Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een vrijstelling van belasting. Over dit deel van de winst hoef je dus geen belasting te betalen. De mkb-winstvrijstelling bereken je over de winst die overblijft na de ondernemersaftrek.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De mkb-vrijstelling is geen aftrekpost, maar een vrijstelling van een deel van je winst. In 2021 betaal je over 14 procent van je winst geen belasting. Natuurlijk moet je over de rest van je winst wel belasting betalen, maar om ondernemerschap te stimuleren ben je voor dit percentage vrijgesteld van belasting. Hiervoor hoef je niet aan het urencriterium te voldoen.

Door de mkb-winstvrijstelling hoef je geen belasting te betalen over 14 procent van de winst.

Per 2020 zijn een paar belastingaftrekposten, waaronder deze vrijstelling voor het mkb, gemaximaliseerd. In 2020 is het maximale tarief voor aftrek 46 procent. In 2021 is de belastingaftrek maximaal 43 procent.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Wanneer bereken je de vrijstelling?

MKB-winstvrijstellingDe mkb-winstvrijstelling komt na de ondernemersaftrek die onder andere bestaat uit de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, investeringsaftrek en WBSO subsidie.

Dankzij de mkb-winstvrijstelling mag je over het bedrag dat na al deze aftrekposten over is een percentage belastingvrij verdienen. Als ondernemer met een eenmanszaak of vof betaal je de mkb-winstvrijstelling minder inkomstenbelasting.

Ondernemers met een eenmanszaak of vof betalen de mkb-winstvrijstelling minder inkomstenbelasting.

Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees hier meer over Bruto netto voor zzp’ers berekenen. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je alle aftrekposten en heffingskortingen toepast.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Mkb-winstvrijstelling en het urencriterium

De mkb-winstvrijstelling is in 2007 geïntroduceerd. Om in aanmerking te komen, moesten ondernemers tot 2010 nog voldoen aan het urencriterium. Deze eis is vervallen als crisismaatregel en (nog) niet teruggedraaid.

Mkb-winstvrijstelling bij een negatief resultaat

Bij winst betaal je met de vrijstelling minder belasting. Maar let op: de mkb-winstvrijstelling verlaagt het fiscale resultaat. Krijg je geld terug door een negatief resultaat? Dan wordt dit verlies door deze regeling kleiner. De vrijstelling kan op deze manier dus ook negatief uitpakken voor ondernemers.

Benieuwd naar de mkb-winstvrijstelling omdat je zelf wil boekhouden? Met een goed boekhoudprogramma is een boekhouder grotendeels overbodig.