrichten aftrekken

thuis een werkruimte inrichtenVoldoe je niet aan de voorwaarden, dan is er wel de mogelijkheid om de btw terug te vragen over de kosten die je maakt als je een thuiswerkplek inrichten gaat. Als je dus simpelweg een zolder- of slaapkamer als werkruimte inricht kun je niet de huur of energiekosten aftrekken, maar wel de kosten van je bureau, stoel of computer.

Inrichtingskosten die duurder zijn dan 450 euro en langer dan één jaar meegaan mag je afschrijven en leveren mogelijk ook een investeringsaftrek op bij de belastingdienst.

Voordelen thuiswerken

Het grote voordeel van een kantoor aan huis is de vrijheid. Je bepaalt zelf je werktijden, hoe je werkt, wat je aantrekt of welke lunchtijden je hanteert. De voordelen:

  • Vrijheid: zelf werktijden, kleding en manier van werken bepalen;
  • Geen reistijd: geen reistijd, -kosten, file of overvolle trein;
  • Kostenbesparing: geen huur voor je werkruimte;
  • Rust: geen collega’s die je storen;
  • Gezinsleven: thuiswerken kan gezinstijd opleveren.

Nadelen van een werkruimte thuis

Veel van de voordelen van thuiswerken brengen een risico met zich mee. Vrijheid vereist namelijk weer discipline en rust kan eenzaamheid betekenen. De nadelen van thuiswerken:

  • Geen scheiding werk-privé: als werk en privéleven zich in hetzelfde gebouw afspelen, moet je de twee wel goed kunnen scheiden. Een aparte ruimte om te werken, waarvan je de deur kan sluiten van het einde van de dag, een zakelijke en privételefoon en duidelijkheid naar de andere gezinsleden wanneer er tijd is voor hen en wanneer het tijd is voor werk: deze dingen kunnen helpen grip op de zaak te houden;
  • Professionaliteit: ontvang je klanten? Dan kan een woonkamer onprofessioneel overkomen. Zorg er in ieder geval voor dat er een wachtruimte is voor de klanten. Je kan ook  thuiswerken combineren met een tijdelijke kantoorruimte;
  • Kleiner netwerk: werken in een kantoor kan leiden tot interessante contacten met andere ondernemers en bedrijven. Bij thuiswerken zal je deze contacten minder hebben en moet je er dus apart op uit om te netwerken;
  • Eenzaam: thuis ben je maar alleen. Ga voor jezelf na of je graag tussen de mensen bent. Dan is thuiswerken niet de beste oplossing.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check voor alle kantoorartikelen ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.