Meewerkende partner
Werkt je fiscale partner mee in jouw eenmanszaak? Een meewerkende partner van een ondernemer heeft invloed op de belasting. Bijvoorbeeld door een meewerkaftrek, al kun je dit op meerdere manieren regelen en is het verstandig om uit te zoeken welke manier het voordeligst is. Een overzicht van mogelijkheden.
Werkt je partner mee in je bedrijf?
Als een meewerkende partner zelf ook een baan heeft blijft het meestal beperkt tot ongevraagd advies tijdens het avondeten, maar soms is de situatie vrijwel gelijkwaardig.
Ben je zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak en helpt jouw partner actief mee met jouw onderneming? Dan hebben jij of je partner soms recht op een extra aftrek voor de belasting.
Een meewerkende partner heeft soms invloed op jouw inkomstenbelasting.
De manier waarop een fiscaal partner meehelpt aan de onderneming heeft veel invloed op de aangifte van de inkomstenbelasting. Enkele mogelijkheden op een rij.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.
Meewerkaftrek: als je partner onbetaald meewerkt
Wanneer je partner meewerkt en daarvoor geen of minder dan 5.000 euro vergoeding krijgt, is er de meewerkaftrek. Hiermee mag je een percentage van de winst aftrekken van de belasting. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek en geldt alleen bij een eenmanszaak, vof of maatschap.
Je moet voor deze aftrek een urencriterium kunnen bewijzen, bijvoorbeeld via een urenregistratie. Ook is het afhankelijk van het salaris en het aantal gewerkte uren (zie tabel). Over het percentage dat je van de winst mag aftrekken betaal je geen inkomstenbelasting.
Aantal meegewerkte uren |
Aftrek |
minder dan 525 | geen aftrek |
525 – 875 | 1,25% van de winst |
875 – 1.225 | 2% van de winst |
1.225 – 1.750 | 3% van de winst |
1.750 of meer | 4% van de winst |
Rekenvoorbeeld van de meewerkaftrek over 2023: stel je verdient €100.000 met jouw onderneming en je partner werkt 900 uur per jaar mee, dan mag je 2% in mindering brengen van €100.000.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.
Meewerkende partner krijgt een arbeidsbeloning
Als je partner een vergoeding ontvangt van minimaal 5.000 euro voor de meegewerkte uren, mag je dit bedrag aftrekken van de winst (meewerkbeloning). De beloning moet wel reëel zijn, ook hier is het weer verstandig om een urenadministratie bij te houden.
Over deze beloning betaalt je partner inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Is de beloning voor de verrichte werkzaamheden lager dan 5.000 euro dan geldt de meewerkaftrek.
Arbeidsovereenkomst voor je partner
Je kunt een fiscaal partner in dienst nemen. Afspraken leg je vast via een arbeidsovereenkomst en je betaalt salaris.
Je partner is dan (één van de) medewerker(s), en werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als de andere werknemers en ontvangt hiervoor salaris. Dit is minimaal minimumloon, en je moet hierover loonheffingaangiftes indienen bij de belastingdienst.
Van eenmanszaak naar man-vrouwfirma
In Nederland is vooral de eenmanszaak populair, maar wanneer beide partners voldoen aan de eisen die de belastingdienst stelt aan ondernemers is een man-vrouwfirma soms fiscaal voordeliger. Hierbij hebben beide partners ieder recht op ondernemersaftrek die geldt voor ondernemers (zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling) waarmee de belastingdruk afneemt.
Uiteraard heeft de stap van eenmanszaak naar vof niet alleen gevolgen voor de belastingdienst, maar ook op aansprakelijkheid, eigendom en beslissingsbevoegdheid. Het is daarom raadzaam om deze stap met een adviseur te bespreken.
De keuze kan ieder jaar worden aangepast.