Administratie-software

Voor ondernemers is er een groot aanbod van administratie-software om de boekhouding online in te verwerken. Soms is de keuze eenvoudig. Als je boekhouder je een administratie-programma aanraadt bijvoorbeeld. Meestal besluit je zelf waar je de administratie in verwerkt. Hoe kies je dan de juiste software?

Inhoud:

Wat doet administratie-software?

administratie-softwareOndernemers zijn in Nederland verplicht om de financiële administratie bij te houden. Een administratie-programma helpt hierbij. Goede boekhoudsoftware maakt het niet alleen makkelijk om de administratie online bij te houden maar geeft inzicht in alle cijfers en biedt ook ondersteuning bij belastingaangiftes. In Nederland is er een groot aanbod van administratie-programma’s te vinden.

Online administratie-programma’s:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú maar liefst 15 maanden gratis! Profiteer van deze unieke actie en start direct!

Gratis
  • 135.000 gingen u voor
  • Belastingdienst Erkend
  • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

Ficsus.nl

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (244)

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

€ 59,00 per maand
  • Met Scan & Herken
  • CRM & Bankkoppeling
  • Complete oplossing
Bekijk de website

Softwarekeuze is persoonlijk

Boekhouden is al tijdrovend suf en soms zelfs vervelend genoeg. Accepteer daarom niet zomaar het eerste administratieprogramma dat je tegenkomt maar neem er even de tijd voor. Probeer wat online demo’s uit voor je echt kiest voor administratie-software want de verschillen zijn groot. In kosten, want er zijn zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden, maar ook in hoe makkelijk de software is om te gebruiken. Sommige spelers richten zich specifiek op zzp’ers die vooral een eenvoudig boekhoudprogramma zoeken.

Zzp’ers willen meestal graag een simpel administratie-programma.

Het is lastig om goede software aan te raden, want er zijn veel verschillen. Op ons overzicht van online boekhoudprogramma’s vind je nog veel meer oplossingen die veelvuldig door ondernemers aangeraden worden, maar wij kennen ook niet elk boekhoudprogramma. Daarnaast is het geheel afhankelijk van jouw computerkennis, budget, facturen, volume en interesse.

Mogelijk is er dus software voor jouw administratie die niet in het rijtje staat maar wel beter is dan alle door ons genoemde programma’s. Meestal is een boekhoudprogramma de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend, probeer er dus gerust een paar uit en vraag ook eens in je netwerk wat bevriende ondernemers aanraden.

Maak het klanten gemakkelijk om te betalen

Daarnaast zijn er grote verschillen in functionaliteit en gebruikersgemak. Je gebruikt de software misschien zelf om te factureren of om de btw-aangifte te doen, maar let ook op of deze het voor klanten makkelijk maakt om facturen te betalen en deze in de administratie te boeken.

Kies daarom niet alleen voor het dashboard, maar kijk ook of je makkelijk pdf-facturen kunt maken en deze niet alleen per e-mail, maar of je ook een betaalverzoek via de app kunt sturen en of facturen te betalen zijn via iDeal.

Naast facturen maken kan software soms ook helpen bij herinneringen of belastingaangiftes.

Ook is het handig als de software automatisch herinneringen stuurt en naast de verplichte administratie een complete actieve boekhouding aanbiedt. Zo is het handig als deze ook helpt bij het aangeven van de belasting. Sommige pakketten richten zich meer op wat grotere bedrijven en bieden bijvoorbeeld meerdere logins, soms zichtaccounts voor bijvoorbeeld je boekhouder of accountant. Als jij ook een boekhouder hebt ingeschakeld, heeft die misschien ook een voorkeur voor een administratie-programma?

Wil je online boekhouden en ben je op zoek naar goede software? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Kosten van een administratie-programma

Administratie kostenEen goede ondernemer zal de kosten van een administratie-programma zelden de doorslag laten geven aangezien zelfs de duurdere administratie-software niet veel duurder is dan enkele tientjes per maand.

Toch, als het er echt om hangt, kunnen ook die paar tientjes voor jou misschien het besluit beïnvloeden.

Veiligheid van administratie-software

Zorg er altijd voor dat je administratie veilig is opgeborgen. Vaak bevat deze vertrouwelijke informatie en te vaak verdwijnt administratie omdat het in een simpel Excel-bestand op de computer was opgeslagen. Je weet nooit wat een ander ermee doet!

Als je online je administratie bij een professionele speler hebt ondergebracht zal deze ook zorgen voor de veiligheid. Online administratie-software biedt meestal ook voldoende backup-mogelijkheden.

Mogelijk is dan een jaarlijkse uitdraai voldoende. Als je zelf de administratie op je eigen computer hebt staan weet dan dat harde schijven kunnen crashen en computers gestolen kunnen worden. Weet je dan ook zeker dat je data veilig is voor buitenstaanders en dat jij er zelf nog bij kunt?

Administratie-software koppelen

administratiesoftware koppelenAdministratie-software kent meestal vele in- en exportfuncties. De meeste ondernemers starten zonder betaalde software dus wil je graag dat je huidige administratie ook in de nieuwe software past en vanuit daar direct door kunt gaan met factureren.

De meeste administratie-software kan omgaan met Excel en de bekendere kassa- en ecommerce-software. Als je andere databases gebruikt is het raadzaam vooraf even te onderzoeken of je ondernemingscijfers over te zetten zijn. Welke software past in dat geval het beste bij de andere facetten van je onderneming?

Ben je op zoek naar een administratie-programma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.