Mkb-winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling is een vrijstelling van belasting voor ondernemers met een eenmanszaak of vof. Over dit deel van de winst betaal je geen belasting. De mkb-winstvrijstelling bereken je over de winst die overblijft na de ondernemersaftrek.
Wat is de MKB-winstvrijstelling?
De mkb-vrijstelling is een vrijstelling van een deel van je winst. Hierdoor betaal je over 14 procent van je winst geen belasting. Het is dus geen aftrekpost maar het werkt hetzelfde. Deze belastingvrijstelling heeft als doel om ondernemerschap te stimuleren. Hiervoor hoef je niet aan het urencriterium te voldoen.
Door de mkb-winstvrijstelling hoef je geen belasting te betalen over 14 procent van de winst.
Sinds 2020 zijn een paar belastingaftrekposten, waaronder deze vrijstelling voor het mkb, gemaximaliseerd. In 2023 is het maximale tarief voor aftrek 40 procent. In 2024 is de belastingaftrek maximaal 37,05 procent. Dit maximum is ingesteld omdat hogere inkomens, die in hogere belastingschalen zitten, anders verhoudingsgewijs veel meer profiteren van deze vrijstelling.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.
Wanneer bereken je de vrijstelling?
De mkb-winstvrijstelling geldt bij een eenmanszaak of vof en komt na de ondernemersaftrek die onder andere bestaat uit de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, investeringsaftrek en WBSO subsidie.
Dankzij de mkb-winstvrijstelling mag je over het bedrag dat na al deze aftrekposten over is een percentage belastingvrij verdienen. Als ondernemer met een eenmanszaak of vof betaal je door de mkb-winstvrijstelling minder inkomstenbelasting.
Ondernemers met een eenmanszaak of vof betalen de mkb-winstvrijstelling minder inkomstenbelasting.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.
Mkb-winstvrijstelling en het urencriterium
De mkb-winstvrijstelling is in 2007 geïntroduceerd. Om in aanmerking te komen, moesten ondernemers tot 2010 nog voldoen aan het urencriterium. Deze eis is vervallen als crisismaatregel en (nog) niet teruggedraaid.
Mkb-winstvrijstelling bij een negatief resultaat
Bij winst betaal je met de vrijstelling minder belasting. Maar let op: de mkb-winstvrijstelling verlaagt het fiscale resultaat. Krijg je geld terug door een negatief resultaat? Dan wordt dit verlies door deze regeling kleiner. De vrijstelling kan op deze manier dus ook negatief uitpakken voor ondernemers.
Benieuwd naar de mkb-winstvrijstelling omdat je zelf wil boekhouden? Met een goed boekhoudprogramma is een boekhouder grotendeels overbodig.