menu
e-boekhouden

Administratie-software

Voor ondernemers is er een groot aanbod van administratie-software om de boekhouding online in te verwerken. Soms is de keuze heel eenvoudig. Als je boekhouder je een administratie-programma aanraadt bijvoorbeeld. Maar meestal zul je zelf moeten besluiten waar je de administratie in verwerkt. Hoe kies je dan de juiste administratie-software?

Inhoud:

Wat doet administratie-software?

administratie-softwareOndernemers zijn in Nederland verplicht om hun administratie bij te houden. Administratie-software helpt hierbij. Goede software maakt het niet alleen makkelijk om de administratie online bij te houden maar geeft inzicht in de cijfers en biedt ook ondersteuning bij belastingaangiftes. In Nederland is er een groot aanbod van administratie-programma’s te vinden.

Online administratie-programma’s:

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1355)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
  • #1 Boekhoudsoftware
  • Belastingdienst erkend
  • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (144)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

€ 15,00 per maand
  • 100% voor ZZP'ers
  • Makkelijk & Compleet
  • Maak gratis je account
Bekijk de website

Softwarekeuze is persoonlijk

Boekhouden is al tijdrovend suf en soms zelfs vervelend genoeg. Accepteer daarom niet zomaar het eerste administratie-programma dat je tegenkomt maar neem even de tijd en probeer wat online demo’s uit voor je echt kiest voor administratie-software want de verschillen zijn groot. In kosten, want er zijn zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden, maar ook in hoe makkelijk de software is om te gebruiken. Sommige spelers richten zich specifiek op zzp’ers die vooral een eenvoudig boekhoudprogramma zoeken.

Zzp’ers willen meestal graag een simpel administratie-programma.

Het is lastig om goede software aan te raden, want er zijn veel verschillen. Op ons overzicht van boekhoudprogramma’s vind je nog veel meer oplossingen die veelvuldig door ondernemers aangeraden worden, maar wij kennen ze zeker niet allemaal. Daarnaast is het geheel afhankelijk van jouw computerkennis, budget, facturen, volume en interesse. Mogelijk is er dus software voor jouw administratie die niet in het rijtje staat maar wel beter is dan de door ons genoemde opties. In de meeste gevallen zijn de eerste twee weken kosteloos en vrijblijvend, probeer er dus gerust een paar uit en vraag ook eens in je netwerk wat bevriende ondernemers aanraden.

Daarnaast zijn er grote verschillen in functionaliteit en gebruikersgemak. Je gebruikt de software misschien zelf om te factureren, maar let ook op of deze het voor klanten makkelijk maakt om facturen te betalen. Kies daarom niet alleen voor het dashboard, maar kijk ook of je makkelijk pdf-facturen kunt maken en deze niet alleen per e-mail, maar of je ook een betaalverzoek via de app kunt sturen en of facturen te betalen zijn via iDeal.

Maak het je klanten makkelijk om te betalen.

Ook is het handig als de software automatisch herinneringen stuurt en naast de verplichte administratie een complete actieve boekhouding aanbiedt. Zo is het handig als deze ook helpt bij het aangeven van de belasting. Sommige pakketten richten zich meer op wat grotere bedrijven en bieden bijvoorbeeld meerdere logins, soms zichtaccounts voor bijvoorbeeld je boekhouder of accountant. Als jij ook een boekhouder hebt ingeschakeld, heeft die misschien ook een voorkeur voor een administratie-programma?

Kosten van een administratie-programma

Administratie kostenEen goede ondernemer zal de kosten van een administratie-programma zelden de doorslag laten geven aangezien zelfs de duurdere administratie-software niet veel duurder is dan enkele tientjes per maand. Toch, als het er echt om hangt, kunnen ook die paar tientjes voor jou misschien het besluit beïnvloeden.

Ben je op zoek naar online administratie-software? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veiligheid van administratie-software

Zorg er altijd voor dat je administratie veilig is opgeborgen. Vaak bevat deze vertrouwelijke informatie en te vaak verdwijnt administratie omdat het in een simpel Excel-bestand op de computer was opgeslagen. Je weet nooit wat een ander ermee doet!

Als je online je administratie bij een professionele speler hebt ondergebracht zal deze ook zorgen voor de veiligheid. Online administratie-software biedt meestal ook voldoende backup-mogelijkheden.

Mogelijk is dan een jaarlijkse uitdraai voldoende. Als je zelf de administratie op je eigen computer hebt staan houd er dan altijd rekening mee dat harde schijven kunnen crashen en computers gestolen kunnen worden. Weet je dan ook zeker dat je data veilig is voor buitenstaanders en dat jij er zelf nog bij kunt?

Administratie-software koppelen

Administratie-software kent meestal vele in- en exportfuncties. De meeste ondernemers starten zonder betaalde software dus wil je graag dat je huidige administratie ook in de nieuwe software past en vanuit daar direct door kunt gaan met factureren.

De meeste administratie-software kan omgaan met Excel en de bekendere kassa- en ecommerce-software. Als je andere databases gebruikt is het raadzaam vooraf even te onderzoeken of je ondernemingscijfers over te zetten zijn. Welke software past in dat geval het beste bij de andere facetten van je onderneming?

Ben je op zoek naar een administratie-programma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.