Administratie-software

Voor ondernemers is er veel goede administratie-software om de boekhouding in te verwerken. Soms raadt de boekhouder je een administratie-programma aan, maar meestal besluit je zelf waar je de financiële administratie van je onderneming in verwerkt. Hoe kies je dan de juiste oplossing?

Inhoud:

Wat doet administratie-software?

administratie-softwareOndernemers zijn in Nederland verplicht om de financiële administratie bij te houden. Een administratie-programma helpt hierbij.

Goede boekhoudsoftware maakt het niet alleen makkelijk om de administratie online bij te houden maar geeft inzicht en biedt ook ondersteuning bij belastingaangiftes. In Nederland is er een groot aanbod van boekhoudprogramma’s te vinden.

Online administratie-programma’s:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Voor 16,50 euro per maand kun je hiermee de volledige boekhouding regelen. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's.

Softwarekeuze is persoonlijk

Boekhouden is al tijdrovend suf en soms zelfs vervelend genoeg. Accepteer daarom niet zomaar het eerste administratieprogramma dat je tegenkomt maar neem er even de tijd voor. Probeer wat online demo’s uit voor je een keuze maakt want de verschillen zijn groot.

In kosten, want er zijn zelfs prima gratis boekhoudprogramma’s te vinden, maar ook in hoe makkelijk ze zijn in gebruikersgemak. Sommige spelers richten zich volledig op zzp’ers die vooral een eenvoudig boekhoudprogramma zoeken.

Zzp’ers willen meestal graag een simpel boekhoudpakket.

online boekhouden vanuit huis

Software eerst uitproberen

Het is lastig om de beste software voor het boekhouden aan te wijzen, want er zijn veel verschillen. Op ons overzicht van online boekhoudprogramma’s vind je nog veel meer oplossingen die andere ondernemers aanraden, maar wij kennen ook niet elk boekhoudprogramma.

Daarnaast is het geheel afhankelijk van jouw computerkennis, budget, facturen, volume en interesse. Mogelijk is er dus een oplossing voor jouw boekhouding die niet in het rijtje staat maar wel beter is dan alle door ons genoemde programma’s.

Meestal is een boekhoudprogramma de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend, probeer er dus gerust een paar uit en vraag ook eens in je netwerk wat bevriende ondernemers aanraden.

Maak het klanten gemakkelijk om te betalen

Ook zijn er grote verschillen in functionaliteit en gebruikersgemak. Met goede software kun jij eenvoudig factureren en de btw-aangifte doen. Maar let ook op of deze het voor klanten makkelijk maakt om facturen te betalen en deze in de administratie te boeken.

Kies daarom niet alleen voor het dashboard, maar kijk ook of je makkelijk pdf-facturen kunt maken, of je naast e-mail ook via de app betaalverzoeken kunt sturen en of facturen te betalen zijn via iDEAL.

Naast facturen maken kan boekhoudsoftware soms ook helpen bij herinneringen of belastingaangiftes.

Ook is het handig als slimme boekhoudsoftware automatisch herinneringen stuurt en naast de verplichte administratie een complete actieve boekhouding aanbiedt, inclusief de belastingaangiftes. Sommige pakketten richten zich meer op wat grotere bedrijven of ondersteuning voor je boekhouder of accountant. Als jij ook een boekhouder hebt ingeschakeld, heeft die misschien ook een voorkeur voor een programma.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Kosten van een programma

Administratie kostenEen goede ondernemer zal de kosten van een online boekhoudprogramma zelden de doorslag laten geven aangezien zelfs duurdere software niet veel meer kost dan enkele tientjes per maand.

Toch, als het er echt om hangt, kunnen ook die paar tientjes voor jou misschien het besluit beïnvloeden.

Veiligheid van administratieve software

Zorg er altijd voor dat je administratie veilig is opgeborgen. Vaak bevat je boekhouding vertrouwelijke informatie en te vaak verdwijnt administratie omdat het in een simpel Excel-bestand op de computer was opgeslagen. Je weet nooit wat een ander ermee doet.

Als je online je administratie bij een professioneel boekhoudprogramma hebt ondergebracht zal deze ook zorgen voor de veiligheid. Online software biedt meestal ook voldoende backup-mogelijkheden.

Mogelijk is dan een jaarlijkse uitdraai voldoende. Als je zelf de boekhouding op je eigen computer hebt opgeslagen weet dan dat harde schijven kunnen crashen en computers gestolen kunnen worden. Weet je dan ook zeker dat je data veilig is voor buitenstaanders en dat jij er zelf nog bij kunt?

Je boekhouding koppelen

administratiesoftware koppelenBoekhoudprogramma’s hebben meestal meerdere in- en exportfuncties. De meeste ondernemers starten zonder betaalde software dus wil je graag dat je huidige administratie ook in de nieuwe situatie past en vanuit daar direct door kunt gaan met factureren.

De meeste bedrijfssoftware kan omgaan met Excel en de bekendere kassa- en ecommerce-software. Als je andere databases gebruikt is het raadzaam vooraf even te onderzoeken of je ondernemingscijfers over te zetten zijn. Welke software past in dat geval het beste bij de andere facetten van je onderneming?

Zoek je de beste administratie-software? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.