Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een vrijstelling van belasting. Over dit deel van de winst hoef je geen belasting te betalen. De winst waarover je het in mindering brengt, wordt berekend nadat deze is verminderd met de ondernemersaftrek.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

Deze mkb-vrijstelling is geen aftrekpost maar een vrijstelling van een deel van je winst. In 2021 betaal je over 14% van je winst geen belasting. Natuurlijk moet je over de winst belasting betalen, maar om ondernemerschap te stimuleren zorgt deze vrijstelling dat je voor dit percentage vrijgesteld bent van belasting. Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium te voldoen.

Door de MKB-winstvrijstelling hoef je geen belasting te betalen over 14% van de winst.

Vanaf 2020 zijn enkele belastingaftrekposten, waaronder deze vrijstelling voor het mkb, gemaximaliseerd. In 2020 is het maximale tarief voor aftrek 46%. In 2021 is is de belastingaftrek maximaal 43%.

De mkb-winstvrijstelling berekenen met een boekhoudpakket? Ga e-Boekhouden gratis uitproberen! Zelf vergelijken? Zie onze lijst met boekhoudprogramma’s.

Wanneer bereken je de vrijstelling?

MKB-winstvrijstellingDe mkb-winstvrijstelling komt na de ondernemersaftrek die onder andere bestaat uit de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, investeringsaftrek en WBSO subsidie.

Over het bedrag dat na al die aftrekposten over is mag je als ondernemer met een eenmanszaak of vof, dankzij de mkb-vrijstelling, een percentage belastingvrij verdienen.

Ondernemers met een eenmanszaak of vof betalen de mkb-winstvrijstelling minder inkomstenbelasting.

Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan het artikel Wat hou ik netto over?. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je alle aftrekposten en heffingskortingen toepast.

Aftrekposten en belastingvoordelen laten berekenen door een boekhouder? Vergelijk ze en ga online gratis en vrijblijvend tarieven opvragen van boekhouders uit je regio.

MKB-winstvrijstelling en het urencriterium

De regeling is in 2007 geïntroduceerd. Tot 2010 was het noodzakelijk om te voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor de mkb-winstvrijstelling. Als ‘crisis-maatregel’ is deze eis komen te vervallen en deze is (nog) niet teruggedraaid.

MKB-winstvrijstelling bij een negatief resultaat

Let op: De mkb-winstvrijstelling verlaagt het fiscale resultaat. Je betaalt bij winst minder belasting. Kreeg je juist geld terug door een negatief resultaat? Dan wordt dit verlies door deze regeling kleiner. De vrijstelling kan hierdoor dus ook negatief uitpakken voor ondernemers.

Benieuwd naar de mkb-winstvrijstelling omdat je zelf wil boekhouden? Dat kan! Met een goed boekhoudprogramma is een boekhouder grotendeels overbodig.